Gra o tron - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-20, 11:20   #1351
201604191001
Konto usunięte

Dot.: Gra o tron

Z innych to znaczy których? Bo Lannisterowie/Baratheonowie wiedzieli, przecież Robert chciał żeby Dany umarła i wysyłał swoich zabójców do niej a Stark Namiestnik biadolił, że to tylko dziecko.
A o smokach to jeśli dobrze pamiętam mają to za głupie opowieści bo przecież ostatnie smoki zginęły setki lat temu.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 11:33   #1352
somethinggood
Zadomowienie

Odp: Gra o tron

Wiedza o smokach ,ale Lannisterowie maja je gdzies bo Tywin Lannister uwaza , ze ostatnie sztuki urosly wielkosc jaszczurek wiec te tez nie podrosna . Nie wiedza za to ze sa juz wielkosci sporych psow Nie przejmuja tez sie armia , ktora ona gromadzi , bo nie wierza ze uda im sie przeprawic przez morze i zreszta ta armia jest znikoma wobec tej, ktora posiada 7 krolestw . Zreszta Dany nic nie zdziala poki smoki nie beda wielkosci domu , no i jezeli ludzie nie uciesza sie na jej widok . Tywin uwaza , ze zbyt nienawidzili jej ojca by ktos sie ucieszyl .

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 11:43   #1353
201604250941
Konto usunięte

Mysle, ze po kilku wojnach kolejna ich bardzo wkurzy. Raczej jej nie nazwa Mhysa i nie wezma na rece, to nie sa tresowani niewolnicy z pustyni tylko bezczelni zjadacze chleba posrod blota.
A jesli jednak ja przywitaja jak ci niewolnicy to autor skopal ksiazke jak dla mnie do reszty.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 11:51   #1354
somethinggood
Zadomowienie

Smoczy ogien ponoc moze zabic niebieskich ludzi wiec moze zobacza w niej wybawicielke ? Bo jezeli tamci wybija wszystkich to nie bedzie tronu , o ktory mozna by walczyc .

somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 20:07   #1355
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez somethinggood Pokaż wiadomość
7 krolestw uznalo Roberta , wiec Joffrey jest prawowitym krolem .
Jakim niby cudem, skoro jeden nie jest z drugim spokrewniony?

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Noo, dzięki za pocieszenie
Już teraz ciężko mi przełknąć książkę..
Czyli będą kolejne części?
No jasne, ze beda, ma byc 7, lekki spoiler do konca 5tej nic nie bedzie rozwiazane, od 4tej ksiegi fabula w ogole sie wlecze :/

GRRM pisze teraz 6ta ksiege, Winds of Winter, we wczesnym 2013 mial ok. 1/4 ksiazki, przy dobrych wiatrach wyjdzie w 2014, aczkolwiek znajac jego to 2015 najwczesniej wydaje sie bardziej realistyczna data

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Mi brakuje Neda, bo go gral Sean mogli mu dac inna role, taka ktora by zostala dluzej, albo go magicznie wskrzesic, albo olac ksiazke i go nie zabijac.
To byl jeden z asow atutowych serii - ze kazdy moze zginac. Tyle, ze troche tylek zbity z tym, bo GRRM glownie wybija Starkow (jak to mowia, nie spotkal jeszcze Starka ktorego nie chce wykonczyc), a inni, jak np. Jamie wychodza cudownie z kazdej opresji Takze to akurat jest dosyc przereklamowana kwestia.

Cytat:
Napisane przez Whim Pokaż wiadomość
W ogóle ktoś z innych rodów zdaje sobie sprawę, że istnieje taka osoba jak Daenerys i posiada smoki i chęć na tron?
Ano, Varys nawet poslal za nia zabojce.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 20:42   #1356
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Mi brakuje Neda, bo go gral Sean mogli mu dac inna role, taka ktora by zostala dluzej, albo go magicznie wskrzesic, albo olac ksiazke i go nie zabijac. No i sam Khal byl fajny Nawet juz w tym wszystkim mi brakuje Viserysa, wprowadzal taka ciekawa atmosfere jednak, cos sie dzialo, ktos sie z kims klocil, ktos robil z siebie pajaca poza Żofrejem i Grejdżojem.
Khal w sumie mało co się odzywał więc dla mnie był taki trochę jakby...ekhm.. <--- no jak ta emotka
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

No jasne, ze beda, ma byc 7, lekki spoiler do konca 5tej nic nie bedzie rozwiazane, od 4tej ksiegi fabula w ogole sie wlecze :/

GRRM pisze teraz 6ta ksiege, Winds of Winter, we wczesnym 2013 mial ok. 1/4 ksiazki, przy dobrych wiatrach wyjdzie w 2014, aczkolwiek znajac jego to 2015 najwczesniej wydaje sie bardziej realistyczna data

To byl jeden z asow atutowych serii - ze kazdy moze zginac. Tyle, ze troche tylek zbity z tym, bo GRRM glownie wybija Starkow (jak to mowia, nie spotkal jeszcze Starka ktorego nie chce wykonczyc), a inni, jak np. Jamie wychodza cudownie z kazdej opresji Takze to akurat jest dosyc przereklamowana kwestia.
O, dzięki za odp
No właśnie to mnie wkurza.
Wybija tych, którzy są dobrzy. I tego mi brakuje w tej całej sadze. 90% dobrych ludzi. Honorowych.
Saga opiera się tylko na intrygach, morderstwach, czarach, etc.
Chciałabym w niej znaleźć w miarę czystą postać. Chociaż jedną.
Jedyne nadzieje pokładam (na dzień dzisiejszy) w Arię. Chociaż nie wiem jak jej zaprzycsiężenie do tego całego zgromadzenia się rozwinie ...
No bo raczej Sansa nie będzie na tronie, co?? Powiedzcie, że nie :brzyda l:

masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 20:53   #1357
Wyrak
Zakorzenienie

To jeden z zarzutow pod adresem GRRM, ze saga jest pusta i bez przekazu, tylko epatuje pustym okrucienstwem, intrygami itd.

Zobaczymy co wymysli w ostatnich dwoch ksiegach...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-20, 22:29   #1358
201604250941
Konto usunięte

Przyzwyczailam sie do ksiazek, ktore sa bardzo spoiste i ciagłe w sledzeniu glownego bohatera przez wszystkie tomy. A tu nagle takie rozbicie. Ale moze to i lepiej, zawsze to cos innego. Z tym, ze im dalej w las tym frontów jest więcej i można sie pogubić.

Ile tych tomów ma być ostatecznie?
Stary 2013-06-20, 22:36   #1359
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Przyzwyczailam sie do ksiazek, ktore sa bardzo spoiste i ciagłe w sledzeniu glownego bohatera przez wszystkie tomy. A tu nagle takie rozbicie. Ale moze to i lepiej, zawsze to cos innego. Z tym, ze im dalej w las tym frontów jest więcej i można sie pogubić.

Ile tych tomów ma być ostatecznie?
Przez pierwsze kilka ksiag to akurat atut serii - bogactwo, zlozonosc fabuly i wielowarstwowosc przedstawionego swiata. Pozniej (z ww powodow) GRRM sie nieco wykoleil no i POV pojawilo sie zbyt duzo, nie wnoszac zasadniczo zbyt wiele do glownych watkow (momentami zdeke irytujace).

Pierwotnie to miala byc trylogia, poznie 5 ksiag/tomow, ostatecznie bedzie 7. Przy czym zalezy od wydania, ile jest ksiazek - np. moje jest 5 ksiag/tomow w 7 ksiazkach... przy czym akurat w przypadku A Storm of Swords objetosc na dwie ksiazki to zaleta, a w przypadku A Dance with Dragons juz kicha

Stary 2013-06-20, 22:41   #1360
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Przez pierwsze kilka ksiag to akurat atut serii - bogactwo, zlozonosc fabuly i wielowarstwowosc przedstawionego swiata. Pozniej (z ww powodow) GRRM sie nieco wykoleil no i POV pojawilo sie zbyt duzo, nie wnoszac zasadniczo zbyt wiele do glownych watkow (momentami zdeke irytujace).

Pierwotnie to miala byc trylogia, poznie 5 ksiag/tomow, ostatecznie bedzie 7. Przy czym zalezy od wydania, ile jest ksiazek - np. moje jest 5 ksiag/tomow w 7 ksiazkach... przy czym akurat w przypadku A Storm of Swords objetosc na dwie ksiazki to zaleta, a w przypadku A Dance with Dragons juz kicha
Dokładnie, co minutę juz teraz serial skacze po lokacjach a działania bohaterów są oderwane od reszty i nic nie wnoszą do ogólnej sytuacji.
Stary 2013-06-21, 01:11   #1361
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Khal w sumie mało co się odzywał więc dla mnie był taki trochę jakby...ekhm.. <--- no jak ta emotka
O, dzięki za odp
No właśnie to mnie wkurza.
Wybija tych, którzy są dobrzy. I tego mi brakuje w tej całej sadze. 90% dobrych ludzi. Honorowych.
Saga opiera się tylko na intrygach, morderstwach, czarach, etc.
Chciałabym w niej znaleźć w miarę czystą postać. Chociaż jedną.
Jedyne nadzieje pokładam (na dzień dzisiejszy) w Arię. Chociaż nie wiem jak jej zaprzycsiężenie do tego całego zgromadzenia się rozwinie ...
No bo raczej Sansa nie będzie na tronie, co?? Powiedzcie, że nie :brzyda l:
Ale to właśnie o to chodzi, że giną ci dobrzy, a przebiegli intryganci mają się dobrze. Ta saga obnaża brutalność życia, pokazuje, że dobro nie zawsze zwycięża a prawi i honorowi bohaterzy zazwyczaj źle kończą, bo trafią na kogoś, kto ma w dupie ich honor. Jak w życiu.

I ja akurat właśnie dzięki temu bardzo lubię tę sagę, bo książek z dobrymi postaciami, które przezwyciężają zło jest od groma, a mało jest takich, zwłaszcza utrzymanych w konwencji fantasy, które są takie realistyczne.

Wiadomo, to jest przykre, kiedy giną dobrzy, człowiekowi się tak smutno robi, ale to właśnie o to chodzi! Ma się smutno robić, ma być przykro, ma budzić emocje! W życiu też nam umierają bliscy, którzy na śmierć nie zasłużyli, a żyją ci, którzy od dawna powinni wąchać kwiatki od spodu.

Saga idealnie pokazuje, jak bardzo niesprawiedliwie bywa w życiu i nic nie można na to poradzić.

No i w końcu jest jakiś element zaskoczenia, kiedy człowiek w ogóle się nie spodziewa, że dana postać zginie

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 08:07   #1362
masija
Zakorzenienie

Cytat:
To jeden z zarzutow pod adresem GRRM, ze saga jest pusta i bez przekazu, tylko epatuje pustym okrucienstwem, intrygami itd.
To się nie dziwię...
Cytat:
Dokładnie, co minutę juz teraz serial skacze po lokacjach a działania bohaterów są oderwane od reszty i nic nie wnoszą do ogólnej sytuacji.

Teraz właśnie jak czytam Sieć spisków to jest wszystko tak porozowalane. Tu Brienne, tam Księżniczka z Wieży, Alayane... Tj. napisałaś, wszystko jest tj. samo dla siebie.
Tak samo jak mnie rozsierdziło to, że wparował Stasiu na Mur, Jon został Lordem Dowódcą, i ... ?
Przecież to dalej trwa. Toczy się wojna. A Martin przez kolejne 2 tomy wprowadził nowy ród, nowe postaci, zapominając o ww. sytuacji jak i o Dance i reszcie.
Nie lubię czegoś takiego.

Ale. Czytam dalej

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Ale to właśnie o to chodzi, że giną ci dobrzy, a przebiegli intryganci mają się dobrze. Ta saga obnaża brutalność życia, pokazuje, że dobro nie zawsze zwycięża a prawi i honorowi bohaterzy zazwyczaj źle kończą, bo trafią na kogoś, kto ma w dupie ich honor. Jak w życiu.

I ja akurat właśnie dzięki temu bardzo lubię tę sagę, bo książek z dobrymi postaciami, które przezwyciężają zło jest od groma, a mało jest takich, zwłaszcza utrzymanych w konwencji fantasy, które są takie realistyczne.

Wiadomo, to jest przykre, kiedy giną dobrzy, człowiekowi się tak smutno robi, ale to właśnie o to chodzi! Ma się smutno robić, ma być przykro, ma budzić emocje! W życiu też nam umierają bliscy, którzy na śmierć nie zasłużyli, a żyją ci, którzy od dawna powinni wąchać kwiatki od spodu.

Saga idealnie pokazuje, jak bardzo niesprawiedliwie bywa w życiu i nic nie można na to poradzić.

No i w końcu jest jakiś element zaskoczenia, kiedy człowiek w ogóle się nie spodziewa, że dana postać zginie
Jasne, że tak. Masz rację i zgadzam się z Tobą
Nie mniej jednak, dla mnie za dużo jest tego w życiu i chciałabym, żeby książka była dla mnie odskocznią w której tak, jest brutalność, zło, nie ma słodkopierdzących miłości rodem z Pamiętników z wakacji, jednak pokazywanie przez wszystkie tomy (które ja przeczytałam do tej pory), że wygrywa tylko szantaż, intryga, morderstwo i podstęp no, jest dla mnie męczące.
Wg. mnie obecne są praktycznie same czarne charakterki, no może poza Arią i Brienne ale to są na razie mało co wnoszące osoby do gry o tron.
Wiem, taka książka. Co zrobisz. Nie mniej jednak świat nie składa się tylko ze złych, nie tylko intryga wygrywa. Dobro też jest w cenie. Rzadko bo rzadko ale wolę się trzymać tej wersji

Ja po prostu jestem zła, że wybito mi Starków i tylo.

Stary 2013-06-21, 09:46   #1363
201604250941
Konto usunięte

Czytalam w życiu sagi, zawsze jak się pojawiał bohater to miał wprowadzenie, można się było do niego przyzwyczaić, poznać, dopiero wtedy starszy z jego rodu umierał i poczucie ciągłości było zachowane, ktoś w sadze coś robił w XII wieku i to miało wpływ na jego potomków w XX wieku.
ja jak chyba większość zaczelam to oglądać bo po nieco nudnym intro pojawił się Boromir, szczęka w dół i omg Boromir! a potem omg książę z bajki
a teraz co mi pozostało? seriale się ogląda inaczej niż książki, musi być ten aktor właściwy, a jak go nie na to co zostaje?

Stary 2013-06-21, 10:29   #1364
poldzik
Zadomowienie

ja sie zgadzam z Narrhien i wlasnie dlatego mi sie Gra o Tron podoba! bo to nie jest taka bajeczka...
a co do "dobrych" postaci.. a TYRION??? najpozytywniejsza i najprawdziwsza postac w calej sadze, tak bardzo ludzki w swoich slabosciach i tak po ludzku dobry...

TYRION NA PREZYDENTA!!!!!
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 11:03   #1365
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Nie mniej jednak, dla mnie za dużo jest tego w życiu i chciałabym, żeby książka była dla mnie odskocznią w której tak, jest brutalność, zło, nie ma słodkopierdzących miłości rodem z Pamiętników z wakacji, jednak pokazywanie przez wszystkie tomy (które ja przeczytałam do tej pory), że wygrywa tylko szantaż, intryga, morderstwo i podstęp no, jest dla mnie męczące.
Wg. mnie obecne są praktycznie same czarne charakterki, no może poza Arią i Brienne ale to są na razie mało co wnoszące osoby do gry o tron.
Wiem, taka książka. Co zrobisz. Nie mniej jednak świat nie składa się tylko ze złych, nie tylko intryga wygrywa. Dobro też jest w cenie. Rzadko bo rzadko ale wolę się trzymać tej wersji

Mam takie same odczucia. Potrzebuję bohatera (lub bohaterów, żeby się zmieniali w przypadku, gdy ten główny zostanie wyeliminowany), któremu będę kibicować, a w momencie, kiedy wszystkie pozytywne postaci zostają lub zostaną wkrótce wybite, tracę powoli zainteresowanie. Jeden Tyrion to wg mnie za mało, żeby pociągnąć historię, w której jest tak dużo bohaterów i wątków, które mnie nie interesują/nie lubię ich.
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 12:02   #1366
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
To się nie dziwię...

Teraz właśnie jak czytam Sieć spisków to jest wszystko tak porozowalane. Tu Brienne, tam Księżniczka z Wieży, Alayane... Tj. napisałaś, wszystko jest tj. samo dla siebie.
Tak samo jak mnie rozsierdziło to, że wparował Stasiu na Mur, Jon został Lordem Dowódcą, i ... ?
Przecież to dalej trwa. Toczy się wojna. A Martin przez kolejne 2 tomy wprowadził nowy ród, nowe postaci, zapominając o ww. sytuacji jak i o Dance i reszcie.

Ale. Czytam dalej

No ale to w takim razie może warto decydować się na inną literaturę? Na jakieś inne fantasy, gdzie dobro zwycięża? Nie mówię tego złośliwie, ale po co czytać dobrą książkę tylko dlatego, że nie odpowiada naszym gustom? Równie dobrze mogłabym stwierdzić, że nie lubię smutnych książek, potem przeczytać jakąś przygnębiającą książkę o, np. Holocauście, a następnie narzekać, że była smutna... bez sensu

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 15:07   #1367
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
No ale to w takim razie może warto decydować się na inną literaturę? Na jakieś inne fantasy, gdzie dobro zwycięża? Nie mówię tego złośliwie, ale po co czytać dobrą książkę tylko dlatego, że nie odpowiada naszym gustom? Równie dobrze mogłabym stwierdzić, że nie lubię smutnych książek, potem przeczytać jakąś przygnębiającą książkę o, np. Holocauście, a następnie narzekać, że była smutna... bez sensu
Bo po dobrmy poczatku chcesz wiedziec jak to sie wszystko w koncu skonczy
Stary 2013-06-21, 19:55   #1368
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LyraPotter Pokaż wiadomość
Mam takie same odczucia. Potrzebuję bohatera (lub bohaterów, żeby się zmieniali w przypadku, gdy ten główny zostanie wyeliminowany), któremu będę kibicować, a w momencie, kiedy wszystkie pozytywne postaci zostają lub zostaną wkrótce wybite, tracę powoli zainteresowanie. Jeden Tyrion to wg mnie za mało, żeby pociągnąć historię, w której jest tak dużo bohaterów i wątków, które mnie nie interesują/nie lubię ich.
Zgadzam się.
W sumie dla mnie Tyrion jest takim pytajnikiem w tej sadze.
I dobrze bo nie mogę go określić. Kiedy myślę, że już mogę go określić, nagle robi coś, co totalnie przekreśla moje mniemanie o nim. I to mi się podoba i podsyca moją ciekawość
Cytat:
Ale dlaczego?
Czy to, że mam uwagi i gdzieniegdzie złe zdanie o książce, (złe zdanie to za dużo powiedziane ) ale coś mi się nie podoba to nie znaczy, że saga mnie nie pociąga, jej temat przewodni jest zły, etc.
Wręcz przeciwnie
A czytając książkę o Holocauście (w sumie moja tematyka, jeśli mogę tak to nazwać) wiesz, że nie będziesz czytała romansidła, więc tutaj porównanie nie bardzo trafne, bo zaczynając Grę o tron nie wiedziałam, co w niej znajdę.
A w I i II tomie dobrzy bohaterowie byli.
Zresztą ja nie mówię, że brak ewidentnie dobrej, czystej, kalrownej postaci mnie odrzuca. Nie. Ot, po prostu mówię czego mi brakuje

Cytat:
Bo po dobrmy poczatku chcesz wiedziec jak to sie wszystko w koncu skonczy

Stary 2013-06-21, 21:20   #1369
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Ale. Czytam dalej
Ano, jak juz pisalem, troche mu sie rozjechalo z narracja/fabula przy 4tej ksiazce.

Cytat:
Aj tam, nic nie obnaza i nie jest jak w zyciu, bo przegina w druga strone, przynajmniej momentami

Stary 2013-06-25, 19:47   #1370
Wyrak
Zakorzenienie

Jeszcze a propos sukcesji tronu, spoilerowo...

Jest teoria ze prawowitym nastepca tronu jest... Jon Snow , a wlasciwie Jon Targaryen.
Teoria, ze Jon jest owocem dobrowolengo zwiazku Rhaegara i Lyanny jest bardzo rozpowszechniona (w kregach zapalonych fanow niemal brana za pewnik momentami). Podteoria, ze bylby nastepny w kolejce do sukcesji opera sie na snie-wspomnieniu Neda nt. Tower of Joy z AGOT. Ned spotkawszy czlonkow KG mowi o tym, ze ksiaze (Viserys) jest na Dragonstone, na co dostaje odpowiedz, ze zlozyli przysiege i beda ja wypelniac... co ma sens tylko wtedy, jesli w wiezy bylby prawowity nastepca tronu (do tego potrzebny bylby slub Rhaergara i Lyanny, ale ten byl mozliwy).

Ogolnie rzecz biorac, jest tyle watkow i niedopowiedzen (np. rozne postaci patrza z roznej strony/inaczej pamietaja pewne wydarzenia), tajemnic i zagadek, polslowek i rzeczy zakladanych, a do tego masa proroctw, przepowiedni i zapowiedzi, ze glowa mala i oczywiscie to budzi cala mase teorii i teoryjek wsrod fanow Trzeba oddac GRRM talent w pleceniu tego wszystkiego i zdecydowanie jest to wielka, unikatowa zaleta tej serii.
Serial oczywiscie tego nie oddaje i dlaczego uwazam, ze to duzo ubozsze doswiadczenie niz przeczytanie ksiazek.

Stary 2013-06-26, 18:29   #1371
szlamek1000
Raczkowanie

Cytat:
To się nie dziwię...

Ale. Czytam dalej

A doszłaś już do zabicia Tyriona, Joffa, oszpecenia Myrcelli, zabicia (well, well ) Góry[/COLOR] i co tam jeszcze, już nie pamiętam? Że o prawicy Jame'a nie wspomnę. Mam nadzieję, że nie zaspoilerowałam Ci okrutnie

Zło niszczeje powoli acz dobitnie. (...prawda, George...?)
A narzekacie, narzekacie, a wszyscy czytamy Więc punkt dla GRRM
szlamek1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 19:19   #1372
Inspire
Kuźnia inspiracji

Cytat:
Napisane przez szlamek1000 Pokaż wiadomość
A doszłaś już do zabicia Tyriona, Joffa, oszpecenia Myrcelli, zabicia (well, well ) Góry[/COLOR] i co tam jeszcze, już nie pamiętam? Że o prawicy Jame'a nie wspomnę. Mam nadzieję, że nie zaspoilerowałam Ci okrutnie

Tyrion nie umrze póki co,w Tańcu ze smokami żyje

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 19:56   #1373
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szlamek1000 Pokaż wiadomość

Nie czytam Twoich spoilerów bo nie mam czasu na razie na czytanie książki :/
Za jakieś 2 tyg. może zacznę czytać to Ci odpowiem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-26, 20:50   #1374
Wyrak
Zakorzenienie

Akurat ja bym nie powiedzial nigdy, ze Tyrion jest negatywnym charakterem ?

Stary 2013-06-26, 22:14   #1375
malagaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inspire Pokaż wiadomość
Tyrion nie umrze póki co,w Tańcu ze smokami żyje
Może chodziło o Tywina
Stary 2013-06-27, 08:58   #1376
poldzik
Zadomowienie

wezcie mi tyriona zostawcie w spokoju
co do Jona Snowa, Wyrak, nie rozumiem... gdzie tu podstawy? tzn pewnie, nic nie wiadomo o jego matce, moglby byc dzieckiem siostry Neda, tak teoretycznie... ale gdzie tu Targaryen bo nie rozumiem? ksiazki czytam (jestem na czwartej) i nie skapowalam!

a fakt, narzekamy, narzekamy a wszyscy czytaja bo chca wiedziec co bedzie dalej
Stary 2013-06-27, 10:45   #1377
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
wezcie mi tyriona zostawcie w spokoju
co do Jona Snowa, Wyrak, nie rozumiem... gdzie tu podstawy? tzn pewnie, nic nie wiadomo o jego matce, moglby byc dzieckiem siostry Neda, tak teoretycznie... ale gdzie tu Targaryen bo nie rozumiem? ksiazki czytam (jestem na czwartej) i nie skapowalam!

a fakt, narzekamy, narzekamy a wszyscy czytaja bo chca wiedziec co bedzie dalej
Wg książki Rhaegar porwał Lyanne. I tu przychodzą różnice w pamiętaniu czy rozumieniu zdarzeń różnie, przez innych bohaterów - Ned i Robert są przekonani, że Rhaegar zgwałcił Lyanne (to zresztą dało początek rebelii Roberta). Viserys czy Selmy uważają, że Rhaegar kochał Lyanne, a ona jego. Co do tego, czy jest matką Jona, to podstawy są takie, że Ned znalazł ją na "łożu krwi" umierającą, a Lyanna wymusiła na nim przysięgę, ale nie wiadomo jaką.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-27, 15:29   #1378
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Wg książki Rhaegar porwał Lyanne. I tu przychodzą różnice w pamiętaniu czy rozumieniu zdarzeń różnie, przez innych bohaterów - Ned i Robert są przekonani, że Rhaegar zgwałcił Lyanne (to zresztą dało początek rebelii Roberta). Viserys czy Selmy uważają, że Rhaegar kochał Lyanne, a ona jego. Co do tego, czy jest matką Jona, to podstawy są takie, że Ned znalazł ją na "łożu krwi" umierającą, a Lyanna wymusiła na nim przysięgę, ale nie wiadomo jaką.
aaaaa no fakt, w sumie ma to jakis sens!!!

ale beda jaja jak na samym koncu na tronie zasiada danka i jon snow! w koncu w rodzie targaryen malzenstwa miedzy krewnymi sa na porzadku dziennym, wiec.. a jon snow nigdy mi sie nie podobal, cholera, mydlek taki!

tyrion na prezydenta!
Stary 2013-06-27, 15:47   #1379
Dewindraoi
Przyczajenie

Chyba będę musiał powrócić do czytania tego cyklu, bo mnie zaintrygowaliście.
Nie zgadzam się z opinią, że w tej książce nie ma dobrych bohaterów. Są szlachetni i dobrzy: Eddard Stark, Daenerys Targaryen, Jon Snow, Lady Catelyn Stark, Bran Stark, Brienne z Tarthu, Samwell Tarly, Ser Davos Seaworth i pewnie ejst ich więcej tylko nie można z pośród tylu postaci wymienić wszystkich.
Złe oczywiście przyciągają największą uwagę. Jest sporo szarości.
Mam wrażenie, że Martin jest fanem Księcia Machiavellego.
Dewindraoi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 15:59   #1380
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Do tych, co czytali Taniec ze Smokami

[SPOILER]

Co myślicie o "nowym" Aegonie? Prawdziwy? Oszust?
Wiedząc to co już wiemy o Varysie, może faktycznie uratował chłopca?
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości