![]() |
#1351 |
Konto usunięte
|
Dot.: Gra o tron
Z innych to znaczy których? Bo Lannisterowie/Baratheonowie wiedzieli, przecież Robert chciał żeby Dany umarła i wysyłał swoich zabójców do niej a Stark Namiestnik biadolił, że to tylko dziecko.
A o smokach to jeśli dobrze pamiętam mają to za głupie opowieści bo przecież ostatnie smoki zginęły setki lat temu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1352 |
Zadomowienie
|
Odp: Gra o tron
Wiedza o smokach ,ale Lannisterowie maja je gdzies bo Tywin Lannister uwaza , ze ostatnie sztuki urosly wielkosc jaszczurek wiec te tez nie podrosna . Nie wiedza za to ze sa juz wielkosci sporych psow
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1353 |
Konto usunięte
|
Mysle, ze po kilku wojnach kolejna ich bardzo wkurzy. Raczej jej nie nazwa Mhysa i nie wezma na rece, to nie sa tresowani niewolnicy z pustyni tylko bezczelni zjadacze chleba posrod blota.
A jesli jednak ja przywitaja jak ci niewolnicy to autor skopal ksiazke jak dla mnie do reszty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1354 |
Zadomowienie
|
Smoczy ogien ponoc moze zabic niebieskich ludzi wiec moze zobacza w niej wybawicielke ? Bo jezeli tamci wybija wszystkich to nie bedzie tronu , o ktory mozna by walczyc .
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1355 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
GRRM pisze teraz 6ta ksiege, Winds of Winter, we wczesnym 2013 mial ok. 1/4 ksiazki, przy dobrych wiatrach wyjdzie w 2014, aczkolwiek znajac jego to 2015 najwczesniej wydaje sie bardziej realistyczna data ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1356 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() No właśnie to mnie wkurza. Wybija tych, którzy są dobrzy. I tego mi brakuje w tej całej sadze. 90% dobrych ludzi. Honorowych. Saga opiera się tylko na intrygach, morderstwach, czarach, etc. Chciałabym w niej znaleźć w miarę czystą postać. Chociaż jedną. Jedyne nadzieje pokładam (na dzień dzisiejszy) w Arię. Chociaż nie wiem jak jej zaprzycsiężenie do tego całego zgromadzenia się rozwinie ... No bo raczej Sansa nie będzie na tronie, co?? Powiedzcie, że nie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1357 |
Zakorzenienie
|
To jeden z zarzutow pod adresem GRRM, ze saga jest pusta i bez przekazu, tylko epatuje pustym okrucienstwem, intrygami itd.
Zobaczymy co wymysli w ostatnich dwoch ksiegach...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1358 |
Konto usunięte
|
Przyzwyczailam sie do ksiazek, ktore sa bardzo spoiste i ciagłe w sledzeniu glownego bohatera przez wszystkie tomy. A tu nagle takie rozbicie. Ale moze to i lepiej, zawsze to cos innego. Z tym, ze im dalej w las tym frontów jest więcej i można sie pogubić.
Ile tych tomów ma być ostatecznie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwotnie to miala byc trylogia, poznie 5 ksiag/tomow, ostatecznie bedzie 7. Przy czym zalezy od wydania, ile jest ksiazek - np. moje jest 5 ksiag/tomow w 7 ksiazkach... przy czym akurat w przypadku A Storm of Swords objetosc na dwie ksiazki to zaleta, a w przypadku A Dance with Dragons juz kicha ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1360 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja akurat właśnie dzięki temu bardzo lubię tę sagę, bo książek z dobrymi postaciami, które przezwyciężają zło jest od groma, a mało jest takich, zwłaszcza utrzymanych w konwencji fantasy, które są takie realistyczne. Wiadomo, to jest przykre, kiedy giną dobrzy, człowiekowi się tak smutno robi, ale to właśnie o to chodzi! Ma się smutno robić, ma być przykro, ma budzić emocje! W życiu też nam umierają bliscy, którzy na śmierć nie zasłużyli, a żyją ci, którzy od dawna powinni wąchać kwiatki od spodu. Saga idealnie pokazuje, jak bardzo niesprawiedliwie bywa w życiu i nic nie można na to poradzić. No i w końcu jest jakiś element zaskoczenia, kiedy człowiek w ogóle się nie spodziewa, że dana postać zginie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1362 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Teraz właśnie jak czytam Sieć spisków to jest wszystko tak porozowalane. Tu Brienne, tam Księżniczka z Wieży, Alayane... Tj. napisałaś, wszystko jest tj. samo dla siebie. Tak samo jak mnie rozsierdziło to, że wparował Stasiu na Mur, Jon został Lordem Dowódcą, i ... ? Przecież to dalej trwa. Toczy się wojna. A Martin przez kolejne 2 tomy wprowadził nowy ród, nowe postaci, zapominając o ww. sytuacji jak i o Dance i reszcie. Nie lubię czegoś takiego. Ale. Czytam dalej ![]() Cytat:
![]() Nie mniej jednak, dla mnie za dużo jest tego w życiu i chciałabym, żeby książka była dla mnie odskocznią w której tak, jest brutalność, zło, nie ma słodkopierdzących miłości rodem z Pamiętników z wakacji, jednak pokazywanie przez wszystkie tomy (które ja przeczytałam do tej pory ![]() Wg. mnie obecne są praktycznie same czarne charakterki, no może poza Arią i Brienne ale to są na razie mało co wnoszące osoby do gry o tron. Wiem, taka książka. Co zrobisz. Nie mniej jednak świat nie składa się tylko ze złych, nie tylko intryga wygrywa. Dobro też jest w cenie. Rzadko bo rzadko ale wolę się trzymać tej wersji ![]() Ja po prostu jestem zła, że wybito mi Starków i tylo. ![]()
![]() |
![]() |
#1363 |
Konto usunięte
|
Czytalam w życiu sagi, zawsze jak się pojawiał bohater to miał wprowadzenie, można się było do niego przyzwyczaić, poznać, dopiero wtedy starszy z jego rodu umierał i poczucie ciągłości było zachowane, ktoś w sadze coś robił w XII wieku i to miało wpływ na jego potomków w XX wieku.
ja jak chyba większość zaczelam to oglądać bo po nieco nudnym intro pojawił się Boromir, szczęka w dół i omg Boromir! a potem omg książę z bajki a teraz co mi pozostało? seriale się ogląda inaczej niż książki, musi być ten aktor właściwy, a jak go nie na to co zostaje? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1364 |
Zadomowienie
|
ja sie zgadzam z Narrhien i wlasnie dlatego mi sie Gra o Tron podoba! bo to nie jest taka bajeczka...
a co do "dobrych" postaci.. a TYRION??? najpozytywniejsza i najprawdziwsza postac w calej sadze, tak bardzo ludzki w swoich slabosciach i tak po ludzku dobry... TYRION NA PREZYDENTA!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1365 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1367 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1368 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie dla mnie Tyrion jest takim pytajnikiem w tej sadze. I dobrze bo nie mogę go określić. Kiedy myślę, że już mogę go określić, nagle robi coś, co totalnie przekreśla moje mniemanie o nim. I to mi się podoba i podsyca moją ciekawość ![]() Cytat:
Czy to, że mam uwagi i gdzieniegdzie złe zdanie o książce, (złe zdanie to za dużo powiedziane ![]() Wręcz przeciwnie ![]() A czytając książkę o Holocauście (w sumie moja tematyka, jeśli mogę tak to nazwać) wiesz, że nie będziesz czytała romansidła, więc tutaj porównanie nie bardzo trafne, bo zaczynając Grę o tron nie wiedziałam, co w niej znajdę. A w I i II tomie dobrzy bohaterowie byli. Zresztą ja nie mówię, że brak ewidentnie dobrej, czystej, kalrownej postaci mnie odrzuca. Nie. Ot, po prostu mówię czego mi brakuje ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1369 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1370 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze a propos sukcesji tronu, spoilerowo...
Jest teoria ze prawowitym nastepca tronu jest... Jon Snow ![]() Teoria, ze Jon jest owocem dobrowolengo zwiazku Rhaegara i Lyanny jest bardzo rozpowszechniona (w kregach zapalonych fanow niemal brana za pewnik momentami). Podteoria, ze bylby nastepny w kolejce do sukcesji opera sie na snie-wspomnieniu Neda nt. Tower of Joy z AGOT. Ned spotkawszy czlonkow KG mowi o tym, ze ksiaze (Viserys) jest na Dragonstone, na co dostaje odpowiedz, ze zlozyli przysiege i beda ja wypelniac... co ma sens tylko wtedy, jesli w wiezy bylby prawowity nastepca tronu (do tego potrzebny bylby slub Rhaergara i Lyanny, ale ten byl mozliwy). Ogolnie rzecz biorac, jest tyle watkow i niedopowiedzen (np. rozne postaci patrza z roznej strony/inaczej pamietaja pewne wydarzenia), tajemnic i zagadek, polslowek i rzeczy zakladanych, a do tego masa proroctw, przepowiedni i zapowiedzi, ze glowa mala i oczywiscie to budzi cala mase teorii i teoryjek wsrod fanow ![]() ![]() Serial oczywiscie tego nie oddaje i dlaczego uwazam, ze to duzo ubozsze doswiadczenie niz przeczytanie ksiazek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1371 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zło niszczeje powoli acz dobitnie. (...prawda, George...? ![]() A narzekacie, narzekacie, a wszyscy czytamy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1372 | |
Kuźnia inspiracji
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za jakieś 2 tyg. może zacznę czytać to Ci odpowiem ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1374 |
Zakorzenienie
|
Akurat ja bym nie powiedzial nigdy, ze Tyrion jest negatywnym charakterem
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1375 |
Zakorzenienie
|
Może chodziło o Tywina
![]()
![]() |
![]() |
#1376 |
Zadomowienie
|
wezcie mi tyriona zostawcie w spokoju
![]() co do Jona Snowa, Wyrak, nie rozumiem... gdzie tu podstawy? tzn pewnie, nic nie wiadomo o jego matce, moglby byc dzieckiem siostry Neda, tak teoretycznie... ale gdzie tu Targaryen bo nie rozumiem? ksiazki czytam (jestem na czwartej) i nie skapowalam! a fakt, narzekamy, narzekamy a wszyscy czytaja bo chca wiedziec co bedzie dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale beda jaja jak na samym koncu na tronie zasiada danka i jon snow! w koncu w rodzie targaryen malzenstwa miedzy krewnymi sa na porzadku dziennym, wiec.. a jon snow nigdy mi sie nie podobal, cholera, mydlek taki! tyrion na prezydenta! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1379 |
Przyczajenie
|
Chyba będę musiał powrócić do czytania tego cyklu, bo mnie zaintrygowaliście.
Nie zgadzam się z opinią, że w tej książce nie ma dobrych bohaterów. Są szlachetni i dobrzy: Eddard Stark, Daenerys Targaryen, Jon Snow, Lady Catelyn Stark, Bran Stark, Brienne z Tarthu, Samwell Tarly, Ser Davos Seaworth i pewnie ejst ich więcej tylko nie można z pośród tylu postaci wymienić wszystkich. Złe oczywiście przyciągają największą uwagę. Jest sporo szarości. Mam wrażenie, że Martin jest fanem Księcia Machiavellego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1380 |
Zakorzenienie
|
Do tych, co czytali Taniec ze Smokami
[SPOILER] Co myślicie o "nowym" Aegonie? Prawdziwy? Oszust? Wiedząc to co już wiemy o Varysie, może faktycznie uratował chłopca? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.