![]() |
#511 |
Rozeznanie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe mamusie 2007
lek byl na poczatek grypy, ale jesli twoja grypa jest juz w stadium zaawansowanym zapytaj w aptece o jakis lek homeopatyczny i ci cos doradza. Z tego co wiem kobiety w ciazy moga je brac
![]()
#512 |
Rozeznanie
|
Listopadowo - grudniowe mamusie 2007
lek byl na poczatek grypy, ale jesli twoja grypa jest juz w stadium zaawansowanym zapytaj a aptece o jakis lek homeopatyczny i ci cos doradza. Z tego co wiem kobiety w ciazy moga je brac
![]() witam wszystkie mamusie ![]() dziewczyny powiedzcie mi jak sobie radzicie z tymi czestymi atakami glodu w pracy. Ja juz nie wiem co robic ![]() Rano przed wyjsciem nie wiem co zjesc albo jak sobie zrobie kanapke do pracy to w pracy juz nie chce jej jesc, nie mam na nia poprostu ochoty. Zjem cos innego a nastepnie po 2 godzinach znowu jestem glodna i znowu ten sam problem. I tak w kolko. Trace kupe kasy na te moje zachcianki. Nie wiem co robic.
Nathaniel jest z nami od 24.11. 2007 ![]() ![]() ![]() 380 hp, Londyn - 09/07/2010 Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-04-16 o 17:08 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Art. 177. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Zgodnie z art. 177 § 31 kodeksu pracy ochronie nie podlegają pracownice zatrudnione w celu zastępstwa nieobecnego pracownika oraz pracownice tymczasowe (art. 13 ust. 3 Ustawy o zatrudnieniu pracowników tymczasowych - Dz. U. z 2003 r., Nr 166, poz. 1608). Wprowadzenie ww. przepisów ma na celu ochronę pracodawcy. Inny problem, który zarysował się przy tym zdawałoby się niewinnym przepisie, to pytanie jak naliczać ów trzeci miesiąc, który musi upłynąć jeszcze przed ewentualnym rozwiązaniem. Koncepcji było wiele, ostatecznie ustaliły się dwie metody obliczania. Pierwsza mówiąca, iż trzy miesiące upływają wtedy, kiedy upłyną trzy kalendarzowe miesiące mające po cztery tygodnie, oraz druga określająca trzy miesiące jako trzy 28-dniowe okresy trwania ciąży (liczone na podstawie art. 113 kodeksu cywilnego w związku z art. 300 kodeksu pracy). Najważniejsze jest jednak to, że niezależnie od metody obliczeń umowa terminowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. Wprawdzie pracownicy zatrudnionej na taką umowę nie przysługuje prawo do urlopu macierzyńskiego ani wychowawczego, ma natomiast prawo korzystać z zasiłku macierzyńskiego (art. 30 ust. 4 Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, Dz. U. z 25 czerwca 1999, Nr 60, poz. 636). U mnie akurat umowa jest do 31 grudnia 2007 - a termin mam na początek grudnia, więc nie będzie przedłuzanie umowy - tylko że pracodawca moze "zostawić mnie na lodzie" i nie podpisac następnej umowy... Ech, zobaczymy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
A ja do pracy ostatnio zabieram do jedzenie z 2 kiwi, banana, bulke, itp...
Dzis siedze i kreci mi w glowie sie co chwile...Az musialam wyjsc sie przewietrzyc. A jeszcze wieczorem spotykam sie z kumpelami (a tak mnie glowa boli ![]() Planuje na dlugi weekend nad morze pojechac - ciekawe jak zniose podroz (ponad 400km) i czy bede w stanie sie cieszyc morze...W sumie bede juz po pierwszym trymestrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Zakorzenienie
|
Ja na szczęście rozkojarzona nie jestem, tylko nie mam kiedy sie dotleniać - cały weekend spędziłam na uczelni
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A teraz piję tylko jedną dziennie i to w dodatku Ricoretke. Do lekarza jeżdżę do Przeźmierowa ale zastanawiam się czy nie zmienić. A Ty może masz jakiegoś fajnego gina??? Fiona nie zazdroszczę ![]() A my wczoraj z Tz cały dzień biegaliśmy po sklepach bo chciałam sobie kupić jakąś fajną bluzeczkę, już taką luźniejszą. I przez cały czas było ich pełno a wczoraj pustki w sklepach ![]()
![]() |
#518 |
Raczkowanie
|
już po pierwszej wizcie
![]() moj skarb ma 8mm i ma 6tyg+5 dni ,a serduszko biło jak szalone ![]() Jestem bardzo szczęśliwa,tak bardzo się bałam przed tą wizytą.Dostałam mnóstwo badań do zrobienia i ponoć wszystkie są za darmo ![]() Zmierzył,zważył i kilka razy powtarzal że mogę przytyć tak z 10 kg bo więcej juz nie jest wskazane ![]() ![]() ![]() W razie powtarzających się silnych mdłości i wymiotów przepisał mi jakieś zastrzyki w pupe,ale ja nie mam zamiaru tego brać ![]() ![]() Dzisiaj mamy 2 rocznice ślubu i wspaniale bylo zobaczyć nasze dzidzi w tak wyjątkowym dla nas Dniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#519 | |
Zakorzenienie
|
Fiona-super prezent na rocznicę
![]() no to teraz już jesteś spokojniejsza mam nadzieję,że i ja niedługo będę.. Cytat:
a kawusię to odstawiłam,ale herbatka czemu nie ![]() Primavero-ciesz się,że nie masz żadnych dolegliwości ![]() no i będziemy 3mać kciuki,żeby obrona była pierwsza co by było z głowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() dzis mam troszke wiecej czasu i od rana spamuj na forum dopiero doszłam do naszego wąteczku ![]() U mnie wszystko ok, mdłosci lekkie są, senność też i zgaga ![]() W weekend te cieszyłam sie piekna pogodą, najpierw pojechaliśmy nad Zalew Zemborzycki, pospacerowaliśmy po lesie, potem na chwilkę do Tesco i tam napiłam się kawy z automatu, a na kawe nie mogłam patrzec ![]() ![]() ![]() Wczoraj zapisałam się do mojego doktroka na 7 maja, ma mi pobrać cytologię, bo przed ciążą nie zdązył ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe co u anowi? Odezwij sie slonce.
![]() Lista mamus listopadowo - grudniowych: 1. celka2000 - termin 05 listopada ![]() 2. afiliks - termin ok. polowa listopada ![]() 3. bb-m - termin ok. polowa listopada ![]() ![]() 4. GosiaSusanka - termin 22 listopada ![]() 5. gizelcia - termin 02 listopada ![]() 6. Laura_85 - termin 03 listopada ![]() 7. anowi35 - termin 25 listopada ![]() 8. Yoolia - termin 27 listopada ![]() 9. martka83 - termin 25 listopada ![]() 10. *misia* - termin 27 listopada ![]() 11. bubbel - termin 22 listopada ![]() 12. Fiona_80 - termin 4 grudnia ![]() 13. mili78 - termin 25 listopada ![]() 14. ewcia123 - termin polowa listopada ![]() 15. primavera - termin 6 grudnia ![]() 16. Ag_nes - termin 27 pazdziernika ![]() 17. ann_Lee - termin ................ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#523 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#524 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja kolejny dzień mam bardzo silny ból głowy, pierwsze 4 dni zignorowałam, ale teraz już nie daję rady, zwalaniam sie dziś wczesniej z pracy i jade do doktorowej, miałam co prawda jechać w przyszłym tygodniu, ale nie będe dłuzej czekac i się męczyć. Może powie mi co moge brać i uspokoi moje myśli, ze może coś jest nie tak, skoro tak ta glowa boli.
![]() |
#525 |
Zakorzenienie
|
misia -mnie tez czasem boli glowa... Wczoraj tez bolala. MOze wybieraj sie na wieczorne spacery (albo posiedzenie na laweczce). Wczoraj spotkalam sie z koleazankami, przesiedzialysmy kilka godzin na dworze, potem zjadlam tosta i jakos mi przeszlo (a caly dzien bolala jak diabli). Kiedys jkak mnie bolala caly dzien i cala noc, obudzilam sie i w koncu polknelam Apap (ktory i tak zwymiotowalam za 10min)...Moze zimne oklady pomoga? Ja polecam wypoczynek na powietrzu (mi generalnie na wszystko pomaga) Tylko teraz to juz nie spacery ale bierny wypoczynek. A nie chodzisz przypadkiem glodna albo za malo pijesz? Mnie zawsze bolala glowa jak za malo pilam....
|
![]() ![]() |
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#527 |
Raczkowanie
|
Misiu ja też miewam okropne migrenowe bóle głowe ,kiedyś ratowałam się ketonalem,a teraz
![]() Pomagam sobie zimnymi okładami na kark i czoło i tak leże w ciszy i spokoju.Troche mi to pomaga ... Dzisiaj nie wymiotowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
A ja jakas taka strasznie zmeczona jestem. Nawet nie mialam sily na wieczorny spacer. A tu i tak deszcz zaczal padac...A jeszcze wczesniej to mialam ochote isc dzis nawet do kina...A tu tak nagle energii na wszystko brak
![]() Ide spac. Dobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny jak zyjecie ?
![]() Mi się wylęgła opryszczka ![]() A Was jak z cerą ?? O bólach glowy tez coś wiem, u mnie to tez nowosc, ale trzymam sie dzielnie i niczego nie biore. Wlasnie mnie kobieta w aptece przez przypadek uświadomila ze nie wolno w ciazy brac aspiryny.. ja nic o tym nie wiedzialam, nawet uwazalam aspiryne za lek na wszystko i jeden ze skuteczniejszych i bezpieczniejszych no cóż... Ciekawe ilu rzeczy jeszcze nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 |
Zakorzenienie
|
U mnie z cera ok
![]() Ag_nes a jak tam Twoj brzuszek? Widac cos, bo Ty najdluzej z nas jestes w ciazy...Moj jest juz troszke widoczny (tzn widac tak jakbym przytyla- nie widac ze to ciaza). Choc na dole (macica) widac ze robi sie powoli wypukla. |
![]() ![]() |
![]() |
#531 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Zakorzenienie
|
Ag_nes witaj w klubie
![]() ![]() ![]() także głowa do góry, sama nie jestes ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() Jakoś mam tyle pracy, że nie bardzo mam kiedy czytać i co ważniejsze pisać ![]() Byłam w poniedziałek u doktorka - wygląda na to, że narazie jest wszystko oki ![]() A oscillococcilum (albo jakoś tak) mogę potwierdzić, że działa - niedawno brałam (w zeszłym tygodniu) i po czterech dawkach jak ręką odjął, a naprawdę czułam się bardzo kiepsko. Jak będę miała więcej czasu to nasmaruję coś jeszcze. Pozdrawiam Ps. Powiedziałam w pracy - narazie oki, zobaczymy jak będzie dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Jakos sie trzymam ale jest ciezko ![]() Mysli mnie nie opuszczaja nawet na chwile!! Ciagle mysle co dalej??? Boje sie bardzo ![]() Najlepiej to bym caly czas chodzila na usg!! Stres i jeszcze raz stres!! Czuje sie dobrze tylko nogi czasem puchna, ale wtedy sie klade i jakos mija. Czasem sie nawet zastanawiam czy nadal jestem w ciazy bo nie mam zadnych objawow ( tylko wieksze i czasem bolace piersi) ![]() Jestem tu codziennie i sledze co piszecie. Ciesze sie ze u was wszystko ok!! Goraco pozdrawiam i sciskam ![]()
#535 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Byłam wczoraj u pani doktor, z dzidzią wszystko jest ok, urosla 1 cm i teraz ma już 1,9 cm kawał byka ![]()
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Anowi trzymaj się kochana ![]() Co do cery to mi zawsze jakies przysczyki wyskakiwały od czasu do czasu, zazwyczaj przed @, teraz raczej nie, zauważyłam nawet, że wygładziła mi się skóra na pośladkach i udach ![]() Tak jak wy non stop chodze senna i zmęczona, wysiedzieć 8 godzin w pracy przed kompem to koszmar, do domu przychodze padnięta, kładę się i niewiadomo kiedy usypiam na ok. 2 godzinki ![]() Popoludniami tez pobolewa mnie głowa ale leciutko da się wytrzymać i ciągle mam taki niesmak w buzi, juz ama nie wiem czy to zgaga czy mdości, czy jedno i drugie ![]() Co do sportów to narazie się wstrzymuję ze względu na tą torbiel, chociaż w niedzielę maż miał straszną ochotę na rower, ale jednak zrobilismy sobie samochodowo-spacerkową wycieczkę. |
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Przyczajenie
|
anowi 35 - tak czekalam, aż dasz znać już sie martwilam.
![]() Będzie dobrze- musi. Ja też ostatnio mam mniejsze objawy ciąży. Trochę mnie to martwi i kusi mnie żeby wczesniej iść do lekarza wizytę planowaną mam dopiero na 8 maja. Wiem , ze nie powinnam tak myśleć, ale tyle się naczytalam o poronieniach w 8 do 10tyg., że trzęsę strasznie tyłkiem. ![]() Pozdrawiam wszystkie przysłe mamusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
anowi - dobrze, ze sie odezwalas. Wypoczywaj kochana. Trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrze!
mili - nie stresuj sie, spokojnie! Ja sie tez balam okropnie, ale staralam sie myslec o kolejnych tygodniach ![]() Nie wiem czy sie zapisac na USG kolejne, bo nie mialam badanej tej przeziernosci karku i sie zastanawiam a czas plynie. Najpozniej moge to zrobic w przyszlym tygodniu, bo potem wyjezdzam na weekend, a potem dzidzius bedzie juz za duzy...Juz sama nie wiem. Jakbym miala zrobic to zrobie od razu 3D/4D (tylko ze ono kosztuje 140zl, z nagraniem i zdjeciem)...Upewnilabym sie ze jest dobrze i przy okazji popodgladala maluszka... Nie wiem juz sama, mam dylemat. Lekarz wprawdzie mi mowil ze tego nie trzeba robic, ale z tego co czytam wszyscy to robia.... Co radzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#540 |
Zakorzenienie
|
hmmm na USG3D/4D lekarz chyba nie bedzie w stanie pomierzyc karku (nie jestem pewna) natomiast te pomiary robi na normalnym 2D
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.