Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ?
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 3 9,09%
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 1 3,03%
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 2 6,06%
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 0 0%
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 2 6,06%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 0 0%
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 1 3,03%
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 14 42,42%
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. 2 6,06%
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-28, 17:07   #181
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

Cytat:
Napisane przez joooasia Pokaż wiadomość
gratulacje

U mnie nie ruszyło po 7 godzinach spędzonych na zapisach ktg, chodzeniu po korytarzu z podpietą kroplowką, badaniach na fotelu i.liczeniu skurczy wróciłam na swoją salę, bo jak się skończyła kroplowka, to skończyły się i skurcze jedyne co mi pozostało powiedzieć to: ja pie..olę!
Jestem głodna, zmęczona i mam już dzisiaj dość... Jedyny plus - odszedł mi czop...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
To ja trzymam kciuki by jednak za chwilę akcja poszła ekspresowo do przodu

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Melduje, że o 13:10 sn przyszedł na świat nasz Leon Mierzy 60 cm i waży 4000 g. W szpitalu byliśmy o 8 i przed 9-ta rozwarcie było na 2 palce. Porodu nie wspominam koszmarnie, ale miałam kryzys 7-10 cm. Ciężko mi szło parcie, może dlatego, że nie miałam ciśnienia "na kupę". Miałam zielone wody i co drugi skurcz było monitorowane tętno. Godzinę nam zeszło i chyba w ostatnim momencie się udało, bo już pachniało cc. Mały leży na noworodkach, a ja kombinuje jak się wygrzebać z poszyta doopa pod prysznic

Gratuluję

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Leoooneeek! Gratuluję raz jeszcze! (bo pisząc do Ciebie sms nie byłam pewna, czy urodziłaś )

Boli Cię już szycie? Ja na szczęście przez pierwsze dwie doby w ogóle tego nie odczuwałam i śmigałam jak szalona Uważaj na siebie pod tym prysznicem, żebyś nie zasłabła

Jeeej ale się cieszę

Dziś dzień Leonków!
Ja też tak miałam, że to szycie na początku mnie nie bolało i myślałam " ale super, może tak zostanie", nie zostało
ale teraz już jest ok...w ogóle to naprawdę teraz się cieszę, że nie miałam cc.

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość

tak to supełkowy kocyk jest swietny
My też mamy kocyki od nich. W sumie 3. 2 z bawełny pojedyńcze, a jeden sobie kupiłam z podwójnej bawełny i też jestem nimi zachwycona

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 17:07   #182
vil84
Wtajemniczenie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

Veronic cudny Skarb

Annoxe, NoBoTak gratuluje !!!

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
a to hasanie w nocy też mija??
No mąż mówi, że za dużo od siebie wymagam... Tylko mi jest tak jakoś dziwnie iść leżeć... A potem będę żałowała
mija.... my tak mieliśmy pierwszy miesiąc

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 17:13   #183
komiksowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Ja i Leos witamy się w odchowalni;-) Od 6.05 rano jesteśmy z Wami we dwojke ;-)
Leoś urodził się 3250 i 56 dlugi;-) pozdrawiamy:-D
Cytat:
Melduje, że o 13:10 sn przyszedł na świat nasz Leon Mierzy 60 cm i waży 4000 g. W szpitalu byliśmy o 8 i przed 9-ta rozwarcie było na 2 palce. Porodu nie wspominam koszmarnie, ale miałam kryzys 7-10 cm. Ciężko mi szło parcie, może dlatego, że nie miałam ciśnienia "na kupę". Miałam zielone wody i co drugi skurcz było monitorowane tętno. Godzinę nam zeszło i chyba w ostatnim momencie się udało, bo już pachniało cc. Mały leży na noworodkach, a ja kombinuje jak się wygrzebać z poszyta doopa pod prysznic

No panowie Leonowie witamy Cóż za zgodność w przyjśćiu na świat. Gratulacje mamuśki!
Stary 2013-06-28, 17:25   #184
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:

gratulacje Co Wy jecie, że dzieci takie dorodne rodzicie
A i z poszytą doopą jak sądzę łatwiej wejść pod prysznic niż z poszytym brzuchem ciągnąc za sobą cewnik

NoBoTak gratulacje
Stary 2013-06-28, 17:34   #185
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Ja też tak miałam, że to szycie na początku mnie nie bolało i myślałam " ale super, może tak zostanie", nie zostało
ale teraz już jest ok...w ogóle to naprawdę teraz się cieszę, że nie miałam cc.
u mnie tak samo ale cieszę się, że chociaż te dwa dni nie bolało

w ogóle to chciałam powiedzieć, żeee
jadłam czereśnie, nektaryny - Młodemu nic nie było
wczoraj skusiłam się na truskawki i też nic

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 18:00   #186
candace1
Zakorzenienie

Cytat:

świetnie:jupi :
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 18:07   #187
axella
Zakorzenienie

GG do axella
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1

Gratuluje dzieciaczkow!
Happy-tak 2szt dziebnie.. Ale odstres boaki
Wrocilismy z zakupow.. Padam.. A zaraz jeszvze raz bo polowy jak zwykle zapomnialam

Wysyłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk 2

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 18:09   #188
xal
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
a to hasanie w nocy też mija??
No mąż mówi, że za dużo od siebie wymagam... Tylko mi jest tak jakoś dziwnie iść leżeć... A potem będę żałowała
Rozumiem cie. Uwazaj zebys nie wziela od razu na siebie za duzo bo bedzie wiekszy kryzys.

gratuluje nowych dzieciaczkow.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 18:11   #189
banka26
Zakorzenienie

Cytat:

oo superr to pojadlass hehe

NoBoTak Gratulacje
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 18:25   #190
colorblue
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
gratulacje

U mnie nie ruszyło po 7 godzinach spędzonych na zapisach ktg, chodzeniu po korytarzu z podpietą kroplowką, badaniach na fotelu i.liczeniu skurczy wróciłam na swoją salę, bo jak się skończyła kroplowka, to skończyły się i skurcze jedyne co mi pozostało powiedzieć to: ja pie..olę!
Jestem głodna, zmęczona i mam już dzisiaj dość... Jedyny plus - odszedł mi czop...

Biedna:-*

Cytat:

gratuluję!!! Witaj Leosiu:-*

Cytat:

ja mam brzoskwinie ale nie ryzykuje na noc

NOBOTAK gratuluję!!! I witam kolejnego Leosia:-*

Sharp uważaj tam na siebie:'(

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 18:31   #191
karolina2121
siedzę i myślę

Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość

moj raz na 3 dni teraz
Czyli to jest normalne ?

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Ja. Polecam.
Dzięki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 18:37   #192
humpback
Zakorzenienie

Cytat:

no to żeby za czopem, odeszły wody i ta akcja ruszyła

Cytat:
Czekać... Jeśli przez weekend nic nie ruszy, to w przyszłym tygodniu cesarka, ale jeszcze nie wiem kiedy.
ale cię długo trzymają w niepewności..

Cytat:

gratulacje

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
upilam się herbatka koperkowa i nie mogłam Was namierzyć

Cytat:
Mała śpi je śpi je śpi je przez cały dzień. Ona w ogóle nie ma aktywności przez dzień.
ciesz się i korzystaj - ja miałam tak przez ostatnie dni, a jak dziś miał być dzień lenistwa to Ignaś zrobił dzień aktywności..

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
jutro jade do rodzicow na tydzien , licze ze pogoda sie poprawi to bede spedzac z Natka czas na spacerach z moim psiakiem (3 miesiace go niewidziałam) i na opalaniu w sadzie wiec oby pogoda dopisała
za pogodę

Cytat:
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 19:01   #193
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Czyli to jest normalne ?

Dzięki
Niby tak ale moj cierpial z tego powodu kilkanascie dni Temu robil po 4 na dobe a tu nagle nic i troche czopkiem mu pomagalam

Stary 2013-06-28, 19:01   #194
kalka
Zadomowienie

Tutaj jesteście

kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 19:05   #195
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość
Tutaj jesteście

Stary 2013-06-28, 19:35   #196
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość
Tutaj jesteście
tez nie moglas trafic po potancowie?

Anoxee - jak tam mezu? dal rade na porodówce? bo wlasnie czytam, ze zaczynal go wczoraj meczyc stresik
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 19:41   #197
banka26
Zakorzenienie

Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1

Moj znowu ma ostre ataki kolki powoli mam doscc i ciemieniucha mu wylazi musze kupic szczotke jutro i zaczac wyczesywac..

Stary 2013-06-28, 19:43   #198
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
Moj znowu ma ostre ataki kolki powoli mam doscc i ciemieniucha mu wylazi musze kupic szczotke jutro i zaczac wyczesywac..

przykro mi, biedaczek

a to nie czesała go wcześniej (chyba dużo włosów ma?) my czeszemy po każdej kąpieli

Stary 2013-06-28, 19:58   #199
ada32
Wtajemniczenie

tak sobie pomyślałam ze może się przyda...

Korzyści ze stosowania
Delicol, jako jedyny preparat na polskim rynku działa przyczynowo - nie dopuszcza do wystąpienia kolki.
Delicol pozwala na zachowanie karmienia piersią.
Delicol pozwala na dostarczanie niezbędnej do prawidłowego rozwoju dziecka laktozy.
Delicol jest w 100% naturalny, dostarcza enzymu naturalnie występującego w orgniazmie dziecka.

Kolka niemowlęca
Kolki u niemowląt są częstym objawem. Ocenia się, że ma je około 10-40% dzieci w tym wieku. Kolka pojawia się około 3 tygodnia życia, utrzymuje się około 3 godziny (zwykle między godziną 18.00 a 22.00) i ustępuje z reguły po ukończeniu 3 - 4 miesiąca życia. Ta zasada "trójek" nie jest sztywną granicą definicji kolki. U wcześniaków występują one wcześniej, u noworodków donoszonych też mogą odbiegać od reguł, ponieważ przyczyny kolek są różne.

Objawy kolki niemowlęcej
Pod pojęciem kolki niemowlęcej rozumiemy napadowy, nie dający się ukoić płacz (nawet krzyk) z podkurczeniem nóżek, powiększeniem obwodu brzucha i zwiększoną ilością gazów jelitowych. Aby w/w objawy uznać za kolkę uznaje się, że powinny utrzymywać się minimum przez trzy godziny, występować minimum trzy razy w tygodniu przez co najmniej trzy tygodnie.

Kolka niemowlęca przyczyny:
Częstość występowania kolek wydaje się być niezależna od tego, czy dziecko karmione jest piersią czy mieszankami sztucznymi. Etiologia kolki nie jest do końca znana. Uznaje się, że przyczynami kolki u małego dziecka mogą być:
Alergia pokarmowa
Nietolerancja laktozy
Zaburzenia mikroflory jelitowej
Nieprawidłowa technika karmienia
Niedojrzałość centralnego układu nerwowego
Czynniki psychospołeczne
Kolka może być również objawem chorobowym
Alergia pokarmowa
Wśród czynników żywieniowych zwraca się uwagę na współzależność kolki z nadwrażliwością i alergią na białko mleka krowiego. Alergizacja wynika w dużej mierze z niedojrzałości bariery jelitowej, niewykształconego układu trawiennego, czy też obciążenia rodzinnego. Podobnie pokarmy spożywane przez matkę - kofeina, ostre przyprawy czy produkty wzdymające mogą przenikać do pokarmu kobiecego, a następnie wywoływać niepożądane reakcje u dziecka. Wówczas konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety eliminacyjnej u karmiącej mamy.
Nietolerancja laktozy
Istotną przyczyną kolki może być również nietolerancja laktozy.
Przewód pokarmowy niemowląt w łonie matki jest zupełnie jałowy, natomiast w ciągu kilku godzin po urodzeniu jest kolonizowany przez liczne bakterie. Niektóre z nich mogą powodować choroby przewodu pokarmowego, ale większość wpływa korzystnie na stan zdrowia niemowląt. Skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego u niemowląt bywa zmienny i w dużej mierze zależy od sposobu żywienia, przyjmowanych leków czy stanu emocjonalnego.
Obecnie coraz więcej uwagi zwraca się na technikę karmienia. Jeżeli dziecko karmione jest piersią powinno w czasie ssania obejmować całą brodawkę wraz z obwódką. Jeżeli tak nie jest wówczas istnieje możliwość łykania powietrza z każdym łykiem połykanego pokarmu. Podobna sytuacja, prowadząca do łykania powietrza, może powstawać w czasie sztucznego karmienia, jeżeli butelka, którą karmione jest dziecko, jest za mało pochylona i nad powierzchnia mleka gromadzi się powietrze. Wówczas w jelitach gromadzi się duża ilość gazów, powodująca ból.
Przyczyną kolki może być również niedojrzałość centralnego układu nerwowego. Proces "sen-czuwanie" dojrzewa między 3-4 miesiącem życia. U niektórych niemowląt próg wrażliwości na bodźce jest obniżony. U tych dzieci "przeładowanie bodźcami" ze środowiska może powodować bardzo intensywny krzyk.
Czynniki psychospołeczne
Zaburzenia psychospołeczne często określane są ogólnie jako zaburzenia interakcji pomiędzy dzieckiem i matką lub jako rodzina dysfunkcjonalna. Małe dziecko, pomimo pozornej "nieświadomości prawdy" o swoim otoczeniu, jest prawdziwym barometrem emocji i różnorodnych problemów domowych. Niemowlę nawiązuje z rodzicami silny kontakt pozawerbalny i doskonale wyczuwa atmosferę emocjonalną otoczenia. Nawet bardzo małe dzieci potrafią wyczuć stres oraz złe emocje panujące w najbliższym otoczeniu i manifestować to różnorodnymi objawami somatycznymi, takimi jak drażliwość, zaburzenia łaknienia, kolki czy zaparcia.
Kolka może być również jednym z objawów choroby, na którą cierpi dziecko. Dlatego tak ważny jest wywiad lekarski, który pomaga w zdiagnozowaniu właściwej przyczyny kolki i nie dopuszcza do przeoczenia symptomów choroby.

Kolka niemowlęca sposoby naturalne leczenia:
Sposoby

Należy pamiętać, że każde dziecko jest inne i każde może reagować na inne sposoby łagodzenia objawów kolki. Oprócz metod farmakologicznych istnieją naturalne sposoby na złagodzenie niedogodności kolkowych.
Połóż malca na brzuszku i pomasuj mu plecki. W ten sposób delikatnie uciśniesz jego brzuszek, co spowoduje wydalenie gazów i usprawni pracę jelit. Ten sam skutek przyniesie podciągnięcie kolanek do brzuszka, gdy dziecko leży na plecach.
Zrób maluszkowi masaż brzuszka. Wykonuj wolne, okrężne ruchy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, a potem tzw. "słońce i księżyc": lewą dłonią rób koła, a prawą półkola - ruchy wykonuj do środka brzuszka.
Połóż dziecku na brzuch ciepłe okłady, np. rozgrzej żelazkiem pieluszkę (ale nie może być gorąca!) i przyłóż ją do ciała malca. Wygodne jest użycie gotowego opatrunku - poduszeczki żelowej z apteki, którą trzeba wcześniej nagrzać w ciepłej wodzie.
Włóż malucha do wanienki z ciepłą wodą. Ciepła woda rozluźni mięśnie i zrelaksuje dziecko.

Anoxe ..NoBoTak gratuluję...
cudnie że już macie maluszki przy sobie...:c mok:
Anoxe widzę że nawet poród ok był

Joasia...trzymaj się...mam nadzieje że ruszy samo ..jeszcze dziś...

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 19:58   #200
Magiusa
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-V

Cytat:

A dajesz mu cos na to?
My odwbralismy dzis ph kupki mlodego i jest 7,0 a norma do 7,2 wiec to raczej nie jest nietolerancja...ufff, ale sama juz to podejrzewalam po tym jak widzialam ze zqykly srodek na kolki pomaga.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 20:06   #201
lonely_lady
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma

Ja tylko na momencik jak ogarne wszystko to wpadnie na dłużej
A teraz tak ekspresem:

Happy tak odciagam ręcznie. Bardzo szybko łatwo i przyjemnie
Nie robię tego często bo mały nie chce jeść z butli. Ale jak sie zdarzy to w 5min spokojnie mam 100ml nachylam sie nad butla i uciekam dwoma palcami brodawke- fajnie mleczko sika

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 20:07   #202
ada32
Wtajemniczenie

moje małe dziecie wczoraj zaczęło miewac napad "bolącego brzusia...łapał pierś i puszczał z płaczem..nawet krzykiem..robił się czerwony i rzucał nóżkami na wszystkie strony...
i dziś zakupiłam delicol..dlaczego akurat ten środek?? już odpowiadam...sama nietoleruje laktozy od urodzenia..mleko dla mnie może nie istniec ..
Wiktorowi pomogło od razu po wcześniejszym szukaniu odpowiedniego środka..delikol był trafny..tak sobie pomyślałam że pewnie taka nasza uroda i kupiłam małemu delikol jako pierwszy środek na próbę..(50zł dałam cholerka..a wy tu piszecie że można taniej))
i co... podałam przed chwilą małemu bo zaczynało się rzucanie i boleści..
jak ręką odjął ..hmmm...śpi błogo..najedzony i spokojny...oby na tym środku się skończyło...

W

G

Edytowane przez ada32
Czas edycji: 2013-06-28 o 20:08
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 20:14   #203
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
moje małe dziecie wczoraj zaczęło miewac napad "bolącego brzusia...łapał pierś i puszczał z płaczem..nawet krzykiem..robił się czerwony i rzucał nóżkami na wszystkie strony...
i dziś zakupiłam delicol..dlaczego akurat ten środek?? już odpowiadam...sama nietoleruje laktozy od urodzenia..mleko dla mnie może nie istniec ..
Wiktorowi pomogło od razu po wcześniejszym szukaniu odpowiedniego środka..delikol był trafny..tak sobie pomyślałam że pewnie taka nasza uroda i kupiłam małemu delikol jako pierwszy środek na próbę..(50zł dałam cholerka..a wy tu piszecie że można taniej))
jak ręką odjął ..hmmm...śpi błogo..najedzony i spokojny...oby na tym środku się skończyło...
no to super, że od razu pomogło!

ja się zastanawiam czy nie robię źle... jak już pisałam mój synek raz, dwa razy dziennie na problem z kupą, nie płacze ale stęka i męczy się, pomaga mu pozycja półleżąca... myślicie, że powinnam mu coś podawać?? bo póki co nie dostał niczego...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 20:16   #204
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
nie karmisz na zewnątrz? my też już nieraz nieśliśmy Bartosza i pchaliśmy pusty wózek

karmię, karmię, ale byliśmy w takiej okolicy, że nie było nawet gdzie przysiąść :/

Cytat:

duży Leon, Anoxee gratuluję w końcu, jednak to nie była nerka? Zdrówka dla Was!
Cytat:

a ile zjadłaś na początek truskawek? ja się zbieram do nektarynki, ale chyba obiorę skórkę
Stary 2013-06-28, 20:16   #205
becik_4
Zadomowienie

ja to nie rozumiem tej nietolerancji laktozy skoro dzeicko przez trzy tygodnie ssie moje mleko i jest wsyztsko ok a od tygodnia sa te prolemy to jak to wystlumaczyc ze przez te 3 nic mu nie bylo? to sie tak pojawia z opoznieneim czy co? bo tez podaje od wczoraj delicol i maly dzisiaj smi caly czas z przerwami na jedzenie i teraz tez spi normalnie jak y dziecka nie bylo zero placzu
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-28, 20:20   #206
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-V

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
A dajesz mu cos na to?
My odwbralismy dzis ph kupki mlodego i jest 7,0 a norma do 7,2 wiec to raczej nie jest nietolerancja...ufff, ale sama juz to podejrzewalam po tym jak widzialam ze zqykly srodek na kolki pomaga.

Sab simplex delicol esputicon biogaje viburcol espumisan i zamierzam kupic proszek troisty poki co esputicon jakby wyciszyl ale wrocily wlasnie bujam go
1,5 godziny w lezaczkku jak mija krzyk przerazliwy to wygina sie od gazow masakra

Cytat:
tak sobie pomyślałam ze może się przyda...

Korzyści ze stosowania
Delicol, jako jedyny preparat na polskim rynku działa przyczynowo - nie dopuszcza do wystąpienia kolki.
Delicol pozwala na zachowanie karmienia piersią.
Delicol pozwala na dostarczanie niezbędnej do prawidłowego rozwoju dziecka laktozy.
Delicol jest w 100% naturalny, dostarcza enzymu naturalnie występującego w orgniazmie dziecka.

Kolka niemowlęca
Kolki u niemowląt są częstym objawem. Ocenia się, że ma je około 10-40% dzieci w tym wieku. Kolka pojawia się około 3 tygodnia życia, utrzymuje się około 3 godziny (zwykle między godziną 18.00 a 22.00) i ustępuje z reguły po ukończeniu 3 - 4 miesiąca życia. Ta zasada "trójek" nie jest sztywną granicą definicji kolki. U wcześniaków występują one wcześniej, u noworodków donoszonych też mogą odbiegać od reguł, ponieważ przyczyny kolek są różne.

Objawy kolki niemowlęcej
Pod pojęciem kolki niemowlęcej rozumiemy napadowy, nie dający się ukoić płacz (nawet krzyk) z podkurczeniem nóżek, powiększeniem obwodu brzucha i zwiększoną ilością gazów jelitowych. Aby w/w objawy uznać za kolkę uznaje się, że powinny utrzymywać się minimum przez trzy godziny, występować minimum trzy razy w tygodniu przez co najmniej trzy tygodnie.

Kolka niemowlęca przyczyny:
Częstość występowania kolek wydaje się być niezależna od tego, czy dziecko karmione jest piersią czy mieszankami sztucznymi. Etiologia kolki nie jest do końca znana. Uznaje się, że przyczynami kolki u małego dziecka mogą być:
Alergia pokarmowa
Nietolerancja laktozy
Czynniki psychospołeczne
Alergia pokarmowa
Wśród czynników żywieniowych zwraca się uwagę na współzależność kolki z nadwrażliwością i alergią na białko mleka krowiego. Alergizacja wynika w dużej mierze z niedojrzałości bariery jelitowej, niewykształconego układu trawiennego, czy też obciążenia rodzinnego. Podobnie pokarmy spożywane przez matkę - kofeina, ostre przyprawy czy produkty wzdymające mogą przenikać do pokarmu kobiecego, a następnie wywoływać niepożądane reakcje u dziecka. Wówczas konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety eliminacyjnej u karmiącej mamy.
Nietolerancja laktozy
Istotną przyczyną kolki może być również nietolerancja laktozy.
Przewód pokarmowy niemowląt w łonie matki jest zupełnie jałowy, natomiast w ciągu kilku godzin po urodzeniu jest kolonizowany przez liczne bakterie. Niektóre z nich mogą powodować choroby przewodu pokarmowego, ale większość wpływa korzystnie na stan zdrowia niemowląt. Skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego u niemowląt bywa zmienny i w dużej mierze zależy od sposobu żywienia, przyjmowanych leków czy stanu emocjonalnego.
Obecnie coraz więcej uwagi zwraca się na technikę karmienia. Jeżeli dziecko karmione jest piersią powinno w czasie ssania obejmować całą brodawkę wraz z obwódką. Jeżeli tak nie jest wówczas istnieje możliwość łykania powietrza z każdym łykiem połykanego pokarmu. Podobna sytuacja, prowadząca do łykania powietrza, może powstawać w czasie sztucznego karmienia, jeżeli butelka, którą karmione jest dziecko, jest za mało pochylona i nad powierzchnia mleka gromadzi się powietrze. Wówczas w jelitach gromadzi się duża ilość gazów, powodująca ból.
Przyczyną kolki może być również niedojrzałość centralnego układu nerwowego. Proces "sen-czuwanie" dojrzewa między 3-4 miesiącem życia. U niektórych niemowląt próg wrażliwości na bodźce jest obniżony. U tych dzieci "przeładowanie bodźcami" ze środowiska może powodować bardzo intensywny krzyk.
Czynniki psychospołeczne
Zaburzenia psychospołeczne często określane są ogólnie jako zaburzenia interakcji pomiędzy dzieckiem i matką lub jako rodzina dysfunkcjonalna. Małe dziecko, pomimo pozornej "nieświadomości prawdy" o swoim otoczeniu, jest prawdziwym barometrem emocji i różnorodnych problemów domowych. Niemowlę nawiązuje z rodzicami silny kontakt pozawerbalny i doskonale wyczuwa atmosferę emocjonalną otoczenia. Nawet bardzo małe dzieci potrafią wyczuć stres oraz złe emocje panujące w najbliższym otoczeniu i manifestować to różnorodnymi objawami somatycznymi, takimi jak drażliwość, zaburzenia łaknienia, kolki czy zaparcia.
Kolka może być również jednym z objawów choroby, na którą cierpi dziecko. Dlatego tak ważny jest wywiad lekarski, który pomaga w zdiagnozowaniu właściwej przyczyny kolki i nie dopuszcza do przeoczenia symptomów choroby.

Kolka niemowlęca sposoby naturalne leczenia:
Sposoby

Należy pamiętać, że każde dziecko jest inne i każde może reagować na inne sposoby łagodzenia objawów kolki. Oprócz metod farmakologicznych istnieją naturalne sposoby na złagodzenie niedogodności kolkowych.
Połóż malca na brzuszku i pomasuj mu plecki. W ten sposób delikatnie uciśniesz jego brzuszek, co spowoduje wydalenie gazów i usprawni pracę jelit. Ten sam skutek przyniesie podciągnięcie kolanek do brzuszka, gdy dziecko leży na plecach.
Zrób maluszkowi masaż brzuszka. Wykonuj wolne, okrężne ruchy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, a potem tzw. "słońce i księżyc": lewą dłonią rób koła, a prawą półkola - ruchy wykonuj do środka brzuszka.
Połóż dziecku na brzuch ciepłe okłady, np. rozgrzej żelazkiem pieluszkę (ale nie może być gorąca!) i przyłóż ją do ciała malca. Wygodne jest użycie gotowego opatrunku - poduszeczki żelowej z apteki, którą trzeba wcześniej nagrzać w ciepłej wodzie.
Włóż malucha do wanienki z ciepłą wodą. Ciepła woda rozluźni mięśnie i zrelaksuje dziecko.

Anoxe ..NoBoTak gratuluję...
cudnie że już macie maluszki przy sobie...:c mok:
Anoxe widzę że nawet poród ok był

Joasia...trzymaj się...mam nadzieje że ruszy samo ..jeszcze dziś...

delicol nie dziala na mojego masuje go ogrzewam poki co suszarka go wycisza

Cytat:
przykro mi, biedaczek

a to nie czesała go wcześniej (chyba dużo włosów ma?) my czeszemy po każdej kąpieli
nie hee starszego tez nie ale o nie mial ciemieniuchy wloso troche ma pewnie wyjda mu przy wyczesywaniu

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

a rachunek za prad to z 500 zl przyjdzie suszarka cisgle chodzi:banghead:

Stary 2013-06-28, 20:31   #207
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
no to super, że od razu pomogło!

ja się zastanawiam czy nie robię źle... jak już pisałam mój synek raz, dwa razy dziennie na problem z kupą, nie płacze ale stęka i męczy się, pomaga mu pozycja półleżąca... myślicie, że powinnam mu coś podawać?? bo póki co nie dostał niczego...
właśnie dzisiaj po południu przemyślałam sprawę i doszłam do wniosku, że chyba niepotrzebnie zaczęłam podawać, że chyba to całkiem normalne, że noworodek, niemowlę tak się pręży i jeśli nie płacze, nie wrzeszczy i nie trwają te próby wypróżnienia godziny to mogłam to uznać za normalne. ja bym na Twoim miejscu działała teraz zgodnie z intiucją, czyli tak jak do tej pory. u mnie tak zdarza się raz dziennie, a ja już lecę z esputikonem.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:

trzymaj się banka, mam nadzieję, że minie przed 3 miesiącem a ile razy dziennie podajesz esputikon?

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Ja tylko na momencik jak ogarne wszystko to wpadnie na dłużej
A teraz tak ekspresem:

Happy tak odciagam ręcznie. Bardzo szybko łatwo i przyjemnie
Nie robię tego często bo mały nie chce jeść z butli. Ale jak sie zdarzy to w 5min spokojnie mam 100ml nachylam sie nad butla i uciekam dwoma palcami brodawke- fajnie mleczko sika

dzięki, kochana a teraz dziewczyny powiedzcie kiedy jest najlepszy moment, żeby to mleczko odciągać. moge np karmić z jednej piersi, a z drugiej odciągnąć? rzadko mi je Helena z dwóch. zielona jestem, ale w sumie mogłabym poszukać w sieci, zamiast się Wami wysługiwać. Tylko, że Wy macie teorię sprawdzoną w praktyce, więc pomóżcie

Cytat:
i super, że działa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 20:38   #208
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
właśnie dzisiaj po południu przemyślałam sprawę i doszłam do wniosku, że chyba niepotrzebnie zaczęłam podawać, że chyba to całkiem normalne, że noworodek, niemowlę tak się pręży i jeśli nie płacze, nie wrzeszczy i nie trwają te próby wypróżnienia godziny to mogłam to uznać za normalne. ja bym na Twoim miejscu działała teraz zgodnie z intiucją, czyli tak jak do tej pory. u mnie tak zdarza się raz dziennie, a ja już lecę z esputikonem.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

trzymaj się banka, mam nadzieję, że minie przed 3 miesiącem a ile razy dziennie podajesz esputikon?

dzięki, kochana a teraz dziewczyny powiedzcie kiedy jest najlepszy moment, żeby to mleczko odciągać. moge np karmić z jednej piersi, a z drugiej odciągnąć? rzadko mi je Helena z dwóch. zielona jestem, ale w sumie mogłabym poszukać w sieci, zamiast się Wami wysługiwać. Tylko, że Wy macie teorię sprawdzoną w praktyce, więc pomóżcie

i super, że działa
mozna 2 razy po 1-2 krople
Stary 2013-06-28, 20:39   #209
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
karmię, karmię, ale byliśmy w takiej okolicy, że nie było nawet gdzie przysiąść :/

a ile zjadłaś na początek truskawek? ja się zbieram do nektarynki, ale chyba obiorę skórkę
rozumiem

wiesz co.. ze pół kilo nie mogłam się opanować

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
ja to nie rozumiem tej nietolerancji laktozy skoro dzeicko przez trzy tygodnie ssie moje mleko i jest wsyztsko ok a od tygodnia sa te prolemy to jak to wystlumaczyc ze przez te 3 nic mu nie bylo? to sie tak pojawia z opoznieneim czy co? bo tez podaje od wczoraj delicol i maly dzisiaj smi caly czas z przerwami na jedzenie i teraz tez spi normalnie jak y dziecka nie bylo zero placzu
dokładnie - zazwyczaj problemy z brzuszkiem pojawiają się po około 2-3 tygodniach...

Cytat:

i super, że działa
no i chyba póki nie będzie naprawdę źle <a mam nadzieję, że nie będzie> to nie będę niczego podawała...

ja nie mam sposobu na odciąganie, robię to kiedy mam czas ale karmienie z jednej a odciągnięcie z drugiej to chyba nie jest najgorszy pomysł wiem, że niektóre mamy odciągają godzinę po karmieniu

Stary 2013-06-28, 20:42   #210
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Dziękuję dziewczyny za wszystkie gratulacje, wybaczcie, że nie będę cytować.

Justii, teraz, to ja się czuje rewelacyjnie, jutro pewnie będzie gorzej.

Z jakim trepem leżę na sali szwabska kombajnistka ma na noc. Mam nie karmić na leżąco, bo na siedząco jest wygodniej, jak powiedziałam, że Leon łapczywie je, to się dowiedziałam, że będę mieć poranione sutki (wtf?), już mi zwróciła uwagę, że nie dałam go do odbicia, sama karmila młoda od 19:30 do teraz - uważa, że jest głodna... Aaa i ona ma pampy Dada zero i sa od trzech kilo :-D Jezu żebym ja to spamietala wszystko Normalnie ekspert.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Zapomniałam dodać, że od tej 19:30 do teraz karmila ja na siedząco na brzegu szpitalnego łóżka

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości