|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ale teraz już jest ok...w ogóle to naprawdę teraz się cieszę, że nie miałam cc. My też mamy kocyki od nich. W sumie 3. 2 z bawełny pojedyńcze, a jeden sobie kupiłam z podwójnej bawełny i też jestem nimi zachwycona ![]()
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Veronic cudny Skarb
![]() Annoxe, NoBoTak gratuluje !!! ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#184 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() ![]() A i z poszytą doopą jak sądzę łatwiej wejść pod prysznic niż z poszytym brzuchem ciągnąc za sobą cewnik ![]() NoBoTak gratulacje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() w ogóle to chciałam powiedzieć, żeee ![]() jadłam czereśnie, nektaryny - Młodemu nic nie było ![]() wczoraj skusiłam się na truskawki i też nic ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Gratuluje dzieciaczkow!
![]() Happy-tak ![]() ![]() Wrocilismy z zakupow.. Padam.. A zaraz jeszvze raz bo polowy jak zwykle zapomnialam ![]() Wysyłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NoBoTak Gratulacje ![]()
![]() |
#190 | |||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
Cytat:
gratuluję!!! Witaj Leosiu:-* Cytat:
NOBOTAK gratuluję!!! I witam kolejnego Leosia:-* Sharp uważaj tam na siebie:'( Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#191 |
siedzę i myślę
|
Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-
Czyli to jest normalne ?
![]() Dzięki ![]()
![]() |
#192 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma
Niby tak ale moj cierpial z tego powodu kilkanascie dni Temu robil po 4 na dobe a tu nagle nic i troche czopkiem mu pomagalam
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#194 |
Zadomowienie
|
Tutaj jesteście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
#196 |
Zakorzenienie
|
tez nie moglas trafic po potancowie?
![]() Anoxee - jak tam mezu? dal rade na porodówce? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Moj znowu ma ostre ataki kolki
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#198 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() a to nie czesała go wcześniej (chyba dużo włosów ma?) ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
tak sobie pomyślałam ze może się przyda...
Korzyści ze stosowania Delicol, jako jedyny preparat na polskim rynku działa przyczynowo - nie dopuszcza do wystąpienia kolki. Delicol pozwala na zachowanie karmienia piersią. Delicol pozwala na dostarczanie niezbędnej do prawidłowego rozwoju dziecka laktozy. Delicol jest w 100% naturalny, dostarcza enzymu naturalnie występującego w orgniazmie dziecka. Kolka niemowlęca Kolki u niemowląt są częstym objawem. Ocenia się, że ma je około 10-40% dzieci w tym wieku. Kolka pojawia się około 3 tygodnia życia, utrzymuje się około 3 godziny (zwykle między godziną 18.00 a 22.00) i ustępuje z reguły po ukończeniu 3 - 4 miesiąca życia. Ta zasada "trójek" nie jest sztywną granicą definicji kolki. U wcześniaków występują one wcześniej, u noworodków donoszonych też mogą odbiegać od reguł, ponieważ przyczyny kolek są różne. Objawy kolki niemowlęcej Pod pojęciem kolki niemowlęcej rozumiemy napadowy, nie dający się ukoić płacz (nawet krzyk) z podkurczeniem nóżek, powiększeniem obwodu brzucha i zwiększoną ilością gazów jelitowych. Aby w/w objawy uznać za kolkę uznaje się, że powinny utrzymywać się minimum przez trzy godziny, występować minimum trzy razy w tygodniu przez co najmniej trzy tygodnie. Kolka niemowlęca przyczyny: Częstość występowania kolek wydaje się być niezależna od tego, czy dziecko karmione jest piersią czy mieszankami sztucznymi. Etiologia kolki nie jest do końca znana. Uznaje się, że przyczynami kolki u małego dziecka mogą być: Alergia pokarmowa Nietolerancja laktozy Zaburzenia mikroflory jelitowej Nieprawidłowa technika karmienia Niedojrzałość centralnego układu nerwowego Czynniki psychospołeczne Kolka może być również objawem chorobowym Alergia pokarmowa Wśród czynników żywieniowych zwraca się uwagę na współzależność kolki z nadwrażliwością i alergią na białko mleka krowiego. Alergizacja wynika w dużej mierze z niedojrzałości bariery jelitowej, niewykształconego układu trawiennego, czy też obciążenia rodzinnego. Podobnie pokarmy spożywane przez matkę - kofeina, ostre przyprawy czy produkty wzdymające mogą przenikać do pokarmu kobiecego, a następnie wywoływać niepożądane reakcje u dziecka. Wówczas konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety eliminacyjnej u karmiącej mamy. Nietolerancja laktozy Istotną przyczyną kolki może być również nietolerancja laktozy. Zaburzenia mikroflory jelitowej Przewód pokarmowy niemowląt w łonie matki jest zupełnie jałowy, natomiast w ciągu kilku godzin po urodzeniu jest kolonizowany przez liczne bakterie. Niektóre z nich mogą powodować choroby przewodu pokarmowego, ale większość wpływa korzystnie na stan zdrowia niemowląt. Skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego u niemowląt bywa zmienny i w dużej mierze zależy od sposobu żywienia, przyjmowanych leków czy stanu emocjonalnego. Nieprawidłowa technika karmienia Obecnie coraz więcej uwagi zwraca się na technikę karmienia. Jeżeli dziecko karmione jest piersią powinno w czasie ssania obejmować całą brodawkę wraz z obwódką. Jeżeli tak nie jest wówczas istnieje możliwość łykania powietrza z każdym łykiem połykanego pokarmu. Podobna sytuacja, prowadząca do łykania powietrza, może powstawać w czasie sztucznego karmienia, jeżeli butelka, którą karmione jest dziecko, jest za mało pochylona i nad powierzchnia mleka gromadzi się powietrze. Wówczas w jelitach gromadzi się duża ilość gazów, powodująca ból. Niedojrzałość centralnego układu nerwowego Przyczyną kolki może być również niedojrzałość centralnego układu nerwowego. Proces "sen-czuwanie" dojrzewa między 3-4 miesiącem życia. U niektórych niemowląt próg wrażliwości na bodźce jest obniżony. U tych dzieci "przeładowanie bodźcami" ze środowiska może powodować bardzo intensywny krzyk. Czynniki psychospołeczne Zaburzenia psychospołeczne często określane są ogólnie jako zaburzenia interakcji pomiędzy dzieckiem i matką lub jako rodzina dysfunkcjonalna. Małe dziecko, pomimo pozornej "nieświadomości prawdy" o swoim otoczeniu, jest prawdziwym barometrem emocji i różnorodnych problemów domowych. Niemowlę nawiązuje z rodzicami silny kontakt pozawerbalny i doskonale wyczuwa atmosferę emocjonalną otoczenia. Nawet bardzo małe dzieci potrafią wyczuć stres oraz złe emocje panujące w najbliższym otoczeniu i manifestować to różnorodnymi objawami somatycznymi, takimi jak drażliwość, zaburzenia łaknienia, kolki czy zaparcia. Kolka może być również objawem chorobowym Kolka może być również jednym z objawów choroby, na którą cierpi dziecko. Dlatego tak ważny jest wywiad lekarski, który pomaga w zdiagnozowaniu właściwej przyczyny kolki i nie dopuszcza do przeoczenia symptomów choroby. Kolka niemowlęca sposoby naturalne leczenia: Sposoby Należy pamiętać, że każde dziecko jest inne i każde może reagować na inne sposoby łagodzenia objawów kolki. Oprócz metod farmakologicznych istnieją naturalne sposoby na złagodzenie niedogodności kolkowych. Połóż malca na brzuszku i pomasuj mu plecki. W ten sposób delikatnie uciśniesz jego brzuszek, co spowoduje wydalenie gazów i usprawni pracę jelit. Ten sam skutek przyniesie podciągnięcie kolanek do brzuszka, gdy dziecko leży na plecach. Zrób maluszkowi masaż brzuszka. Wykonuj wolne, okrężne ruchy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, a potem tzw. "słońce i księżyc": lewą dłonią rób koła, a prawą półkola - ruchy wykonuj do środka brzuszka. Połóż dziecku na brzuch ciepłe okłady, np. rozgrzej żelazkiem pieluszkę (ale nie może być gorąca!) i przyłóż ją do ciała malca. Wygodne jest użycie gotowego opatrunku - poduszeczki żelowej z apteki, którą trzeba wcześniej nagrzać w ciepłej wodzie. Włóż malucha do wanienki z ciepłą wodą. Ciepła woda rozluźni mięśnie i zrelaksuje dziecko. Anoxe ..NoBoTak gratuluję... ![]() cudnie że już macie maluszki przy sobie... ![]() ![]() Anoxe widzę że nawet poród ok był ![]() Joasia...trzymaj się...mam nadzieje że ruszy samo ..jeszcze dziś... ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-V
Cytat:
My odwbralismy dzis ph kupki mlodego i jest 7,0 a norma do 7,2 wiec to raczej nie jest nietolerancja...ufff, ale sama juz to podejrzewalam po tym jak widzialam ze zqykly srodek na kolki pomaga. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma
Ja tylko na momencik jak ogarne wszystko to wpadnie na dłużej
A teraz tak ekspresem: Happy tak odciagam ręcznie. Bardzo szybko łatwo i przyjemnie ![]() Nie robię tego często bo mały nie chce jeść z butli. Ale jak sie zdarzy to w 5min spokojnie mam 100ml ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
moje małe dziecie wczoraj zaczęło miewac napad "bolącego brzusia...łapał pierś i puszczał z płaczem..nawet krzykiem..robił się czerwony i rzucał nóżkami na wszystkie strony...
i dziś zakupiłam delicol..dlaczego akurat ten środek?? już odpowiadam...sama nietoleruje laktozy od urodzenia..mleko dla mnie może nie istniec .. Wiktorowi pomogło od razu po wcześniejszym szukaniu odpowiedniego środka..delikol był trafny..tak sobie pomyślałam że pewnie taka nasza uroda i kupiłam małemu delikol jako pierwszy środek na próbę..(50zł dałam cholerka..a wy tu piszecie że można taniej)) i co... podałam przed chwilą małemu bo zaczynało się rzucanie i boleści.. jak ręką odjął ..hmmm...śpi błogo..najedzony i spokojny...oby na tym środku się skończyło... ![]() Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-06-28 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja się zastanawiam czy nie robię źle... jak już pisałam mój synek raz, dwa razy dziennie na problem z kupą, nie płacze ale stęka i męczy się, pomaga mu pozycja półleżąca... myślicie, że powinnam mu coś podawać?? ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
karmię, karmię, ale byliśmy w takiej okolicy, że nie było nawet gdzie przysiąść :/ Cytat:
duży Leon, Anoxee gratuluję w końcu, jednak to nie była nerka? ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
ja to nie rozumiem tej nietolerancji laktozy skoro dzeicko przez trzy tygodnie ssie moje mleko i jest wsyztsko ok a od tygodnia sa te prolemy to jak to wystlumaczyc ze przez te 3 nic mu nie bylo? to sie tak pojawia z opoznieneim czy co? bo tez podaje od wczoraj delicol i maly dzisiaj smi caly czas z przerwami na jedzenie i teraz tez spi normalnie jak y dziecka nie bylo zero placzu
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-V
Cytat:
1,5 godziny w lezaczkku jak mija krzyk przerazliwy to wygina sie od gazow masakra Cytat:
delicol nie dziala na mojego masuje go ogrzewam poki co suszarka go wycisza Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- a rachunek za prad to z 500 zl przyjdzie suszarka cisgle chodzi:banghead: Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#207 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
dzięki, kochana ![]() ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#209 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz co.. ze pół kilo ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
ja nie mam sposobu na odciąganie, robię to kiedy mam czas ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
Dziękuję dziewczyny za wszystkie gratulacje, wybaczcie, że nie będę cytować.
![]() Justii, teraz, to ja się czuje rewelacyjnie, jutro pewnie będzie gorzej. Z jakim trepem leżę na sali ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Zapomniałam dodać, że od tej 19:30 do teraz karmila ja na siedząco na brzegu szpitalnego łóżka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.