Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 538 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-18, 17:30   #16111
gujana
Wtajemniczenie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
Dziekuje za rade.
Co do kobiety mam mieszane uczucia, bo niby jest miła, ale....
Lolciu, spytam sie Ciebie powaznie, bo wiem ze siedziałas w "tym".
Czy to mozliwe, ze mam anoreksje? Nawet pochłaniając duzo jedzenia?
prosze o szczera odp.

orzeszku, pod zadnym pozorem nie idz do psychologa, ktory nie wzbudza Twojego bezgranicznego zaufania. Jesli znasz juz ta panią psycholog ze szkoly, i nie podoba Ci sie, to poszukaj poza szkołą. Masz chyba niedaleko do Krakowa, dobrze pamietam? Moze tam?
Jak trafisz na zlego lekarza, skutek bedzie odwrotny do zamierzonego. Nic Ci nie pomoze,a jedynie zaszkodzi. A do tego zrazisz sie, i wiecej nie pojdziesz.
To bardzo wazne, w przypadku lekarzy, by poszukac sprawdzonego. Zwlaszcza psychologa. Bo przeciez nie chodzi tu o katar czy angine. a o cos znacznie powazniejszego.
i nie boj sie! psycholog to lekarz, a lekarze sa po to by pomagac.
gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-18, 17:31   #16112
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli prawdopodobne ze jestem chora na anoreksje...
Dżizys, co ja ze sobą zrobiłam..
Ja tylko chciałam byc chuda.

A przeciez nigdy nie bede.

Włąsnie zjadam kolejnego batonika, powtarzając sobie "nie jestes chora" ;/
orzeszku nie przerażaj się,z tego można naprawde wyjść zamiast tych batonów zjadłabym migdały,czy orzechy-są kaloryczne i przy tym zdrowe.Ktoś mi kiedyś powiedział,że osoby chore na anoreksje posiadają zazwyczaj bardzo silne osobowości i na pewno na tyle silne,aby i z tego wyjść,także nosek do góry i nie zamartwiaj się.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-18, 17:31   #16113
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Spoko,
mnie nikt nie przebije
Poczekajcie az ja swój napisze

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-18, 17:32   #16114
Alexandra777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
a tak poza tm to tez dosc przeszlam z moimi rodzicami w dziecinstwie, bo ja jestem wegetarianka chyba od urodzenia jak mialam 3 latka to plakalam ze nie chce mieska, i mama oszukiwala mnie i gotowala mi parowki i mowila ze to marchewka a rosol byl koszmarem.. musialam siedziec 2 h w niedziele przy stole czasem , nie moglam wstac dopoki nie zjadlam.
moim rodzicom w koncu przeszlo i zrozumieli ze ze mne nigdy nie bedzie latwo i odpuscili
wydaje mi sie ze Twoi rodzice potrzebujka duzo czasu, musisz im tlumaczyc ze zastepujesz bialko ktore jest w miesie innym bialkiem ( mam nadzieje ze nie jesz tylko samych ryb i warzyw). w koncu przestana sie buntowac. moze kup im jakas ksiazke o wegetarianizmie i o zdrowym odzywianiu?
powodzenia
Masz rację koszmar ale będę z tym walczyć a tak poresaztą to chcę schudnąć....od jutra gram na zwłokę i nietłumaczę się!!!! ugotuje sobie ryż na obiad i wetnę z jakimiś warzywkami a co mi tam Muszą się przyzwyczaić
Alexandra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-18, 17:32   #16115
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Gujana Avek,specjalnie dla Ciebie

o jaaaa cudownie! dziekuje Ci bardzo bardzo naprawde, bardzo mnie ten Twoj avek motywowal wiec mam nadzieje ze i teraz tak bedzie. wkoncu wiosna a pozniej lato, nie moge miec takiego brzuchola! chce miec ladny plaski,umiesniony!
Stary 2007-04-18, 17:35   #16116
Atram
xxyy

mam takie male pytanie bo chce sobie ugotowac jutro zupe kapusciana na obiadek ( z kapusty, pomidora, cebuli, troche przecieru pomidorowego albo pomidora, selera i pietruszki). uwielbiam ta zupe. zastanawiam sie czy wtedy dorzucic cos jeszcze do obiadku oprocz niej? bo ona chyba nie ma zbyt duzo kalorii? czy jak zjem ta zupke i do tego np 5 koteltow sojowych to bedzie ok?
i czy moge ta zupke dorzucic tez do podiweczorki i kolacji, czy nie zabardzo? i czy mozna traktowac ja jako przekaske, czy raczej za posilek?

wyszlo jednak duzo pytan, a mialo byc jedno malo pytanie
Stary 2007-04-18, 17:36   #16117
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
orzeszku nie przerażaj się,z tego można naprawde wyjść zamiast tych batonów zjadłabym migdały,czy orzechy-są kaloryczne i przy tym zdrowe.Ktoś mi kiedyś powiedział,że osoby chore na anoreksje posiadają zazwyczaj bardzo silne osobowości i na pewno na tyle silne,aby i z tego wyjść,także nosek do góry i nie zamartwiaj się.

zgadzam sie!
nie zamartwiaj sie, i nie wmawiaj sobie nic. ani ze jestes chora, ani ze nie jestes. to nic nie da!
idz do lekarza, on Ci pomoze. porozmawiaj z rodzina. Jestes mlodziutka i wszystko przed Toba. im szybciej sie wyleczysz tym szybciej bedziesz radosnie zyla dalej i realizowala wazniejsze cele, niz zjedzenie lub nie-zjedzenie czegos.
glowa do gory
Stary 2007-04-18, 17:39   #16118
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez Alexandra777 Pokaż wiadomość
Masz rację koszmar ale będę z tym walczyć a tak poresaztą to chcę schudnąć....od jutra gram na zwłokę i nietłumaczę się!!!! ugotuje sobie ryż na obiad i wetnę z jakimiś warzywkami a co mi tam Muszą się przyzwyczaić
dorzuc koniecznie jakies bialko do obiadku , to bardzo wazne w diecie wegetarianskiej, trzeba pilnowac zeby nie bylo za malo bialka.
a dlaczego postanowilas przejsc na wegetarianizm? nie lubisz mieska czy z powodow ideologicznych?

Cytat:
Spoko,
mnie nikt nie przebije
ja Cie przebilam
Stary 2007-04-18, 17:40   #16119
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alexandra777 Pokaż wiadomość

ale chyba jesz zamiast miesa inne produkty bogate w bialko?
soja,tofu,nabial,jajka?
Stary 2007-04-18, 17:43   #16120
gujana
Wtajemniczenie

Atram, a Ty nie jesz mieska? bo mam pytanie myslalam nad tym zeby sprobowac "ugrillowac" sobie "stek" sojowy. tylko nie wiem czy ten pomysl wypali. tzn najpierw chcialam ugotowac, a pozniej wziac ze soba na grillowanie. czyms zamarynowac, i na grilla. Nie moge niestety znalezc w necie, zeby ktos tak zrobil, wiec ne wiem, czy to dobry pomysl, i czy to wogole jest mozliwe do zrealizowania... ?
Stary 2007-04-18, 17:45   #16121
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
dorzuc koniecznie jakies bialko do obiadku , to bardzo wazne w diecie wegetarianskiej, trzeba pilnowac zeby nie bylo za malo bialka.
a dlaczego postanowilas przejsc na wegetarianizm? nie lubisz mieska czy z powodow ideologicznych?

jak rowniez zelaza to powszechny niedobor.
Stary 2007-04-18, 17:47   #16122
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
Atram, a Ty nie jesz mieska? bo mam pytanie myslalam nad tym zeby sprobowac "ugrillowac" sobie "stek" sojowy. tylko nie wiem czy ten pomysl wypali. tzn najpierw chcialam ugotowac, a pozniej wziac ze soba na grillowanie. czyms zamarynowac, i na grilla. Nie moge niestety znalezc w necie, zeby ktos tak zrobil, wiec ne wiem, czy to dobry pomysl, i czy to wogole jest mozliwe do zrealizowania... ?
nidgy tak nie robilam, ale mysle ze mozna sprobowac bo pomysl nie wydaje sie zly tez tak zrobie bo w za tydzien w sobote tez wybieram sie na grillowanie a czym sie rozni stek sojowy od koteltow sojowych? bo ja zawsze jakos kotelty tylko kupuje.
a jadlas moze kostke sojowa? bo chcialam taka kupic i sporbowac wrzucic ja do zupy

a co do grillowaniato ja kiedys pieklam na grillu tofuburgery warzywne, byly pyszne
Stary 2007-04-18, 17:49   #16123
Atram
xxyy

Cytat:
jak rowniez zelaza to powszechny niedobor.
a w czym jest żelazo?
bo ja niestety mam niedobor i musze zazywac tabletki z nim, bo mam wyniki badan krwi troszke ponizej normy. ale wolalabym tez naturalnie uzupelnic niedobory, bo przeciez nie bede cale zycie tabletek zazywala
Stary 2007-04-18, 17:56   #16124
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
nidgy tak nie robilam, ale mysle ze mozna sprobowac bo pomysl nie wydaje sie zly tez tak zrobie bo w za tydzien w sobote tez wybieram sie na grillowanie a czym sie rozni stek sojowy od koteltow sojowych? bo ja zawsze jakos kotelty tylko kupuje.
a jadlas moze kostke sojowa? bo chcialam taka kupic i sporbowac wrzucic ja do zupy

a co do grillowaniato ja kiedys pieklam na grillu tofuburgery sojowe, byly pyszne

wlasnie w sobote ide na grilla. urodziny. Kolezanka spytala co ma dla mnie przygotowac, poza salatka, ale powiedzialam ze sama cos przyniose zeby nie robic zamieszania
z reguly grilluje sobie cukinie z plastrem zoltego sera i curry. poprostu cudo! ale pomyslalam ze moze dalo by sie kotlecika sojowego tez zrobic
a czy te steki to co innego niz kotlety? - chyba nie. Poprostu tak napisalam, bo tak p0isze na opakowaniu. ale wygladem niczym sie nie roznia skladem raczej tez nie

kostke sojowa jadlam wlasnie dzisiaj, w moim gulaszu lubie ją. do zupy tez sie chyba nada.

a najbardziej lubie granulat sojowy, ktory dodaje do spaghetti. moj mięsozerny TŻ mowi, ze nie ma zadnej roznicy smakowej, miedzy spaghetti z ttym granulatem, a ze zwyklym miesem mielonym. Jedyna roznica jest taka, ze sos jest lżejszy, wiec raczej roznica na plus
Stary 2007-04-18, 17:58   #16125
orzeszek01
Zakorzenienie

ja Cie przebilam [/quote]

szczerze watpie
PS. A ja zaraz mam pierożki ruskie
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-18, 17:59   #16126
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
a w czym jest żelazo?
bo ja niestety mam niedobor i musze zazywac tabletki z nim, bo mam wyniki badan krwi troszke ponizej normy. ale wolalabym tez naturalnie uzupelnic niedobory, bo przeciez nie bede cale zycie tabletek zazywala

na pewno zielone warzywa, brokuly zcy szpinak np. ale nie wiem jak to jest podczas gotowania, pewnie ginie. dlatego chcialabym miec ten parowar

a to z netu:
Zrodla:
  • Melasa
  • Fasol
  • Płatki śniadaniowe
  • Chleb pełno pszenny
  • Brokuły
  • Groch
  • Szpinak
Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm.
Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak herbata, kawa, pokarmy bogate w błonnik zaburzają przyswajanie żelaza.

co to melasa?????

no, i wiadomo, zelazo jest w miesie - dla miesozercow
Stary 2007-04-18, 18:00   #16127
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:

Wiecie co?
Zrobie to, pójde do psychologa.
Za tydzien wraca moja mama, powiem jej(postaram sie..) o to, co mnie niepokoi, i powiem,zeby pomogła mi poszukac jakiegos dobrego psychologa w okolicach Krakowa.

Mam nadzieje,ze jestem silna osobowościa i poradze sobie.

Jutro będzie lepiej.
Stary 2007-04-18, 18:02   #16128
gujana
Wtajemniczenie

aha, Atram, a te tofuburgery - slyszalam ze pyszne - to kupne czy sama robilas? bo slyszalam wiele dobrego ale nie mialam okazji sprobowac.

jesli robilas sama, to zdradz tajemnice w sumie mam tofu nawet, to bym sobie jutro na probe mogla upiec- bo to chyba sie piecze na grilla pewnie dobry pomysl
Stary 2007-04-18, 18:02   #16129
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
orzeszku, pod zadnym pozorem nie idz do psychologa, ktory nie wzbudza Twojego bezgranicznego zaufania. Jesli znasz juz ta panią psycholog ze szkoly, i nie podoba Ci sie, to poszukaj poza szkołą. Masz chyba niedaleko do Krakowa, dobrze pamietam? Moze tam?
Jak trafisz na zlego lekarza, skutek bedzie odwrotny do zamierzonego. Nic Ci nie pomoze,a jedynie zaszkodzi. A do tego zrazisz sie, i wiecej nie pojdziesz.
To bardzo wazne, w przypadku lekarzy, by poszukac sprawdzonego. Zwlaszcza psychologa. Bo przeciez nie chodzi tu o katar czy angine. a o cos znacznie powazniejszego.
i nie boj sie! psycholog to lekarz, a lekarze sa po to by pomagac.
Postaram sie poszukac takiego, w okolicach Krakowa.
Kiedys nawet miałam nr do takiego, ale zrezygnowałam, bo wtedy uwazałam ze mi to nie jest potrzebne, bo jestem zdrowa.

Dziewczyny,dziekuje Wam. Bez Was bym sobie nie poradziła przeciez.

Kocham to forum

Stary 2007-04-18, 18:03   #16130
orzeszek01
Zakorzenienie

Atram, ale zmieniasz te avatarki;p

Ps. Moja siostra ma urodzinki w sobote.
Chciałabym zrobic cos dobrego i zdrowego
Macie moze jakies propozycje?
Stary 2007-04-18, 18:04   #16131
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo mozliwe, zwlaszcza jesli chodzi o przemiane materii, bo organizm caly czas byl wspomagany. a co do okresu.. to bylas u ginekologa?
i czy cwiczysz cos?
Nie,nie byłam Tzn,robiłam badania,miałam mieć wizytę,aż nagle okres wrócił,prawie miesiąc temu,dlatego teraz czekam czy w tym miesiącu się pojawi Jeśli nie,będę musiała iść do lekarza

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-18, 18:04   #16132
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiecie co?
Zrobie to, pójde do psychologa.
Za tydzien wraca moja mama, powiem jej(postaram sie..) o to, co mnie niepokoi, i powiem,zeby pomogła mi poszukac jakiegos dobrego psychologa w okolicach Krakowa.

Mam nadzieje,ze jestem silna osobowościa i poradze sobie.

Jutro będzie lepiej.

oczywiscie, ze jutro bedzie lepiej!

dobra decyzja!

a poki mama nie wrocila, poszukaj w necie, popytaj, moze Milka cos wie lub slyszala, ona chyba z Kraka. pytaj, nie zaszkodzi. ja znalazlam np moja Panią Ginekolog w internecie, i wkoncu juz jej nie zamienie, na zadnego innego lekarza, bo wyleczyla mnie ze strachu przed wizytami. i o to chodzi, nieprawdaz?
Stary 2007-04-18, 18:05   #16133
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Atram, ale zmieniasz te avatarki;p

Ps. Moja siostra ma urodzinki w sobote.
Chciałabym zrobic cos dobrego i zdrowego
Macie moze jakies propozycje?
Zależy czy chcesz zrobić coś słodkiego,ale w miarę nietuczącego,czy jakąś sałatkę,zapiekankę czy coś w tym stylu

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2007-04-18, 18:08   #16134
agness51
Zakorzenienie

Cytat:

Są bardzo niezdrowe,aczkolwiek bardziej wpływają na prace jelit(tzn jelita gorzej pracują,bo przywykły do tego,iż mają swoich 'pomocników',czyli te okropne herbatki).Brak okresu,to zupełnie inna sprawa,ponieważ wcześniej jadłaś bardzo niewiele(stare,niedobre czasy) i myślę,że to może być główny powód,uważam że powinnaś spróbować początkowo przez pewien czas jeść bardziej konkretnie(więcej węgli,większe porcje jedzenia) no niestety,aby odzyskać okres,trzeba troche przybrać.Jeżeli komuś wcześniej spadło sporo kilogramów,to powinien sobie zrobić 1-2miesięczną przerwe,po czym ewentualnie wrócić do diety.
Rozumiem,aczkolwiek wiem teraz,że jednak niepotrzebnie piłam te herbatki

Stary 2007-04-18, 18:09   #16135
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
o jaaaa cudownie! dziekuje Ci bardzo bardzo naprawde, bardzo mnie ten Twoj avek motywowal wiec mam nadzieje ze i teraz tak bedzie. wkoncu wiosna a pozniej lato, nie moge miec takiego brzuchola! chce miec ladny plaski,umiesniony!
No ba Na pewno tak będzie Nawet się cieszę,że wróciłam do tego avka,chyba bardziej mi jakoś pasuje
Poza tym mam nadzieję,że mnie też zmotywuje

Stary 2007-04-18, 18:10   #16136
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Postaram sie poszukac takiego, w okolicach Krakowa.
Kiedys nawet miałam nr do takiego, ale zrezygnowałam, bo wtedy uwazałam ze mi to nie jest potrzebne, bo jestem zdrowa.

Dziewczyny,dziekuje Wam. Bez Was bym sobie nie poradziła przeciez.

Kocham to forum

Nie ma za co dziękować,tylko trzeba brać się do roboty!
Wierzę,że będzie lepiej

Stary 2007-04-18, 18:11   #16137
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy czy chcesz zrobić coś słodkiego,ale w miarę nietuczącego,czy jakąś sałatkę,zapiekankę czy coś w tym stylu
Jakąś zapiekankę np znasz cos?

Chyba ze sie siostra wykosztuje, to moze mnie zaprosi gdzies, no bo w koncu stawia
Stary 2007-04-18, 18:12   #16138
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
oczywiscie, ze jutro bedzie lepiej!

dobra decyzja!

a poki mama nie wrocila, poszukaj w necie, popytaj, moze Milka cos wie lub slyszala, ona chyba z Kraka. pytaj, nie zaszkodzi. ja znalazlam np moja Panią Ginekolog w internecie, i wkoncu juz jej nie zamienie, na zadnego innego lekarza, bo wyleczyla mnie ze strachu przed wizytami. i o to chodzi, nieprawdaz?
O to chodzi.

Stary 2007-04-18, 18:13   #16139
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem,aczkolwiek wiem teraz,że jednak niepotrzebnie piłam te herbatki

sluchajcie!
a czy zielona herbata tez jest niebezpieczna? bo niby zdrowa itd. No ale jednak tez wspomaga przemiane materii, tak wiec za pewne rowniez i prace jelit. co myslicie? bo jak mi jakis czas temu napisalyscie, ze nie mozna za czesto pic mięty, to sie przerazilam i juz prawie nie pije. no ale z zielonej rezygnowac NIE MOGE, bo co ja bede w tedy pic, sama wode z cytryna? a tych herbatek to ja tak sobie zdrowo popijam, znaczy duzo. wiec nie wiem. moze tez powinnam ograniczyc, zeby sie pozniej nie okazalo, ze mam organizm uzalezniony od herbaty.
Stary 2007-04-18, 18:15   #16140
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
No ba Na pewno tak będzie Nawet się cieszę,że wróciłam do tego avka,chyba bardziej mi jakoś pasuje
Poza tym mam nadzieję,że mnie też zmotywuje

no to trzymam kciuki, za nasza motywacje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości