|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16111 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
orzeszku, pod zadnym pozorem nie idz do psychologa, ktory nie wzbudza Twojego bezgranicznego zaufania. Jesli znasz juz ta panią psycholog ze szkoly, i nie podoba Ci sie, to poszukaj poza szkołą. Masz chyba niedaleko do Krakowa, dobrze pamietam? Moze tam? Jak trafisz na zlego lekarza, skutek bedzie odwrotny do zamierzonego. Nic Ci nie pomoze,a jedynie zaszkodzi. A do tego zrazisz sie, i wiecej nie pojdziesz. To bardzo wazne, w przypadku lekarzy, by poszukac sprawdzonego. Zwlaszcza psychologa. Bo przeciez nie chodzi tu o katar czy angine. a o cos znacznie powazniejszego. i nie boj sie! psycholog to lekarz, a lekarze sa po to by pomagac. |
|
|
|
|
#16112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#16113 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#16114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Muszą się przyzwyczaić |
|
|
|
|
#16115 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#16116 |
|
xxyy
|
mam takie male pytanie
bo chce sobie ugotowac jutro zupe kapusciana na obiadek ( z kapusty, pomidora, cebuli, troche przecieru pomidorowego albo pomidora, selera i pietruszki). uwielbiam ta zupe. zastanawiam sie czy wtedy dorzucic cos jeszcze do obiadku oprocz niej? bo ona chyba nie ma zbyt duzo kalorii? czy jak zjem ta zupke i do tego np 5 koteltow sojowych to bedzie ok?![]() i czy moge ta zupke dorzucic tez do podiweczorki i kolacji, czy nie zabardzo? i czy mozna traktowac ja jako przekaske, czy raczej za posilek? wyszlo jednak duzo pytan, a mialo byc jedno malo pytanie
|
#16117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zgadzam sie! nie zamartwiaj sie, i nie wmawiaj sobie nic. ani ze jestes chora, ani ze nie jestes. to nic nie da! idz do lekarza, on Ci pomoze. porozmawiaj z rodzina. Jestes mlodziutka i wszystko przed Toba. im szybciej sie wyleczysz tym szybciej bedziesz radosnie zyla dalej i realizowala wazniejsze cele, niz zjedzenie lub nie-zjedzenie czegos. ![]() glowa do gory
|
|
|
|
|
#16118 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a dlaczego postanowilas przejsc na wegetarianizm? nie lubisz mieska czy z powodow ideologicznych? ja Cie przebilam
|
|
#16119 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale chyba jesz zamiast miesa inne produkty bogate w bialko? soja,tofu,nabial,jajka?
|
|
|
|
|
#16120 |
|
Wtajemniczenie
|
Atram, a Ty nie jesz mieska? bo mam pytanie
myslalam nad tym zeby sprobowac "ugrillowac" sobie "stek" sojowy. tylko nie wiem czy ten pomysl wypali. tzn najpierw chcialam ugotowac, a pozniej wziac ze soba na grillowanie. czyms zamarynowac, i na grilla. Nie moge niestety znalezc w necie, zeby ktos tak zrobil, wiec ne wiem, czy to dobry pomysl, i czy to wogole jest mozliwe do zrealizowania... ?
|
|
|
|
#16121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to powszechny niedobor.
|
|
|
|
|
#16122 | |
|
xxyy
|
Cytat:
tez tak zrobie bo w za tydzien w sobote tez wybieram sie na grillowanie a czym sie rozni stek sojowy od koteltow sojowych? bo ja zawsze jakos kotelty tylko kupuje.a jadlas moze kostke sojowa? bo chcialam taka kupic i sporbowac wrzucic ja do zupya co do grillowaniato ja kiedys pieklam na grillu tofuburgery warzywne, byly pyszne
|
|
#16123 |
|
xxyy
|
a w czym jest żelazo?
![]() bo ja niestety mam niedobor i musze zazywac tabletki z nim, bo mam wyniki badan krwi troszke ponizej normy. ale wolalabym tez naturalnie uzupelnic niedobory, bo przeciez nie bede cale zycie tabletek zazywala
|
#16124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wlasnie w sobote ide na grilla. urodziny. Kolezanka spytala co ma dla mnie przygotowac, poza salatka, ale powiedzialam ze sama cos przyniose zeby nie robic zamieszania z reguly grilluje sobie cukinie z plastrem zoltego sera i curry. poprostu cudo! ale pomyslalam ze moze dalo by sie kotlecika sojowego tez zrobic ![]() a czy te steki to co innego niz kotlety? - chyba nie. Poprostu tak napisalam, bo tak p0isze na opakowaniu. ale wygladem niczym sie nie roznia skladem raczej tez nie ![]() ![]() ![]() kostke sojowa jadlam wlasnie dzisiaj, w moim gulaszu lubie ją. do zupy tez sie chyba nada.a najbardziej lubie granulat sojowy, ktory dodaje do spaghetti. moj mięsozerny TŻ mowi, ze nie ma zadnej roznicy smakowej, miedzy spaghetti z ttym granulatem, a ze zwyklym miesem mielonym. Jedyna roznica jest taka, ze sos jest lżejszy, wiec raczej roznica na plus ![]() |
|
|
|
|
#16125 |
|
Zakorzenienie
|
ja Cie przebilam
szczerze watpie PS. A ja zaraz mam pierożki ruskie |
|
|
|
#16126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na pewno zielone warzywa, brokuly zcy szpinak np. ale nie wiem jak to jest podczas gotowania, pewnie ginie. dlatego chcialabym miec ten parowar ![]() a to z netu: Zrodla:
Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak herbata, kawa, pokarmy bogate w błonnik zaburzają przyswajanie żelaza. co to melasa????? no, i wiadomo, zelazo jest w miesie - dla miesozercow
|
|
|
|
|
#16127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecie co? Zrobie to, pójde do psychologa. Za tydzien wraca moja mama, powiem jej(postaram sie..) o to, co mnie niepokoi, i powiem,zeby pomogła mi poszukac jakiegos dobrego psychologa w okolicach Krakowa. Mam nadzieje,ze jestem silna osobowościa i poradze sobie. Jutro będzie lepiej. |
|
|
|
|
#16128 |
|
Wtajemniczenie
|
aha, Atram, a te tofuburgery - slyszalam ze pyszne - to kupne czy sama robilas? bo slyszalam wiele dobrego ale nie mialam okazji sprobowac.
jesli robilas sama, to zdradz tajemnice w sumie mam tofu nawet, to bym sobie jutro na probe mogla upiec- bo to chyba sie piecze na grilla pewnie dobry pomysl
|
|
|
|
#16129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys nawet miałam nr do takiego, ale zrezygnowałam, bo wtedy uwazałam ze mi to nie jest potrzebne, bo jestem zdrowa. Dziewczyny,dziekuje Wam. Bez Was bym sobie nie poradziła przeciez. Kocham to forum |
|
|
|
|
#16130 |
|
Zakorzenienie
|
Atram, ale zmieniasz te avatarki;p
Ps. Moja siostra ma urodzinki w sobote. ![]() Chciałabym zrobic cos dobrego i zdrowego ![]() Macie moze jakies propozycje?
|
|
|
|
#16131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn,robiłam badania,miałam mieć wizytę,aż nagle okres wrócił,prawie miesiąc temu,dlatego teraz czekam czy w tym miesiącu się pojawi Jeśli nie,będę musiała iść do lekarza
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16132 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiscie, ze jutro bedzie lepiej! ![]() dobra decyzja! a poki mama nie wrocila, poszukaj w necie, popytaj, moze Milka cos wie lub slyszala, ona chyba z Kraka. pytaj, nie zaszkodzi. ja znalazlam np moja Panią Ginekolog w internecie, i wkoncu juz jej nie zamienie, na zadnego innego lekarza, bo wyleczyla mnie ze strachu przed wizytami. i o to chodzi, nieprawdaz?
|
|
|
|
|
#16133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#16135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno tak będzie Nawet się cieszę,że wróciłam do tego avka,chyba bardziej mi jakoś pasuje![]() Poza tym mam nadzieję,że mnie też zmotywuje
|
|
|
|
#16136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wierzę,że będzie lepiej
|
|
|
|
#16137 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#16139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sluchajcie! a czy zielona herbata tez jest niebezpieczna? bo niby zdrowa itd. No ale jednak tez wspomaga przemiane materii, tak wiec za pewne rowniez i prace jelit. co myslicie? bo jak mi jakis czas temu napisalyscie, ze nie mozna za czesto pic mięty, to sie przerazilam i juz prawie nie pije. no ale z zielonej rezygnowac NIE MOGE, bo co ja bede w tedy pic, sama wode z cytryna? a tych herbatek to ja tak sobie zdrowo popijam, znaczy duzo. wiec nie wiem. moze tez powinnam ograniczyc, zeby sie pozniej nie okazalo, ze mam organizm uzalezniony od herbaty.
|
|
|
|
|
#16140 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.

a rosol byl koszmarem.. musialam siedziec 2 h w niedziele przy stole czasem , nie moglam wstac dopoki nie zjadlam. 

Tzn,robiłam badania,miałam mieć wizytę,aż nagle okres wrócił,prawie miesiąc temu,dlatego teraz czekam czy w tym miesiącu się pojawi