|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |
|
lokalna gwiazda
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
|
|
|
|
|
#1952 |
|
Konto usunięte
|
Poczekajcie policzę
benzyna 200 zł, podstawowe wyposażenie nie-jedzeniowe ok 200 zł, miejsce wynajęte (nawet po taniości) to jakieś 10 zeta za dzień, czyli liczmy 70 zł, żarcie... itp no 500 zł na 2-3 osoby pod namiot na tydzien to jednak wychodzi lekką ręką ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- niet. spirytusowy. ale tak serio działa na ukąszenia
|
|
|
|
#1953 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1954 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
) z którą się cały obóz kolegowałam pod koniec kupiła mi jakieś słodycze na drogę, jak wszystkie dzieci się zaopatrywały (bo przecież przejazd autokarem to największa atrakcja obozu). I pamiętam nawet, że to była taka mini paczka mentosów owocowych |
|
|
|
|
#1955 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tym że ja jadę stopem, a biwakuję na dziko w lesie lub nad rzeką. Pól namiotowych nie trawię, za duży tłok. A te wszystkie specyfiki to w chałupie mam i nie muszę kupować ich za każdym razem. Serio ja potrafię zadecydować o wyjeździe w kilka minut, spakować plecak, wziąć parę groszy do kieszeni i w Polskę ruszyć.
|
|
|
|
#1956 | |
|
Konto usunięte
|
Ja pamiętam że na koloniach w karpaczu były dwie dziewczyny "dostawione" tzn były z gminy w której byliśmy, one miały wakacje fundowane przez gminę bo były po prostu biedne. Zawsze tam się każdy z nimi dzielił, ale one nie miały z tym problemu. Jedna opowiadała że urodziła się w domu
to byłam w szoku że się tak da. Miłe były, ze swojego np jedzenia to miały tylko picie na które mówił "wiśniówa" (oranżada jakaś wiśniowa, boże że ja to pamiętam Ja zawsze byłam przez ojca wyposażona nieźle, mini kłódeczki gerdy itp ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
teach me master ![]() teraz to się dziwię czemu dzieciaka nie wystawiłaś za drzwi z prześcieradłem mówiąc "jedź se gdzieś stopem i zorganizuj żarcie, no, to miłego survivalu synek do zobaczenia za tydzień" |
|
|
|
|
#1957 |
|
Konto usunięte
|
Drabi pije do Ciebie na poprzedniej stronie, ze hochsztapler jestes, tyle forsy rozrzucac....
Pamietam jak kiedys na surwiwal pojechalam, jeeju jak sie kasa wtedy przydawala. Cokolwiek suchego, cokowliek zjadliwego, karta telefoniczna (ratunku zabierzcie mnie stad), zapalki, baterie do latarek. I mialam taka swietna harcerska latarke, i nowa baterie, swiecila jak slonce za dnia. No i jakis wychowawca mial taka sama ale z wyczerpana bateria, ukradl mi moja a mi dal ta wyczerpana i zostawil w srodku lasu w noc bezksiezycowa. Nie zapomne tego, a juz nie odzyskalam latarki bo co ty glupie dziecko zmyslasz ;/ Ej, tez wciagalyscie oranzadki Tang nosem?
|
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
ja pamiętam wycieczkę klasową, to chyba była 5 klasa podstawowa. Byliśmy w jakiejś pipidówie na Słowacji i koleżanka dostała niespodziewanego okresu :P żadna z nas nie miała podpasek, wkładek żeby jej pożyczyć, a koleżanka wstydziła się pójść do wychowawczyni i zapytać
sklep też był gdzieś dalej od ośrodka i musiałyśmy opracować specjalną wyprawę, by nikt się nie dowiedział po co idziemy jednak dodatkową kasę zawsze należy mieć, no nie ma bata!
|
#1959 |
|
Konto usunięte
|
candycotton, bo ja żyję na bogatości.
|
|
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
o rany, podczas tej samej wycieczki kolega kupił sobie szamponetkę z zamiarem zafarbowania włosów
na dziecięcych wyjazdach jednak się dużo dzieje i wspomnienia są na lata, z przydziałem 3zł na dzień kolega nie dostarczyłby nam tylu radości
|
#1961 |
|
Konto usunięte
|
Sponsoooora masz! Albo okradasz dzieciaki kolonijne i zabierasz im kaucje!
Pamietam ze jedna kolonie cala spedzilam codzinnie spiewajac grupowo Agnieszke heheI wtedy chyba wlasnie pojechalam z takim boskim, ostrym scyzorykiem na sprezynie. Teraz po czasie mysle co za idiota sie nawet nie skapnal, ze mu bachor lazi po obozie z nozem sprezynowaym, ktorym struga drewno? To boje sie myslec co inni mieli. |
|
|
|
#1962 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Lemmy, moim zdaniem jednak masz trochę dziwne podejście do pieniędzy. No skoro oszczędzasz na wszystkim co się da, włącznie z jedzeniem bo wpierniczasz same jagódki i szczaw (polscy politycy Cię miłują, swoją drogą), to co robisz z pieniędzmi? nie codziennie i nie na wszystko, ale akurat wakacje taką właśnie okazją są. Ja jeżdżę na konwenty i one ogólnie organizowane są po taniości - pole namiotowe i akredytacja to łącznie np. 80-100zł za 10 dni, jedzenie głównie grillowane i pieczone nad ogniskiem, ale nie wyobrażam sobie odmówić sobie jakiegoś fikuśnego piwa, ryby ze smażalni jak jest w okolicy, zamówienia pizzy...no takich zwykłych, wakacyjnych przyjemności.
|
|
|
|
|
#1963 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja pamiętam jak mama mi nie zapakowała maszynki do golenia, tzn właściwie to jej nie kupiłyśmy. I czaiłam się jakby tu super tajnym sposobem kupić jedną podczas czasu wolnego Pamiętam też chłopaka który chodził po pokojach zbierając kasę na powrót, zdjęcie z nim 2 zł, posprzątanie pokoju 5, jego zdjęcie w damskich ciuchach też coś koło tego |
|
|
|
|
#1964 |
|
Konto usunięte
|
Jak dla mnie problem tkwi trochę w tym, że Lemmy ma nieco alternatywne poglądy, była taka również w dzieciństwie, czy też młodości i zapomina, że dzieci to dzieci. Mało to dzieci zatwardziałych metalowców co kochają smerfne hity? Po prostu dzieci często lubią wszystko co kiczowate, słodkie i tandetne. I tego nie zmienią najbardziej alternatywne poglądy rodziców. Większość dzieci zaczyna mieć własne poglądy jak ma kilkanaście lat. A póki są młodsze, wszystkie chcą tego samego. I alternatywna matka może mieć bardzo typowe dziecko, któremu będzie po prostu smutno, że nie może pozwolić sobie na małe przyjemności w trakcie wyjazdu.
Edytowane przez 150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 Czas edycji: 2013-07-10 o 17:16 |
|
|
|
#1965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie 30 zł/10 dni to kosmos, nie moja galaktyka. Swoją drogą wyjazdy w dzicz i spanie na dziko też. Ale to może to ja ta dziwn jestem. Minimum 100, no najbardziej minimum to z 50 zł. Nawet na wiochę na lubelszczyźnie. Jeny, jak będą wracać autobusem i na stacji staną i akurat się trafi płatne WC to co, jak córa wydała już te 3 przydziałowe złote na wodę? Ale co ja tam wiem, w dzieciństwie, siedząc w domu, to ja miałam tą stówę na miesiąc, z wiekiem więcej...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#1966 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
kilka wizyty w kiblu i połowy kasy nie ma...
|
|
|
|
|
#1967 |
|
Zakorzenienie
|
A, zapomniałam dodać, że moja koleżanka zawsze jak wyjeżdżała na kolonię, to nie dość że przywoziła niemal cała kasę to jeszcze więcej bagażu niż zabierała. Nie mam pojęcia, co ona tam robiła, ale biznes się kręcił jak widać :P
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
#1968 |
|
Konto usunięte
|
Ale to jest myśl, wysłać dziecko na zarobek na koloniach, żeby się jeszcze kasa zwróciła
|
|
|
|
#1969 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie czasy sa troche inne. W roku 90 to bylo normalne, ze na obiad zre sie tynk. Dzisiaj wszyscy wszystko maja, telefony, wycieczki, stado lalek. Popatrzcie chociaz na glupie kolekcje kosmetykow na wizazu, wiele nalezy do nastolatek.
Do tego fejsbuk, dzieciaki wrzucaja foty z kanarów, egiptu, tunezji. Kiedys to nie bolalo bo nikt nie mial, telefony sie pojawialy dopiero, jak ktos mial malucha to juz byl cool a benzyna byla z CPNu. Poza tym uwazam, ze wychowywanie w zbytnej skromnosci prowadzi do kradziezy i kombinowania, nie ma to trzeba skolowac. Za duzo tego widzialam na osiedlu. Sprzedam taty spodnie, bedzie na fajki. Napadne na sklep w nocy, bedzie na telefon. |
|
|
|
#1970 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Też znam te uczucie, głupia wycieczka szkolna inni kupuja masę jakichś wyrobów rękodzielniczych, cudne bransoletki i wisiorki a mi nawet nie starczyło na mały gliniany garnuszek. Albo na spacerze po parku, inni brali wielkie porcje lodów a ja tylko taki najmniejszy rożek, to było cholernie przykre.
|
||
|
|
|
#1971 |
|
Konto usunięte
|
candycotton ja pamiętam, jak za dzieciaka, w przedszkolu albo 1 klasie podstawówki mówiło się "ooo jak wygram w totka... to pojadę na wyspy kanaryjskie"
)---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Taka fuertaventura w regularnych cenach - http://www.itaka.pl/wczasy/wyspy_kan...tura/index.php nic nieosiągalnego finansowo. Ale np http://www.rainbowtours.pl/rpa-botsw...rbz#2013-08-04 oooohhh shieeeet http://www.rainbowtours.pl/zatopione...kjk#2013-11-09
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-07-10 o 17:32 |
|
|
|
#1972 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
Mialam kiedys na kolonii dwoje dzieci (rodzenstwo), ktore nie dostalo NIC (ale to byl akurat naprawde WYJATKOWY przypadek, rodzicow bylo stac, ale to dluga i smutna historia). Moja grupa poszla na lody, a chlopcy stali i patrzyli. Potem dzieciaki im sie zrzucily na lody. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1973 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam żyję jak lubię i tyle. Nikogo nie namawiam do tego by robił to co ja. I żeby było śmiesznie to byłam wychowywana inaczej niż żyje i nie umarłam od tego że robiłam to co mi rodzice kazali. Jeździłam na znienawidzone kolonie i zielone szkoły, kryłam się z poglądami w chałupie bo nie takie miałam jak rodzina, patrzyłam jak matka roztrwania każdą kasę jaką posiada(dorosła baba, więc robiła co uważała za słuszne). Odkąd jestem duża to sama decyduje co robię. Córki też nie zmuszam do pewnych rzecz, tylko dlatego że ja tak chcę i poszłam na DUŻE kompromisy w związku z jej potrzebami. Zaakceptowałam jej świadomy wybór religijny, jej ekstrawertyczność też się staram zrozumieć (a bywa to trudne, bo każda z nas ma potrzeby kompletnie inne)., muzyki słucha innej niż my (niestety, ale liczę że może się wyrobi
), ciuchy wybiera sama. A swoją kasę to wydaję na książki, płyty, gazety i staram się wspomagać w miarę możliwości bliskie mi ideowo fundacje. Plus moje koty które często jedzą lepiej niż ja, dziczki okoliczne też dokarmiam. No i kawa jeszcze, taka rozpuszczalna której potrafię wypić kilka słoików na miesiąc (na swoją obronę dodam że to zbożówka z małym dodatkiem zwykłej |
|
|
|
#1974 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
). Pójdzie pod krzaczek. Od najmłodszych lat indywidualista.
|
|
#1975 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
Cytat:
Olaboga matka roku 2013, bo ciuchy pozwala dużemu dziecku wybierać... |
||
|
|
|
#1976 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1977 |
|
Copyraptor
|
Lemmy, teraz piszesz, że córki nie zmuszasz, a przed chwilą pisałaś, że w domu są zasady, że ograniczenia co do TV/słodyczy/kasy i że będzie wydawać wtedy, jak sobie zarobi. To jak w końcu
![]() Oczywiście, że ją zmuszasz, tylko to zmuszanie przybiera formę ograniczania. Zmuszasz ją do oszczędzania i oglądania każdej złotówki osiem razy, bo jak sobie kupi loda w dzień 1, to może jej nie wystarczyć na chusteczki higieniczne w dniu 10. To nie jest zmuszanie?
|
|
|
|
#1978 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja to zawsze marzyłam o tym żeby nigdzie nie wyjeżdżać. Nie znosiłam tego, a zwłaszcza koloni czy obozów. Tak, można nie lubić wyjazdów na wakacje i się na nich męczyć.
A kwestia wybierania ciuchów przez dzieci nie jest wcale taka oczywista, gros koleżanek mojej córki nie ma wpływu na to jakie ciuchy mają, rodzice i kupują i tyle. To są zasady które panują w moim domu ponieważ uznałam je za dobre i słuszne. Między zmuszaniem, a zasadami widzę różnicę. Może to dla was jest dziwne podejście, dla mnie jest słuszne i oczywiste. I ja sama też tak postępuje, że jeśli dziś kupię grę to jeśli zachoruję pod koniec miesiąca to może mi na leki nie starczyć. Edytowane przez Lemmy is God Czas edycji: 2013-07-10 o 17:45 |
|
|
|
#1979 | |
|
Konto usunięte
|
No to mówię, rodzice degeneraci jak śmieli dzieciakowi świat pokazywać, w domu powinno siedzieć :cojset:
Cytat:
i co, mamy być w szoku że ty łaskawie jej pozwalasz, czy o co chodzi
|
|
|
|
|
#1980 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Fundujesz swojej córce takie chore środowisko jak ty miałaś, tylko z przegięciem w drugą stronę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.

mea culpa mea culpa mea maxima culpa

no 500 zł na 2-3 osoby pod namiot na tydzien to jednak wychodzi lekką ręką 
) z którą się cały obóz kolegowałam pod koniec kupiła mi jakieś słodycze na drogę, jak wszystkie dzieci się zaopatrywały (bo przecież przejazd autokarem to największa atrakcja obozu). I pamiętam nawet, że to była taka mini paczka mentosów owocowych 

Też znam te uczucie, głupia wycieczka szkolna inni kupuja masę jakichś wyrobów rękodzielniczych, cudne bransoletki i wisiorki a mi nawet nie starczyło na mały gliniany garnuszek. Albo na spacerze po parku, inni brali wielkie porcje lodów a ja tylko taki najmniejszy rożek, to było cholernie przykre.