Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-12, 13:59   #361
teQiba
Moderator

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
My też mieliśmy nie mówić, no ale wyszło jak wyszło Mieszkamy z rodzicami, u teściów też często jesteśmy bo jeździmy do chrześnicy - ona ma niecałe dwa lata i czasami wskakuje na mnie albo chce na ręce... A wolałabym jej już nie dźwigać... Zaczęły by się domysły więc woleliśmy powiedzieć... Ale gdybyśmy mieszkali sami i w innym mieście to raczej udałoby sie to ukryć

Ja (odpukać!) na razie nie mam mdłości, ale za to węch jak pies myśliwski i piersi tak niemiłosiernie bolą, że przedwczoraj ryczeć mi się chciało
Ja też nie chciałam nikomu mówić, ale TŻ się uparł że on po prostu MUSI komuś się pochwalić - to doszliśmy do wniosku że powiemy moim rodzicom i siostrze.
Reszcie powiemy najwcześniej po następnej wizycie.
Najgorzej to się boję kiedy i jak powiedzieć o tym w pracy
Stary 2013-07-12, 14:11   #362
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jameia Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!

Byłam wczoraj na pierwszej wizycie u ginekologa, jestem trochę załamana.
Dr nie założyla mi karty ciąży, bo jest za wcześnie (powiedziała mi, że na 100 ciąż 25 kobiet roni). Dodatkowo dowiedzialam się, że prawdopodobie mam dwurożną macicę (w tyłozgięciu na dodatek), co utrudnia rozwój dziecka, (może przyczynić się do poronienia, przedwczesnego porodu, oraz cesarskiego cięcia).
Strasznie się denerwuję. To moja pierwsza ciąża, i jak się okazuje przez cały ten okres będzie mi towarzyszył ogromny stres, czy donoszę Dzidziusia...

Dziewczyny, czy któraś z Was ma może taki defekt lub czy słyszałycie o tym?

mam kolezanke która ma to samo co ty urodziła dwóch dorodnych chłopaków jednego w 2010 z waga 3700 a drugiego w marcu tego roku z waga 3400 oba porody naturalne

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Jameia Pokaż wiadomość
Nigdy wcześniej nie wyszła, bo ogólnie ciężko jest to zdiagnozować, a że w wyniku ciąży macica zaczęła się powiększać, to dr ma przypuszczenia co do tego defektu. Nie dała mi żadnych leków, kazała tylko łykać kwas foliowy i szorować w gorącej wodzie wszystkie warzywa i owoce (toksoplazmoza). Następną wizytę mam 29 lipca.
Pomyślę o wizycie u innego lekarza, pogadam z Mężem.
zmien lekarza naprawde zeby zarazić sie toksmoplaznoza musiałabys jesc sorki laski odchody kota , w ciazy nie wolno czyscic wychodków kocich .... a owoce sie myje przed zarazkami ... mozesz juz byc chora na toksmoplazmoze a o tym nie wiesz , dlatego kobietom w ciazy zakazuje sie jesc surowego miesa najbezpieczniejsze jest mieso indycze

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
Że tak powiem prosto z mostu; po co się na siłe zadręczać ?Im mniej czytasz głupot w internecie tym jesteś zdrowsza
wszystko będzie dobrze
potwierdzam

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 14:18   #363
runaway_star
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Co to temperatury to ja dzisiaj stwierdziłam że mierzę ostatni raz, bo tak na prawdę co ma być to będzie, a każdy spadek temperatury powoduje u mnie "zawał"
Jejku, wy tak dziewczyny mierzycie sobie temperaturę często? Ja ani razu nie mierzyłam. Zresztą nie dajmy się zwariować - przecież i tak mierzenie temperatury nic nie zmieni, a tylko się zestresować można No chyba, że powinno się a ja nic o tym nie wiem

A tak w ogóle to dzień dobry

Choć mój dzień nie zaczął się zbyt dobrze... Poszłam rano na badania z krwi - oczywiście bez śniadania. A ja nawet jak w ciąży nie byłam, to z domu bez śniadania nie wychodziłam. No i dzisiaj nie byłam pewna co mi się przydarzy - zemdleję czy zwymiotuję.... No ale jakoś przetrwałam bez takich rewelacji, ale zdenerwowała mnie pielęgniarka, która mi krew pobierała, bo była niemiła i traktowała mnie tak, jakbym co najmniej była upośledzona umysłowo. Okazało się w dodatku, że moje skierowanie obejmowało też badanie moczu, o czym mi lekarz nie powiedział, no i teraz muszę iść po drugie skierowanie. Nawet nie mam siły się złościć. Poza tym chciałam się dzisiaj jeszcze zapisać na USG, bo mam już skierowanie, ale za nic nie mogę się dodzwonić do ginekologa, u którego mam je zrobić. Buuu No i po tym wszystkim się poryczałam w zasadzie bez powodu. Podejrzewam, że to ciążowy mózg i ciążowe emocje, bo normalnie przez takie pierdoły nie ryczę... Ech - no to się wyżaliłam...
runaway_star jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 14:29   #364
Edzia400
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Melduje sie po wizycie.
Pecherzyk 4mm. Wg USG 5t 1d - tak mi sie przynajmniej wydaje, bo w pewnym momencie przestalam sluchac tak sie na ta kropke zapatrzylam
Ciesze sie ze poszlam pomimo ze jestem lzejsza o stowke - chociaz mam wykluczana ciaze pozamaciczna.
Nastepna wizyta 31.07 chyba zeswiruje do tego czasu - ale to chyba juz do konca ciazy tak bedzie?
nie martw sie pociesze cie ze potem bedzie jeszcze gorzej

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

teraz sie przywitam jestem mama majową 2010 (córeczka) Amelia
wczoraj miałam termin @ (który od roku nie spóznił sie ani jednego dnia) i dodatku w tym cyklu staralismy sie o dzidzie nieskromnie powiem ze chyba sie udało ... mam te same objawy co w 1 ciązy test zrobie wiexczorem badz jutro rano i wtedy na sto % sie tu pochwale ...

spadam bo moja niunia przeziebiona ciagle sie czegos domaga

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 14:54   #365
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez runaway_star Pokaż wiadomość
Jejku, wy tak dziewczyny mierzycie sobie temperaturę często? Ja ani razu nie mierzyłam. Zresztą nie dajmy się zwariować - przecież i tak mierzenie temperatury nic nie zmieni, a tylko się zestresować można No chyba, że powinno się a ja nic o tym nie wiem

Choć mój dzień nie zaczął się zbyt dobrze... Poszłam rano na badania z krwi - oczywiście bez śniadania. A ja nawet jak w ciąży nie byłam, to z domu bez śniadania nie wychodziłam. No i dzisiaj nie byłam pewna co mi się przydarzy - zemdleję czy zwymiotuję.... No ale jakoś przetrwałam bez takich rewelacji, ale zdenerwowała mnie pielęgniarka, która mi krew pobierała, bo była niemiła i traktowała mnie tak, jakbym co najmniej była upośledzona umysłowo. Okazało się w dodatku, że moje skierowanie obejmowało też badanie moczu, o czym mi lekarz nie powiedział, no i teraz muszę iść po drugie skierowanie. Nawet nie mam siły się złościć. Poza tym chciałam się dzisiaj jeszcze zapisać na USG, bo mam już skierowanie, ale za nic nie mogę się dodzwonić do ginekologa, u którego mam je zrobić. Buuu No i po tym wszystkim się poryczałam w zasadzie bez powodu. Podejrzewam, że to ciążowy mózg i ciążowe emocje, bo normalnie przez takie pierdoły nie ryczę... Ech - no to się wyżaliłam...
Mierzyłam temperaturę w ramach NPR.
Można się nastresować w przypadku spadku temp., bo wtedy oznaczałoby to że progesteron spada - ale ja sobie odpuszczam to, tym bardziej, że codziennie o 6 mierzyłam i przez to w weekendy się nie wysypiałam

Ale miałaś fatalny dzień.
A czemu musisz iść po drugie skierowanie? W laboratorium powinni Ci przyjąć próbkę na to stare skierowanie.

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
No to pięknie
Stary 2013-07-12, 15:10   #366
justine_87
Raczkowanie

Witam nowe Mamusie Marzec/Kwiecień!

Cytat:
Ja też nie chciałam nikomu mówić, ale TŻ się uparł że on po prostu MUSI komuś się pochwalić - to doszliśmy do wniosku że powiemy moim rodzicom i siostrze.
Reszcie powiemy najwcześniej po następnej wizycie.
Najgorzej to się boję kiedy i jak powiedzieć o tym w pracy
Też się bardzo boję... Mam urlop, a myślę o pracy... Jeszcze ten koniec umowy (z końcem sierpnia)... Boję się, że już po mnie widać, że jestem w odmiennym stanie (rozkojarzenie, mega zmęczenie, brzuch wydęty jak przed okresem)... Naprawdę nie wiem, co robić Bo jak teraz powiem, że jestem w ciąży to na 100% dostanę przedłużoną umowę tylko do terminu porodu (niby jestem prawą ręką "szefostwa", ale kasa jest dla nich ważniejsza).

Cytat:

Moja znajoma płakała w ciąży przez... śnieg, bo "w styczniu nie było śniegu"
Głowa do góry, załatwisz mocz następnym razem Mi się cudem udało, bo zaniosłam bardzo małą próbkę i myślałam, że jej nie przyjmą

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

teraz sie przywitam jestem mama majową 2010 (córeczka) Amelia
wczoraj miałam termin @ (który od roku nie spóznił sie ani jednego dnia) i dodatku w tym cyklu staralismy sie o dzidzie nieskromnie powiem ze chyba sie udało ... mam te same objawy co w 1 ciązy test zrobie wiexczorem badz jutro rano i wtedy na sto % sie tu pochwale ...

spadam bo moja niunia przeziebiona ciagle sie czegos domaga
Trzymam kciuki za II kreski

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
justine_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 15:15   #367
Enia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BrykBryk Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny mi się dzisiaj śniło, że dostałam krwawienia i ciąża się skończyła pewnie mam schizę bo wczoraj brzuch bolał i czułam, że coś się tam dzieje a dziś nic, cisza, nic mnie nie boli, nawet piersi zaczynały wczoraj a dziś już przestało i mam niską tempkę 36,6 a najwyższe z niskich temperatur to 36,5, trochę się martwię
wiem, że tempka nie musi być książkowo 37 ale kurcze, daje mi to do myślenia. Pocieszam się, że okresu nie ma to i dzidzia jednak jest

Witajcie dziewczyny z Holandii, mam słabość do NL, mieszkałam kiedyś w Amsterdamie

Jak Wam zazdroszczę tych wizyt usg, ja muszę jeszcze poczekać dopiero w przyszłym tygodniu idę, stwierdziłam że idę tutaj na miejscu, cóż wydam trochę kasy ale przynajmniej będę spokojniejsza

czy Wy też macie taką okrutną ochotę na kawę? normalnie mogłabym ją pić jak wodę
ja nie mam wcale ochoty na kawe.........a pilam nalogowo dwie dziennie, jednak w szafce czeka bez kofeinki w razie w jakich gosci np;-)

Cytat:
Napisane przez trihomonas Pokaż wiadomość
Dziekuje wierze,ze bedzie dobrze...
Co do zmeczenia tez tak mam.Teraz jak bylam pare dni w Polsce,to nie dawalam rady w sloncu (ktore kocham) a mam leciec do Egiptu i sie zastanawiam jak ja tam wytrzymam..

To moja 1wsza ciaza zwlaszcza,ze poczatki nie za ciekawe,to tymbardziej nie chce jeszcze nikogo informowac...Nie chce tez znac plci dzidziusia-zawsze chcialam dowiedziec sie z chwila narodzin
wow, podziwiam ze decydujesz sie na Egipt - ze względu na upał, klimat, samolot no i rozruby które teraz tam mają miejsce
My mielismy w planach wakacje w tropikach ale w tej sytuacji od razu zrezygnowalismy , zostaje polskie morze

Cytat:
Napisane przez TrelciaMorelcia Pokaż wiadomość
Ja bym nie wytrzymala tak nie wiedziec , w pierwszej wiedzialam juz w 16 tygodniu ze synek teraz po cichu na corcie licze , no i moj pierworodny pierwsze co zaczal mowic to ''mama'' i ''baba'' a to podobno na siostre
u mnie odwrotnie, córa wołała tat wiec brata
chociaz mówi ze mama nosi w brzuszku siostrzyczke ;-)
ja tez bym chciała druga dziewczynke, zawsze marzyłam aby mieć siostre
moj Tz natomiast mowi ze wie co robił i bedzie chłop jak dąb
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b8iikt8hcg0od.png
09.09.2009
Enia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 15:20   #368
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym nie wytrzymala tak nie wiedziec ,
Hehe znajome,ktore maja juz dzieci tez mi mowia,ze nie wytrzymam Ja jednak jestem uparta i cierpliwie poczekam
Co do objawow to przedewszystkim zmeczenie,nic mi sie nie chce,caly czas ziewam,nie potrafie wytrzymac na sloncu,bo wzdycham jak stary czlowiek..Kolejny objaw to brak apetytu-ja ktora kocham jesc i jadlam zawsze jak wieprz nagle stracilam ochote...2 dni temu zjadlam tylko jeden maly posilek Lekko pobolewa mnie brzuch ale nie caly czas,tkliwe piersi ale to nic nowego,bo zawsze tak mialam przed @ no i czestsze wizyty w toalecie..Czesto boli mnie glowa-moze to od tego lezenia?? Zadnych nudnosci,wymiotow,zmian w smaku,czy powonieniu.Jestem kolekcjonerka perfum i nie chcialabym,zeby nagle zapachy zaczely mnie draznic,bo kiedy ja te flakoniki wykoncze
Enia ja z przyjaciolka wykupilysmy te wczasy juz w grudniu-normalnie bym sie nie zdecydowala..Teraz za bardzo nie moge zrezygnowac..

Edytowane przez trihomonas
Czas edycji: 2013-07-12 o 15:28
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 15:32   #369
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość
Też się bardzo boję... Mam urlop, a myślę o pracy... Jeszcze ten koniec umowy (z końcem sierpnia)... Boję się, że już po mnie widać, że jestem w odmiennym stanie (rozkojarzenie, mega zmęczenie, brzuch wydęty jak przed okresem)... Naprawdę nie wiem, co robić Bo jak teraz powiem, że jestem w ciąży to na 100% dostanę przedłużoną umowę tylko do terminu porodu (niby jestem prawą ręką "szefostwa", ale kasa jest dla nich ważniejsza).
To u Ciebie jest jeszcze trudniejsza sytuacja - ja bym chyba na Twoim miejscu powiedziała dopiero po przedłużeniu umowy...
Straszne są te czasy - nic dziwnego że mało dzieci się rodzi.
Ja mam tak samo - jest dobrze jak jest dobrze, ale jak tylko się dowiedzą to już zapomną że jestem dobrym pracownikiem
Stary 2013-07-12, 15:37   #370
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Witam wszystkie dziewczyny..Niesmialo chcialabym do Was dolaczyc-musze w koncu miec z kim rozmawiac Ciaza mnie zaskoczyla niestety...Pisze niestety,bo akurat bylam leczona na zapalenie pecherza antybiotykiem kategorii C i jak sobie poczytalam w necie informacjie (ktorych i tak jest bardzo malo ) to nie wiedzialam,czy plakac,czy od razu isc sie zabic...Teraz nie pozostaje mi nic innego,jak modlic sie i wierzyc,ze dziecko jesli sie urodzi,to bedziee zdrowe...W poniedzialek odkrylam,ze jestem w ciazy...We wtorek mialam usg nerek,pecherza i przy okazji lekarz dal mi zdj. mojego pecherzyka zagniezdonego w macicy...To byl +/- 3 tydz. ciazy od zaplodnienia i pecherzyk byl juz widoczny przy usg brzusznym,wiec lekarz mial naprawde dobrej jakosci sprzet.Zaraz potem poszlam do mojej pani ginekolog i ona nie widziala nic-dopiero po dopochwowym...Nie umiala za baardzo mnie pocieszyc..Mam przyjsc 18 lipca,zeby sprawdzic,czy ciaza sie rozwija...Mieszkam w Holandii a tu ciaza zajmuja sie dopiero od 2 trymestru,wiec musze co chwile do Polski jezdzic ale co zrobic...
OM 04.06.2013
TP 12.03 2014 (wedlug kalkulatora
Asia 29 lat
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i zdrowia zycze

Dziewczyny dobrze Ci mówią, że na samym początku ciązy dziecko nie pobiera praktycznie nic z organizmu matki. Więc nie ma co się stresować na wyrost Wszytsko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez agayka111 Pokaż wiadomość
Witam Przyszłe Mamusie!!!!

Wczoraj robiłam test i wyszły II kreseczki to moja trzecia ciąża. Udało się w 4 CS. Dziś wybieram się do gina aby potwierdzić ciąże w 100%

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Termin wizyty mamy podobny, ja 30 lipca z tym ze będzie to moja pierwsza wizyta. Płacę podobnie 120zł z usg, z tym że lekarz do którego idę pracuje w szpitalu, w którym podobno standard jak w prywatnej klinice… zobaczymy
Hej Mona, chodzisz może do dra Gorycy? Bo moja lekarka nie jest z Trn, więc nie pracuje w żadnym szpitalu tutaj i kieruje właśnie pod koniec ciąży do Gorycy - znaczy poleca jego i Roztokę

Cytat:
Kazda z was do toalety czesciej biega ??? bo u mnie normalnie .. wogole brak mi objawow tych typowo ciazowych do tego ten brak pecherzyka i sie martwie no
hej, ja nie korzystam z WC jakoś częściej niż zwykle, jedynie co to wieczorem obolałe piersi i to wsio, więc nie jesteś sama, nie przejmuj się

Cytat:
Też wydaje mi się, że powinnaś móc donieść mocz na tamto skierowanie, przecież to bez sensu. A co do płaczliwości to norma, ja zwykle w okolicach okresu ryczałam nawet na reklamach niektórych. Choć teraz jakoś nie, jestem w szoku

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Hm, mogłybyście mi doradzić? Planowaliśmy wyjazd z mężem i trochę moją rodziną do Chorwacji koło połowy sierpnia na 10 dni. Oczywiście zapytam lekarki, co ona o tym myśli, ale co Wy uważacie? Mąż mówi, że jak nie teraz, to szybko się nie wybierzemy, ale ja martwię się że to będzie jeszcze I trymestr, poza tym taki wyjazd to pewnie ze 2 tysiące, a ja nie pracuje. Mamy jakieś oszczędności niby, ale nie wiem....

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 15:45   #371
justine_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
[/COLOR]Hm, mogłybyście mi doradzić? Planowaliśmy wyjazd z mężem i trochę moją rodziną do Chorwacji koło połowy sierpnia na 10 dni. Oczywiście zapytam lekarki, co ona o tym myśli, ale co Wy uważacie? Mąż mówi, że jak nie teraz, to szybko się nie wybierzemy, ale ja martwię się że to będzie jeszcze I trymestr, poza tym taki wyjazd to pewnie ze 2 tysiące, a ja nie pracuje. Mamy jakieś oszczędności niby, ale nie wiem....
Dla mnie zdanie gina byłoby decydujące... Dodatkowo sama musisz wiedzieć, czy dobrze się czujesz lub jak zniesiesz podróż?
Hmm... co do kasy - ja chyba wolałabym zostawić trochę kasy na ciążowe i dzieciate rzeczy, a weekend, np. nad polskim morzem też mógłby być świetnym wakacyjnym wypadem... Weekend tylko we dwoje - oczywiście

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
Stary 2013-07-12, 15:54   #372
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Dla mnie zdanie gina byłoby decydujące... Dodatkowo sama musisz wiedzieć, czy dobrze się czujesz lub jak zniesiesz podróż?
Hmm... co do kasy - ja chyba wolałabym zostawić trochę kasy na ciążowe i dzieciate rzeczy, a weekend, np. nad polskim morzem też mógłby być świetnym wakacyjnym wypadem... Weekend tylko we dwoje - oczywiście
Tylko od nas do morza polskiego droga niemal taka sama Poza tym we dwoje byliśmy dopiero co miesiąc temu na 4 dni w Zakopanem, a teraz właśnie planowaliśmy na 2 auta jechać. Oczywiście zobaczymy co lekarz powie, a jeśli chodzi o samopoczucie, to w I trym. chyba nigdy nic nie wiadomo Bo na razie jest super, a za miesiąc? Niewiadoma

Drugie serce
Stary 2013-07-12, 15:56   #373
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny dobrze Ci mówią, że na samym początku ciązy dziecko nie pobiera praktycznie nic z organizmu matki. Więc nie ma co się stresować na wyrost Wszytsko będzie dobrze -------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Hm, mogłybyście mi doradzić? Planowaliśmy wyjazd z mężem i trochę moją rodziną do Chorwacji koło połowy sierpnia na 10 dni. Oczywiście zapytam lekarki, co ona o tym myśli, ale co Wy uważacie? Mąż mówi, że jak nie teraz, to szybko się nie wybierzemy, ale ja martwię się że to będzie jeszcze I trymestr, poza tym taki wyjazd to pewnie ze 2 tysiące, a ja nie pracuje. Mamy jakieś oszczędności niby, ale nie wiem....
Dzieki za wsparcie mmhym co do wyjazdu,to przede wszystkim musisz sie dobrze czuc.Spytaj lekarza co on na to itd. Ja sama sie zastanawiam,czy nie zrezygnowac ale to jest az 3 tys.zl.
Stary 2013-07-12, 15:59   #374
Enia_
Zadomowienie

Cytat:
Tylko od nas do morza polskiego droga niemal taka sama Poza tym we dwoje byliśmy dopiero co miesiąc temu na 4 dni w Zakopanem, a teraz właśnie planowaliśmy na 2 auta jechać. Oczywiście zobaczymy co lekarz powie, a jeśli chodzi o samopoczucie, to w I trym. chyba nigdy nic nie wiadomo Bo na razie jest super, a za miesiąc? Niewiadoma
To tak jak u nas ,do morze okolo 700km ,masakra :/
ale dalsze podroze odpadaja w tym roku
Chociaż Chorwacja samochodem...........zast anowiłabym się
a tak na marginesie, jak znaleźliście noclegi ?Przez biuro czy sami ? Ciekawa jestem bo my zawsze korzystalismy z uslug biur podrozy i samolotu , ale chorwacja autem , męczące tak samo jak dojazd do naszego morza ode mnie ;-)
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b8iikt8hcg0od.png
09.09.2009
Enia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 16:03   #375
teQiba
Moderator

Cytat:
Gdybym była w Twojej sytuacji, to myślę że z bólem, ale bym sobie odpuściła - bałabym się że coś się stanie, a pieniążki wolałabym sobie odłożyć.
A czemu mąż uważa, że szybko sobie nie wyjedziecie? Przecież z dzidziusiem też można podróżować
Stary 2013-07-12, 16:15   #376
TrelciaMorelcia
Raczkowanie

mmhym ja bym pojechala , bo kiedy jak nie teraz , brzusia nie ma jeszcze jako takiego ,lato w pelni . korzystaj kochana bo potem trudno bedzie gdzies wyskoczyc
TrelciaMorelcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 16:20   #377
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
To tak jak u nas ,do morze okolo 700km ,masakra :/
ale dalsze podroze odpadaja w tym roku
Chociaż Chorwacja samochodem...........zast anowiłabym się
a tak na marginesie, jak znaleźliście noclegi ?Przez biuro czy sami ? Ciekawa jestem bo my zawsze korzystalismy z uslug biur podrozy i samolotu , ale chorwacja autem , męczące tak samo jak dojazd do naszego morza ode mnie ;-)
Mamy namiar od znajomego, ale nawet jeszcze nie dzwoniliśmy. Zobaczymy czy w ogole będziemy dzwonić, bo większości for piszą ludzie, że nie ma problemu na miejscu znaleźć i może być nawet taniej

Cytat:
Gdybym była w Twojej sytuacji, to myślę że z bólem, ale bym sobie odpuściła - bałabym się że coś się stanie, a pieniążki wolałabym sobie odłożyć.
A czemu mąż uważa, że szybko sobie nie wyjedziecie? Przecież z dzidziusiem też można podróżować
Cytat:
mmhym ja bym pojechala , bo kiedy jak nie teraz , brzusia nie ma jeszcze jako takiego ,lato w pelni . korzystaj kochana bo potem trudno bedzie gdzies wyskoczyc
No widzicie, dziewczyny - jesteście we dwie reprezentacją wszelkich moich wątpliwości

Drugie serce
Stary 2013-07-12, 16:30   #378
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Leżenie na brzuchu ma pomóc? I tak cały czas musisz leżeć? Jeju, ale cholerstwo z tego tyłozgięcia
Cały czas nie, zastanawiam się jak to wogóle zniosę od poniedziałku mam koniec urlopu i czas do pracy... ale od czasu do czasu mam leżeć na brzuszku żeby macica bardziej opadła do przodu.
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 17:10   #379
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:

[/COLOR]Hm, mogłybyście mi doradzić? Planowaliśmy wyjazd z mężem i trochę moją rodziną do Chorwacji koło połowy sierpnia na 10 dni. Oczywiście zapytam lekarki, co ona o tym myśli, ale co Wy uważacie? Mąż mówi, że jak nie teraz, to szybko się nie wybierzemy, ale ja martwię się że to będzie jeszcze I trymestr, poza tym taki wyjazd to pewnie ze 2 tysiące, a ja nie pracuje. Mamy jakieś oszczędności niby, ale nie wiem....
My mielismy za 2 tyg jechać do Włoch swoim samochodem. Wczoraj rozmawiałam z ginką o tym wyjeżdzie. Powiedziała że jak chcem to moge jechac ale na swoja odpowiedzialność. Ona nie zabiera głosu w tej sprawie ale poinformowała mnie że wszystko moze się wydarzyć . Chodzi o to że podróż to może bym zniosła bo dobrze sie czuję i czesto byśmy się zatrzymywali ale chodzi o zmiane klimatu, cisnienia oraz o dużo wyższa temperature niz u nas.
Po jej słowach ryczałam wczoraj, bo wiedziałam że już nici z naszego wyjazdu.
Wiadomo sama musisz podjąc decyzję. My zrezygnowaliśmy, ale za to jedziemy nad polskie morze.
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 17:12   #380
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez BrykBryk Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny mi się dzisiaj śniło, że dostałam krwawienia i ciąża się skończyła pewnie mam schizę bo wczoraj brzuch bolał i czułam, że coś się tam dzieje a dziś nic, cisza, nic mnie nie boli, nawet piersi zaczynały wczoraj a dziś już przestało i mam niską tempkę 36,6 a najwyższe z niskich temperatur to 36,5, trochę się martwię
wiem, że tempka nie musi być książkowo 37 ale kurcze, daje mi to do myślenia. Pocieszam się, że okresu nie ma to i dzidzia jednak jest

Witajcie dziewczyny z Holandii, mam słabość do NL, mieszkałam kiedyś w Amsterdamie

Jak Wam zazdroszczę tych wizyt usg, ja muszę jeszcze poczekać dopiero w przyszłym tygodniu idę, stwierdziłam że idę tutaj na miejscu, cóż wydam trochę kasy ale przynajmniej będę spokojniejsza

czy Wy też macie taką okrutną ochotę na kawę? normalnie mogłabym ją pić jak wodę
Też miałam taki dziwny sen. Że byłam przekonana i stanowczo powiedziałam Tż, że "tego dziecka już nie ma"
okropny był ten sen

Myślę, że teraz już nie ma sensu mierzyć temperatury. A poza tym nigdy nie stosowałam NPR, ale gdzieś słyszałam, że podwyższona temperatura w ciąży jest tylko do któregoś tygodnia. Nie pamiętam, do którego, ale pewnie nie ma czym się martwić

Cytat:
Witaj kochana napewno wszystko bedzie dobrze , trzeba byc dobrej mysli ..

Witam was wszystkie nowe mamusie ..
Jeju dziewczyny powiedzcie mi czy wy tez tak macie.. bylam z synem na spacerze , nie minelo 10 minut a ja juz ledwo ide , goraco mi sie zrobilo mimo ze na dworze chlodno , zasapalam sie strasznie , musialam wrocic bo bym nie wyrobila .. czuje sie jak 70 letnia babcia

I dowiedzialam sie ze tutaj gdzie mieszkam nie zrobie bety , to znaczy zrobie ale tylko mi oznacza plus czy minus , przyrostu nie da rady , musze jutro jechac do miasta oddalonego o 30 km .. nosz! labolatoria sa trzy , miasto duze a kurde tyle problemow ze zwykla beta

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Kazda z was do toalety czesciej biega ??? bo u mnie normalnie .. wogole brak mi objawow tych typowo ciazowych do tego ten brak pecherzyka i sie martwie no
Też się szybko męczę. Dyszę jak parowóz jak mam wejść na trzecie pietro

Ty masz brak objawów? Dziewczyno! Opamiętaj się!
A ciągłe zmęczenie to nie objaw? Pewnie masz ich więcej a nie zauważasz

Cytat:
Dziekuje wierze,ze bedzie dobrze...
Co do zmeczenia tez tak mam.Teraz jak bylam pare dni w Polsce,to nie dawalam rady w sloncu (ktore kocham) a mam leciec do Egiptu i sie zastanawiam jak ja tam wytrzymam..

To moja 1wsza ciaza zwlaszcza,ze poczatki nie za ciekawe,to tymbardziej nie chce jeszcze nikogo informowac...Nie chce tez znac plci dzidziusia-zawsze chcialam dowiedziec sie z chwila narodzin
Podziwiam cię
Ja bym tyle nie wytrzymała. No bo jak tu kupować wózek, ciuszki itp jak się nie zna płci? Niby jest dużo neutralnych kolorów, ale choćby nadruki są różne.

Zawsze marzyłam o wyjeździe do Egiptu
A teraz zastanawiam się czy mogę jechać do Niemczech. Czy 8 godzin jazdy samochodem może zaszkodzić?
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 17:29   #381
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość

Podziwiam cię
Ja bym tyle nie wytrzymała. No bo jak tu kupować wózek, ciuszki itp jak się nie zna płci? Niby jest dużo neutralnych kolorów, ale choćby nadruki są różne.

Zawsze marzyłam o wyjeździe do Egiptu
A teraz zastanawiam się czy mogę jechać do Niemczech. Czy 8 godzin jazdy samochodem może zaszkodzić?
Zawsze marzylam,ze jesli zajde w ciaze,to nie bede chciala znac plci i poki co nadal sie tego trzymam ,aczkolwiek wiem,ze moze to ulec zmianie (oby nie ).Nie wiem jak to bedzie z kupowaniem rzeczy-chyba nie dociera to do mnie jeszcze,ze jestem w ciazy...Egipt jest bardzo goracym krajem,morze ma temp.28st. mozna sie naprawde zrelaksowac Mysle,ze spokojnie do Niemiec mozesz jechac-ja jezdze czesto kierunek Holandia-Polska i moja lekarka mi powiedziala,ze to nie zaszkodzi-bylebym nie przesadzala.
Stary 2013-07-12, 18:28   #382
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Egipt jest bardzo goracym krajem,morze ma temp.28st. mozna sie naprawde zrelaksowac
Oczywiście to twoja decyzja czy pojedziesz, ja mogę powiedzieć jedno - byłam w Egipcie i nigdy bym się nie zdecydowała jechać tam w ciąży. Upały to nic, tam przede wszystkim jest inna flora bakteryjna, można dostać tzw. zemsty faraona o której możesz przeczytać w necie. Ja co prawda nie miałam, ale wiem że jak się to dziadostwo ma to czlowiek się kończy, kilka dni wycięte z życiorysu i niestety nie wierzę że nie miałoby to wpływu na fasolkę.... ja na pewno bym nie ryzykowała może spróbuj odsprzedać wycieczkę komuś znajomemu, wiadomo całej sumy nie odzyskasz ale zawsze dobra i połowa
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 19:05   #383
justine_87
Raczkowanie

Cytat:
Zawsze marzylam,ze jesli zajde w ciaze,to nie bede chciala znac plci i poki co nadal sie tego trzymam ,aczkolwiek wiem,ze moze to ulec zmianie (oby nie ).Nie wiem jak to bedzie z kupowaniem rzeczy-chyba nie dociera to do mnie jeszcze,ze jestem w ciazy...Egipt jest bardzo goracym krajem,morze ma temp.28st. mozna sie naprawde zrelaksowac Mysle,ze spokojnie do Niemiec mozesz jechac-ja jezdze czesto kierunek Holandia-Polska i moja lekarka mi powiedziala,ze to nie zaszkodzi-bylebym nie przesadzala.
Dopiero wstałam... Czy 3-godzinna popołudniowa drzemka to coś normalnego?
Chyba nie wytrzymałabym tak do porodu Ale za Twoje postanowienie trzymam kciuki

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
Stary 2013-07-12, 20:07   #384
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Tak rozmawiacie o tych badaniach, a teraz sobie uprzytomniłam że lekarz tylko kazał mi brać kwas foliowy i przyjść za 3 tyg. nic nie mówił o badaniach
Cytat:
Moj mi tez nic nie mowil o badaniach . ale po nastepnej wizycie w srode zrobie krew mocz i cukier - czyi te podstawowe i tak juz co miesiac do konca ciazy ..
Cytat:
Cześć Kobietki

Następnym razem zrobię te badania przed samą wizytą... Bałam się, że będę musiała bardzo długo czekać na wyniki...

Byłam zdziwiona, że od razu, w 4t5dc dostałam skierowania na badania, nawet kobiety, które razem ze mną odbierały skierowania były już w 8-9 tc, tylko ja w tak wczesnej... Na następnej wizycie na pewno dostaniesz skierowania
Ja na pierwszych 2óch wizytach nie miałam skierowania na badania dopiero na 3ciej dostałam i u mnie w 1 trymestrze morfologie i mocz robi się 1 bo innych badan jest dużo do zrobienia w 2 trym z tego co wiem to też raz
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 20:17   #385
Trisdom
Zadomowienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Dopiero wstałam... Czy 3-godzinna popołudniowa drzemka to coś normalnego?
Chyba nie wytrzymałabym tak do porodu Ale za Twoje postanowienie trzymam kciuki
U mnie przynajmniej- norma. Chyba, ze rano spie do 11, to wtedy daje rade do wieczora.

A jak jest u Was z uprawianiem sportu?? Ja przedtem regularnie biegalam- teraz zostal rower i spacery. Moze nasze doswiadczone juz mamusie moga cos na ten temat powiedziec?? Nie mowie o bieganiu maratonu, ale o doswiadczeniu czy sport w ciazy pomaga/ przeszkadza itd. W necie jest duzo info, ale chodzi mi raczej o doswiadczenia.

Ja za moje wuzyty placic nie musze, ale Krankenkassa oplaca tylko 3 usg w ciazy. Reszta jest platna, tak samo usg genetyczne i wszystkie dodatkowe laby. Wychodzi jednak duzo mniej niz prywatne polskie wizyty. No i sporo badan zrobilam sobie juz sama w pracy- morfo, watrobe, zelazo, tsh. Na razie wszystko oprocz zelaza ok.

Milego wieczoru, H.
Stary 2013-07-12, 20:31   #386
justine_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
U mnie przynajmniej- norma. Chyba, ze rano spie do 11, to wtedy daje rade do wieczora.

A jak jest u Was z uprawianiem sportu?? Ja przedtem regularnie biegalam- teraz zostal rower i spacery. Moze nasze doswiadczone juz mamusie moga cos na ten temat powiedziec?? Nie mowie o bieganiu maratonu, ale o doswiadczeniu czy sport w ciazy pomaga/ przeszkadza itd. W necie jest duzo info, ale chodzi mi raczej o doswiadczenia.

Ja za moje wuzyty placic nie musze, ale Krankenkassa oplaca tylko 3 usg w ciazy. Reszta jest platna, tak samo usg genetyczne i wszystkie dodatkowe laby. Wychodzi jednak duzo mniej niz prywatne polskie wizyty. No i sporo badan zrobilam sobie juz sama w pracy- morfo, watrobe, zelazo, tsh. Na razie wszystko oprocz zelaza ok.

Milego wieczoru, H.
Wcześniej jeździłam na rowerze, a teraz nie wiem - trochę się boję. Ale bardziej męczy mnie chodzenie pieszo, bo nie potrafię chodzić powoli i łapie mnie kolka Jak myślisz mogłabym jeździć rowerem? Najgorzej z wnoszeniem go do pracy, bo od wnoszenia do piwnicy mam TŻ-ta
W ogóle to gdy byłam w 3t5dc i o tym nie widziałam, to zrobiłam 75km rowerem, niby to przed zagnieżdżeniem... Ale już czułam się zmęczona bardziej niż zwykle

To jeszcze nie masz tak źle z niemiecką służbą zdrowia

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
Stary 2013-07-12, 21:01   #387
TrelciaMorelcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ty masz brak objawów? Dziewczyno! Opamiętaj się!
A ciągłe zmęczenie to nie objaw? Pewnie masz ich więcej a nie zauważasz
Jeszcze do poludnia pisalam ze objawow nie mam a wieczorem przyszlo klucie w jajnikach , brzuch mnie lekko pobolewa , zaczelo mnie mdlic i odbijac sie , no i jeszcze w krzyzu mnie boli . Wszystko na raz .. teraz to sie przynajmniej przejmowac nie musze

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Ja na pierwszych 2óch wizytach nie miałam skierowania na badania dopiero na 3ciej dostałam i u mnie w 1 trymestrze morfologie i mocz robi się 1 bo innych badan jest dużo do zrobienia w 2 trym z tego co wiem to też raz
Badan jest masa , w pierwszej ciazy zrobilam wszystkie , i to prywanie Zostawilam w labolatorium grubo ponad 1000 zl teraz odpuszczam , robie tylko podstawowe .
TrelciaMorelcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 21:04   #388
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Jejku, wy tak dziewczyny mierzycie sobie temperaturę często? Ja ani razu nie mierzyłam.

Choć mój dzień nie zaczął się zbyt dobrze... Poszłam rano na badania z krwi - oczywiście bez śniadania.
Ja też ani razu temp. nie mierzyłam

Cytat:

Hm, mogłybyście mi doradzić? Planowaliśmy wyjazd z mężem i trochę moją rodziną do Chorwacji koło połowy sierpnia na 10 dni. Oczywiście zapytam lekarki, co ona o tym myśli, ale co Wy uważacie?
My mamy w planach 19.08 jechać na Mazury do rodziny, dla nas to też kilkaset kilometrów, bo mieszkamy w okolicach Wisły... Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Oczywiście to twoja decyzja czy pojedziesz, ja mogę powiedzieć jedno - byłam w Egipcie i nigdy bym się nie zdecydowała jechać tam w ciąży. Upały to nic, tam przede wszystkim jest inna flora bakteryjna, można dostać tzw. zemsty faraona o której możesz przeczytać w necie.
Tego bym się najbardziej obawiała

Cytat:
Wcześniej jeździłam na rowerze, a teraz nie wiem - trochę się boję.
Ja tylko takie 20km wycieczki robiłam, ale sporadycznie i teraz zrezygnowałam całkiem... boję się jednak...
Stary 2013-07-12, 21:20   #389
runaway_star
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość

Lekarz mi powiedział, że najlepsze sporty dla kobiet w ciąży to basen i spacery. Poza tym czytałam, że joga jest dobra. Chociaż myślę, że jeśli ktoś przed ciążą czynnie uprawiał sport, to i w trakcie ciąży może sobie pozwolić na więcej niż osoba, która przed ciążą nie ćwiczyła. Moja ciocia mi opowiadała, że jakiś czas temu widziała na siłowni dziewczynę w zaawansowanej ciąży.

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Wcześniej jeździłam na rowerze, a teraz nie wiem - trochę się boję. Ale bardziej męczy mnie chodzenie pieszo, bo nie potrafię chodzić powoli i łapie mnie kolka Jak myślisz mogłabym jeździć rowerem? Najgorzej z wnoszeniem go do pracy, bo od wnoszenia do piwnicy mam TŻ-ta
W ogóle to gdy byłam w 3t5dc i o tym nie widziałam, to zrobiłam 75km rowerem, niby to przed zagnieżdżeniem... Ale już czułam się zmęczona bardziej niż zwykle
Rower teoretycznie jest chyba dozwolony, jeśli nie jest to zbyt duży wysiłek, ale zależy jeszcze jak się jeździ - bo może być przecież ryzyko upadku albo nadmierne "wytrzepanie". Ja np. trenowałam kolarstwo górskie, więc teraz całkowicie odpada właśnie z tych dwóch względów. Ale dojeżdżanie do pracy - czemu nie.
runaway_star jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 21:39   #390
ag9
Zadomowienie

Cytat:

To jeszcze nie masz tak źle z niemiecką służbą zdrowia
Moja ginka wśród listy rzeczy zabronionych powiedziała właśnie, żebym na rowerze nie jeździła. Nie wnikalam dlaczego, bo i tak nie jeżdżę, ale przekazuję info
ag9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości