|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16381 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
To ja dzisiaj:
Ś: kanapka z serem i dżemem, herbata (wiem, że za mało, ale spieszyłam się) drugiego jako takiego nie było, bo jadłam coś co przerwe w szkole O: warzywa na patelnię, jajko sadzone, herbata, kawa K: sałatka z tuńczyka meksykańska, kromka ciemnego chleba Cały czas mam problem z regularnym jedzeniem A wszystko przez to, że baaardzo róznie kończę lekcje i w domu jestem czasami już o 15, ale najczęściej jest to 17-18 czasami nawet 19.
|
|
|
|
#16382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mało - tak, ale są to źle zbilansowane posiłki. Jak komponujemy napisałam stronę wcześniej.
|
|
|
#16383 | |
|
Zakorzenienie
|
Italiaanko mogłabyś spojrzeć na mój jadłospis,który wkleiłam kilka dni wstecz? chciałabym przytyć
![]() Cytat:
|
|
#16384 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Napisałam wszędzie poprawnie, ale jedno małe 'ale'. Z uwagi, że nie jestem dietetykiem to np. nie jestem pewna do końca np. posiłku nr. 1. Chodzi mi o to, że schab, zawiera oprócz białka, także i tłuszcz... i nie wiem, czy w takim wypadku łączy się, go z ww. Przy drobiu jest to prostsze Brakuje mi jeszcze zdrowych tłuszczy. Dodaj je tam, gdzie nie ma ww. Najważniejsza sprawa to dodatni bilans. Znasz swoje zapotrzebowanie, dodałaś do tego kcal? Jadłospis poprawiłam wg. 10 zasad (oczywiście bez z wyłączeniem kilku pkt, np. % udział tłuszczy), dodatkowo zapoznaj się z: http://www.kulturystyka.pl/artykul448/
|
|
|
#16385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapotrzebowanie obliczyłam z wzoru;(10 x masa ciała) + (6,25 X wzrost w cm) - (5 x wiek) - 161 To co wyszło ze wzoru pomnożyłam przez współczynnik aktywności aktywna 2-3 lekkie treningi 1,4 Ten artykuł już czytałam .Dziękuje CI ślicznie za komentarz![]()
|
|
#16386 |
|
Rozeznanie
|
O matko aż tak źle
Ja chcę przytyć, ale jak widac marnie mi to idzie najgorzej jest z jedzeniem w szkole i nie wiem co mam z tym począc ![]() Juz niedługo będę mogła jeść owsianeczkę na śniadanko
|
|
|
|
#16387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powinnaś jeść zbilansowane posiłki (białko + warzywa + zdrowe tłuszcze albo białko + ww). Zobacz na jadłospis Lolci i swój - cel macie taki sam I ten sam art. - myślę, że jest całkiem niezły, dlatego warto być przeczytała: http://www.kulturystyka.pl/artykul448/ Pozdrawiam
|
|
|
#16388 |
|
Rozeznanie
|
Artykuł bardzo mi się podobał postaram się zastosować do tego
|
|
|
|
#16389 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i w końcu postanowiłam zasięgnąć opinii innych osób, bo sama nie jestem ekspertem jeśli chodzi o diety, etc. W grudniu przeszłam na dietę. Przestałam jeść słodycze, tłuste rzeczy, po 18., zaczęłam się więcej ruszać, dziennie piję około 2,5 l płynów (nigdy nie mniej), staram się też uzupełniać witaminy, których zawsze mi brakowało - wapń, magnez, a także błonnik, który zaczęłam spożywać masowo w czym tylko się da - jakieś dwa tygodnie temu. Jeśli chodzi o moje posiłki (troszeczkę zboczyłam z tematu) to: zaczynam o 6.30. Od wody przegotowanej z cytryną. I śniadanie - 40 g płatków (filigranki active - zawierają m.in. żyto, pszenicę, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarno słonecznika, rodzynki, ananasy, i mają 14,2g błonnika na 100 g. Ale zastanawiam się czy nie zamienić ich na zwykłe płatki owsiane) z mlekiem (tylko 0,5 % pije), 30 g rodzynków (słyszałam że rodzynki zawierają dużo cukru, to też - nie wiem czy to coś daje - zawsze 30 min trzymam je w letniej przegotowanej wodzie, którą potem odlewam) oraz 3 łyżkami otrębów i 1 łyżką wiórek kokosowych. Czasami zamieniam to śniadanie na 2 kromki czarnego wieloziarnistego chleba light (na opakowaniu jest napisane że zawiera 34 % dziennego zapotrzebowania na błonnik w 100 g) - z dżemem niskosłodzonym truskawkowym lub brzoskwiniowym. Ewentualnie z chudą wędliną (ale wtedy to już z oregano i kminkiem - oregano to u mnie podstawowa przyprawa do wszystkiego prawie że) II sniadanie - Jakieś 3,5 - 4 godziny później jem danone activia. Obiad - około 3,5h później - w umiarkowanych ilościach, raczej to co zostanie ugotowane, chyba że to coś tłustego - to wtedy rezygnuję na rzecz czegoś innego (idę do sklepu nieszcześliwa ^^ wybrać coś ) staram się by nie przekraczał 400 kcal. Obiad jem około 15, z reguły, a około 18 przegryzam coś mniejszego, np. brzoskwinie z puszki ale niskosłodzone/ ananasy (bez tego soku, opłukuje je w przegotowanej wodzie chociaż nie wiem czy to coś daje...) lub suszone śliwki. Podsumowując: śniadanie to u mnie około 350 - 400 kcal II śniadanie - 130 kcal Obiad - 300 - 400 kcal Ostatni posiłek max. 100 kcal Codziennie piję: wodę przegotowaną z cytryną (1 szkl. rano), 1x szklaka magnezu, 1x szkl wapnia, wode mineralna, kawe zbozowa, czerwoną herbatę, zieloną herbatę. Zapisuję się niedługo 2 x w tyg. na aerobik, chodzę na taniec brzucha, w miarę możliwości staram się często jeździć na rowerze - 3, 4 razy w tyg., niedługo zaczynam pomykać na rolkach (muszę je tylko kupić ^^ ), no i ogólnie, staram się ruszać tyle ile się da... Głupio zaczęłam 'dietę'... W grudniu. Jadłam tylko śniadanie i obiad, wieczorami chodziłam głodna ale nigdy nie sięgałam wtedy do lodówki. Potem mój żołądek się przyzwyczaił... Zapłaciłam za to stasznym spowolnieniem materii. Teraz gdy grunt zaczął mi się sypać pod nogami (waga zbyt bardzo spadła) - chciałabym troszeczkę zwiększyć ilość jedzenia - ale dopiero jak unormuję metabolizm (stąd błonnik i herbaty czerwona i zielona, jak i sliwki suszone). Poza tym idzie lato więc ruchu będzie jeszcze więcej... Zależy mi na utrzymaniu stałej wagi, ale z drugiej strony mając spowolniony metabolizm, gdybym zaczęła nagle jeść więcej to szykuje się efekt jojo... No nic, rozpisałam się troszeczkę, ale może ktoś postanowi jednak przeczytać tego posta i udzielić mi ewentualnych rad ![]() Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
#16390 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16391 |
|
Wtajemniczenie
|
I co ja mam zrobic ? Kolejna przeszkoda, aby wreszcie wrocic do diety. Chciałam sobie na śniadanie zrobić omleta. Oczywiście mama powiedziała, że albo zacznę jeść normalnie (czyt. biały chleb i jakaś tłusta kiełbasa, najlepiej dodatkowo masło) albo mam wyp*****ać. Ona nie będzie tego znosić i mi pokazywać jak się robi tego omleta. I trzasnęła mi przed nosem drzwiami od kuchni. Ja nie chcę tego jej jedzenia ale też nie chcę wpaść w anoreksję. Aczkolwie chyba nie mam innego wyjścia. Może wtedy zrozumie
|
#16392 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#16393 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
). I teraz chcesz jej "pokazać", zrobić sobie krzywdę jej na złość? Na prawdę bardzo prosta droga do bulimii. (napisałam bo to wszystko brzmiało mi niestety strasznie znajomo :/ )Tu przecież wcale nie chodzi o odchudzanie, tylko ogólnie o pytanie "co zrobić ze swoim życiem". Nie będę Cię namawiać na psychologa, bo widzę, że odrzucasz tą możliwość, ale może warto przemyśleć to na spokojnie, tak bardziej "z góry" a nie tylko przez pryzmat wagi i poczucia beznadziejności? Od siebie polecam forum glodne.pl i książkę Beaty Pawlikowskiej "w dżungli życia". Poczytaj (zwlaszcza to drugie), na pewno Ci nie zaszkodzi, a przy odpowiednim nastawieniu zdecydowanie pomoże. |
|
|
|
|
#16394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jest zdecydowanie za mało kalorii jak na utrzymanie wagi Co do kolacji może być ona jednak z dodatkiem węgli,z uwagi na to,że już się nie odchudzasz
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#16396 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak się robi omlety z mąki razowej ? Powiedziała, że mam robic co chce ale nie moge na nią liczyć :/ i mam przystopowac bo nie wyrobi
|
#16397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- brak zdrowych tłuszczy - brak białka - brak warzyw - za mało kcal
|
|
|
#16398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#16399 |
|
Wtajemniczenie
|
DZIEWCZYNY:
Aby schudnąć nie można ograniczyć tylko kalorii. Nasz organizm nie jest w stanie maganyzować białka - trzeba go dostarczać cały czas, w każdym posiłku. Zdrowe tłuszcze są niezbędę! A jedyne to wy jecie to właściwie ww, które tak naprawdę orgaznim jest sam w stanie sobie 'stworzyć' i nie musimy ich koniecznie dostarczać. Większość waszych posiłków to nie posiłki... Ważne jest ile jemy (każda z was powinna znać swoje zapotrzebowanie, ilość potrzebnych makroskładników i według tego układać jadłospis), ale także i co... nikogo nie będę namawiać do wyliczania tego wszystkiego, wasza sprawa, ale... jak chcecie schudnąć zdrowo i skutecznie? No chyba, że wam na tym nie zależy ![]() edit: I jeszcze jedno: 5-6 posiłków, co 2/3h, posiłku przed i po treningowe, posiłek nocny, gdzie to u was jest ?
|
|
#16400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#16401 |
|
biegam dla Zabawy
|
ja czesto robię 1,5 łyżki mąki, 3 jajka i 2 łyzki wody. szybciutko i porzadnie wymieszać. i na patelnie. Robię takie typowe omlety troche grubsze(leje sie wiecej a pozniej podwaza brzegi).
pozdrawiam was dziewczyny
|
|
|
|
#16402 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu cięzko się tak odrazu przestawić. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do zdrowych tłuszczy - co byś poleciła ? Zastanawiałam się nad orzechami lub ziarnami słonecznika. Dziękuję Agness51 za tamte odpowiedzi ![]() Cytat:
co do łączenia ww z tłuszczami - kiedyś czytałam o tym że nie powinno się łączyć, ale nadal nie wiem dlaczego w sumie. Cytat:
Cytat:
o białku nie myślałam - wiem, źle zrobiłam, dlatego chciałam teraz trochę pozmieniać, po to też pisałam tu. Bo samej ciężko. Cytat:
I dziękuję za odpowiedziItaliaanka ![]() Pozdrawiam! |
||||||||
|
|
|
#16403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko rządzi sie swoim prawami i redukcja i masa proponuję zdecydowanie zwiększyć ilość węglowodanów w śniadaniu oraz w posiłkach około treningowych więcej warzyw ![]() ather zapotzrebowanie na białko zalezy od wagi przyjmuje sie około 2g na kg wagi ciała - oczywiście na redukcji
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2007-04-21 o 10:28 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#16404 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja rozbeltuje 2 jajka, dodaje szczypte soli, troszk cukru mleka albo wody na oko + maki tyle zeby to mialo jakas taka nie za gesta nie za rzadka konsystencje. mozesz od razu wrzucic np platki owsiane smacznego
|
|
#16405 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mogłam utyc, nawet jak jadłam więcej więcej, zaczełam cwiyc godzine dziennie w domu, w miesiac 2 kg w górę i wszędzie 1,5 cm wiecej
polecam tym co nie moga utyć, zaczac cwiczyc, ja robilam cw na uda lydki i posladki bo to mialam najmniejszeaa no j zaczelam jesc ostatnio duzo bananów, wogóle słodycze odstawiłam ,tylko budynie i kisle, jogurty;p no i duzo białka
|
|
#16406 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ile wobec tego na nie redukcji? tzn na "utrzymaniu wagi"
|
|
#16407 |
|
Zakorzenienie
|
mnie uczono, że 1g na kg
|
#16408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śniadanie;Grahamka jedna połowa z tuńczykiem,druga z żółtym serem+ warzywa tj,pomidor,rzodkiew,sałat a,ogórek kiszony+jogurt naturalny wymieszany z startym jabłkiem i miodek,kawa z mlekiem śniadanie2:Jajecznica[3jaja] z cebulka pieczarkami+2kromki chlebka żytniego,avokado Obiad;woreczek kaszy gryczanej+warzywa z patelki[na bazie oliwy z oliwek],gotowana pierś z kurczaka+maślanka Podwieczorek;makrela z warzywami+grahamka Kolacja;twarożek półtłusty ze szczypiorkiem i cebulką posypany ziołami,kubek kakao
|
|
#16409 |
|
Wtajemniczenie
|
o, to by bylo fajnie bo chyba tyle jem mniej wiecej, tzn 60g., ale dzis chyba to podlicze, bom ciekawa bardzo
|
#16410 |
|
Raczkowanie
|
sniadanie-250ml kefiru,2 mandarynki,2 lyzeczki platkow owsianych,lyzeczka slonecznika
II sniadanie-Kromka chleba razowego,salata,rzodkiewk a,szczypiorek,pol plasterka zoltego sera Mam diete ulozona przez dietetyka 1000kcal.plus witaminy z grB i magnez i zelazo. Co do obiadu i kolacji musze jeszcze zajrzec. Generalnie mam jesc 4-5 posilkow,czesto ale malo.Bo dlugie przerwy powoduja ze nawet jak jemy zdrowo to wszystko sie odklada. Grube ciemne kasze,pieczywo ciemne,warzywa i owoce,zero produktow z bialej maki-nalesnikow,pierogow,itp. Pic 2 litry wody dziennie,herbaty zielone i czerwone wiem,ze to wszystko wiadomo,ja etz to wiedzialam juz od dawna ale jak uslyszalam to od dietetyka,na wlasne uszy,to w koncu stwierdzilam ze to prawda a nie jakies proady z internetu niewiadomo skad wziete. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

A wszystko przez to, że baaardzo róznie kończę lekcje i w domu jestem czasami już o 15, ale najczęściej jest to 17-18 czasami nawet 19.

) kawa z mlekiem
.Dziękuje CI ślicznie za komentarz
Ja chcę przytyć, ale jak widac marnie mi to idzie