|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
http://www.smyk.com/cool-club-body-d...a-dla-dzieci-p
Dla mam dziewczynek z możliwością odbioru w empiku ![]()
#2642 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cytat:
ale najwazniejsze bylo, zeby pozycje zmieniac, wiec rulon nie zawsze byl. i z tymi raczkami tak samo - u nas rehabilitantki mowily, ze po operacjach w klacie trzeba szczegolnie o to zadbac, zeby dzieci tez raczki skladaly przed klatka. bo jak non stop leza z rekami do gory/na bok, to te miesnie nie dosc ze pociete byly przy operacji, to teraz by nie pracowaly i moze to sie kiepsko skonczyc. dziecko jak najbardziej moze spac "na szczesliwca", ale warto tez czasem polozyc go na boku, no i w zabawie uczyc skladania raczek, klaskania itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2644 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2646 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2647 |
Zadomowienie
|
Hej witam się od rodziców mam tu super obiadki gotowe wozeczek mi wynoszą dwa razy dziennie na spacerek żyć nie umierać no i małego ma kto nosić tz przyjeżdza co drugi dzień bo mu się tęskni więc jest fajnie
Dzisiaj mieliśmy szczepienie nie obyło się bez płaczu ale szybko się uspokoił i nawet wypił ta na rotawirusy chociaż trochę mu zeszło ![]() Dziewczyny bardzo wam współczuję tych placzacych maluszkow już nie wspomne o pobytach w szpitalu tele się te male istotki muszą nacierpiec |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2648 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2649 | |||||||
Wtajemniczenie
|
ale mieliśmy dzień, tzn Przemek ... rano poszlismy do pediatry, kazała nam jechać z Młodym do Zabrza na pedontologię żeby obejrzeli mu tego ząbka. tam przyjmowali od 14, więc poszliśmy na dłuuugaśny spacer. potem zadzwoniłam, kazali nam przyjeżdżać więc Robaczka do auta i w długą - mąż pędził jak wariat po DTŚce, pytam się go co mu się tak śpieszy, a on że dziecko mu cierpi - tak, nasz bardzo cierpiący słodko sobie spał w foteliku od wyjścia z domu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i tak fajnie, że masz mamę do pomocy. u nas niedługo zaczniemy rozważać wyjazd męża za granicę, bo oszczędności się kończą, nie przypuszczaliśmy że taka tragedia będzie znaleźć pracę.... a wtedy zostanę sama całkiem, mama 30 km stąd i ciągle pracuje, a ja autem do niej nie pojadę sama z Młodym ![]() Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2650 |
Zakorzenienie
|
dziewczynka ma niezla obstawę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2651 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle chodzicie na jakąś rehabiliotację? <My tam tylko uprawiamy turlanie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
Cytat:
Vil ale moja też tak śpi, dlatego nie byłam w stanie ogarnąć tego co ta Kobieta pisała...I wiem, że wszystkie dzieci tak śpią, to u nich naturalne... Dobrze, że Przemcio się już nie męczy z tymi ząbkami ![]() ![]()
Nasza Miłość - Matylda ![]() 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was ![]() Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2013-07-16 o 19:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2652 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() pogrubione mnie rozbroilo! ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2653 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2654 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2655 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() haha wyobraziłam sobie Wojtusia gadającego do stojaka ![]() Cytat:
![]() jesteś mega dzielna, naprawdę ![]() a ja mam wyrzuty sumienia że czasem jestem Przemkiem zmęczona mimo że mam w domu aniołeczka, naprawdę nie chcę zapeszać ale po początkowych problemach jest super, bardzo ładnie się dogadujemy. zazwyczaj ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
![]() a propos spania - P. zasnął mi na rękach, zaniosłam go do pokoju, położyłam na boczku (żeby miał łepek w drugą stronę), mocno spał, nie drgnął nawet ... po 5 min zaglądam przechodząc, a ten już na pleckach, łapki w górze ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój spacyfikowany w otulaczu śpi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2657 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2659 | |
Zakorzenienie
|
No więc dowiedziałam się tego co najbardziej mnie interesowało co i tak nie znaczy, że nie przejdę na mm ( ale o powodach dalej) i nie do końca jestem przekonana, że miał rację, a więc
1. oficjalnie by przyjąć, że dziecko jednak się najada powinno ssać minimum 15 min 2. podobno do treściwszego mleczka dokopuje się po około 7 min 3. ale oba ww. sprawy nie są 100% bo może być jakiś "zachłannik" i wyssać pierś dużo szybciej 4. dowiedziałam się jak sprawdzić czy pierś pusta ( a to było dla mnie ważne)- a więc należy ścisnąć wokół brodawek, ale już poza ich obrębem, pierś i tak ścisnąć 3-4 razy, bo raz może coś wyleciec w porywie, ale jak wyleci 3-4 razy to znaczy, że spoko tego mleczka jest 5. Jeśli dziecko domaga się częściej niż co godzinę karmienia to poleca dostawiać do tej piersi z której się karmiło ( pod warunkiem, że piło z niej krócej niż 15 min i po naciśnięciu wokół brodawek widać, że coś jest) Jeśli dłużej niż po godzinie to dostawić do drugiej 6. Nie sugerować się tym kto karmi z jednego a kto z dwóch cycków przy karmieniu tylko dawać tak jak dziecku potrzeba tzn. jak wypije z jednej na maksa a mimo to marudzi, że głodne to dawać drugą i tyle 7. No uniwersalnych sposobów by sprawdzić głód nie ma tzn. są jeśli zauważy się przed jego fochem bo niby wtedy powoli szuka rączkami buzi, ciumka buźką etc. Natomiast jak już w ciągu dnia z jakiegoś powodu płacze to nie odgadniemy czy z głodu ( no chyba, że dziecko jakoś mocno regularnie je lub je tak dobrze znamy) bo wtedy pierś weźmie zawszel choćby dla uspokojenia 8. Jak dziecko ssie krócej niż 15 min i wiemy, że w cycku dalej jest pokarm to starać się wybudzać by dociumkało no i chyba na tyle, bo dla mnie najważniejsze było jak sprawdzić czy pierś pusta i kiedy dostawiać do drugiej. Natomiast nie wiem jak to będzie z moim kp bo po prostu dobre rady dobrymi radami, ale 1. ja się staram mojego wybudzać ale jak wpadnie w śpiocha to sobie mogę pomarzyć i teraz ( przed chwilą było wieczorne karmienie) też sobie pociumkał 10 min pierś, wzieliśmy do odbicia to się obudził, ale pociumkał drugą może z 3-4 min i za nic nie idzie go dobudzić tzn. pewno bym dobudziła jakbym zrobiła jakąś terapię szokową typu przewijak ale poza tym nie 2. no moje dziecie w nocy śpi około 1 do 1,5h mimo, że staram się je dobudzić, Pani kazała robić wtedy szoki i brać na ten przewijak, ale też mi się to średnio widzi 3. większość dnia spędzamy na cycku bo czasami nic innego nie działa No i podsumowując ja jestem wykończona bo się nie wysypiam bo w nocy i karmienie i wzdęcia takie, że jego wybudzają i jednak go boli. W dzień z kolei jakoś się nie kwapi do spania, a jak już zaśnie to zawsze tylko na mnie lub przy cycku i jak go odłoże to się budzi po maks 30 min, więc ja nic nie mogę zrobić. Przyznaję, że rozważam mm by po prostu unormować jakoś nam ten dzień. No pomijam już fakt, że jak mi w ciągu dnia co chwile przy cycku wisi to naprawdę mam wątpliwości czy się chłopak najada. Cytat:
Poza tym te 2 tygodnie robią różnice i Twój się nieco bawi na macie, ogląda coś, a moje dziecie maksymalnie spędzi 10 min wpatrując się w obrazek i później płacz więc i tak jest na ręce...więc ja zupełnie nic innego nie robię tylko noszę go, trzymam przy cycku tudzież gdziekolwiek na sobie. Czekam z utęsknieniem na ten moment gdy będzie sobie gadało z zabawkami i tak się zajmie z 30 min. Swoją drogą od kiedy Twój już tak gada..ja się trochę martwię bo po pierwsze ewidentnie moje dziecko woli w prawą stronę mieć główkę i to widać podczas snu ale też jak kładę go na brzuszku to z lewej na prawą sprawnie przestawi, ale z prawej na lewą już nie bardzo. Poza tym właśnie jeszcze nie głuży, no i mało się uśmiecha tzn. uśmiecha się czasami, ale to jeszcze nie jest odpowiedź na nasz uśmiech tylko taki jego do siebie. No i w ogóle główkę jak leży na mnie czy TŻ to umie podnieść, ale jak na płaskim to tak średnio, ale ciężko mi się go kładzie na płaskim bo po chwili to jest wrzask złości, serio. Normalnie słychać, ze się wkurza, nie taki zwykły płacz, tylko wkurzenia ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2660 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2661 |
Wtajemniczenie
|
i ja
![]() a propos dzieci i kotów: http://video.interia.pl/obejrzyj,fil...usypia_dziecko ![]() Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-07-16 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2662 |
Zakorzenienie
|
No ja właśnie postanowiłam zakupić jako usypiacz i podobno też zmniejsza kolki.
Generalnie z tymi kolkami to działam na pełnych obrotach: masaże, kropelki probiotyki, kropelki na kolki, leżenie na brzuszku choćby moim i na ramieniu, teraz otulacz, a i tak go męczą, choć bardziej spore wzdęcia niż kolki, bo częściej to on mega wywija nóżkami i się napina i sapie niż z tego powodu mega płacze, ale może też dlatego, że biorę go na ramię i to mu pomaga. Kolejna rzecz na którą czekam z niecierpliwością by one minęły. A swoją droga po dwóch mega kupach po pachy dziś- tzn. jedna w nocy, druga do 10 rano, znów mieliśmy na pieluszce zaledwie 2 kleksy. Jutro chyba nie dam rady wstać z łóżka jak on znów będzie się przez to tak pół nocy prężył i jęczał.
#2663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2664 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do wybudzania to ja to robiłam na początku bo się bałam, że Mały nie będzie przybierał ale waga była super i teraz śpi nawet 6 godzin ciągiem ![]() niestety nie ma jednego sposobu na dzieci karmione piersią... u nas zazwyczaj dzień zaczyna się około 8:00 - ostatnio śpimy dłużej bo mały jak ma problem z kupą to biorę go sobie na klatę i zasypia jeszcze i tak mógłby spać do wieczora chyba ![]() ![]() mój Mały zaczął się uśmiechać może z 2 tygodnie temu? Wtedy tez rzadko, teraz praktycznie cały czas się cieszy jak z nim gadamy ![]() ![]() ![]() ![]() No i Bartek też u mnie na klacie głowę podnosi aż miło a na łóżku się wkurza ![]() ![]() Ja nie wiem czy dla Waszego zdrowia psychicznego nie lepiej będzie przejść na mm.... Ty się kobieto zajedziesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do głużenia, Twój Darek ma dopiero miesiąc i Ty się martwisz? Co ja mam powiedzieć? Matylda ma 2 miesiące i nie głuży...Więc spokojnie, a co do ulubionej jednej strony, do 3 miesiąca jest to asymetria fizjologiczna tzw. ATOS, po 3 miesiacu się reaguje (też się martwiłam, że Matylda ma jedną stronę aktywnijeszą od drugiej, ale lekarka mnie uspokoiła). Wiadomo, trzeba dobrze nosić, aktywizować drugą stronę i dobrze przebierać i powinno minąć. Magiusa Ty jak i Ja musimy wrzucić na luz. Pamiętać, zę to nie są wyścigi, że każde dziecko ma swój czas i cieszyć się macierzyństwem. Tego Tobie i sobie życzę ![]() Dobrze Ci Justyna napisała, że zajedziesz się psychicznie. Czułam się pdobnie jak Ty, tylko ja byłam i jestem w złym stanie psychicznym i uwierz mi karmienie mm uwolniło mnie, bo karmienie piersią myślałam, że będzie czymś cudownym a było dla mnie utrapieniem i horrorem, bo czy tak jak u Ciebie dziecko się naje, nie udławi się, nie uleje, nie porzyga i za przeproszeniem nie posra na rzadko i czy nie poskręca jej ;/ Jeśli nie jesteś nastawiona że tylko kp i koniec kropka to dla własnego zdrowia psych i dla dziecka przejdź na mm. Mi pomogło, choć nie każdemu musi..
Nasza Miłość - Matylda ![]() 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was ![]() Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2013-07-16 o 21:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2666 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2668 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeszcze chwilę się pomęcze, może akurat coś mi z laktacją bardziej pójdzie albo Młody zacznie na dniach lepiej sobie radzić z brzuszkiem i spaniem...ale pewno dłużej niż tydzień już nie pociągnę. Tym bardziej, że z jedzeniem tez kiepsko. Zobaczę ![]() Tylko muszę wtedy dobrać też mm na wzdęcia. Mam nadzieję, że bebilon comfort się sprawdzi ![]() A swoją drogą to dziś znalazłam na kolki. Słyszałyście? http://zwierciadlo.pl/porada-ekspert...nie-asafoetida
![]() |
#2669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na reha moglibysmy chodzic, ale to by bylo raz w tyg, a tu chodzi o regularne i codzienne cwiczenia, wiec lepiej wyszkolic rodzicow ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2670 |
siedzę i myślę
|
czy Wasze dzieci tez tak plakaly noca po szczepieniu?
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.