|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia. Mam nadzieję, że niedługo mi ten dół minie bo sama ze sobą wytrzymać. Współczuje Wam chorych dzieciaczków dziewczyny. U mnie dziś z małą w miarę OK. Lekarz był stwierdził, że mała zdrowa, pięknie się rozwija, a na brzuszek potrzeba czasu i trzeba się wyluzować i to przecierpieć. Pozwolił mi podawać Bobotic, widzę, że po nim mniej się pręży i bączki swobodniej wychodzą. Może idzie ku lepszemu
![]() Magiusa czytałam Twoje problemy i myślę, że w podobnym dołku jesteśmy. Położna kazała mi pić melisę i sokać cókierki z meliską. Troszkę pomaga. Mi na karmieniu piersią nie zależy, wręcz się wkurzam, że nie wiem ile mała zjadła. Puki co karmię, ale w niedługim czasie zaptrzestanę bo boję się cokolwiek jeść. Widzę, że sie złości, cycki wyciągnięte, podaję 60 ml mm i ona to zjada, więc raczej się czasem moim pokarmem nie najada. Trudno, życie, urodziła się duża i potrzebuje więcej, ja na siłę nie potrafię w siebie wpychać jedzenie, wodę i napoje piję ale znudziły mi się już te wszystkie pachlopki. Narazie mówię, że jeszcze z tydzień, potem pewnie przedłużę, ale kto te karmienie piersią wymyślił ![]()
#2672 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cześć
![]() ![]() W. jeszcze śpi, więc póki mam chwilkę to ponadrabiam chociaż dzisiejszy dzień ![]() Cześć rzeczy jest już wywieziona na mieszkanie, potem sporo czasu zleciało nam na rozpakowywaniu i układaniu, sprzątanie i w domu wylądowałam ok 23 ![]() ![]() ![]() Mieliśmy też awaryjną wizytę u lekarza, bo W. zaczął brzydko kaszleć i coraz bardziej męczył go katarek, na szczęście nie ma gorączki ale przyplątała się jakaś infekcja ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-07-17 o 00:36 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2673 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja idę w końcu w pon, po 8 tyg od cc ![]() Cytat:
![]() ![]() A kiedy chrzciny ?? Cytat:
![]() ![]() ![]() Wow! na wątku same imprezy się szykują ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-07-17 o 01:00 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2674 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nestle Nan Pro 1 Bączki są, kupa codziennie albo co drugi dzień Z ulewaniem nie mamy problemu, bo zdarza się baaardzo rzadko Cytat:
![]() Cytat:
![]() --- Trochę nadrobiłam, ale nie mam już siły. Idę spać, do usłyszenia ![]() ![]() ![]() 1. http://allegro.pl/bright-starts-mata...383944220.html 2. http://allegro.pl/tiny-love-mata-edu...382015082.html 3. http://allegro.pl/tiny-love-mata-int...338698764.html 4. http://allegro.pl/fisher-price-mata-...386176297.html Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-07-17 o 01:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2675 | ||||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() Cytat:
ja powiem szczerze bylam nastawiona antynpo pierwszym dzircku na karmienie piersis po 2 dobach z mlodym utwierdzilam sie w przekonaniu ze nie fla kazdego kp i napewno nie dla mnie.... mialam traume po pierwszym.i po drugim jeszcze wieksza ...... Cytat:
moj tez od wczoraj dwa kleksy tylko ![]() Cytat:
nasza nocka super po 21 zasna , przed 22 karmienie i spal do 5 , zjsdl.i do 6 pospal potem usmiechy i jedzenie piastek i teraz spi juz 20 min ![]() a nie pisalam Wam mialam kontrole ze soba u kardio i mialsm.przyjsc w poniedzialek na zalozenie holtera cisnieniowego na dobe iii coo zapomnialam:banghead: musze dzwonic i przepraszac i nowy termin ustalic mam nadzieje ze nie bedzie problemu...wrrr a i p. doktor powiedzial ze 3 mam juz nie robic hee 2 wystarczy hiii odnosnie nadcisnienia ciazoeego i arytmi xe za duze obciazenie, naszczesvie 3 nie planowalam heee
![]() |
#2676 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dziewczyny mam problem. Od tygodnia zaczęłam wysyłać CV bo już nie pracowałam od końca grudnia, a wiadomo ciężko teraz znaleźć jakąś robotę, to pomyślałam że trzeba poznać rynek i może w ciągu pół roku na coś trafię. Tż powiedział że do końca roku mogę siedzieć z małym, bo jest w stanie nas utrzymać. Ale mnie już cięgnie do nowych ludzi i roboty. No i co? Byłam na rozmowie o pracę wczoraj, w branży w której ostatnio pracowałam i to polubiłam................ ..i chcą mnie zatrudnić. Bym skakała z radości, ale co teraz zrobić z Adim? Żłobki są głownie od 6 miesiąca, czasem się trafi od 5. Niania? Jakoś przekonania nie mam ![]() ![]() A właśnie z narzeczonym........wczora j dostałam pierścionek zaręczynowy, więc już oficjalnie jestem narzeczoną ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Marchewka, mam jak Ty... mam słabą wiarę w siebie i dla świętego spokoju słucham już np. teściowej, żeby dali spokój... Jak byliśmy u nich to mała ciągle ,,szukała” cycka, bo według mnie potrzebowała bliskości a teściowa, że głodna... Ta yhym. Co 10 minut. Mam nadzieję, że w końcu was puszczą z tego szpitala. Atenko współczuję kolek... I tego, że musisz sobie radzić sama.... A w końcu ręce opadają i głowa zaczyna pękać. Justyna G to co planujesz na razie jeść?? Antoniette, jeśli uważasz, że mm bedzie dla Ciebie lepsze i będziesz się lepiej czuć to zrób jak uważasz. Szczęśliwa mama szczęśliwe dziecko. ![]() Lecę sprzatać póki mała śpi
![]() |
#2678 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i ja chciałam roczek zrobić dla rodziny a chrzciny w wersji mini, mąż się upiera że chrzciny w wersji rodzinnej a roczek odpuszczamy. Obawiam się, że za rok też się uprze na wersję rodzinną a kasa ... no niby dostał podwyżkę i jest troszkę więcej kasy, ale zawsze to jest tysiak mieć lub nie mieć ... Chyba powiem, że zgadzam się na jego chrzestnego ale wersja minimum ![]() W ogóle to powiedział, że jego brat nie musi być chrzestnym, ale wtedy gdy jego kuzynka chrzestną, bo mąż kuzynki czy ich dziecko to za daleko. Niestety mój kuzyn jest za młody na chrzestnego (jeszcze nie miał bierzmowania) no i przepaść 30 lat między chrzestnymi byłaby dla męża nie do zaakceptowania, mimo, że niby to samo pokolenie. Tak więc do weekendu stoimy w miejscu. Cytat:
![]() 4. Dzięki za info ![]() 8. ![]() 2. Może na noc podawaj mu mm a swoje odciągaj i podawaj butelką rano? Ja bym chyba ześwirowała z braku snu. Podobno po mm lepiej dzieci spią. Cytat:
---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
![]() Tylko nasza nie płakała przed więc dokładnie wiem od kiedy i dlaczego wyła.
![]() |
#2679 |
Wtajemniczenie
|
mój genialny mąż wpadł na bardzo mądry pomysł żeby Przemkowi umyć ząbki szczoteczką - po tym jak wczoraj miał tam wycinane dziąsło i ma ranę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |||
BAN stały
|
Cytat:
mój był bardzo niespokojny cały dzień po szczepieniu, dopiero w nocy trochę się uspokoił ![]() Cytat:
a czemu miał wycinane? Cytat:
nan pro HA 1 mój pije je od szpitala, bo już tam był nim dokarmiany, drogie trochę i krytykowane za skład, ale kupki ma regularne, kolek też nie ma, bym chciała przejść na coś tańszego ale boje się że wtedy dopiero mogą zacząć się problemy brzuszkowe Edytowane przez Elusiek Czas edycji: 2013-07-17 o 08:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Wtajemniczenie
|
Elusiek wycinane miał bo przebiła się przedwczoraj druga jedynka a w nocy narosło na niej dziąsło, jakoś tak się porobiło że rano miał taką dużą bulwę, potem gryzł smoczka czy gryzaczka i pękło to, polała się krew, i wisiał mu taki duży kawał dziąsła i sterczał do góry - musiał mieć to odcięte bo mógłby się tym zadławić a poza tym jedzenie czy smoczek sprawiało mu duży ból. teraz już fajnie wygląda, ale mąż rozgrzebał
![]() qwa zamorduje go ... Przemek co chwila zaczyna wyć a zazwyczaj smoczek uspokajał go, a teraz płacze jeszcze bardziej bo go boli .... Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-07-17 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Zadomowienie
|
Hej, czytam Was ale jakoś nie mogę się zebrać na pisanie
![]() ![]() - najważniejsze od jakiś 2 tygodni skończyły się problemy z brzuchem, kupą i bąkami ![]() - mały od 3 tygodni przesypia całe noce tzn. od 9 do 5-6 bez pobudki na karmienie, a pozniej po jedzeniu dosypia do 9 ![]() - w dzień śpi 3-4 razy po 30 min (mogło być lepiej, ale nie ma co narzekać) - na nocne spanie odkładany jesst do łóżeczka i zasypia sam ![]() - uśmiechy rozdaje na całego - głuży, ale bez szaleństw, mniej niż 3 tygodnie temu ![]() - zabawki boksuje, ale nie umie złapać i wsadzić do buzi (Przemek ![]() - ssie piątke tak, że słychać w całym domu, ale nie umie ssać smoka - lubi leżeć na brzuszku, ale ani razu nie udało się mu przewrocić na plecy - nie śmieje się na głos ![]() - karmimy się cycem z powodzeniem, w dzień co 2-3 godziny, w nocy nic - nie musze juz spac w biustonoszu ![]() -waży 7 kg Magusia ja chyba się nigdy nie zastanawiałam tyle nad karmieniem co ty, karmiłam tak jak mały chciał, były już ze 3 okresy kiedy musiałam z dwóch bo chciał, wczoraj i przedwczoraj karmiłam co 2 godziny, dzieciak rośnie więc jest ok ![]()
![]() Edytowane przez salviae Czas edycji: 2013-07-17 o 08:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() no tak wyjscia nie mialas hii Cytat:
oooo boedny Przemus kopa dla meza od ciotki heee kurcze ppdraznil mu pewnie ![]() Cytat:
![]() |
#2684 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe. Tez pije melise od 2dni. Moje dziecie chyba najada sie cyckami ale po prostu on jest len i jak mu sje juz nie chce ssac to tego nie robi co wcale nie znaczy ze pozniej zasypia. I czasami potrafi byc dostawiony do cycka 3x w ciagu 40min wiec ja mam pewne zwatpienie o co chodzi. Oczywiscie ssie duzo krocej niz 15min. Sprawdzipam dzis. Najczesciej ssie 8min i na pewno nie oproznia piersi, bo teraz jak naciskam by sprawdzac zawsze dalwj w niej jest Mam tylko nadzieje ze dosysa sie do tego bardziej kalorycznego ch Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2685 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Misiek
![]()
![]() |
#2686 |
Zakorzenienie
|
Zunia po wizycie u lekarza. Po recepty na mleko bylam
![]() wazy juz 6300 gram ![]() ![]() teraz spi w wozku a ja chodze i chodze :p jest slodka, w przychodni do wszystkich sie smiala ![]() ![]() i tak dzien za dniem mija.. Budzenie, zabawa! Spacer, zabawa, czasem drzemka, znow spacer.. Musze isc do sklepu jeszcze.. Oby sie nie obudzila ![]() wiecie co? Nie ma na swiecie nic lepszego niz po atrzec na to jak Z sie budzi.. Jak sie kreci, rozbudza po spokojnym snie i ten moment kiedy robi wieeeeelki usmiech gdy zobaczy mnie obok.. Biore ja wtedy na rece a ona cieplutka wtula glowke we mnie.. Taka ufna, kochana.. Taka mojq.. ![]() ![]() mam nadzieje ze bedzie mi dane miec jeszcze kiedys dziecko.. Dochodze do wniosku ze nic, ale to nic nie jest tak cudne jak bycie mama.. Oby tylko kieedys znalazl sie ktos kto to doceni i tez zechce.. Eh.. Człowiek. Malenki, kruchy czlowieczek.. Dziecko.. Najlepsze co w zyciu moze nas spotkac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2688 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() hmmm u nas jest bardzo podobnie ... - brzuszkowych problemów brak - śpi różnie, dziś się budził o 2, 4.30 i 7, a czasem śpi do 5, 7. -tak samo śpi 3-4 razy po 30 min ![]() - zasypia sam w łóżeczku wieczorem(choć przytulam przed zaśnięciem, ale bardziej dla własnej przyjemności ![]() - gada jak ma dobry humor - nie śmieje się na głos, ale czasem wydaje dźwięki jakby próbował - przewraca się z boczku na plecki ale bardziej siłą ciążenia chyba ![]() - uśmiecha się tylko jak ma dobry humor, nie uśmiecha się na nasz widok czy na nasze miny ![]() - zabawki próbuje wkładać do buzi, ale w zasadzie nie zawsze potrafi je złapać, bardziej je też boksuje, na razie nauczyłam go zaciskać paluszki na grzechotce i oballu bo są takie fajne do chwytania, tu działa jak automat bo rozprostowuje piąstkę i łapie paluszkami - uwielbia kąpiele i chlapie już na całą łazienkę - najlepsza pozycja = jak do odbicia na ramieniu żeby podziwiać świat albo na kolanach przodem do świata - uwielbia się podciągać do siedzenia, ale na wszelki wypadek nie trenujemy z nim tego za często ![]() - nie lubi na brzuszku, nie utrzymuje jeszcze głowy dłużej niż kilka sekund ale coraz bardziej zależy mu na próbowaniu bo więcej widzi - cieszy się do książeczek kontrastowych (inne z obrazkami też lubi, ale musi mieć dobry humor) - dwie jedynki ! ![]() - 7 kilo wagi i jakieś 64 cm ![]() qrde jak ja czytam że połowę omijam ;p Elusiek gratki za narzeczoną ![]() ![]() a co do pracy .... ciężka decyzja. najlepiej być z maleństwem w domu, ale potem może być bardzo ciężko wrócić do pracy... a finansowo Ci się opłaca jakbyście wzięli nianię? banka słodki Misio .... jaki on już duży ![]() Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-07-17 o 09:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
Zadomowienie
|
a zapomnialam dopisac, mały nie toleruje wózka i kisimy sie w domu
![]()
![]() |
#2690 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no widzisz bardzo dobre wnioski ![]() ![]() Cytat:
![]() tez wielki chlop 7 kg looo matko heee a masz fotelik wpinany w stelaz? bo moj tylko tak na spacery ![]() gondola lezy i sie kurzy hee
![]() |
#2691 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kuba tez uwielbia sie kapac i chlapie jak szalony, ostatnio sie az przestraszył i piszczał przerazony ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() fotelika wpietego tez nie toleruje, moge z nim wyjechac zaraz po karmieniu, chwile polezy, zanie po ok 30 min sie budzi i jest mega syrena, dlatego nie oddalamy sie za bardzo ![]() a ty nie pisałas kiedys, ze Michas tez ma szmery i ma wizyty u kardio ?
![]() Edytowane przez salviae Czas edycji: 2013-07-17 o 09:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Zakorzenienie
|
![]() Właśnie wróciliśmy ze szczepienia. Byłam zdecydowana na 5w1 ale na miejscu kupiliśmy jednak 6w1 za 200zl W. Był mega dzielny.. Płakał po badaniu troszke, a jak miał mieć juz wklucie to pozwolili żebym dała mu cyca. Pomogło super !!! Polecam !!! Mały przyssal sie do cyca, przy wkluciu żałośnie zaplakal ale po 2sekundach dalej ssal tylko szklane oczka miał. Pozniej jeszcze go troszke pokarmilam i teraz śpi spokojnie ![]() ![]() Wczoraj tatuś wrócił z delegacji i przywiózł prezent dla W. - mate z fisher price rain forest z żyrafa ![]() To nic ze dał za nią 300zl ![]() Ale uśmiech małego szybko nam to wynagrodzil i utwierdził ze warto było. Mały jest zachwycony ta mata ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2693 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ja właśnie też nigdy nie kminiłam tyle ![]() ![]() a nosidło?? My jednak częściej używamy wózka niż chusty choć wole chustę ![]() Vil umiejętności Przemcia też zacytowałam ale mi wsiąknęło ![]() ![]() === dzień dobry! za nami dobra nocka, o 4:00, jak mężu wstał do pracy wzięłam Bartulę do siebie, trochę się pouśmiechał, zjadł i zasnął, później postękał, więc wzięłam go na kolana i popierdział ![]() ![]() ![]() ![]() teraz gotuję kalafior na obiad, zrobię szybkie pranie ręczne i lecimy na spacerek ![]() Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2013-07-17 o 09:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2694 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2695 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2696 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
tak my juzpo usg i wszystko jest ok ![]() ![]()
![]() |
#2697 |
Wtajemniczenie
|
My także dzis po szczepieniu, Nikoś waży już 5,600 kg, przytył ponad 2 kg w 6 tygodni, panie zachwycone że tak ładnie na cycku.
Szczepiliśmy na nfz, maly śmiał się do doktora podczas badania, pierwsze 2 ukłucia przyżył dzielnie, popkłakał 5 seksund i luzik ale ostatnia na żółtaczkę masakra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2698 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a młody jaki zdolniacha ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Elusiek gratuluję zaręczyn!!! Oryginalnie ![]() ![]() Tata zapisał siebie i Matyldę na basen ![]() ![]() A ja zapisałam młodą do neurologa, bo ciemiączka jest za szybko zarasta i ma 0,5x0,5. Jest tylko jeden w mieście i oczywiście brak terminów na ten rok, a prywatnie? Na 25 lipca...Poska służba zdrowia ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2699 |
Zadomowienie
|
Zasnal na rekach, wiec dodam jeszcze fotki z okazji urodzinek
![]() 1. you again ...... ![]() 2. płyne - taki duzy ![]() 3. i usmieszki musza byc
![]() |
#2700 |
Wtajemniczenie
|
a Waszym dzieciom już pękły te bąble od szczepionki na gruźlice? bo u nas aż lekarz sie zdziwił że taki wielki bąbel mu się zrobil i jeszcze nic nie pękło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.