Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-19, 17:20   #661
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Tym bardziej ze poltora roku temu dostalam podwyzke z tekstem "tylko mam nadzieje ze nie zajdzie pani w ciaze"
Wtedy powiedzialam zgodnie z prawda ze na razie nie planuje, a to ze potem sie zdecydowalismy to juz nie moja wina
Ja po poronieniu usłyszałam od szefowej że za dużo pracy włożyli w wyszkolenie mnie (sama się uczyłam większości) i że przynajmniej przez rok nie powinnam zachodzić. Tylko nie wiem czy rok od kiedy zaczęłam pracować (10.07.2013) czy od kiedy mam umowę (17.12.2012)

Cytat:
Napisane przez meluzyna87 Pokaż wiadomość
Hmm wesela powiadacie dziewczęta ja w sierpniu mam 4 wesela, a tym jedno swoje to co ja mam powiedzieć
Ja bym powiedziała "Baj, baj pieniążki"

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
((( jestem załamana, byłam dzisiaj u gin z wynikami krwi i okazało się, że mam zapalenie pęcherza i II grupę cytologii czyli jakiś stan zapalny;( dostałam furaginum i lactovaginal dopochwowo, ale strasznie się martwię czy ta infekcja nie zaszkodzi maluszkowi((((
Nie martw się. II grupa cytologii to normalne wyniki, a infekcje podobno ma większość dziewczyn w ciąży

Cytat:
Napisane przez cambria04 Pokaż wiadomość
Pójdę jeszcze chyba prywatnie... Apropos ile prywatnie płacicie za wizyty?
100 zł
Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
Byłam w tym szpitalu u mojej ginki (przy okazji zobaczyłam kawałek porodówki) zrobiła mi usg, serduszko pięknie puka ale dostałam duphaston 2 razy dziennie
jak wrażenia po porodówce?

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
No ja chodzę prywatnie, ale odwaliłam dwa razy niezły numer...
W sobotę poszłam do doktora i pytam się czy to wszystko, a on tak ja do widzenia i zapomniałam się spytać ile się należy i wyszłam bez płacenia
No a wczoraj siedziałam w poczekalni i mówiłam sobie "zapytaj ile, zapytaj ile" i znowu się nie zapytałam
Tylko teraz tak się zastanawiam, bo kiedyś byłam u prywatnego i on normalnie jak siedziałam to powiedział ile, nie musiałam się pytać, może ten nie wziął nic za wizyty, bo trwały dosłownie 3 minuty? to było tylko zerknięcie czy jest ciąża, później czy jest puls, wydruk, skierowanie na badania i do widzenia. Poprzednie pacjentki siedziały po 15 minut Więc myślę, że by się upomniał Poza tym jakbym miała płacić 130zł (bo tyle kosztuje wizyta kontrolna ciężarnych) co trzy dni, to już bym do niego nie poszła, więc pewnie dlatego...

To się nazywa mózg ciążowy?
Zrobiłam to samo ostatnio.. dopiero jak wychodziłam i położna zapytała pani dr "rozliczyłaś się?" to zdążyłam usłyszeć i się cofnąć

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 17:29   #662
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
W sobotę poszłam do doktora i pytam się czy to wszystko, a on tak ja do widzenia i zapomniałam się spytać ile się należy i wyszłam bez płacenia
No a wczoraj siedziałam w poczekalni i mówiłam sobie "zapytaj ile, zapytaj ile" i znowu się nie zapytałam
Tylko teraz tak się zastanawiam, bo kiedyś byłam u prywatnego i on normalnie jak siedziałam to powiedział ile, nie musiałam się pytać, może ten nie wziął nic za wizyty, bo trwały dosłownie 3 minuty? to było tylko zerknięcie czy jest ciąża, później czy jest puls, wydruk, skierowanie na badania i do widzenia. Poprzednie pacjentki siedziały po 15 minut Więc myślę, że by się upomniał Poza tym jakbym miała płacić 130zł (bo tyle kosztuje wizyta kontrolna ciężarnych) co trzy dni, to już bym do niego nie poszła, więc pewnie dlatego...

Zapytaj może następnym razem, najwyżej dopłacisz Albo i nie i miej to dla siebie
cambria04 ja płacę 140 za wizytę z USG

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 18:59   #663
runaway_star
Raczkowanie

Cytat:

Ja bym o mało co też nie zrobiła takiego numeru, bo już wychodziłam i z tego całego rozemocjonowania zapomniałam o pieniądzach, ale gin się upomniał No i dobrze, bo głupio by mi było Ale jak Tobie się nie upomniał, to w sumie fajnie, ponad dwie stówki w kieszeni, można wydać na coś innego
runaway_star jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 18:59   #664
Ela87
Zakorzenienie

Myślę, że następnym razem będę na tyle ogarnięta, że się zapytam, ale nie wspomnę o poprzednich

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 19:38   #665
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość
Marzę o trójce dzieci, ale finanse brutalnie sprowadzają mnie na ziemię...

tez bym chciala trojke, ale nie wiem nawet czy na drugie mnie bedzie pozniej stac

Cytat:
Napisane przez Gianna M
teQiba powiem Ci ze mnie wcale nie chce sie isc na to wesele!ale to najblizsza rodzina meza i musze...najwyzej posiedzimy do 12 i do domku maz na pewno nie bedzie zly.A usg co tydz.to byloby dla mnie najlepsze rozwiazanie

a chociaz w Twoim miescie to wesele?

Cytat:
Napisane przez meluzyna87 Pokaż wiadomość
Hmm wesela powiadacie dziewczęta ja w sierpniu mam 4 wesela, a tym jedno swoje to co ja mam powiedzieć
7 tydz ciąży, ale 31.lipca mam lekarza, więc z wpisaniem na 1 str poczekam do usłyszenia serduszka

to imprezowy sierpien sie zapowiada

Cytat:
((( jestem załamana, byłam dzisiaj u gin z wynikami krwi i okazało się, że mam zapalenie pęcherza i II grupę cytologii czyli jakiś stan zapalny;( dostałam furaginum i lactovaginal dopochwowo, ale strasznie się martwię czy ta infekcja nie zaszkodzi maluszkowi((((

ja tez zawsze mialam II nawet jak posiew niczego nie wykrywal - nic sie nie martw

Cytat:

Teraz zaplacilam 100 zl, ale ten nowy lekarz bierze 85 zl wiec troche zaoszczedze

Cytat:

Nic sie nie martw - oni sami sie dopominaja
Stary 2013-07-19, 19:39   #666
asialll
Raczkowanie

nie bój się on tam dobrze to zapamiętał albo zapisał mój z kolei to tak zagaduje, że po 5 razy porflel wyjmuje i chowam. Dziewczyny ja już nie mogę z tymi mdłościami wczoraj smażyłam kotlety na wieczóe mężowi tzn jednego bo reszte musiał dokończyć sam bo ja siedziałam już w kibelku, a dzisiaj po pracy mówię sobie a odgrzeje wczorajszego kotlecika jak tylko poczułam zapach to mnie od razu wyrzuciło do wc to jest trochę smieszne ale i męczące jutro wesele mamy na czas obiadu chyba wyjdę z lokalu moje mdłości są całodzienne niestety ciekawe ile będą trwały

Najszczęśliwsza mama na świecie! Aleksander 09.03.2014
asialll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 19:44   #667
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Ja po poronieniu usłyszałam od szefowej że za dużo pracy włożyli w wyszkolenie mnie (sama się uczyłam większości) i że przynajmniej przez rok nie powinnam zachodzić. Tylko nie wiem czy rok od kiedy zaczęłam pracować (10.07.2013) czy od kiedy mam umowę (17.12.2012)
To widze ze mamy podobne sytuacje
Pocieszam sie ze gdyby mnie chcieli zwolnic to na pewno nie mieliby dylematow czy to juz wypada czy jeszcze nie
Poza tym pracujemy by zyc a nie zyjemy by pracowac - czyz nie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-19, 19:50   #668
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Witam
Heh ta zapominalskość to chyba u wszystkich ja dziś ide po skuter taka zadowolona że nie zapomniałam wziąć kasku i nagle taki znak zapytania w głowie a kluczyki wzięłam i powrót do domu

Byłam dziś na wizycie i tak jak podejrzewałam moja dzidzia jest starsza termin miałam na 14.01 a mam na 6.01. I to już 17 tydzień Widziałam maleństwo jak tańcuje, tętno 150.

Czy któraś z Was wie co mogą oznaczac skróty : FR,DR,G ? Bo mam je na zdjęciu a nigdzie nie mogę znaleźć co one oznaczają.

I kolejna wizyta znów za 2 tygodnie z wynikami badan morfologia, mocz, kreatynina, bialko, cukier i coś tam jeszcze z jednej strony się cieszę że widuje maluszka co 2tygodnie ale z drugiej się zastanawiam czy aby nie za często te wizyty.
za 17 tydzień i dzidziusia
Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
widziałam serduszko!
to faktycznie uspokaja dobrze, że poszłam wcześniej bo bym chyba sfiksowała...
lekarz założył mi dziś już kartę ciąży i widzimy się za dwa tygodnie bo wyjeżdża na wakacje a my mamy małą uroczystość rodzinną więc będzie okazja się pochwalić całej rodzinie. jutro kończę 7 tydzień.

mmhym ten twój płodzik w podpisie jest bombowy!
za serduszko i kartę ciąży
Cytat:
Mi też polecił, ale dopiero od dzisiaj biorę

Nie denerwuj się na zapas Będzie dobrze

Byłam w tym szpitalu u mojej ginki (przy okazji zobaczyłam kawałek porodówki) zrobiła mi usg, serduszko pięknie puka ale dostałam duphaston 2 razy dziennie
super że serduszko już jest ale czemu dostałaś dupka?
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 19:50   #669
asialll
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

poza tym zapomniał abyście mnie dopisały
Asia 22 lata pierwsza ciąża, OM 04.06.2013, TP 14.03.2014

Najszczęśliwsza mama na świecie! Aleksander 09.03.2014

Edytowane przez asialll
Czas edycji: 2013-07-19 o 19:51
asialll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 19:53   #670
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Witam wszystkie mamusie!
Trochę mnie nie było, a tu 10 stron do nadrabiania
Nie wiem, kiedy doczytam, bo ostatnio to poprostu padam na twarz popłudniem, senność okropna mnie ogarnia, a do tego pojawiły się mdłości... Nie jest najgorzej, ale miałam nadzieję, że mnie ominą jak poprzednio

Dziś byłam u ginka (NFZ) i oficjalnie proszę o dopisanie do listy:
Ania, 27 lat, OM 31.05, II dziecko

Podobno było już widać jakiś zarys i tętno się pojawiło, ale nie dał mi pan posłuchać... Nie wydrukował mi też zdjęcia - bardzo wczesna ciąża - a ja właśnie chciałam mieć zdjęcie takiej kropki

cambri a na kiedy ci doktor wyznaczył datę porodu?
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 20:03   #671
Rossa1988
Raczkowanie

dzięki dziewczyny za pocieszenie co do tej II grupy cytologii, trochę się uspokoiłam... już nawet miałam odwoływać nasz jutrzejszy wyjazd nad morzem byłam taka załamana i coś sobie oczywiście wmawiałam, że z Kropką może być nie tak... ale co ma być to będzie, a wierzę, że będzie zdrowa

Cytat:
Napisane przez Gianna M Pokaż wiadomość
Nie zaszkodzi!!! wazne zeby leczyc ja tez biore teraz glob.nystatyne i wiem ze na pewno to dzidziusiowi nie zaszkodzi a wrecz przeciwnie mama musi byc tam zdrowa!wiec nie ma sie czym martwic!!!A jak dzidzius ?
usg mi nie robiła, ale zbadała mnie ręcznie i powiedziała, że jak na ten tydzien to ciąża rozwija się prawidłowo...

ps. biorę dziennie 13 tabletek dosutnych (1x tarczyca, 3x magnez, 6x na pęcherz furaginum, 2xtrilac osłonowo, 1x kwas foliowy) i dwie dowcipne :O jakas masakra, bo nie mam apetytu oprócz tej ostatniej sałatki warzwynej... żyję tylko na tabletkach
Rossa1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 20:10   #672
Castia
Wtajemniczenie

cześć kobiety

ja tak z doskoku jak zwykle, nie ogarniam

podczytuję was oczywiście!

witam nowe przyszłe mamusie, cieszę się że już serduszka słyszycie i wszystko z fasolkami ok!

co do samopoczucia to u mnie kiepściunio także łączę się z wami tak samo zmagającymi się z mdłościami jak ja
a wieczorami bierze mnie takie spanie że oczy mi się zamykają żywcem!
ostatnio chodzę spać z moją dwulatką nawet przed 21

co do wesel też mamy kilka ale chodzimy na same śluby. np. jutro idziemy.
ja straciłam w lutym tatę więc wesela odpuszczamy w tym roku.

cambria ja prywatnie płacę 140zł, chodzę do tego samego lekarza co 2 lata temu z córką i już się podniósł 20 zł

co do mojej durnej pracy to zrobię tak jak mówicie - pójdę na L4 ale uwierzcie mi że boję się im powiedzieć że jestem w ciąży! ehh
tak się cieszę że weekend i 2 dni wolnego że sobie tego nie wyobrażacie.
a już piątek wieczór buuuuuu

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2013-07-19 o 20:13
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 20:11   #673
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez runaway_star Pokaż wiadomość
Ja bym o mało co też nie zrobiła takiego numeru, bo już wychodziłam i z tego całego rozemocjonowania zapomniałam o pieniądzach, ale gin się upomniał No i dobrze, bo głupio by mi było Ale jak Tobie się nie upomniał, to w sumie fajnie, ponad dwie stówki w kieszeni, można wydać na coś innego
haha, zrobiłam ostatnio to samo
Stary 2013-07-19, 20:16   #674
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
To widze ze mamy podobne sytuacje
Pocieszam sie ze gdyby mnie chcieli zwolnic to na pewno nie mieliby dylematow czy to juz wypada czy jeszcze nie
Poza tym pracujemy by zyc a nie zyjemy by pracowac - czyz nie?
Dokładnie. Ja też zawsze mówię, że jakby ktoś przyszedł robić to co ja za pół mojej pensji to by nie mieli sentymentów

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość

ja straciłam w lutym tatę więc wesela odpuszczamy w tym roku.
Przykro mi

A powiedz mi, gdzie Ty pracujesz że aż tak się boisz powiedzieć?

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-07-19, 20:22   #675
ag9
Zadomowienie

Cytat:

usg mi nie robiła, ale zbadała mnie ręcznie i powiedziała, że jak na ten tydzien to ciąża rozwija się prawidłowo...

ps. biorę dziennie 13 tabletek dosutnych (1x tarczyca, 3x magnez, 6x na pęcherz furaginum, 2xtrilac osłonowo, 1x kwas foliowy) i dwie dowcipne :O jakas masakra, bo nie mam apetytu oprócz tej ostatniej sałatki warzwynej... żyję tylko na tabletkach
hmmm po badaniu ręcznym to mogła stwierdzić tylko to że macica jest powiększona, ale nic poza tym...
jak chcesz mieć pewność to udaj się na usg
Stary 2013-07-19, 20:27   #676
Castia
Wtajemniczenie

elunka a w takiej firmie produkcyjnej, nic specjalnego -dział handlowy ale szefowa zołza, przemiał ludzi okropny. brak szacunku do człowieka - ciśnienie na wyniki sprzedaży. to branża budowlana - a kryzys robi swoje, jest marna sprzedaż - a ona furii dostaje codziennie że nie zarabia tyle ile sobie założyła. czepia się o wszystko. chodzi non stop zła i się wydziera o wszystko
ehh szkoda gadać - pomyłka ta praca ale moje dni sa już tam na szczęscie policzone uffffff
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 20:34   #677
Rossa1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
hmmm po badaniu ręcznym to mogła stwierdzić tylko to że macica jest powiększona, ale nic poza tym...
jak chcesz mieć pewność to udaj się na usg
na usg byłam 10 dni temu, było serduszko i wszystko ok... nie jest wskazane takie czeste usg, więc chyba nie będę ryzykować teraz.
Stary 2013-07-19, 20:52   #678
katekatee
Zadomowienie

Cytat:
Jedz dużo suszonej żurawiny, ona jest dobra na infekcję dróg moczowych, najważniejsze że infekcja wyszła tylko szkoda że gin nie zrobił posiewu i z moczu i z szyjki. Wtedy dokładnie widać jakie są bakterie, czy jest ich dużo i czym je leczyć. Acha i mam nadzieje że dobrze pobrałaś mocz, bo ja już wcześniej pisałam że mi w moczu wyszły liczne bakterie a jak zrobiłam na drugi dzień badanie + posiew to wyniki idealne.....

Cytat:
Ja płacę 70 z USG także w porównaniu z dziewczynami to i tak nie dużo.

Cytat:
Napisane przez Gianna M Pokaż wiadomość
Nie zaszkodzi!!! wazne zeby leczyc ja tez biore teraz glob.nystatyne i wiem ze na pewno to dzidziusiowi nie zaszkodzi a wrecz przeciwnie mama musi byc tam zdrowa!wiec nie ma sie czym martwic!!!A jak dzidzius ?
Ja biorę taki probiotyk invag i też mam stresa czy to nie zaszkodzić no ale gin chyba wie co robi, ja miałam jakieś 2 mies temu stan zapalny i te probiotyk po to żeby trochę wzmocnić florę bakteryjna wiadomo gdzie

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 20:52   #679
ag9
Zadomowienie

Cytat:
na usg byłam 10 dni temu, było serduszko i wszystko ok... nie jest wskazane takie czeste usg, więc chyba nie będę ryzykować teraz.
to nie masz się w takim razie czym martwić

A dlaczego nie jest wskazane częste usg? Bo ja byłam dzisiaj (ale sama) i chciałam za 2 tyg. iść z mężem żeby też mógł zobaczyć...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-19, 21:03   #680
Rossa1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Jedz dużo suszonej żurawiny, ona jest dobra na infekcję dróg moczowych, najważniejsze że infekcja wyszła tylko szkoda że gin nie zrobił posiewu i z moczu i z szyjki. Wtedy dokładnie widać jakie są bakterie, czy jest ich dużo i czym je leczyć. Acha i mam nadzieje że dobrze pobrałaś mocz, bo ja już wcześniej pisałam że mi w moczu wyszły liczne bakterie a jak zrobiłam na drugi dzień badanie + posiew to wyniki idealne.....
robiłam mocz dwa razy w przeciągu dwóch tygodni i za każdym razem wyszły mi podwyższone krwinki białe, więc na pewno dobrze pobrałam. Dostałam 7-dniową kurację tym furaginem i za dwa tygodnie mam powtórzyć badanie moczu.

Cytat:
to nie masz się w takim razie czym martwić

A dlaczego nie jest wskazane częste usg? Bo ja byłam dzisiaj (ale sama) i chciałam za 2 tyg. iść z mężem żeby też mógł zobaczyć...
usg to jakby nie patrzec tez w pewnym stopniu napromieniowywanie, więc zaleca się je w ciązy co 4 tygodnie najczęściej.. przynajmniej tak gdzies czytałam, jak są jakieś inne opinie to mnie poprawcie.
Stary 2013-07-19, 21:04   #681
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
elunka a w takiej firmie produkcyjnej, nic specjalnego -dział handlowy ale szefowa zołza, przemiał ludzi okropny. brak szacunku do człowieka - ciśnienie na wyniki sprzedaży. to branża budowlana - a kryzys robi swoje, jest marna sprzedaż - a ona furii dostaje codziennie że nie zarabia tyle ile sobie założyła. czepia się o wszystko. chodzi non stop zła i się wydziera o wszystko
ehh szkoda gadać - pomyłka ta praca ale moje dni sa już tam na szczęscie policzone uffffff
Aha, pewnie jej wiecznie mało
Nie przejmuj się, ja bym codziennie chodziła do pracy z myślą "Ja wam pokażę"

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-07-19, 21:06   #682
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
jak wrażenia po porodówce?
Fajne, wszystko takie nowe bo w zeszłym roku chyba remontowali

Cytat:
Napisane przez asialll Pokaż wiadomość
moje mdłości są całodzienne niestety ciekawe ile będą trwały
o kurcze, współczuję

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość

super że serduszko już jest ale czemu dostałaś dupka?
bo troszkę plamiłam...

Cytat:

co do mojej durnej pracy to zrobię tak jak mówicie - pójdę na L4 ale uwierzcie mi że boję się im powiedzieć że jestem w ciąży! ehh
tak się cieszę że weekend i 2 dni wolnego że sobie tego nie wyobrażacie.
a już piątek wieczór buuuuuu
Powiedz jak najszybciej i to olej!! Nie ma się co denerwować z tego powodu
Stary 2013-07-19, 21:52   #683
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość

Byłam dziś na wizycie i tak jak podejrzewałam moja dzidzia jest starsza termin miałam na 14.01 a mam na 6.01. I to już 17 tydzień Widziałam maleństwo jak tańcuje, tętno 150.

Czy któraś z Was wie co mogą oznaczac skróty : FR,DR,G ? Bo mam je na zdjęciu a nigdzie nie mogę znaleźć co one oznaczają.

I kolejna wizyta znów za 2 tygodnie z wynikami badan morfologia, mocz, kreatynina, bialko, cukier i coś tam jeszcze z jednej strony się cieszę że widuje maluszka co 2tygodnie ale z drugiej się zastanawiam czy aby nie za często te wizyty.
brawo za wizyte
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...sie_35862.html

tu sa skróty ale twoich nie ma moze on inna ma maszyne , mój tez ma inna i do konca nie wiedziała co oznaczaja literki na opisach

to zalezy od lekarza jeden chce co dwa tyg drugi co ms znam nawet przypadek ze kobita na poczatku chodziła co 2tyg i pod koniec a reszte ciazy co połtora ms

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
Napisane przez headzik Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, na początku gratuluje wszystkim przyszłym mamusiom. Ja też należę do grona szczęściar. Test zrobiliśmy 1 lipca, pierwsza wizyta u ginekologa od razu 4.07, termin mamy na 5 marca. Rodzina zaskoczona bo młodzi jesteśmy (21lat), a my się strasznie cieszymy. Staraliśmy się już w grudniu o dzidzie, ale ciąża się nie przyjęła. Teraz jestem w 8 tyg. i już myślałam, że obejdzie się bez mdłości. Od paru dni dokucza mi wstręt do jedzenia- śniadanie jem na przymus, a dziś.. Dziś czuje, że chyba wyląduje w toalecie przytulona do muszli.
brawo współczuje kibelka ja tak miałam w dniu weela wiedziałam ze nie mogłam jesc sera a zrobiłam sobie w tostera i dałam sera .. po 5 min poszła do szuwarka a ja miałam wychodzić juz z domu :d umalowana wypacykowana .. jak wyszłam z wc to goscie oniemieli z wrażenia

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Chcieliśmy jechać na Chorwację
A ja te witaminki też staram się z owoców, ale ma to dla mnie opłakane skutki, bo mam później "purchawki"
a czujesz sie na siłach ? wiesz moze zapytaj ginekologa czy on widzi jakies przeciwskazania ...

a ktora je kwas foliowy? jesli jeszcze nie jecie to wazne zeby kupic i jesc

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Cytat:
zapalenie pecherza bardzo czesto dopada kobiety w ciazy a II w cytologi ma co 2 kobieta , stan zapalny mógł sie zrobic od tego pecherza niczym sie nie martw naprawde nie masz powodów do obaw

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Ja tez płace niecała 100 i za kazdym razem mmam usg i 3 zdiecia dzidka

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 22:01   #684
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
brawo za wizyte
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...sie_35862.html

to zalezy od lekarza jeden chce co dwa tyg drugi co ms znam nawet przypadek ze kobita na poczatku chodziła co 2tyg i pod koniec a reszte ciazy co połtora ms

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

a ktora je kwas foliowy? jesli jeszcze nie jecie to wazne zeby kupic i jesc

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

zapalenie pecherza bardzo czesto dopada kobiety w ciazy a II w cytologi ma co 2 kobieta , stan zapalny mógł sie zrobic od tego pecherza niczym sie nie martw naprawde nie masz powodów do obaw

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Ja tez płace niecała 100 i za kazdym razem mmam usg i 3 zdiecia dzidka

Hejka

Biorę kwas foliowy oczywiście,
i za wizytę płaciłam około 100 zł (zależy co było). Teraz chcę iść do poradni, bezpłatnie.

Zapaleniem pęcherza nie martwcie się dziewczyny! Nic maluszkowi nie będzie

Po całym tygodniu czuję się super, nawet teraz jeszcze spać mi się nie chce We wtorek mam pierwszą wizytę, nie mogę się już doczekać serduszka
Stary 2013-07-19, 22:28   #685
23Paula23
BAN stały

Cytat:
robiłam mocz dwa razy w przeciągu dwóch tygodni i za każdym razem wyszły mi podwyższone krwinki białe, więc na pewno dobrze pobrałam. Dostałam 7-dniową kurację tym furaginem i za dwa tygodnie mam powtórzyć badanie moczu.

usg to jakby nie patrzec tez w pewnym stopniu napromieniowywanie, więc zaleca się je w ciązy co 4 tygodnie najczęściej.. przynajmniej tak gdzies czytałam, jak są jakieś inne opinie to mnie poprawcie.
Ja mam USG co 2 tygodnie i mój lekarz uważa że to nie zaszkodzi dzidzi, zresztą mit szkodliwości USG został już obalony :P

A zalecane są w ciąży 3 USG

Edytowane przez 23Paula23
Czas edycji: 2013-07-19 o 22:30 Powód: :)
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 23:53   #686
Enia_
Zadomowienie

Witam w sobote
Usnęłam z córą o 21 i obudziłam sie teraz wrrrrrrrr
kąpanie,przebieranie,jedz enie picie no i nie chce sie spać
Kurcze zauwazyłam ze troszke mi brzuszek wypchnęło już, musze jutro znaleźć zdjecie z poprzedniej ciąży i porównać
ale wydaje mi sie ze ze w tamtej ciazy pozniej był widoczny niz teraz

Dziewczyny,któraś pisała o cene wizyty, ja płace 70 zł z usg, wszelakimi badaniami ,zdjęciami itd wiec chyba nie mam co narzekać

Cytat:
Napisane przez sisterqa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, mam takie pytanie...bierze któraś z was Prenatal complex? Ginekolog polecił mi te tabletki, bo mam małe niedobory witamin. No to kupiłam, biorę je 3 dzień i za każdym razem jak wezmę to po 10-15 minutach wymiotuje :/ macie podobne dolegliwości? Nie wiem czy odstawić te tabletki czy co...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ja biore wit poprostu wieczorem przed snem

Cytat:
Napisane przez headzik Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, na początku gratuluje wszystkim przyszłym mamusiom. Ja też należę do grona szczęściar. Test zrobiliśmy 1 lipca, pierwsza wizyta u ginekologa od razu 4.07, termin mamy na 5 marca. Rodzina zaskoczona bo młodzi jesteśmy (21lat), a my się strasznie cieszymy. Staraliśmy się już w grudniu o dzidzie, ale ciąża się nie przyjęła. Teraz jestem w 8 tyg. i już myślałam, że obejdzie się bez mdłości. Od paru dni dokucza mi wstręt do jedzenia- śniadanie jem na przymus, a dziś.. Dziś czuje, że chyba wyląduje w toalecie przytulona do muszli.
witamy i gratulujemy

Cytat:
Witam wszystkie mamusie!
Trochę mnie nie było, a tu 10 stron do nadrabiania
Nie wiem, kiedy doczytam, bo ostatnio to poprostu padam na twarz popłudniem, senność okropna mnie ogarnia, a do tego pojawiły się mdłości... Nie jest najgorzej, ale miałam nadzieję, że mnie ominą jak poprzednio

Dziś byłam u ginka (NFZ) i oficjalnie proszę o dopisanie do listy:
Ania, 27 lat, OM 31.05, II dziecko

Podobno było już widać jakiś zarys i tętno się pojawiło, ale nie dał mi pan posłuchać... Nie wydrukował mi też zdjęcia - bardzo wczesna ciąża - a ja właśnie chciałam mieć zdjęcie takiej kropki

to nie taka wczesna ciąża już a na zdjęciu widać znacznie więcej niż kropkę, szkoda ze nie dał CI fotki
Ja miałam om 16 maja i dwie wizyty zaliczone, z kazdej zdjęcie i widać różnice w wielkosci mojego dzindolka

Dobrej nocki
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b8iikt8hcg0od.png
09.09.2009
Enia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-20, 05:41   #687
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez runaway_star Pokaż wiadomość
ja wczoraj jak zobaczyłam seruszko puściłam kilka łez: lekarz znowu z tekstem"bardzo dobry objaw ciążowy, bardzo dobry" i potem mówi że poród wg usg na 9 marca, na co ja w bek zupełny, ona patrzy co mi się stało a ja "to urodziny mojego taty" (a że tatę mam bardzo wiekowego bo zrobił mnie na stare lata- pewnie jest w wieku większości waszych dziadków plus jeszcze kilka lat i właściwie jest to jego pierwsze wnuczątko, to jakoś mnie to tak rozczula podwójnie teraz, a jego już w zupełności ) i z wrażenia ani ja ani gin nie powiedzieliśmy nic o pieniążkach a brał ostatnio 130. Więc byłam trochę rozbita i w drodze do domu jeszcze bacząc w aucie przypomniałam sobie o kasie i w te pędy na wsteczny idę do niego i mówi: ah po co to, przecież można było następnym razem, na prawdę proszę się nie przejmować, ale że wizyta była 2 tyg. temu to 70zł Następna za 2 ciekawe czy też ulgowa... oczywiśćie zawsze robi usg.

ps. czytam Ciężąrówką przez 9 miesięcy. Całkiem przyjemna lektura. Ktoś posiada?

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-07-20 o 05:43
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-20, 07:30   #688
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
urodziłam 14 lutego a pracowałam do 14 grudnia o ile dobrze pamiętam ale wtedy nie miałam umowy na stałe wiec chcialam pokazac ze mi zalezy ;-) Dyrka sama mnie wysłała na zwolnienie bo ja jezdze do pracy 20 km a wtedy byly okropne sniegi,zaspy a ja biedna z tym brzucholkiem tak sie meczyłam
to rzeczywiście teraz masz prawo do wcześniejszczego zwolnienia U mnie w pracy była laska co rodzi teraz na dniach, a do konca czerwca pracowala- ale ona jest pracoholiczką, wszystkie się stukały po glowie, że ona już z takim brzuchem a jeszcze się męczy, nie wiadomo po co, a uwierz, że wyglądała na bardzo zmęczoną

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Ja też biorę leki na tarczyce, a dziewczyny bierzecie też jod? Ja biorę femibion natal i tam jest 150 jodu ale endo zanim poszedł na urlop cos przez telefon o dawce 200 przebąkiwał? Jestem ciekawa czy wy bierzecie, jak co to pójdę do mojego ogólnego to mi przepisze ten jod żebym więcej brała. Robiłam sobie teraz wyniki i mam ft3 trochę poniżej normy pozostałe sa ok, mój endo mi mówi że ft3 zawsze "skacze" i najważniejsze jest ft4 ale on taki mało wiarygodny jest...
Ja też biote tylko ten jod co w femibionie1. Ja badałam się na początku lipca wyniki były ok

Cytat:
5 tydzień 6 dzień, a ja zobaczyłam serduszko (109 na minutę). Fasola ma 3mm, ale doktor powiedział, że za dwa tyg. chce to zobaczyć i teraz w domu zastanawiam się dlaczego pewnie tylko profilaktycznie, a ja wymyślam, że coś nie tak jest
Niestety dzisiaj musiałam wyrwać zęba od dwóch dni tak mnie bolał (sam korzeń w sumie), a dziś zaczęła zbierać się ropa. Powiedziano mi w klinice, że zapalenie i bakterie w tym zębie są większym zagrożeniem dla płodu niż znieczulenie, ale serduszko bije, a ja czuję się lepiej. Nie płaczę już z bólu i może prześpię ten noc.
Powiedziałam tylko mojej mamie, ale jutro chyba powiemy rodzicom tż i może w weekend mojemu tacie (dziwny człowiek, więc nie wiem jak będzie ). Do pracy prawdopodobnie chodzę ostatni przyszły tydzień. Pracuję fizycznie, a gin powiedział, że z L4 nie ma problemu. Od 22.07 do 18.08 mam urlop, a po urlopie nie wracam, tylko nie wiem czy coś powiem, czy może od razu L4
Super, że jest serduszko
Wyrywanie zęba-ech,że też teraz się musiałaś nacierpieć. Ja wczoraj byłam u dentysty, nie mogłam brać znieczulenia, ale w przypadku rwania zęba to chyba konieczność

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
widziałam serduszko!
to faktycznie uspokaja dobrze, że poszłam wcześniej bo bym chyba sfiksowała...
lekarz założył mi dziś już kartę ciąży i widzimy się za dwa tygodnie bo wyjeżdża na wakacje a my mamy małą uroczystość rodzinną więc będzie okazja się pochwalić całej rodzinie. jutro kończę 7 tydzień.

mmhym ten twój płodzik w podpisie jest bombowy!
za serduszko

Cytat:
nie martw się, lepiej wyleczyć infekcje niż doprowadzić do powikłań. Kobietom w ciąży często się to zapalenie zdarza

Cytat:
Hej, proszę o dopisanie do listy - po dzisiejszym usg jestem już trochę spokojniesza ...

ag9 (Agnieszka, 29 l.), - OM 08.06., TP 15.03., 1 ciąża

Fasolka mierzy 2,2 mm - widziałam serduszko

Wg OM wiek ciąży to 5t 6d.
Wg usg mam dwa pomiary: 6t 1d wg pęcherzyka i 5t 5d wg tzw. "ciała płodowego" więc to pewnie ten ostatni się liczy.
serduszko

Cytat:
100 zł

Cytat:
super
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-20, 09:29   #689
teQiba
Moderator

Cytat:

faktycznie duzo tego

Cytat:
Dokładnie. Ja też zawsze mówię, że jakby ktoś przyszedł robić to co ja za pół mojej pensji to by nie mieli sentymentów

na pewno - tez nie mamy czym sie stresowac jakos to bedzie...

Cytat:

no to tym bardziej to olej - przyjdz ze zwolnieniem i sie nie tlumacz

Cytat:
Czytalam ze nie udowodniono szkodliwego dzialania, a korzysci wynikajace z obserwacji przewyzszaja ewentualne zagrozenia. Takze jezeli jest taka potrzeba to lepiej zagladac
Stary 2013-07-20, 09:51   #690
Gianna M
Zakorzenienie

czesc
ALe wy duzo dziargacie nie nadazam...

Rossa nie martw sie tak ja tez i pewno wiekszosc z nas zyje teraz na tabl.Infekcje musisz wyleczyc i juz,a pamietaj ze to dopiero poczatek i pewno nie jedno ci jeszcze beda leczyc w ciazy,nie martw sie dzidzius na pewno na tym nie ucierpi!
Side za serduszkopiekne chwile!
Cambria ja place 200zl plus badania i leki.
Headzik gratuluje! wiem co czujesz z tymi mdlosciami...
Paula na fundusz tylko 3-4 usg ja sobie tego nie wyobrazam! ja chodze co 4tyg i to dla mnie za malo,chociaz jak widac jak dzidzia tak rosnie szybko piekne przezycie no a procz wizyty co mies,jeszcze usg gen plus polowkowe,ale bez tego nie bedzi wiadomo czy dzidzia zdrowa.
Katekate tez po tej kuracji bede brac lactovaginal.
Teqiba wesele niestety nie w miejscu zamieszkania,ale w domu rodzinnym wiec jak bede zmeczona po prostu wychodzimy i juz.

Leze w lozku jem sucha bulke ktora od godziny nie moge zmeczyci juz mysle o tym co bedzie jak wstane...

Edytowane przez Gianna M
Czas edycji: 2013-07-20 o 10:04
Gianna M jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości