Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013. cz. IV - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Piąta część wątku będzie nosiła nazwę:
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz.v 2 3,57%
Tej jesieni wyjdzie z brzuszka słodki chłopczyk lub dziewuszka! Mamy XI-XII 2013. cz.V 3 5,36%
Końcem roku wyjdzie z brzuszka słodki chłopczyk lub dziewuszka! Mamy XI-XII 2013. cz. V 24 42,86%
Fiku miku , Fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V 22 39,29%
Spać nie dają nam już brzuszki bo się wiercą w nich maluszki. Mamusie XI-XII 2013. cz.V 5 8,93%
Tu nam przybyło,tam się odłożyło najwięcej chłopców się pojawiło. Mamy XI-XII 2013. cz.V 0 0%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-22, 12:05   #4711
89Beatka
Wtajemniczenie

Dot.: Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013.

Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

bo niby mam małą wadę i jestem krótkowidzem, ale wiem że je powinnam nosić bo takie mam przykanie okulisty że na stałe
nieładnie
ja okularów jeszcze nie mam, ale jak będe dalej czytac przy słabym świetle też mnie czekaja
89Beatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:12   #4712
naan0007
Raczkowanie

Dot.: Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013.

Cytat:
mam wrażenie że chyba jest duza szansa na założeie dzisiaj kolejnego wątku

straszie oczy mi szczypią dzisiaj i czuję jakby były załzawione czas chyba pogodzić się z okularami bo dawo ich nie nosiłam i może to dlatego

wiecie, szkoda że nie można określić konkretnej daty porodu, bo rozmyślamy z TŻ nad jego urlopem i nie wiemy jak ma go wziąć :p a na razie się nie zanosi na cesarkę u mnie
Mamy ten sam problem - ale obstawiamy, że Tż zapisze się na urlop ok tygodnia po planowanym terminie porodu. 1tydzień z puli urlopowej, 1 tydzień tacierzyńskiego (bo to chyba nadal aktualne mimo rocznych macierzyńskich?). A jak np. urodzę wcześniej - to pierwsze 3 dni w szpitalu - on będzie w pracy - załatwi najważniejsze tematy a potem weźmie opiekę nad żoną po pobycie szpitalnym - tak z tydzień, może póltora. U niego w pracy tak biorą ... W końcu jak wrócę taka pocharatana, po porodzie to ktoś się będzie musiał mną zająć!
naan0007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:15   #4713
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
mam wrażenie że chyba jest duza szansa na założeie dzisiaj kolejnego wątku

straszie oczy mi szczypią dzisiaj i czuję jakby były załzawione czas chyba pogodzić się z okularami bo dawo ich nie nosiłam i może to dlatego

wiecie, szkoda że nie można określić konkretnej daty porodu, bo rozmyślamy z TŻ nad jego urlopem i nie wiemy jak ma go wziąć :p a na razie się nie zanosi na cesarkę u mnie
no ja tez mam nosić okulary chyba z 5 lat już :d a nosiłam może z rok ;d

a co do porodu- to jest najgorsze.. do mnie mama przyjeżdża z niemiec i nie wie kiedy brać wolne ;d

Cytat:
oooj dokładnie ja też mam ten z paskami i jest tragiczny, zostawia smugi i niektórych momentach to nie wyciera dokładnie i fafluty zostawia

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

bo niby mam małą wadę i jestem krótkowidzem, ale wiem że je powinnam nosić bo takie mam przykanie okulisty że na stałe
nienawidze tych mopów. Są tragiczne... mi też te farfocle zostawały na odłodze ;/ i smugi ..
a ten co pokazałam to był z 3 firm. NAJDROŻSZE widziałam z viledy czy jak to sie pisze za 63 zł, mi maż kupił za 13 bo chciałąm najpierw wypróbować
Stary 2013-07-22, 12:19   #4714
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naan0007 Pokaż wiadomość
Mamy ten sam problem - ale obstawiamy, że Tż zapisze się na urlop ok tygodnia po planowanym terminie porodu. 1tydzień z puli urlopowej, 1 tydzień tacierzyńskiego (bo to chyba nadal aktualne mimo rocznych macierzyńskich?). A jak np. urodzę wcześniej - to pierwsze 3 dni w szpitalu - on będzie w pracy - załatwi najważniejsze tematy a potem weźmie opiekę nad żoną po pobycie szpitalnym - tak z tydzień, może póltora. U niego w pracy tak biorą ... W końcu jak wrócę taka pocharatana, po porodzie to ktoś się będzie musiał mną zająć!
ale z tego co się orientuję opieka nad żoną po porodzie dotyczy w momencie kiedy kobieta ma cesarkę, bo nie w każdym szpitalu chcą dawać takie zaświaczenie po naturalnym porodzie
też myślałam żeby wziął ostatni tydzień października i w listopadzie a jak szybciej będę rodzić to szybciej będzie urlop załatwiał sobie :p

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
nienawidze tych mopów. Są tragiczne... mi też te farfocle zostawały na odłodze ;/ i smugi ..
a ten co pokazałam to był z 3 firm. NAJDROŻSZE widziałam z viledy czy jak to sie pisze za 63 zł, mi maż kupił za 13 bo chciałąm najpierw wypróbować
z viledy są fajne, ale ta cena
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:20   #4715
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
ale z tego co się orientuję opieka nad żoną po porodzie dotyczy w momencie kiedy kobieta ma cesarkę, bo nie w każdym szpitalu chcą dawać takie zaświaczenie po naturalnym porodzie
też myślałam żeby wziął ostatni tydzień października i w listopadzie a jak szybciej będę rodzić to szybciej będzie urlop załatwiał sobie :p

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

a ja nawet nie wiedizałam ze są takie urlopy.

no ceny mają kosmiczne. Ale i sprzęt dobry.
Stary 2013-07-22, 12:20   #4716
metkaa
Zakorzenienie

czesc

nie no nie ogarniam tego watku, za szybko piszecie

niunia20 strasznie mi przykro z powodu tego co sie stało,

na pierwszej stronie widze, że duzo dziewczyn zna juz plec swojego dziecka, moze i mi sie w tym tygodniu to uda
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:22   #4717
ryba91
Zakorzenienie

ten co mam a ten z viledy to oprócz kasy to róznią się : grubością tej "szmatki" - moja jest cieńsza, ale wkłady z viledy do niego pasują wiec kupilam sobie wkład- dalam 23 zł , i tym że moja rurka/kij to taki trche szajs, coś czuje ze jakbym tak porządnie walnęła w coś to sie rozpadnie ale ogólnie nie rzucam nim więc jest ok spisuje sie ok, nawet z tym podstawowym wkładem

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-22, 12:22   #4718
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
a ja nawet nie wiedizałam ze są takie urlopy.
właściwie to jest zwolnienie/ zasiłek opiekuńczy http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
Stary 2013-07-22, 12:23   #4719
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc

nie no nie ogarniam tego watku, za szybko piszecie

niunia20 strasznie mi przykro z powodu tego co sie stało,

na pierwszej stronie widze, że duzo dziewczyn zna juz plec swojego dziecka, moze i mi sie w tym tygodniu to uda
uda się
Stary 2013-07-22, 12:24   #4720
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
ten co mam a ten z viledy to oprócz kasy to róznią się : grubością tej "szmatki" - moja jest cieńsza, ale wkłady z viledy do niego pasują wiec kupilam sobie wkład- dalam 23 zł , i tym że moja rurka/kij to taki trche szajs, coś czuje ze jakbym tak porządnie walnęła w coś to sie rozpadnie ale ogólnie nie rzucam nim więc jest ok spisuje sie ok, nawet z tym podstawowym wkładem
ja kupiłam zwykłego mopa Jan Niebędny i zwykły kij do niego, guzik, musiałam jechać i kupować kij z tej samej firmy bo nie pasował

Nela 5/11/13
Stary 2013-07-22, 12:25   #4721
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:

Hmmm, ja też nie wiedziałam że jest coś takiego jak opieka nad żoną po porodzie, wiecie ile dni na to przysługuje ? I czy na pewno po cesarce jest ? możliwe że ja będę musiała mieć cesarkę
Olenka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:26   #4722
naan0007
Raczkowanie

Cytat:

Podobno mogą dać na każdy rodzaj porodu (w końcu po nacięciu krocza też masz blizny i możesz się źle czuć do tego sam poród jest wycieńczający) - i tą opiekę może mężowi wystawić także Twój ginekolog - warto z nim wcześniej o tym porozmawiać. Czy po porodzie możesz przysłać męża po takie zwolnienie. Gdzieś doczytałam, że dają maksymalnie 10 dni roboczych - no ale to aż 2 tygodnie, tydzień przed planowanym ojcowskim ojciec musi uprzedzić, że zaczyna swój jak właśnie doczytałam 2 tygodniowy ojcowski, a potem masz jeszcze 2 dni okolicznościowego dla męża I w sumie nie wiem co z nami - jak idziemy na macierzyński to przysługują nam te 2 dni okolicznościowego? To jest chyba "prezent" od firmy a nie od Państwa prawda?
Stary 2013-07-22, 12:29   #4723
paulinaizabela
Zakorzenienie

Witam poniedziałkowo
Krejzolki nie możecie spać???? Zamiast wylegiwac się i korzystać to siedzą na wizażu od 6 Miałam 8 stron nadrabiania od wczorajszego wieczora

Cytat:
Witam i ja z ranka a ja już od 8 w pracy bo mam zamieszanie z papierami, muszę tu posprawdzać bo kasy oddawać nie mam zamiaru........
w nocy co chwile sie budziłam z okropnym bólem brzucha.. nie wiem, niby skurcze moze ze dwa poczułam, a reszta to taki ból jak przy zaparciach... ale przecież mam biegunkę.. Rano chciłam napić się mleka z kawą ( haha, taka słaaaaaaaba kawa. ) i zwymiotowałam . Nie wiem co sie dzieje
wiec w sumie ani sie nie napiłam ani nic nie zjadłam ... papiery się w nie zgadzają.. prawdopodobnie przyjedzie szef to sprawdzić ...

poza tym boli mnie głowa, zamazuje mi się obraz i straciłam węch- wszystko mi śmierdzi! nawet wczorajsza kolacja mi śmierdziała ze leeeedwo zjadłam.. ale jadłam ją przy oknie, bo nie dałabym rady... nie wiem czy to zmęczenie czy jak .. oby minęło .
ale Cię dopadło, jak się teraz czujesz? przeszło choć trochę??

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
A ja mam zatkany nos na maksa,katar katar katar tralala la
Nawet mi nie mów jak się już od 2 miesięcy męczę z katarem

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
ale cena super! W pl te koniki ok. 80 zł kosztują, a ja musze kupić dwa bo natalka mi nie odpuści za każdym razem jak idziemy do koleżanki to podbiera go jej synkowi i nie chce oddać
U nas normalna cen to tez 20 euro, a teraz były przecenione o połowę

Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość
Paula ale Ci zazdroszczę tego spaceru nad oceanem Daleko macie ?
Mieszkamy tak w środku wyspy a ocean z każej strony, wszędzie musimy podjechać minimum ponad godzinę...tam gdzie wczoraj byliśmy to 1,5h w jedną stronę

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
Dziewczyny dajecie dzieciaczkom druge imię? Bo u mnie w rodzinie niby się daje, ale my znów nie mamy pomysłu. Ostatnio tż już pojechał do urzędu to mi się przypomniało że nie wybraliśmy drgiego i na szybko mu sms pisałam że ma wpisać Anne albo Pauline
ja mam dwa i nie używam drugiego wogóle...dali mi Izabela, bo akurat w dzień jej imienin się urodziłam Mój brat i siostra mają tylko jedno imię...

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość
Witam się jako żona )) Było cudownie! Wszystko poszło jak powinno. Nawet nie wiem od czego zacząć, bo tyle się działo. Wytańczyłam się za wszystkie czasy, aż sama siebie podziwiam, bo wytrzymałam do około 5. Jakoś przed 6 spać poszliśmy. Najpierw przyjechali kamerzyści z fotografem i zaraz po nich starsza. Kamerowali jak mnie ubierała. Później kilkanaście zdjęć w domu w różnych ujęciach. Koło 14.50 była orkiestra, nieźle dali czadu pod blokiem Po 15 był Tomek z rodziną. Na błogosławieństwie wszyscy się wzruszyli, ojciec się popłakał Później jeszcze zrobili nam sporo zdjęć i wyjazd do kościoła. Tam poszło szybko i sprawnie. Chrześnica obrączki niosła ♥ Jakoś szczególnie nie stresowałam się. Na przysiędze powstrzymywałam się przed łzami. Po kościele życzenia i na salę. Jedzenie było przepyszne, zwłaszcza dania gorące. Orkiestra spisała się rewelacyjnie, goście byli zachwyceni, my zresztą też. Bardzo dużo bawiliśmy się, mnóstwo osób do tańca mnie prosiło. Pod koniec już tak zmęczona byłam, suknia taaaka ciężka się wydawała, na nogach pęcherze. No wesele naprawdę było bardzo udane, bawiliśmy się rewelacyjnie. Każdy zachwycał się suknią. Nie spodziewałam się, że tak dobrze to wyjdzie. Z niczym nie nawaliliśmy. Nie wiem jeszcze ile zebraliśmy, bo wszystko jest u Tż. Tyle by opowiadać. Za jakieś 4 tygodnie mają być zdjęcia i film.

Póki co mam tylko kilka zdjęć. Dzisiaj będę miała więcej Załączników wgrać nie można, więc tak Wam pokażę

http://img837.imageshack.us/img837/1496/fgcq.jpg z mamą i teściową. Po 4 było, więc już zmęczona

http://img33.imageshack.us/img33/9130/fu3l.jpg mąż co mina

http://img23.imageshack.us/img23/8311/o3b9.jpg fryzura

http://img826.imageshack.us/img826/7579/48eg.jpg i jej bok
Gratulacje jeszcze raz!! Wyglądałaś pięknie ciesze się, ze wszystko się tak pięknie udało a nie mówiłam

Cytat:
Napisane przez magdalenka:) Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, moge do Was dolaczyc?
Moze napisze cos o sobie - mam 30 lat, jestem w 23 tc, z usg wychodzi 100 % dziewczynka
Cytat:
Napisane przez magdalenka:) Pokaż wiadomość
Termin mam na 18 listopada. Imie juz wybrane - bedzie Oliwia, a drugie Oktawia.
Jesli chodzi o wyprawke to mam juz kilka ciuszkow, upatrzony wozek (jeszcze maz musi zobaczyc go na zywo), paczke pieluch 2-5 kg i maly proszek Lovela. Na razie nie duzo tego.
Witaj u nas Mamy tą samą datę porodu i om a do tego też będę miała córcię

Cytat:
Napisane przez slimaczek19 Pokaż wiadomość
No na przykład ja się nie odzywałam
ale zamęt taki mamy i jeszcze leżeć powinnam...

ale melduję się po usg połówkowym Fasola zdrowa 550 g (22t5d) i prawdopodobnie dziewczynka
czyli będą dwie Księżniczki w domu
To odpoczywaj Kochana
Gratuluję drugiej córci

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2013-07-22 o 12:30
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:31   #4724
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm, ja też nie wiedziałam że jest coś takiego jak opieka nad żoną po porodzie, wiecie ile dni na to przysługuje ? I czy na pewno po cesarce jest ? możliwe że ja będę musiała mieć cesarkę
z tego co wyczytałam to max 2 tygodniei jest płatny 80% pensji

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Podobno mogą dać na każdy rodzaj porodu (w końcu po nacięciu krocza też masz blizny i możesz się źle czuć do tego sam poród jest wycieńczający) - i tą opiekę może mężowi wystawić także Twój ginekolog - warto z nim wcześniej o tym porozmawiać. Czy po porodzie możesz przysłać męża po takie zwolnienie. Gdzieś doczytałam, że dają maksymalnie 10 dni roboczych - no ale to aż 2 tygodnie, tydzień przed planowanym ojcowskim ojciec musi uprzedzić, że zaczyna swój jak właśnie doczytałam 2 tygodniowy ojcowski, a potem masz jeszcze 2 dni okolicznościowego dla męża I w sumie nie wiem co z nami - jak idziemy na macierzyński to przysługują nam te 2 dni okolicznościowego? To jest chyba "prezent" od firmy a nie od Państwa prawda?
na jednym z ątków na wizażu czytałam, że dziewczyna po naturalnym porodzie chciała takie zwolnienie dla swojego TŻ i lekarz jemu nie dał, bo stwierdził ze jest tylko po cc

Nela 5/11/13

Edytowane przez lineczka1989
Czas edycji: 2013-07-22 o 12:33
Stary 2013-07-22, 12:42   #4725
metkaa
Zakorzenienie

xxxMikixxx ślicznie wygladałas

co do opieki nad zona po porodzie to kolega z pracy mowil ze dostaje sie tylko po cc, jego zona tak rodzila i on sie zalapal, w czwartek kolezanka bedzie szla do pracy ze zwolnieniem to poprosze zeby zapytala
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-22, 12:42   #4726
Olenka_24
Zadomowienie

Dobra, teraz to już na serio idę poodkurzać i umyć podłogi, bo jak na razie tylko odkurzacz wyciągnełam Jak skończę to się odezwę
Olenka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:42   #4727
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Witam poniedziałkowo
Krejzolki nie możecie spać???? Zamiast wylegiwac się i korzystać to siedzą na wizażu od 6 Miałam 8 stron nadrabiania od wczorajszego wieczora

Mieszkamy tak w środku wyspy a ocean z każej strony, wszędzie musimy podjechać minimum ponad godzinę...tam gdzie wczoraj byliśmy to 1,5h w jedną stronę

ja mam dwa i nie używam drugiego wogóle...dali mi Izabela, bo akurat w dzień jej imienin się urodziłam Mój brat i siostra mają tylko jedno imię...

Gratulacje jeszcze raz!! Wyglądałaś pięknie ciesze się, ze wszystko się tak pięknie udało a nie mówiłam

To odpoczywaj Kochana
Gratuluję drugiej córci
niestety nie przeszło ... mało tego jeszcze mama mnie zmartwiła bo napisała mi coś, ze możliwe ze nie dojedzie bo wypadek i nie wiem co i jak bo Ani sie dodzwonić, ani nie odpisuje a es tylko w tej połowie doszedł .. na szczęscie zaraz ide do domu i odpocznę chyba..

Cytat:
z tego co wyczytałam to max 2 tygodniei jest płatny 80% pensji

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

na jednym z ątków na wizażu czytałam, że dziewczyna po naturalnym porodzie chciała takie zwolnienie dla swojego TŻ i lekarz jemu nie dał, bo stwierdził ze jest tylko po cc
myśle ze zalezy to od lekarza, na tej stronie pisze że należy się też prszy porodzie. nie doczytalam nigdzie że to musi być poród SN ALBO CC
Stary 2013-07-22, 12:46   #4728
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra, teraz to już na serio idę poodkurzać i umyć podłogi, bo jak na razie tylko odkurzacz wyciągnełam Jak skończę to się odezwę
też wizę że na raty robisz wszystko
ja to coś zrobię i muszę zaraz odpoczywać
Cytat:
niestety nie przeszło ... mało tego jeszcze mama mnie zmartwiła bo napisała mi coś, ze możliwe ze nie dojedzie bo wypadek i nie wiem co i jak bo Ani sie dodzwonić, ani nie odpisuje a es tylko w tej połowie doszedł .. na szczęscie zaraz ide do domu i odpocznę chyba..

myśle ze zalezy to od lekarza, na tej stronie pisze że należy się też prszy porodzie. nie doczytalam nigdzie że to musi być poród SN ALBO CC
ale to Twoja mama miała wypadek, czy nie wiesz tego

też myślę że dużo zależy od lekarza, z tym ze u mojego TŻ nie opłaca się wziąć tego L4, bo pracuje w jednej firmie na dwie umowy i wtedy wypłaty mniej dużo dostanie

Nela 5/11/13
Stary 2013-07-22, 12:47   #4729
ryba91
Zakorzenienie

Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:
  1. zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku:
    • nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
    • porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki,
    • pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej
    • Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym.,
    Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje:
    • za okresy, w których ubezpieczony zachowuje prawo do wynagrodzenia na podstawie przepisów szczególnych,
    • w okresie urlopu bezpłatnego lub urlopu wychowawczego,
    • w okresie tymczasowego aresztowania lub odbywania kary pozbawienia wolności, z wyjątkiem przypadków, w których prawo do zasiłku wynika z ubezpieczenia chorobowego osób wykonujących odpłatnie pracę na podstawie skierowania do pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
    • za okres objęty zaświadczeniem lekarskim, w przypadku wykonywania w czasie zwolnienia lekarskiego pracy zarobkowej albo wykorzystywania zwolnienia lekarskiego od pracy niezgodnie z celem tego zwolnienia, co zostało stwierdzone w trakcie kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy przeprowadzanej przez płatnika zasiłku.

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
też wizę że na raty robisz wszystko
ja to coś zrobię i muszę zaraz odpoczywać

ale to Twoja mama miała wypadek, czy nie wiesz tego

też myślę że dużo zależy od lekarza, z tym ze u mojego TŻ nie opłaca się wziąć tego L4, bo pracuje w jednej firmie na dwie umowy i wtedy wypłaty mniej dużo dostanie
no własnie nie wiem i musze siedziec i mysleć ......
Stary 2013-07-22, 12:49   #4730
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
bidula sie męczysz, dobrze, że niedługo kończysz pracę

Ojej to kolejne zmartwienie, bo nie wiadomo co i jak Oby wszystko było z mamą ok
Stary 2013-07-22, 12:49   #4731
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:
Witam poniedziałkowo

To odpoczywaj Kochana
Gratuluję drugiej córci
Ja tez nie daje drugiego imienia, tylko problem byl w szkole bo swiadectwo nie wazne (zapomnieli wpisac 2 imie) bo, to, bo tamto

MIKI Ślicznie wygladałaś... włoski podpięte

Lineczka
tez mam spora wade wzroku (-2,5), a okulary nosze jak sobie przypomne...
budowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 12:53   #4732
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
no własnie nie wiem i musze siedziec i mysleć ......
może się zaraz wszystko wyjaśni

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Napisane przez budowniczka Pokaż wiadomość

Lineczka
tez mam spora wade wzroku (-2,5), a okulary nosze jak sobie przypomne...
a to ja mam -0,5 budowniczka, mam głupie pytanie, Ty coś widzisz przy takiej wadzie i nienoszeniu okularów?
ja jak mam przeczytać coś z telewizora to już mróżę oczy bo kiepsko widzę

muszę się wybrać do okulisty i nowe okulary sobie zrobić bo stare mi się znudziły a mam czerwone, a teraz mi się umarzyły takie coś a'la kujonki czarne z Ray Bana

Nela 5/11/13
Stary 2013-07-22, 12:56   #4733
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:

a to ja mam -0,5 budowniczka, mam głupie pytanie, Ty coś widzisz przy takiej wadzie i nienoszeniu okularów?

muszę się wybrać do okulisty i nowe okulary sobie zrobić bo stare mi się znudziły a mam czerwone, a teraz mi się umarzyły takie coś a'la kujonki czarne z Ray Bana
Ja mam -0,75 i głównie noszę w domu do oglądania tv a i jak wieczorami prowadzę auto
Stary 2013-07-22, 12:56   #4734
naan0007
Raczkowanie

Wiecie z tą opieką to chyba zależy jak się trafi - tzn. jaki lekarz. Właśnie Ci znajomi od mojego Tż z pracy dostawali po naturalnym a i mąż jego koleżanki dostał na nią opiekę po 2 naturalnych porodach (dzwoniłam do niego żeby podpytał ). Ja będę tak na miesiąc przed już pytała mojego lekarza o taką możliwość. Jak on nie da, zapytam jeszcze w szpitalu i u mojego ginka na nfz Chcę żeby Tż był z nami jak najdłużej w domu a miesiąca urlopu nie ma no i nikt mu nie da
Stary 2013-07-22, 13:00   #4735
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam -0,75 i głównie noszę w domu do oglądania tv a i jak wieczorami prowadzę auto
ja do jazdy samochodem obowiązkowo zakładam okulary, bo z daleka to ślepa jestem
Cytat:
Wiecie z tą opieką to chyba zależy jak się trafi - tzn. jaki lekarz. Właśnie Ci znajomi od mojego Tż z pracy dostawali po naturalnym a i mąż jego koleżanki dostał na nią opiekę po 2 naturalnych porodach (dzwoniłam do niego żeby podpytał ). Ja będę tak na miesiąc przed już pytała mojego lekarza o taką możliwość. Jak on nie da, zapytam jeszcze w szpitalu i u mojego ginka na nfz Chcę żeby Tż był z nami jak najdłużej w domu a miesiąca urlopu nie ma no i nikt mu nie da
musis dopytać swojego lekarza bo tak możemy sobie gdybać

Nela 5/11/13
Stary 2013-07-22, 13:03   #4736
Trele_Morele
Zakorzenienie

Ale szalejecie .. Ile stron od rana ? Ja maluję ,gotuję i chyba dziś padnę
Cytat:
nie o jak masz w normie to się martwić nie musisz

"Jest kilka testów, które potrafią wykryć cukrzycę. Dla matki najważniejszy jest test przeprowadzony w I trymestrze ciąży. Jego wynik nakierują ją w odpowiednie tory dalszej diagnostyki (wynik wątpliwy może być związany z rozchwianą gospodarką węglowodanową w ciąży) lub leczenia.
Test ten powinien być wykonywany przez każdego ginekologa prowadzącego ciążę w zasadzie na pierwszej wizycie i jest on zapisany w standardach Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Mierzy on glikemię na czczo.
Interpretacja wyników:
<100 mg/dl – wynik prawidłowy, dalsza diagnostyka w 24.–28. tygodniu ciąży (cukrzyca może się rozwinąć później)
100–125 mg/dl – wynik wątpliwy, wykonanie natychmiast testu kontrolnego OGTT
>125 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy w ciąży."

z wikipedii
O to chyba tą zasadą się kierują w UK .

Cytat:
piję dziennie ze 3 l wody, mam po niej zgagę niesamowitą ale muszę.. zastanawiam się czy można w ciąży gastrolit...
Ja wczoraj miałam cholerna zgagę . Koleżanka mi napisała że jej pomagała musztarda. No i mi tez pomogła
Cytat:
tylko spokojnie, mnie jutro nie ma to do środy trzebawatek utrzymac

szef przyjechał ...
Do środy |? :haha: nie wydaje mi się ..

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 13:04   #4737
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Widze, gorzej gdy zaloze a potem zdejme okulary wtedy mgła totalna
Radze Wam nosić, bo mialam o,025 i 0.05 na prawym oku... roznie bylo z tymi okularami... i w ciagu roku przez takie skoki (jest-nie ma korekcji) zeszło mi na -1,75 a teraz przez 5 lat bez zmian
budowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-22, 13:06   #4738
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez budowniczka Pokaż wiadomość
Widze, gorzej gdy zaloze a potem zdejme okulary wtedy mgła totalna
Radze Wam nosić, bo mialam o,025 i 0.05 na prawym oku... roznie bylo z tymi okularami... i w ciagu roku przez takie skoki (jest-nie ma korekcji) zeszło mi na -1,75 a teraz przez 5 lat bez zmian
ale mi się wydaje że wzrok mi się pogorszył, dlatego muszę się umówić do okulisty

Nela 5/11/13
Stary 2013-07-22, 13:06   #4739
zwariowane-serduszko
Rozeznanie

Witam serdecznie Mamuśki po weekendzie Nie miałam nawet chwili żeby zerknąć na wizaż, ale zaraz wszystko nadrobię
Bałam się, że zastanie mnie kolejna część
Stary 2013-07-22, 13:07   #4740
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:

hahaha, ja też na jednym mam -0,5 a na drugim -1,25 i też mam czerwone i tez che zmienić

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości