Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-24, 17:19   #2791
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Hosenka bardzo ładne imię mam taką klientkę i dobre skojarzenia z nią. Zauważyliście, że mimo woli jak pada jakieś imię to kojarzymy osoby z naszego życia o takim imieniu? Ja jak myślałam nad imieniem dla naszego dziecia i różne osoby mówiły swoje typy to właśnie takie miałam skojarzenia.
Ostatnio znajomi dali synkowi na imię Julian ja patrzę na zdjęcie na fb a on taki suchy i długi jak ten król Julian z kreskówki .
Ja nie znam żadnej Mileny, więc to dobrze

Z męskich podoba mi się np. Aleksander (ładnie by się komponowało z nazwiskiem), ale zdrobnienia (Olek, Alek) już nie

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:21   #2792
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Agatka, przybij pionę ja również mam genetyczne we wtorek, a Ty o której masz godzinie? W którym tygodniu będziesz? ja 12t2d
Ja mam na 14.20. Wtedy będzie 12t3d... równo idziemy

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:22   #2793
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Właśnie się trochę zestresowałam i mam nadzieję, że mnie uspokoicie.

Weszłam sobie zerknąć na swoją PAPA online i niestety wyliczanie prawdopodobieństw zostało wydane w formie papierowej do mojej ginki, więc się tym nie uspokoję i zobaczę to dopiero jutro. Natomiast mam wynik beta HCG i normy na niego: ja mam 113 ng/ml natomiast norma jest 20-28 (jeśli dobrze rozumiem jednostki, ale raczej tak) PAPA mam 2,81 (mediana jest 2,88), więc to drugie ok, ale pierwszy wynik sprawił, że serce stanęło.
Może mam zamiast mózgu, żelka i kiepsko przetwarzam, ale chyba coś jest nie tak? jak było u Was? Magnusia?Perfuzja?
Ja miałam chyba zupełnie inne jednostki, bo wyniki były w tysiącach, i to grubych. Nie sprawdzalam norm szczerze mówiąc, zeby sie nie denerwować. Czekałam na wizyte u lekarza.
Stary 2013-07-24, 17:29   #2794
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Właśnie się trochę zestresowałam i mam nadzieję, że mnie uspokoicie.

Weszłam sobie zerknąć na swoją PAPA online i niestety wyliczanie prawdopodobieństw zostało wydane w formie papierowej do mojej ginki, więc się tym nie uspokoję i zobaczę to dopiero jutro. Natomiast mam wynik beta HCG i normy na niego: ja mam 113 ng/ml natomiast norma jest 20-28 (jeśli dobrze rozumiem jednostki, ale raczej tak) PAPA mam 2,81 (mediana jest 2,88), więc to drugie ok, ale pierwszy wynik sprawił, że serce stanęło.
Może mam zamiast mózgu, żelka i kiepsko przetwarzam, ale chyba coś jest nie tak? jak było u Was? Magnusia?Perfuzja?

ja mam jakieś inne jednostki na badaniu...

HCGB- Free HCG mam 25,62 IU/L CO ODPOWIADA O.694 MoM
PAPPA-A mam 0,6460 IU/L CO ODPOWIADA 0,324 MoM

pojęcia nie mam co to ale chyba OK skoro nikt nie podniósł paniki z tego powodu....

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Z męskich podoba mi się np. Aleksander (ładnie by się komponowało z nazwiskiem), ale zdrobnienia (Olek, Alek) już nie

Mam tak samo- Aleksander ładnie ale Olek już nie
Stary 2013-07-24, 17:30   #2795
gosia261282
Gang Iren

Jak mysle o imionach to mam taki metlik,nie wiem czy nasze dziecko bedzie miec jakies. Bo to ma byc takie uniwersalne,polskie ale i zeby w Anglii bylo takie (tylko np o innej pisowni,ciut inaczej wymawiane)
Stary 2013-07-24, 17:33   #2796
aira
Raczkowanie

GG do aira

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Pola To imię niesamowicie mi się podoba! Było moim numerem 1. dopóki nie sprawdziłam, że nie funkcjonuje jako imię samodzielne. Niestety jest to tylko zdrobnienie (w Polsce nie wolno nadawać imion, które nimi są ) od Apolonii, a ta wersja zdecydowanie odpada.
To ciekawe, osobiście robiłam w zeszłym miesiącu zgłoszenie do ubezpieczenia dzieciątka , które na akcie urodzenia właśnie miało na imię Pola. Może sprawdź to jeszcze raz.

Witajcie dziewczyny zaglądam tu często, bo jestem ciekawa co u Was, mało się odzywam, bo jeśli już to raczej nie na wątkowy temat.
Trzymajcie się zdrowo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AKT URODZENIA.jpg (100,4 KB, 39 załadowań)

11.06.2013[*]
aira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:39   #2797
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Co do imion, u nas pewnie bedzie Filip (chyba, ze okaże sie dziewczynka, to Łucja). Każde z nas wybraloby inne imie, no ale trzeba było wypracować kompromis. Ja chciałabym Feliksa/Alka albo Matylde. A maz Roberta/Huberta albo Klare.
Stary 2013-07-24, 17:41   #2798
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

To ja mam zupełnie odwrotnie. Nie lubie długich imion. Mirek ok- Mirosław Sławek ok - Sławomir Radek czy Jarek fajne, ale jak na koniec jest 'sław' to już
Porąbana jestem bo w żeńskich długość mi tak nie przeszkadza.

U nas jeśli chłopiec to Krzyś, chciałam jeszcze to ibgadać, ale już widzę, że nie ma sensu bo się przyjęło jakoś
Z dziewczynką tż nie chciał mi się na Basię zgodzić bo ma ciocię Basię i jeszcze jedną w salszej rodzinie koniecznie za to chce Alę ale ja tu mam ten problem, że znam jedną tylko Alę i nie darzę jej sympatią

Cóż, oby zdrowe!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:42   #2799
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Co do imion, u nas pewnie bedzie Filip (chyba, ze okaże sie dziewczynka, to Łucja). Każde z nas wybraloby inne imie, no ale trzeba było wypracować kompromis. Ja chciałabym Feliksa/Alka albo Matylde. A maz Roberta/Huberta albo Klare.
O własnie, Filip też mi chodził po głowie, ale TŻ mnie wkurzał kończąc " z konopii"? No i świadomość, że nielubiani, zbójowaci sąsiedzi mieli psa Filipa trochę mnie zniechęca.
Ciężka sprawa.

Instagram

Stary 2013-07-24, 17:46   #2800
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Emma, moja klientka była właśnie Magda a nie Magdalena. Bardzo mi się to podobało teraz po Madzi z sosnowca raczej to imię chyba nie będzie za często nadawane.

Koleżanka ma Polę i nie było problemu z nadaniem takiego imienia. A Lena to chyba ze wschodu? Teraz chyba dość popularne.

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-07-24, 17:50   #2801
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
To ja mam zupełnie odwrotnie. Nie lubie długich imion. Mirek ok- Mirosław Sławek ok - Sławomir Radek czy Jarek fajne, ale jak na koniec jest 'sław' to już
Porąbana jestem bo w żeńskich długość mi tak nie przeszkadza.
A z tym to mam różnie, np. podoba mi się Kuba, ale Jakub już nie. Podoba mi się Aleksander, ale zdrobnienia nie

Najchętniej chciałabym imię nie mające zdrobnień (wiadomo, że inwencja potrafi zaskoczyć - moja siostra dała córce Kinga, żeby nie było kombinowania, a przyszło co do czego to takie się odmiany pojawiły, że była w szoku, ale generalnie Kinga to Kinga), dlatego podoba mi się dla dziewczynki Milena - można zdrobnić Milenka, ale ogólnie Milena to Milena).

Z męskich nie podobają mi się imiona na M , zwłaszcza Marek (i nie tylko dlatego, że rymuje się z "smarek" , a z facetami o tym imieniu mam raczej miłe wspomnienia )

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
Cóż, oby zdrowe!
Dokładnie, dlatego dla mnie płeć nie ważna i nie chcę jej poznać (zdania nadal nie zmieniłam).

Instagram

Stary 2013-07-24, 17:55   #2802
kefii
Wtajemniczenie

Imiona wybralam ja maż jakoś nie miał głowy. Imiona mu sie bardzo spodobały ale po smierci brata chce by syn miał imie po jego bracie na co ja nie chce sie zgodzic. Dla mnie to ciagłe rozgrzebywanie rany i całe życie ten maluszek bedzie nam przypominał ze jak ja byłam wciązy to jego wujek wtedy zginął. Poza tym teściu ma takie samo imie jak brat meża. Bo to tak rodzinie by najstarszy syn mial imie po ojcu. Ehhhh lepiej żeby okazało sie ze to dziewczynka bo inaczej bedziemy sie kłócić.

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 18:01   #2803
Telka10
Zakorzenienie

Znowu nie tu.

Szczęśliwi

Telka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 18:10   #2804
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Imiona wybralam ja maż jakoś nie miał głowy. Imiona mu sie bardzo spodobały ale po smierci brata chce by syn miał imie po jego bracie na co ja nie chce sie zgodzic. Dla mnie to ciagłe rozgrzebywanie rany i całe życie ten maluszek bedzie nam przypominał ze jak ja byłam wciązy to jego wujek wtedy zginął. Poza tym teściu ma takie samo imie jak brat meża. Bo to tak rodzinie by najstarszy syn mial imie po ojcu. Ehhhh lepiej żeby okazało sie ze to dziewczynka bo inaczej bedziemy sie kłócić.
Faktycznie dziwna sytuacja....wszyscy będą widzieć w nim twojego szwagra....chyba bym się nie zgodziła
Stary 2013-07-24, 18:11   #2805
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

zawsze możecie na drugie imię dać synowi tak jak brat TŻ-ta i teść mają na imię - taki kompromis
Stary 2013-07-24, 18:15   #2806
SunShineDoll
Rozeznanie

Ciekawe która da imię chłopcu takie, jak Księciunio będzie miał
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 18:19   #2807
forester
Zadomowienie

Internet to jednak czasem sterta informacji bez ładu i składu.. ehh czekam na jutrzejszą wizytę.

U nas chłopiec prawdopodobnie będzie Michał, choć to typ Tż, ja swojego nie mam. A Michał kojarzy mi się ze znanym chłopcem z autyzmem i ja mam opory nadać takie imię
Sama nie mam pomysłów ani dla chłopca ani dla dziewczynki, chyba będę jak książęca para i powiem, że muszę trochę dziecko poznać, by nadać mu imię
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 18:34   #2808
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
zawsze możecie na drugie imię dać synowi tak jak brat TŻ-ta i teść mają na imię - taki kompromis
O tym samym pomyślałam i myślę, że to naprawdę dobre rozwiązanie. Pamięć szwagra będzie zachowana, a formalnie tradycji stanie się zadość.
Kefii, a może jeszcze za mało czasu minęło, by tż trzeźwo spojrzał na sytuację. A może tak jak piszesz będzie dziewczynka

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-07-24, 18:38   #2809
Cicici
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
.

Kefii - masz śliczny ciążowy brzuszek. A mój?... Gdzież on? Wczoraj spotkałam koleżankę. Dawno się nie widziałyśmy, chwalę się, że będę mamą, mówię, że 5 miesiąc,a ona... nie uwierzyła mi No same zobaczcie: (17t3d)
U mnie 16tydz 3 albo 6 dz. Z usg 3 z Om 6 ale nie mam zmienionej daty porodu w ksiazeczce..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130724405.jpg (80,1 KB, 63 załadowań)

Edytowane przez Cicici
Czas edycji: 2013-07-24 o 18:42
Cicici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 18:39   #2810
em ma
Zadomowienie

Skusiłam się na pizzę...
Cytat:
Szczerze mówiąc ja bym też tak nie chciała. Również mam wrażenie, że to ciągłe rozgrzebywanie rany.
Stary 2013-07-24, 18:41   #2811
Cicici
Rozeznanie

Co do imion to totalna porazka w razie dziewcznki Amelia albo Lena.. Chcialam zeby chlopiec byl Antoni ale powiedzieli ze w de Anton to taki wiesniak i bedzie mial w szkole zle.. Moj luby takze nie ma pomyslu jak pytam to odpowiada mi ze : Żygota albo Rzygota (nie mam pojecia nawet jak sie to pisze) dlatego sprawe imon oddajemy w rece dziadkow
Stary 2013-07-24, 18:43   #2812
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cicici Pokaż wiadomość
U mnie tez 17tydz 3 albo 6 dz. Z usg 3 z Om 6 ale nie mam zmienionej daty porodu w ksiazeczce..
Piękny brzunio!
W książeczce z reguły wpisuje się termin z OM z usg czasem dopisują obok, ale nie zawsze.
Stary 2013-07-24, 18:47   #2813
Cicici
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Piękny brzunio!
W książeczce z reguły wpisuje się termin z OM z usg czasem dopisują obok, ale nie zawsze.
Z rozpedu napisalam 17 a jest 16 :P

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Przytylam chyba 2,5 - 3 kg i lekarz mowi ze prawidlowo wiec sie uspokoilam. Nie jest duzy ale sie pokazal :P
Stary 2013-07-24, 18:48   #2814
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie 16tydz 3 albo 6 dz. Z usg 3 z Om 6 ale nie mam zmienionej daty porodu w ksiazeczce..
ładny brzusio

Na drugie imie bo bracie meza moge sie zgodzic ale na pierwsze nie

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 18:50   #2815
Cicici
Rozeznanie

Cytat:
ładny brzusio

Ja nie lubie po rodzinie imion.. Tz kiedys powiedzial Jurek jak jego tata myslalam ze zawalu dostane po czym sprowadzilam go na ziemie!!
Stary 2013-07-24, 18:58   #2816
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Co do imion to totalna porazka w razie dziewcznki Amelia albo Lena.. Chcialam zeby chlopiec byl Antoni ale powiedzieli ze w de Anton to taki wiesniak i bedzie mial w szkole zle.. Moj luby takze nie ma pomyslu jak pytam to odpowiada mi ze : Żygota albo Rzygota (nie mam pojecia nawet jak sie to pisze) dlatego sprawe imon oddajemy w rece dziadkow
Serio? Jak moja mama była w ciąży z moim bratem (a było to 19 lat temu) to moja babcia (a teściowa mojej mamy) naciskała, że jak będzie chłopiec to ma być Szczepan. Nie wyobrażam sobie jakie ciężkie życie miałaby teraz mój brat - Bartosz
Moja teściowa co nas widzi to maltretuje mnie Kryspinem, ale mnie ani tż się nie podoba.
W rodzinie tż sami chłopcy. Jakby tak podliczyć to z jego rodzeństwa i kuzynostwa jest 10 chłopaków i żadnej dziewczynki. Także dużo imion męskich poszłoooo... Ale może będzie dziewczynka (Łucja lub Karina)
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 19:03   #2817
magnusia
Zakorzenienie

z imion, które mi się jeszcze podobają aczkolwiek sama ich bym nie wybrała (a nie zostały wymienione chyba na wątku) to są: Natalia, Dagmara, Kinga, Daria, Jagoda, Kalina
Dla chłopaków to ewentualnie Bartek, Daniel

niby tak dużo imion a jak przychodzi co do czego to nie ma z czego wybrać bo wszystko albo się jakoś kojarzy albo się nie podoba

osobiście nie za bardzo podoba mi się powrót do starych imion (choć w rodzinie tak też mamy)- jakoś mi nie podchodzą, Stasie, Jasie, Franki, Zbysie, Henie itp.

nie podoba mi się też moda na "zagraniczne" imiona tj: Nicola, Brajan, Alan- jakoś to mi nie pasuje w naszym kraju.

Oczywiście szanuję zdanie innych i rozumiem, że komuś może się takie imię podobać i tak nazwie dziecko- OK to wybór rodziców.
Moim zdaniem trzeba też patrzeć pod kątem nazwiska aby nie brzmiało dziwnie, śmiesznie czy coś w tym stylu. Śmiesznie brzmi: Paweł Pawłowski albo Andżelika Motyka .
Dobrze też spojrzeć na długość imienia i nazwiska aby nie wyszło np. Broniasława Kowalczykiewicz - ciężko w rubryki w urzędzie zmieścić

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:

fajny brzuszek
Stary 2013-07-24, 19:03   #2818
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Z rozpedu napisalam 17 a jest 16 :P

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Przytylam chyba 2,5 - 3 kg i lekarz mowi ze prawidlowo wiec sie uspokoilam. Nie jest duzy ale sie pokazal :P
U mnie 18t3dz i na plusie kilogram. Mąż się śmieje że chyba z pół kilo to w samych cyckach się schowało
Cytat:
Myślę, że to dobry kompromis
Cytat:
Ja nie lubie po rodzinie imion.. Tz kiedys powiedzial Jurek jak jego tata myslalam ze zawalu dostane po czym sprowadzilam go na ziemie!!
Dobrze że mój mąż nie ma takich pomysłów Jego tata to Eugeniusz...zupełnie nie w moim guście
Stary 2013-07-24, 19:04   #2819
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Serio? Jak moja mama była w ciąży z moim bratem (a było to 19 lat temu) to moja babcia (a teściowa mojej mamy) naciskała, że jak będzie chłopiec to ma być Szczepan. Nie wyobrażam sobie jakie ciężkie życie miałaby teraz mój brat - Bartosz
Moja teściowa co nas widzi to maltretuje mnie Kryspinem, ale mnie ani tż się nie podoba.
W rodzinie tż sami chłopcy. Jakby tak podliczyć to z jego rodzeństwa i kuzynostwa jest 10 chłopaków i żadnej dziewczynki. Także dużo imion męskich poszłoooo... Ale może będzie dziewczynka (Łucja lub Karina)

a imie dla mojego brata wybrałam ja mając nie całe 7 lat mama zapytała się jak bym chciała żeby się braciszek nazywał i wybrałam. No i tak zostało
Stary 2013-07-24, 19:08   #2820
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Moja siostra chodziła do klasy z Wawrzyńcem. Znali się od 1 klasy, więc jakoś to naturalne było, ale teraz jak np chłopak szuka pracy to każdy wielkie oczy robi jak się przedstawia-no patrzą jak na dziwoląga.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości