|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Dzisiaj ponownie miałam to delikatne plamienie-tylko na papierze toaletowym - jeden raz.
Dzwoniłam do gina,powiedział że może mieć to związek z terminem @ mam leżeć i czekać na wizytę 31.07 . Dzwoniłam do innych ginów w mojej miejscowości ,ale są na urlopach
|
#1022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybym miała możliwość to nie rodziłabym tutaj. Wiem jak jest w innych krajach. USG w ciąży tylko 3 razy i ja to popieram. Za granicą (dokładnie nie wiem w jakich krajach) chodzenie, robienie USG tylko dlatego, żeby sobie popatrzeć i posłuchać dzidziusia uważa się za nieetyczne i ja też tak uważam. Lekarz który zrobi USG tylko dlatego, żeby rodzice sobie zrobili "pitu pitu" może stracić licencję. Nie wezmę TŻta chyba na żadne USG i szukam lekarza, który nie będzie mi robił co dwa tyg USG, bo narazie na takiego trafiłam ![]() Troszeczkę dlatego nie udzielam się tutaj w wątku, bo tu jest jakaś paranoja. Ja rozumiem. Każda z nas się boi i panikuje, to normalne, ale uwierzmy, że będzie dobrze, wyluzujmy. Jedzmy na co mamy ochotę, a dziecko nam to wynagrodzi
|
|
#1023 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po części zgadzam się, nakręcanie się w niczym nie pomaga a co ma być to będzie. Ja zdaję się na intuicję i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie
|
|
#1024 | |
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Kobiety są różne-niektóre przeżywają każdy dzień ciąży, a niektóre mają inne podejście do tego odmiennego... ale nie zauwazylam, żeby ten wątek był pełen paranoi... z tą paranoją to chyba przesada. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- asia665, Odpoczywaj i dbaj o siebie...A jesteś na zwolnieniu? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez justine_87 Czas edycji: 2013-07-25 o 20:19 |
|
|
|
|
#1025 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że na usg nie chodzi się po to by sobie popatrzeć i posłuchać dziecka. Przecież wizyty u gina ma się średnio co 4 tyg i dzięki temu można zobaczyć jak rozwija się dziecko, czy łożysko się nie odkleja, można dokonać pomiarów. Służy to więc przede wszystkim celom diagnostycznym. No i bez powodu się tych usg co 2 tyg jednak nie robi, bez przesady.
Ja bym nie chciała ograniczac usg do 3 przez całą ciąże. Jedną już straciłam i teraz sobie nie wyobrażam żeby tylko 3 razy sprawdzić czy z dzieckiem wszystko w porządku. Pozytywne nastawienie to jedno, ale dobrze i jak kojąco działają slowa lekarza, który sprawdzi czy rzeczywiście jest jak być powinno. |
|
|
|
#1026 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Medycyna sie rozwinela - dziecko mozna leczyc juz w zyciu plodowym. Nie chcialabym sie dowiedziec ze moglam cos zrobic a nie zrobilam bo balam sie USG. Ale oczywiscie kazda z nas zrobi jak uwaza, mozesz przeciez odmowic badania. Cytat:
|
||
|
|
|
#1027 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
|
|
|
|
#1028 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego ze powinnysmy sie cieszyc dbac o siebie i jesc na co mamy ochote sie w pelni zgadzam. Co do USG wole raz na mies pojsc na wizyte i zobaczyc czy wszytsko jest ok,dzieki temu wiem czy dziecko zdrowo rosnie prawidlowo czy organy sa w porzadku nie nie wyobrazam sobie 3 usg przez cala ciaze a to ze wzgledu na dobro dziecka. Paranoja hmm nie wiem jak to okreslic moze nie paranoja ale panikujemy straszliwie...kazdy chce zeby wszytsko bylo dobrze i zeby dzidzie sie dobrze rozwijaly ale rzeczywiscie nie zauwazylam zeby na watku dzielic sie tym co dobre raczej sobie narzekamy ale taka metalnosc polakow...JA mam zawsze pozytywne nastawienie i czasem jak cos przeczytam czy na tym czy innym watku to sie doluje ale za chwile mysle pozytywnie nie nakrecam sie i wiem ze bedzie dobrze wiem ze ja musze myslec pozytywnie zeby dzidzius wiedzial ze ma ideane warunki do rozwoju |
|
|
|
|
#1030 |
|
Raczkowanie
|
Jeju, jak ja tęsknię za jazdą na rowerze
W weekend choćbym miała przejechać się tylko po ok. 500-metrowym deptaku muszę wsiąść na rower
|
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam na szybko
życzę wszystkim dużo zdrówka![]() Jestem w domu lekarze spoko, położne super ale w sekretariacie dwie pipy z pączkiem w gębie czekałam 2h na wypis, który jak sie potem okazało już mam w ręce no to idę do sekretariatu, a tam babki mnie zje...y że wypisy są po 13 i wtedy mam przyjść... No to się wróciłam potulnie na sale, łóżka już było zajęte więc siedziałam z dwoma babkami 70+ na krześle w dusznej sali Spędziłam czas na wysłuchiwaniu o nowotworach itp po 13 poszłam do sekretariatu, pytam czy są wypisy, a ona że za chwile może będą, pytała o nazwisko. Po kilku minutach wychodzi i mi gada, że ja już mam wypis pytam się gdzie, a ona pokazuje na papiery i mówi : to... To się pytam, że na pewno bo tu pisze tylko 'karta informacyjna z pobytu szpitala'. Powiedziała, że teraz takie są wypisy noszzzzz nie mogła sprawdzić za pierwszym razem czy czasem ktoś już czegoś nie dostał
|
|
|
|
#1032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpoczywaj |
|
|
|
|
#1033 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Witam po całym dniu
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie sądzę, żeby ktoś szukał problemów tam, gdzie ich nie ma. Forum jest od tego, żeby dzielić się wszystkimi radościami i smutkami także. Jeśli czuję strach przed wizytą, bo może zarodek nie rozwija się i serca nie ma, to o tym piszę, nie uważam, żeby to była kwestia "o której nie należy mówić". Mam wśród znajomych 2 kobiety, które już 2 razy straciły dziecko i chcąc nie chcąc trochę się boją. Ale też ogromnie cieszę. Rozmawianie o tym, że coś do jedzenia jest niewskazane uważam za pożyteczne dzielenie się wiedzą. Zweryfikuję i wezmę to do siebie. Nie nazwałabym tego paranoją i szukaniem problemów. I USG będę robiła tyle razy ile zaleci pani lekarz, której ufam. Cytat:
...po raz kolejny Cytat:
Ja właśnie o czymś pozytywnym ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#1034 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale teraz to chyba nie bardzo moge-zwlaszcza,ze samopoczucie kiepskie ![]() Cytat:
Ja nie raz sie spotkalam z tym,ze w Polsce ludzie zachowuja sie czesto,jakby pracowali za kare |
||
|
|
|
#1035 |
|
Zakorzenienie
|
Ela87, nie sadze, aby w Polsce cos sie zmienilo przez wiele lat. Takze przekonanie, ze usg co 2 tygodnie czy miesiac czemus sluzy (poza nabijaniem kieszeni lekarza). To jednak moja opinia, zdaje sobie sprawe ze tutaj bardzo kontrowersyjna.
![]() Elu, tez nie chcialabym rodzic w Polsce i na szczescie nie musze.
|
#1036 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Co za malpy Ale najwazniejsze ze juz ok ![]() Cytat:
![]() Mala zmiana a wielki efekt
|
||
|
|
|
#1037 |
|
Zakorzenienie
|
mmhym Przecież chwalimy się, jeśli zobaczymy serduszko. Wszystkie się cieszymy z ciąży. Jeśli ktoś ponarzeka na nudności czy coś innego, to co? Mentalność Polaków.
Pisze "my"czyli dotyczy to kazdej z nas mnie rowniez...Masz racje nic sie nie dzieje jak sobie ponarzekamy ale wiecej tu narzekan niz radosci...Ale tak taka jest mentalnosc polakow ze laczy nas tylko narzekanie raczej nie radosci bo za duzo zazdrosci w dzisiejszym swiecie i nie kazdy ale zuwazcie ze wiekszosc ludzi jak ma jednak troszke lepiej niz sasiad itp to za szczesliwy nie jest, tak jest u lekarza wszyscy tylko narzekaja na swoje choroby,w aptece slucham tego samego,w sklepie a panie bo nam sie samochod popsul bo brat zony w spiaczce bo srutu tutu...i tak w kolko.Moze to zalezy od miejsca zamieszkania i mentalnosci ludzi...zreszta nie wazne... Spokojnego wieczoru dla wszytskich! ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Edytowane przez Gianna M Czas edycji: 2013-07-25 o 22:52 |
|
|
|
#1038 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
![]() Czytałam fajny artykuł w cosmo, właśnie o szczęściu... Pisali, że jak człowiek potrafi cieszyć się z małych rzeczy, to jest szczęśliwszy. Fajne przykłady były. Np. Cieszę, się że płacę takie podatki, bo to znaczy że zarabiam, mam za ciasne ubrania - tzn. że stać mnie na jedzenie ![]() Muszę faktycznie skupiać się na tych 'lepszych' rzeczach i nie roztrząsać złych - może być trudno, ale trzeba spróbować |
||
|
|
|
#1039 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja na twoim miejscu pojechałabym do szpitala! muszą cie przyjąć, sprawdzą czy z dzidzią wszystko ok |
|||
|
|
|
#1040 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z tym jedzeniem to tak samo jak co jesc karmiąc piersia ...
sa rzeczy których lepiej unikac surowe jaja i gotowe ciasta itp moze byc salmonell ryby sie je ale trzeba uwazac bo kumuluja rtec a ona niebezpieczna najwiecej rteci maja ryby drapiezne a te mozecie jesc bezograniczen :
sery plesniowe mozna jesc ale w skladzie musi byc mleko pasteryzowane kawe mozna z mlekiem najlepiej taka z expresu cisnieniowego (wiadomo ze nie wszyscy maja ) wiec rozpuszczalna wystarczy (dmuchane ziarnka sa najgorsze) sol wiadomo ogólnie jest szkodliwa bo zatrzymuje wode w organizmie a wiadomo ze w ciazy jestesmy bardziej podatne na zatrzymanie wody dlatego sól ograniczamy w oscypkach i innych serach albo produktach gdzie uzyto niespasteryzowanego mleka w tatarze i bewsztyku czai sie listeroza ona jest głównie niebezpieczna dla naszych dzieciaków w brzuchach napoje gazowane nic nie daja a w ciazy podrazniaja uklad pokarmowy dzindziolek moze miec czkawke , ale nie sa zagrazajace poprostu maja duzo cukru i pustych kalorii benetta bardzo mi przykro
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Benetto, bardzo mi przykro
![]() Cytat:
Ale przyznasz, ze tych radosci i optymizmu to stosunkowo malo na tym watku.
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2013-07-26 o 00:49 |
|
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Apropo narzekania. Kiedys na innym forum napisalam, ze ciesze sie, ze tyle zarabiam i jest mi z tym dobrze, to mi napisano, ze nie mam aspiracji skoro taka suma mnie satysfakcjonuje.
a ja zawsze mysle stroszke samolubnie , bo cokolwiek by sie nie dzialo, to mysle, ze sa na swiecie ludzie, ktorzy maja gorzej.... ale to pomaga mi byc pozytywnie nastawiona ![]() ja oczywiscie tez nie chcialam nikogo obrazic. Kazdy robi co chce i mysli co chce, ale wypowiedziec sie musialam :-P no i troche pomarudze... W nocy jak wstaje sikac, to mnie tak cycki bola, jakby wybuchnac mialy als jeszcze pewnie beda bolec, bo zaczynam od marnej miseczki A - choc tera juz mam B i musialam cyckonosze zmienic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1043 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
O matko! To nieźle tam nie ogarnięte są te babki |
|||||
|
|
|
#1044 |
|
Rozeznanie
|
cześć Dziewczynki
![]() widzę, że rozgorzała dyskusja na temat tego częstego USG i naszej "paranoi", to i ja się w tym temacie wypowiem ![]() w pierwszej ciąży u mnie również było zero paniki, do gina byłam umówiona dopiero w 11 tc, cały czas pracowałam, nigdy do głowy mi nie przyszło, że z dziecinką mogłoby się cokolwiek niedobrego dziać. Zresztą wszystko zawsze jak w zegarku Była mega radość, sam optymizm i mnóstwo planów. I potem koszmar... plamienie.. i zanim poszłam do gina na tą wizytę to wylądowałam w klinice i dzidzi odeszła.. nic się nie dało zrobić.. I wtedy pierwszy raz weszłam na fora i zobaczyłam że nie dość że nie jestem sama, to jeszcze że takich tragedii jest coraz więcej. 1,5 roku trwało moje dochodzenie do siebie... A poczucie winy, że mogłam coś zrobić pozostało do dziś. To dlatego teraz, jak wyszły 2 kreski od razu wizyta, od razu USG i pełna kontrola czy wszystko ok. Bo prawda jest taka, że czasem nic nie możemy zrobić, żeby uratować fasolkę, a czasem wystarczy niewiele. A ten pesymizm?Ta paranoja? Wydaje mi się, że to po to by nie zapeszyć i by w razie najgorszego, być na to przygotowanym. Bo 2 kreski na teście nie zawsze konczy się zdrowym bobaskiem za 9m-cy.. A kontrole? Badania? to USG co 3-4 tg? To uspokaja.. bo wiem, że moja Dzidzi żyje i tak od wizyty do wizyty się cieszę, że wszystko ok... a co najwazniejsze, cokolwiek by się nie stało, to wiem, że tym razem nie będę mieć wyrzutów sumienia, bo robię absolutnie wszystko by dzidzi mogła się spokojnie rozwijać.a apropo pesymizmu i narzekań na tym wątku, to moim zdaniem to się zmieni jak wejdziemy w II trymestr wtedy nie dość, że się uspokoimy, to jeszcze przejdą te wstrętne mdłości i inne równie dokuczliwe objawy a jak już poczujemy ruchy Bobaska.... to będzie tutaj mega pozytyw i sama suuupppperrrr energia To tyle z moich przydługich przemyśleń :P |
|
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym narzekaniem tutaj to rzeczywiście sporo tu tego, ale cóż się dziwić, taka natura Polaków. Do tego nie znamy się jeszcze tak dobrze, żeby można było pisać o innych sprawach życia codziennego, które nas tak cieszą, bo też i takie przecież są. Poza tym wątpie czy na tym etapie naszej znajomości chciałybyście to czytać ![]() W tej chwili wątek ogranicza się do ciązy i to normalne, przecież po to powstał, ale z biegiem czasu pewnie się rozszerzy o nowe, fajne tematy. Przetrwamy najgorszy czas, a potem będziemy cieszyć się z rosnących brzuszków Edytowane przez baja_86 Czas edycji: 2013-07-26 o 08:19 |
|
|
|
|
#1046 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny.
Przez dwa dni bolały mnie plecy, a dziś jak ręką odjął. Moja przyjaciółka, jak jej powiedziałam, że bolą mnie plecy powiedziała: "Oj, to chyba coś złego się stanie" i mnie totalnie dobiła Martwię się czy wszystko OK. Boję się. Tyle się słyszy o stracie dziecka, o obumieraniu zarodka etc. Nie mam żadnych plamień, dobrze się czuję, a ona mi tak dowaliła, że ból pleców to na pewno znak, że poronię. No myślałam, że umrę. Mój TŻ mnie wczoraj wymasował i chyba pomogło W ogóle powiedział, że mam teraz wrażliwe zmysły, bo wczoraj tak mnie bielizna gniotła, że musiałam ją zdjąć i chodzić bez majtek. Śmiał się ze mnie. |
|
|
|
#1047 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
A propos narzekania... Przepraszam, a kto, jak nie inna kobietka w ciąży zrozumie ciążowe dolegliwości? Nie rozpowiadam wszystkim wokoło, że mam mdłości, że tu mnie boli, a tu kuje lub szczypie. Zawsze myślałam, że takie wątki powstają, żeby dzielić się (jak sama nazwa forum wskazuje!) blaskami i cieniami macierzyństwa. I zacznę pozytywnie - zapowiada się piękna pogoda Cały czas czuję jakże piękny i niesamowity objaw ciąży - poranne mdłości, to wspaniałe uczucie, gdy widzę, jak moje ciało się zmienia, jak błyskawicznie i barwnie reaguje na nowe życie.Normalnie napisałabym, że chce mi się rzygać jak kot, ale zostałabym posądzona o polską mentalność!
|
|
|
|
#1048 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Tak to już po prostu jest,na każdym wątku raz są lepsze dni a raz gorsze. Ale nie uważam żalenia się i strachu za paranoje Nie wszystkie jesteśmy takie same. Jedne z nas są silne a drugie słabsze psychicznie . Jedne potrzebują dobrego słowa ,a drugie nie mają takiej potrzeby . To moje rozkminki Byłam wczoraj w szpitalu, wszystko OK. Nie widać jeszcze nic w jamie macicy -prócz niewielkiej ilości płynu w zatoce Douglasa. Lekarka powiedziała,że to dopiero 2 dni po miesiączce więc nic dziwnego ,że nic nie widać. Prosiła jedynie by powtórzyć BHCG. Powiedziała,że jak przyrośnie o min. 66 % to mam się nie martwić i czekać do 7-8 t.c. na wizytę,
|
|
#1049 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W pierwszej chwili pomyślałam, że łapie Cię rwa kulszowa (moja koleżanka, gdy była w ciąży cierpiała właśnie na bóle pleców i była pod opieką neurologa), ale nic nie pisałam, żeby Cię nie straszyć. Najważniejsze, że ból minął - mężowski masaż widać jest jak najbardziej wskazany I brak majtek też
|
|
|
|
|
#1050 |
|
Zakorzenienie
|
justine
A ja się przyznam, że czekałam na mdłości i jak je miałam to było mi niedobrze, wiadomo, ale w duchu mi się mordka śmiała A wszystko przez to, że tamtym razem nie miałam objawów, teraz mam i jest ok![]() Co prawda moje mdłości nie są bardzo uciążliwe, może bym zdanie zmieniła gdyby było gorzej. W każdym razie mam je tylko rano i jak jestem głodna, no i objawiają się tzn pustymi wymiotami |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

życzę wszystkim dużo zdrówka
lekarze spoko, położne super ale w sekretariacie dwie pipy z pączkiem w gębie
no to idę do sekretariatu, a tam babki mnie zje...y że wypisy są po 13 i wtedy mam przyjść... No to się wróciłam potulnie na sale, łóżka już było zajęte więc siedziałam z dwoma babkami 70+ na krześle w dusznej sali
Perfect Housewife

a ja zawsze mysle stroszke samolubnie , bo cokolwiek by sie nie dzialo, to mysle, ze sa na swiecie ludzie, ktorzy maja gorzej....
ale to pomaga mi byc pozytywnie nastawiona