Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-02, 09:51   #3931
NEWTREND
Rozeznanie

Dot.: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V

Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość
NEWTREND, pisałaś, że jeśli ognisko nie zniknie, to trzeba będzie dokładnie dziecko zbadać po porodzie... A mówił Ci gin, z czym takie ognisko może się wiązać?
No lekarka mówiła że raczej z żadnymi wadami serca się tego nie wiąże a badanie - dokładnie echo serca - mam się nie martwić.
NEWTREND jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 09:52   #3932
niunia32
Zakorzenienie

dobra, zbieram się z dzieciakami na spacer

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 09:53   #3933
aaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taszanta Pokaż wiadomość
Ale co miałby zabrać, dostajesz 100%

A propos urlopów, to będziecie korzystać z rocznego macierzyńskiego ? Jeśli tak to która opcję wybieracie- 80 % przez 12 miesięcy czy 100% i 60 %?
Bo mam zagwozdkę
Na L4 ciążowym jest 100%

No właśnie skłaniam się ku rocznemu, choć będzie nam ciężko wyżyć za 80%
Ale w pracy prawdopodobnie zgłoszę, że rok, i najwyżej wrócę wcześniej - mimo wszystko tak będzie łatwiej, bo gdybym po pół roku zdecydowała się, że chcę zostać, to za 60% jedlibyśmy tynki ze ścian.
Choć słyszę, że roczny urlop nie jest wcale popularny

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
aaby gratulajce III trymestru!Mam nadzieję,że dzisiejszy dzień będzie o niebo lepszy niż wczorajszy.Główka do góry

Ja też miałam wczoraj wizytę i mały synek waży juz 850 gramŁożysko na pzredniej ścianie,na wysokości blizny po cesarce co sprawia,ze mnie boli to miejsce.Mam problem z nerkami,więc ostatnie bóle to prawdopodobnie kolka nerkowa,musze duuuużo pić i wcinać pietruszke i żurawinę.

Duży już!

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 09:55   #3934
NEWTREND
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
Paula, zwykłe ręczniki też mam szorstkie. Wiem, że takie lepiej chłoną, ale dla dziecka jednak chciałabym delikatne. Już się naczytałam o gotowaniu, octach, cudach, wiankach i prasowaniu...ale czy to coś zmieni?
Ja na zwykły ręcznik rozkładałam pieluszkę tetrową i nie było problemu z szorstkością. A poza tym przecież to delikatny masaż, szorstki ręcznik to nie papier ścierny. Moim chłopakom nic nie było - oczywiście ręczniki zwykłe były wyprane w proszku dla dzieci.
Stary 2013-08-02, 09:56   #3935
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
super

ja idę na półroczny... niestać mnie przy dwójce dzieci, by mieć 80% pensji
na szczęście mam z kim zostawić dzieci... ewentualnie mogę poprosić o same popołudniówki
To najważniejsze, bo znaleznienie żlobka/opiekunki to dramat

Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 09:56   #3936
NEWTREND
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość
UWAGA, DŁUGA RELACJA Z WIZYTY

więc jak wiecie miałam dzisiaj wizytę, poszłam sobie do położej urządziła sobie pogadankę (ale o tym czego się dowiedziałam napiszę dalej), tak się rozgadała, że nie zdążyła mi nic wpisać do karty oprócz ciśnienia- miałam 104/66 i przytyłam od ostatniej wizyty 3kg od początku ciąży tyle przytyłam, czyli przez 6 miesięcy, a teraz przez miesiąc tyle samo czyli jestem już na plusie 6 kg... poszłam w końcu do lekarza, powiedziała że wyniki mam ładne, szyjka zamknięta, dowcipnie wszytsko w porządku, ubłagałam ją o USG, bo TŻ był ze mną, zrobiła niechętnie ale w końcu TŻ widział... uwaga, uwaga CÓRKĘ na milion 500 100 900% jest dziewczynka, bo najpierw dupcie zasłaniała nóżką a potem zabrała i pięknie pipkę wystawiła oczywiście małż zadowolony, widział oczka, nosek, kręgosłup, rączki, nożki i był szczęśliwy jak nie wiem
a no i dobrze czułam że mała jest już przekiźdolona główką w dół i się potwierdziło

na następnej wizycie już będę w 32 tygodniu czy 33 też będę miała USG ze wszytskimi pomiarami bo teraz zapomniałam o wagę zapytać o ginka na szybko pokazywała nam mała :P
dostałam skierowanie na mocz, morfologię i toxo... pytała czy chce zwolnienie, ale dopiero będę brała na następnej wizycie :P a i w ogóle dostałam taką karteczkę, w którym tygodniu powinno się robić jakie badania, kiedy USG, w którym tygodniu o czym powinna powiedzieć położna, jak chcecie mogę Wam zeskanować jutro :P

wróciłam do położnej i słuchaliśmy z małżem serduszka On oczywiście szcęśliwy jak dziecko
no i oboje zostaliśmy na pogadance :P położna mówiła o:
- żeby uprzedzić męża i rodzinę najbliższą że możemy być labilne hormonalnie, żeby obserwować czy nie mamy depresji i gdyby były objawy to żeby nie dopuścić do tego ebyśmy zostały same z maluchami
- że przez pierwszy tydzień kupki maleństwa będą zielone i mogą być z grudkami i to jest normalne po tygodiu powinny być "słoneczno żółte" i że może się zdarzyć że w kupce będzie śluz ale jeżeli jest go mało to żeby nie przejmować się bo to też normalne
- najlepiej niemowlka kąpać w emolientach ie w drogeryjnych płynach (sama o to zapytałam)
- gdyby na ciałku pojawiły się czerwone krostki to żeby wykąpać dziecko w manganianie- tylko nalać tyle żeby kolor wody był różowy, bo jak nalejemy za dużo to będzie kolor fioletowy i mozemy poparzyć dziecko
i na razie tyle co zapamiętałam :p

dostałam kupę ulotek z Nivea: o karmieniu piersią , dieta matki karmiącej piersią, o kąpieli, o przewijaniu, karta instruktażowe masażu maluszka, pierwsza pomoc u noworodków i niemowląt jak również wydanie gazety Twoje dziecko na CD, kalendarz maluszka do uzupełniania Nivea, ulotkę o wzdęciach w ciąży, ulotkę o produktach Ziaji dla dziecka i mamy, i książeczkę "Położna radzi- poradnik dla rodziców"

na następnym spotkaniu patronażowym umówię się na spacer po porodówce i dostanę listę co u mnie w szpitalu jest potrzebne dla mamy i maluszka

oczywiście, gdyby któraś chciała żebym coś z tych ulotek co dostałam zeskanowała, nie ma problemu jutro to zrobię

Rybko, proszę dopisz mi wizytę kolejną 12.09.2013, godz. 9:50

a no i przecięłam sobie palec nożem dosyć głęboko i krew się lała jak szalona aż jak szłam do łazienki to strużka krwi za mą kapała i wykapałam drogę ogólnie to strasznie dużo krwi poleciało

przepraszam że się rozpisałam, zrozumiem jak którejś się nie będzie chciało czytać
za udaną wizytę
Stary 2013-08-02, 09:59   #3937
Dzastin08
Wtajemniczenie

Dzień Dobry

Baaasia, dobrze że już wyszliście..,współczuję przeżyć w szpitalu. Teraz dużo leż i odpoczywaj

Domi,Anoula,
piękne brzuszki!

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość
Kiedy macie zamiar prać ciuszki i wszystko inne?
Jakoś w połowie września.

za wszystkie udane wizyty!
mamuśki za kolejne tygodnie i miesiące!!!

3mam kciuki za dzisiejsze wizyty

Domi, udanego wypoczynku

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2013-08-02 o 10:03
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-02, 10:12   #3938
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Dwa łóżeczka i podwójny wózek podwójne wydatki ale i podwójna radocha Wózek jest cudny

NO Twoje ciśnienie to słonia by powaliło

i dobrze. NIe ma sensu się szczypać ..

Od jutra ma być 20 i deszcz to odsapniemy .

Ja tak samo . Mam jeden z kapturkiem i jeden taki reczniczek szlafroczek. Mam zamiar tez kupic jedn duzy i jeden mniejszy recznik zwykły jak dla dorosłych .

Wszystkie mamy wesoło paradują , sliczne brzuszki wszystkim pokazuja .

Chyba tak Miałam jeszcze jeden , ale to jak się tż zjawi bo to raczej jego propozycja

---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ----------

WIem o czym mówisz Zaczynałam tu jako sprzataczka w takich właśnie domach bo 90% tak wygląda. DLa odmiany te 10% to mega pedantyczne domy . NIe wiem co gorsze ..

LINECZKA - za ważne sprawy .
Fajnie że mąż zobaczył Nelę - faceci to jednak wzrokowcy

Ide się położyć ..
CIekawe o której zasne , i ile razy się obudze ..
Zaje*** tytuł, moge sie pochwalic juz brzuszkiem
co do takich domow, to tak, a niektore babcie sa bardzo kochane i... zboczone, jak flirtuja z dziadkami
Cytat:
Ale miałam wczoraj do dzień...
Nie dość, że mój dysk daje się we znaki coraz bardziej, to nie chcę krakać, ale po drugiej stronie chyba rwa mi się odzywa Więc wczoraj przy każdym ruchu umierałam
Dziś niestety nie jest lepiej
I jeszcze mój mąż, który całymi dniami przed kompem siedzi, a na moje "Nudzi mi się" zero reakcji. Ja wiem, to mi się nudzi, ale kurna mógłby się mną zainteresować...
Efekt taki, że cały wieczór przepłakany, powiedziałam mu, co mnie boli i tyle... I lżej wcale mi nie jest...

Źle mi ostatnio

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Jakbyś zeskanowała, to byłabym baaardzo wdzięczna
Kochana oby wszystko szybko minelo
Swoja droga tez mnie pobolewa kregoslup

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, dzisiaj jakiś spokój czy mi się tylko wydaje?
A ja wczoraj usiadłam nad domowym budżetem i się załamałam. Niestety nie jest tak różowo jak by się chciało, a jeszcze jak sobie wyobrażę, że od wtorku będę na zwolnieniu to już w ogóle nie będzie wesoło. Bo ZUS cholercia swoje zabierze, niestety.

Dziewczyny ja oczywiście z nowym problem się obudziłam, czy któraś z Was może mi powiedzieć jak dokładnie wyglądają sprawy związane z naszymi urlopami i tatusiowymi urlopami. Np.; czy jak mama jest na macierzyńskim teraz to tatusiowi też przysługują dwa tygodnie tacierzyńskiego w tym samym czasie czy te urlopy nie mogą się ze sobą pokrywać?
Tacierzynskim sie nie interesowalam, ale ja bede miec macierzynski i tz 2 tyg. ojcowskiego (tatusiowego) i one mogą się pokrywać.
Cytat:
dobra, zbieram się z dzieciakami na spacer
Milego spacerku
Hej wszystkim
budowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 10:12   #3939
kyte
Wtajemniczenie

hejka! Nadrobiłam
Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość
bo ten co go teraz mam jest kretynem a tak serio to nie podoba mi się jego podejscie(nie wykryl serduszka w 12tc - "tak się zdarza, za dużo tkanki tłuszczowej", nie chce dac l4, płatne usg chociaż chodzę na kasę chorych, ciągle pieprzy mi o wadze, a przytyąłm dopiero 3kg , ogólnie całokształt)
A to zmieniaj szybciutko, bo jakiś konował..
Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

O widzisz fajne Ci się udało.Komuś znajomemu?
Nie, wystawiłam na tablicy
Cytat:
Tylko czytałam że właśnie nie powinno się płukać w płynach :/.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
No właśnie kiedyś też tak słyszałam że nie powinno się ręczników płukać w płynach do płukania,ale kiedyś spróbowałam, i nie zauważyłam różnicy.
Cytat:

Lineczko, dałaś czadu postem hehe a tak na poważnie to super że z Nelcią wszystko dobrze. Mam pytanko, napisałaś że najlepiej niemowlka kąpać w emolientach, ale co to są te emolienty?
Cytat:

a i zapomniałam Wam oznajmić, że mój szanowny mąż, jest na tyle złośliwy, że... wkręcał mnie że jedzie na woodstock stwierdził, że nie ma z kim jechać i szkoda mu kasy i zostaje w domu a ja byłam do tej pory święcie przekonana że jedzie i już miałam to w szczerze mówiąc

No to Ciebie mąż wkręcił
Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Angielskie podejście .. Ja jak trafiłam na nawiedzona położna , to pojechala po mnie jak po psie jak n apytanie co jemy na sniadanie ? powiedziałam ; raz kanapki , raz kiełbaski , raz jajko albo jajecznice a innym razem biały serek itd. A ona na mnie z morda że tylko ciemny chleb powinnam jeść i pomidor , że polska dieta jest tłusta , a głupie polki się cieszą że dzieci rodza powyżej 3800g .
Usmialismy się , bo w poczekalni siedziały dwie babki , angielki , doopy na dwa stołki , ewidentnie z przewlekłą otyłością i ona w kraju McDonalda będzie mi opowiadała o diecie tłustej ..
No co za wredna baba...
Cytat:

Witamy się z Niną w 28tc,
czyli
w siódmym miesiącu,
czyli
w III trymestrze!

Gratuluje!!
Cytat:
Nie dość, że mój dysk daje się we znaki coraz bardziej, to nie chcę krakać, ale po drugiej stronie chyba rwa mi się odzywa Więc wczoraj przy każdym ruchu umierałam
I jeszcze mój mąż, który całymi dniami przed kompem siedzi, a na moje "Nudzi mi się" zero reakcji. Ja wiem, to mi się nudzi, ale kurna mógłby się mną zainteresować...
Efekt taki, że cały wieczór przepłakany, powiedziałam mu, co mnie boli i tyle... I lżej wcale mi nie jest...

Źle mi ostatnio

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------
Biedna TyAle w ogóle nie zareagował jak mu się wyżaliłaś?
Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
Wpadłam się pochwalić że udało mi się pomalować paznokciu u nóg !
A ja idę na łatwiznę, kawałek mi odprysł, to go zamaluję
Cytat:

A propos urlopów, to będziecie korzystać z rocznego macierzyńskiego ? Jeśli tak to która opcję wybieracie- 80 % przez 12 miesięcy czy 100% i 60 %?
Bo mam zagwozdkę
Ja od razu biorę roczny 80%

Hmm..parę postów mi nie zacytowało i nie wiem dlaczego
Basia dobrze że się odezwałaś wystraszyłaś nas bardzo swoim milczeniem.Ale dobrze że już wiemy że wszystko w porządku dbaj teraz o siebie, w tyłku miej brudne okna i całe to sprzątanie.Odpoczywaj nie stresuj się ślubem a wszystko pójdzie jak z płatka
kyte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 10:13   #3940
budowniczka
Rozeznanie

Niedocytowalo mi
coralady gartuluje duzego dzieciaczka!kl aski:
Stary 2013-08-02, 10:15   #3941
Kociak85
Zadomowienie

Dzień dobry

nemosek, moje libido również niezbyt wielkie, a to może i dobrze, bo mamy zakaz na razie. I tylko mąż cierpi...

Anoula, dobrze, że wyjazd się udał. no i super zdjęcia brzuszka na wakacjach

Cytat:
A zapomniałam napisać byłam dzisiaj u siostry przebrać ciuszki,wynalazłam takie uniseks żeby młodego nie stroić w sukienki i teraz wstawiłam pierwszą turę do prania.Jestem z siebie dumna że coś dzisiaj pożytecznego zrobiłam z bolącą głową.
Ja właśnie czekam jak siostra wróci z wakacji i da mi ciuszki po swoich bąkach dwóch - z tym, że u mnie na odwrót bo siostra ma dwóch chłopaków a u mnie dziewczynka. Ale ona ma dużo rzeczy takich unisex. Przynajmniej te na początek (body, pajace itd). I dlatego na razie z takich rzeczy nic nie kupuję.

Cytat:
Napisane przez kyte Pokaż wiadomość
WróciłamJutro nadrobię to co naskrobałyście przez moją nieobecność bo dziś raczej nie dam rady. Dopiero wróciłam jestem na dziś padnięta. Ale mam dobrą nowinę:sprzedałam suknię ślubną!!! Zawsze to jakiś dodatkowy grosik a co mi będzie zalegała w szafie, niech innej dziewczynie szczęście przyniesie
Gratulacje Wiem, jak to ciężko sprzedać suknię ślubną. Ja moją sprzedałam jakoś w maju i pieniądze poszły na wakacje ale też się strasznie cieszyłam, bo tak smętnie wisiała w pokoju.

Cytat:
delegacja, delegacja; to co dobre to właśnie dieta, która z tego będzie bo to prawie tysiak do przodu
Jakie macie ręczniki dla robaków? Chciałam kupić 70x140, niekoniecznie dziecięce, ale trochę się boję materiału. Alisa miała z baby ono i one są szorstkie mocno. A może źle je piorę po prostu? jak pielęgnujecie ręczniki?
Zawsze twierdziłam, że delegacje mają pewne plusy

Co do ręczników, ja chyba w sumie zdecyduję się na kupno porządnych normalnych ręczników - nie dziecięcych tylko takich dużych dla dorosłych. Patrzyłam już na tyle tych dziecięcych, ale albo szorstkie albo cena z kosmosu (no sorry, ale 70 zł za ręcznik tylko dlatego, że ma słodki kapturek to dla mnie za dużo).

Cytat:
Gratulacje udanej wizyty. Fajnie, że położna tak fajnie Ci wszystko powiedziała

abby, za poprawę nastroju i żeby przestało boleć! a co do męża. Wiesz... on i tak do końca nas nie rozumieją. W swoim czasie mój też się złościł, że ja na zwolnienie nie chcę iść. A ja mu mówiłam, że jasne, ja pójdę, on będzie sobie do pracy chodził a ja będę siedzieć w domu i się nudzić. Wiele kłótni przez to mieliśmy. A do tego hormony nie pomagają...

Kabriela, tak jak już dziewczyny pisały - przecież na zwolnieniu masz 100%. Ja dostałam nawet ciut więcej niż się spodziewałam po tych ich wyliczeniach.
Ja za to zastanawiam się, z czego wyliczają podstawę zasiłku macierzyńskiego jeśli się jest wcześniej na zwolnieniu? Wie może któraś coś?

Cytat:
Bo mam zagwozdkę
Ja będę korzystać z rocznego i biorę od razu 80%. Wolę mieć jednak przez cały rok nieco niższą kasę niż najpierw mieć normalnie ale później praktycznie połowę z tego co teraz, bo to już duża różnica jest. Tyle, że ja w sumie nie miałam dylematu bo po 1) i tak nie miałabym z kim dziecka zostawić po pół roku a po 2) umowa mi się kończy w pracy z końcem kwietnia czyli moje półroczne macierzyńskie skończyłoby się już po wygaśnięciu umowy i tak bym została bez kasy i bez pracy.

Edytowane przez Kociak85
Czas edycji: 2013-08-02 o 10:23
Kociak85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-02, 10:18   #3942
kyte
Wtajemniczenie

Wy też tak macie że po nocy wstajecie z bólem pleców?Zupełnie jakbym nie mogła leżeć bo jak rano wstaje to bolą mnie plecy
Stary 2013-08-02, 10:18   #3943
maomami
Wtajemniczenie

Matko jakie sprzątanie w ciąży jest męczące, sprzątam dwa razy dłużej, zdążyłam umyć dokładnie łazienkę, powycierać kurze w trzech pokojach, zostało odkurzyć i umyć podłogi, a jeszcze pranie się pierze i za chwile będzie do powieszenia

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 10:23   #3944
paulinaizabela
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V

Dzień dobry
Jakoś tu dziś spokojnie od rana

Cytat:
czyli
w siódmym miesiącu,
czyli
w III trymestrze!

Gratuluję
Coraz bliżej porodziki

Cytat:

Źle mi ostatnio :

to siedzenie w domu jest czasami dołujące, ale cieszmy się tą nudą bo za pare miesięcy będziemy marzyły o chwili spokoju :p

Cytat:
Ja też miałam wczoraj wizytę i mały synek waży juz 850 gramŁożysko na pzredniej ścianie,na wysokości blizny po cesarce co sprawia,ze mnie boli to miejsce.Mam problem z nerkami,więc ostatnie bóle to prawdopodobnie kolka nerkowa,musze duuuużo pić i wcinać pietruszke i żurawinę.
ale synuś już duży
Imię już wybrane??
Współczuję tych bóli, oby nie dokuczały zabardzo

za dzisiejsze wizyty!

Stary 2013-08-02, 10:28   #3945
kyte
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Matko jakie sprzątanie w ciąży jest męczące, sprzątam dwa razy dłużej, zdążyłam umyć dokładnie łazienkę, powycierać kurze w trzech pokojach, zostało odkurzyć i umyć podłogi, a jeszcze pranie się pierze i za chwile będzie do powieszenia
OOOHOO dla de rośnie konkurencja

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-02, 10:32   #3946
paulinaizabela
Zakorzenienie

Odp: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V

A ja w nocy też wymysliłam tytuł na nowy wątek

WYGINAM ŚMIAŁO CIAŁO A W BRZUCHU MAMY JUŻ MIEJSCA MAŁO

Stary 2013-08-02, 10:42   #3947
adoosienka
Wtajemniczenie

GG do adoosienka
Dot.: Odp: Dot.: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013.

No właśnie, jak to właściwie jest z macierzyńskim? Musiamy to same załatwić u pracodawcy na piśmie czy jak? I kiedy to zrobić?

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Wy też tak macie że po nocy wstajecie z bólem pleców?Zupełnie jakbym nie mogła leżeć bo jak rano wstaje to bolą mnie plecy
Polecam poduszkę w kształcie litery C moje zbawienie

Kubuś już z nami
adoosienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 10:43   #3948
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
OOOHOO dla de rośnie konkurencja
Oj do de to mi jeszcze duuużo brakuje ale jeszcze mnie naszła ochota upiec jakieś ciasto dzisiaj tylko nie wiem jakie hmmm

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 10:45   #3949
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Odp: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V

Aaby to minie jak zaczniesz wszystko przygotowywać .

Moja umowa kończy się niecałe 2 miesiące po zakończeniu potencjalnego macierzyńskiego a do odbioru będzie jeszcze 21dni urlopu z tego roku i 26 z przyszłego wiec pewnie nie wrócę. Ide raczej na 80%.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-02, 10:55   #3950
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Dzień Dobry

Baaasia, dobrze że już wyszliście..,współczuję przeżyć w szpitalu. Teraz dużo leż i odpoczywaj

Domi,Anoula,
piękne brzuszki!

Jakoś w połowie września.

za wszystkie udane wizyty!
mamuśki za kolejne tygodnie i miesiące!!!

3mam kciuki za dzisiejsze wizyty

Domi, udanego wypoczynku
Dziękuję

Wyszłam z wanny i krzyknęłam... Robią mi się coraz gorsze rozstępy na biodrach i tyłku
Aż zadzwoniłam do TŻta żeby mu powiedzieć że więcej nie zobaczy mnie w majtkach bo mam okropne rozstępy, wyśmiał mnie i powiedział że i tak mnie będzie kochał
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 10:55   #3951
kyte
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Polecam poduszkę w kształcie litery C moje zbawienie
Hm..ale jak to działa?
Cytat:
Oj do de to mi jeszcze duuużo brakuje ale jeszcze mnie naszła ochota upiec jakieś ciasto dzisiaj tylko nie wiem jakie hmmm
Tylko nie zapomnij dodać proszku do pieczenia jak ja wczoraj
Stary 2013-08-02, 11:00   #3952
Dzastin08
Wtajemniczenie

Ja muszę sobie kupić tą poduszkę rogala.. po ostatnimi czasy ciężko u mnie z pozycją do spania,póki jest ciepło to sobie kołdrę wkładam pod brzuch i nogi ale jak przyjdzie jesień to kiepsko to widzę...

Właśnie zjadłam śniadanko

U Nas dziś piękna pogoda, na termometrze 28 stopni i pełne słońce

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-08-02, 11:00   #3953
NEWTREND
Rozeznanie

Cytat:
No ja ostatnio okna pomyłam i myślałam że wyzionę ducha. A od wczoraj mam zakaz męczącego sprzątania, mam na spokojnie sobie to brać i nie szaleć ze szmatą. Tak ale jak zachować porządek przy moich chłopakach. Starszy syn - 10l. już sprząta zmywarkę i odkurza od jakiegoś czasu na początku się buntował ale teraz widzi że nie ma wyjścia. Na razie wakacje więc może mi troszkę pomóc ale ja się szkoła zacznie to będzie miała znacznie mniej czasu. A no i chodzi po warzywa do obiadku na pole.
Stary 2013-08-02, 11:04   #3954
Kabriela
Zadomowienie

A ja dzisiaj dziergam sobie swoje hobbystyczne rzeczy, mieszkanie zarosło brudem i kurzem i szczerze jak na to patrzę to wiem, że powinnam to ogarnąć ale nie wiem czemu jakoś mi się nie chce.
Zastanawiam się coraz poważniej jak to będzie kiedy urodzi się mała, przecież przy Niej nie będzie mógł mi się załączać taki leń...ech...
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 11:05   #3955
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
[FONT="Arial Narrow"] Gratuluję potwierdzonej Nelki!
Super, że położna tyle Wam powiedziała

czyli
w siódmym miesiącu,
czyli
w III trymestrze!

ja się bardzo cieszę, że położna tyle mi mówi, bo sporo rzeczy to ja nie wiedziałam

za miesiące!
Cytat:
Super że tatuś pooglądał Nelę i teraz chodzi dumny
My wczoraj na SR mieliśmy o kąciku maluszka i o potrzebnych kosmetykach i ubrankach.
A tą rozpiskę o badaniach możesz zeskanować i wrzucić.
dumny jak nie wiem co
oo ja to bardzo chętnie o tym kąciku i potrzebnych rzeczach bym chciała
Cytat:

Dzień dobry
Pogoda idealna na podróż samochodem tylko teraz pytanie czy w ogóle pojedziemy... Oczywiście będę się starać Was podczytywać bo laptopa zabieram ze sobą
Jaśko znów wypycha się z prawej strony ale na szczęście nigdzie mnie nie uciska
udanego wypoczynku i nie przemęczaj się za bardzo!
Cytat:
[/COLOR]matko... normalnie odliczam już do wizyty... 10 dni jeszcze
zleci zobaczysz
Cytat:
Wpadłam się pochwalić że udało mi się pomalować paznokciu u nóg !

Cytat:
lineczka gratuluje fajnej wizyty z małżem i podgladania małej Nelki

dzięuję!

no i synek już sporaśny
Cytat:
Napisane przez NEWTREND Pokaż wiadomość
za udaną wizytę
dziękuję
Cytat:
Lineczko, dałaś czadu postem hehe a tak na poważnie to super że z Nelcią wszystko dobrze. Mam pytanko, napisałaś że najlepiej niemowlka kąpać w emolientach, ale co to są te emolienty?
emolienty to są te kosmetyki trwale nawilżające skórę, typowo apteczne np: Oilatum, Emolium

proszę, tu jest akurat notka na blogu u Sroki: http://www.srokao.pl/2012/02/analiza...emolienty.html
Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
Gratulacje udanej wizyty. Fajnie, że położna tak fajnie Ci wszystko powiedziała
zawsze dużo nam opowiada bardzo przydatnych rzeczy
Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość

zamiast spać, to Ty myślałaś nad tytułem

dzień dobry
wrzucam Wam tą rozpiskę co w którym tygodniu, jakie badania itd

aa i przypomniałam sobie jeszcze że położna mówiła że:
- u maluszka gorączka zaczyna się dopiero od 38 stopni
- i jeszcze o tym że w pierwszych dniach dzieci do 4 kg gubią 10% masy urodzeniowej, a powyżej 4 kg 20% i to jest normalne, jeżeli gubi więcej to wtedy trzeba się tym zainteresować
- o żółtaczce mówiła, że też trzeba obserwować i jeżeli dziecko będzie bardzo żółte to wtedy należy udac się do lekarza
- i mówiła o tym, że maksymalnie dziecko trzeba karmić co 3- 4 godziny i nawet w nocy, jeżeli się nie obudzi po 4 godzinach to żeby też mimo tego karmić nawet KONIECZNIE trzeba budzić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CCF20130802_00000.jpg (94,0 KB, 30 załadowań)
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 11:06   #3956
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Co do ręczników, ja chyba w sumie zdecyduję się na kupno porządnych normalnych ręczników - nie dziecięcych tylko takich dużych dla dorosłych. Patrzyłam już na tyle tych dziecięcych, ale albo szorstkie albo cena z kosmosu (no sorry, ale 70 zł za ręcznik tylko dlatego, że ma słodki kapturek to dla mnie za dużo).

Ja będę korzystać z rocznego i biorę od razu 80%. Wolę mieć jednak przez cały rok nieco niższą kasę niż najpierw mieć normalnie ale później praktycznie połowę z tego co teraz, bo to już duża różnica jest. Tyle, że ja w sumie nie miałam dylematu bo po 1) i tak nie miałabym z kim dziecka zostawić po pół roku a po 2) umowa mi się kończy w pracy z końcem kwietnia czyli moje półroczne macierzyńskie skończyłoby się już po wygaśnięciu umowy i tak bym została bez kasy i bez pracy.
Ja tak samo jesli chodzi o macierzynski 80% przez caly rok
Cio do reczniczkow, to mam z babyono, faktycznie jest szorstki, ale chlonny, nie wiem jak to bedzie w praktyce, kazde dziecko inne
Cytat:
Mnie boli kregoslup, a gin mi powiedzial, ze to wszystko sie traz rozciga,a bylam szczupla i moze pobolewac
Cytat:

Stary 2013-08-02, 11:16   #3957
Dzastin08
Wtajemniczenie

Fajnie,że wkleiliście rozpiskę o tych urlopach dla tatusiów, bo my z Tż uzgodniliśmy,że jak mały się urodzi to weźmie sobie tydzień-dwa wolnego żeby mi pomóc i wgl,spędzić czas razem
A ten urlop ojcowski jest 100 % płatny?

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-08-02, 11:17   #3958
adoosienka
Wtajemniczenie

GG do adoosienka

Cytat:
Hm..ale jak to działa?
tak jak na obrazku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pod.2.jpg (35,9 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pod..jpg (45,5 KB, 21 załadowań)

Kubuś już z nami
adoosienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 11:23   #3959
Espere
Raczkowanie

Cytat:
Ale mi jak najbardziej odpowiada że piszecie o różnych przypadkach
To jest dobre ostrzeżenie jakby się coś działo.Im więcej się wie tym lepiej
Uff... bałam się, że zostanę zwinczowana, że straszę kogoś

Cytat:
Napisane przez Basiaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Mam wszystko w nosie, nawet fakt, że moje okna to już są czarne i malo widać, ale mam je w 4 literach, po weselu bedą wymieniać, więc nie bede się wysilać a jak komuś się nie podoba, to nie musi patrzeć w moje okna
I tak trzymać!

Cytat:
Napisane przez NEWTREND Pokaż wiadomość
Moja mama miała podejrzenie przodującego łożyska ze mną i w 7 mieś dostała krwotoku dużego i lekarze już myśleli że jest po mnie. Na szczęście obstałam ale mama już do końca musiała leżeć. i oczywiście już się niepotrzebnie nakręcam.
To, że Twoja mama miała taką przypadłość, wcale nie oznacza, że Tobie też się to zdarzy. I nie wolno tak się nakręcać

Cytat:

Podoba mi się
Espere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 11:24   #3960
coralady
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny Jakoś nie wierzę,ze za 3 miesiace pojawi się w domu Maluszek

Cytat:
ale synuś już duży
Imię już wybrane??
Współczuję tych bóli, oby nie dokuczały zabardzo
paulinaizabela właśnie z tym imieniem jest kłopot,jak wybrałam Tymka (Tymon, nie Tymoteusz),ale 100% pRZekonania nie mam.Jakoś tak sie oswajam.Lili sie podoba Tymuś,więc spox.Tż nie oponuje,choc nalegaŁ na Kacpra.

Wczoraj Lili, na nasze pytanie jak będzie miał na imie jej braciszek odpowiedziała BRATEK!

Cytat:

Super tytuł!

Cytat:
maomami aleś się rozszalała Ja mam czasem takie jazdy,teraz niestety coraz rzadziej,ale jeszcze syndrom wicia gniazda mi sie właczy jak pójdę na l4

Cytat:
Wyszłam z wanny i krzyknęłam... Robią mi się coraz gorsze rozstępy na biodrach i tyłku
Aż zadzwoniłam do TŻta żeby mu powiedzieć że więcej nie zobaczy mnie w majtkach bo mam okropne rozstępy, wyśmiał mnie i powiedział że i tak mnie będzie kochał
Brawa dla tż

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj dziergam sobie swoje hobbystyczne rzeczy, mieszkanie zarosło brudem i kurzem i szczerze jak na to patrzę to wiem, że powinnam to ogarnąć ale nie wiem czemu jakoś mi się nie chce.
Zastanawiam się coraz poważniej jak to będzie kiedy urodzi się mała, przecież przy Niej nie będzie mógł mi się załączać taki leń...ech...
Kabriela sa dwie opcje-albo będziesz mieć mega pałera i ogarniesz wszystko,albo dom będzie zarastał kurzem i brudem
Ja mialam i takie i takie momenty.Zwłaszcza poczatekbyl cięzki,miałam sajgon w chałpie,a później to już się zorganziowałam i istniał rytm dnia

A my jutro na wesele dwudnioweA potem nad morze
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości