Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz. XV - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Kolejna część wątku będzie mieć tytuł ...
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 3 4,92%
Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! 0 0%
Każdej brzuszek to już piłka, do porodu jeszcze chwilka 8 13,11%
2 chłopaków, 2 dziewczynki, trzeba zacząć spinać tyłki! 3 4,92%
Niecierpliwe nasze brzuszki, chcą opuścić je maluszki! 1 1,64%
Rodzą nam się już maluszki, czas opróżniać nasze brzuszki 2 3,28%
Czas opuszczać mamuś brzuchy, nie obijać się maluchy! 3 4,92%
Coraz większe nasze brzuszki, czas wykurzyć z nich maluszki 0 0%
Rozkładamy nasze nóżki by urodzić swe maluszki 1 1,64%
Rozkładają nam się nóżki bo to czas już na maluszki 2 3,28%
Dwie dziewczynki, dwa chłopaki, cała reszta wciąż dwupaki 31 50,82%
Jedne już dzieciaczki mają, pozostałe wciąż czekają 2 3,28%
Każdy dzień niech szybko zleci, bo my chcemy rodzic dzieci 0 0%
Do porodu jeszcze chwila, Wizaż życie nam umila 2 3,28%
Niech już wróci mąż od Kaśki, będą rodzic się bobaski 3 4,92%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-08, 12:41   #3781
papalinka83
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz. XV

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Cześć

po porodzie Michaś będzie położony u mnie na brzuszku , przystawiany do piersi itd ok 2 h i dopiero później ważenie i mierzenie , trochę się zdziwiłam że dopiero po 2h go zważą i zmierzą ,chyba że źle zrozumiałam, jak u Was ?
Tak wszędzie powinno być, że dziecko 2 h leży z matką i dopiero potem je zabierają, tylko nie wszędzie tego przestrzegają niestety, także się ciesz, zamiast martwić

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:45   #3782
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Dot.: Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz. XV

Tak, tak to ten kolor który chcieliśmy, za 1200zł chce mi go dać razem z wysyłką już, czyli mi opuściła 50zł za wysyłkę. Dzwonię do niej!

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:47   #3783
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Jeśli to "Twój" kolor, to bierz

O to poczekam, jak Ci pójdzie z Lovelą, jakby co, to ja mam jeszcze jakieś różne próbki innych piorących- Jelpa i bodajże Dzidziusia - zrobimy testy

Bawełny jest rzeczywiście mało, ale niekoniecznie b.drogo Znalazłam bardzo fajny gruby kocyk 100% bawełna za 38 zł... czyli można

Wiesz co, trudno powiedzieć - popatrz sobie co Ci się bardziej opłaca - kupić tańszy wózek z gondolą (i tak krótko z nim pochodzisz, bo malucha do spacerówki darowanej przesiądziesz) i dobry (droższy) fotelik czy średniaka 3w1. ja bym chyba była za pierwszą opcją, o ile spacerówka od koleżanki jest fajna
Ty to jak zwykle rzeczowo odpowiesz no wlasnie chyba tak zrobie, co do fotelika to na razie my nie mamy auta wiec tez nie wiem czy inwestowac w super fotelik, nie to ze żydze ale jak Młody kilka razy w nim pojezdzi, to chyba lepiej kupic dobry fotelik dla starszaka

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:47   #3784
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiamaskota Pokaż wiadomość
Tak, tak to ten kolor który chcieliśmy, za 1200zł chce mi go dać razem z wysyłką już, czyli mi opuściła 50zł za wysyłkę. Dzwonię do niej!

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:48   #3785
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
no to teraz będzie już tylko lzej
mnie też czeka kolejne toxo w przyszłym tygodniu, ale idę na nfz drogo to fakt, w pierwszej ciąży wydałam mnóstwo kasy na badania, lekarza i położną, łącznie z porodem ok 4,5 tys, więc teraz z każdą wizytą cieszy mi się gęba
Tak drogo w Gdańsku? w innych przychodniach też takie ceny? gdzie oni wysyłają ten materiał? do warszawy?

Cytat:
Dziewczyny ta kobitka mi odpisała, nawet mi chce iść na rękę i go za 1200zł dać, bo jej mąż jeździ po PL, napisałam, że zależy mi, bo w sumie to dużo dla mnie 700zł zaoszczędzić, tym bardziej, że wiecie jaką mam sytuację. Brać? Mam dać znać do 13, podała mi numer telefonu... Że też moja mama musi być w Portugalii teraz
Bierz!

Cytat:
Napisane przez rusałka_1 Pokaż wiadomość
6
mnie też!
Ale plany obiadowe już mam:
pizza na cieście francuskim z wędzonym łososiem i mozzarellą

u mnie to samo na drugie śniadanie, właśnie zabieram się za przyrządzanie: owsianka + banan i nektarynka
Twój obiad brzmi pysznie a mojej owsianki już nie ma, tzn. jest, ale w brzuchu i córa się nią delektuje

Cytat:
Napisane przez shure Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi co bylo by lepsze czy kupic uzywke mure 3w1 czy nowego tako baby heaven 3w1 z fotelikiem mc?
cenowo stoja podobnie...
bylam zdecydowana na tako ale ta mura jezdzi mi po glowie ciagle...
Wizualnie bardziej podoba mi się Tako Heaven w którym byłam zresztą długo zakochana Wolałabym też nówkę.Ta mura nie jest jakaś taka niska? Przeglądnęłam na szybkiego all i znalazłam Murę 3in1 w okazyjnej cenie: http://allegro.pl/maxi-cosi-mura-4-d...441805783.html BIERZ!!!

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
dzięki szkoda, że tylko Ty mi odpisałaś no ale trudno będę w takim razie musiała sama wybrać któryś.
Wiesz, bo najlepiej jakbyś pokazała co Ci się podoba to wtedy doradzić łatwiej
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:49   #3786
shure
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
mi też mura jeździła poi głowie aż wyjeździła tutaj masz nową w fajnej cenie
http://more4kids.pl/szukaj.html?search=mura+4
kurcze widzialam wczoraj te strone i zastanawialam sie czemu tak tanio w porownaniu z allegro murcze ale jestem nie zdecydowana... mura ma fajna miekka gondolke w srodku i spacerowka dluzej posluzy niz w tako takie mam odczucie

Laloca taak cenaa kuszaca

[*]

Edytowane przez shure
Czas edycji: 2013-08-08 o 12:52
shure jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:49   #3787
logoasia
Zakorzenienie

inwersja tacy sprzedawcy są najgorsi
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:49   #3788
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny ta kobitka mi odpisała, nawet mi chce iść na rękę i go za 1200zł dać, bo jej mąż jeździ po PL, napisałam, że zależy mi, bo w sumie to dużo dla mnie 700zł zaoszczędzić, tym bardziej, że wiecie jaką mam sytuację. Brać? Mam dać znać do 13, podała mi numer telefonu... Że też moja mama musi być w Portugalii teraz

ja bym brała
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:49   #3789
karolson
Zakorzenienie

nephelim89 helol. Co się działo że szpital był grany??

Aaamelkaa a masz możliwość zeskanowania tej listy co do szpitala trzeba, albo nam tu na mazgrac??
Stary 2013-08-08, 12:50   #3790
Madzia000
Zadomowienie

Jednak zrezygnowałam z turkusowej pościelki, urzekły mnie te kropeczki chyba zaraz zamawiam kojarzy mi sie ze stylem vintage ktory uwielbiam ciul z fioletowa ściana będzie dzieciowy akcent w pokoju i juz

choć ta gładka tez jest ładna musze małzowi pokazać, ktorą Wy byscie wybrały ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mlb_kn4.jpg (67,5 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mis_kokarda_n4.jpg (63,0 KB, 28 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:50   #3791
t_89
Zakorzenienie

ja musze pojechac kupic akrylowy kocyk nie moge sie z tz zebrac ;/
;D

w kropki wielabym
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:50   #3792
tancerka212
Zakorzenienie

ja pierniczę nie wiem ile czasu już was nadrabiam ale zostało mi jeszcze 7 stron a tu już muszę robić obiad, jechać zamówić parapety i na szkołę rodzenia i jak wrócę pewnie będę miała 27 stron... ale doceńcie to jak ostatnio się staram być z wami
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:51   #3793
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
ale mnie dziwnie głowa boli i jakoś mi słabo chyba od pogody, nie wiem czy rodzice gdzieś mają ciśnieniomierz

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Jak głowa boli,to dupa rośnie!
lepiej niech tak nie bedzie
Cytat:
Ja to się jednak z TŻ nie umiem wyspać...
spokojnie , musisz wywalczyć swoje terytorium i bedzie ok
Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
A teraz zdaje relacje z wczorajszego oglądania domu.
No więc domek,na który byłabym tak napalona okazał się bez żadnych rewelacji. Niczym mnie nie ujął,a do tego był lekko zaniedbany. Pokoje malutkie, jedynie ogród zadbany i przyzwoity. Podziękowaliśmy ;]

A teraz słuchajcie tego...
Po powrocie do domu poszliśmy na małe zakupy spożywcze i jakoś tak mnie natchnęło,żeby przejść się do innych agencji i zobaczyć co mają do zaoferowania. Kiedy mijaliśmy jedną z nich, wyszedł znajomy Hindus,który jest tam managerem i zaczepił nas. Pytał czy szukamy mieszkania,jakie,gdzie,it p. Zaproponował nam jedno,tylko cena lekko wygórowana. Stwierdziliśmy,że pojedziemy zobaczyć..co nam szkodzi. Tak więc wrócilismy szybko do domu i pojechaliśmy w umówione miejsce.
Myślałam,że dostanę zawału jak otworzył drzwi tego domu...COŚ PIĘKNEGO! Wszystko idealne-takie jak powinno być. Salon z kominkiem, nowe okna,podłogi, kuchnia- z kuchni wyjscie do przepięknego ogródka,a na górze trzy sypialnie idealnej wielkości. Łazienka mała,ale za to ma wszystko,co powinna mieć... dom jednym słowem dopiero po remoncie..na dodatek w stylu nowoczesnym-ZAKOCHAŁAM SIĘ Nawet garaż jest z takim duzym podjazdem...
Ja tylko chwytałam się za głowę,a Tż rozkminiał co zrobić,bo na wstepie musimy wydać 25 tysiecy funtów... a to tylko same opłaty agencyjne i za wynajęcie. Dzwoniliśmy do naszego własciciela domu,w którym obecnie mieszkamy, bo problem jest taki,ze domek dostepny jest juz od 23.08, a my mamy tutaj umowę do 6.09. Po porannej rozmowie z Tż widzę,że jest zdecydowany, także dzisiaj jak wstanie to idziemy do agencji wpłacić pierwsze pieniądze, no i czekamy na decyzję własciciela,bo wczoraj przed nami była jeszcze jedna rodzinka oglądać domek... murzyni. Mam nadzieje,że do tego czasu nikt wiecej tego domu nie zobaczy,bo boję się cholernie,że ktoś nam go sprzątanie spod nosa
żeby sie udało, daj znac koniecznie
Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
wogole to miałam tak złą noc takie koszmary mi się śniły...
dużo by opowiadać ale ogólnie miałam CC, rozcięli mi brzuch i mnie zostawili a ja tak płakałam i ogólnie mówiłam, że dam radę urodzić naturalnie a oni, że jestem beznadziejna, nic nie potrafię, że szkoda tego dziecka, że ma taką matkę i nic nie potrafię
a drugi, że poszłam rodzić z misią (która jak się okazało wcale nie rodziła), obchodzili się z nią jak z jajkiem i wogóle a ja mówię, że chyba rodzę na to koleś mi mówi, że nie ma czasu dla mnie, bo gada z misią no i mówię, że jestem 5 tyg przed nią i chyba bardziej prawdopodobne, że ja rodzę, zwłascza, że mi wody odeszły!!!! i że czemu nie zapytał w którym jestem tc... a on mówi - bo Pani wygląda tak jakby była w 58 tc!!!!! i wogóle to Pani nigdy nie urodzi!!!!!!

boże co za sny,moje nie lepsze, zaraz opisze
Cytat:
ja bym brała na Twoim miejscu
Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
dziś podobno najcieplejszy dzień lata
obudziłam się cała mokra , dziś ogłaszam dzień prysznica , położna wczoraj na SR mówiła że ona sama osobiście jak były upały to stawiała sobie krzesło pod prysznicem i tak siedziała pół dnia
Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Wymysliłam tytuł

" 2 chłopaków, 2 dziewczynki, trzeba zacząć spinać tyłki !!"

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:51   #3794
ladanseuse14
Zakorzenienie

umieram
myślę tylko o jutrze ma być ochłodzenie
Stary 2013-08-08, 12:52   #3795
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Vea - drogo w sensie, że drożej sporo niż inne materiały. Np polarowe kocyki są na allegro już od 15 zł, sama 1 kupiłam, zanim się jeszcze zastanowiłam nad tym głębiej
Aaa... to jak najbardziej
Ja te biedronkowe kupiłam z premedytacją - wózkowe mają być

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
na allegro?? masz linka??
Akurat stacjonarnie u nas, ale poszukam na all

http://allegro.pl/bobas-kocyk-85-x-1...439074120.html

Tylko nie dam głowy, czy to jest ten gruby czy cienki, bo te wzory występują w obu grubościach i dodatkowo w wersji z mikrofibry

Cytat:
Tak wszędzie powinno być, że dziecko 2 h leży z matką i dopiero potem je zabierają, tylko nie wszędzie tego przestrzegają niestety, także się ciesz, zamiast martwić

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:52   #3796
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shure Pokaż wiadomość
kurcze widzialam wczoraj te strone i zastanawialam sie czemu tak tanio w porownaniu z allegro murcze ale jestem nie zdecydowana... mura ma fajna miekka gondolke w srodku i spacerowka dluzej posluzy niz w tako takie mam odczucie
no też mam wrażenie, że tako a maxi-cosi to trochę różnica a różnica w cenie nowego nie jest taka duża, tym bardziej, że chciałabym jeszcze żeby ten wóz dla drugiego bejba posłużył
Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
w kropeczki

Stary 2013-08-08, 12:53   #3797
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
Jednak zrezygnowałam z turkusowej pościelki, urzekły mnie te kropeczki chyba zaraz zamawiam kojarzy mi sie ze stylem vintage ktory uwielbiam ciul z fioletowa ściana będzie dzieciowy akcent w pokoju i juz

zdecydowanie tą z kropkami

07-04-2015 Kamiś

Stary 2013-08-08, 12:53   #3798
Snow_White1
Wtajemniczenie

Odp: Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz. XV

Melduje sie po wizycie.
Leki jeszcze do srody, ale juz w zmniejszonej dawce. Na razie wszystko w srodku sie trzyma.
Nastepna wizyta za 2 tyg., raczej juz ostatnia.
Jedyne, czym mnie troche zmartwila, to ta za wysoka ilosc wod. Jak odejda, to bedzie istny potop i moze to grozic przycisnieciem pepowiny przez dzidzie. Wiec mam jak najszybciej znalezc sie w szpitalu, jesli wody odejda.
W zwiazku z czym mam siedziec na dupce w domu i miec tz w pogotowiu.
Lece nadrabiac.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-08, 12:54   #3799
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
no pewnie że bierz
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:55   #3800
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
Ja mam zagwozdke co zrobic z wozkiem,
przyjaciolka ma dla mnei spacerowke 2-3 razy uzywana!
potrzebuje tylko wozka z gondola i fotelika tez, bo dostalam fotelik ale polamal sie styropian pod dupka, zreszta fotelik nie jest droga sprawa

i sie zastanawiam czy kupowac wozek 3 w 1 ?

Lolaaa jeśli ta spacerówka od przyjaciółki naprawdę fajna i będziesz z niej zadowolona to ja bym kupiła tylko gondolę i fotelik a wózek 3w1 bym sobie darowała.
Diorisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:55   #3801
Snow_White1
Wtajemniczenie

Odp: Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz. XV

A i jutro przyjezdzaja meble do salonu i pokoju mlodego. Wiec jak je tz poskreca jutro, to w weekend bedzie mozna reszte rzeczy poukladac
Zostala jeszcze tylko wanna do zamontowania.

Stary 2013-08-08, 12:55   #3802
kaska87
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Melduje sie po wizycie.
Leki jeszcze do srody, ale juz w zmniejszonej dawce. Na razie wszystko w srodku sie trzyma.
Jedyne, czym mnie troche zmartwila, to ta za wysoka ilosc wod. Jak odejda, to bedzie istny potop i moze to grozic przycisnieciem pepowiny przez dzidzie. Wiec mam jak najszybciej znalezc sie w szpitalu, jesli wody odejda.
Lece nadrabiac..
ojej ta pępowinka mnie przeraziła nieco, ale będzie dobrze, ciekawe czy doczekamy tych wizyt za 2 tygodnie bo ja kolejną mam 24.08

Stary 2013-08-08, 12:55   #3803
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
nephelim89 helol. Co się działo że szpital był grany??

Aaamelkaa a masz możliwość zeskanowania tej listy co do szpitala trzeba, albo nam tu na mazgrac??
zaraz coś wymyśle

07-04-2015 Kamiś

Stary 2013-08-08, 12:56   #3804
matallewar
Zakorzenienie

Jesteśmy z tz w szpitalu, ale nie ze mną, a z nim nie wiem, co mu jest, bo ciężarna z dzieckiem nie mogą byc na sor

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:56   #3805
Asiek84
Wtajemniczenie

wybaczam mojemu tż... okazuje się że zakupił części do auta: klocki hamulcowe i tarcze i zamówił mechanika na jutro i z tej kasy co rozhulał wszytko poszło, a zapomniał mi wspomieć ... fakt auto trzeba zrobić bo nam się hamulce powoli kończą... a ja już mu niezłą zje.... szykowałam, a ten mnie stresuje noooo
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:57   #3806
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie mega się ciesze, a boję że może źle zrozumiałam że taki luksus będzie

07-04-2015 Kamiś

Stary 2013-08-08, 12:57   #3807
Diorisha
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Melduje sie po wizycie.
Lece nadrabiac.

Czyli fenek jeszcze do środy a potem niech się dzieje wola Boska
Nie wkręcaj się niepotrzebnie wodami -szybko pojedziecie do szpitala.
Stary 2013-08-08, 12:58   #3808
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

szczerze mówiąc wydaje mi się, że cenu niektórych wózków sa naprawdę przesadzone, w ciągu ostatnich kilku lat pojawiła się jakaś moda na wózki po 2 tys i wiecej

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:58   #3809
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Jesteśmy z tz w szpitalu, ale nie ze mną, a z nim nie wiem, co mu jest, bo ciężarna z dzieckiem nie mogą byc na sor

O kurcze Daj znać jak będziesz wiedziała co się dzieje.
Stary 2013-08-08, 12:58   #3810
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość

trzymaj się kochana
jest pod opieką lekarzy , będzie dobrze!

07-04-2015 Kamiś

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości