Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część IV - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-09, 12:38   #3181
Elfka86
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
ja kiedyś jak byłam młodsza to też kanał robiłam bez znieczulenia, ale im jestem starsza, tym bardziej strachliwa i np. u dentysty od razu proszę o znieczulenie, nieważne co by nie robił
a to ja im starsza to po prostu biorę znieczulenie, bo po co mam cierpieć nawet trochę ból bym wytrzymała tylko po co
Stary 2013-08-09, 12:40   #3182
fantastka
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część

Cytat:
Napisane przez Elfka86 Pokaż wiadomość
Ja tak miałam w tym cyklu i zaznaczyłam to jako plamienie, a potem jak się @ rozkręciła to wtedy była @
Będę obserwować Na razie jest nowy wykres

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 12:42   #3183
manieczka1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Manieczka, ja wiem, co pisze Ovu... chodzi mi o to, że to nie bardzo jest krew tylko jakaś mieszanka czegoś ze śluzem i jest tego dużo, więc używam podpaski.... Kij! Zaznaczam nowy cykl
zaznaczyłabym nowy cykl
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 12:47   #3184
vioris
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

Cytat:
Napisane przez skubana Pokaż wiadomość
wreszcie troche chlodniej bedzie mozna sie przytulic do meża w nocy

gdzie kamel i jej beta hcg?
Właśnie! Gdzie Kamel

Ja mialam cc i nie było źle. Ból był, owszem. Zwłaszcza źle wspominam pierwszą noc w domu, bo już nie dostawałam leków przeciwbólowych. Płakałam z bólu. Ale to nieprawda że chodzi się zgietym przez 2 tygodnie. Mi dziewczyny po porodach sn zazdroscily bo ja smigalam na drugi dzień po korytarzu a one ledwo się ruszaly i usiąść na tylku nie mogły
Przez 2 tygodnie miałam problem z podniesieniem małej, kaszlem czy wchodzeniem po schodach. No i po rurce intubacyjnej strasznie bolało mnie gardło. Ale nie boję się drugiego cc....na razie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-09, 13:00   #3185
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
O widzę ze ty też masz wątpliwości co do drugiego dziecka
moim zdaniem to normalne, w końcu decydujesz się na nowy obowiązek i nowego człowieczka za którego będziesz odpowiedzialna. to na nas spadnie ciężar wychowania. dlatego mamy wątpliwości

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
Kurde, bo jak czasem oglądam porodówkę to aż mnie krew zalewa jak patrzę co się wyprawia z tym znieczuleniem

"teraz pani nie damy, bo jest za wcześnie. Trzeba czekać na większe rozwarcie", a potem przychodzą te położne zawołane po okropnych bólach i mówią "ooo kochana, rozwarcie już za duże, nie ma sensu podawać znieczulenia, bo nie zdąży zadziałać. Musisz już przeć"
No kurde, one są tam od tego, żeby kontrolować te rozwarcie

Albo kobieta wyje z bólu a oni mówią "sorry, anestezjolog jest na operacji. Za półtorej godziny wróci". Przecież przez tyle czasu to ona może urodzić Powinno ich być więcej, niż jeden na cały odział

No, wylałam moje frustracje
Mam nadzieję, że mnie żadne z powyższych nie spotka i bez gadania dadzą mi znieczulenie
moja droga na "porodówce" to jest istna bajka i wszystko tam tak ładnie pięknie. Także nie narzekaj na jakość opieki tam Niestety w Polsce tego nie zaznasz, położna jest od czasu do czasu, tylko by sprawdzić rozwarcie i leci do kolejnych, lekarz na samym końcu przy wychodzeniu główki. Właściwie cały czas jesteś sama ze sobą. Jeśli pozwolą ci chodzić to jest super, jeśli nie, to cały czas leżysz i zwijasz się w bólu w nadziei, że w końcu przyjdzie położna i powie "o 10 idziemy na salę porodową".Jeśli trafisz na miłe babki to będziesz szczęściarą nie chcę straszyć, bo nie o to mi chodzi, ale nie chcę byś się rozczarowała. Jestem zdania, że lepiej iść i być mile zaskoczonym niż się rozczarować Mam koleżanki, które były przezadowolone z położnych, w końcu są gdzieś te które kochają swoją pracę.

Cytat:
Napisane przez vioris Pokaż wiadomość
Właśnie! Gdzie Kamel

Ja mialam cc i nie było źle. Ból był, owszem. Zwłaszcza źle wspominam pierwszą noc w domu, bo już nie dostawałam leków przeciwbólowych. Płakałam z bólu. Ale to nieprawda że chodzi się zgietym przez 2 tygodnie. Mi dziewczyny po porodach sn zazdroscily bo ja smigalam na drugi dzień po korytarzu a one ledwo się ruszaly i usiąść na tylku nie mogły
Przez 2 tygodnie miałam problem z podniesieniem małej, kaszlem czy wchodzeniem po schodach. No i po rurce intubacyjnej strasznie bolało mnie gardło. Ale nie boję się drugiego cc....na razie

w takim razie musieli Cię dobrze zszyć to dobrze ciesz się

Igorek ur.4.09.2010

Maja 16.04.2014- 26.04.2014
(na zawsze w moim sercu Aniołku)

Carmenaa_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:04   #3186
cowie
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2

Cytat:
Właśnie! Gdzie Kamel

A czemu byłaś intubowana?

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Carmenaa_88 Pokaż wiadomość
moja droga na "porodówce" to jest istna bajka i wszystko tam tak ładnie pięknie. Także nie narzekaj na jakość opieki tam Niestety w Polsce tego nie zaznasz, położna jest od czasu do czasu, tylko by sprawdzić rozwarcie i leci do kolejnych, lekarz na samym końcu przy wychodzeniu główki. Właściwie cały czas jesteś sama ze sobą. Jeśli pozwolą ci chodzić to jest super, jeśli nie, to cały czas leżysz i zwijasz się w bólu w nadziei, że w końcu przyjdzie położna i powie "o 10 idziemy na salę porodową".Jeśli trafisz na miłe babki to będziesz szczęściarą nie chcę straszyć, bo nie o to mi chodzi, ale nie chcę byś się rozczarowała. Jestem zdania, że lepiej iść i być mile zaskoczonym niż się rozczarować Mam koleżanki, które były przezadowolone z położnych, w końcu są gdzieś te które kochają swoją pracę.

Wiesz tam to jest pięknie, bo to chyba szpital typowo położniczy (?). I pewnie jeszcze płatny
Ja też mam nadzieję nie iść do "zwykłego" szpitala i jestem gotowa zapłacić za taką opiekę.

Natomiast niefajne jest dla mnie to, że nawet w takim miejscu i po zapłaceniu niemałych pieniędzy potrafią człowieka zlać

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:07   #3187
vioris
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Starac

Cytat:
A czemu byłaś intubowana?
Bo miałam narkoze

Stary 2013-08-09, 13:09   #3188
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2

Cytat:

Wiesz tam to jest pięknie, bo to chyba szpital typowo położniczy (?). I pewnie jeszcze płatny
Ja też mam nadzieję nie iść do "zwykłego" szpitala i jestem gotowa zapłacić za taką opiekę.

Natomiast niefajne jest dla mnie to, że nawet w takim miejscu i po zapłaceniu niemałych pieniędzy potrafią człowieka zlać
mam kilka znajomych w Anglii które tam rodziły, tam taki standard opieki jest PODOBNO normalny, może jedynie przesadzają niekiedy z tym biegem przed kamerami do "alarmów". Ale rzeczywiście położne są milsze niż w Polsce i inaczej się podchodzi do pacjentki, pytają czy chcesz coś zjeść, czy chcesz się napić. a tu? zapomnij. wiadomo, pewnie tam też są gorsze szpitale i wredne pielegniarki ale tam ogólnie jest inna opieka medyczna i na innym poziomie.

Igorek ur.4.09.2010

Edytowane przez Carmenaa_88
Czas edycji: 2013-08-09 o 13:10
Stary 2013-08-09, 13:09   #3189
cowie
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą -

Cytat:
Bo miałam narkoze

Pełną?

Matko, przeglądam wykresy na ovu - ilość miesięcy starań - 136
Chyba bym się załamała

18.05.2015
Leoś
Stary 2013-08-09, 13:10   #3190
Elfka86
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą -

Ja mam w okolicy dobry szpital prywatny, ale na nfz wszystko robią świetna opieka i w ogóle nowiutkie wszystko także w razie czego to tam planuję
Stary 2013-08-09, 13:10   #3191
vioris
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie ta

Cytat:
Pełną?
Tak, pełną

Stary 2013-08-09, 13:12   #3192
manieczka1
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba bym się załamała
straszne...ale może ktoś się w liczbach pomylił? to jest 11 lat...
23.06.2011
01.06.2013
Stary 2013-08-09, 13:19   #3193
cowie
Zakorzenienie

Cytat:

Ale powiem Ci, że to smutne, ale jest sporo wykresów, gdzie jest 60-65 miesięcy starań. 75. 92.

Straszne

18.05.2015
Leoś
Stary 2013-08-09, 13:23   #3194
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
możliwe, są ludzie co po tyle walczą o dzidziusia. niestety niektórzy są po prostu bezpłodni i źle zdiagnozowani, smutne.
kuzynka po 5 latach leczenia i starań zaprzestała, wtedy dopiero dowiedziała się że jest bezpłodna i niepotrzebnie się mordowali. przykre, ale prawdziwe. A leczyli ją na niedrożność jajników czy coś takiego. Przez to zresztą też małżeństwo im się psuje. Brakuje tego malucha, są już po 30tce, coraz mniej rzeczy ich łączy. Szkoda bo fajna z nich para

EDIT: dodam, żę ja bym nie dała rady i zwątpiła po pierwszych 2,3 latach chyba. a gdzie tam 11 szoook :O

Igorek ur.4.09.2010

Edytowane przez Carmenaa_88
Czas edycji: 2013-08-09 o 13:25
Stary 2013-08-09, 13:25   #3195
vioris
Zakorzenienie

Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część I

Moja przyjaciółka ma 28 lat. Stara się odkąd ja urodziłam córkę czyli 7 lat. No i niestety raczej nic z tego. Jej mąż okazał się bezpłodny

Stary 2013-08-09, 13:26   #3196
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba bym się załamała
11 lat

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:27   #3197
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

Cytat:
Moja przyjaciółka ma 28 lat. Stara się odkąd ja urodziłam córkę czyli 7 lat. No i niestety raczej nic z tego. Jej mąż okazał się bezpłodny

na początku przeczytałam, że odkąd ona urodziła córkę i mi się czerwone światełko czerwone zaświeciło że w takim razie to nie może być jego córka i tyle lat się nie kapnął
a tak na poważnie to smutne. a my się martwimy i wkurzamy, że nie możemy zajść za 1szym, 7 czy 10tym razem

Igorek ur.4.09.2010

Stary 2013-08-09, 13:30   #3198
cowie
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

Cytat:
możliwe, są ludzie co po tyle walczą o dzidziusia. niestety niektórzy są po prostu bezpłodni i źle zdiagnozowani, smutne.
kuzynka po 5 latach leczenia i starań zaprzestała, wtedy dopiero dowiedziała się że jest bezpłodna i niepotrzebnie się mordowali. przykre, ale prawdziwe. A leczyli ją na niedrożność jajników czy coś takiego. Przez to zresztą też małżeństwo im się psuje. Brakuje tego malucha, są już po 30tce, coraz mniej rzeczy ich łączy. Szkoda bo fajna z nich para

EDIT: dodam, żę ja bym nie dała rady i zwątpiła po pierwszych 2,3 latach chyba. a gdzie tam 11 szoook :O
Cytat:

Smutne
Ale jak się wejdzie w zaawansowane opcje wyszukiwania to okazuje się, że im więcej miesięcy starań tym więcej wynajduje cykli w ogóle bezowulacyjnych

18.05.2015
Leoś

Edytowane przez cowie
Czas edycji: 2013-08-09 o 13:41
Stary 2013-08-09, 13:32   #3199
manieczka1
Zakorzenienie

zawsze mnie zastanawia gdzie tu jest sprawiedliwość - są pary, które pragną dziecka i nic z tego nie wychodzi, a są takie, które nie chcą, porzucają... ehhhhh... no, ale takie jest życie

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

mnie zastanawia gdzie są Dotk4 i Kamel ???
23.06.2011
01.06.2013
Stary 2013-08-09, 13:38   #3200
agnieszkaK
Zadomowienie

hejo,
jestem, teraz czas się pakować, aKamel dalej nie ma??? gdzież ona??

Mnie cały czas jajniki bolą, piersi no i jakoś mi słabo i mdło, ale to chyba od tej pogody, niby trochę chłodniej, ale duszno. Masakra,nic nie mam spakowane, dobrze, że późnym wieczorem jedziemy, ale muszę zdążyć przed powrotem męża, bo mnie chyba oskalpuje, że nic nie zrobiłam, poza zakupami.
agnieszkaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:51   #3201
201606201204
Konto usunięte

Carmenaa_88 niezła akcja z siostrą, ale dobrze, że poszłać do rodziców tego szczyla.

Cytat:
Jak będziesz na zleceniu to raczej nie przedłużą do dnia porodu więc i na l4 nie da rady iść a potem na macierzyńskie. Ale mogę się mylić.
To wiem, ale opłacając sobie składki z tego co wiem mogę iść na zwolenienie i do końca umowy płaci firma a potem zus.

Cytat:
Napisane przez Leine Pokaż wiadomość
a czemu odłożyć starania? przecież możesz się starać, może nieświadomie zajdziesz? Widzisz po naszych wykresach, że to nie takie hop siup
Wiem, że łatwo nie jest, dlatego nie chcę czekać do kolejnej (ewentualnej) umowy, tylko poczekać np. 3 meisiące i zacząć w grudniu. Wtedy gdyby się udało, to albo pójdę na zwolnienie, albo jak się okaże, że chcą dać umowę np. na jakiś czas określony, to wiadomo co. Jakbym zaszła w ciąże, to i tak nie bloby widać.

Cytat:
a jaką masz pewność, że Cię nie zwolnią za 3 miesiące? Przecież mogą zwolnić przed czasem...
Wiem, że nie mam pewności, bo tego nie ma nigdzie. Ja już nie zamierzam czekać na umowy na stałe itp. Już nawet mi na tym macierzyńskim nie zależy, ale chociaż do porodu, żeby mieć jakiś grosz.

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Mi nie było nic widać przez 5 miesięcy, nawet dwa tygodnie przed porodem koleżanka nie wierzyła że to już ten miesiąc. Uwierzyła dopiero jak jej zadzwoniłam że urodziłam
Fajnie tak.

Kurde dziewczyny, namąciłyście mi w głowie.

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

W poniedziałek musze załatwić UP, żeby jak podpiszę umowę zawiesić sobie zasiłek, bo w razie jakby z pracą było nie tak, to sobie odwieszę i będę mogła pobierać zasiłek dalej.
201606201204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:57   #3202
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isabelle_ Pokaż wiadomość
To wiem, ale opłacając sobie składki z tego co wiem mogę iść na zwolenienie i do końca umowy płaci firma a potem zus.

Wiem, że łatwo nie jest, dlatego nie chcę czekać do kolejnej (ewentualnej) umowy, tylko poczekać np. 3 meisiące i zacząć w grudniu. Wtedy gdyby się udało, to albo pójdę na zwolnienie, albo jak się okaże, że chcą dać umowę np. na jakiś czas określony, to wiadomo co. Jakbym zaszła w ciąże, to i tak nie bloby widać.

Wiem, że nie mam pewności, bo tego nie ma nigdzie. Ja już nie zamierzam czekać na umowy na stałe itp. Już nawet mi na tym macierzyńskim nie zależy, ale chociaż do porodu, żeby mieć jakiś grosz.
Mam umowę zlecenie na czas określony - do końca września, pracuję tak już od grudnia 2012, mam normalnie opłacanie składki i się staram z tego co wiem umowę zamierzają przedłużyć - tyle że nie wiem na ile. Ale tak sobie wykombinowałam, że jeśli przedłużą a ja będę w ciąży to muszę pracować do 6 miesiąca, bo mam w umowie, że jeżeli z powodu choroby urlopu lub innych nie będę wykonywać obowiązków przez dłużej niż 90 dni to mają prawo umowę ze mną rozwiązać, więc jeśli będę do 6 miesiąca pracować, a potem pójdę na l4 to i tak do dnia porodu będę mieć umowę, czyli dostanę zasiłek potem chyba nie??? zagmatwałam ??

Edytowane przez Elfka86
Czas edycji: 2013-08-09 o 14:08
Elfka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:01   #3203
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
Mam umowę zlecenie na czas określony - do końca września, pracuję tak już od grudnia 2012, mam normalnie opłacanie składki i się staram z tego co wiem umowę zamierzają przedłużyć - tyle że nie wiem na ile. Ale tak sobie wykombinowałam, że jeśli przedłużą a ja będę w ciąży to muszę pracować do 6 miesiąca, bo mam w umowie, że jeżeli z powodu choroby urlopu lub innych nie będę wykonywać obowiązków to mają prawo umowę ze mną rozwiązać, więc jeśli będę do 6 miesiąca pracować, a potem pójdę na l4 to i tak do dnia porodu będę mieć umowę, czyli dostanę zasiłek potem chyba nie??? zagmatwałam ??
nie zagmatwałaś tak, tak długi jak okres umowy jeśli tylko będą Ci opłacać składki. W sumie pierwszy raz słyszę o umowie zleceni z opłacanymi składkami ZUS

Igorek ur.4.09.2010

Stary 2013-08-09, 14:03   #3204
Leine
Zakorzenienie

sprzątam od rana 2 pranie się robi, co by wszystko było cacy jak przyjedzie z nami z powrotem mama tżta- na tydzień

Jak mi się nie chce pakować Ależ będę Wam marudzić no ale... komuś muszę

córuń kończy obiadek, idę do sklepu zanim asfalt mi zwiną
Cytat:
ja myślałam, że dłużej trwa mi właśnie chodzi o znieczulenie na parte- bo te przeżyłam najgorzej, i wyjście główki o mamooo to było coś a to ile płaciłaś?mnie rana też potwornie rwała, długo dosyć. potem nawet miałam problemy ze seksem, bo bolało mimo że rana się zagoiła. teraz już jest dobrze, ale tam gdzie mnie cieli dalej mnie czasem boli
no coś Ty a jak masz wyprzeć, skoro nie czułabyś nic? Nie pamiętam ile trwało ale bardzo króciutko. Fajnie odpocząć przed partymi
Ja nic nie płaciłam Miałam prywatną położną i ona załatwiała wszystko tylko słyszałam przez tel jak dzwoni i mówi: "bo tutaj dziewczyna bardzo cierpi" a ja jeszcze wtedy tak nie cierpiałam jak cierpiałam na partych Oj tam, przeżyłyśmy 1 poród to drugi też... ale ponoć drugi trudniejszy
Co do rany to mnie czasem rwie jak nie taka pozycja... i czuję jakby miało mnie zaraz rozerwać... takie złudzenie
Ja polecam prywatną położną jak najbardziej Bo niestety ale wszystkie położne nie są przyjemne...
Cytat:
z

mnie zastanawia gdzie są Dotk4 i Kamel ???
Dotka ma doła A Kamel pewnie w biegu
Cytat:
ja też się boję nie tyle tego co będzie przed i po, ale samego porodu
Nie ma czego się bać Nie taki diabeł straszny jak go malują Ja po porodzie się zarzekałam, że już nigdy żadnego dziecka... przeszło z czasem A przed porodem, poród, po porodzie- fajne chwile, magia dla mnie Chciałabym jeszcze raz to przeżyć Po porodzie fajne są te pielęgniarki, mówią co i jak, delikatne, miłe Poród i 2 dni po to były przełomowe dni w moim życiu. Fajnie je wspominam, fajne koleżanki miałam
Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tyle naskrobałyście, a ja dzisiaj kompletnie nie mam czasu... ale chciałam jedno napisać

Dziękuję! już mi lepiej Szczególnie Leine, bo jej odpowiedź najbardziej do mnie przemówiła Będę mierzyć z wami i proszę o więcej batów, żebym już tak nie przeżywała

A teraz pytanie, bo przyszłam się poradzić. Mam od rana mocne plamienie - to jest taki lepki glutowaty śluz w kolorze ciemnego brązu. Czy to mam oznaczyć jako @ i pierwszy dzień cyklu?
A już myślałam, że się obrazisz na mnie za takie ostre słowa
Lecimy dalej do przodu Ps. ja wyszłam za mąż w wieku 21 lat, zaszłam mając 23, a urodziłam 2 miesiące przed moimi 24 urodzinami, więc myślę, że wiek masz poprawny, na prawdę
Leine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:06   #3205
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
Mam umowę zlecenie na czas określony - do końca września, pracuję tak już od grudnia 2012, mam normalnie opłacanie składki i się staram z tego co wiem umowę zamierzają przedłużyć - tyle że nie wiem na ile. Ale tak sobie wykombinowałam, że jeśli przedłużą a ja będę w ciąży to muszę pracować do 6 miesiąca, bo mam w umowie, że jeżeli z powodu choroby urlopu lub innych nie będę wykonywać obowiązków to mają prawo umowę ze mną rozwiązać, więc jeśli będę do 6 miesiąca pracować, a potem pójdę na l4 to i tak do dnia porodu będę mieć umowę, czyli dostanę zasiłek potem chyba nie??? zagmatwałam ??
Z tego co wiem, to jak ma się opłacane składki i pójdzie na L4 to do czasu trwania umowy płaci pracodawca, później ZUS. No chyba, że masz np umowę dłużej niż termin porodu, to płącić musi pracodawca.
Rozumiem, że opłacasz dobrowolne ubezp. chorobowe? Musisz je opłaca 90 dni, żeby coś Ci się z niego należało.
Młoda mama, która chce otrzymywać zasiłek macierzyński musi przystąpić do ubezpieczenia min. 90 dni przed porodem, a umowa zlecenia w tym czasie musi trwać. W tej chwili ZUS wypłaca zasiłek przez 6 lub 12 miesięcy. Prawo do zasiłku macierzyńskiego, nabywasz wtedy, gdy urodzisz dziecko w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Oznacza to, że poród musi nastąpić w okresie trwania umowy cywilnoprawnej, kiedy są odprowadzane składki. Czyli, gdyby pracodawca zwolnił Cię przed porodem, no to tego zaiłku macierzyńskiego nie dostaniesz, ale jeśli masz tak jak pisałam - umowę dłuższa niż termin porodu, to nawet ten zasiłek macierzyński Ci się uda dostać.
Stary 2013-08-09, 14:14   #3206
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:

no coś Ty a jak masz wyprzeć, skoro nie czułabyś nic? Nie pamiętam ile trwało ale bardzo króciutko. Fajnie odpocząć przed partymi
Ja nic nie płaciłam Miałam prywatną położną i ona załatwiała wszystko tylko słyszałam przez tel jak dzwoni i mówi: "bo tutaj dziewczyna bardzo cierpi" a ja jeszcze wtedy tak nie cierpiałam jak cierpiałam na partych Oj tam, przeżyłyśmy 1 poród to drugi też... ale ponoć drugi trudniejszy
Co do rany to mnie czasem rwie jak nie taka pozycja... i czuję jakby miało mnie zaraz rozerwać... takie złudzenie
Ja polecam prywatną położną jak najbardziej Bo niestety ale wszystkie położne nie są przyjemne...

Nie ma czego się bać Nie taki diabeł straszny jak go malują Ja po porodzie się zarzekałam, że już nigdy żadnego dziecka... przeszło z czasem A przed porodem, poród, po porodzie- fajne chwile, magia dla mnie Chciałabym jeszcze raz to przeżyć Po porodzie fajne są te pielęgniarki, mówią co i jak, delikatne, miłe Poród i 2 dni po to były przełomowe dni w moim życiu. Fajnie je wspominam, fajne koleżanki miałam
Na "porodówce" dają dziewczynom znieczulenie i normalnie cisną. lekarz im mówi kiedy mają skurcz, same czują lekki ucisk jak to zawsze opisują (bez krzyków, bez bólów)

to z tym, że nigdy więcej dzieci to chyba 99% kobiet mówi po porodzie

Igorek ur.4.09.2010

Stary 2013-08-09, 14:16   #3207
201606201204
Konto usunięte

Sorry żle napisałam. Zasiłek wypłaca ZUS, a nie pracodawca. No i oczywiście zwolnienie chorobowe nie chroni przed utratą pracy.
Stary 2013-08-09, 14:17   #3208
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
nie zagmatwałaś tak, tak długi jak okres umowy jeśli tylko będą Ci opłacać składki. W sumie pierwszy raz słyszę o umowie zleceni z opłacanymi składkami ZUS
Bo to wyjątkowa umowa ja też nie wiedziałam, że tak w ogóle się da - opócz tego po roku pracy ma się normalny urlop pełnopłatny także ogólnie moja umowa nie jest zła

Cytat:
Napisane przez Isabelle_ Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to jak ma się opłacane składki i pójdzie na L4 to do czasu trwania umowy płaci pracodawca, później ZUS. No chyba, że masz np umowę dłużej niż termin porodu, to płącić musi pracodawca.
Rozumiem, że opłacasz dobrowolne ubezp. chorobowe? Musisz je opłaca 90 dni, żeby coś Ci się z niego należało.
Młoda mama, która chce otrzymywać zasiłek macierzyński musi przystąpić do ubezpieczenia min. 90 dni przed porodem, a umowa zlecenia w tym czasie musi trwać. W tej chwili ZUS wypłaca zasiłek przez 6 lub 12 miesięcy. Prawo do zasiłku macierzyńskiego, nabywasz wtedy, gdy urodzisz dziecko w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Oznacza to, że poród musi nastąpić w okresie trwania umowy cywilnoprawnej, kiedy są odprowadzane składki. Czyli, gdyby pracodawca zwolnił Cię przed porodem, no to tego zaiłku macierzyńskiego nie dostaniesz, ale jeśli masz tak jak pisałam - umowę dłuższa niż termin porodu, to nawet ten zasiłek macierzyński Ci się uda dostać.
Opłacam cały czas chorobowe, czyli dobrze kombinuję jak mi umowę przedłużą - a prawdopodobnie przedłużą na rok, to będę pracować ile będę w stanie i nawet jakbym na ostatnie 3 miesiące przed porodem poszła na l4 to zasiłek dostanę, bo mogę być na l4 90 dni zanim mnie zwolnią
Stary 2013-08-09, 14:18   #3209
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to nie zrobili do tego czasu badania nasienia? Ja nie rozumiem tego...
Stary 2013-08-09, 14:18   #3210
Elfka86
Zakorzenienie

co nie znaczy, że nie znajdą haczyka żeby zwolnić mnie wcześniej i d#pa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości