Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-09, 16:47   #691
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
ja ćwiczyłam 6 razy w tygodniu... muszę do tego wrócić chociaż co drugi dzień póki co... może na od orbiego zacznę
no ostatnio właśnie zaczęłam go turlać, no i ćwiczymy leżenie na brzuszku z książeczkami... ale też chętnie poznam jakieś zabawy stymulujące rozwój fizyczny
A jak turlasz? Masz jakiś filmik albo opiszesz?

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:48   #692
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Ada ja pamiętałam okazję ale nie pamiętam żebyś datę pisała

esh ... skończcie z tym bo też zacznę ćwiczyć
nie no, mam z 15 kilo nadwagi, muszę najpierw pospalać coś a potem ćwiczyć, bieganie by się przydało, ale mi głupio wyjść, przebiec 5 metrów i się zasapać kiedyś próbowałyśmy z koleżanką biegać-truchtać i w sumie nieźle było ... sama nie chcę

zaraz Wam napiszę co po gastrologu ale koleżanka zaraz u mnie będzie więc nie wiem czy zdąże teraz.

http://natemat.pl/70943,poronic-po-ludzku masakra
Och moja siostra miala zabieg w 13 tc przyjeli na oddzial pigula wypisujac dokumentympostawila kolo niej sloik i nakleila na nim jej nazwidko no masakra potem kazali jej czekac na patologi ciazy po godzinie przyszla pigula kazala usiasc na wozek i na sale operacyjna po godzinie przywiezli ja spiaca w narkozie na woxku wygladala jak zwloki pigula poklepala ja po twarzy poszrpala i mowi wstawac na lozko szok normalnie... po 2 godzinach obudzila sie i kazali.do domu jechac zero zrozumienia wspolczucia czy empati ....

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
też u nas chłodniej w końcu, powodzenia z wyprawką

wszystkiego najlepszego!!!

to jednak ten syropek, na co on był?

skubana, dobra jesteś! nie daj się

wiadomo, raz na jakiś czas, jednorazowo, na dwie godzinki to może nie wyrządzisz nieodwracalnej krzywdy, ale to Ty masz taką świadomość, ktoś inny dostanie przyzwolenie, będzie nosił, a potem płacz i zgrzytanie zębami

mojacórcia też ma kręcone włoski jak ma mokre, ale schną już proste.
muszę zakupić te woreczki do mrożenia i poczytać Diablki Poradnik Mrożenia

z przyjemnością zaciśniemy wszystkie 12 kciuków

nie pocytowało mi wszystkiego- Ash, no miałam chwilę refleksji z rodzaju, co ze mnie za matka, niewyspała się to do lekarza nie pójdzie, ale dzięki za bacik i czujność
Justi, a Ty jak mrozisz? każda sesja odciągania osobno, czy mieszasz ranną z wieczorną? pytam bo musiałabym mrozić po 50, nie odciągnę więcej za jednym razem.
Diabli- jak duże szyłaś woreczki z ryżem, mniej więcej? połowa małego zeszytu?

Po wizycie w poradni. Pani dr zauważyła lekką asyemtrię, Helcia kładzie główkę bardziej na lewo (ale śpi już z główką na prawo), i przytula ją do barku, więc jest niebezpieczeństwo, że z drugiej strony może to powodować skracanie mięśnia. Mamy zalecenie ćwiczeń, 3 x spotkanie z instruktażem. Terminy- najbliższe na październik. Będę próbować prywatnie. Z poradni panie rehabilitantki robią "prywatnie" (tzn poza pracą) , ale ta z którą rozmawiałam może dopiero we wrześniu, ma popytać koleżanek, jak nie zadzwonią to będę szukać jakiegoś gabinetu. Zapytałam też o nazwę metody (NDT Bobath) i szukam filmików. Jak ktoś zna ćwiczenia na asymetrię ułożeniową, to ładnie się uśmiecham

miły spacerek w drodze powrotnej, ochłodziło się kupiłam borówki amerykańskie i kolejne koszyczki malin do mrożenia. jakieś jeszcze inspiracje jeśli chodzi o owoce, które warto mrozić?

właśnie pożegnałam listonosza, przyniósł biustonosz mama alles (model cubana) i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona. zapłaciłam 66 zł z przesyłką, stanik jest bardzo ładny (czarny) i rozmiar pasuje super. jakby któraś była zainteresowana to sugerowałam się rozmiarówką podaną na stronie mama alles.

dzieki ale nic nie kupilam oprocz bslsamu z kolastyny brazujacego:p
I na nazarlam sie heee
A yemp. Wzrosla slonce wyszlo i mam 31 w domu:banghead:

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
Rozpoczynam szycie zabawki dla Malutkiego!!!

oo jak skonczysz pochwal sie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
No więc po wczorajszej granoli z jogurtem naturalnym i musem malinowym specjalnej jazdy nie ma. W nocy jak zwykle pomęczył go brzuszek, ale było jak zwykle.
Ośmielona dziś wciągnęłam ciasteczko z jabłkiem i kawałek kruszona...kurde, nie mogę się tak rozpędzać

Poza tym kupiłam wiaderko i motoleżaczek, teraz w motoleżaczku Młody śpi, a wiaderko wypróbujemy wieczorem. W sumie w jego obecnym wieku jest poręczniejsze. Mam nadzieję, że się spodoba.

Poza tym zostałam zachęcona do noszenia pieluszki na ramieniu gdy noszę dziecko bo podobno później działa to jako fajny uspokajacz.

Co do asymetrii to my niby też jakąś mamy, ale ja się aż tak bardzo tym nie przejmuje bo naprawdę mam wrażenie, że niewielka.
Nie mniej my ćwiczymy w nast. sposób:
1. np.3x dziennie po 3-5 razy kładziemy Darka na pleckach, bierzemy jakąś zabawkę, skupiamy na niej wzrok dziecka i przeciągamy zabawkę na drugą stronę by obracał główkę. I w sumie tak w obie strony.
2. Ja z nim jeszcze robię taką kołysankę ( to już bez zalecenia rehabilitanka, ale moje dziecie to lubi) - pierwsze ćwiczenie na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=DRvMPSmmBxQ
3.Staram się np. interesować go częściej rzeczami z prawej strony ( bo obecnie woli lewą, ale też bez przesady żeby się nie przekręciło znów)

A z innej beczki, koleżanka mi poleciła na ćwiczenie podnoszenia główki i naprawdę u nas to działa, zamiast na macie czy na jakimś podłożu położyć dziecko na kolanach, przodem do świata i np. poruszać delikatnie nogami w prawo i w lewo i faktycznie on jakoś lepiej trzyma łepek niż na tapczanie.

Vil, czekam też na Twoje ćwiczenia z asymetrii
Zazdraszczam motolezaczka ile dalas za niego ?

Bylam w rossmanie i ta woda bez gotowania to z babydreams?

Vil jak tam Przemus polubil marchew?
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:50   #693
vil84
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Dziewczyny, a pomijając już rehabilitację to jakie zabawy "stosujecie" z dziećmi. Wiadomo, że mówienie, mówienie i mówienie i noszenie w ramionach i po domku i pokazywanie zabawek, ale w sumie co jeszcze porabiacie z nimi?
Np. turlacie je? Wiecie chodzi mi zarówno o zabawy zwykłe jak i np. jakieś stymulujące np. obroty czy cokolwiek
jak trzymam go półleżąco na kolanach to pokazuje zabawki które chwyta łapkami. ćwiczymy obroty. brzuszek, to wiadomo. turlać to bym się bała, my Przemka przewracamy ale delikatnie, w sumie sam łapie o co chodzi, my mu pomagamy tylko.

potem się zastanowię co jeszcze bo coś mało tego, teraz wyłączam listwę z netem bo mamy mega burzę ale fajne powietrze

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:51   #694
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
Justi, Veronic dziękuję. Spróbuje mocniej odciągnąć ta chustę choć wydawało mi się, że jest już w niej Młoda mocno scisnieta

To jest chusta tkanka natibaby Justi dzięki, że dalas swoje zdjęcia to teraz wiem jak to powinno wyglądać. Faktycznie plecki u mojej nie były polokragle aż jak a na pewno tyleczek jej tak nie wystawal. Czyli nóżki muszę bliżej swoich boków brzucha chyba czuć?
Ale ogólnie one powinny zwisac tak od kolana w dół w sensie cała lydka?
A co z raczkami dziecka? W instrukcji nic nie ma gdzie one mają być.
I ten materiał faktycznie miałam z przodu w kilku warstwach ale tak jest w instrukcji jak się chce żeby dziecko było bardziej otulone niby, ale rozumiem, że lepiej tak nie robić?
może mała była ściśnięta ale te boki na bank za luźno i nie bój się, nie da się dociągnąć chusty zbyt mocno

cała łydka zwisa, kolanka masz czuć, najlepiej poprawić nóżki jeszcze po dociągnięciu chusty rączki w chuście, mogą być ugięte, wyciągnąć można jak dziecko już siedzi bodajże... ja też miałam w instrukcji, że materiał na dziecko ale doradczyni poleciła aby był na bokach, nie pamiętam dlaczego ale to też kolejna warstwa materiału, a jest bardzo ciepło...

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:52   #695
vil84
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
średnio... mama była wczoraj i otworzyła mu słoiczek "jabłka ze słodką marchewką" i zaczęła go karmić. ja to robiłam tak delikatnie, na smak, a mama mu prawie na chama 3/4 łyżeczki do buzi no ale zjadł coś tam dzięki temu. teraz pojadł z dwie łyżeczki ale nie chciał buzi otwierać, cały z marchewki był

Stary 2013-08-09, 16:54   #696
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
A jak turlasz? Masz jakiś filmik albo opiszesz?
no jak leży na pleckach to obracam go na brzuszek i z powrotem, nie mam jakiejś metody na to albo obracam go na brzuszek i czekam aż sam na plecy wróci bo czasem mu się udaje

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:
średnio... mama była wczoraj i otworzyła mu słoiczek "jabłka ze słodką marchewką" i zaczęła go karmić. ja to robiłam tak delikatnie, na smak, a mama mu prawie na chama 3/4 łyżeczki do buzi no ale zjadł coś tam dzięki temu. teraz pojadł z dwie łyżeczki ale nie chciał buzi otwierać, cały z marchewki był
a ma odruch wypychania jedzenia z buzi?

Stary 2013-08-09, 16:57   #697
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
powinni sami z siebie i bez pytsnia na osobna sale albo nawet inny oddzial dawac...

no ja mam zamiar miec dzien przerwy zawsze. na regeneracje uprawialam kiedys sport wyczynowo i codzienne treningi to dopiero po czasie... nie ma tak z grubej rury... no i jak bylo codziennie, to nie tak, ze dzien za dniem te same partie sie obciazalo...
Ja tez witam w klubie
12 lat biegalam a teraz nie za bardzo to lubie hee

Cytat:
byłyyyy?! macie dużego Smyka?? chyba wyciągnę tam dziś M. może Bartkowi się spodobają

Vil teraz przeczytałam ten artykuł... porażka w tym naszym kraju po prostu

Znów mamy panę Ja mam pecha na te akacje zamówiłam już nowe dętki, mam nadzieję, że M. jakoś to poklei dobrze, że chociaż chustę mamy
Mam 4 smyki normalne i 1 taki mega ale bylam w takim normalnym ... dzwonilam do siostry i mowi ze u niej w smyku tez sa wiec jest szansa ze u ciebie tez hee

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:

Hee fote mu zrob z checia zobaczymy P umorusanego hii
Kurcze ciekawe jak u mnie bedzie :banghead:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-09, 17:16   #698
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

Zazdraszczam motolezaczka ile dalas za niego ?

Bylam w rossmanie i ta woda bez gotowania to z babydreams?

No więc wyobraź sobie, że na allegro znalazłam stosunkowo tani.
O ten
http://allegro.pl/relaksacyjny-motol...442578463.html

Tzn. wiadomo, że nie jest tani, ale widziałam, że w necie potrafi kosztować 300 pln, a na allegro ponad 200 również, więc ten miał niezłą przebitkę

O a teraz na allegro znalazłam jeszcze tańszą wersję tego motoleżaczka
http://allegro.pl/fisher-price-relak...458448585.html

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2013-08-09 o 17:19
Stary 2013-08-09, 17:20   #699
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
No więc wyobraź sobie, że na allegro znalazłam stosunkowo tani.
O ten
http://allegro.pl/relaksacyjny-motol...442578463.html

Tzn. wiadomo, że nie jest tani, ale widziałam, że w necie potrafi kosztować 300 pln, a na allegro ponad 200 również, więc ten miał niezłą przebitkę
Cena superr kurcze tak zaluje ale teraz to juz sie nie oplaca a 3 dziecka juz nie bede miala

Stary 2013-08-09, 17:42   #700
banka26
Zakorzenienie

Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

A to sesja dzisiejsza mlody tak sie slini ze przebieram go w kolko

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1376062880846.jpg (60,5 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1376062902797.jpg (62,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1376062922219.jpg (54,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1376062939659.jpg (56,7 KB, 22 załadowań)
Stary 2013-08-09, 17:44   #701
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cloche Tobie pewnie 3 razy w tygodniu wystarczy, u mnie to grubsza sprawa A tak szczerze mówiąc, znając mnie, jakbym chciała to 3 razy w tyg robić to ciągle bym sobie mówiła "a, poćwiczę jutro". A tak nie ma być codzinnie. No zobaczymy, jak mi to wyjdzie Ale przetrenować się nie przetrenuję na tym zestawie ćwiczeń

Vil No to mam nadzieję, że w przyszłą środę się uda Wam wybrać. Nawet jeśli to nie spalanie, to może jak zaczniesz pilates to nabierzesz większej ochoty do jakiś aerobowych ćwiczeń.

Co do gastrologa to no aż się nóż w kieszeni otwiera. Ciekawe czy gdyby chodziło o jego (czy jej) dziecko to też by tak ochoczo gluten podawał i czekał aż się organizm zacznie wycieńczać Zwłaszcza jeżeli ostnieje niedrogie badanie sprawdzające, czy jest duże ryzyko zachorowania na celiakię... Najważniejsze, że mama jest mądrzejsza od lekarza

Dziewczyny, ja też myślałam, że z tym turlaniem to jakaś wyższa filozofia i ciągle chciałam Was prosić o instrukcje i zapominałam. A jak układacie rączki dziecka przy tym turlaniu?
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 17:59   #702
karota11
Zadomowienie

co za pogoda...
mimo, iż Misio śpi mi dzisiaj cały dzień z małymi przerwami, to ja i tak padnięta i nie mam na nic siły
Lekarz mi zwrócił uwagę na to, ze Kubuś za mało dźwiga główkę, tzn. dźwiganie leżąc na brzuchu jest ok, ale jak Malutki leży a On podnosi go za ręce to głowa leci do tyłu. czy u Was też to kontrolują?
karota11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 18:34   #703
Ashyshqa
Zakorzenienie

Jenny ciągle zapominam napisać: karmimy się KP
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 19:02   #704
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:

a ma odruch wypychania jedzenia z buzi?
właśnie trudno mi stwierdzić, ale chyba nie, bo jak ma już w buzi to raczej przełyka. gorzej z włożeniem mu tego do buzi jakby wypychał to co już ma to by chyba za wcześnie było ze stałymi pokarmami.

Cytat:
ale on już duży
świetny ma ten niebieski komplecik z czapeczką

Stary 2013-08-09, 19:04   #705
pearl87
Raczkowanie

moje drogie u nas młyn, jutro będzie w domu 9 osób u nas na parę dni, w nd chrzciny (to parę fot wrzucę), a od paru dni mamy tu brata tż z 6 latkiem, który nie bardzo pozwala Małgoni spać ale jest kochany, więc damy radę
cały czas Was śledzę z komóry ale nie mam jak pisać, jak wiecie jesteśmy na co dzień same aż do przeprowadzki i jak mam chwilę to akurat zrobię obiad i coś przygarnę

Wasze dzieciaki są cudne

my też kp nawet wody na razie mała nie chce i dalej bezmleczna dieta,, bo po paru łyżkach lodów była cała noc sensacji ale mi mąż kupił w lidlu 30 kartonów mleka bez laktozy wczoraj, to zaszaleję

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

i smoczków dalej M nie toleruje niestety, więc jestem zaspajaczem głodu i uspakajaczem w 1
pearl87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 19:05   #706
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość

Vil brawo dla czteromiesiecznego już Przemka - ale ten czas leci
Z tym glutenem to ja się nie znam, ale zdaje się Ty wiesz lepiej niż lekarz. Świetna ta nasza służba zdrowia nie ma co.
wiesz co to smutne ale jeśli chodzi o celiakię to naprawdę mam wrażenie że wiem więcej niż lekarze kiedyś poszłam do specjalistki od celiakii, czekałam na wizytę pół roku, pytałam ją m.in o kilka produktów co do których miałam wątpliwości czy mogę je jeść. nie wiedziała, odpowiedź dostałam na forum d/t celiakii, założonym głównie przez rodziców chorych dzieci nie mających nic wspólnego ze służbą zdrowia

ps. i nie były o ogólne pytania czy mogę jeść ciasteczka XXX tylko ogólne pytania np. o kawę.

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2013-08-09 o 19:10
Stary 2013-08-09, 19:13   #707
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
jak leżałam w szpitalu to też mi przydzielili kobietę z poronieniem - po prostu chory szpital i wtedy jej mąż poszedł ochrzanić pielęgniarki że nie mają serca kładąc jego żonę która traci ich maleństwo z kimś kto spodziewa się zdrowego dziecka no i wtedy jakoś osobna sala się znalazła..
Moja koleżanka poroniła na samym początku. Miała zrobiony tylko test bo bety nie zdążyła zrobić. Ale zaczęła wymiotować, dostała krwotok i zemdlała wiec szpital. Na sali leżała z babką do porodu która miała podłączone ktg na 24h. Pytała lekarza ci z dzieckiem, a on na to " jakby nawet tam było ( a tego nie wiemy ) to takiego krwawienia nie miało prawa przetrwać". Wypisała się na własne żądanie bo nie mogła znieść tego bicia serca cały czas obok...

Moja mała cały dzień dziś spi. Budzi się je i śpi. raz nawet 3h co ostatnio rzadko jej sie zdarza. Może odsypia upały, a może to skok nie wiem. Teraz zaczęła coś marudzić ale zbiża sie pora kompania wiec zawsze o tej porze marudzi.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 19:24   #708
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
co za pogoda...
mimo, iż Misio śpi mi dzisiaj cały dzień z małymi przerwami, to ja i tak padnięta i nie mam na nic siły
Lekarz mi zwrócił uwagę na to, ze Kubuś za mało dźwiga główkę, tzn. dźwiganie leżąc na brzuchu jest ok, ale jak Malutki leży a On podnosi go za ręce to głowa leci do tyłu. czy u Was też to kontrolują?
A od kiedy w ogóle można tak podnosić?
Ja na razie od jakiegoś czasu nie byłam u pediatry. U jednego będę w przyszłym tygodniu, ale to w związku ze szczepieniem na pneumokoki ( to u tego z NFZ) i nie wiem czy on będzie robił jakieś testy, a u drugiego ( z Medicover) to na kontrolę mam wpaść dopiero po 3cim miesiącu więc po 12 września.

Cytat:
Napisane przez pearl87 Pokaż wiadomość

i smoczków dalej M nie toleruje niestety, więc jestem zaspajaczem głodu i uspakajaczem w 1
A może spróbuj tego smoczka co my?
Mój też żadnego nie tolerował i kumpela mi poleciła smoczek jakiś z Ameryki, który tam dają noworodkom i zadziałał.
Teraz się naprawdę przydaje jak Młody jest senny a ma jakiś problem by zasnąć.
To dokładnie o ten mi chodzi
http://allegro.pl/smoczek-soothie-ne...442363015.html

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-08-09, 19:28   #709
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:
no straszne... my w klinice kardio mielismy co chwile psychologow przy sobie... i lekarze, chirurdzy i anestesjolodzy zawsze mieli sla nas czas. boszzz, jak to pomoglo... nie wyobrazam sobie byc wtedy sama. a co dopiero z poronieniem na "zdrowej" porodowce
Cloche, widziałam zdjęcia z Twojego porodu i po tym co piszesz jednak widać, jak daleko Polsce do europejskich standardów
Mnie po pierwszym porodzie (dziecko z zespołem downa, z wadą serca) położyli samą (bo dziecko zabrali na patologię) ze szczęśliwymi mamusiami, na duuużą salę. To były najgorsze chwile w moim życiu. Dodatkowo do dzieciaków przychodzili lekarze, badali, ważyli a mnie jedyną omijali.

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Tez chce zaczac cwiczyc ten Skalpel kilka dni robilam juz brzuszki i kilka cwiczen A6W i mialam nie jesc slodyczy caly sierpien ale oczywiscie nie dalam rady
od września zaczniesz

Cytat:
jedna środa nam przepadła, bo była u nas moja mama, a przyjechała o takiej porze (dość późno) że nie chciałam jej wyrzucać mówiąc że idę na pilates a teraz w tą środę było po prostu za gorąco - brzmi jak wymówka ale ja się ledwie ruszałam po domu a ćwiczenia były na 17 więc masakra dla nas ale nie odpuszczamy, na pewno pójdziemy, z tym że to nie jest na spalanie niestety

omg masakra

miałam pisać o tym gastrologu. nie wiem czy jestem przewrażliwiona na punkcie swojego dziecka, czy mojej celiakii, czy dziecka w połączeniu z ewentualnością celiakii ale wyszłam wkurzona stamtąd. ogólnie sens taki że dawać gluten i czekać czy dziecko zacznie mieć problemy, a jak zacznie mieć problemy (biegunki, zacznie tracić na wadze itp) to po pół roku będzie można zrobić jakieś badania bo wtedy dopiero będzie taki zanik kosmków w jelitach Przemek ma 50% ryzyka że będzie chory. każda dawka glutenu dla osoby chorej to trucizna, która powoduje problemy żołądkowe, zwielokrotnione ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego, ryzyko zatrzymania rozwoju fizycznego i psychicznego. do tego pamiętam opowieści mamy o mojej chorobie, jak byłam już na skraju śmierci bo nie wiedzieli co mi jest, leżałam w sumie kilka miesięcy w szpitalu, mając rok ważyłam tyle co 4miesięczne dziecko. wiem że teraz czasy są inne i lekarze mają świadomość choroby i leczenia ale nie pozwolę na to żeby moje dziecko świadomie jadło gluten mając ryzyko choroby. wiem że są wykonywane testy z krwi, darmowe dla osób z ryzykiem choroby takie jak ma Przemek, muszę się dowiedzieć gdzie co i jak, myślałam że lekarz nas pokieruje a ona powiedziała tylko że w Katowicach się ich nie robi i mam poszukać na własną rękę jak się upieram a ona mi zaleca wprowadzenie glutenu od 5 miesiąca po pół łyżeczki dziennie do 10 miesiąca, potem jeden posiłek glutenowy i po nowym roku sprawdzimy co i jak (czytaj: czy jelita są zrujnowane a jeśli tak to w jakim stopniu). po prostu załamka

aha i ważyliśmy Przemka. 3 tyg temu ważył ponad 7 kilo a teraz 6900 przez to że tak mało je muszę go obserwować i ważyć co tydzień.

Pięknie! jeszcze raz w naszym chorym kraju udowadniają, że nie ma kasy na diagnostykę, a potem trzeba wybulić dziesiątki razy więcej pieniędzy na leczenie i jeszcze masz sobie sama radzić i szukać ?

Cytat:

śliczny kawaler
Stary 2013-08-09, 19:37   #710
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:

słodziak! a skąd ten zestawik z ośmiornicą??? wygląda jak z hm a nie widziałam takich, mów mów
aaa i byłam w Smyku ale JUŻ ich nie mają moooże coś w dostawie przyjdzie

Cytat:
właśnie trudno mi stwierdzić, ale chyba nie, bo jak ma już w buzi to raczej przełyka. gorzej z włożeniem mu tego do buzi jakby wypychał to co już ma to by chyba za wcześnie było ze stałymi pokarmami.
chyba nie za wcześnie na jedzenie ale dzieci mają po prostu
na początku bo nie wiedzą co z tym zrobić ale z czasem się oswajają
Cytat:
wiesz co to smutne ale jeśli chodzi o celiakię to naprawdę mam wrażenie że wiem więcej niż lekarze kiedyś poszłam do specjalistki od celiakii, czekałam na wizytę pół roku, pytałam ją m.in o kilka produktów co do których miałam wątpliwości czy mogę je jeść. nie wiedziała, odpowiedź dostałam na forum d/t celiakii, założonym głównie przez rodziców chorych dzieci nie mających nic wspólnego ze służbą zdrowia

ps. i nie były o ogólne pytania czy mogę jeść ciasteczka XXX tylko ogólne pytania np. o kawę.

Stary 2013-08-09, 20:12   #711
karota11
Zadomowienie

Cytat:
A od kiedy w ogóle można tak podnosić?
Ja na razie od jakiegoś czasu nie byłam u pediatry. U jednego będę w przyszłym tygodniu, ale to w związku ze szczepieniem na pneumokoki ( to u tego z NFZ) i nie wiem czy on będzie robił jakieś testy, a u drugiego ( z Medicover) to na kontrolę mam wpaść dopiero po 3cim miesiącu więc po 12 września.

A może spróbuj tego smoczka co my?
Mój też żadnego nie tolerował i kumpela mi poleciła smoczek jakiś z Ameryki, który tam dają noworodkom i zadziałał.
Teraz się naprawdę przydaje jak Młody jest senny a ma jakiś problem by zasnąć.
To dokładnie o ten mi chodzi
http://allegro.pl/smoczek-soothie-ne...442363015.html
no u mnie babka w jednej poradnie tak małego fikała i teraz pediatra ;/ myślałam,ze to rutynowe, ze patrzą na mięśnie głowy ;/
karota11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 20:16   #712
diabli
Zakorzenienie

buuuurza! deeeeeszcz!!! w końcu da się oddychać, szkoda tylko, ze wszystko paruje i robi się duszno.

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Diabli czy ty kuźwa nie masz co robić po nocach? Na każdy post odpowiedź? A jak wizyta brata?
jasne, ze nie mam w ciąży było siku co pol godziny, to teraz mam luz i mogę sobie na łizażu posiedzieć

brat nie przyleciał, niestety nie ma az tyle urlopu, a na tydzień nie oplaca się w sezonie wakacyjnym. jest bratowa z dzieciakami fajni sa hehe. mecza Nele i daja w kosc babci
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 20:16   #713
vil84
Wtajemniczenie

Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Marchewka vs Przemek 1:0

Hmmmm.... przy okazji dzis zauwazylam ze marchewka sie ciezko spiera.... trzeba kupic jakis lepsiejszy proszek czy cus ;>

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1376072071659.jpg (94,6 KB, 44 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-09, 20:16   #714
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
no u mnie babka w jednej poradnie tak małego fikała i teraz pediatra ;/ myślałam,ze to rutynowe, ze patrzą na mięśnie głowy ;/
ale pediatrzy tak robią nasza akurat nie sprawdzała tak Bartka ale motylek już daawno o tym pisała

Stary 2013-08-09, 20:19   #715
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Dzięki że pytasz:-* mama ćwiczy dzielnie, nadal porusza się z balkonikiem po domu albo z pomocą innych. Na trasy typu działka czy coś to wózek:-/
Teraz stawała na komisję i dostała znaczny stopień niepełnosprawności.

Super,że biopsja Cię minęła:-*
oj to faktycznie niezle jej ten wylew namieszal trzymam kciuki za rehabilitacje. jeśli jest tak dzielna i uparta jak Ty to na pewno pozbędzie się balkonika

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
A to wejdzie tyle?!? Bo na stronie piszą, że max 100ml można wlać
Ja nie odciągam dziennie więcej niż 75ml, więc stwierdziłam, że opcja pojemniczków będzie lepsza. Ale może faktycznie rzucę się na woreczki, bo mniej miejsca zajmują.
A myślicie, że mogę np z dwóch dni razem zlać do woreczka i zamrozić?
wejdzie, jest tylko powyżej kreski jak na ich firmowym zdjęciu
http://ecsmedia.pl/c/babyono-woreczk...xt11205657.jpg
odciąć tez można odrobine wyżej niż sugerują.
Stary 2013-08-09, 20:19   #716
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:

Hmmmm.... przy okazji dzis zauwazylam ze marchewka sie ciezko spiera.... trzeba kupic jakis lepsiejszy proszek czy cus ;>

plamy wywieś na dwór na słońce, powinny zejść

Stary 2013-08-09, 20:27   #717
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Wladnie zakupilam spiewusia zobaczymy czy sie spodoba jak tak to bedzie aria heee

daj znac jak dojdzie jakiego wybralas? ciekawe co na to Michas hehe. my byliśmy zachwyceni ta zabawka - nie wiem jak niemowlaki, ale większe dzieci pewnie tez będą miały frajde

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Melduje się że żyje tylko się wakacjuje:p pogoda cudna 34 st.. tylko chlopaki strasznie marudza.. mlodszak płacze ze gorąco a starszak płacze ze młodszak płacze. i weź z taką ekipą wytrzymaj
ale ja się nie uginam i próbuje się relaksować:p
hehe nie daj się facetom. korzystaj z urlopu i wracaj z naładowanymi bateriami

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
my chodzimy na otwarty basen o tej 17:00 już mniej ludzi ale i tak ciężko z pływaniem... 145cm głębokości
a ja muszę mieć naprawdę głęboko aby pływać no ale wygłupiamy się z mężem jak małolaty fajnie jest
małolaty wrzucają dziewczyny do wody albo rozwiazuja im staniki az tak szalejecie?

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
diabli Ci juz odpisała ja mam też pojemniki z aventu i do nich zbieram a jak nie wychodzę to na wieczór zlewam do woreczka po 100-120, mam tez kilka 50
zacznij sobie robic 150, bo niedługo 100 będzie za mało na jedna porcje i będzie wrzask :P spokojnie wejdzie do worka.

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
jak sie urodził to miał kręcone, bo jak mam mokre to są kręcone i miałam nadzieję,że mu tak zostanie, ale jak wyschną to proste no cóż może jeszcze się zakręcą
hehe zrob mu trwala

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
a tak w ogole to doczytalam wczoraj, ze obejdzie sie bez jodowania i tylko 4 dni w szpitalu spedzisz - super!!! co to kciuki potrafia... bedziecie musialy tez trzymac za Florka, jak w polowie wrzesnia znow sie wybierzemy do szpitala...
obeszlo się bez 3 biopsji. jodowanie to zagadka. jeśli po wycięciu tarczycy w histopatologii wyjdzie jednak rak to jodowac się będę musiala. na razie ciagle mam nadzieje, ze nie, bo wtedy kwarantanna z mloda i inne cuda
Stary 2013-08-09, 20:28   #718
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
małolaty wrzucają dziewczyny do wody albo rozwiazuja im staniki az tak szalejecie?
prawie

Stary 2013-08-09, 20:29   #719
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
a w ogole skusilam sie na ten oslawiony skalpel chodakowskiej i moge polecic! naprawde da rade zrobic te cwiczenia i nie trzeba skakac z pelnymi cyckami, a to dla mnie tez wazne za miesiac pochwale sie sixpackiem
no dobra, wrzuccie w końcu namiary. zebym tu nie została jedyna z faldka popatrzymy. i mam nadzieje, ze na patrzeniu nie zakoncze

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

Cytat:
u nas wygląda to tak:
fajnie wygląda taki malutki baczek w kokoniku
Stary 2013-08-09, 20:34   #720
salviae
Zadomowienie

Cytat:

słodko, nie moge sie doczekac, a pewnie po tygodniu bede miala dosyc ladnie wygladasz

marchewka nie daj sie im tam, ja bym duzego olała
puchatkowa ja nie mam chusty tylko nosidło, ale siedzi sie w nim tak samo i nozki jej za bardzo zwisaja, pownnas to tak podciagnac zeby nozki i pupa tworzyły wyrazną litere M

Kuba spi w rampersie z h&m roz 80 i wcale nie jest za duzy
moi sasiedzi kupili Labradora kiedy moj był taka kluseczka , a odrazu sie moja Kalą zainteresowali i sie psina komplementów nasluchala i dostała troszke zaintereowania bo taka zapomniana ostatnio
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości