|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
Owoców nie widzę żadnych
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#17132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#17133 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,
wszystko mi się już miesza! Po treningu jemy białko żeby budować ladne mięśnie? Bo ostatnio w jednej z wypowiedzi Pingwinek napisała że jak cos typu pierogi albo slodycze to po treningu do posilku wyrządzi najmniejszą szkodę. wiec teraz nie wiem, czy mi sie juz wszystko pomylilo, czy to i tak nie zmienia faktu, ze po treningu jemy bialko.. A ja dzisiaj tak: S: owsianka classic ![]() IIS: 2 ciemne kromy z zoltym serem i gdzies 1/4 ogorka dlugiego salatkowego.O(raczej 3 sniadanie): ok.200g twarogu + kefir +pomidor, pomieszane i przyprawione bazylia do tego prawie pol bagietki cebulowej ![]() dalej jeszcze nie wiem..
|
#17134 |
|
Zadomowienie
|
sniadanie: 250g sanoka 0% ,2łyżki płatków owsianych,30g otrebow granulowanych
,kawa bez cukruIIsniadanie: ok.350 g kapusty kiszonej,4 rzodkiewki (srednie) obiad: miseczka arkorokowa warzyw na patelnie Hortex ok 250g 200g sanoka 0% podwieczorek 50g otrebów granulowanych,200g sanoka 0%,kawa bez cukru,jablko kolacja: pewnie tuńczyk albo serek Figura (turek) 3%jogurtowo a mialo byc bialkowo hmm mam nadzieje ze jutro sie uda
|
#17135 |
|
Zakorzenienie
|
gujana
po treningu jemy obowiazkowo białko ( i węglowodany- albo i nie zależy od diety) chodziło mi o to, że jak chcesz zjeść czekoladę to zjedz ją po treningu, co nie znaczy, ze masz ją zjeść zamiast posiłku potreningowego tylko do niego Ifrit Twoja dieta to jest po prostu masakra, dawno czegoś tak koszmarnego nie widziałam
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2007-04-26 o 16:13 Powód: dopisek |
|
|
|
#17136 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny myślicie, że prawdą jest to, że otręby owsiane mają 50kcal w jednej łyżce stołowej? dziś przeglądałam u znajomej z nudów jakieś tabele kaloryczne w formie książeczki, i tam coś takiego pisało. A te otręby to taki delikatny, leciutki wręcz piaseczek, więc mimo, że kalorii totalnie nie liczę to się zastanawiam czy to możliwe. A jedzenie dzisiaj: -śniadanie: owsianka z otrębami i suszoną śliwką -2 śniadanie: bułeczka razowa z polędwicą drobiową i ogórkiem konserwowym -obiad: 2 goląbki w sosie pomidorowym i 3 młode ziemniaczki z koperkiem -podwieczorek: będzie jogurt naturalny z wkrojonym jabłkiem i truskawkami oraz cynamonem -kolacja: 3 kromki razowca schulstad(malutkie te kromki, więc 3 takie=2 zwykłe) z serkiem turek ogórkowym, sałatą i pomidorem ehhhhhhs wyniki badań krwi dobre, czuje się rewelacyjnie, układ pokarmowy bez żadnych sensacji śmiga aż miło(mama i babcia aż mi zazdroszczą "żelaznego żołądka"). Ale niestety lekarz endokrynolog wciąż się niepokoi, bo przytyć ciągle nie mogę, co zjem więcej czegoś tłustszego/dużo węgli typu makarony, kluski to wszystko błyskawicznie się przetrawia i wydala, i na wadze ani grama więcej I dodatkowo mam problem odwrotny niż większość dietkujących, bo od dzieciństwa nie mam totalnie smaku na słodkie, i zasładzam się malutką ilością, tj do zaspokojenia apetytu wystarczy mi kostka czekolady, mała gałka loda, jeden cukierek lub herbatnik i więcej nic a nic. Nie dałabym rady zjeść np pół tabliczki czekolady lub nawet kilkunastu cukierków czy innych ciastek, więc nawet szans na podtuczenie się słodkim nie ma Męczy mnie strasznie ta sytuacja, już nawet zaczynam myśleć nad wizytą u dietetyka, coby polecił zestaw zdrowy i smaczny o bilansie takim, na którym spokojnie przynajmniej te 3 kg do góry podbiję... chociaż z drugiej strony może i głupio lecieć do lekarza z taką błachą sprawą.
|
#17137 |
|
Zakorzenienie
|
Że tak głupio spytam - a mleko to nie białko? Co do owoców to nie lubię, ale staram się. Poza połykam codziennei Centrum ![]() Dziękuję za rady
|
|
#17138 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie obzarstwo znowu masakryczne.
ale miałam stresowy dzien=akademia i te sprawy ![]() duzo dobrego, niekoniecznie zdrowego (mało zdrowego![]() ale..raz sie zyje.... jutro bedzie lepiej. wieczorkiem poćwicze
|
|
|
|
#17139 |
|
Zakorzenienie
|
na wadze ani grama więcej
zebym ja miała takie problemy....
|
|
|
|
#17140 | ||
|
xxyy
|
Cytat:
margitta,kojrze siez watku o prakwu i chcialam zapytac czy smigasz juz legalnie samochodem po ulicach Krakowa? agness, i jak po egzaminach? ![]() Cytat:
|
|
#17141 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: mleko 2% (250-300ml)+płatki, kawa z mlekiem
*Corny linea *Szklanka soku jarzynowego O: Paczka warzyw z hortexu+duża pierś z kurczaka Ujdzie? |
|
|
|
#17142 |
|
Zakorzenienie
|
Atram z Twoich posiłków TYLKO 1 jest w mairę oki, reszta to masakra wieksza lub mniejsza
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#17143 |
|
xxyy
|
te kotlety warzywne co zrobilam sobie na obiad to normalnie niebo
starlam na tarce pol selera, dwie pietruszki, ziemniaka, dodalam do tego jajko i 3lyzki maki, wymieszalam, dodalam przypraw roznych i wrzucilamna patelnie z oliwa. jak sie zaruienilo to przerzucilam do piekarnika na 15 min. w sobote chyba tez sobie takie zrobie bo pyszne i zdrowe i sama wymyslilam
|
#17144 | |
|
xxyy
|
Cytat:
nie rozumiem dlaczego myslalam ze juz jest lepiej,staram sie by w kazdym posilku bylo bialko
|
|
#17145 |
|
Zakorzenienie
|
jedyny w miare oki posiłek to posiłek nr 2 o 10
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#17146 |
|
xxyy
|
a co jest nie tak w pozostalych?
prosze napisz bo chyba zaraz calkiem sie zalamie i strace wiare w sens tego wszystkiego![]() co np jest zlego w tym ostatnim? przeciez tofu sojowe to bialko, a pomidor i ogorek to warzywa. wiec kolacja jest bialkowa. i przeciez podwieczorek nie rozni sie tak bardzo od 2 sniadania wiec dlaczego masakra?
|
#17147 |
|
Zakorzenienie
|
brak białka300 g kefiru 0%,pol banana
2 kromki chleba sojowego z 2 lyzeczkami chrzanu, kawa z mlekiem bardzo mało białka, za mało placek z : polowy serera, dwoch pietruszek, ziemniaka,jajka, 3 lyzek maki (nie wiem czy usmazyc go na lyzeczce oliwy czy to bedzie zle polaczenie?) , surowka z 2 marchewek (posilek przedtreningowy) no chyba, że jajek jest 3, ale wtedy to jest fatalne połączenie, bo straszne dużo ww i tłuszcz, a dodałas jeszcze oliwe salatka za 80 g tofu sojowego marynowanego, pomidora i ogorka 150 g serka wiejskiego 3%, pol banana (posilek potreningowy) powinno być białko szybkowchłanialne, ale może być
|
|
|
#17148 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadal, jeszcze... Miałam dziś coś z niej zrobić, ale jestem wykończona, bo przed chwilą wróciłam i nie mam siły na twórcze gotowanie Odbije sobie to jutro Ja nie mogę jeść ani przed ani po Ale to już naprawdę muszę się bardzo denerwować. W sumie tak było kiedyś. Teraz już jest OK i nawet czasami zaraz przed samym egzaminem (kilka minut przed wejściem na salę) jem sobie normalnie Nie wiem od czego to zależy Ale większe mam problemy z tym, że za bardzo wszystko przeżywam: zły humor, jakaś kłótnia zazwyczaj równa się zupełny brak apetytu i to nawet na kilka dni Cytat:
No niestety póki co Ci nie pomogę, bo ja jeśli już jem coś out gdzieś to na rynku albo u mnie w stołówce na uczelni ląduje Ale zazwyczaj sama sobie coś pichce![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#17149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kol do wiejskiego solidna porcja warzyw no i jak ? wiem że podwieczorek do bani |
|
|
|
|
#17150 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17151 |
|
xxyy
|
ale ten kefir ma w 100 g 3 g bialka i 3 g weglowodanow, wiec w 300 wyszlo mi 9 g bialka wiec nie az taki brak.
a jakie bialko jest szybko wchlanialne? wydaje mi sie ze bialka nie jest az tak malo, nie jestem na diecie redukcyjnej wiec nie musze miec 2 g na 1 kg ciala, starszy mi 1 g. dla mnie to i tak sukces bo wczesniej prawie w ogole bialka nie jadlam tylko glownie weglowodany. a moglabys mi pokazac jak powinny wygladac posilki wegetarianki tak zeby wszystko bylo dobrze? co laczyc z czym i w jakiej ilosci?
|
#17152 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#17153 |
|
xxyy
|
|
#17154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Początki były trudne, ale teraz już mi dobrze idzie![]() Jest nawet wątek o moich zmaganiach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=180631
|
|
|
#17155 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a ja nie wsiadlam za kierownice odkad zdalam prawko tzn od listopada i ciemno to widze
|
|
#17156 |
|
Zakorzenienie
|
Atram tak sie zastanawiam po co Ty się pytasz, po to żeby sobie ze mną podyskutowac, ze jest zupełnie inaczej?
jeśli twierdzosz, że 9 g białka w posiłku jest oki to Twoja sprawa nie moja a poza tym jeśli nie jesz ryb to jedynym szybkowchłanialnym białkiem w tym przypadku jest odżywka a co do diety wegetariańskiej to ja jestem przeciwnikiem takich diet i to wszystko co mam do powiedzenia na ten temat
|
|
|
#17157 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja sie zawsze zastanawiam jak ktos pisze, ze nie lubi owocow lub warzyw Nie wyobrazam sobie tego jakos... Co Wy jecie dziewczyny? Same mięso + chleby,kasze,ryze, makarony i koniec?
|
|
#17158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pomidorówka (przecier własny) ze słonecznikiem prażonym (podsmażam na patelni bez niczego)
|
|
#17159 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mięso nie każde![]() Mam swoje sprawdzone rzeczy, które z kolei uwielbiam i zawzse się tego trzymałam. Problem się pojawia jak chce się schudnąć
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:23.

i gdzies 1/4 ogorka dlugiego salatkowego.
,kawa bez cukru
pewnie tuńczyk albo serek Figura (turek) 3%
dziewczyny myślicie, że prawdą jest to, że otręby owsiane mają 50kcal w jednej łyżce stołowej? dziś przeglądałam u znajomej z nudów jakieś tabele kaloryczne w formie książeczki, i tam coś takiego pisało. A te otręby to taki delikatny, leciutki wręcz piaseczek, więc mimo, że kalorii totalnie nie liczę to się zastanawiam czy to możliwe.