|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17221 | |
|
xxyy
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
a tak ogolnie stwierdzilam ze zdrowe odzywianie nie jest dla mnie, bede sie starala jesc zdrowo, duzo warzyw, bialka i zdrowych tluszczy ale doszlam do wnisoku ze nigdy nie bedzie idealnie. myslalam ze dzisiejszy jadlospis jest juz ok, ale okazalo sie ze 1 posilek z 6 jest dobry, co mnie przylamalo. zupelnie nie wiem juz jak komponowac posilki. postanowilam sie tym nie przejmowac i jesc to na co mam ochote, sluchaac swojego organizmu i slyszec co jest mu potrzebne
|
|
#17222 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Oj Seemore,Seemore...Pewnie sie powtarzam ale naprawde powinnas sie skonsultowac z psychologiem,twoja niska samoocena i zaburzenia odzywiania az sie o to prosza..Nie wspominajac o wahaniach humoru..O 10 jestes cala w skowronkach i piszesz,ze sie zabierasz za siebie a godzine pozniej,ze sie tniesz bo sie objadlas, a kolejna godzine pozniej,ze jest ok i masz wszystko pod kontrola. Jesli rzeczywiscie tak bardzo chcesz schudnac to pamietaj,ze wszystko zalezy tylko i wylacznie od ciebie.Nikt ci do buzi jedzenia nie pcha,sama to robisz. I potem masz wyrzuty sumienia itp i sama sie nakrecasz. Wywal slodycze z domu (i nie tlumacz sie,ze inni domownicy jedza),pocwicz codziennie po 15 minut chociaz,wyjdz na spacer,porozmawiaj z kolezanka. Ustal sobie menu na nastepny dzien i sie go trzymaj. Tego co nie ma w menu nie ruszasz i koniec!!! Jestes taka mloda osobka, postaraj sie wyobrazic sobie siebie za 10-15 lat. Chcesz byc gruba,zgorzkniala baba?NIE! a jak juz wczesniej wspomnialam tysiace razy umiesz ukladac swietne jadlospisy. Wiec do dziela!!! zycze ci wszystkiego dobrego.
|
|
#17223 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I wiecie co?ja poprostu jestem teraz głodna, napewno dlatego, że nie było podwieczorka ale co ja mam zrobić jak pracuję a jak wróce z pracy to już jest późno, zjem obiad i mieści mi się tylko kolacja i dopiero w takich godzinach robię się głodna a niedługo idę spać ![]() tzn nie było kolacji
|
|
#17224 |
|
Zakorzenienie
|
zjedz pozniej kolacje?
|
|
|
|
#17225 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
chce poprostu zdrowo jesc, juz widze poprawe w stosunku do kiedys, ale przeginac nie bede. nie jestem sportowcem, nie jestem tez nikim innym kto musi prowadzic taka a nie inna diete. jestem sobą i bede jesc to na co mam ochote,oczywiscie w granicach rozsadku, ale tez i z drobnymi grzeszkami.. np te pyszne lody dzis... i to jest chyba zdrowe podejscie... Cytat:
|
|
#17226 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() [quote=nefre;4221880]To jest głodzenie się quote] To nie jest głodzenie sie ![]() Jem normalnie śniadanie<dzisiaj jak zjadłam owsianke to myślałam że nią żygne... nie umiałam jej zjeść a jak byłam na diecie to zawsze czekałam i jedzenie owsianki sprawiało mi radość a nie trudność ![]() Wiem że daleko tak nie zajde ale to jest tylko jeden dzień takie mini oczyszczenie Od soboty będzie sweet ![]() I promise
|
|
|
|
|
#17227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17228 |
|
Zakorzenienie
|
Widocznie ja jestem w takim razie jakaś dziwna.Dzisiaj zjadłam sobie loda,a po powrocie do domu zjadłam rybke i brukselke,a chyba powinnam zjeść pake chipsów i zalać to colą
|
#17229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki.
|
|
|
#17230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() mnie sie też zdarza tyle jeść ale czuje sie wtedy przepełniona wiec staram sie troche mniej spozywac tymbardziej że chciałbym kilka kg zrzucić
|
|
|
|
|
#17231 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#17232 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, niektórym wam to musi się w życiu bardzo nudzić (mówię o tych obsesyjnie myślących o jedzeniu, kalkulującym niewiadomo co i umierającym z rozpaczy po odrobinie słodyczy...)
Ja mimo problemów wagowych(i to o dziwo NIE UROJONYCH tylko wynikających z przyczyn zdrowotnych) jakoś zamiast siedzieć, płakać i zastanawiać się nad niewiadomo czym wolę i wybieram robienie witraży i malowanie ceramiki, wycieczki rowerowe, granie na gitarze, spacery z psem, dobrą książkę i koncerty, spędzanie czasu z ukochaną rodzinką i wieczorki kulinarne z przyjaciółkami, moją mini-hodowlę kaktusów... i jakos dobrze się z tym czuję, mam masę pasji i zajęć ciekawszych od myślenia o tym "co zjem za godzinę", a nad jedzeniem myślę tylko po te parenaście minut dziennie jak wejdę na wizaż dowiedzieć się czegoś nowego i poradzić. Pozatym biegam, załatwiam swoje sprawy i cieszę się z życia, które naprawde toczy się poza tabelami kalorycznymi...mówię to jako osoba nie do końca zdrowa, która potrafi docenić czar życia, i chciałaby się nią podzielić z każdym kto depresyjny i smutny. A tak swoją drogą to również, jak każdy człowiek, mam swoją słabość kulinarną, którą jest dobry makaron(tagiatelle lub penne) ugotowany koniecznie al dente. I zjadam go zawsze ogromne porcje, wręcz objadam bo to moja smakowa namiętność. Tyle że podchodzę do całej sprawy normalnie i zamiast przeżywać, mieć wyrzuty sumienia i szaleć potem, to średnio raz na miesiąc/półtora zamykam się na pół dnia w kuchni i przyrządzam szczególnie starannie jakiś przepyszny sos, kupuję naprawdę dobry makaron, układam wszystko, dekoruję i komponuję na ślicznej zastawie i ładnym obrusie, do tego lampka wina i razem z rodzinką zajadam ze smakiem ile tylko mam ochotę, celebrując przyjemność i ciesząć oprawą całości, i nie myśląc, ża akurat zjadam za dużo. I to zdecydowanie przyjemniejsze niż najpierw napad a potem katowanie się wyrzutami sumienia. Uważam, że naprawdę warto zrobić sobie raz na jakiś czas taki obiad-przyjemność z ulubioną potrawą, zadbać o ładne przygotowanie i ozdobienie stołu i cieszyć się jedzonkiem pysznym powoli i w spokoju...to uczy odnajdywania w jedzeniu czegoś więcej niż kalorii i białek/węgli tłuszczy, uczy przyjemności i służy powolnemu rozsmakowywaniu, co jest alternatywą dla kompulsywnych napadów, dlatego bardzo polecam!
|
#17233 |
|
Zakorzenienie
|
Atram czytaj ze zrozumieniem: pisała, że moze być więcej, o 9g białak nic nie pisałąm, ale to Twoja dieta i Twoja sprawa
nefre jak chcesz mieć mięsnie to po pierwsze wiecej ww po treningu po 2 porządny trening, który prowadzi do mikrouszkodzeń we włóknach - potrzebne jest obciązenie agness wiecej ruchu to dobry pomysły, złym pomysłem jest niezjedzenei z tego powodu jakiegoś zaplanowanego posilku, ewentualnie mozna zjeść trochę mniej ww i tłuszczu tylko nigby nie ruszamy białak z drugiej striny takie zig-zag w diecie od czasu dio czasu sa nawet wskazane - leptyna i grelina bardzo to lubią
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#17234 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwinku o której Ty rano wstajesz bidulko?
|
#17235 |
|
Zakorzenienie
|
a czemu bidulko??
ja nie musze, mam po prostu taki organizm, wstaje o 4 max 5 strasznie klopotliwe jest to na wakacjach - bo się platam do 7 i wtedy dopiero budzę mężą
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#17236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ze mnie jest śpioch,do potęgi 3 i nie wyobrażam sobie wstawać o 4-5 z trudnością przychodzi mi wstać o 6.Jeżeli Twój mąż też sobie lubi pospać to troche mi go szkoda![]()
|
|
#17237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie wstawanie z samiutkiego rana.Przynajmniej dzień dłuższy i nie 'ucieka' (tak jak mi kiedyś, jak w weekendy wstawałam nawet o 12. ) Od roku nie wyobrażam sobie np. w weekend wstać później niż o 6.30 ![]() I łaże po domu, ponoć wszystkich budząc przy tym ^^ A oni i tak wstają o 10 - 12. A w tygodniu u mnie 5 - 5.30 zależy w jakie dni. ![]() Tak czy inaczej ja osobiście o wiele lepiej się czuje śpiąc krócej niż leżąc do niewiadomo ktorej ;D |
|
|
|
|
#17238 |
|
Wtajemniczenie
|
Życie jest takie do dupy, właśnie zjadłam razową bułkę z sałatą, plasterkiem filetu z indyka, z pomidorem i rzodkiewką popijając sokiem grejfrutowym
Zamiast sie cieszyc dobrym i zdrowym jedzeniem to ja juz rycze bo nie mialam kasy na wiesniaka i nie dostarcze przepisowej ilosci białka
|
#17239 |
|
Zakorzenienie
|
Lolcia na codzień to nie problem, bo mamy duży dom i mu nie pzreszkadzam, ale w hotelu to już insza inszość
|
|
|
#17240 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam wszystkie wczorajsze wpisy na tym wątku i po prostu rozłożyły mnie niektóre posty, niektóre z Was się zwyczajnie oszukują piszą ze chcą przytyć a jedzą tyle co kot napłakał, inne same jogurty, jakieś głodówki, orzeszek z kolei odchudził się (choć wątpię że zdrowo) a teraz wcina same słodycze i chce wszystko zaprzepaścić, dziewczyny to wasze zdrowie nie marnujcie go.
Ja wychodzę na prostą z moim żywieniem, bardzo skrupulatnie pilnuję białka, zdrowych tłuszczy i warzyw, kiedyś moje posiłki to były wyłącznie jogurty oczywiście naturalne i bez cukru….posiłki 2 w porywach 3, doprowadziłam mój organizm do ruiny, teraz zaczęłam zdrowo jeść i tego mam zamiar się trzymać, choć początkowo przytyłam 2 kg…mam nadzieję że jak doprowadzę mój organizm i metabolizm do ładu to się wszystko ureguluje
|
|
#17241 |
|
Zakorzenienie
|
tylko nie idz glodna spac! ja tez nie jadlam podwieczorka i zjadlam 2 kolacyjki. u mnie poprostu bylo tak goraco, ze sie opilam tyle wody, ze nie weszlo zadne jedzonko w okolicach podwieczorka. ale trudno
[/quote]Gujana! za późno, poszłam tak spać!wyłączyłam kompa i już tego nie odczytałam!Trudno... A dziś: Śniadanko 6:00 posłuchałam się Was: owsianka bez niczego + kawa z mlekiem (tylko niezbyt się tym najadłam, wydaje mi się, że jak miałam słonecznik i dynię to było to bardziej sycące) II śniadanko w pracy kanapeczka z roladą z piersi z kurczaka z papryczką konserwową (nie wiem ile ma kcal ale nie miałam z czym sobie innym zrobić, żeby nie była to sucha kanapka, ja nie smaruję masłem bo nie lubię), do tego jabłko, wiejski no i jak to zwykle bywa kawka i herbatka Dalej to jak zwykle nie wiem, mam dziś "napięty grafik " więc nie wiem jak to będzie.
|
#17242 |
|
Wtajemniczenie
|
buuu
Życie jest piękne. Nareszcie w Niemczech Edytowane przez seemore Czas edycji: 2007-04-27 o 08:38 |
|
|
|
#17243 | ||
|
xxyy
|
Cytat:
mysle ze mozna byc zdrowym i szczesliwym nawet bez tych 20 g bialka w posilku. Cytat:
|
|
#17244 | |
|
xxyy
|
Cytat:
![]() i doszlam do wniosku ze moze te kompulsy wynikaja z tego ze staram sie przestrzegac rygorystcznie tego co sobie zaplanuje, nie pozwalam sobie na zadna spontanicznosc np przez kilka dni, nie slucham mojego organizmu kiedy jemu sie chce malego batonika. moze gdybym wtedy zjadla jednego malego batona, to potem kilka dni pozniej nie mialambym ataku obzarstwa?
|
|
#17245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedy z powodu niewłaściwego odżywiania wszystko będzie nawalac choć w Twoim przypadku - tzn przy żywieniu się praktycznie samymi jogurtami 0% to wyjdzie znacznie szybciej, znam to z autopsji niestety
|
|
|
#17246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko jest dla ludzi, przecież raz na jakiś czas można zjeść batona
|
|
|
#17247 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
witajcie dziewczynki
u mnie dziś znowu cały dzień na uczelni ale jakoś sobie poradzę mam nadzieję! zabrałam ze sobą serek wiejski, 2 spore kanapki z bulek wieloziarnistych z gotowanym jajkiem z rzodkiewką, sałatą i ogórkiem, kilka kiwi i sok warzywny fit ![]() miłego dnia. mogę zjeść na kolację rybę z parowaru? ![]() Aha, ostatnio kupiłam zarodki pszenne i dodaję je do owsianki przed ugotowaniem... to dobry pomysł?
|
|
#17248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#17249 |
|
Zakorzenienie
|
zarodki tylko na zimno
|
|
|
#17250 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwin2 mam prośbę, doradziłabyś mi w sprawie mojego jedzenia?
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.

chce poprostu zdrowo jesc, juz widze poprawe w stosunku do kiedys, ale przeginac nie bede. nie jestem sportowcem, nie jestem tez nikim innym kto musi prowadzic taka a nie inna diete. jestem sobą i bede jesc to na co mam ochote,oczywiscie w granicach rozsadku, ale tez i z drobnymi grzeszkami.. np te pyszne lody dzis... 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

i dodaję je do owsianki przed ugotowaniem... to dobry pomysł?