|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
Wiktoria robi takie i takie kupki co dziwne, te zwarte bardziej śmierdzą czasami zrobi takiego śmierdziela, że aż strach iśc ją przewijać, idę, odwijam pieluchę a tam mały bobek
|
|
|
|
|
#1442 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Jezuuuu ale mi dziś łeb pęka
![]() Od szczypiorku Do tej pory wiedziałam, że nie mogę jeść cebuli surowej bo tak to się dla mnie kończy a disiaj na śniadanie zjadłam wieśniaka ze szczypiorkiem i od razu mnie ścięło ![]() Do tego Ewa zapomniała, że się drzemie i się bujałyśmy dośc długo. Dzięki bogu już ją przekonałam i mam chwilę. Cytat:
![]() Cytat:
Ale ona fajna! Cytat:
![]() U nas nie ma problemu z zasypianiem w łóżeczku bo udało nam się to osiągnąć jak Ewa miała kilka tygodni. Problem u nas polega na tym, że tak jak spała do 3-4 bez pobudki tak teraz budzi się koło północy i ciągle wisi na cycku. Miłam się zawziąść i ją odkładać ale nie idzie mi to. Pierwszej nocy jak ją wzięłam na karmienie to mi się przysypiało i spała ze mną a wczoraj było takie darcie paszczy, że ja dziękuję, nie byłam na to gotowa psychicznie. Ale wczoraj w ogóle na wieczór były hocki klocki. Spróbuję dzisiaj ale czarno to widzę Teorię mam opanowaną ale praktyka to masakra. Jak się budzi pierwszy raz i chcę ją oszukać wodą to się drze mocniej, jak chcę jej dac smoczka to drze sie jeszcze mocniej i wpada w prawie histerie machając łapami i nie pozwalając sobie wcisnąc tego smoczka. A przystawiona do cycka ciumka i ciumka i ciumka Dzisiaj znowu będę próbować ale czarno to widzę. Nie chcę się nastawiać negatywnie, bo wiadomo jak to działa, ale jakas taka jestem zniechęcona. A jednocześnie wykończona takim modelem nocy. ![]() Cytat:
A nie, przepraszam. Te rzadkie są zwykle w aucie/na mieście kiedy trudniej je oporządzić
|
||||
|
|
|
#1443 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mówię Ci, ja też myślałam, że moje dziecko nigdy nie zechce butelki, bo tyle razy próbowaliśmy i Ja właśnie nie chcę teraz wprowadzać smoczka, bo nie chcę później mieć problemu z oduczaniem, a dwulatek ze smoczkiem to dla mnie przesada ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Natalka a zastanawiałaś się nad testami z krwi? Jest trochę płaczu przy pobraniu, ale dostaje się jednoznaczną odpowiedź, czy jest alergia, czy jej nie ma. My robiliśmy na jajko, gluten i mleko, bo małemu wracała biegunka i wyszło, że nie ma alergii. |
|||
|
|
|
#1444 |
|
Zakorzenienie
|
100 latek dla chłopaczków!!!!
dla Jasia Ta'i dla Adasia Goby i dla Adasia Majki Jestem w domku na pare dni zupełnie inaczej się Was czyta na lapku ![]() Kala wyluzuj z tym usypianiem ![]() doskonale rozumiem to cyckowanie w nocy mała tez ma taki okres, zaczęla wiecej jesc w dzien i widac ze to nie jest glod zaczne z woda itp ale na luzie, nie mam zamiaru jej uczyc zasypiania samej w dzien teraz jak widze, ze chce zasnac przy piersi to szybko go zabieram i mimo protestow przytulam do siebie i klepie po pupce w koncu zasypia w nocy tez teraz zaczne tak robic czesc nocy spi u siebie, ale czesc ze mna i zobacze jak bedzie z jej pobudkami, byc moze jednak bedzie jeszcze potrzebowac mleka w nocy albo mojej obecnosci i przytulenia i luz i tez bezsmoczkowa i bezbutelkowa jak jej brat ![]() co z tego jak Tomek potrafil usnac i spal nawet do roczku sam w łózku, jak teraz i tak kocha spac z tata ![]() i albo przyjdzie w nocy, albo woła dlatego sama sie nie bede spinac, grunt to zeby sie wyspac ![]() tez u niego byl taki okres z cyckowaniem tyle, ze ze mna nie spal to latalam co godzine do niego az tez zaczelam mu dawac wode i spiewac do snu i klepalam po pupce i uciszalam szumiąc potem juz wiedzial cycek na wieczor w nocy tylko przytulanie, cycek na sniadanie
|
|
|
|
#1445 | |
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
na wszelki wypadek kupilam probiotyk i te kupska nieszczesne go w nocy wybudzily jakos po 1 i zasnal o 3 dopiero ![]() teraz od 2 godz spi, chyba odsypia noc |
|
|
|
|
#1446 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wrzuc na luz Kochana a jak nie wyjdzie to nic sie nie stanie, za pare lat Twoja cora bedzie miala wazniejsze sprawy niz mamusia ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- a na te drapanie, co kilka dni temu pisalam, kupilam balneum baby olejek do kapieli na swedzaca skore i jest juz lepiej, w ogole fajnie nawilza skore |
|
|
|
|
#1449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze bedziemy tesknic za takimi problemami ![]() Sanetka super zdjęcia!!! kochane te Twoje dzieciaczki Czy ktos jeszcze wrzucił jakies zdjęcia do albumu swojego???????????????? chętnie bym spojrzała na nie ![]() |
|
|
|
|
#1450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaki probiotyk? |
|
|
|
|
#1451 |
|
Zadomowienie
|
eee, to na pewno nie biegunka, nie martwilabym sie tym
multilac baby |
|
|
|
#1452 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1453 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
a jak rozwiązujesz sytuacje, gdy jest np. jakaś impreza i byś chciała dłużej posiedzieć z gośćmi zamiast leżeć w łóżku z dzieciem od 21 np? Cytat:
Cytat:
|
|
#1454 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
musze jakis aparat kupic Ktora tu ma TZ fotografa?
|
|
#1455 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o Izę to tak różnie - raz zbite raz rzadsze z tendencją do rzadszych. "zapach" podobny to tego co piszesz. Cytat:
![]() Najpierw zastanów się czy w ogóle chcesz coś zmienić. Jeśli chcesz to zrób sobie plan i daj sobie jakiś czas na jego realizację. Ja dawałam sobie tydzień. Raczej nie proponuję robić tak że dzisiaj coś robisz, a jutro odpuszczasz. Bo tak tylko będzie chaos i może być jeszcze gorzej. No chyba, że będzie jakiś dramat to wtedy trzeba zastanowić się co dalej. Jak nie wychodzi to trudno i próbujemy innym razem. Bo nie każdy moment jest dobry - może mieć skok rozwojowy czy iść jakiś ząbek i nie ma co dokładać dziecku stresu. A i jeszcze jedno. Nikt tu nie da Ci gotowej recepty z gwarancją, że na pewno się uda, bo każde dziecko jest inne. Są rzeczy, które u wielu dzieci się sprawdzają, ale czy tak będzie u Ciebie to nikt nie wie ![]() ---- Sanetka - cudne dzieciaczki
|
||
|
|
|
#1456 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzięki za odpowiedź Jan pogardził obiadem ![]() mówię mu że mama tak się napracowała a Jan "Nie!"
|
||
|
|
|
#1457 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a moja dziś wyjątkowo zjadła trochę obiadku bez ryku natychmiastowego. Wsadziłam w krzesełko, dałam zabawkę i podawałam po trochu papki (bo jeszcze miałam akurat papkę kupioną od kiedyś). Zjadła ok. 1/3 słoiczka bez protestów, co jak na nią jest niespotykane
|
|
#1458 | |
|
Zakorzenienie
|
moje są ok
a Adasia różne, od wyboru do koloru Cytat:
![]() Adaś dziękuje za życzenia |
|
|
|
|
#1459 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ewa spała mi chyba ponad 2h.
I odkryłam dzisiaj, że nie musi mieć gładziutkiej papki, rozdziabdziałam jej rybę widelcem i zjadła Cytat:
![]() Ale póki co zrobię tak, że jakiś czas po obiadku w ramach podwieczorku dam owocek z kaszką żeby była bardziej najedzona przed snem. I butlę nocną ma zwiększoną do 210ml odkąd wróciliśmy z wakacji. Plus cycek na żądanie między tym. No zobaczymy... I postaram się ją karmić na siedząco, żeby nie kimnąć Wtedy jak ją odłożę to może nie będzie tak tego cycka szukać z przyzwyczajenia bo jednak będzie w swoim łóżeczku, w którym umie spać...Cytat:
![]() Idziemy na spacer, dopiero
|
||
|
|
|
#1460 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn klade sie z nia kolo 19 lub 20 (zalezy ile spala w dzien i czy jest spiaca) karmie, ona zasypia i ja tam zostawiam, albo zasypia na mnie to przenosze do jej wyrka i jak sie budzi to karmie i znow do wyrka, czasem z 5 razy,a czasem 1 nie ma reguly i moge wracac do ewentualnych gosci tylko teraz bede modyfikowac zeby zasypiala za akzdym razem bez cycucha w zebach bo tak roznie bywalo, czasem sie najadla i odwrocila i zasnela sama, a czasem gorszy dzien to przy piersi czasem to trwa 3 minuty czasem 15 ale wczesniej bylo tak ze sama nie spala wcale w swoim lozku i chodzilam spac razem z nia ale uregulowalam troche jej rytm za dnia i chodzi spac wczesniej, to ja wlasnie zostawiam w wyrku albo przenosze do jej ale to musisz wyczuc swoje dziecko sama bo np jesli ma lek separacyjny, to nie wroze sukcesu w tym momencie bo tak moze byc albo zeby, za duzo wrazen tak jak Sola napisala recepty nikt Ci nie da i Tobie to musi pasowac i dziecku powuem szczezre, ze zaluje, ze przez pierwszy rok Tomi spal sam wiecej bym sie wysypiala ![]() u niego kazdy zabek to ryk w nocy itd Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Ja na swoje też nie narzekam ![]() Mati ma musztardowe począwszy od koloru na konsystencji kończąc Jak dużo wszamie stałych rzeczy to kupy jest więęęęęęęęęcej ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Kala ja z Piernikowa jestem ![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- własnie ma któras jakis godny polecenia aparat foto ![]() Jagnna
|
||
|
|
|
#1461 | |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam!!! w biedronce są kaszki zdrowy brzuszek za 8.99 (u mnie były 2 rodzaje - manna mleczna i z lipą), body 2 szt za ok 20 zł, mleko nan w dużych puszkach, obiadki i deserki (gerber i coś tam jeszcze), chusteczki do dupki, dada ale te fajne bawełniane - dwupak za ok 7-8 zł
---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- też się zbieram ![]() Cytat:
![]() :brzyda l:też musimy kupić a Jagny mąż ma wypaśny sprzęcior! Jagna popytaj starego o małe aparaciki, nie za drogie ![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- chyba mnie pogięło zabrałam się za pracę piszę plan rozwoju, no ale kiedyś trzeba zacząć
|
|
|
|
|
#1462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czyli ona jakieś 3-4 godz Ci pośpi od momentu zaśnięcia? Bo moja to jak cycka wypuści jak już zaśnie to się może z godzinę pośpi i już znowu szuka cyca. Czyli nie pozwolisz jej zasypiać przy piersi a zamiast tego będziesz przytulać? Mojej to by chyba nic nie dało. Ona jak nie przy piersi to w nosidełku bujana jedynie zaśnie. A jak przy piersi nie zaśnie to zaczyna płakać i takie tulenie nie pomaga. No chyba, że trzeba by było tulić aż się zmęczy tym płakaniem. Jak nie zaśnie przy piersi to w nosidełku zasypia bardzo szybko. Ale po niecałej godzinie się budzi i ją biorę do cycka i śpi dalej Z Piernikowa - smacznie brzmi
|
|
#1463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wtedy przenosze, maks 2 godziny przespi bede tulic i na sobie np poloze i bede ja klepac w pupke, nawet zeby cal sie przesuwala, bede szumiec itd wyjdzie w praniu ja tez nie lubie kiedy placze,zreszta chyba zadna mama ![]() z Piernikowa, no chyba rozumiesz zem z sasiedniego miasta
|
|
|
|
|
#1464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zaczyna to być irytujące ![]() nauczył się no ![]() nawet próbuję "Jasiu, tak!" a Jaś "Nie!" nawet jak butlę z buzi wyciągnie już to krzyczy "Nie!" ostatnio z aspiratorem do nosa do niego podchodzę a on szarpie ręką "Nie, nie!" dziewczynki bardzo się cieszę że wasze kupki są w porządku |
|
|
|
|
#1465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja również jestem wrażliwa na płacz dziecka. Nie lubię drastycznych metod, ale od tego Ty jesteś, żeby dziecko wiedziało, że jesteś obok i musisz wiedzieć co zrobić, żeby je uspokoić a jednocześnie wprowadzić to co zaplanowałaś. Jestem przeciwniczką zostawiania rozpłakanego dziecka do wypłakania - no chyba, że zaczną się płacze wymuszające coś za jakiś czas to może wtedy będzie inaczej. Moje odzwyczajanie od mleka w nocy było naprawdę dla mojej w sumie bezbolesne. To ja budziłam się co chwilę - na każdy jej odruch, bo myślałam, że jest głodna. Także nie ma co aż tak tego wyolbrzymiać. Gorsze było chyba usypianie jej jak zaczęła mi się budzić o 4ej rano na zabawę i wcale nie chodziło o głód. Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-08-13 o 16:56 |
|
|
|
|
#1467 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moja w dzień nieraz zasnęła klepana w pupę, ale do tego musiała być muzyka włączona. Na noc też nieraz zasnęła jak ją tak klepałam (już bez muzyki). Nie wiem tylko czy to jest sens zastępować zasypianie przy piersi zasypianiem podczas klepania ![]() jak wrócimy z długiego weekendu może spróbujemy z mężem tego odkładania i brania na ręce, żeby uspokoić...chociaż właśnie przez tydzień. Jak nie będzie efektów to odpuścimy
|
|
#1468 | |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1469 | |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie jest sens, bo chce zakonczyc karmienie piersia w nocy zupelnie
wsio wyjdzie w praniu ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
a jak Twoja kupka
|
|
|
|
|
#1470 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.

co dziwne, te zwarte bardziej śmierdzą
czasami zrobi takiego śmierdziela, że aż strach iśc ją przewijać, idę, odwijam pieluchę a tam mały bobek

Do tej pory wiedziałam, że nie mogę jeść cebuli surowej bo tak to się dla mnie kończy a disiaj na śniadanie zjadłam wieśniaka ze szczypiorkiem i od razu mnie ścięło