Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-13, 12:41   #1441
natallkaa
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
Natalka nie mam pojęcia jak ci pomóc
tyle co Jasiek raz jeden dostał czerwonych policzków dorzuciłam mu kawałek pomidora do zupy a po słoiczku gdzie była ryba w pomidorach nic nie miał

dziewczyny jak u was z kupkami
mieliśmy okres że stały się bardziej zbite po urozmaicaniu diety a teraz z powrotem są dość rzadkie....i lekko kwaśnawy zapach mają
(wybaczcie szczegóły)
może to od owoców co? niby niewielkie ilości (słoiczki zjadał całe ale od jakiegoś czasu daję normalnie owoce) ale codziennie coś tam zjada
hmm nie wiem czy od owoców, ciężko powiedzieć.
Wiktoria robi takie i takie kupki co dziwne, te zwarte bardziej śmierdzą czasami zrobi takiego śmierdziela, że aż strach iśc ją przewijać, idę, odwijam pieluchę a tam mały bobek
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 13:12   #1442
dzika_kaka
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Jezuuuu ale mi dziś łeb pęka
Od szczypiorku Do tej pory wiedziałam, że nie mogę jeść cebuli surowej bo tak to się dla mnie kończy a disiaj na śniadanie zjadłam wieśniaka ze szczypiorkiem i od razu mnie ścięło
Do tego Ewa zapomniała, że się drzemie i się bujałyśmy dośc długo. Dzięki bogu już ją przekonałam i mam chwilę.

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
wydaje mi się że Ula zaczyna przesypiać noce tzn. budzi się na karmienie ok. 23 a potem spi do rana czyli do 6
Jezu. Ale zazdroszczę

Cytat:
nawet jak z mężem śpię to się przytulę trochę a potem i tak dupą odwrócę i na swoją połówkę bo lubię mieć kawałek przestrzeni dla siebie
O to to!

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
My po wakacjach (foto w albumie), powrót do szarej rzeczywistości
Ale ona fajna!

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Moja idzie spać ok 21, kładę się z nią i dla mnie to już jest czas relaksu, ona śpi a ja czytam książkę
Jakbym miała w ciągu dnia czas, żeby ogarnąc wszystko co trzeba to taki plan dnia też miałby u mnie rację bytu ale póki co niestety tak se ne da

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
Dzika, Ty miałaś próbować i jak?
U nas nie ma problemu z zasypianiem w łóżeczku bo udało nam się to osiągnąć jak Ewa miała kilka tygodni. Problem u nas polega na tym, że tak jak spała do 3-4 bez pobudki tak teraz budzi się koło północy i ciągle wisi na cycku. Miłam się zawziąść i ją odkładać ale nie idzie mi to. Pierwszej nocy jak ją wzięłam na karmienie to mi się przysypiało i spała ze mną a wczoraj było takie darcie paszczy, że ja dziękuję, nie byłam na to gotowa psychicznie. Ale wczoraj w ogóle na wieczór były hocki klocki. Spróbuję dzisiaj ale czarno to widzę Teorię mam opanowaną ale praktyka to masakra. Jak się budzi pierwszy raz i chcę ją oszukać wodą to się drze mocniej, jak chcę jej dac smoczka to drze sie jeszcze mocniej i wpada w prawie histerie machając łapami i nie pozwalając sobie wcisnąc tego smoczka. A przystawiona do cycka ciumka i ciumka i ciumka Na razie chcę ją tylko nauczyć przesypiać noce, może być jakaś pobudka ale nie kilka. A w efekcie póki co mam tylko stracha jeszcze wiekszego, że jak sie z niej taki ciumkacz zrobił teraz to jej w zyciu nie odstawię. Ja, która nigdy specjalnie nie chciałam karmić piersią
Dzisiaj znowu będę próbować ale czarno to widzę. Nie chcę się nastawiać negatywnie, bo wiadomo jak to działa, ale jakas taka jestem zniechęcona. A jednocześnie wykończona takim modelem nocy.

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Adaś kończy dziś 8 miesięcy

Cytat:
mieliśmy okres że stały się bardziej zbite po urozmaicaniu diety a teraz z powrotem są dość rzadkie....i lekko kwaśnawy zapach mają
(wybaczcie szczegóły)
U nas i takie i takie. Ale jakoś nie zaobserwowałam jakie są po czym.
A nie, przepraszam. Te rzadkie są zwykle w aucie/na mieście kiedy trudniej je oporządzić

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 13:31   #1443
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
daj mi znać jak zaczniesz, bo potrzebuję jakiegoś wsparcia żeby też to zrobić

jakoś tak po prostu mnie perspektywa tego płaczu długiego przeraża. No i niepewność, że młoda się nastresuje a i tak nic z tego nie wyjdzie. Nie wiem czy już nie jest za późno, bo już się za bardzo przyzwyczaiła do takiego stanu rzeczy. Gdybym wiedziała, że to na pewno poskutkuje to by było inaczej. No i czytałam ten język niemowląt, fakt jest tam napisane jak to zrobić, ale dzieci akceptowały tam smoczki i butelki
OK
Mówię Ci, ja też myślałam, że moje dziecko nigdy nie zechce butelki, bo tyle razy próbowaliśmy i ale jak nie dostał cyca, to polubił butelkę
Cytat:

mój załapał smoka 2 tyg temu więc nic straconego
Ja właśnie nie chcę teraz wprowadzać smoczka, bo nie chcę później mieć problemu z oduczaniem, a dwulatek ze smoczkiem to dla mnie przesada
Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Powiem Ci tak, że ja jak zaparłam się, żeby oduczyć małą od wstawania w nocy to od razu nastawiłam się na kilka nieprzespanych nocy i tak rzeczywiście było. Ale w zamian za to jest nagroda w postaci efektu
Także chyba lepiej, żeby przez kilka dni usypianie trwało nawet kilka godzin, a potem już nie było problemu niż żeby cały czas był problem ze spaniem.
Święte słowa
Cytat:

Cytat:
(wybaczcie szczegóły)
może to od owoców co? niby niewielkie ilości (słoiczki zjadał całe ale od jakiegoś czasu daję normalnie owoce) ale codziennie coś tam zjada
U nas po surowych owocach są rzadsze kupki i jest ich więcej, zwłaszcza po jabłku. A takie z kwaśnym zapachem to mieliśmy przy biegunce spowodowanej problemem z laktozą.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Natalka a zastanawiałaś się nad testami z krwi? Jest trochę płaczu przy pobraniu, ale dostaje się jednoznaczną odpowiedź, czy jest alergia, czy jej nie ma. My robiliśmy na jajko, gluten i mleko, bo małemu wracała biegunka i wyszło, że nie ma alergii.
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 13:43   #1444
judkama
Zakorzenienie

100 latek dla chłopaczków!!!!
dla Jasia Ta'i
dla Adasia Goby
i dla Adasia Majki

Jestem w domku na pare dni
zupełnie inaczej się Was czyta na lapku

Kala wyluzuj z tym usypianiem
doskonale rozumiem to cyckowanie w nocy
mała tez ma taki okres, zaczęla wiecej jesc w dzien i widac ze to nie jest glod
zaczne z woda itp ale na luzie, nie mam zamiaru jej uczyc zasypiania samej
w dzien teraz jak widze, ze chce zasnac przy piersi to szybko go zabieram i mimo protestow przytulam do siebie i klepie po pupce
w koncu zasypia
w nocy tez teraz zaczne tak robic
czesc nocy spi u siebie, ale czesc ze mna i zobacze jak bedzie z jej pobudkami, byc moze jednak bedzie jeszcze potrzebowac mleka w nocy
albo mojej obecnosci i przytulenia i luz

i tez bezsmoczkowa i bezbutelkowa jak jej brat

co z tego jak Tomek potrafil usnac i spal nawet do roczku sam w łózku, jak teraz i tak kocha spac z tata
i albo przyjdzie w nocy, albo woła
dlatego sama sie nie bede spinac, grunt to zeby sie wyspac
tez u niego byl taki okres z cyckowaniem
tyle, ze ze mna nie spal to latalam co godzine do niego
az tez zaczelam mu dawac wode i spiewac do snu i klepalam po pupce i uciszalam szumiąc

potem juz wiedzial cycek na wieczor w nocy tylko przytulanie, cycek na sniadanie

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:05   #1445
villemi
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
Natalka nie mam pojęcia jak ci pomóc
tyle co Jasiek raz jeden dostał czerwonych policzków dorzuciłam mu kawałek pomidora do zupy a po słoiczku gdzie była ryba w pomidorach nic nie miał

(wybaczcie szczegóły)
a u nas wlasnie jakos od 3 dni rzadkie i czeste kupki Czarus robi, w nocy z 5 razy pieluche zmienialam, zwalam wine na zabki
na wszelki wypadek kupilam probiotyk

i te kupska nieszczesne go w nocy wybudzily jakos po 1 i zasnal o 3 dopiero

teraz od 2 godz spi, chyba odsypia noc
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:06   #1446
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość

Te rzadkie są zwykle w aucie/na mieście kiedy trudniej je oporządzić

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość

U nas po surowych owocach są rzadsze kupki i jest ich więcej, zwłaszcza po jabłku. A takie z kwaśnym zapachem to mieliśmy przy biegunce spowodowanej problemem z laktozą.
kurcze biegunka to to chyba nie jest
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:07   #1447
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
U nas nie ma problemu z zasypianiem w łóżeczku bo udało nam się to osiągnąć jak Ewa miała kilka tygodni. Problem u nas polega na tym, że tak jak spała do 3-4 bez pobudki tak teraz budzi się koło północy i ciągle wisi na cycku. Miłam się zawziąść i ją odkładać ale nie idzie mi to. Pierwszej nocy jak ją wzięłam na karmienie to mi się przysypiało i spała ze mną a wczoraj było takie darcie paszczy, że ja dziękuję, nie byłam na to gotowa psychicznie. Ale wczoraj w ogóle na wieczór były hocki klocki. Spróbuję dzisiaj ale czarno to widzę Teorię mam opanowaną ale praktyka to masakra. Jak się budzi pierwszy raz i chcę ją oszukać wodą to się drze mocniej, jak chcę jej dac smoczka to drze sie jeszcze mocniej i wpada w prawie histerie machając łapami i nie pozwalając sobie wcisnąc tego smoczka. A przystawiona do cycka ciumka i ciumka i ciumka Na razie chcę ją tylko nauczyć przesypiać noce, może być jakaś pobudka ale nie kilka. A w efekcie póki co mam tylko stracha jeszcze wiekszego, że jak sie z niej taki ciumkacz zrobił teraz to jej w zyciu nie odstawię. Ja, która nigdy specjalnie nie chciałam karmić piersią
Dzisiaj znowu będę próbować ale czarno to widzę. Nie chcę się nastawiać negatywnie, bo wiadomo jak to działa, ale jakas taka jestem zniechęcona. A jednocześnie wykończona takim modelem nocy.
U mnie najbardziej skuteczne było stopniowe zmniejszanie ilości mleka. Nie wiem czy pamiętasz, ale kiedyś zaczęłam od samej wody to u mnie to nie wyszło. Dopiero niedawno była taka sytuacja, że ciepła woda pomogła, ale to jak się tak jednorazowo obudziła.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:10   #1448
villemi
Zadomowienie

Cytat:

co racja to racja. Spróbuję zacząć od tego, że po kąpaniu będzie cyc i odkładanie do łóżeczka (łóżeczko chyba lepiej żeby było u młodej w pokoju?). I jak zacznie płakać to uspokoić na rękach i odkładać.

I w dzień robić tak samo? Na drzemkę do łóżeczka? Czy na razie tylko na noc? A jak młoda od razu po odłożeniu wpadnie w histerię to co? Znowu na ręce? Bo zakładam, że po jakimś czasie tak będzie - na tyle znam własne dziecko.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

100 lat !
:

wrzuc na luz Kochana moze wymysl sobie jakis konkretny plan, zapisz na kartce i probuj sie go trzymac
a jak nie wyjdzie to nic sie nie stanie, za pare lat Twoja cora bedzie miala wazniejsze sprawy niz mamusia

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

a na te drapanie, co kilka dni temu pisalam, kupilam balneum baby olejek do kapieli na swedzaca skore i jest juz lepiej, w ogole fajnie nawilza skore
Stary 2013-08-13, 14:11   #1449
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość
:

wrzuc na luz Kochana moze wymysl sobie jakis konkretny plan, zapisz na kartce i probuj sie go trzymac
a jak nie wyjdzie to nic sie nie stanie, za pare lat Twoja cora bedzie miala wazniejsze sprawy niz mamusia
o to to
jeszcze bedziemy tesknic za takimi problemami

Sanetka super zdjęcia!!!
kochane te Twoje dzieciaczki

Czy ktos jeszcze wrzucił jakies zdjęcia do albumu swojego????????????????
chętnie bym spojrzała na nie

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-08-13, 14:12   #1450
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

a u nas wlasnie jakos od 3 dni rzadkie i czeste kupki Czarus robi, w nocy z 5 razy pieluche zmienialam, zwalam wine na zabki
to u nas jedna, max 2 na dzień
jaki probiotyk?
Stary 2013-08-13, 14:17   #1451
villemi
Zadomowienie

Cytat:
jaki probiotyk?
eee, to na pewno nie biegunka, nie martwilabym sie tym
multilac baby
Stary 2013-08-13, 14:29   #1452
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
jaki probiotyk?
U nas przy biegunce było 8, a w skrajnym momencie kilkanaście dziennie
Ja podaję dicoflor w kroplach i osłonik w saszetkach dodawałam do mleka.
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:54   #1453
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Jezu. Ale zazdroszczę

Problem u nas polega na tym, że tak jak spała do 3-4 bez pobudki tak teraz budzi się koło północy i ciągle wisi na cycku. Miłam się zawziąść i ją odkładać ale nie idzie mi to. Pierwszej nocy jak ją wzięłam na karmienie to mi się przysypiało i spała ze mną a wczoraj było takie darcie paszczy, że ja dziękuję, nie byłam na to gotowa psychicznie. Ale wczoraj w ogóle na wieczór były hocki klocki. Spróbuję dzisiaj ale czarno to widzę Teorię mam opanowaną ale praktyka to masakra. Jak się budzi pierwszy raz i chcę ją oszukać wodą to się drze mocniej, jak chcę jej dac smoczka to drze sie jeszcze mocniej i wpada w prawie histerie machając łapami i nie pozwalając sobie wcisnąc tego smoczka. A przystawiona do cycka ciumka i ciumka i ciumka Na razie chcę ją tylko nauczyć przesypiać noce, może być jakaś pobudka ale nie kilka. A w efekcie póki co mam tylko stracha jeszcze wiekszego, że jak sie z niej taki ciumkacz zrobił teraz to jej w zyciu nie odstawię. Ja, która nigdy specjalnie nie chciałam karmić piersią
moja z początku budziła się 2-3 razy w nocy przez jakieś 1-2 miesiące od porodu. Potem, i tak jest do teraz, budzi się w nocy różnie. Nieraz 2 razy, nieraz milion. Nieraz mam wrażenie, że młoda całą noc wisi na cycku. I właśnie dlatego też sobie nie wyobrażam jej odstawienia od piersi.

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
Kala wyluzuj z tym usypianiem
doskonale rozumiem to cyckowanie w nocy
mała tez ma taki okres, zaczęla wiecej jesc w dzien i widac ze to nie jest glod
zaczne z woda itp ale na luzie, nie mam zamiaru jej uczyc zasypiania samej
w dzien teraz jak widze, ze chce zasnac przy piersi to szybko go zabieram i mimo protestow przytulam do siebie i klepie po pupce
w koncu zasypia
w nocy tez teraz zaczne tak robic
czesc nocy spi u siebie, ale czesc ze mna i zobacze jak bedzie z jej pobudkami, byc moze jednak bedzie jeszcze potrzebowac mleka w nocy
albo mojej obecnosci i przytulenia i luz

i tez bezsmoczkowa i bezbutelkowa jak jej brat

co z tego jak Tomek potrafil usnac i spal nawet do roczku sam w łózku, jak teraz i tak kocha spac z tata
i albo przyjdzie w nocy, albo woła
dlatego sama sie nie bede spinac, grunt to zeby sie wyspac
tez u niego byl taki okres z cyckowaniem
tyle, ze ze mna nie spal to latalam co godzine do niego
az tez zaczelam mu dawac wode i spiewac do snu i klepalam po pupce i uciszalam szumiąc

potem juz wiedzial cycek na wieczor w nocy tylko przytulanie, cycek na sniadanie
no właśnie gdzieś czytałam, że dzieci nieraz pięknie śpią od urodzenia, a potem i tak lądują z rodzicami. W sumie nawet jakbym od urodzenia odkładała do łóżeczka to też nie ma gwarancji, że dziecko by umiało samo zasypiać

a jak rozwiązujesz sytuacje, gdy jest np. jakaś impreza i byś chciała dłużej posiedzieć z gośćmi zamiast leżeć w łóżku z dzieciem od 21 np?
Cytat:

i te kupska nieszczesne go w nocy wybudzily jakos po 1 i zasnal o 3 dopiero

teraz od 2 godz spi, chyba odsypia noc
takie kupy luźne to słyszałam właśnie, że na ząbki
Cytat:
:
dziekuję za miłe słowa
Stary 2013-08-13, 14:54   #1454
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:

musze jakis aparat kupic
Ktora tu ma TZ fotografa?

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 15:04   #1455
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
(wybaczcie szczegóły)
Moje generalnie są ok, ale nie wiem czy chcesz, żebym to opisywała
A jeśli chodzi o Izę to tak różnie - raz zbite raz rzadsze z tendencją do rzadszych. "zapach" podobny to tego co piszesz.

Cytat:
moja z początku budziła się 2-3 razy w nocy przez jakieś 1-2 miesiące od porodu. Potem, i tak jest do teraz, budzi się w nocy różnie. Nieraz 2 razy, nieraz milion. Nieraz mam wrażenie, że młoda całą noc wisi na cycku. I właśnie dlatego też sobie nie wyobrażam jej odstawienia od piersi.
Tak jak piszą dziewczyny - przede wszystkim wyluzuj to nie matura
Najpierw zastanów się czy w ogóle chcesz coś zmienić. Jeśli chcesz to zrób sobie plan i daj sobie jakiś czas na jego realizację. Ja dawałam sobie tydzień. Raczej nie proponuję robić tak że dzisiaj coś robisz, a jutro odpuszczasz. Bo tak tylko będzie chaos i może być jeszcze gorzej. No chyba, że będzie jakiś dramat to wtedy trzeba zastanowić się co dalej.
Jak nie wychodzi to trudno i próbujemy innym razem. Bo nie każdy moment jest dobry - może mieć skok rozwojowy czy iść jakiś ząbek i nie ma co dokładać dziecku stresu.

A i jeszcze jedno. Nikt tu nie da Ci gotowej recepty z gwarancją, że na pewno się uda, bo każde dziecko jest inne. Są rzeczy, które u wielu dzieci się sprawdzają, ale czy tak będzie u Ciebie to nikt nie wie

----

Sanetka - cudne dzieciaczki
Stary 2013-08-13, 15:07   #1456
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
U nas przy biegunce było 8, a w skrajnym momencie kilkanaście dziennie
Ja podaję dicoflor w kroplach i osłonik w saszetkach dodawałam do mleka.
oj to sporo faktycznie

Cytat:
Moje generalnie są ok, ale nie wiem czy chcesz, żebym to opisywała
A jeśli chodzi o Izę to tak różnie - raz zbite raz rzadsze z tendencją do rzadszych. "zapach" podobny to tego co piszesz.
hehe

dzięki za odpowiedź

Jan pogardził obiadem
mówię mu że mama tak się napracowała a Jan "Nie!"
Stary 2013-08-13, 15:30   #1457
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak jak piszą dziewczyny - przede wszystkim wyluzuj to nie matura
Najpierw zastanów się czy w ogóle chcesz coś zmienić. Jeśli chcesz to zrób sobie plan i daj sobie jakiś czas na jego realizację. Ja dawałam sobie tydzień. Raczej nie proponuję robić tak że dzisiaj coś robisz, a jutro odpuszczasz. Bo tak tylko będzie chaos i może być jeszcze gorzej. No chyba, że będzie jakiś dramat to wtedy trzeba zastanowić się co dalej.
Jak nie wychodzi to trudno i próbujemy innym razem. Bo nie każdy moment jest dobry - może mieć skok rozwojowy czy iść jakiś ząbek i nie ma co dokładać dziecku stresu.

A i jeszcze jedno. Nikt tu nie da Ci gotowej recepty z gwarancją, że na pewno się uda, bo każde dziecko jest inne. Są rzeczy, które u wielu dzieci się sprawdzają, ale czy tak będzie u Ciebie to nikt nie wie
no właśnie muszę się dobrze zastanowić, żeby później nagle nie zrezygnować z powodu poczucia winy, np.
Cytat:
Jan pogardził obiadem
a moja dziś wyjątkowo zjadła trochę obiadku bez ryku natychmiastowego. Wsadziłam w krzesełko, dałam zabawkę i podawałam po trochu papki (bo jeszcze miałam akurat papkę kupioną od kiedyś). Zjadła ok. 1/3 słoiczka bez protestów, co jak na nią jest niespotykane
Stary 2013-08-13, 15:44   #1458
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
moje są ok a Adasia różne, od wyboru do koloru

Cytat:
Jan pogardził obiadem

Cytat:
a moja dziś wyjątkowo zjadła trochę obiadku bez ryku natychmiastowego. Wsadziłam w krzesełko, dałam zabawkę i podawałam po trochu papki (bo jeszcze miałam akurat papkę kupioną od kiedyś). Zjadła ok. 1/3 słoiczka bez protestów, co jak na nią jest niespotykane

Adaś dziękuje za życzenia
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 15:47   #1459
dzika_kaka
Zakorzenienie

Ewa spała mi chyba ponad 2h.
I odkryłam dzisiaj, że nie musi mieć gładziutkiej papki, rozdziabdziałam jej rybę widelcem i zjadła

Cytat:
U mnie najbardziej skuteczne było stopniowe zmniejszanie ilości mleka. Nie wiem czy pamiętasz, ale kiedyś zaczęłam od samej wody to u mnie to nie wyszło. Dopiero niedawno była taka sytuacja, że ciepła woda pomogła, ale to jak się tak jednorazowo obudziła.
Tylko wiesz... ja z cyckiem nie mam za bardzo kontroli
Ale póki co zrobię tak, że jakiś czas po obiadku w ramach podwieczorku dam owocek z kaszką żeby była bardziej najedzona przed snem. I butlę nocną ma zwiększoną do 210ml odkąd wróciliśmy z wakacji. Plus cycek na żądanie między tym. No zobaczymy...
I postaram się ją karmić na siedząco, żeby nie kimnąć Wtedy jak ją odłożę to może nie będzie tak tego cycka szukać z przyzwyczajenia bo jednak będzie w swoim łóżeczku, w którym umie spać...

Cytat:
Ja się zbieram, jak się zbiorę to nie omieszkam poinformować

Idziemy na spacer, dopiero

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 16:08   #1460
judkama
Zakorzenienie

Cytat:

no właśnie gdzieś czytałam, że dzieci nieraz pięknie śpią od urodzenia, a potem i tak lądują z rodzicami. W sumie nawet jakbym od urodzenia odkładała do łóżeczka to też nie ma gwarancji, że dziecko by umiało samo zasypiać

a jak rozwiązujesz sytuacje, gdy jest np. jakaś impreza i byś chciała dłużej posiedzieć z gośćmi zamiast leżeć w łóżku z dzieciem od 21 np?
aktualnie do kolo 23 mniej wiecej spi w swoim wyrku
tzn klade sie z nia kolo 19 lub 20 (zalezy ile spala w dzien i czy jest spiaca)
karmie, ona zasypia i ja tam zostawiam, albo zasypia na mnie to przenosze do jej wyrka i jak sie budzi to karmie i znow do wyrka, czasem z 5 razy,a czasem 1 nie ma reguly
i moge wracac do ewentualnych gosci

tylko teraz bede modyfikowac zeby zasypiala za akzdym razem bez cycucha w zebach
bo tak roznie bywalo, czasem sie najadla i odwrocila i zasnela sama, a czasem gorszy dzien to przy piersi
czasem to trwa 3 minuty czasem 15
ale wczesniej bylo tak ze sama nie spala wcale w swoim lozku i chodzilam spac razem z nia
ale uregulowalam troche jej rytm za dnia i chodzi spac wczesniej, to ja wlasnie zostawiam w wyrku albo przenosze do jej

ale to musisz wyczuc swoje dziecko sama
bo np jesli ma lek separacyjny, to nie wroze sukcesu w tym momencie
bo tak moze byc
albo zeby, za duzo wrazen

tak jak Sola napisala recepty nikt Ci nie da
i Tobie to musi pasowac i dziecku

powuem szczezre, ze zaluje, ze przez pierwszy rok Tomi spal sam
wiecej bym sie wysypiala
u niego kazdy zabek to ryk w nocy itd

Cytat:
no właśnie muszę się dobrze zastanowić, żeby później nagle nie zrezygnować z powodu poczucia winy, np.

no to brawo

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Ja na swoje też nie narzekam

Mati ma musztardowe
począwszy od koloru na konsystencji kończąc
Jak dużo wszamie stałych rzeczy to kupy jest więęęęęęęęęcej

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Kala ja z Piernikowa jestem

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

własnie ma któras jakis godny polecenia aparat foto
Jagnna

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-08-13, 16:23   #1461
Ma_majka
Zakorzenienie

Zapomniałam!!! w biedronce są kaszki zdrowy brzuszek za 8.99 (u mnie były 2 rodzaje - manna mleczna i z lipą), body 2 szt za ok 20 zł, mleko nan w dużych puszkach, obiadki i deserki (gerber i coś tam jeszcze), chusteczki do dupki, dada ale te fajne bawełniane - dwupak za ok 7-8 zł

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:

Ja się zbieram, jak się zbiorę to nie omieszkam poinformować
też się zbieram

Cytat:

własnie ma któras jakis godny polecenia aparat foto
Jagnna

:brzyda l:

też musimy kupić jakiś mały, do torebki bo mamy lustrzankę ale to kawał sprzętu no i cięzki w dodatku a Jagny mąż ma wypaśny sprzęcior! Jagna popytaj starego o małe aparaciki, nie za drogie

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

chyba mnie pogięło zabrałam się za pracę piszę plan rozwoju, no ale kiedyś trzeba zacząć
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 16:26   #1462
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
aktualnie do kolo 23 mniej wiecej spi w swoim wyrku
tzn klade sie z nia kolo 19 lub 20 (zalezy ile spala w dzien i czy jest spiaca)
karmie, ona zasypia i ja tam zostawiam, albo zasypia na mnie to przenosze do jej wyrka i jak sie budzi to karmie i znow do wyrka, czasem z 5 razy,a czasem 1 nie ma reguly
i moge wracac do ewentualnych gosci

tylko teraz bede modyfikowac zeby zasypiala za akzdym razem bez cycucha w zebach
bo tak roznie bywalo, czasem sie najadla i odwrocila i zasnela sama, a czasem gorszy dzien to przy piersi
czasem to trwa 3 minuty czasem 15
ale wczesniej bylo tak ze sama nie spala wcale w swoim lozku i chodzilam spac razem z nia
ale uregulowalam troche jej rytm za dnia i chodzi spac wczesniej, to ja wlasnie zostawiam w wyrku albo przenosze do jej

ale to musisz wyczuc swoje dziecko sama
bo np jesli ma lek separacyjny, to nie wroze sukcesu w tym momencie
bo tak moze byc
albo zeby, za duzo wrazen

tak jak Sola napisala recepty nikt Ci nie da
i Tobie to musi pasowac i dziecku

Kala ja z Piernikowa jestem
to Twoja córka ma jakieś już takie dorosle łóżko, że się z nią kładziesz? Bo chyba nie wchodzisz do takiego ze szczebelkami

czyli ona jakieś 3-4 godz Ci pośpi od momentu zaśnięcia? Bo moja to jak cycka wypuści jak już zaśnie to się może z godzinę pośpi i już znowu szuka cyca.

Czyli nie pozwolisz jej zasypiać przy piersi a zamiast tego będziesz przytulać? Mojej to by chyba nic nie dało. Ona jak nie przy piersi to w nosidełku bujana jedynie zaśnie. A jak przy piersi nie zaśnie to zaczyna płakać i takie tulenie nie pomaga. No chyba, że trzeba by było tulić aż się zmęczy tym płakaniem. Jak nie zaśnie przy piersi to w nosidełku zasypia bardzo szybko. Ale po niecałej godzinie się budzi i ją biorę do cycka i śpi dalej Z reguły jednak zasypia przy piersi. Ehhhh, ja to chyba słaba psychicznie jestem, bo tak jakoś szkoda mi dziecka, żeby płakało...

Z Piernikowa - smacznie brzmi
Stary 2013-08-13, 16:35   #1463
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
to Twoja córka ma jakieś już takie dorosle łóżko, że się z nią kładziesz? Bo chyba nie wchodzisz do takiego ze szczebelkami

czyli ona jakieś 3-4 godz Ci pośpi od momentu zaśnięcia? Bo moja to jak cycka wypuści jak już zaśnie to się może z godzinę pośpi i już znowu szuka cyca.

Czyli nie pozwolisz jej zasypiać przy piersi a zamiast tego będziesz przytulać? Mojej to by chyba nic nie dało. Ona jak nie przy piersi to w nosidełku bujana jedynie zaśnie. A jak przy piersi nie zaśnie to zaczyna płakać i takie tulenie nie pomaga. No chyba, że trzeba by było tulić aż się zmęczy tym płakaniem. Jak nie zaśnie przy piersi to w nosidełku zasypia bardzo szybko. Ale po niecałej godzinie się budzi i ją biorę do cycka i śpi dalej Z reguły jednak zasypia przy piersi. Ehhhh, ja to chyba słaba psychicznie jestem, bo tak jakoś szkoda mi dziecka, żeby płakało...

albo w moim wyrku, albo na mnie na kanapie i wtedy przenosze,
maks 2 godziny przespi po prostu zalezy kiedy zasnie, to naprawde nie da sie tak z zegarkiem, czasem o 22 ja zabieram bom zmeczona juz i tyle

bede tulic i na sobie np poloze i bede ja klepac w pupke, nawet zeby cal sie przesuwala, bede szumiec itd
wyjdzie w praniu

ja tez nie lubie kiedy placze,zreszta chyba zadna mama

z Piernikowa, no chyba rozumiesz zem z sasiedniego miasta

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-08-13, 16:40   #1464
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
zaczyna to być irytujące
nauczył się no
nawet próbuję "Jasiu, tak!"
a Jaś "Nie!"
nawet jak butlę z buzi wyciągnie już to krzyczy "Nie!"
ostatnio z aspiratorem do nosa do niego podchodzę a on szarpie ręką "Nie, nie!"

dziewczynki bardzo się cieszę że wasze kupki są w porządku
Stary 2013-08-13, 16:42   #1465
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
chyba mnie pogięło zabrałam się za pracę piszę plan rozwoju, no ale kiedyś trzeba zacząć
tak pogięło Cię

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-08-13, 16:49   #1466
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Ja również jestem wrażliwa na płacz dziecka. Nie lubię drastycznych metod, ale od tego Ty jesteś, żeby dziecko wiedziało, że jesteś obok i musisz wiedzieć co zrobić, żeby je uspokoić a jednocześnie wprowadzić to co zaplanowałaś. Jestem przeciwniczką zostawiania rozpłakanego dziecka do wypłakania - no chyba, że zaczną się płacze wymuszające coś za jakiś czas to może wtedy będzie inaczej. Moje odzwyczajanie od mleka w nocy było naprawdę dla mojej w sumie bezbolesne. To ja budziłam się co chwilę - na każdy jej odruch, bo myślałam, że jest głodna. Także nie ma co aż tak tego wyolbrzymiać. Gorsze było chyba usypianie jej jak zaczęła mi się budzić o 4ej rano na zabawę i wcale nie chodziło o głód.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2013-08-13 o 16:56
Stary 2013-08-13, 16:50   #1467
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
bede tulic i na sobie np poloze i bede ja klepac w pupke, nawet zeby cal sie przesuwala, bede szumiec itd
wyjdzie w praniu

ja tez nie lubie kiedy placze,zreszta chyba zadna mama

z Piernikowa, no chyba rozumiesz zem z sasiedniego miasta
Czizas, nie skumałam! Ale bystra jestem ,nie ma co

moja w dzień nieraz zasnęła klepana w pupę, ale do tego musiała być muzyka włączona. Na noc też nieraz zasnęła jak ją tak klepałam (już bez muzyki). Nie wiem tylko czy to jest sens zastępować zasypianie przy piersi zasypianiem podczas klepania

jak wrócimy z długiego weekendu może spróbujemy z mężem tego odkładania i brania na ręce, żeby uspokoić...chociaż właśnie przez tydzień. Jak nie będzie efektów to odpuścimy
Stary 2013-08-13, 16:53   #1468
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Cytat:
moja w dzień nieraz zasnęła klepana w pupę, ale do tego musiała być muzyka włączona. Na noc też nieraz zasnęła jak ją tak klepałam (już bez muzyki). Nie wiem tylko czy to jest sens zastępować zasypianie przy piersi zasypianiem podczas klepania
To nie chodzi o to, żebyś klepała do uśnięcia tylko do uspokojenia dziecka. Jak dziecko się uspokoi to już nie klepiesz. Przynajmniej ja tak robiłam.
Stary 2013-08-13, 16:57   #1469
judkama
Zakorzenienie

dla mnie jest sens, bo chce zakonczyc karmienie piersia w nocy zupelnie
wsio wyjdzie w praniu

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:

---- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano

To nie chodzi o to, żebyś klepała do uśnięcia tylko do uspokojenia dziecka. Jak dziecko się uspokoi to już nie klepiesz. Przynajmniej ja tak robiłam.
no wlasnie tego nie dopisalam

a jak Twoja kupka

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-08-13, 17:01   #1470
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

a jak Twoja kupka

Moja kupka jest ok, dziękuję za zaintersowanie
Chciałam rozwinąć temat, ale Tai nie była zainteresowana
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości