|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja jak zaczelam wprowadzac zóltko to tez mi sie wydawalo ,że ma własnie na nie uczulenie, tylko ,że jemu wychodzily krosteczki na czólku...odstawilam na jakis czas, a teraz daje jak mi sie przypomni i w sumie czasem mu jakas krostka wyjdzie ale sama nie wiem czy to od jaja ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
ale teraz sobie chyba zapomnial tego słówka bo nie mówi już tak...
|
|||||||
|
|
|
#1472 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
U mnie w albumie foto jak ostatnio panna je w foteliku
|
#1473 |
|
Wtajemniczenie
|
a właśnie co do tego uczenia zasypiania i spania, to gdzieś się natknęłam, że najlepiej jak dziecko wtedy na noc zje jakiś syty posiłek typu kaszka. Wtedy wiadomo, że starczy mu do rana. A moja mała nie je jeszcze kaszki, głównie cycusia, trochę obiadku i owoców. Więc jak w nocy się obudzi to w sumie nie będę wiedziała czy to z głodu czy tylko żeby sobie possać. Bo jak z głodu to muszę dac pierś, a jak nie z głodu to mogę uspokajać w inny sposób...
|
#1474 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mojemu lęk separacyjny się powtarza co jakiś czas. Co już się cieszę, że mu przeszło, to za parę dni znowu ![]() Cytat:
sto lat ![]() Cytat:
I nawet nie szłam na mleka obczaić. Mam nadzieję, że jutro jeszcze będzie jak pojadę, bo różnica w cenie spora ![]() ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- haha niezła jest ![]() Dopiero zobaczyłam zdjęcia z wakacji Piękne masz dzieciaczki Fryzura rozwiana wymiata
|
|
#1475 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
"baba" już zapomniał, "tata" tak samo
|
||
|
|
|
#1476 | |
|
Zakorzenienie
|
cieszy nie to niezmiernie
![]() agentka ![]() po co jej rehabilitacja ![]() Cytat:
chcesz chyba tylko wyeliminowac zasypianie przy piersi ![]() tez jeszcze bede, wsio powoli ![]() co do kaszki tu sie nie zgodze, nie jest potrzebna, aczkolwiek jesli wiecej bedzie jesc stalych rzeczy oprocz mleka za dnia to tak, wtedy nie bedzie potrzeby jedzenia w nocy Mati jak wiecej je w dzien to tylko ciumka w nocy, nie ssie efektywnie |
|
|
|
|
#1477 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() rozumiem |
|
|
|
|
#1480 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak Ewa zaczęła mi ciumkać dla samego ciumkania to robię taki myk, że w odpowiednim momencie podmieniam jej brodawkę na smoczka. Jak czuję, że tak sobie tylko ciumka a nie ssie i rozluźnia uścisk szczęki Spróbuj - może w taki sposób załapie smoka.Cytat:
![]() Cytat:
Serek wiejski ![]() Stwierdzam, że muszę wyeliminować z diety surowe: cebulę, szczypiorek, rzodkiewki, pory i paprykę. Po tym wszystkim mi się odbija nieprzyjemnie a poza tym często boli mnie głowa (cebula, szczypiorek, por). Szkoda, że czekolady nie da się tak łatwo wyeliminować ![]() Ale artystka ![]() Phi, też mi powód
|
|||
|
|
|
#1481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie musi być kaszka, możesz zwiększyć częstotliwość karmień przed snem lub dajesz nawet w trakcie snu dziecka zanim sama się położysz i wtedy dopiero odzwyczajasz od wstawania w nocy. Najpierw sprawdzasz o co może chodzić dziecku, uspokajsz i na koniec zostawiasz jedzenie. To jest jakaś tam jedna z opcji. Mnie to dużo dało psychicznie, bo moja na butli i miałam porównanie ile zjadała normalnie w ciągu doby przed odzwyczajaniem i w tracie. Także jeśli ta ilość z takim karmieniem była zbliżona to wiedziałam, że jej nie głodzę. Ja tak robiłam i u mnie się sprawdziło. Dopiero jak się odzwyczaiła od wstawania w nocy to zeszłam z tych karmień co śpi. Teraz ostatnie karmienie ma o 19ej. Potem po jakimś czasie jest kąpiel ( jak jesteśmy w domu), bo chcialam ją w ogóle odzwyczaić od zasypiania z butelką. Bo jak będzie mieć ząbki to po tym jedzeniu wypadałoby je umyć a jak jest śpiąca to już będzie ciężko. Wytrzymuje zwykle do 6-7. Ale nie proponuję od razu zakładać takiego rozstrzału godzin, bo wątpię, żeby to się tak od razu udało. |
|
|
|
|
#1482 |
|
Wtajemniczenie
|
a łóżeczko młodej lepiej żeby wtedy stało u nas w sypialni czy w jej pokoju? Pewnie lepiej od razu u niej co?
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
Jan mi dziś trochę dał w kość
![]() jeszcze tatuś powrócił po 19 dopiero więc kąpałam sama
|
|
|
|
#1484 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ogólnie dzisiaj przeglądałam ta książkę i jedyny pomysł jaki mi się nasuwa z tym zasypianiem, to żeby robić tak jak opisała jagnna. W książce nie ma takiego przypadku jak nasz a ja to muszę mieć czarno na białym po kolei jak co robić. Ale chyba wszystkiego na raz to nie da rady zrobić - najpierw zobaczymy co z tym zasypianiem wyjdzie, a później zobaczymy.. ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- dziś próbowałam młodej dać butlę z mm gryzła smoczek mleko nawet jej chyba nie przeszkadzało, bo wyciągała ręce po butlę, ale jak wzięła do paszczy to gryzła. Chyba nie wie o co chodzi
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam juz u mlodego w pokoju od 2 miesiecy |
|
|
|
|
#1486 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny w lidlu beda akcesoria dla niemowląt mniedzy innymi taka poduszka do raczkowania, tylko nie mogę znalesc gazetki w internecie...
|
|
|
|
#1487 |
|
Zadomowienie
|
Ja odkładałam od urodzenia i mój nie umie sam zasypiać, bo najczęściej zasypiał przy piersi i dopiero go odkładałam. Teraz po odstawieniu pojawiły się przez to problemy z zasypianiem. Ale budził mi się zawsze 2-3 razy, czasami tylko raz w nocy. Moim zdaniem jak dziecko śpi obok mamy to czuje tego cyca i to mleczko i dlatego częściej się budzi.
|
|
|
|
#1488 | ||
|
Zakorzenienie
|
W ogóle kupiłam bodziaki z biedry. Była końcówka - 3 paczki. Kupiłam rozmiar 74, ale chyba będzie dobry za jakiś czas.
Cytat:
Bardziej zdziwiłam się, że pytasz o rzeczy na które tam jest odpowiedź. Jagnna akurat wymieniła sposoby, które są również w tej książce. A Twój przypadek nie jest wyjątkowy czyli dziecka karmionego piersią i bez smoczka i ja przeczytając tę książkę wiem co bym miała zrobić. Nie wiem jaki byłby efekt, ale miałabym jakąś koncepcję. Jeśli chodzi o smoczek uspokajający to moja też go nie używa i udało nam się odzwyczaić od nocnego jedzenia bez tego smoka. Ale tak jak Majka pisała - jej się udało z kolei go wprowadzić. Ale tak jak mówię - nikogo nie zmuszam do czytania ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
To jest jakaś tam umiejętność, której może się nauczyć.
|
||
|
|
|
#1489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1490 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie musze przyznac, ze uwielbiam spac z malutka
przytulic ja i wdychac jej zapach moze dlatego tak podchodze,bo wiem ze niedlugo juz sie nie bedzie tak chetnie dawac przytulac ![]() ale pozwole jej sie wyprowadzic do swojego wyrka na cala noc, jesli bedzie trzeba teraz jakos o tym nie mysle ![]() Tomka wszedzie jest pelno, on nie ma czasu na przytulanki
|
|
|
|
#1491 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Cytat:
Po przeczytaniu tej ksiazki tylko mi sie metlik w glowie zrobil i juz zupelnie nie wiedzialam od czego zaczac. Musialam przeczytac post jagnny, bo tam napisala krok po kroku co i jak mozna zrobic. A zadna inna koncepcja nie przyszla mi do glowy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1492 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1493 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus
Cytat:
Staraj się w ciągu dnia dawać jej jedzonko po obudzeniu lub w takiej porze, gdzie podejrzewasz, że nie będzie będzie śpiąca jak ją nakarmisz.
|
|
|
|
|
#1495 | |||
|
Zakorzenienie
|
i ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() U nas dzisiaj mega histeria na wieczór. Dzień był wesoły i miły a po butli ryk jak nie wiem co. Histeryczne walenie łapkami, szarpanie pieluszki, smoczka. Masakra Już się chcieliśmy poddać myśląc, że ją jednak coś boli i dać czopka ale udało mi się ją zagłaskać. I przypomniało mi się wtedy, że jesteśmy równiutko w skoku Nie wiem czy to idealny moment na oduczanie karmienia w nocy Idę spać bo padam. |
|||
|
|
|
#1496 |
|
Zadomowienie
|
Melduję ,że nie będzie mnie prawdopodobnie do konca tygodnia
![]() Mozecie tęsknić ![]() Jutro odrazu po pracy jedziemy do tesciow na działkę a z zasięgiem tam są duże problemy,więc pewnie nawet nie będę Was czytac na bieżąco ....A tak poza tym, to mam doła bo zezarłam orzeszki w czekoladzie z biedry, po czym weszlam na wagę i okazalo się ze przytyłam prawie 3 kilo!! Oczywiscie to nie orzeszki winne Tylko zaczęłam wiecej jesc odkąd pracuję a kazdy mówił, że jak wróce do pracy to będę zabiegana i schudnę...ehhh.....Idę spać,papa! |
|
|
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam Was, i pardą ale nie cytuję
![]() Sto lat dla dzieciaczków ![]() Co do aparatów, chętnie popytam męża, ale dopiero jak wróci, czyli, ok. 26 sierpnia Przy czym podejrzewam ze więcej miałby do powiedzenia o tych wielkich kobyłach![]() Dziesiejszy dzień spędziłam u koleżanki na ogrodzie, były jeszcze dwie inne laski z dziećmi, więc miałyśmy kindrebal A wieczorem poszłam z nimi do kina na "Miłość po francusku" Fajna komedia, do obejrzenia. Francuska, nie żaden amerykański szit Z Ulą została babcia, obie były b.grzeczne ![]() Teraz lece spać, bo jakoś zmęczona jestem
|
#1498 |
|
Wtajemniczenie
|
Sto lat dla dzieciakow i ode mnie
Jagna niemozliwe nie bedziesz rozmawiala z mezem do 26 ![]() 2 tygodnie cisza w eterze? separacja ![]() Bylybysmy wdzieczne nawet za nazwe marki ktora warto brac Tez potrzebuje jak dziewczyny cos szybko strzelajacego, bo jest tyle momentow gdzie przy ustawianiu jakiegos zaawansowanego sprzetu po prostu chwila uciekla i fotki nie ma, a ustawiana to juz nie to. Dzika moze mala chciala wentyla po butli? Przed nami druga noc ukracania nocnych karmien, dla wszystkich starajacych sie.. niech moc bedzie z nami
I'm looking for a husband... ![]() Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje, szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje Edytowane przez dzinek Czas edycji: 2013-08-13 o 23:54 |
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rodzinnie polecamy Panasoniki Lumixy, ewentualnie Sony CyberShoty. To odnośnie papużek-szybkostrzałów. Lece
|
|
#1500 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny.
teściowa pojechała na zakupy to ja mogłam wstawic bółkę bo ostatnio powiedziała żebym nic nie piekła. malutka też jeszcze śpi< Dari dziś nie ma więc mam chwilke dla was górne ząki jeszcze nie wyszła< zaczynają się odznaczać dwa dolne
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png Edytowane przez dorcia2120 Czas edycji: 2013-08-14 o 08:20 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

Nie przeszkadza mi, że sobie leżymy razem na łóżku, ja go głaskam, nucę, on ze smokiem w buzi usypia, przenoszę go do łóżeczka i już
Dla mnie to też przyjemny "rytuał" 

a Adasia różne, od wyboru do koloru 
ale teraz sobie chyba zapomnial tego słówka bo nie mówi już tak...

Mojemu lęk separacyjny się powtarza co jakiś czas. Co już się cieszę, że mu przeszło, to za parę dni znowu 

Nie wiem czy to idealny moment na oduczanie karmienia w nocy
Przy czym podejrzewam ze więcej miałby do powiedzenia o tych wielkich kobyłach