|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
a kiedy najlepiej odkładać dziecko do łóżeczka na spanie? Bo w języku niemowląt było, że po którymś tam ziewnięciu, nie pamiętam już dokładnie. Albo jak trze oczy. A moja to ziewa i pociera oczy już godzinę po wstaniu. A za chiny nie uśnie nawet jak ją bujać czy dać cyca. Chciałabym ją nauczyć tego zasypiania też ze względu na to, że po roku chcę odstawić od piersi, więc lepiej chyba żeby już wtedy umiała sama zasypiać. Dzisiaj masakra w nocy była. Młoda zasnęła przy cycu o 20.30 i przed 24 się obudziła i jej się na spanie nie miało
|
|
#1502 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja często wierci się z kilkanaście minut zanim uśnie. My dorośli też przecież zwykle nie zasypiamy od razu po przyłożeniu głowy do poduszki tylko często musimy poprzewalać się z boku na bok. A jak ktoś by nam zaczął gadać i zabawiać to raczej nie pomogłoby nam to w zasypianiu. Chyba, że byłoby to coś uspokajającego - czytanie spokojnym głosem jakiejś bajki itd. Czasem są sytuacje, że nie może sobie poradzić z zaśnięciem, ale to ja już rozróżniam. Przytulam ją do momentu uspokojenia i odkładam do łóżeczka. Zwykle jest takie westchnięcie i to jest dla mnie sygnał, że już mogę ją odłożyć. Cytat:
![]() Musisz poobserwować młodą jak zachowuje się przed spaniem. U mojej ziewanie też nie zawsze się sprawdza, ale w sumie mnie też nie zawsze chce się spać jak sobie ziewnę. Ale jak widzę to wkładam to łóżeczka i sprawdzam. Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1503 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Kolejna noc bez cycka Hmm chyba odstawiłam dziecko od piersi A jutro imieniny u cioci... Obstawiam, że jeden, góra dwa drinki i zgon Dzisiaj już lepiej niż wczoraj, chyba Tymek zapomina już o cycku
|
#1504 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyno, albo stamtad spierdzielaj, albo sie zacznij stawiac, bo na dłuższa mete tak nie pociągniesz długo! ![]() Cytat:
|
|
#1505 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie martw się, 3 kilo to taka większa kupa ![]() A swoją drogą ja wlazłam na wagę zobaczyć ile dowaliłam przez urlop a tu tyle samo co wcześniej, jednak za mało gofrów zeżarłam ![]() Cytat:
Przed zaśnięciem histeria. Ryk nieprzeciętny po prostu. W końcu usnęła o 21:30 i spała do północy. Chciałam ją oszukać wodą - nie dało się, smoczkiem - nie dało się. Więc grany był cycuś i z powrotem do łóżeczka. Spała do 1:45 i znowu pobudka i znowu chciałam ją oszukać i znowu się nie dało, do tego stopnia, że tym razem była histeria, ryk, wrzask i kto tam co jeszcze jest sobie w stanie wyobrazić. Więc znowu cycek, odłożenie do łóżeczka i spałą do 5:30. O tej porze byłam tak wykończona i wzięłam ją do siebie, wywaliłam wentyla i spałyśmy razem do 8:15. Wykończy mnie to dziecko ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
A w ogóle to cześć
coś mi się z dzieckiem poprzestawiało, bo jak trafiły się nam 2 noce przespane 19-23-5 tak teraz po 23 pobudki są co godzine, a po 4 płacz i rozpacz ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- W albumie fotka: Ulak-kombinator ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Lece do garów. Dziś Spagetti a'la Bolognese. Ulak śpi, mam nadzieję że nasza współpraca potrwa jeszcze z godzinkę
|
#1507 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=XsKvxw Cytat:
Cytat:
że do zasypiania jest bujana/ noszona a co do oznak to trzeba jakiś czas obserwować dziecko mnie się do teraz czasem nie uda i bywa że odłożę Jana a za 5-10 minut wyciągam i dalej się bawimy ![]() u nas to ziewanie, pocieranie oczek, traci zainteresowanie zabawkami i jak pełza na brzuszku to normalnie powala się twarzą na glebę tyle że odkąd Jan skończył jakoś miesiąc to ja go odkładałam do łóżeczka i on sobie tam sam zasypiał Jan jest z tych dzieci co to rzucają się okrutnie zanim zasną, i często 5 min przed zaśnięciem jego oczy wyglądają jak 5zł ![]() ale to złudne wrażenie - tak naprawdę jest padnięty więc trzeba zasunąć rolety, nie gadać do niego i jak najmniej zaglądać żeby się wyciszył ![]() jak ja czytam książkę na dobranoc to on wygląda jakby dostał jakiś zastrzyk energii
|
|||
|
|
|
#1508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te ostatnie histeryczne płacze też powodują, że się zastanawiam, kiedy sąsiedzi zaczną wzywać opiekę społeczną ![]() Ulka słodziak! U nas drzemka 10 minut ![]() Idziemy na bazar, może po drodze się zmęczy
|
|
|
|
|
#1509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najgorzej że stwierdziła, że jednak spanie z mamą jest ok, i uspokaja sie dopiero jak ją wezmę do łóżka. Nie chciałabym żeby się przyzwyczaiła. Teraz nie ma tz to spimy w przyzwoitych warunkach, a jak on wróci, to spanie w trójkę mi się nie uśmiecha Zastanawiam się , może ją tak te dzieci wczorajsze rozochociły?
|
|
#1510 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
miałabym odruch - ratuj się kto może ![]() Cytat:
o tak, Wiktoria ma bardzo podobnie. Oczy jak 5 zł ale różne znaki daje i ja wiem, że jest śpiąca. Najlepsi są teściowie - upierają się, że przecież ona nie chce spać jak mówię, że idziemy do łóżeczka. No bo przecież wiedzą lepiej niż matka, która jest cały czas z dzieckiem ![]() Nini odnośnie testów na alergię to szczerze mówiąc jeszcze o tym nie myślałam. Jak nie przejdzie to trzeba będzie skonsultować z pediatrą ale jak pomyślę o tym pobieraniu krwi z główki to już mi słabo ![]() wczoraj sprzedaliśmy wózek i powiem Wam, że jakoś tak mi się smutno zrobiło. Po pierwsze bo go lubiłam a po drugie, że tak jakby jakiś etap minął ale ogólnie fajnie bo szybko się uwinęliśmy z tą sprzedażąDzika nie pisać mi tu więcej o gofrach cholera zjadłabym takiego z bita śmietaną i borówkami |
||
|
|
|
#1511 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1513 |
|
Zadomowienie
|
bułka upieczona... jaki powód podała bym nie piekła.... bo ona bedzie sie nią objadać.... jeszcze trzeba bułe wująć z piekarnika bo nie miałam kiedy.... czasami musze się czaić a czasami nie, zależy od jej humoru
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#1514 | |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaa
świetna Cytat:
![]() złapałam kupkę w nocnik i Jan zjadł sporo obiadu wyjątkowo z kaszą jaglaną dziś miała na ile h waszym dzieciom starcza obiad? |
|
|
|
|
#1515 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1516 |
|
Zadomowienie
|
moja mała od urodzenia sama śpi albo w łóżęczku albo w wózeczku
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#1517 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
luzikJakos sie nie wstrzelilas w moje typy szybkostarzlow ![]() O i jeszce Sola Cytat:
Ja chce ograniczyc a nie odstawic, odstawianie kolo roku czyli za jakies 2,3 miesiace Cytat:
Cytat:
![]() Lece patrzec Cytat:
Mala jest w lozeczku a Ty przy niej i oserwujesz czy to placz na wymuszenie czy histeria, i jak zaczyna sie to drugie to reagujesz od razu. Widze ze niepewna jestes, radze sie nie zastanawiac tak duzo nad soba i jak to TY masz to zrobic ,tylko poobsrewowac wlasne dziecko przy wszystkim co robisz( jakby z boku)Poznasz lepiej mala i pomysly na rozwiazanie problemow moze wpadna. Wyczucie slowo kluczowe
|
|
#1518 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no właśnie chyba za dużo się nad tym zastanawiam, bo chcę wiedzieć co zrobić w konkretnej sytuacji, która może wyniknąć podczas...
|
|
#1519 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ograniczanie zaczęłam ze 2 czy 3 tygodnie temu.
|
|
#1520 |
|
Zadomowienie
|
co do spania z dzieckiem odkąd przeczytałam książkę "mądrzy rodzice" całkiem wyluzowałam, gdy córka często budzi się w nocy spi po prostu ze mną też nie uznaje metody usypiania 3-5-7-10 (?) czyli pozostawanie dziecka do samodzielnego uspania...odkąd wyczytałam jak stresowanie dziecka ma duży wpływ na jego psychikę
no Witam się
Edytowane przez Swarovska Czas edycji: 2013-08-14 o 15:03 |
|
|
|
#1521 |
|
Zakorzenienie
|
żesz fak, motyla noga i w mordę jeża
![]() obrysowałam komuś auto na mieście
|
#1522 |
|
Wtajemniczenie
|
Upssss
Bardzo? Na parkingu czy jak?
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale Jan miał miesiąc i go zostawiałam to się chichrał 2h jak przychodziłam zaglądać czy już śpi ![]() zdarza się ![]() Jan śpi od 14! pierwszy raz takie cuda widzę chyba od lutego/marca ![]() no ale cóż pogoda się rypnęła więc mamusię i Jana zamuliło tylko żeby nie było to ja spałam tylko 2h i obudziłam się szybciej |
|
|
|
|
#1524 |
|
Wtajemniczenie
|
bidulko
![]() Tai widze ze nocnikowanie pelna para
|
#1525 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2 miesiące temu byliśmy z nią w szpitalu i przez jedną noc nie mogłam karmić. Został z nią mąż. Miał nockę z głowy. Usypiać musiał ją na rękach, a jak odkładał do łóżeczka to się szybko budziła. Więc on ją znowu na ręce i tak w kółko. Przecież po odstawieniu od piersi nie mogą tak wyglądać nasze noce, nie mamy tyle siły żeby całą noc ją bujać... ![]() dlatego nie wiem jak to inaczej rozwiązać...gdyby wystarczyło jej przytulenie się do mnie czy do męża, byłoby zupełnie inaczej
|
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
facet(ka) miał(a) zaparkowane auto przy wyjeździe z parkingu, w sumie na zakręcie. No i jak wyjeżdżałam to porysowałam mu/jej zderzak i błotnik z prawej strony. U mnie to samo plus drzwi pasażera
Zostawiłam mu/jej nr telefonu za wycieraczką, bo nie mogłam czekać (Ula w aucie, a ciul wie gdzie ten ktoś polazł i na ile) Czekam teraz na telefon ja też nie. Jest dla mnie niehumanitarna ![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Zadzwonił. Facet. Mieszka 5 minut piechotą ode mnie ![]() Mamy już ustawkę, w piątek spisujemy oświadczenie.
|
#1527 |
|
Wtajemniczenie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post42266250
patrzcie jaki kwiatek mi dzisiaj wpadl
|
#1528 | ||
|
Zakorzenienie
|
próbujemy
![]() Cytat:
Cytat:
byliśmy na kolacji u sąsiadów ![]() ich synek jest młodszy o 10 tygodni, leżał grzecznie na brzuszku a mój szarpał go za nogę, wyrywał mu matę z rąk , rozrzucał wszystkie zabawki, we wszystko uderzał rękami a na koniec przeczołgał się przez pół pokoju i kuchnię bo zobaczył kota
|
||
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1530 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.

Staraj się w ciągu dnia dawać jej jedzonko po obudzeniu lub w takiej porze, gdzie podejrzewasz, że nie będzie będzie śpiąca jak ją nakarmisz.

Hmm chyba odstawiłam dziecko od piersi
A jutro imieniny u cioci...

cholera zjadłabym takiego z bita śmietaną i borówkami

, rozrzucał wszystkie zabawki, we wszystko uderzał rękami