|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Cytat:
na ok 68-74 a i nie zacytowało ela siada juz całkiem sama
|
|
|
#3962 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
na pewno więcej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla Marcelkaa z tym rozszerzaniem to faktycznie zwariowac mozna. Ja się trzymam tego że do pół roku tylko mój cyc a potem bedziemy sie bawić w BLW, i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytat:
![]() Cytat:
ciekawe kiedy bądą hurtowo robić koktajl truskawkowy ![]() Cytat:
![]() u mnie w robocie gęsta atmosfera więc nie wracam...na razie ![]() Cytat:
więc juz się nie tykam bo ona robi to po mistrzowsku.---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
|
#3963 |
|
Zakorzenienie
|
...... a my po szczepieniu .jak na razie wszystko dobrze -płakał najbardziej na doustnym -tak nie lubi tego smaku .... ale minutka i spokój .
pod wieczór troszke bardziej marudny ale jest dobrze -wtuli sie w mame -w cyca i zadowolony . za to cycki mi dzisiaj nadprodukcje zafundowały - wkładki musiałam miec bo mleko tryska pod duzym cisnieniem , cyce duze twarde- az zapukac mozna a jak Roszek pije z jednego to z drugiego leci takze ...... ide nadrabiac .....
|
|
#3964 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Ostatnio mam wrażenie, że to jedyne tematy, na jakie umiem teraz rozmawiać...
Cytat:
Zrozumiałam już wcześniej, jaki jest związek między rekomendacją WHO a syt. trzeciego świata, po prostu wcześniej się nie spotkałam z bezpośrednim do tego nawiązaniem, a ma to ogromny sens. To ja zastosuję ten schemat dla trzeciego świata ![]() Cytat:
A o tych badaniach a propos glutenu też czytałam i stąd moja decyzja. Cytat:
![]() Reguluję sobie sama, raz byłam u kosmetyczki i potem dłuuuuugo żałowałam ![]() Cytat:
![]() A my za jakieś pół godz. w drogę. Powinnam ogarniać, ale tak się objadłam sałatką z kuskusu i cukinii, że nie mam siły
|
|
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny alliw juz pytała kiedys, ale nie było konkretów: to spanie na brzuchu u 5-cio miesieczniaka juz jest bezpieczne? Bo moj w nocy ciagle sie rpzewraca....ale wydaje mi sie, ze skoro glowe juz trzyma ostro, umie zmienic pozycje to chyba tak?pomozecie? |
|
|
|
|
|
#3966 |
|
Zadomowienie
|
Re: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Hej! Wpadłam się pożegnać do końca sierpnia. Jutro około 20 ruszamy... oby droga bezproblemowa była.
Będziemy z Jaśka tęsknić (; Trzymajcie się i nie sprzeczajcie za dużo (; Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3967 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się wieczorkiem.Sorki, że bez cytatów, ale jakaś taka padnięta jestem, więc tak szybko
z tego co pamiętam U nas brokuł idzie jak świeże bułeczki w ogóle mam chyba złote dziecko, bo jak na razie wszystko wsuwa ze smakiem, nie grymasi. Nie wrodził się we mnie, bo ze mną to mama miała skaranie boskie- nie cierpiałam kaszki, więc karmienie mnie zawsze oznaczało, ze wszystko w bliższym i dalszym otoczeniu będzie oplute kaszką, z butelki mleka pić nie chciałam i musiała mnie łyżeczką karmić![]() A propo's brwi to właśnie niedawno sobie robiłam plus farbowanie włosówPrzyszły dzisiaj zaproszenia na chrzciny ( lepiej późno niż wcale ) i magnesy na lodówkę - podziękowania dla gości. No i tak ogólnie powoli szykuję się- sprzątam, latam jeszcze po sklepach.... dla wszystkich dzieciaczków za kg i za cm![]() Aaaa no i oczywiście wielkie dla dziadka Andrzeja za spostrzegawczośćEdytowane przez Nyaa Czas edycji: 2013-08-14 o 20:55 |
|
|
|
|
#3968 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No dla mnie też na dziś dzień za długo się wydaje. Na razie planuję do roku, tak żeby ominąć modyfikowane i wskoczyć od razu na normalny nabiał. Choć wierze niemieckim wytycznym, że można pewnie trochę wcześniej, tak jak tu kiedyś Moderna pisała. No zobaczymy jak to będzie funkcjonować jak wrócę do pracy.
|
|
|
#3969 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za wymiaryCo do pogrubionego to ciekawe Cytat:
Teściowej nie widziałam ze 3 lata chyba już, TŻ tyle samo I Jej pierwsze spotkanie z Wnusiem (jedynym), więc nie mogę tak zniknąć na jakoś długo.Cytat:
Jak dopytasz lekarkę, to napisz, jestem ciekawa, jak z tym glutenem jest. Nie dawałabym, jeśli nie jest to jakoś niezbędne. A chyba nie jest. No ale pewności nie mam ![]() Cytat:
I takie plany mam, jak Ty z żywieniem. Przez 6 mcy tylko pierś, potem powoli stały pokarm + pierś (jak się da oczywiście ) . A potem - pożyjemy zobaczymy. Pewnie BLW spróbujemy Nie jestem typem planowacza długodystansowego Większość rzeczy układa się sama ![]() Cytat:
(nie wiem, czy aż dwa lata...)Czyli zdania podzielone z tą ekspozycją Ech, jak ze wszystkim ![]() Cytat:
za szczepienia Rota nie smakowała? Krzysiowi też ![]() Pogrubione I z drugiego podczas karmienia też mi momentami leci, dlatego wkładki w ciągłym użyciu, bo to mleko jakieś takie lepiące jest (może dlatego, że używam ostatnio dużo cukru Idę zaraz myć głowę itp., rano przyjeżdża Teściowa
Krzyś http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2013-08-14 o 21:01 |
||||||
|
|
|
|
#3970 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
O, to już 4 nas będzie. Cytat:
Cytat:
A Dragusia - ja też bym nie poszła do kina, zresztą wydaje mi się, że mój by się po jakimś czasie też przeraził i zaczął płakać...głośno jest, no i jeszcze innym by przeszkadzał jakby się wydarł. ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
.. bo tak naprawdę dowodów nie ma że to coś daje, nigdzie poza pl tego niby nie ma, i ogólnie trochę popyskował na to. W ogóle to raczej kontrowersyjne, na styczniówkach jest taka bardzo wkręcona w różne rzeczy szajacośtam i kiedyś czytałam że jej lekarka specjalistka od tych spraw też jest przeciwna. W każdym bądź razie myślę, że to do indywidualnej decyzji. Każdy sam sobie musi rozważyć, co robić.
|
|
|
#3971 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla spostrzegawczego tatusia !!!co do drugiego to dawaj ,Go dawaj - ciocia go zaczaruje Cytat:
tak serio to jednak troche głosno w kinie jest i to czasem tak nagle .Mój Roszek przyzwyczajony do hałasu - non stop dzieci ,muzyka ,szczekające psy i otoczenie w którym mieszkam tez mega hałasliwe . wiec nawet jak był kiedys koncert w szkole a Roszek miał ok 1,5 miesiąca to nie bał sie -zlewał ale po jakims czasie wyszłam bo ja sie bałam .... wiec chyba jednak odradzam .... jednak jak są seanse dla mam z dziecmi w multikinie to jest sciszony głos .... Cytat:
co do lekarki to niezle Cie porobiła .....Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
smieszny ten Twój Tato ![]() miłego Cytat:
co do blizniaczek to fajnie ze po takich przejsciach jest ok ! co do bujaczka to -interesy umiesz robic jak nic !!!! ![]() lece dalej ......
|
|
|
#3972 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj pediatra to pewnie mnie ma juz dosc, bo ja do niego na razie chodze na bilansy, ale nie mam zadnych pytan, jestem przygotowana, mam plan - jak szczepic, schemta zywienia ![]() no tylko jak mi dziecko zachoruje to bede go potrzebowala ![]() kiedys sie mnie pyta a skad pani to wie? (cos o pneumokokach).. dzisiaj pytal, a o karmieniu to wie pani od poloznej? mowie, ze nie, z ksiazki )Cytat:
przytulam Roszka!Cytat:
![]() ja sie bede starac rowniez dorownac trzeciemu swiatu :P Cytat:
![]() rowniez bedziemy tesknic ![]() Cytat:
|
|
|
#3973 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam urlop do 20 lutego. Szukam nowej roboty, bo ta się rozlatuje. Szef zwalnia wszystkich i likwiduje interes. Wrócę do pracy, da mi zwolnienie, kończy sprawy firmy i zamyka. Jak znajdę coś fajnego wcześniej, to zrezygnuję z rodzicielskiego. Przy moim szukaniu, to mało prawdopodobne. Muszę się ogarnąć w końcu ![]()
|
|
|
#3974 |
|
Zakorzenienie
|
no chyba jest tu nas kilka
![]() Ja czekam na ksiazke o BLW, ma zostac przelozona na jezyk niemiecki, juz za miesiac bede sie doksztalcac
|
|
#3975 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do igraszek ja o 23 tez sił nie mam -tztowi to jednak nie przeszkadza ,mówi ze moge spac dalej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
i za bezproblemowa droge .
|
|
|
#3976 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pomidorowa mialam Wczoraj hahaha Cytat:
za niezly Deal ![]() ja tyz lubiem dzieciowe tematy - szczegolnie Gowniane boshe Komici podmienili mnie dzieco albo KTOS ![]() jakas wredna baba zauroczyla mi mojego synka - tosz to do niego nie podobne - od 4 dni ryczy - tak ze serce mi sie kraja - kupy robie - pierdy ida - pewnie to zeby - dzis przed snem - to az ojciec przybiegl - z dworu bo odkurzal samochoda na jutro - i mowi ''co wy mojemu wnukowi robicie ze on tak placze, caly bok go slyszy''to ja tylko westchelam - ale wypil 200 i padl do spania nadrabiam dalej. ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale jak cos CHETNE Z WAWY pisac mi na FB na provie - bo tylko tam zajrzem, bd miala scisle ograniczony dostep do neta - bo szybko mi sie dzienny limyt wyczerpuje jak se wlacze poza granica - ew w Klubie podalam swoj norweski numer wiec pisac sma - postaram sie napisac jutro pod wieczor co i jak - najwazniejsze powiedziec ojcu i dzaidkom ze mni nie bedzie jakies 7 godzin ahahah Cytat:
- czy ja wiem czy smieszny :P - moze czasami no ale nie bd pisala bo jeszcze moze ktos znajomy czyta i podkabluje tacie hihi idem spac ![]() aaaaa i nie pisac mi za duzo - zebym po powrocie mogla nowy watek zalozyc:P
Edytowane przez kasia86bgo Czas edycji: 2013-08-14 o 21:49 |
||||||
|
|
|
|
#3977 | ||||
|
Kniaginia
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szajajaba, "stara" wizażanka.Wiecie, co? Dziś kupiłam smoczki i będę dziecko przyzwyczajać do nich ![]() :brzyda l:Przekonali mnie pediatra i fizjoterapeuta, że to lepsze niż ssanie kciuka, które może się skończyć wizytami u ortodonty. Tylko oczywiście smoczek w określonych sytuacjach i max do 7 m-ca. Nooo, zobaczę, co z tego wyjdzie. Wieczorem wypluwała, kciuczek fajniejszy. |
||||
|
|
|
|
#3978 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za odp w sprawie spania na brzuchu, mój przybiera takie pozy, ze dziwne, ze jeszcze w jednym kawałku
![]() 3mam kciuki za wszystkie podroze, pomyslne wizyty i czekam na "kwiatki" od mam, tesciowych i cioć
|
|
|
|
|
#3979 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
u nas smoczek poszedł w odstawkę, niestety, i nie mam juz czym uspokajac na spacerze
|
|||||
|
|
|
|
#3980 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciekawa jestem strasznie czy tak późno dziecko jest w stanie załapać. / wydaje mi się że może być ciężko/ Zdaj relację koniecznie. No dobra, zabieram kiece i lecę...spakowana idę spać, a rano wio
|
|
|
#3981 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
), zasypia z nim i wypluwa A zresztą nie zawsze, czasem zasypia bez niego nawet, więc mam nadzieję, że nie będzie trudno Go odzwyczaić Nam też powiedziała pediatra, że to lepsze, niż kciuk.Dobranoc Babeczki!
Krzyś http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2013-08-14 o 23:26 |
|||
|
|
|
|
#3982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, czy mam małego powstrzymywać na siłę od podciągania się do siadu. Wczoraj to już usiadł w leżaczku, leżąc na najniższym poziomie i co go położyłam to od nowa. A i leżąc na macie podnosi głowę jak do brzuszków i tak trzyma. Pozwalać mu czy raczej nie? |
|
|
|
|
|
#3983 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
You must have known that I was lonely Because you came to my rescue And though I know that this is heaven How could so much love be inside of you Edytowane przez booziaczek Czas edycji: 2013-08-15 o 09:27 |
||
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
Dolaczam do cierpiacych - dostalam okres, baaardzo obfity buuuuuuuuu Cytat:
![]() Mysle, ze jak sam cos robi to tak powinno byc - na dziecku nie powinno sie wymuszac, by to wlasnie ono przejawialo checi, zainteresowanie czy inicjatywe zachowan - wiec ja bym na pewno pozwalala - jezeli sie podciaga, pelza itp. to znaczy ze jest gotowy na ten etap
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-08-15 o 09:30 |
|
|
|
|
|
#3985 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobru
maria28 nie wiem czy Różyczka nauczy się brać smoczka, Anielka pcha piąstki i paluszki kciuka a najbardziej wskazujący palec ja wkładam smoka a ona wypluwa i tak w kółko. I mogę powiedzieć Ci już dziś jak to może się skończyć. Moja siostra zawsze wypluwała smoczek i brała palec właśnie wskazujący do buzi nic nie pomagało i tak brała. W końcu wyszły mleczaki no i ... wyglądała komicznie, jak się uśmiechnęła to miała dziurę między zbębami odopiwadającą wielkości palca. (złóż sobie ząbki by góra i dół się stykały i wyobraź sobie na samym środku dziurę odpowiadającą wielkością twojego palca wskazującego ) siostra brała bardzo długo palec bo jak była starsza tłumaczenie żadne nic nie dało i tak chyba do 5 czy 6 roku życia oczywiście jak wypadły mleczaki a wyrastały stałe to już się oduczyła brać palca i ma ładne proste ząbki stałe, żadnych problemów z wymową nie miała gdy miała tą "dziurę" nie sepleniła i nie sepleni, tyle że to trochę śmiesznie wyglądało i jak chodziła do zerówki troszkę zaczęła się wstydzić tego uśmiechu.---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- I znam takie przypadki gdzie dziecko nie tykało się smoczka do 7 - 8 miesiąca a później jak zaczęło ssać to trudno było oduczyć i do ponad 2 latek ze smoczkiem biegało. ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Moderna współczuję ja mam nadzieję że póki co mnie ominie u mnie za 2 dni czyli 17 minie rok jak nie dostałam okresu
|
|
|
|
|
#3986 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak się pojawią farfocle znaczy, że go "ociotowali"/zauroczyli ![]() Ja, jak byłam malutka byłam ociotowana ;P Zawsze pogodne dziecko, uśmiechnięte, a tu nagle ryczę i ryczę. Wykąpała mnie mama w czarcim żebrze (mówiła, że aż czarna woda była od tych farfocli) i następnego dnia już było ok
|
|
|
#3987 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
witamy sie od tesciow Florek zasnął a mielismy isc do kosciola
|
|
|
#3988 | |||
|
Kniaginia
|
Witam
![]() Cytat:
2. Ja bym nie powstrzymywała. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#3989 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() nie nadrobiłam wszystkiego, odniose się tylko do pewnych tematów: - rzucanie palenia, też to słyszałam że nie wolno tak od razu, ale dla mnie to poprostu dobra wymówka... ja paliłam długo i rzuciłam bez problemu (w sensie że od razu bo wiadomo że palić się chciało). Nawet jeśli dla kogoś rzucanie palenia to byłby zbyt duży szok to przecież można powiedzmy co tydzień palić o 1 papierosa mniej i po miesiącu czy dwóch przestać, zawsze to lepsze niż palić całą ciąże... także da się, tyle trzeba chcieć... ja zawsze jak ktoś mówi że to aż tak nie szkodzi itp to pytam "a dmuchniesz dziecku w twarz?" oczywiście że nie... albo "czy jeśli będzie miało astme, nie będziesz mieć wyrzutów sumienia?" bo ja bym miała ogromne... - co do TŻ mi mój pomaga bardzo dużo, właśnie myje naczynia
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..." Edytowane przez Luna0 Czas edycji: 2013-08-15 o 11:43 |
|
|
|
|
#3990 |
|
Raczkowanie
|
Ech znowu kolejna dostała okres a u mnie okresu nie widać! Co prawda karmię tylko piersią...Mój Mikuś waży 7700 i nosimy już rozmiar 74-86 body a spodenki 74.
Co do szczepień to z dodatkowych daliśmy tylko menigokoki. Pneumokoki odradził nam pediatra. Ja już złożyłam dawno wniosek o rodzicielski. Na rodzicielskim jestem do połowy kwietnia a potem pewnie na wypoczynkowym bo wyjdzie mi około 60 dni a potem może uda mi się druga dzidzia....Ja wkładki laktacyjne to noszę 24godz na dobę bo nawet jak nie karmię to mi leci
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.

). Niska kreatynina nic złego nie oznacza.

mowi, ze owszem WHO zaleca 6 miesiecy wylacznego karmienia piersia, ale sa to zalecenia dostosowane do trzeciego swiata - tam nie ma dostepu do takiej jakosci stalego pozywienia, jak u nas.

pomimo tego, że mała będzie z babcią to i tak będzie mi ciężko...już jest jak o tym pomyślę...

)... aaaaa... nawet sie przez to z mezem poklocilam, bo uwaza zem uparciuch 

(nie wiem, czy aż dwa lata...)

i za bezproblemowa droge .
- kupy robie - pierdy ida - pewnie to zeby
- dzis przed snem - to az ojciec przybiegl - z dworu bo odkurzal samochoda na jutro - i mowi ''co wy mojemu wnukowi robicie ze on tak placze, caly bok go slyszy''