Ślub - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-16, 10:25   #151
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Dot.: Odp: Ślub

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
nie ma takiego miejsca w Polsce, gdzie zdeterminowana para nie znajdzie sali wcześniej jak się trochę postara. Ludzie robią coraz mniej hucznych wesel, w modę zaczynają wchodzić kameralne przyjęcia a sal różnego typu, od hotelowych po zajazdy, natrzaskane na każdym kroku. Kwestia tego, czy pasuje dany standard/miejscówka, bywa, że trzeba poszukać czegoś pod miastem a nie w samym mieście. Moi znajomi (2 pary) załatwiły w ten sposób sprawę, na rok wcześniej zarezerwowali sobie bardzo fajny lokal mieszczący ok. 120 osób, a jesteśmy z Krakowa.
No pewnie, bo przecież jak ktoś jest z Warszawy i np. na salę musiałby czekać 2 lata, a tak mu strasznie zależy to i ślub w Krakowie zorganizuje, skoro szybciej. Tylko PO CO? Co robi rok różnicy, skoro niby jest się pewnym narzeczonej/narzeczonego? Moi znajomi od razu po zaręczynach wzięli się za przygotowania do ślubu i właśnie największy problem jest z salą - muszą czekać 2 lata. I co - to znaczy, że nie zależy im aż tak strasznie na ślubie? No chyba nie. Oni akurat robią wesele na jakieś 120 osób z tego co wiem, u mnie w regionie nadal są popularne takie wesela.

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
A nie prościej ustalić dwie daty szybszą i późniejszą. Potem przelecieć się po salach, po muzykantach, sprawdzić dostępność i zdecydować która data zostaje?
Dla mnie takie rozwiązanie jest w porządku, kiedy twierdzi się, że brak sali to jedyny powód odwlekania. Z tym, że facet nawet czegoś takiego nie brał pod uwagę, bo dobrze wie, że sala by się znalazła.
Co ma się to pytanie do tego co napisałam? nie bardzo widzę powiązanie.
ciezko_jest_lekko_zyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:30   #152
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
Co ma się to pytanie do tego co napisałam? nie bardzo widzę powiązanie.
Ma i to bardzo wiele, bo próbujesz na siłę znaleźć powód żeby faceta usprawiedliwić, mimo, że to bzdurny powód. I napisałam Ci właśnie dlaczego, i dlaczego bez sensu jest roztrząsanie gdzie się czeka na salę rok a gdzie dziesięć.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:35   #153
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Ma i to bardzo wiele, bo próbujesz na siłę znaleźć powód żeby faceta usprawiedliwić, mimo, że to bzdurny powód. I napisałam Ci właśnie dlaczego, i dlaczego bez sensu jest roztrząsanie gdzie się czeka na salę rok a gdzie dziesięć.
nikogo nie usprawiedliwiam. odpisałam na post kogoś innego, gdzie wyraźnie napisałam, że są takie miejsca, gdzie czekanie 2 lata na salę TO NORMA.
Niech sobie robią co chcą, ich życie. Nie mnie to oceniać, więc sobie z łaski swojej nie dopowiadaj. To, że ktoś wyraża swoje zdanie nie znaczy, że już knuje i szuka usprawiedliwienia dla kogoś... masakra...
Akurat w tym wątku nie chodzi o salę, co autorka sama zaznaczyła w pierwszym poście. I nie dziwi mnie jej reakcja na słowa faceta, że za 3 lata chce ślubu... Więc serio nie dopowiadaj sobie...

Edytowane przez ciezko_jest_lekko_zyc
Czas edycji: 2013-08-16 o 10:36
Stary 2013-08-16, 10:40   #154
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
nikogo nie usprawiedliwiam. odpisałam na post kogoś innego, gdzie wyraźnie napisałam, że są takie miejsca, gdzie czekanie 2 lata na salę TO NORMA.
Niech sobie robią co chcą, ich życie. Nie mnie to oceniać, więc sobie z łaski swojej nie dopowiadaj. To, że ktoś wyraża swoje zdanie nie znaczy, że już knuje i szuka usprawiedliwienia dla kogoś... masakra...
Akurat w tym wątku nie chodzi o salę, co autorka sama zaznaczyła w pierwszym poście. I nie dziwi mnie jej reakcja na słowa faceta, że za 3 lata chce ślubu... Więc serio nie dopowiadaj sobie...
No tak, wchodzisz na wątek, w którym facet nie chce ślubu bo 'nie zdąży go zorganizować w a rok', następnie odpowiadasz na posty ludzi, którzy ślub zorganizowali szybciej 'no i co z tego? myślisz że wszędzie jest tak łatwo?'. Nie sądzę żebym wiele sobie dopowiedziała, raczej wyciągnęłam oczywiste wnioski
Stary 2013-08-16, 10:44   #155
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
No tak, wchodzisz na wątek, w którym facet nie chce ślubu bo 'nie zdąży go zorganizować w a rok', następnie odpowiadasz na posty ludzi, którzy ślub zorganizowali szybciej 'no i co z tego? myślisz że wszędzie jest tak łatwo?'. Nie sądzę żebym wiele sobie dopowiedziała, raczej wyciągnęłam oczywiste wnioski
Raczej sobie dopowiadasz. Chyba, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i nie rozróżniasz tego, że u autorki nie ma problemu z salą, a ja odpowiadałam komuś, że problem z salą jest u mnie w mieście.
Stary 2013-08-16, 10:46   #156
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej sobie dopowiadasz. Chyba, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i nie rozróżniasz tego, że u autorki nie ma problemu z salą, a ja odpowiadałam komuś, że problem z salą jest u mnie w mieście.
Mam wrażenie, że albo nie czytałaś w ogóle tematu, albo nie umiesz teraz zgrobnie wyjść z tego, że nie umiesz się jasno wypowiadać
Stary 2013-08-16, 10:48   #157
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Mam wrażenie, że albo nie czytałaś w ogóle tematu, albo nie umiesz teraz zgrobnie wyjść z tego, że nie umiesz się jasno wypowiadać
To masz złe wrażenie. Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post na który odpowiedziałam, ale przeczytaj go dokładnie. Zobacz o czym mówi czasKomety, zobacz co ja odpisałam (i zrozum do czego się odnosiłam) i może wtedy załapiesz. To, że ty czegoś nie rozumiesz, nie znaczy, że ktoś nie umie się jasno wypowiadać. Bo musiałabym takim ludziom jak ty, chyba po literce tłumaczyć o co mi chodziło w poście...
Stary 2013-08-16, 11:38   #158
wiktoriol
Raczkowanie

Cytat:
To masz złe wrażenie. Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post na który odpowiedziałam, ale przeczytaj go dokładnie. Zobacz o czym mówi czasKomety, zobacz co ja odpisałam (i zrozum do czego się odnosiłam) i może wtedy załapiesz. To, że ty czegoś nie rozumiesz, nie znaczy, że ktoś nie umie się jasno wypowiadać. Bo musiałabym takim ludziom jak ty, chyba po literce tłumaczyć o co mi chodziło w poście...
No tak, tylko ty napisałaś o koleżance która robi wesele na 120 gości, a autorka i wszystkie które pisały że sala to nie problem, to wypowiadały się o małych weselach na ok. 50 gości, a takie można w restauracji zrobic, dlatego tez sala to nie problem...
wiktoriol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 12:38   #159
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Ślub

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
My akurat nie oszczędzaliśmy na obrączkach bo kosztowały ponad 2 tys. Wiem, że cywilny to tak naprawdę małe koszta, przecież jak bym nim miała akurat Odłożone to sukienki za 800 zł też bym nie kupiła. Po prostu trochę szaleliśmy ;-)
To akurat nie kwestia tego, że cywilny, bo kościelny to jakieś + 1000 zł, więc nie taka wielka suma. Mało gości=tańszy ślub.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 12:38   #160
201803080934
Konto usunięte

obiektywnie 6 lat, w tym 3 wspólnego mieszkania, to wystarczająco czasu na to, żeby ślubu nie odkładać o kolejne 3 lata. ale z drugiej strony, mogli zacząć się spotykać w liceum, mogą mieć teraz po 22 lata. i wtedy ja się chłopakowi nie dziwię, że może nie być gotowy.
ja się po 3 latach nie czułam gotowa na ślub, bo miałam tylko 21 lat. wiem, że 3 lata, to nie 6, ale teraz po pół roku czułabym się bardziej gotowa niż wtedy po 3 latach. byłam zwyczajnie za młoda, nie dojrzałam jeszcze wtedy do takich kroków, mimo stażu związku.

trochę mi się wydaje, że facet dał jej ten pierścionek na odwal się, bo mu smęciła o ślubie. więc w końcu się zgodził. chociaż wcale tego nie chce jakoś specjalnie. no i teraz próbuje to jakoś jeszcze odwlec w czasie.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 12:43   #161
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
No i co z tego, że w twoich okolicach tak jest? To znaczy, że wszędzie tak ma być? U mnie na salę czeka się minimum 2 lata.
W takich miesiącach jak listopad, luty też? Coś mi sie nie chce wierzyć.

Stary 2013-08-16, 12:43   #162
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
To akurat nie kwestia tego, że cywilny, bo kościelny to jakieś + 1000 zł, więc nie taka wielka suma. Mało gości=tańszy ślub.
To tez nie wszędzie bo u nas za sam ślub to różnica prawie 2-3 tys, ale nie o tym wątek ;-)

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 12:52   #163
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Tylko ja nie rozumiem jak można mówić, że kobieta ma "parcie na ślub", skoro są od 6 lat razem, od 3 lat mieszkają razem, a za kolejne 3 lata facet zażyczył sobie ślub!
Zgadzam się .

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
To tez nie wszędzie bo u nas za sam ślub to różnica prawie 2-3 tys, ale nie o tym wątek ;-)
Skąd taka różnica?

Autorka jak widzę, bywa, ale się nie wypowiada.

Stary 2013-08-16, 13:18   #164
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się .

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Skąd taka różnica?

Autorka jak widzę, bywa, ale się nie wypowiada.
Cywilny to koszt 85 zł, a kościelny:
Ksiądz od 1000 - 1500 w górę
Kościelny / organista około 600 - 1000
Itd

Nie wiem jak jest aktualnie ale tak było kilka lat temu.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 13:23   #165
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Cywilny to koszt 85 zł, a kościelny:
Ksiądz od 1000 - 1500 w górę
Kościelny / organista około 600 - 1000
Itd

Nie wiem jak jest aktualnie ale tak było kilka lat temu.
W mnie 1000 to jest ksiadz+organista+kościeln y. No, jeszcze dochodzi przystrojenie kościoła.

Stary 2013-08-16, 13:27   #166
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Ślub

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
widzisz drabineczka jest studentka dorabiajaca w wakacje na koloniach i sama nie jest gotowa na slub
najlatwiej kazdej gotowej kobiecie powiedziec ze ma parcie
zobaczymy co bedzie jesli ona bedzie kiedys gotowa a jej partner stwierdzi ze w nosie to ma
Chyba strasznie ci sie nudzi ze zaszlas az wglab umyslu mojego partnnera

Ale ty naiwna jestes. To przeciez jasne ze nie mam zadnego partnera. Cale zycie jestem sama tylko chodze i z zazdrosci rozwalam watki slubnr. Oj ludzie ludzie taka psychoanaliza a nawet panna sie nie zorienowala ze to wszystko mistyfikacja :d

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2013-08-16 o 13:55
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 13:44   #167
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
No pewnie, bo przecież jak ktoś jest z Warszawy i np. na salę musiałby czekać 2 lata, a tak mu strasznie zależy to i ślub w Krakowie zorganizuje, skoro szybciej. Tylko PO CO? Co robi rok różnicy, skoro niby jest się pewnym narzeczonej/narzeczonego? Moi znajomi od razu po zaręczynach wzięli się za przygotowania do ślubu i właśnie największy problem jest z salą - muszą czekać 2 lata. I co - to znaczy, że nie zależy im aż tak strasznie na ślubie? No chyba nie. Oni akurat robią wesele na jakieś 120 osób z tego co wiem, u mnie w regionie nadal są popularne takie wesela.

gdybyś czytała uważnie to byś wiedziała, że nie każę nikomu szukać sali w Krakowie tylko POD (swoim miastem). Atrakcyjne pod względem lokalizacji sale są bardziej obłożone.
No i nie wiem skąd wniosek, że skoro muszą czekać 2 lata na salę (bo taką a nie inną koniecznie chcą mieć) to im nie zależy? Zależy, bo już czynią przygotowania, zaklepali sobie miejsce, gdzie chcą mieć mieć wesele zamiast próbować temat oddalić jak najbardziej się da. Facet nie podał argumentu 'czekamy tyle bo sala', on w sumie nie ma żadnego sensownego argumentu.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 16:17   #168
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Facet nie podał argumentu 'czekamy tyle bo sala', on w sumie nie ma żadnego sensownego argumentu.
No właśnie, więc o czym w ogóle ta dyskusja?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 17:50   #169
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dżizas, dalej wyliczanie - ile czasu, ile kasy. Powiedzcie wprost żeby go rzuciła, bo facet widocznie nie chce ślubu/nie chce podać powodu dla którego zwleka. Naprawdę te wasze kalkulacje to można o kant dupy rozbić, bo w tym wątku ślubu raczej nie będzie
Stary 2013-08-16, 17:54   #170
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Dżizas, dalej wyliczanie - ile czasu, ile kasy. Powiedzcie wprost żeby go rzuciła, bo facet widocznie nie chce ślubu/nie chce podać powodu dla którego zwleka. Naprawdę te wasze kalkulacje to można o kant dupy rozbić, bo w tym wątku ślubu raczej nie będzie
Zgadzam się. facet odwleka ślub, mimo,że mieszkają już razem. Jednym słowem on nie chce wogóle się żenić. Za 3 lata powie, poczekajmy jeszcze kolejne 3 lata ze ślubem.
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 18:05   #171
201803290936
Konto usunięte

Facet liczy, że zyska 3 lata na poznanie tej jedynej.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 19:13   #172
tassia
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ślub

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Chyba strasznie ci sie nudzi ze zaszlas az wglab umyslu mojego partnnera

Ale ty naiwna jestes. To przeciez jasne ze nie mam zadnego partnera. Cale zycie jestem sama tylko chodze i z zazdrosci rozwalam watki slubnr. Oj ludzie ludzie taka psychoanaliza a nawet panna sie nie zorienowala ze to wszystko mistyfikacja :d
tryb warunkowy co jesli jest trudny do ogarniecia
przepraszam ze ci zafundowalam taki wysilek intelektualny

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:23   #173
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiktoriol Pokaż wiadomość
No tak, tylko ty napisałaś o koleżance która robi wesele na 120 gości, a autorka i wszystkie które pisały że sala to nie problem, to wypowiadały się o małych weselach na ok. 50 gości, a takie można w restauracji zrobic, dlatego tez sala to nie problem...
..... tak..... napisałam to samo post albo dwa wcześniej ....
Stary 2013-08-16, 20:26   #174
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ślub

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
tryb warunkowy co jesli jest trudny do ogarniecia
przepraszam ze ci zafundowalam taki wysilek intelektualny

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
interpunkcja też jest trudna do ogarnięcia
też przepraszam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:29   #175
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
W takich miesiącach jak listopad, luty też? Coś mi sie nie chce wierzyć.
Nie dopytywałam, ale tak jak pisałam moja koleżanka robi wesele i oni chcieli jak najszybciej mieć termin i czekają właśnie te 2 lata. Dopytam ich czy te miesiące zimowe brali pod uwagę czy nie

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
gdybyś czytała uważnie to byś wiedziała, że nie każę nikomu szukać sali w Krakowie tylko POD (swoim miastem). Atrakcyjne pod względem lokalizacji sale są bardziej obłożone.
No i nie wiem skąd wniosek, że skoro muszą czekać 2 lata na salę (bo taką a nie inną koniecznie chcą mieć) to im nie zależy? Zależy, bo już czynią przygotowania, zaklepali sobie miejsce, gdzie chcą mieć mieć wesele zamiast próbować temat oddalić jak najbardziej się da. Facet nie podał argumentu 'czekamy tyle bo sala', on w sumie nie ma żadnego sensownego argumentu.
Bo pojęcie ironii i sarkazmu to trzeba umieć zrozumieć, zamiast nadinterpretować bądź pisać, że ktoś nie czyta uważnie...

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Facet liczy, że zyska 3 lata na poznanie tej jedynej.
Być może. Dla mnie to jest pewne, że chyba jednak ciężko mu zostawić to życie, które miał do tej pory, bo z małżeństwa ciężej się wymiksować... Ja już bym brała ślub jakbym miała do tego warunki...
Stary 2013-08-16, 20:39   #176
wiktoriol
Raczkowanie

Cytat:
..... tak..... napisałam to samo post albo dwa wcześniej ....
Nie, nie napisałaś tego samego, bo ty się spierasz że w Warszawie cięzko znaleźc sale, bo twoja koleżanka która robi wesele na 120 gosci musi 2 lata czekac, na taka duża może i tak, ale autorka chce 4x mniejsze wesele, a takie moze zrobic w restauracji, tam napewno 2 lat nie trzeba czekac.
wiktoriol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:41   #177
BadLife
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
Zgadzam się. facet odwleka ślub, mimo,że mieszkają już razem. Jednym słowem on nie chce wogóle się żenić. Za 3 lata powie, poczekajmy jeszcze kolejne 3 lata ze ślubem.
Albo chce się oswoić z myślą, że jego stan cywilny zmieni się do końca życia Niektórzy boją się zmian. Boją się, że po ślubie będzie gorzej. Nie lubią tzw. ,,bata nad głową", bo ich to zniechęca. On chyba powoli się oswaja z myślą, że wezmą ślub i może za te 2 lata faktycznie będzie gotowy? Może traktuje to bardzo poważnie.

No, ale skoro autorce tak się spieszy po tych 6 latach związku - to niech znajdzie kogoś kto ożeni się z nią nawet za kilka miesięcy.
BadLife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:41   #178
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiktoriol Pokaż wiadomość
Nie, nie napisałaś tego samego, bo ty się spierasz że w Warszawie cięzko znaleźc sale, bo twoja koleżanka która robi wesele na 120 gosci musi 2 lata czekac, na taka duża może i tak, ale autorka chce 4x mniejsze wesele, a takie moze zrobic w restauracji, tam napewno 2 lat nie trzeba czekac.
Ale gdzie się spieram, że ciężko o salę w warszawie? nawet nie mam pojęcia jak jest w Warszawie jeśli chodzi o salę na wesele. Moja koleżanka robi wesele poza Warszawą i musi czekać 2 lata.
Kur.va serio weźcie może jeszcze milion razy napiszcie co chce autorka, bo przecież nie czytalam i w ogóle jestem tempa i tak po prostu pieprze bez pojęcia. czytaj wszystkie moje posty zamiast odnosić się do jednego.
Stary 2013-08-16, 20:45   #179
coffee_candy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniolecek111 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

Chciałam zapytać co sądzicie o mojej sytuacji.
Autorko, sądzę, że w Twojej sytuacji również czułabym się "dziwnie". Wstępne 3 lata czekania na ślub to przecież połowa Waszego związku...2 lata to też całkiem sporo - wychodzę z założenia, że zaręczyny = rychły ślub (po jakimś roku) a nie wieczne noszenie pierścionka zamiast obrączki. Skoro on proponuje 2 lata (i tak dobrze, że już trochę skrócił okres przygotowań), a Ty rok to kompromis = 1,5 roku. Dziwi mnie jego odwlekanie...

coffee_candy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:45   #180
201607110949
Konto usunięte

Cytat:

Bo pojęcie ironii i sarkazmu to trzeba umieć zrozumieć, zamiast nadinterpretować bądź pisać, że ktoś nie czyta uważnie...

coś Ci w takim razie słabo ta aronia i smarkazm wychodzi skoro nie ja jedna Twoje posty nadinterpretuję
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości