Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-16, 12:25   #4051
Lukrecjas
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
świetny kaloryfer.

Martwi mnie to bardzo, że Ptaszyska nie ma teraz nawet w naszej rozpisce na 1-szej stronie z datą ur. Natalki.

moim zdaniem to efekt debaty o patologii i postach OC. Przy okazji dodam że Ja osobiście tu na dobre nie zagościłam i pewnie nie zagoszczę więc średnio mnie ubodły posty OC ale uważam że ze względu na wzajemny szacunek pewne stwierdzenia OC były MOCNO nie na miejscu. Co innego wyrażanie zdania, wymiana poglądów, wzajemne porady bo po to jest forum, a co innego obrażanie kogoś. A Ptaszysko moim zdaniem jest szczególną mamusią. Być może się mylę ale wydaje mi się że żenujące posty miały wpływ na decyzję Ptaszyska i całkowicie popieram.

Przy okazji pozdrawiam wszystkie szanujące się forumowiczki.

Edytowane przez Lukrecjas
Czas edycji: 2013-08-16 o 12:32
Lukrecjas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 13:03   #4052
Tajgusia
Raczkowanie

W ogóle nie wiem o co chodzi z tymi niesnaskami na forum?
za imieninki RoszkaU nas dzisiaj piękna pogoda więc spadam na spacer i po pieluchy do Stokrotki są pampki 2 opakowania za 50 zł. Idę też do Biedrony zobaczyć te bodziaki ;-)
Nie kłócić się!!! Ja Mikiego kąpię codziennie a to ze względu na to, że na Maksa ulewa i wieczorem koło szyjki nie pachnie za ładnie a do tego ma tam czerwoną skórkę.
Mój też ma pajączki z tyłu na główce i położna mówiła, że te uszczypnięcia bociana same znikną.
Ja znowu na antybiotyku. Okazuje się, że jestem ewenementem i mam wadę wrodzoną tzw. przetokę przeduszną. Od wczoraj mam w tej przetoce mega zapalenie, boli czerwone i z ropą.
To już mój trzeci antybiotyk od porodu
Widzę, że mam osłabiony organizm chyba tym karmieniem no i dołączam do mam gubiących włosy.....co się uczeszę to szczotka pełna...a witaminy biorę i żelazo, wyniki krwi bardzo dobre a włosy lecą!!!!
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 13:24   #4053
klementyna1
Zakorzenienie

Kamilek słodki paker
kuzynka brudas
a u nad 1 ząb!! wczoraj juz mi sie wydawalo, a dzis widze bialą kreskę, poza tym maruda jest i nie chce jesc brokulów-myslalam, ze to przez ten smrud, ale jablka z marchwia tez nie ruszyl...i pierwszy raz od daaawna plakal-tak na prawde a nie kwekal....a teraz spi u mnie na rekach wtulony a ja pisze jedna reka jak za starych czasow
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 13:48   #4054
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
JA też odliczam dni...
Dziewczyny alliw juz pytała kiedys, ale nie było konkretów: to spanie na brzuchu u 5-cio miesieczniaka juz jest bezpieczne? Bo moj w nocy ciagle sie rpzewraca....ale wydaje mi sie, ze skoro glowe juz trzyma ostro, umie zmienic pozycje to chyba tak?pomozecie?
mi przy Julce położna mówiła ze pierwszy miesiąc jest niebezpieczny później już można bo dziecko już rusza główką i już da sobie radę

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Hej! Wpadłam się pożegnać do końca sierpnia. Jutro około 20 ruszamy... oby droga bezproblemowa była.

Będziemy z Jaśka tęsknić (;

Trzymajcie się i nie sprzeczajcie za dużo (;

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
szerokiej drogi i udanego odpoczynku

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
nie mam zbyt wiele do napisania. u nas zamiast lepiej to gorzej. dalej nie przekręcamy się w żadną stronę, brzuszek znowu nie daje żyć, ja nie mam pomysłu co dalej, pomijając fakt, że fizycznie nie mam siły. ogólnie mam doła
mój też w nocy kiepsko sypia i też mnie to denerwuje tym bardziej ze Julka od razu ładnie sypiała no ale w końcu się wyśpimy

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
czesc ,
dzisiaj imieninki Rocha my nie obchodzimy imienin tylko urodzinki ale co tam ....

A my dzisiaj mielismy noc wrazeń ,nieprzyjemnych wrazeń . Roszek dostał wys.temp. troszke ponad 38 -calutki rozpalony . Na szczescie czopek i zimne okłady pomogły . Szczepienie w srode było .
najlepszego

dobrze ze temp mineła

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
Dzień Dobry
ale mnie Oliwcia z rana zaskoczyla - zostawiłam ją na macie, wracam z łazienki a Ta dolną połową swojego ciała poza matą
myslałam że padne jak stękała żeby tam ponownie wleźć

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość

Dziś w nocy po raz pierwszy sama się obróciła na brzuch,

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość

A tak Kamilek "siedzi" a raczej ćwiczy brzuszki w bujaczku
super
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 14:02   #4055
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Witam.

Cytat:
Napisane przez Lukrecjas Pokaż wiadomość
moim zdaniem to efekt debaty o patologii i postach OC. Przy okazji dodam że Ja osobiście tu na dobre nie zagościłam i pewnie nie zagoszczę więc średnio mnie ubodły posty OC ale uważam że ze względu na wzajemny szacunek pewne stwierdzenia OC były MOCNO nie na miejscu. Co innego wyrażanie zdania, wymiana poglądów, wzajemne porady bo po to jest forum, a co innego obrażanie kogoś. A Ptaszysko moim zdaniem jest szczególną mamusią. Być może się mylę ale wydaje mi się że żenujące posty miały wpływ na decyzję Ptaszyska i całkowicie popieram.

Zgadzam się z każdym Twoim słowem!
Dyskusja dyskusją, wymiana zdań ok, ale trzeba szanować się nawzajem, o czym już wcześniej tez wspominałam.
Mnie się w głowie nie mieści jak można było napisać w tak chamski sposób do Ptaszyska.
Nie dziwię się, że pożegnała się z nami na dobre. Szczerze to nie pierwsza taka sytuacja i ja sama już kilka razy żałowałam, że nie dołączyłam do wątku Mam maj - czerwiec, który zresztą podczytuję i tam nie ma takich chorych tekstów.

Po ostatniej sytuacji też mniej się udzielam, jakoś atmosfera nie ta...
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 14:07   #4056
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Kamilek słodki paker
kuzynka brudas
a u nad 1 ząb!! wczoraj juz mi sie wydawalo, a dzis widze bialą kreskę, poza tym maruda jest i nie chce jesc brokulów-myslalam, ze to przez ten smrud, ale jablka z marchwia tez nie ruszyl...i pierwszy raz od daaawna plakal-tak na prawde a nie kwekal....a teraz spi u mnie na rekach wtulony a ja pisze jedna reka jak za starych czasow
za ząbka
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 14:42   #4057
Tajgusia
Raczkowanie

Hej! U mnie w Biedrze nie ma tych bodziaków! Są tylko bluzy z lwem chyba. Za to kupiłam pampki za 50 zl w sumie 112 sztuk trójek chociaż w sumie to wolałabym 4 ale wychodzą mniej korzystnie bo jest tylko 100 sztuk.
Do dziewczyn karmiących wyłącznie cyckiem, kiedy zaczęłyście podawać coś bardziej konkretnego? Mi pediatra powiedział, że dopiero po skończeniu 5 miesiąca a więc za miesiąc. Nie wiem czy tak długo mam czekać?
Co do tych niesnasek to przeczytałam w czym rzecz. Moje zdanie jest takie, że każdy swoje dziecko wychowuje, karmi i pielęgnuje tak jak uważa za stosowne i nikomu nic do tego. Mogę uważać, że chodzik nie jest dobry ale nic mi do tego jeżeli inna mama będzie go stosować. Co do patologii to jest to dla mnie jak ktoś się umyślnie nad dzieckiem znęca czy świadomie robi mu krzywdę. Na pewno nie jest to chodzik....
Co do materiałów...bywają one kłamliwe i mylące czasami do tego kierunki i trendy się zmieniają. To co kiedyś było uznawane za niezdrowe teraz jest polecane i odwrotnie a na pewno ostrożnie podchodziłabym do wiedzy z Internetu. Co do Ptaszyska to szkoda mi dziewczyny, na pewno dużo przeszła i wiele razy myślałam o niej. Rozumiem co przeżywa w związku z wcześniactwem córeczki. Nie chciałabym być w jej sytuacji, nerwy i strach o dziecko oraz ciągłe zmagania ze skutkami wcześniactwa to nie lada wyzwanie. Jednakże wypisywanie się z forum ze względu na jednego tylko użytkownika uważam za niepotrzebny bo przecież są tutaj inne życzliwie i pomocne osoby Pozdrawiam dziewczyny ze słonecznego Poznania.
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 15:26   #4058
maria28
Kniaginia

Cytat:
Nieźle już wyćwiczył brzuszek

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
A może, Warszawianki, zrobimy jakieś spotkanko, jak wszystkie będą na miejscu, co?
Chętnie, byle gdzieś, gdzie jest w miarę cicho i spokojnie

Cytat:
a u nad 1 ząb!!
Hehe, a jednak!

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
Do dziewczyn karmiących wyłącznie cyckiem, kiedy zaczęłyście podawać coś bardziej konkretnego? Mi pediatra powiedział, że dopiero po skończeniu 5 miesiąca a więc za miesiąc. Nie wiem czy tak długo mam czekać?
Moja pediatra już pozwoliła włączać stałe, zaczynając od warzywnych zupek. Ale ja czekam do skończenia 5 m-ca przez Różę.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 15:54   #4059
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
a czy jeśli dziecko nie jest wystawione bezpośrednio na promienie słoneczne, zawsze pod budką gondoli/parasolką, to też trzeba smarować kremem z filtrem? Ja nie smaruję raczej, tylko, jak były te upały.
Ja staram sie dziecko chronic przed sloncem. Z jedenej strony smarowac powinno sie nie tylko jak jest slonce, gdyz w pochmurny dzien czy w cieniu promienie UV rowniez sa szkodliwe (jest ich oczywiscie mniej niz w bezposrednim sloncu) - z drugiej strony dla takiego maluszka filtry obciazaja skore i wielu dermatologow zaleca stosowanie ich dopiero po ukonczeniu roku zycia. Jezeli juz wybieramy krem z filtrem to zwracajmy uwage na zawarte w nim filtry- wybieramy te z filtrami mineralnymi, omijając chemiczne
Cytat:
Nie Moderna, to nie tak. Każdy kąpie jak uważa. Ja kąpie codziennie ale nie dla higieny a dlatego że młody to uwielbia i ja też.
Jak jest upał to kąpie nawet 3 razy dziennie-dla ochłody.
Ja nie neguje częstotliwości kąpania... ale dziecko od którego brzydko pachnie, naprawdę rzadko się zdarza...
i tez nie chodzi mi tu o matkę idealną. Chodzi mi o zdrowie. Jedna wyparza butelki codzinnie, inna po każdym jedzeniu a inna wogóle.
Moja kuzynka nie wyparza nic i nie obchodzi mnie to, ale jak widzę że otrzepuje dziecku smoka z piasku i ewentualnie sama obliże to mi niedobrze... tym bardziej że ma wode pod wózkiem. I milion innych rzeczy.. moje dziecko leżąc na kocyku kuzyna miało brzydko pachnącą głowke.. myslę że nigdy go nie prała. I jak ja mam go u niej kłaść? Powiedzieć "nie bo śmierdzi" Tak jak nie wyprała używanych rzeczy które kupiła dla małego. no nie, dla mnie to jest poprostu brudas
I tak jak podkreśliłam jesteście czyści i pachnący, a to najważniejsze! U mojej kuzynki ani to ani to
co do kremu to ona uważa że jak już jest opalony to będzie tylko ładniej.. hehe. Argumenty że coś szkodzi, moge sobie od razu w pupe wsadzić
Ja nie oceniam normalnych matek, jedna robi coś lepiej, druga gorzej. Każda ma ten temat swoje zdanie itd. ale jak jedna osoba robi co chwile coś co razi w oczy.. no to się nie da.
Ostatnio nie chcial jej usnąć to zaczęła tak klnąć... w końcu powiedziała że zaraz temu dziecku na.Ebie... no to sorry, wstyd mi było na ulicy jak nic.
i to niestety mi podchodzi powoli pod patologie...
dziwne podejście ma kuzynka niestety
ale co zrobic, ona pewnie ma raczej zamkniete uszy na dobre rady, wiec nic nie da sie zrobic.

ale ze sloncem bym chyba naciskala, bo robi malemu krzywde
dzieci nie moga same decydowac, decyzje podejmuje rodzic co procentuje na pozniejsze jego cale zycie.
Opalanie tak delikatnej mlodej skory dziecka jest bezdyskusyjnie bezmyslnoscia

Cytat:
Kąpiel - tu znów napiszę, że też tak robię Najważniejsze w tym wszystkim to właśnie regularność - wiadomość dla Krzysia, że zaraz spanie
My kapiemy sie nieregulranie, o roznych porach, a dziecko ma ustalony rytm i chodzi spac mniej wiecej w tych samych porach - nie mamy problemow z zasypianiem. Oczywiscie nie mam nic przeciwko regularnosci - na pewno wielu mamo pomaga

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
ohhhh
za ząbka

Jak bylismy na bilansie to pytam lekarza, kiedy dziecko zaczyna zabkowac - myslalam, ze zajrzy malemu w paszcze - a ten nic, powiedzial, ze ok. 6 miesiaca...
Nastepnym razem bede wysylac krotkie komunikaty - prosze zajrzec dziecku w zeby bo nie powiem, ze jestem ciekawa, czy to blisko czy daleko jeszcze mamy
Stary 2013-08-16, 16:05   #4060
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
mnie w ogóle denerwuje porównywanie czy licytowanie się przy dzieciach w różnym wieku. mamy w rodzinie roczne dziecko i ciągle tylko, że je wszystko, chodzi, biega, wszystko. a ja co mam powiedzieć? że moje dziecko leży?

myślę, że potrzebują odpocząć. chyba powinnam do nich dołączyć.

nie mam zbyt wiele do napisania. u nas zamiast lepiej to gorzej. dalej nie przekręcamy się w żadną stronę, brzuszek znowu nie daje żyć, ja nie mam pomysłu co dalej, pomijając fakt, że fizycznie nie mam siły. ogólnie mam doła
uważam że nie

Monika moja też jest w tyle, ale umiejetności dzieci nabywają z dnia na dzień, np, wcale sie nie przekrecała, a jednego dnia położona na macie robi wygibasy i odwraca sie na brzuch

Cytat:
a może poprostu zmiana otoczenia/klimatu/rytmu dnia? Podróże?

u nas jest coś o lizaniu powiek i pluciu za siebie

Strippi jest na FB, a Ptaszysko faktycznie się wypisała...
u nas są białe ślady na dole i na górze

juz nie z nami, ogólnie na fb są obie

Cytat:
Dziewczyny dziekujemy za zyczenia

uuuu widac kaloryfer

o ja !!!! ode mnie też
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 16:06   #4061
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lukrecjas Pokaż wiadomość

Też mi się tak wydaje.

Cytat:
za zęba

Cytat:
Hej! U mnie w Biedrze nie ma tych bodziaków! Są tylko bluzy z lwem chyba. Za to kupiłam pampki za 50 zl w sumie 112 sztuk trójek chociaż w sumie to wolałabym 4 ale wychodzą mniej korzystnie bo jest tylko 100 sztuk.
Co do tych niesnasek to przeczytałam w czym rzecz. Moje zdanie jest takie, że każdy swoje dziecko wychowuje, karmi i pielęgnuje tak jak uważa za stosowne i nikomu nic do tego. Mogę uważać, że chodzik nie jest dobry ale nic mi do tego jeżeli inna mama będzie go stosować. Co do patologii to jest to dla mnie jak ktoś się umyślnie nad dzieckiem znęca czy świadomie robi mu krzywdę. Na pewno nie jest to chodzik....
Co do materiałów...bywają one kłamliwe i mylące czasami do tego kierunki i trendy się zmieniają. To co kiedyś było uznawane za niezdrowe teraz jest polecane i odwrotnie a na pewno ostrożnie podchodziłabym do wiedzy z Internetu. Co do Ptaszyska to szkoda mi dziewczyny, na pewno dużo przeszła i wiele razy myślałam o niej. Rozumiem co przeżywa w związku z wcześniactwem córeczki. Nie chciałabym być w jej sytuacji, nerwy i strach o dziecko oraz ciągłe zmagania ze skutkami wcześniactwa to nie lada wyzwanie. Jednakże wypisywanie się z forum ze względu na jednego tylko użytkownika uważam za niepotrzebny bo przecież są tutaj inne życzliwie i pomocne osoby Pozdrawiam dziewczyny ze słonecznego Poznania.
My raczej będziemy coś podawać po 6 m-cu... chyba, że ten gluten, ale jeszcze będę dopytywać.
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 16:18   #4062
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Dyskusja dyskusją, wymiana zdań ok, ale trzeba szanować się nawzajem, o czym już wcześniej tez wspominałam.
Mnie się w głowie nie mieści jak można było napisać w tak chamski sposób do Ptaszyska.
Nie dziwię się, że pożegnała się z nami na dobre. Szczerze to nie pierwsza taka sytuacja i ja sama już kilka razy żałowałam, że nie dołączyłam do wątku Mam maj - czerwiec, który zresztą podczytuję i tam nie ma takich chorych tekstów.
szkoda
ale tez troche w tym naszej winy, bo nie zareagowałyśmy wczesniej

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Tajgusia roznie jest zalecane, nawet lekarze maja rozne zalecenia - najwczesniej mozesz zaczac po skonczonym 4 miesiacu, a najpozniej przed ukonczeniem 6 miesiaca - wedlug mnie to indywidualna decyzja, obserwowalabym dziecko, czy zaczyna sie interesowac jedzeniem, obserwuje Was przy stole, wyciaga raczki - to pierwszy sygnal, ze za niedlugi czas mozna zaczac.

Moj lekarz jest zdania od skonczonego 4 miesiaca powoli cos podawac, nieduze ilosci, kilka lyzeczek - zeby wzbudzic zainetresowanie i ze wzgledu na przyzwyczajanie systemu immunologicznego na nowosci (podobno zapobiega alergiom).
Ja jestem zdania w trakcie szostego miesiaca (po skonczonym 5), decyzja indywidualna kiedy.

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-08-16 o 16:20
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 16:57   #4063
corka_rosy
Wtajemniczenie

Hejka

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
O to przynajmniej jeszcze ktoś BLW
Ja też, ale tak na 80% - jeszcze nie zdecydowałam.

Cytat:
co do igraszek ja o 23 tez sił nie mam -tztowi to jednak nie przeszkadza ,mówi ze moge spac dalej
heheh mój też się śmieje, że tylko sobie poleżę

Cytat:
Przekonali mnie pediatra i fizjoterapeuta, że to lepsze niż ssanie kciuka, które może się skończyć wizytami u ortodonty. Tylko oczywiście smoczek w określonych sytuacjach i max do 7 m-ca.
Nooo, zobaczę, co z tego wyjdzie. Wieczorem wypluwała, kciuczek fajniejszy.
Mój kiedyś bardzo dużo ssał kciuka, potem zapomniał na jakieś 3 tyg i od kilku dni znów mu się to zdarza, ale sporadycznie. Smoka nie chce - jak Wam idzie nauka?

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Wykąp go w czarcim żebrze Jak się pojawią farfocle znaczy, że go "ociotowali"/zauroczyli
heeh teraz wszystkie będą kąpać zepsute dzieci (mojemu by się zdecydowanie przydało )

Cytat:
Trzymaj się - to wszystko minie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Wczoraj dałam małemu do polizania jabłko jak jadłam, myślałam, że mi z ręką odgryzie, a takie kwaśne było, no żarłoczne mam dziecko

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Ogólnie w kilku rozmowach ze mną zrobiła dobre pierwsze wrażenie, zagadywała do małego on się do niej śmiał. Widziałam, że sąsiadki synka pilnuje np. na schodach albo biega za nim jak jej uciekał. Ale jak pogadałam właśnie z sąsiadką to się okazało, że owszem rozmowna to ona jest ale nie do dziecka, bawić się jakoś bardzo z nim nie potrafi, tak że chłopczyk się nie rozwijał tak jak mógł, ani go nie nauczyła gdzie ma oko, nosek ani nic a ma już 2 latka .
A rodzice go niczego w domu nie uczą?

Co to za akcje z wypisywaniem się (z tego patologicznego towarzystwa )?

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Widzę, że mam osłabiony organizm chyba tym karmieniem no i dołączam do mam gubiących włosy.....co się uczeszę to szczotka pełna...a witaminy biorę i żelazo, wyniki krwi bardzo dobre a włosy lecą!!!!
Przypomniałaś mi, że miałam pytać mamy kp, którym strasznie wypadają włosy: polecicie jakieś odżywki/suplementy (tych chyba nie można?)?

Cytat:
a u nad 1 ząb!!

Cytat:
Też chętnie się spotkam, ale dopiero we wrześniu.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 17:54   #4064
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Korzystajac z uprzejmosci Tesco i WiFi pisze - ze chce byc juz w domu. JeszcE jutro przezyc i w niedziele po obiedzie do domku ;-)

Tak na szybko

LunaO - fiuu ale masz strong mena ;-)

Nestelle - najlepszego dla Roszka ..!!!

Co do Patszka to ona sie wypisala, i nie bd sie na razie u nas na forum idzielac ;-(

Strippi ost byla jakos tydzien temu - ale po fejsie widac ze ma sie Wspaniale

No nic wracam spacerkiem do domku

Milus spi hahah

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 18:29   #4065
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Też chętnie się spotkam, ale dopiero we wrześniu.
Ja bardzo chętnie we wrześniu, a cicho i spokojnie jest raczej w parkach. Ja oczywiście proponuję Łazienki , ale Ogród Saski czy inny też ok

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Monika moja też jest w tyle, ale umiejetności dzieci nabywają z dnia na dzień, np, wcale sie nie przekrecała, a jednego dnia położona na macie robi wygibasy i odwraca sie na brzuch
Przeczytałam, że położna robi wygibasy na macie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Ja staram sie dziecko chronic przed sloncem. Z jedenej strony smarowac powinno sie nie tylko jak jest slonce, gdyz w pochmurny dzien czy w cieniu promienie UV rowniez sa szkodliwe (jest ich oczywiscie mniej niz w bezposrednim sloncu) - z drugiej strony dla takiego maluszka filtry obciazaja skore i wielu dermatologow zaleca stosowanie ich dopiero po ukonczeniu roku zycia. Jezeli juz wybieramy krem z filtrem to zwracajmy uwage na zawarte w nim filtry- wybieramy te z filtrami mineralnymi, omijając chemiczne

My kapiemy sie nieregulranie, o roznych porach, a dziecko ma ustalony rytm i chodzi spac mniej wiecej w tych samych porach - nie mamy problemow z zasypianiem. Oczywiscie nie mam nic przeciwko regularnosci - na pewno wielu mamo pomaga
No właśnie, z jednej strony ochrona przed słońcem, z drugiej kolejny chemiczny kosmetyk... A jakiś krem znasz z polskiego rynku (albo dostępny po prostu tu) z takim filtrem mineralnym?

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Korzystajac z uprzejmosci Tesco i WiFi pisze - ze chce byc juz w domu. JeszcE jutro przezyc i w niedziele po obiedzie do domku ;-)
A co, tak źle, że chcesz wracać?
Ania
Stary 2013-08-16, 18:44   #4066
maria28
Kniaginia

Cytat:
Smoka nie chce - jak Wam idzie nauka?
Bezskutecznie. Na początku possała kilka razy, po czym z obrzydzeniem wypluła. I dalej wypluwa, a nawet ma odruch wymiotny.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:02   #4067
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, z jednej strony ochrona przed słońcem, z drugiej kolejny chemiczny kosmetyk... A jakiś krem znasz z polskiego rynku (albo dostępny po prostu tu) z takim filtrem mineralnym?
Filtry mineralne to zinc oxide, titanium dioxide - najlepiej by oba filtry byly w skladzie.
Z polecanych to Ladival für Kinder (nie wiem czy w PL dostepny, popytaj w aptekach) albo np. z Lavery. Tylko, ze to sa te drozsze.

Popatrzylabym w Rossmanie na serie Babydream - te kosmetyki ogolnie najczesciej dostaja oceny bardzo dobre, jezeli chodzi o sklady. Niestety nie wiem, jakie maja filtry, musialabym w najblizszym czasie popatrzyc jak bede.
Tansze kosmetyki nie oznaczaja gorsze - jest wiele tanich kosmetykow godnych uwagi
Ah i kupujac filtry nalezy pamietac, ze po otwarciu nalezy je zuzyc w dosc krotkim czasie - czyli otwarte w tym roku, nie beda przydatne w nastepnym. Dlatego jak inwestujemy w drozszy kosmetyk to najlepiej na poczatku sezonu - no chyba ze uzywamy filtrow przez caly rok

A i filtry mineralne powinno sie grubsza warstwa smarowac, one zostawiaja taki bialawy film na skorze i w ten sposob wlasnie chronia skore, efekt lusterka
Stary 2013-08-16, 20:21   #4068
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Filtry mineralne to zinc oxide, titanium dioxide - najlepiej by oba filtry byly w skladzie.
Z polecanych to Ladival für Kinder (nie wiem czy w PL dostepny, popytaj w aptekach) albo np. z Lavery. Tylko, ze to sa te drozsze.

Popatrzylabym w Rossmanie na serie Babydream - te kosmetyki ogolnie najczesciej dostaja oceny bardzo dobre, jezeli chodzi o sklady. Niestety nie wiem, jakie maja filtry, musialabym w najblizszym czasie popatrzyc jak bede.
Tansze kosmetyki nie oznaczaja gorsze - jest wiele tanich kosmetykow godnych uwagi
Ah i kupujac filtry nalezy pamietac, ze po otwarciu nalezy je zuzyc w dosc krotkim czasie - czyli otwarte w tym roku, nie beda przydatne w nastepnym. Dlatego jak inwestujemy w drozszy kosmetyk to najlepiej na poczatku sezonu - no chyba ze uzywamy filtrow przez caly rok

A i filtry mineralne powinno sie grubsza warstwa smarowac, one zostawiaja taki bialawy film na skorze i w ten sposob wlasnie chronia skore, efekt lusterka
to nie wiedziałam

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:44   #4069
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:

Dzięki za odpowiedź
No właśnie ja mam BabyDream - ma w składzie titanium dioxide (zinc dioxide nie) i faktycznie zostawia taką białawą powłoczkę na skórze Właściwie białawo-żółtą. Czyli chyba może być ten krem?

Niedługo będziemy się martwić o kremy na mróz
Ania
Stary 2013-08-16, 20:49   #4070
monicca1989
Zakorzenienie

Hej
Ja ledwo żyję, zaczęłam wierzyć w teksty typu "pójdą zęby to dopiero zobaczysz... " itp Filip od dwóch dni strasznie płaczliwy się zrobił, widać, że go boli, bo nagle zaczyna strasznie płakać. Ze spaniem też ciężko nie może usnąć, płacze. Jestem wykończona po całym dniu. Dzisiaj kupiłam żel na dziąsła Dentinox od razu przyniósł ulgę, tylko szkoda, że na chwilę.

Z tego co pamiętam bo przedtem Was troszkę podczytałam

LunaO - Kamilek śliczny i faktycznie kaloryferek jak ta lala

Nestelle - najlepszego dla Roszka ..!!!

Jeszcze co do smoczka Maria chyba pisała. Mój Filip smoczek miał ostatnio jakieś 2 miesiące temu a wczoraj jak jechaliśmy zaczął marudzić uspokajał się jak mu podawałam gryzak do buzi i zobaczyłam, że w torbie mam smoczek więc stwierdziłam, że spróbuję mu dać i wziął, trochę się zdziwiłam bo do tej pory zawsze wypluwał. A na dodatek ssał ze zdwojoną siłą ale obstawiam, że to przez zęby. Ale nie mam zamiaru go do niego przyzwyczajać, wczoraj była wyjątkowa sytuacja bo byliśmy 1ookm od domu
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:57   #4071
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź
No właśnie ja mam BabyDream - ma w składzie titanium dioxide (zinc dioxide nie) i faktycznie zostawia taką białawą powłoczkę na skórze Właściwie białawo-żółtą. Czyli chyba może być ten krem?

Niedługo będziemy się martwić o kremy na mróz
ja też mam taki - szkoda tylko że ma taki dziwny zapach

co do drugiego przeczytałam na mózg - i tak myślę czy z nami już tak źle ...
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 21:14   #4072
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
To już JEST patologia...
[Jeszcze Danonki z parówką i już komplet ]
danonki już są, a parówke jak sama je to też daje

Cytat:
nie powoli -to juz jest patologia . dzieci nie powinny sie opalac i juz . niewazne czy komus sie podoba ciemna skóra czy jasna- nie i juz .

co do kocyka ja bym zwróciła uwage - tak prosto z mostu . cos w stylu "ale cos brzydko pachnie,ojej to ten kocyk - czujesz? trzeba go wyprac" . I juz -jest grzeczna informacja . jesli go nie wypierze zrób to Ty moze sie zawstydzi .

co do kapieli - ja nie szoruje małego szczotą,gąbką - ale codziennie myje w wodzie z płynem -kapką ale jest - tak dla odswiezenia . Roszek sie poci ,uleje ,popluje ..... Poza tym kapiel to info -ocho niedługo spanko

a we wczorajszym poscie napisałam "hołdy ..." przez "ch" .ale byki wale
co do kąpieli-u mnie identycznie jak u Ciebie rozumiem jak ktoś nie myje codziennie ale ja tak robie. I rytuał i czyścioszek

Co do kremowania to jutro jedziemy nad rzekę i sama posmaruje to dziecko jak trzeba będzie. Przekazałam mojej siostrze (której wszyscy słuchają) żeby jej nagadała o tym kremowaniu, a ta swierdziła że robiła to przez cały dzień

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 21:19   #4073
monnagiovanna
Raczkowanie

Moni_ka rozumiem Cię, bo czasami te gorsze dni potrafią dać w kość, czasami można czuć, że opieka nad dzieckiem nas przerasta i w ogóle wszystko jest do d... Ale gdyby nie te gorsze dni, to nie doceniałybyśmy tych lepszych

Temat kąpania - ja kąpię codziennie wieczorem, bo jednak mały się przez cały dzień obślini, spoci, coś tam mu się zawsze uleje i też pod szyjką zbiera. Tylko najlepsze jest, że mój mały z upodobaniem sika do wanienki zawsze na początku kąpieli, czasem muszę ze 3 razy wodę wymieniać. Teraz już się wycwaniłam i oilatum wlewam po dłuższej chwili, jak już ocenię, że chyba fontanny nie będzie, bo tak to bym chyba zbankrutowała
Stary 2013-08-16, 21:41   #4074
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:

tylko jak dziecku dać grubszą warstwę?

tu jest skład rossmannowskiego babydream sonnen creme 50+ http://www.lusterko.net/2012/05/prom...43-taniej.html
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 23:04   #4075
Chocoblue
Raczkowanie

Cytat:
A rodzice go niczego w domu nie uczą?
Tak uczą jak wracają po pracy. Oczywiście nie chodzi o to że opiekunka ma odwalać całą robotę za rodziców, ale skoro będzie spędzać z dzieckiem ok 8-9h dziennie to oczekiwałabym, że chociaż trochę będzie wspierać jego rozwój - przecież to są takie podstawy podstaw a nie coś wydumanego. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Edytowane przez Chocoblue
Czas edycji: 2013-08-16 o 23:07
Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 03:18   #4076
kasia86bgo
Zakorzenienie

Dlaczego chce juz wracac - bo mnie ku.r.wica bierze - dziadek Hipcio jak zawsze najmadrzejszy i jak zawszs wypomina mi moja wage ...!!!

Niby robie dobra mine do zlej gry - eh no ale ilez mozna od ponad 15 lat slysze podczas rodzinnych spotkan to samo
" ze (fakt) jestem najladniejsza z wnuczek, ale te moje zgedne kilogramy moglabym zrzucic " : mur:

Albo akcja - jakies 3h po przyjezdzie, babcia zapodala ciasto i herbate - no to se nalozylam 2 kawalki jablecznika (ktore potem mi w gradle stanely) - babcia do mnie haslo
"Zdaje mi sie kasiu zd przytylas"
Ja jej *tak ok 15kg ( i sciema ) ale to ciazowe, moze uda sie kiedys zrzucic*
I Haslo OJCA #watpie by ci sie udalo#

Ehh takie kredki - no ale tak nest zawsze, baaa 2 lata temu nie bylo bo schudlam 25kg prze te moje problemy to sie zachwycali -

Eeeh to mi sie zebralo ma smecenie o 3 nad ranem - nio ale Milus sie obudzil o 2.30 hihi

Stary 2013-08-17, 09:11   #4077
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
tylko jak dziecku dać grubszą warstwę?

tu jest skład rossmannowskiego babydream sonnen creme 50+ http://www.lusterko.net/2012/05/prom...43-taniej.html
ehhh ja bym raczej nie uzywala jednak - zawiera oprocz filtra mineralnego tez filtr chemiczny, i do tego wysoko w skladzie alkohol.

A grubsza wartswe, chodzi o to by nie smarowac oszczednie, nie zalowac ilosci - w ten sposob zapewnimy dobra ochrone.

Filtry chemiczne poejrzewane sa o dzialanie karcerogenne i wplyw na gospodarke hormonalna, wnikaja w skore, a filtry mineralne pozostaja na skorze - dlatego ja dla dziecka wybralabym produkty z ochrona mineralna - no ale ja tez jestem frik, i jak wiem, ze cos moze szkodzic to omijam

http://www.phenome.pl/pl/main/baza-w...czne-filtry-uv

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-08-17 o 09:15
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 09:29   #4078
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Ostatnio nie chcial jej usnąć to zaczęła tak klnąć... w końcu powiedziała że zaraz temu dziecku na.Ebie... no to sorry, wstyd mi było na ulicy jak nic.
i to niestety mi podchodzi powoli pod patologie...
.
oja!!! no to fakt! to podchodzi pod PATOLOGIE!!!

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Ogólnie w kilku rozmowach ze mną zrobiła dobre pierwsze wrażenie, zagadywała do małego on się do niej śmiał. Widziałam, że sąsiadki synka pilnuje np. na schodach albo biega za nim jak jej uciekał. Ale jak pogadałam właśnie z sąsiadką to się okazało, że owszem rozmowna to ona jest ale nie do dziecka, bawić się jakoś bardzo z nim nie potrafi, tak że chłopczyk się nie rozwijał tak jak mógł, ani go nie nauczyła gdzie ma oko, nosek ani nic a ma już 2 latka . Generalnie jest zrzędliwą zgorzkniałą babą, wykłocającą się ze wszystkimi o pieniądze i jakoś ekstra się dzieckiem nie zajmuje (no procz tego ze jest z nią bezpieczne). Więc zdziwiłam się mocno i przestałam sobie ufać. Myślałam że mniej więcej jestem w stanie ocenić człowieka, ale chyba jeszcze tak dwulicowego kogoś nie spotkałam Obawiam się jak teraz ocenie inne kandydatki. Pocieszenie, że mogłam się tego dowiedziec zanim ja zatrudnilam i nauczylam sie na bledach sasiadow - oni niestety na wlasnej skorze.
no to fajna mi opiekunka! dobrze, że jej nie wziełaś! tylko się zorientowałaś wcześniej w temacie!

Cytat:
Ja znowu na antybiotyku. Okazuje się, że jestem ewenementem i mam wadę wrodzoną tzw. przetokę przeduszną. Od wczoraj mam w tej przetoce mega zapalenie, boli czerwone i z ropą.
To już mój trzeci antybiotyk od porodu
brzmi strasznie!
co do włosów to spokojnie unormują się! mi juz nie lecą a leciały okropnie!

Cytat:
Kamilek słodki paker
kuzynka brudas
jeeeeeeeeeee brawo za ząbka!!!!!!

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Dlaczego chce juz wracac - bo mnie ku.r.wica bierze - dziadek Hipcio jak zawsze najmadrzejszy i jak zawszs wypomina mi moja wage ...!!!

Niby robie dobra mine do zlej gry - eh no ale ilez mozna od ponad 15 lat slysze podczas rodzinnych spotkan to samo
" ze (fakt) jestem najladniejsza z wnuczek, ale te moje zgedne kilogramy moglabym zrzucic " : mur:

Albo akcja - jakies 3h po przyjezdzie, babcia zapodala ciasto i herbate - no to se nalozylam 2 kawalki jablecznika (ktore potem mi w gradle stanely) - babcia do mnie haslo
"Zdaje mi sie kasiu zd przytylas"
Ja jej *tak ok 15kg ( i sciema ) ale to ciazowe, moze uda sie kiedys zrzucic*
I Haslo OJCA #watpie by ci sie udalo#

Ehh takie kredki - no ale tak nest zawsze, baaa 2 lata temu nie bylo bo schudlam 25kg prze te moje problemy to sie zachwycali -

Eeeh to mi sie zebralo ma smecenie o 3 nad ranem - nio ale Milus sie obudzil o 2.30 hihi

haha ale teksty! nie moge
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 09:51   #4079
kasia86bgo
Zakorzenienie

Klementynka : oklaski: za Kacerkowego 1wszego ZeBa ...!!!

Jeszcze tylko 27godzin .. hahaha.

Cos Milusiowi chyba nie sluzy klimat u dziadkow - budzi sie w nocy - a pradziadek tak sie zachwyca - ze w skierniewicach WsYstko maja najlepsze baaa nawet powietrze haha

Stary 2013-08-17, 10:49   #4080
klementyna1
Zakorzenienie

Hej
jej ale tu ostatnio pustki
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości