|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Cytat:
![]() Heli włosy wypadają? To pewnie zaraz w ich miejsce nowe będą bo to tak chyba może być u niemowlakow? Cytat:
![]() Cytat:
![]() No piękna artystka i super trzyma główkę ![]() A szczepionki to niezły koszt. Ja już się szykuje na podobny na 10 września. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Motylek ale super się kąpie Macia w morzu ![]() A jakie butle macie teraz? |
||||||
|
|
|
#1652 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
). no ale zobaczymy, moze jednak sie wyrobie!---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Motylek, ale fazaaaaaaa! Macia w morzu! puchatkowa, w razie watpliwosci co do przytulania i "rozpieszczania" spojrz sobie tutaj: http://www.rund-ums-baby.de/entwicklung/ albo konkretniej teil 1 tutaj: http://www.rund-ums-baby.de/entwickl...ewusstsein.htm i w ogole warto pogrzebac w tym forum
|
|
|
|
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Eh, kolejna kiepska noc (wieczor) tak.jak.dzis to dawno.to moje dziecko nie plakalo. Teraz tata ja buja w bujaczku I chyba zasypia... Ani piers, ani bujanie rekach, ani chodzenie.po domu nie pomagaly..placz byl.taki przerazliwy, jakby nie wiem.co.jej robili
Ale dzien.mielissmy fajny.i.Sofia byla aniolem. Bylismy nad rzeka I zrobilismy sobie ognisko z.kielbaskami wylegiwalismy sie na kocu czytajac ksiazki a Sonia spala pieknie w wozku. Po powrocie wpadla.na.herbate sasiadka z coreczka I w.sumie wtedy Sofia zaczela marudzic... Moze za duzo wrazen? Pewnie trzeba bylo ja wczesniej wykapac I polozyc spac,a nie ogladac sie na rytual I czekac na 19...Happy ten basen na ktorym bedziemy.nie jest typowo dla niemowlat. Ale z tego co sie orientuje to nie ma w Aberdeen basenu z temp 38 st. Szkoci to.narod przywykly do zimnych temperatur (czy lato czy zima oni chodza w krotkich spodenkach ) po zajeciach.mam zamiar zostac w hotelu minimum godzinke. Zobaczymy po.pierwszych zajeciach jak sie nam to bedzie sprawdzac. A co do temp wody jeszcze, wlasnie zobaczymy, moze kupimy Sofii kombinezon piankowy jak uznam,ze jej za zimno w srode.Justi wydaje.mi.sie, ze taki.poliestrowy stroj nawet.mokry pomaga cialu trzymac temperature. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1654 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama się ze mnie śmiała jak zobaczyła ile rzeczy wzięłam dla małego: całą apteczkę, matę, leżaczek, przybory do kąpieli i całą furę ciuszków ![]() a kąpieli w morzu zazdroszczę, my w końcu nie dojechaliśmy.. za to popływałam troszkę w mazurskim jeziorku ![]() Cytat:
cudne były Cytat:
i pamiętaj, zasada jak przy kp- nie stresuj się, rób swoje i ciesz się efektami ![]() --- Nasz mały książe ostatnio szybko zasypia.. pada mi czasem o 18-19 zawsze mu darowałam, wczoraj jednak wybudziłam go na kąpiel i na jedzonko o 20, ale dzisiaj nie będę go ruszała.. a rano od 5 znowu mu się gadulec włączy i nie da mi pospać ![]() muszę go jakoś przestawić.. tylko jak.. już próbowałam go przetrzymać, ale jest wtedy strasznie rozdrażniony |
|||
|
|
|
#1655 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Puchatkowa, Antoinette I Motylku jutro.oblukam.Wasze ksiezniczki bo choc jestem ich strasznie ciekawa to nie mam sily wlaczac kompa (nawet pod prysznic nie chce mi sie pojsc, choc po ognisku jest wielce wskazany...).
Cloche a po angielsku cos wygrzebalas w tym temacie? ![]() Co.do pieluszki przy twarzy to wydaje mi sie,ze tak jak ze spaniem na brzuszku. Pediatrzy odradzaja dla zasady... Ja nie wiem.jak mala mialaby sie udusic cienka pieluszka? A z czyms przy buzi duzo lepiej jej sie spi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
u nas czasem też tak bywa, ale na szczęście nie trwa to strasznie długo.. no i powodem jest właśnie zmęczenie.. (tak mi się wydaje) ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- zgadzam się. nasz mały uwielbia spać z pieluszką i wtulać się w nią.. kładę mu po jednej pieluszce wzdłuż ciała z każdej strony i wtula się tylko w końcówkę.. |
|
|
|
|
#1657 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=xal;42332946]To nie to, że ona nie jest na rękach. Ja po prostu nie pozwalam jej zasypiać na rękach i przy cycu. Nie jest tak, że ją odkładam na cale dnie (znam takie podejście, ale to mnie przeraża). Mamy rytuały "noszenia" bo np zawsze po jedzeniu (poza nocą) nosimy się, zwiedzamy dom, odbijamy i tak nawet 30 minut. Razem bawimy się na łóżku albo macie. Jak się obudzi i popłakuje to biorę. Rozrózniam też jej płacz, jest płacz "jestem zmęczona, zainteresuj się mną" i jest płacz "coś mi się dzieje" czyli raczej wycie, tego nigdy nie ignoruję. Jak podchodzę do łóżeczka na pojękiwania, popłakiwania i zagadam to się uspokaja, daję smoka i idę. Pojękiwania to u mnie "żalenie się do jabłuszka" lub "gadanie z jabłuszkiem" więc wiem, że nic się nie dzieje, pokazuję się i idę. Po prostu ustalamy sobie plan dnia, reguły
widze że mamy podobne podejście ja też staram sie żeby Emil sam się bawil np wkladam go kuchni do leżczka daje zabawki a ja zmywam i patrze na niego, a z zasypianiem po kąpieli butla odbicie i daje do łóżeczka po jakiś 20 minutach zasypia a jak marudzi smok i tak w kółko. |
|
|
|
#1658 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dałam jej w dr. i to był strzał w dziesiątkę inne dziecko i to już kurcze drugi raz coś z tymi butlami tt szkoda bo mam ich tyle i do nich smoczki, ech ![]() Pajam miłoscią do tych co pamiętają, że Macia to Macia ![]() ![]() I dalej mnie rozwala pytanie "czemu Matylda?!" to odpowiadam "a czemu Ty masz na imię Asia, Kasia, basia etc" ![]() Cytat:
aaaaa co do storczyków, to one podobno lubią być zapominane i zaniedbywane, że nie można o nie przesadnie dbać, jak Ci sie o nich przypomni to podlac i zostawić. I zawsze chodziłam obok tych storczyków, mówiłam, podlewałam, wysuszałam, zmieniałam podłoże a teraz od marca mam storczyka i nie robię z nim absolutnie nic, podlewam raz na kiedy i zostawiam wodę w podstawce na 1 cm i mówię, mu że jest najbrzydszym kwiatkiem na świecie ( i ma dziesiątki kwiatów Cytat:
Czeeeekam z niecierpliwością na relacje z pływania A u Sofii może za dużo wrażeń rzeczywiście, nasza może nie płacząca, ale jęcząca jest i dalej jej przeszkadza albo szum morza, albo gwar ludzi na plaży, albo za dużo światła na plaży w sensie czystego nieba kij wie, albo taki pojękujący model mi się trafił?! Cytat:
mata oczywiscie też przyjechała, ale leżaczek się nie zmieścił ![]() ![]() ![]() A co do tego "mama" ta dziewczynka tutaj też "mówi" mama, wiec może to etap głużenia, albo macie wybitne jednostki ![]() A Księciuniowi może zrób jakąś drzemkę dodatkową?!
|
|
#1659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapach ogniska Nie myj się ![]() Idź spać na trolllaaaa
|
|
#1660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, ale zapodaj mezowi do poczytania i on ci to potem przetlumaczy ale z tego co czytam, to jest to bardziej naukowo-medyczne podejscie do tematu, a wnioski takie jak w glebi kontinuum (tylko tego nie przeczytalam jeszcze, dopiero zaczelam)
|
|
|
|
|
#1661 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() nuna, justi- super,że chrzty udane lonely- fajnie, że u Was wszystko dobrze i małemu skończyły się problemy z brzuszkiem![]() niestety my okresowo nadal z nimi walczymy, ale jest lepiej Motylek- dobrze,ze masz apteczke przy sobie Matyldzie podobała się pierwsza kąpiel ? ![]() antoinette- śliczna ta Twoja Mała widać, że już coraz to bystrzejsza![]() jutro W kończy 4 miesiące jejjj jak szybko to zleciało![]() umiejętności zdobyte w 4 miesiącu życia: - przewracanie się z brzuszka na plecki - spanie po 7-8 godzin bez przerwy na brzuszku ![]() - próby obracania się na boczki - próby łapania zabawek - wg mojej siostry, która nie widziała go 3 tyg, Młody coraz bardziej "ogarnia" ![]() od niedawna ma chyba skok rozwojowy , bo: - nie chce się sam bawić karuzelka i mata zajmują go na ok 5 min, potem jest ryk (wcześniej po ok 30min)- chce być na rękach;P najlepiej w pozycji siedzącej;p (wiem,wiem, że to niezdrowo )no i Młody ma już ok 7kg ![]() po dogłębnych analizach stwierdzam, że za miesiąc zaczynam wprowadzać gluten tzn pół łyżeczki kaszki mannej ugotowanej na wodzie z dodatkiej mojego mleczka i tak przez 2 miesiące ekspozycji![]() a Wy jakie macie stanowisko w sprawie glutenu?
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale znając życie jak byśmy czegoś nie wzięli to wtedy byłoby potrzebne więc wzięliśmy prawie wszystko ![]() 2. to na bank etap głużenia, ale brzmi przesłodko zwłaszcza jak mu wyjdzie "mama am" gdy jest głodny ![]() 3.z tymi jego drzemkami to ciężka sprawa.. bo on sam o nich decyduje.. czasem może nie mieć prawie cały dzień drzemki, a czasem po 2h jest już nerwowy ze zmęczenia i trzeba szybko interweniować żeby zasnął
|
|
|
|
|
#1663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jej R. wsadził stopę to tylko troszkę nóżki wzięła do góry, ale na jej twarzy nie pisało się raczej nic szczególnego ![]() Tyle godzin na brszuszku, pięknie, u nas raczej nie ma opcji spania już na brzuchu a nie mówiac o tym, że zapomniała jak się przekręca z brzucha na plecy i nie robi tego już 2 tygodnie, także no cóż czekamy czekamy ![]() No i waga piękna Mam nadzieję, że będziemy jechać za widoku w drodze powrotnej i chociaż na chwilę uda nam się zobaczyć
|
|
#1664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za nowe umiejętności i piękną wagęmam nadzieję że i Wy niedługo całkiem zapomnicie o bólu brzuszka ![]() ja też myślałam o takim wprowadzaniu glutenu w 4 miesiącu.. jeszcze pogadam z pediatrą.. ale moje kuzynki za radą pediatry (obie urodziły pod koniec kwietnia) karmią tylko piersią i podają maluszkom jabłuszko i marchewkę.. jedna nawet próbowała teraz dynię wprowadzić, ale mała to średnio zniosła.. |
|
|
|
|
#1665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() waga piękna- jest co nosić:P W już dawno dawno temu podwoił swoją masę urodzeniową:p ostatnio szliśmy sobie z TŻ-tem w parku, W w wózku machał sobie nóżkami i idą jakiej kur(w)acjuszki i jedna z nich mówi :"oooo jakie nóżki grubuszki a kiedy będziecie wracali ?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba uciekam spać, bo W. już raczej się nie obudzi
![]() i podejrzewam, że mój dzień jutro znowu zacznie się od 5 rano ![]() Muszę koniecznie przejść się do przychodni żeby skontrolować wagę.. bo coś za bardzo bezstresowo podchodzę do tego kp Jak Was podczytuję (zwłaszcza Magiusię) to mam wrażenie, że mój Książe bardzo mało je.. ale to taki mały dyktator że sam decyduje kiedy chce jeść i na siłę go nie nakarmisz.. podobnie jest ze spaniem ![]() ma akcje, że mógłby leżeć i bawić się cyckiem godzinami, ale wtedy nie je, tylko ciumka.. a najbardziej uwielbia to robić jak mu idzie kupa-to jego najlepszy uspokajacz
|
|
|
|
#1667 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ☠☠☠☠acjuszki, nóżki grubuszki No właśnie nie wiadomo kiedy R. z kolegą zwijają swoje dziewczyny ze stoiskami w niedzielę i myśleliśmy, że wtedy wrócimy, ale musi też w restauracji szefa dopilnować zamknięcia jego interesu do wtorku, środy, bo szef jest tylko do tego piątku a później wyjeżdza -no i nie nie wiadomo tak naprawdę
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2013-08-19 o 22:10 |
||
|
|
|
#1668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ani razu nie zapisywałam godzin karmienia ani minut ile jadła była ważona tylko przez położną ostatni raz hm... dokładnie 5 tyg temu, jak miała ostatnią wizytę i wtedy ważyła 3900. Jutro pojedziemy dopiero do ośrodka w sprawie szczepienia, żeby odroczyli. To poproszę, żeby ją zważyli.
|
|
#1669 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() na razie jeszcze nadal miewa bolesne bączki i problemy ze zrobieniem kupy ![]() ja nie mam zamiaru gadać z moja pediatrą , mam gdzieś to co ona mówi, bo pieprzy głupoty , jak Młody (odpukać) będzie kiedyś chory to jadę do innej pediatry, a z tą "spotykam się" tylko na szczepieniach sama zdecyduję co zrobić i co kiedy wprowadzać co najwyżej poradzę się znających się na rzeczy koleżanek położnych![]() ja chcę tak: - gluten (pół łyżeczki) po skończeniu 5 miesiąca przez 2 miesiące - jabłuszko, marchewkę, kaszkę jaglaną po skończeniu 6 miesiąca no chyba , że się okaże,że na coś Młody źle reaguje.. ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
to jak będziesz już wiedziała to pisz
|
||
|
|
|
#1670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fotka na dobranoc (przelozylam W. do łóżeczka niech juz śpi jak tak chce ) Kto tu jest szefem? Oczywiście JA !!!
|
|
|
|
|
#1671 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() my jutro rano jedziemy na usg bioderek ![]() a teraz też lecę się myć i spać ![]() dobranoc |
|
|
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
Cloche to by bylo nieglupie bo sam by sie doksztalcil ale z mojego TZa to Niemiec tylko na papierze- po polsku lepiej mowi niz po niemiecku
![]() A propos jezyka naszego poczciwego to musialam mocno wysilic mozgownice zeby zrozumiec co oznacza "za widoku" ![]() Veronic a co przemawia za tak wczesnym wprowadzaniem glutenu? Myslalam, ze im.pozniej tym lepiej (jesli wciaz pod oslona kp). Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1673 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój trójkołowy wózek na dziurawych chodnikach i dziecko na rękach to prawie niewykonalny zestaw ![]() mi tez pasuje, bo I. to mały przytulasek i uwielbia być na rękach. no i póki nie waży więcej niż 5 kg to miło się go nosi (jeszcze sobie wizualizuje przy tym jak mi ładnie się mięśnie rąk kształtują )Cytat:
![]() Cytat:
![]() a my znów jutro wybywamy, tym razem do teściostwa więc już modlę się o cierpliwość tylko nie chce mi się pakować
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1674 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
--- Julcia dziękuje za komplementy i prosi o kciuki za jutrzejsze szczepionki. Ja się oczywiście do prośby o kciuki dołączam. Oby mi się nie rozwyła za dużo i poszło wszystko jak po maśle
|
|
#1675 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kciuki za bezbolesne szczepienie słodka jest Twoja córeczka, ale już Ci chyba pisałam Cytat:
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1676 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
na pewno wiesz co robisz z basenem Cytat:
rady co do hodowli storczyka zastosuję ![]() Cytat:
piękny księciunio, sama słodycz! wybrał już sobie dziewczynkę którąś forumową? ![]() głowa zaraz mi eksploduje! idę się położyć przy mojej kruszynce i pomodlić o lepsze jutro. dziewczyny, gdzie można kupić tę herbatkę Hippa w saszetkach? lekarka dziś kazała mi kupić rumiankowo- koperkową z Hippa i mąż przyniósł z apteki jedną rumiankową, drugą koperkową, koszt 42 zł od razu zadzwoniłam do tej apteki, że jutro przyjdę oddać obie, bo za cukier płacę 3 zł/ kg ![]() edit- znalazłam na dozie za 12, 50zł dobrej nocki!
Edytowane przez happy blue Czas edycji: 2013-08-19 o 23:33 |
||||
|
|
|
#1678 | ||||
|
Zakorzenienie
|
ahhh, bo Ty masz jeszcze w domu maleńkiego dzidziulka!
Cytat:
to jej jedyna tajna bron w walce z zebami...a druga sprawa -dzieci musza poznawać swiat wszystkimi zmysłami. poczekaj jeszcze chwile i do buzi powedruja stopy (jedna forumowa ciocia już pewnie jest blada hehehe)Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#1679 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
znajomi maja syna z maja i w zimie rozm. 74 był ok, a tez do małych nie należy ![]() my tez lubimy nexta. rajstopki mnie urzekly. sa naprawdę swietnej jakości. Cytat:
przystawiaj mala pijaweczke jak najczęściej...to chyba jedyna rada. a jeśli odmawia współpracy to zaprzyjaznij się z laktatorem. niech kanaliki nie maja okazji się zablokować oby już się wszystko uspokoilo!Cytat:
![]() Cytat:
w wozku w momencie, w lozeczku czasem pomaga karuzela, ale jeczy przed zasnieciem i trzeba ja wylaczyc i schować czasem zaraz po karmieniu po prostu odplywa. najczęściej jednak spi na spacerach dlatego dużo czasu spędzamy na powietrzu.Cytat:
Cytat:
czekam na wyplate i zaszaleje a później na pewno zglosze się po filmiki
|
||||||
|
|
|
#1680 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
on tez musi powedrowac na 2 strone. a ten materacyk jest twardy? bo na fotkach wygląda jakby się dziecko w nim zapadalo. podloz mu pod glowe zrolowana pieluszke albo ten woreczek z ryzem. sporo zalezy od Twojego uporu, jesl ichcesz efekty bądź konsekwentna. Nelka już pięknie trzyma glowke na wprost. spi raz na jednym raz na drugim. nie widze już tego oporu, który był kiedyś. we srode odwiedzimy doktorka i zobaczymy co on na to ![]() Cytat:
kladz się po tej "zlej stronie" i bawcie się, oglądajcie zabawki. motywuj go i będzie ok. ale naprawdę najważniejsze to nie pozwolić lezec ciagle tak samo, po co ma sobie znieksztalcic glowe i doprowadzić do przykurczu/skrocenia miesniCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() (może w końcu nie będziesz naj top gadula hehe) Cytat:
same grzeczne dzieci. żaden nie dal czadu w kościele? (czyzby Nela miała być pierwsza? )Cytat:
![]() Cytat:
muuuusze sprobowacCytat:
|
||||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:42.

i mówię poważnie, żaden problem dla mnie
moja mama ma teorię że przytulanie dziecka wpływa pozytywnie na rozwój mózgu 

moja mamusia ma świetną rękę do kwiatów, ale akurat storczyki średnio jej rosną i przy tych teściowej wypadają marnie
). no ale zobaczymy, moze jednak sie wyrobie!
wylegiwalismy sie na kocu czytajac ksiazki a Sonia spala pieknie w wozku. Po powrocie wpadla.na.herbate sasiadka z coreczka I w.sumie wtedy Sofia zaczela marudzic... Moze za duzo wrazen? Pewnie trzeba bylo ja wczesniej wykapac I polozyc spac,a nie ogladac sie na rytual I czekac na 19...
), jemy i co najważniejsze jemy w końcu normalnie (zmiana butelki) i jeszcze co najważniejsze robimy bez najmniejszego problemu 1-2 ogromne kupsztale 

słodka jest Twoja córeczka, ale już Ci chyba pisałam
od razu zadzwoniłam do tej apteki, że jutro przyjdę oddać obie, bo za cukier płacę 3 zł/ kg