|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17491 | |
|
xxyy
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
jadlam ta lata 50-te , budniowa. dobra byla
|
|
#17492 |
|
Wtajemniczenie
|
Nic sobie nie zrobiłam
Popatrzyłam się na stare blizny i tak jakoś jednak żal...
|
#17493 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#17494 |
|
BAN stały
|
a powiedzcie co myslicie o tym:
cienka kromka jasnego chleba z maslem i plasterkiem zoltego sera, 1/2 pomidora, L Casei jagodowe jogobeli, jogurt owocowy 150g z ok2 lyzkami musli, kromka ciemnego chleba z 6malymi plasterkami szynki drobiowej, 2lodyzki selera naciowego zupa jarzynowa gulasz wieprzowy z kasza i ogorkiem kiszonym jajecznica z 2 jajek, z pomidorem i porem, kromka ciemnego chleba jakies wskazowki?? |
|
|
|
#17495 |
|
Zakorzenienie
|
2gie sniad:wiejski+zielone jabłko
nie mam czasu nawet na ta milke:d jade do kraka po mamcie ![]() jacie, nie wierze ![]() 3majcie sie Dziewczynki! miłego dnia
|
|
|
|
#17496 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrezygnowałabym z pieczywa na kolację, owocowe jogurty zastąpiłabym naturalnymi. co do reszty to niech su ę wypowiedzą eksperci
|
|
|
|
|
#17498 |
|
BAN stały
|
dzieki nefre
wyliczylam ze moje dzienne zapotrzebowanie na kcal wynosi troche ponad 1600..a chce zrzucic ok5cm z bioder i z talii, od wczoraj zaczelam cwiczyc A6W, moze to troche cos da. wlasnie o tych jogurtach tak myslalam zeby je zastapic zwyklymi, a jajecznica bez chleba zdecydowanie mi nie smakuje ta kromka jest naprawde mala, jakies 10 na 6cm..
|
|
|
|
#17499 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niektorzy czasem maja takie fazy, ale jestem pewna ze mu przejdzie. poza tym nie moglas sie zbyt szybko zmienic, wiec nie sluchaj go. jestes taka jaka jestes, a jak jemu cos nie pasuje, to juz jego problem. glowka do gory Cytat:
![]() Cytat:
Orzeszku, jak juz chcesz jakos "lepiej" wygladac(choc wg mnie nie musisz), to moze zapisz sie na basen 2 razy w tygodniu, wtedy mozesz sobie jesc co chcesz a i tak spalisz Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#17500 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj już totalnie zaniepokojona i zdenerwowana (tym bardziej, że macie rację dziewczyny- muszę jeść więcej) rozmawiałam z koleżanką i okazało się, że jej chrzestna jest dietetyczką
Przy moim metaboliźmie, wadze i wzroście, aby tygodniowo przytyć około 0,5 kg muszę zjadać 3000kcal dziennie , a po każdych ćwiczeniach fizycznych typu rower, długi spacer itp sięgać po czekoladę. Nutridrinki narazie niepotrzebne, ale generalna zasada od dzisiaj- z rozsądkiem nie żałować sobie niczego(unikając tylko smalców, nadmiaru alkoholu, konserw, fast-foodu i słodyczy miernej jakości typu ciacha z margarynowym kremem), jadać co 2/3 godziny, starać się nie stresować i wysypiać. Po około miesiącu-półtora powinnam przybrać , a potem zejść spokojnie do około 1800kcal dziennie na utrzymanie, a raz w tygodniu 2300kcal aby metabolizm kręcił się pięknie. Także od dzis poprostu się tuczę, bo zdrowie najważniejsze a wg pani dietetyk trzeba naprawdę szybko wyrównać tą wagę i to priorytet to najwyższy, więc "mogę sobie pozwolić". Wpadnę wieczorem z jadłospisem mega-ogromnym, trzymajcie kciuki dziewczyny
|
#17501 |
|
Zakorzenienie
|
Stokrotko - trzymamy kciuki!
|
|
|
|
#17502 |
|
Zakorzenienie
|
|
#17503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za Twoj ogromny jadlospisik! a ja dzis zaczelam owsianka do ktorej pierwszy raz dodalam twarogu, calkiem smaczne!
|
|
#17504 |
|
BAN stały
|
i jeszcze myslalam o owsiance na sniadanie (wiekszosc w tym watku sie nia zajada
) ale z zimnym mlekiem cieplego nie znosze..czy takie cos mozna nazwac w ogole owsianka?![]() no i czy wlasciwosci ma takie same?
|
|
|
|
#17505 | |
|
xxyy
|
stokrotko, trzymam kciuki
fajnie ze pogadalas z kims znajacym sie na tym ( tzn z dietetyczka) kusisz !Cytat:
|
|
#17506 |
|
Zakorzenienie
|
Atram mam do Ciebie pytanko za 100punktów
.Chcę zrobić tego omleta,którego wczoraj robiłaś,tylko zastanawiam się czy mogę użyć mąki żytniej?.
|
#17507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak generalnie powiem wam dziewczyny że ROZMOWA ZE SPECJALISTĄ NAPRAWDĘ WIELE DAJE I BARDZO USPOKAJA PSYCHIKĘ. Miło i dobrze jest swoje problemy zawierzyć osobie posiadającej sporą wiedzę, podchodzacą do sprawy profesjonalnie i fachowo oraz rozwiewającą wszystkie wątpliwości(np upewniła mnie, że nawet wysoki bilans kaloryczny przy odpowiedniej aktywności fizycznej i dobieraniu dobrego jedzenia napewno nie spowoduje niekontrolowanego roztycia się ponad normę) . Dlatego teraz- na własnym przykładzie polecam każdej z was która ma jakiekolwiek wątpliwości i problemy z nad/niedowagą wizytę u specjalisty żywieniowego, pomaga bardzo.
|
|
#17508 |
|
Zakorzenienie
|
Stokrotko no tak, ale:
- mialas rozmowę przez telefon czyli darmową a jednak wizytą u specjalisty dietetyka kosztuje... |
|
|
|
#17509 |
|
Wtajemniczenie
|
Więc nie gadaj, że to takie super bo jakbym miała znajomego dietetyka też bym do niego poszla. Tak to mnie nie stac.
|
#17510 |
|
Wtajemniczenie
|
Przepraszam, ale to nie ja rozpoczynam tutaj rozmowy na temat czekolad i slodyczy
Ja z reguly milcze na ten temat A poza tym sama pisałas o jakiejs milce budyniowej o ktorej nie slyszalam i to mnie dopiero podkusilo i jutro na pewno bede jej szukac, bo dzis wszystkie dojczlandzkie sklepy zamkniete ![]() ![]()
|
#17511 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ile kosztuje taka wizyta? ze sie tak spytam
|
|
#17512 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem, pytałam się Pingwinka ale nic nie napisała. Ale z pewnościa jak dla mnie za drogo.
|
#17513 |
|
Zakorzenienie
|
Różnie bywa,ale wydaje mi się że od 50 do 100zł (100zł to jest taka granica między którą zazwyczaj 'kołyszą' się ceny).
|
#17514 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17515 |
|
Wtajemniczenie
|
No to moge sie z mysla o dietetyku pozegnac na zawsze :/
|
#17516 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no wlasnie, nie wiesz, ale z gory zalozylas ze bardzo drogo.. moze lepiej najpierw sprawdzic ![]() Pingwinek nie moze Ci na to odpowiedziec, bo podejrzewam ze kazdy dietetyk ma swoj cennik (watpie zeby dietetycy mieli umowy z NFZ, ale tego pewna nie jestem) i musisz sama poszukac w swojej okolicy. Jak Cie ten temat interesuje to przeciez samo sprawdzenie nic nie kosztuje
|
|
#17517 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#17518 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Seemore, ale niebawem pojdziesz na studia i mozesz sobie chyba znalezc jakas dodatkowa prace i jesli zalezy Ci na wizycie u dietetyka to sobie na nią uzbierasz. Moi rodzice od poczatku studiow nie wydaja na moje zachcianki ani grosza i jestem z tego dumna
|
|
#17519 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A pani z którą rozmawiałam przyjmuje publicznie-bezpłatnie w naszej miejskiej poradni i zakładzie opieki zdrowotnej(umowa z kasą chorych), ponoć trzeba kilka tygodni odczekać w kolejce na wizytę, ale korzysta się z niej normalnie-za darmo, a ja po weekendzie idę zaklepać kolejkę na około za miesiąc i po tym czasie wejdę na konsultację, sama nie mam zbyt wiele kasy, i swoje odsiedzę, ale uważam, że warto. Seemore napisz z jakiego miasta jesteś, jeśli chcesz to sprobuję się dowiedzieć gdzie najbliżej możesz znaleźć bezpłatną konsultację dietetyczną. Cytat:
Bo te kilkadziesiąt zł za kompleksową poradę, rozwianie wątpliwości, wyliczenie zdrowego bilansu i tym samym spokój ducha, koniec paniki i niepokoju na temat tego ile się zjadło i czy to nie za mało/dużo to naprawdę niewygórowana kwota. Wiele (wręcz zbyt wiele) z wizażanek cierpi na zaburzenia odżywiania i problemy ciężkie, więc nie ma co bronić sie przez dobrym specjalistą, który przecież nie zje ani nie okrzyczy, tylko wyjaśni i naprostuje. Tym bardziej, że jeśli ma się motywację do wyzdrowienia i wyprostowania pewnych spraw to tylko kwestia zapisania się i odczekania kolejki. Naprawdę nie mam tu złej motywacji, poprostu widze jak dużo mi to dało, i chcąc dla wizażanek jak najlepiej polecam wizytę, nic więcej.
|
|
#17520 |
|
Zadomowienie
|
śniadanie:
*150g jogurtu sanok 0% *2 łyzki otrebów granulowanych *2 kiwi (wkrojone do jogurtu) *kawa bez cukru IIsniadanie: *ok 300g kapustki kiszonej *szklanka witaminek pluszz z zelazem i na pamiec ,koncentracje *kiwi obiad: *5kotletów sojowych (gotowanych) *duzo warzyw HORTEX *kawałek mieska gulaszowego *kilka łych bigosu hmm i dalej mnie nisi na cos dobrego podwieczorek ,kolacja
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

Popatrzyłam się na stare blizny i tak jakoś jednak żal...

, a po każdych ćwiczeniach fizycznych typu rower, długi spacer itp sięgać po czekoladę. Nutridrinki narazie niepotrzebne, ale generalna zasada od dzisiaj- z rozsądkiem nie żałować sobie niczego(unikając tylko smalców, nadmiaru alkoholu, konserw, fast-foodu i słodyczy miernej jakości typu ciacha z margarynowym kremem), jadać co 2/3 godziny, starać się nie stresować i wysypiać. Po około miesiącu-półtora powinnam przybrać , a potem zejść spokojnie do około 1800kcal dziennie na utrzymanie, a raz w tygodniu 2300kcal aby metabolizm kręcił się pięknie. Także od dzis poprostu się tuczę, bo zdrowie najważniejsze a wg pani dietetyk trzeba naprawdę szybko wyrównać tą wagę i to priorytet to najwyższy, więc "mogę sobie pozwolić".

) ale z zimnym mlekiem
cieplego nie znosze..czy takie cos mozna nazwac w ogole owsianka?
Ja z reguly milcze na ten temat