Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-20, 15:38   #91
cukraktywna
Zadomowienie

Dot.: Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?

W ogóle nie rozumiem tej gównoburzy, bo każda z forumowiczek uważa, że istnieje tu złota, uniwersalna zasada, adekwatna w każdej sytuacji.
Przecież to są skrajnie indywidualne sprawy. Przede wszystkim: dobrzy rodzice traktują swoje dzieci jednostkowo. Mogą mieć inne podejście do dwóch córek, z których jedna np. jest świeżo po aborcji niechcianej ciąży i po odwyku narkotykowym, a druga jest odpowiedzialna, pracuje w weekendy, dokłada kasę do budżetu i poprosiła o przenocowanie chłopaka, z którym jest od kilku lat. Oczywiście to tylko skrajne przykłady.
Może też być dom żydowski, w którym rodzice bardzo nie chcą wydawać córek za nie-żyda, więc gwałtem na ich wierze byłoby nocowanie w ich domu katolika.
Może być tak, że rodzice są wzorem odpowiedzialności, złotym, kochającym swoje dzieci przykładem; może być tak, że zawsze pomagali swoim dzieciom, że nigdy ich nie zawiedli, jednym słowem: być może mają podstawy by narzucać własne decyzje innym. Czy takie same prawa mają bezrobotni rodzice-alkoholicy po separacji?
Powtarzam: to skrajne przykłady, jednak sprowadzają się do tego, że w każdym zaciszu domowym takie zasady klarują się jednorazowo, czasem też podlegają przemianom na przestrzeni lat, więc Wasze opisy "jak to jest u mnie = jak powinno być" są z dupy wzięte.

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:39   #92
Mahdab
Zakorzenienie

Przyłączam się do sojuszniczek Cherry_Flame.
Uważam, że dom jest wspólny i wszyscy są dorośli.
Dorosłe dziecko ma swoje zasady, a nie narzucone przez rodziców. Przecież jakby ona zaczęła się czuć niekomfortowo, bo rodzice uprawiają seks, to nie będą spali osobno z tego powodu.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:47   #93
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Przyłączam się do sojuszniczek Cherry_Flame.
Uważam, że dom jest wspólny i wszyscy są dorośli.
Dorosłe dziecko ma swoje zasady, a nie narzucone przez rodziców.
Przecież jakby ona zaczęła się czuć niekomfortowo, bo rodzice uprawiają seks, to nie będą spali osobno z tego powodu.
Czyli według ciebie dorosłe dziecko może robić sobie co chce w domu rodzinnym? Spraszać kogo chce, o każdej porze, bo to jest wspólny dom?

Rodzice i tak się wykazali sporą dozą wyrozumiałości i zaufania, że goszczą u siebie jej chłopaka. A Autorce jest mało. Skoro chce spać z nim w jednym łóżku, to niech pogada na poważnie z rodzicami, ale jeśli oni nie wyrażą na to zgody, to musi to uszanować.

Niby wspólny dom, ale kto opłaca rachunki, kupuje jedzenie i ją utrzymuje? Rodzice. OK, to jest wspólny dom rodzinny, ale jeśli nie podobają się jej jakieś zasady albo prośby rodziców, to przecież jest już dorosłym dzieckiem i może iść na swoje.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:48   #94
Pilar_Ternera
Raczkowanie

W dzisiejszych czasach to normalna sprawa seks to nie temat tabu .
Chyba każdy potrzebuje ciepła i bliskości drugiej osoby , nic szokującego .
Autorko , jak ich przekonać ? Prosto z mostu , że chcecie pobyć sami , że
nie muszą martwić się o żadne dziecko i że to normalne w tych czasach .

Nie martw się głupimi komentarzami tutaj , każdy kiedyś był młody i wie jak to jest powodzenia
Pilar_Ternera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:51   #95
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pilar_Ternera Pokaż wiadomość

Nie martw się głupimi komentarzami tutaj , każdy kiedyś był młody i wie jak to jest powodzenia
Nie wiedziałam, że moja młodość była w daaaawnych czasach i że teraz są takie normy Nie uważam też, aby seks przestał być takim tematem tabu....
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:58   #96
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Stanowczo nie zgadzam się jednak z wypowiedzianym w tym wątku hasłem, że „dom jest rodziców”, bo moim zdaniem mimo wszystko dom jest wspólny. Dziecko samo się nie zrobiło, a dopóki się uczy to ma pełne prawo mieszkać z rodzicami.
Też uważam, że dom jest wspólny, może to brak szacunku dla rodziców ale zgadzam się - nikt z nas sam się nie urodził.
Autorko, spróbuj jeszcze raz na spokojnie porozmawiać z rodzicami - wytłumacz, że nie zamierzasz jeszcze rozpoczynać współżycia/uprawiać seksu, że zależy Ci tylko na bliskości, bo brakuje Ci go na co dzień i chcielibyście się sobą nacieszyć. Jeśli znowu się nie zgodzą - trudno, musisz to uszanować i poczekać parę lat, aż się usamodzielnisz. Jeśli jednak by ustąpili, pamiętaj, że Ci zaufali i lepiej żebyś tego zaufania nie zawiodła.

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2013-08-20 o 16:00
Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 16:12   #97
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Czyli według ciebie dorosłe dziecko może robić sobie co chce w domu rodzinnym? Spraszać kogo chce, o każdej porze, bo to jest wspólny dom?

Rodzice i tak się wykazali sporą dozą wyrozumiałości i zaufania, że goszczą u siebie jej chłopaka. A Autorce jest mało. Skoro chce spać z nim w jednym łóżku, to niech pogada na poważnie z rodzicami, ale jeśli oni nie wyrażą na to zgody, to musi to uszanować.

Niby wspólny dom, ale kto opłaca rachunki, kupuje jedzenie i ją utrzymuje? Rodzice. OK, to jest wspólny dom rodzinny, ale jeśli nie podobają się jej jakieś zasady albo prośby rodziców, to przecież jest już dorosłym dzieckiem i może iść na swoje.
Nie, oczywiście, że nie może zrobić po swojemu, bo nie widzę sensu wywoływania wojny.
Ale nie rozumiem i nie popieram stanowiska rodziców.

Stary 2013-08-20, 16:17   #98
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Zachęcam do czytania ze zrozumieniem. To o rodzicach autorki napisałam, że podejmują decyzje bez wiedzy o rzeczywistości. Jeżeli w następnym zdaniu piszę, że nie wszyscy rodzice są tacy, jak Twoi, to tym samym wyrażam przypuszczenie, że decyzje Twoich rodziców są świadome.

Cukrowa, zwracam Ci honor i przepraszam. Jestem na forum dziś trochę z doskoku i opacznie zrozumiałam Twoje przesłanie.

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Pilar_Ternera Pokaż wiadomość

Pilar, kurczę, ja jestem młoda i jakoś albo jestem z innej planety albo nie wiem, jak to jest Na bliskość czy intymność są inne miejsca, niekoniecznie wspólne łóżko w domu rodziców Autorki.

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2013-08-20 o 16:19
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 16:31   #99
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Pilar, kurczę, ja jestem młoda i jakoś albo jestem z innej planety albo nie wiem, jak to jest Na bliskość czy intymność są inne miejsca, niekoniecznie wspólne łóżko w domu rodziców Autorki.
Ale dlaczego nie może być to w domu Autorki?
Bo nie rozumiem jaki to dla rodziców dyskomfort. Pojedzie z chłopakiem na wakacje i przecież też będą wiedzieli, że ten seks uprawia.
Może się to rodzicom nie podobać, ale mieli swój czas na wpojenie dziecku zasad i teraz ona powinna żyć jak sama chce.

Stary 2013-08-20, 16:43   #100
magd102
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Ale dlaczego nie może być to w domu Autorki?
Bo nie rozumiem jaki to dla rodziców dyskomfort. Pojedzie z chłopakiem na wakacje i przecież też będą wiedzieli, że ten seks uprawia.
Może się to rodzicom nie podobać, ale mieli swój czas na wpojenie dziecku zasad i teraz ona powinna żyć jak sama chce.
Bo to jak to tak spać z chłopakiem za ścianą przy rodzicach?
a dać buziaka? nie daj boże... jeszcze zawału dostaną...
a jak podejdziesz i przytulisz chłopa od tak to powinnaś się liczyć że wiecej go w domu nie zobaczysz...
biedna psychika rodziców to taki dyskomfort gdy dzieci okazują sobie czułość w związku a nie daj jeszcze leżą obok siebie na łożku bo o leżeniu w łóżku to już nie wspomne

dzieci nawet dorosłe powinny traktować w domu drugie połówki jak znajomych bo inaczej rodzice będą czuć dyskomfort
zero dotyku,spojrzenia,szeptan ia

ale nie martw się - jak wezmiesz ślub to nagle ten dyskomfort zniknie i nie będzie problemu,żebyś nawet seks za ścianą z mężem uprawiała magiczna obrączka leczy rodziców z dyskomfortu

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

Edytowane przez magd102
Czas edycji: 2013-08-20 o 16:44
magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 16:51   #101
tyene
Zakorzenienie

Jeżeli rodzice są wierzący, to są zobowiązani do nie ułatwiania grzechu. Na wakacjach dorosłe dzieci robią co chcą. Ale w domu, rodzice nie mają obowiązku mówić im "to okej, że śpicie w jednym łóżku". Ba, według katolicyzmu wręcz nie powinni.

U mnie w domu moje dzieci nie będą mogły spać w jednym łóżku ze swoimi chłopakami/dziewczynami. Tak wynika z mojej wiary. Oczywiście mam nadzieję wychować je tak, żeby tego nie chciały, ale gdyby miały inne przekonania, tak czy siak ja będę głową domu. Nie oznacza to, że nie będą miały wolności, ale ich wolność nie jest nielimitowana.

I naprawdę zdumiewa mnie to, że ktoś uważa to za terror i nieomal znęcanie się psychiczne.

Zresztą tu też nie chodzi jedynie o seks.

Dla mnie dobrym przykładem są papierosy. Moja mama pali, nałogowo. Ilekroć wracałam do domu, jak razem mieszkałyśmy, miałam w domu siekierę i przedzierałam się przez kłęby dymu w salonie do kuchni. W moim domu, moja mama, moja babcia, jak je goszczę, wychodzą na dwór na papierosa.

I dla mnie to wielka różnica pomiędzy "byciem na swoim". To mój dom. W związku z tym one respektują moje zasady.
Stary 2013-08-20, 17:23   #102
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magd102 Pokaż wiadomość

ale nie martw się - jak wezmiesz ślub to nagle ten dyskomfort zniknie i nie będzie problemu,żebyś nawet seks za ścianą z mężem uprawiała magiczna obrączka leczy rodziców z dyskomfortu

Ja sie jeszcze chcialam odniesc do rad pt ''pojdz na swoje'' - rodzice wiekszosci z nas zyli w troche innych kulturowo i finansowo czasach bo wszyscy mieli prace,duzo mniej osob konczylo studia(czyli zaczynali pracowac wczesniej) mozna bylo dostac mieszkanie spoldzielcze/z zakladu pracy tip i za maz wychodzily 20 a rok pozniej dzieciaczek na koncie . Po prostu wczesniej wchodzilo sie w doroslosc bo system kulturowy byl nieco inny.

teraz jest tak, ze wielu mlodych po prostu nie stac na mieszkanie i slub(nie dziwne nie) a i placenie za wynajem jak i za studia zaoczne przy pierwszych pensjach przerasta wiekszosc-przez to ludzie mieszkaja z rodzicami dluzej niz kiedys(czseto ciulajac na ceremonie i rady idz na swoje sa po prostu...glupie bo to nie tak ,ze najdziesz robote w miesiac a za dwa wezmiesz kredyt na dom a za 3 uzbierasz kase na slub i wesele. A czesto i rodzice dziecku ''karza'' isc na studia dzienne(bo jak potem prace znajdzie) i co? to wtedy znaczy, ze przez 5 lat dlzuej nie ma prawa glosu w domu? ze nie jest i nie moze byc dorosly ?

moim zdaniem to tworzy taka smieszna sytuacje, ze z jednej strony traktujesz dziecko jak dorosle i wymagasz od niego pewnych rzeczy i odpowiedzialnosci (np dokladnie sie do rachunkow itp) a z drugiej traktujesz jednak jak dziecko bez wlasncyh praw.
I potem polowa ludzi na studiach to takie dorosle dzieciaki

aha- i nie zawsze jest tak,ze mieszkaja i sie nie dokladaja do niczego, bo dziecko moze pracowac i dorzucac kilka stow do rachunku-to wtedy ma cos do powiedzenia czy dalej nic?

nie widze tez jak temat sie ma do szacunku do rodzicow-szacunek powinien dzialac w obie strony czyli obie strony powinny wypracowac jakies akceptowalne dla nich rozwiazania-ani robienie przez dziecko wszystkiego tak jak chca rodzice ani robienie im na zlosc odwrotnie(co czesto prowokuja zakazy dla zasady bo ja tak uwazam i juz) nie jest relacja oparta na szacunku. 22 lata to nie to samo co 16 i tzreba wziasc to pod uwage, jak i to , ze czasy sie ekonomicznie zmienily.
Z dzieckiem i jego potzrebami tez trzeba sie liczyc-nikt nie mowi, ze rodzic musi sie na wszystko zgadzac ale pewna swobode powinien dziecku zostawic-autorka spaniem z chlopakiem krzywdy im nie robi, nie jest to nic nieodpowiedzianego tylko pewien naturalny etap zwiazku no chyba ,ze rodzice s atak rligijni ale mysle, ze to nie ten problem. A biorac pod uwage jak chlopak daleko mieszka nie uwazam tego za taki totalny kaprys, i mysle,ze bunt autorki wynika wlasnie z tego,ze nei rozumie tej zasady a rodzice tez chyba nie potrafia wyjasnic z czym dokladnie maja problem

no i kiedys antykoncepcja i wiedza o niej nie byly tak rozpowszechnione jak dzisiaj i wielu rodzicow ma jakies dziwne wrazenie, ze ich coreczka jak znajdzie chlopaka to zaraz w ciaze zajdzie , facet ja zostawi i bedzie samotna matka do konca zycia na ich utrzymaniu czy cos
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 18:25   #103
nadijka
Rozeznanie

Nie rozumiem tego ciśnienia na walkę o swoje, żeby pokazać, że jestem dorosła. Rodzice sobie nie życzą spania w jednym łóżku i już, po co robić z tego tragedię i kwestię być albo nie być i walki o uznanie dorosłości? U mnie też rodzice sobie z tego nie życzą, czują się skrępowani, więc nie chcąc stawiać ich w kłopotliwej sytuacji, więc zwyczajnie się dostosowuje. Wytrzymam te parę nocy, korona mi z głowy nie spadnie, nie czuję się przez to uciśniona, gnębiona itp. Mam takie podejście ze względu na szacunek do rodziców, tak samo szanuje TŻ i nie wciskam mu na siłę swoich poglądów, jeśli wiem, że się z czymś niekomfortowo czuje. Jak już ktoś napisał, są inne sposoby na realizowanie potrzeby bliskości
nadijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 19:43   #104
patrzacwniebo
Rozeznanie

Właśnie się dowiedziałam, że przez ostatnie 22 lata wcale nie żyłam u siebie w domu tylko byłam gościem Aha.
Oczywiście, dorosłą osobę traktujmy dalej jak dziecko, zakazy, nakazy i zero rozmowy - super.

Wg mnie obie strony powinny w takich sytuacjach rozmawiać (rozmawiać a nie "JA CI ZABRANIAM I JUŻ"<tupanie nogą> czy "JA CHCĘ I JUŻ" <tupanie nogą>). Obie. I szukać dobrego rozwiązania, poprzez rozmowę. Bo tylko wtedy jest to okazanie szacunku. Rodzic, który wygłasza tekst: "nie, bo nie!" jest wg mnie kimś niedojrzałym i nie ufa, nie szanuje własnego dziecka. Bo jest to zakończenie rozmowy zanim się jeszcze zaczęła.

Mój ojciec np był gotowy mi zabronić nawet wyjścia z domu po 22 i pewnie gdyby nie to, że się postawiłam, dalej bym miała taki rygor Nie dało się z nim na spokojnie rozmawiać bo ja zaczynałam spokojną rozmowę, a on na to odpowiadał od razu krzykiem i awanturą. Nie byłoby nawet mowy o "no to wynajmij pokój jeśli chcesz spać z chłopakiem" bo on wtedy zarzucał tekstem "NO JAK TO, będziesz tak spać poza domem?!" Tak, byłam pełnoletnia i nie było to zaledwie tuż po 18stce Także niech nikt mi nie mówi, że rodzic ma prawo stawiać zasady jakie mu się tylko spodobają bo to chore i można dojść do niezłych absurdów, np takich, jakie ja miałam.

Jeszcze co do tekstów "wynajmij sobie pokój"... Macie świadomość, że dziewczyna nie zarabia jeszcze sama i pewnie pieniądze na ten pokój musi dostać od rodziców ? To przecież też można uznać za pomaganie w przedwczesnym rozmnażaniu się i grzech

Teraz mam jeszcze pytanie do tych obrończyń praw biednych ucieśnionych rodziców :
Jak by taka sytuacja wyglądała, gdyby dziecko dorzucało się do rachunków i jedzenia. Załóżmy, że trochę zarabia, ale jeszcze nie aż tyle, żeby się całkiem wyprowadzić (nie oszukujmy się, to są duże koszta!). Co wtedy?
Stary 2013-08-20, 19:53   #105
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Mam chyba idealnych rodziców. W domu mam duże dwuosobowe łóżko w swojej sypialni, a w mieszkaniu, gdzie kiedyś mieszkaliśmy- pojedyncze. Rodzice czasami zostawiali mi wolną ''chatę'' i spędzali weekend w mieszkaniu, żebym mogła pobyć z chłopakiem bez skrępowania i bez ''ścisku'' na jedynce. A tak ''na co dzień'' (chociaż wiadomo, że codziennie u mnie nie nocował, raczej ja u niego, bo mieszkał sam), to nie było żadnych problemów, żebyśmy razem spali. Jakoś było to dla nich naturalne, że dorosłam i potrzebuję bliskości, bo przecież nie zawsze spanie w jednym łóżku kończyło się seksem. Nawet w mojej łazience mam zrobiony dwuosobowy prysznic, żebyśmy mieli miejsce i dom zaprojektowany tak, żebym swoją sypialnię i łazienkę miała w innej części, niż sypialnia rodziców, co jest zbawienne dla wszystkich, bo jeżeli nocuję u rodziców, to już nie mam problemów z hałasami
Znam przykład z mojej rodziny-konserwatywnej-, gdzie były 2 córki i syn. Najstarsza nie mogła np. wyjechać na wakacje z chłopakiem (nawet jak miała 22/23 lata), bo jeszcze w ciążę zajdzie. Rodzice trochę zmienili podejście, jak udało im się zmajstrować dziecko bez konieczności wyjazdu. Teraz młodsza (obecnie 25) mieszka z facetem bez ślubu, syn (21) wyjeżdża ze swoja dziewczyną (19) na Woodstocki- nie Woodstocki, pod namioty itp. i nikomu się krzywda nie dzieje. O wiele lepiej i bezpieczniej jest jak rodzice nie piętrzą przeszkód. Nie mówię, żeby 16/117 latkowie razem spali, ale osoby po 20- w czym problem?
Rozumiem, że istnieją rodzice, którym to się nie podoba, ale ich samych nie potrafię zrozumieć.
Zazdroszczę rodziców i ich podejścia do życia! Znam dziewczynę, spokojną, miłą - ze szkoły do domu, z uczelni do domu - rodzice ją trzymali pod kloszem- w wieku 21 lat zaszła w ciążę, z chłopakiem, który nie jest jej mężem - szok, płacz rodziców... No ale młodsi mogą teraz robić co chcą... Trzeba było ciąży, żeby matka zrozumiała, że trzymanie pod kloszem nie działa...
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:00   #106
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość
Teraz mam jeszcze pytanie do tych obrończyń praw biednych ucieśnionych rodziców :
Jak by taka sytuacja wyglądała, gdyby dziecko dorzucało się do rachunków i jedzenia. Załóżmy, że trochę zarabia, ale jeszcze nie aż tyle, żeby się całkiem wyprowadzić (nie oszukujmy się, to są duże koszta!). Co wtedy?
Ale ja nie rozumiem co ma piernik do wiatraka. Czy płaci za siebie czy nie, żyje w pewnej małej wspólnocie, w której przestrzega się zasad, aby nie za bardzo przeszkadzać swoją bytnością innym. Chłopcy nie fapią przy siostrach, synowie wynoszą śmieci we wtorki, a w środy zmywają naczynia, córki sypiają w oddzielnych łóżkach z chłopakami. Nie mam zielonego pojęcia co mają do tego finanse. Czyli jak się płaci za swoja część rachunków, to można nie sprzątać, nie gotować, prania nie robić i sikać do zlewu bo już jest się niezależnym? Aha.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:01   #107
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
I chwała Ci za to. Ja też się dość szybko musiałam usamodzielnić- tak wyszło. Zaraz po maturze zamieszkałam sama. I mogę sobie robić w moim mieszkaniu, co chcę.

Ja nie rozumiem tych zarzutów, że córka ma prawo sypiać ze swoim chłopakiem w domu jej rodziców. A co z prawami rodziców? Po diabła ich zmuszać do tolerowania czegoś, czego nie akceptują w ich domu? Córka powinna się dostosować do rodzicow a nie rodzice do córki, na bogów. Takie jest zycie- ich dom, ich prawa. Proponuję by Autorka jak najszybciej się usamodzielniła, wyprowadziła a wtedy może sobie u siebie sypiać, z kim chce i robić, co chce. Proste jak konstrukcja cepa.
Strasznie mnie irytują takie słowa. Przecież dziecko nie jest gościem w domu. Jeszcze RODZICÓW! Jeśli to jest dom rodziców, to gdzie dziecko ma dom? Jest bezdomne? Zameldowane pod danym adresem, ale i tak to dom rodziców... To po co rodzice rodzą dzieci? Żeby wmawiać im, że to nie ICH dom (dzieci), tylko panów- władców - mamusi i tatusia, a dziecko ma uciekać stąd jak najszybciej?
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:05   #108
pewnaKa
Zadomowienie

Ja bym radziła autorce watku,jeszcze raz porozmawiać z rodzicami.
Na spokojnie,bez krzyków,tylko wytlumaczyć.

Bardzo dziwią mnie niektóre wypowiedzi wizażanek,że "to dom rodziców i oni maja prawo zakazać tego,bo to jest ich dom"-raaany, to wyglada jakby dom byl rodziców, a dzieci,byli jakimiś gośćmi! mówicie,by się wyprowadziła- a ile z Was się w tym wieku wyprowadziło? niewiele,albo z "przymusu" na studia,czy coś takiego.
Nie wiem jak Wy,ale ja jak mieszkałam z rodzicami,to mówiłam np. do kolezanki "hej przyjdziesz do mnie do domu", a nie "hej może przyjdziesz do domu moich rodziców,jak się zgodzą,oczywiście".Nie wiem jak Wy,ale nawet jak teraz nie mieszkam z rodzicami,to dalej nazywam to miejsce "moim domem".

Powiedz rodzicom,że to Twój gośc i głupio by było,gdyby para dorosłych ludzi nei mogla się przespać na jednym łóżku, bądż dl anich grzeczna i spokojnie o tym mów, nie wymagaj.

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:09   #109
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ale ja nie rozumiem co ma piernik do wiatraka. Czy płaci za siebie czy nie, żyje w pewnej małej wspólnocie, w której przestrzega się zasad, aby nie za bardzo przeszkadzać swoją bytnością innym. Chłopcy nie fapią przy siostrach, synowie wynoszą śmieci we wtorki, a w środy zmywają naczynia, córki sypiają w oddzielnych łóżkach z chłopakami. Nie mam zielonego pojęcia co mają do tego finanse. Czyli jak się płaci za swoja część rachunków, to można nie sprzątać, nie gotować, prania nie robić i sikać do zlewu bo już jest się niezależnym? Aha.
Ale nikt nie mówi o masturbacji czy seksie przy wszystkich Jasne, nie wiadomo co powiedzieć to najlepiej podać jakieś wyolbrzymione, z tyłka wzięte przykłady
Płaci za część rachunków, więc ma prawo też mieć swoich gości, w swojej części domu - czyli w swoim pokoju. Dalej każdy po sobie zmywa, sprząta itp. Co w tym jest dziwnego? Skoro ma własny pokój to co komu przeszkadza czy się w nim np masturbuje czy ma gościa? Jakby rodzice byli religijni to co, też trzeba by było wprowadzić sobie przymusową całkowitą abstynencję seksualną, bo oni nie uznają masturbacji? A wg mnie np masturbacja jest czymś naturalnym.

Ema, na ogół się z Tobą zgadzam w różnych wątkach ale tym razem nie jestem jakoś w stanie zrozumieć Twojego stanowiska To wszystko jest trochę zbyt skrajne.

Edytowane przez patrzacwniebo
Czas edycji: 2013-08-20 o 20:10
patrzacwniebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:10   #110
czilala4
Raczkowanie

Autorko, jeśli rodzice mają takie a nie inne podejście do tematu to niewiele zmienisz. Byłam z chłopakiem 1,5 roku, po dwóch miesiącach bycia razem rodzice nie mieli nic przeciwko wspólnym weekendom, potem wakacjom, ale w domu spać razem nie mogliśmy i koniec. Czego mój chłopak nie potrafił oczywiście zrozumieć i były częste kłótnie o to. A oboje byliśmy "dorośli", mieliśmy po 21 lat. Też mnie to z początku irytowało, kłóciłam się z nimi, ale zrozumiałam, że nie warto. Utrzymują Cię- mają prawo stawiać warunki. A jakieś wymykanie się do łóżka obok- głupota. Chyba tragedia się nie stanie jak przemęczycie się te kilka nocy na łóżkach obok?

24.06.2017
czilala4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:10   #111
magd102
Rozeznanie

Cytat:
Nie bardzo rozumiem co ma wynoszenie śmieci do spania w jednym łóżku obowiązek wynoszenia śmieci jest oczywistym jeśli chcesz mieć czysto w domu, a zakaz spania córki z chłopakiem jest podyktowany czym? że jak im pozwolisz to zajdzie w ciążę ?

nie bardzo rozumiem -jak przeszkadza się swoją bytnością jeśli chłopak śpi w moim pokoju za zamkniętymi drzwiami? będzie chrapał czy co?

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

Stary 2013-08-20, 20:15   #112
Amaa
Raczkowanie

Cytat:
Powiem tak: wg autorki dorosłość polega na tym, że ma skończone 18 lat, żyje na koszt rodziców i tupie nóżką, kiedy coś jej się nie podoba, bo jako osoba dorosła ma do tego prawo. Bardzo wygodne podejście do życia. Dla mnie natomiast dorosłość oznacza samodzielność i wtedy życie na własnych zasadach, a nie wygodne życie na własnych zasadach na czyjś koszt. Ja nadal mieszkam z rodzicami i uważam ich dom za mój dom, ale to oni mnie utrzymują i pod wspólnym dachem nie zrobię niczego, co kolidowałoby z ich przekonaniami. Jeśli w czymś się nie zgadzamy, to od tego jest rozmowa, a nie tupanie nóżką.

Poza tym, autorka nie podała żadnych konkretów (oprócz tego, że jak się związali, miała 17 lat, a skoro on mieszka 500 km od niej, to była to pewnie głównie znajomość internetowa, co rzeczywiście wzbudza zaufanie rodziców nastolatki...) - może obawiała się już kiedyś ciąży i zwierzyła się matce, może jest zwyczajnie nieodpowiedzialna i pozwoliła się rodzicom o tym przekonać... a może mają po prostu małe mieszkanie, co w Polsce naprawdę nie jest niczym niezwykłym. Ale nie, lepiej powiedzieć, że to ciemnogród (jak niektóre wizażanki).

Pierwsza część miała być odpowiedzią na post patrzacwniebo, pomyliłam się.

Edytowane przez Amaa
Czas edycji: 2013-08-20 o 20:19
Amaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:22   #113
201605090940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Jak jesteś taka dorosła, to sru zarabiać na siebie, wynająć pokój i rób co chcesz
a co to ma do rzeczy?

seks można uprawiać wszędzie, a nie tylko w domu. a rodzice dający takie zakazy są po prostu naiwni. kiedy ludzie zrozumieją, że seks to coś normalnego? ważne jest, by uświadamiać dzieci w kwestii antykoncepcji, gdyż właśnie brak rozmów na ten temat ma przeważnie fatalne skutki, a nie spanie raz na jakiś czas z chłopakiem w jednym łóżku pod dachem rodziców.
jak to się mawia: "nie pamięta wół, jak cielęciem był"
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:26   #114
tyene
Zakorzenienie

Rodzice mają prawo mieć inną wizję seksualności. Ja uważam, że seks to coś normalnego, ale nie uprawiam seksu do ślubu. I moje dzieci nie będą mogły spać tym samym łóżku z ich sympatiami. Co ma zaufanie do dziecka do tego? Mój dom to dom katolicki. Mój dom, który tworzę ja sama, który będę tworzyć z mężem i z moimi dziećmi.

A to, że ktoś ustanawia zasady nie oznacza, że nie rozmawia z dziećmi na temat seksualności.
Stary 2013-08-20, 20:33   #115
magd102
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Amaa Pokaż wiadomość
Powiem tak: wg autorki dorosłość polega na tym, że ma skończone 18 lat, żyje na koszt rodziców i tupie nóżką, kiedy coś jej się nie podoba, bo jako osoba dorosła ma do tego prawo. Bardzo wygodne podejście do życia. Dla mnie natomiast dorosłość oznacza samodzielność i wtedy życie na własnych zasadach, a nie wygodne życie na własnych zasadach na czyjś koszt. Ja nadal mieszkam z rodzicami i uważam ich dom za mój dom, ale to oni mnie utrzymują i pod wspólnym dachem nie zrobię niczego, co kolidowałoby z ich przekonaniami. Jeśli w czymś się nie zgadzamy, to od tego jest rozmowa, a nie tupanie nóżką.

.
Więc np. jeśli moi rodzice codziennie jedzą mięso,a ja jestem wegetarianką [co mój ojciec uważa za głupote ] to mimo wszystko musze jeść mięso bo mieszkam pod ich dachem choć koliduje to z MOIMI przekonaniami?

Nie bardzo rozumiem gdzie jest tupanie nóżką,dziewczyna bardziej szuka sposobu jak ich przekonać a nie skupia się tylko na tupaniu nóżką "bo tak"

Tayne - jesteś wierząca i w tym duchu bedziesz wychowywac dzieci wiec nie rozumiem po co się porównujesz do rodziców autorki,skoro autorka nie napisała by to religia im zakazywała a raczej niechęc do zostania dziadkami...

Edytowane przez magd102
Czas edycji: 2013-08-20 o 20:36
Stary 2013-08-20, 20:39   #116
201701191353
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magd102 Pokaż wiadomość
Więc np. jeśli moi rodzice codziennie jedzą mięso,a ja jestem wegetarianką [co mój ojciec uważa za głupote ] to mimo wszystko musze jeść mięso bo mieszkam pod ich dachem choć koliduje to z MOIMI przekonaniami?

Nie bardzo rozumiem gdzie jest tupanie nóżką,dziewczyna bardziej szuka sposobu jak ich przekonać a nie skupia się tylko na tupaniu nóżką "bo tak"

Tayne - jesteś wierząca i w tym duchu bedziesz wychowywac dzieci wiec nie rozumiem po co się porównujesz do rodziców autorki,skoro autorka nie napisała by to religia im zakazywała a raczej niechęc do zostania dziadkami...
Oj dokładnie! To samo tyczy się religii - kiedyś moja mama wyganiała mnie do Kościoła - teraz prawie wcale nie chodzę, i mojej mamie to przeszkadza, ale nie truje mi głowy, i nie mówi -"idź do Kościoła, bo mieszkasz pod moim dachem!"
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:41   #117
pewnaKa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czilala4 Pokaż wiadomość
Autorko, jeśli rodzice mają takie a nie inne podejście do tematu to niewiele zmienisz. Byłam z chłopakiem 1,5 roku, po dwóch miesiącach bycia razem rodzice nie mieli nic przeciwko wspólnym weekendom, potem wakacjom, ale w domu spać razem nie mogliśmy i koniec. Czego mój chłopak nie potrafił oczywiście zrozumieć i były częste kłótnie o to. A oboje byliśmy "dorośli", mieliśmy po 21 lat. Też mnie to z początku irytowało, kłóciłam się z nimi, ale zrozumiałam, że nie warto. Utrzymują Cię- mają prawo stawiać warunki. A jakieś wymykanie się do łóżka obok- głupota. Chyba tragedia się nie stanie jak przemęczycie się te kilka nocy na łóżkach obok?
nie bardzo rozumiem własnie takiego myślenia...
niby co ma to,że mama kupuje jej chleb,do tego,że chłopak przenocuje jedną noc u niej? zje za dużo? wody tak dużo zużyje?

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 20:41   #118
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Strasznie mnie irytują takie słowa. Przecież dziecko nie jest gościem w domu. Jeszcze RODZICÓW! Jeśli to jest dom rodziców, to gdzie dziecko ma dom? Jest bezdomne? Zameldowane pod danym adresem, ale i tak to dom rodziców... To po co rodzice rodzą dzieci? Żeby wmawiać im, że to nie ICH dom (dzieci), tylko panów- władców - mamusi i tatusia, a dziecko ma uciekać stąd jak najszybciej?
Jabłuszko- chyba trochę opacznie pojęłaś moje słowa lub ja je źle wyraziłam (też możliwe). Myślę, że zasady są po to by obie strony -i dziecko i rodzice- je szanowali. To nie ma być wychowanie przez tresurę bo tresura w wychowaniu zwykle kończy się źle ( takie trzymane na łańcuchu dziecko jak raz zerwie się z łańcucha potem to już idzie na całość w tym złym tego słowa znaczeniu). Rodzice rozumieją potrzeby Autorki: przecież nie wywalają tego chłopaka na noc ale goszczą w swoim domu, tym samym okazując szacunek dla jej wyboru i dla jej dorosłości. Czy i ona nie może okazać swojej dorosłości szanując poglądy rodziców? Taka to krzywda i tłamszenie i tresowanie, że rodzice sobie nie życzą by córka spała w domu w jednym łóżku z facetem? Może to są staroświeckie poglądy, nie przeczę. Ale patrząc na zachowanie rodziców względem chłopaka Autorki a potem na jej postawę to jak nic przypomina mi się przysłowie: " Daj kurze grzędę, jeszcze wyzej siędę".

Na wszystko w życiu jest i miejsce i czas. Czas może odpowiedni, ale czy napewno miejsce? Śmiem wątpić.
Stary 2013-08-20, 21:20   #119
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość
Ale nikt nie mówi o masturbacji czy seksie przy wszystkich Jasne, nie wiadomo co powiedzieć to najlepiej podać jakieś wyolbrzymione, z tyłka wzięte przykłady
Płaci za część rachunków, więc ma prawo też mieć swoich gości, w swojej części domu - czyli w swoim pokoju. Dalej każdy po sobie zmywa, sprząta itp. Co w tym jest dziwnego? Skoro ma własny pokój to co komu przeszkadza czy się w nim np masturbuje czy ma gościa? Jakby rodzice byli religijni to co, też trzeba by było wprowadzić sobie przymusową całkowitą abstynencję seksualną, bo oni nie uznają masturbacji? A wg mnie np masturbacja jest czymś naturalnym.

Ema, na ogół się z Tobą zgadzam w różnych wątkach ale tym razem nie jestem jakoś w stanie zrozumieć Twojego stanowiska To wszystko jest trochę zbyt skrajne.
Dobrze, więc dalej będę mnożyć przykłady: jak mama poprosi, żebym nie puszczała muzyki na cały regulator, to nie puszczam, jak poprosi o zmycie naczyń to zmywam itd itd itd. To są najnormalniejsze w świecie reguły, których się przestrzega, żeby wszystkim we 'wspólnocie' było miło. Przykład sikania do zlewu jest według mnie idealny - mama uważa, że sikać do zlewu nie wypada, syn uważa, że to wygodne, a i przecież nie czyni tego przy kimś, tylko gdy jest sam. Czy to daje mu prawo do sikania, a rodzicom odbiera prawo do brzydzenia się tego procederu? Czy prośba o zaprzestanie jest czymś złym? Nie, mają do tego prawo. A on mając na względzie komfort domowników tego nie robi. Nie umiem bardziej łopatologicznie, nie da się.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 21:35   #120
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

" Jak przekonać ich do spania z chłopakiem"

W sumie przyłączyłam się do wątku bo zaintrygował mnie tytuł. Sądziłam, że Autorka chce przekonać rodziców by spali z chłopakiem....
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości