Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-20, 11:13   #61
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?

Cytat:
Napisane przez magd102 Pokaż wiadomość
to niesamowite jakie osoby zna ema - seks tylko po ślubie u ateistów... ciekawe... spotkałam się z poglądem że z seksem NAJLEPIEJ zaczekać do czasu aż będzie się gotowym na ewentualne konsekwencje - i to było u ateistów, natomiast seks po ślubie był u osób które w boga "nie wierzyły" jednak wierzyły w "co ludzie powiedzą"
dziwne rzeczy piszesz...
sa rozni ludzie, i trzeba to uszanowac. Sa ludzie, ktorzy czekaja z seksem do slubu ze wzgledu na wiare (uwierz, mnostwo jest takich osob) -szanuj to,
Sa osoby, ktore uprawiaja seks na prawo i lewo przed slubem, po slubie -uszanuj to.
Sa ludzie, ktorzy boja sie opini sasiadow, innych osob -uszanuj to.
Kwestia wychowania, kwestia wiary itp

Nie kazdy jest taki jak Ty.
Znam takie osoby jak ema, znam takie osoby jaka zapewne i Ty jestes - nie oceniam, nie potepiam.

A co do problemu autorki - nie podoba Ci sie u rodzicow, wyprowadz sie.
Do postawienia sie rodzicom, do ustalania warunkow jak ma byc pod ich dachem, do spania z facetem - jestes dorosla.
Wiec do usamodzielnienia sie rowniez - bierz walizki, wynajmuj pokoj z duzym lozkiem i robta co chceta.

Ps. tylko, ze jakbys jednak wpadla (antykoncepcja czasami zawodzi) - pamietaj, jestes dorosla i nie wracaj do mamusi i tatusia z podkulonym ogonem...w koncu masz AZ 19 lat. Dojrzala na seks-dojrzala na dziecko.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-20 o 11:15
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 11:19   #62
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MoniaS93 Pokaż wiadomość
Dlaczego odbierać im prawo to nie oglądania tego?
Ale co, oni siedzą w tej sypialni córki, czy co, że mają cokolwiek widzieć? Nikt tu przecież nie mówi o siedzeniu "TŻcikowi" na kolankach i obmacywaniu po tyłku na oczach rodziców. Równie dobrze mogą mu kazać spać w śpiworku na podłodze, a oni i tak sobie mogą w nocy poharcować i razem spać, zapewne tak bym zrobiła na miejscu autorki, zachowania rodziców nie rozumiem, zwłaszcza, że córka jest pełnoletnia, chłopak nie jest pierwszym lepszym, a w dodatku mieszka tyle kilometrów dalej, chyba nic dziwnego, że chcą się sobą nacieszyć i być blisko? Potrzeba bliskości nie jest niczym złym. I nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku do rodziców, dom rodziców jest również jej domem, to nie dom pielgrzyma, czy hotel, oni również powinni zaakceptować to, że ich dziecko jest już dorosłe, jest w stałym związku, ma swoje intymne potrzeby, które oni również zapewne mieli będąc w jej wieku. I swoim zabranianiem niczego nie zmienią, a jedynie doprowadzą do pogorszenia relacji z dzieckiem (i nie, nie uważam, że dziecku trzeba na wszystko pozwalać, przeciwnie). Tak więc, Autorko, proponuję spokojną rozmowę, mam nadzieję, że dadzą się przekonać.

Ja się zgadzam z cherry_flame i resztą dziewczyn prezentujących podobne stanowisko, nic więcej nie mam do dodania.

Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Czas edycji: 2013-08-20 o 11:21
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 11:26   #63
ellish
Zakorzenienie

przypomnialam sobie sytuacje gdzie rodzice mojej sasiadki nie zgadzali sie, zeby chlopak u niej nocowal.

Przyjezdzal wiec z namiotem i go rozkladal pod oknami i tak spal

I tak przetrwali 4 lata, pozniej slub i namiotu juz nie bylo

Da sie autorko zyc bez spania u rodzicow? Da sie ;]

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;42346857]Ale co, oni siedzą w tej sypialni córki, czy co, że mają cokolwiek widzieć? Nikt tu przecież nie mówi o siedzeniu "TŻcikowi" na kolankach i obmacywaniu po tyłku na oczach rodziców. Równie dobrze mogą mu kazać spać w śpiworku na podłodze, a oni i tak sobie mogą w nocy poharcować i razem spać, zapewne tak bym zrobiła na miejscu autorki, zachowania rodziców nie rozumiem, zwłaszcza, że córka jest pełnoletnia, chłopak nie jest pierwszym lepszym, a w dodatku mieszka tyle kilometrów dalej, chyba nic dziwnego, że chcą się sobą nacieszyć i być blisko? Potrzeba bliskości nie jest niczym złym. I nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku do rodziców, dom rodziców jest również jej domem, to nie dom pielgrzyma, czy hotel, oni również powinni zaakceptować to, że ich dziecko jest już dorosłe, jest w stałym związku, ma swoje intymne potrzeby, które oni również zapewne mieli będąc w jej wieku. I swoim zabranianiem niczego nie zmienią, a jedynie doprowadzą do pogorszenia relacji z dzieckiem (i nie, nie uważam, że dziecku trzeba na wszystko pozwalać, przeciwnie). Tak więc, Autorko, proponuję spokojną rozmowę, mam nadzieję, że dadzą się przekonać.

Ja się zgadzam z cherry_flame i resztą dziewczyn prezentujących podobne stanowisko, nic więcej nie mam do dodania.[/QUOTE]

zalezy co dla rodzicow znaczy doroslosc. Dla niektorych to oznacza juz 19 lat, a dla niektorych usamodzielnienie sie. Nie sadze, zeby tutaj rodzice uwazali swoja corke za dorosla, gdzie ja karmia, kupuja podpaski, papier toaletowy, jeszcze kilka miesiecy temu chodzili na wywiadowki, kupuja ksiazeczki do szkoly i jakby sobie jednak wpadla to rodzice musieliby pomagac. Jak cos sie zlego dzieje, to coreczka jednak jeszcze leci pod skrzydla rodzicow. To jednak nie bardzo jest doroslosc..

Ja zauwazylam, ze rodzice przestali ingerowac w moje zycie wlasnie kiedy sie wyprowadzilam, kiedy zaczalam zarabialac na siebie. Zupelnie juz inny stosunek mieli. Moze u autorki jest podobnie.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-20 o 11:29
Stary 2013-08-20, 11:29   #64
Konto usunięte

A co np. z osobą 24-letnią, która studiuje dziennie i nie zarabia na siebie, a jeśli już, to tylko tyle, żeby było na jakieś ewentualne dodatkowe zachcianki? Rodzice w takim przypadku też nie powinni uznać takiej osoby za dorosłą?
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 11:33   #65
MoniaS93
Rozeznanie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;42347094]A co np. z osobą 24-letnią, która studiuje dziennie i nie zarabia na siebie, a jeśli już, to tylko tyle, żeby było na jakieś ewentualne dodatkowe zachcianki? Rodzice w takim przypadku też nie powinni uznać takiej osoby za dorosłą?[/QUOTE]

A co to znaczy dorosłość? Jest dorosła i może spać z chłopakiem w domu mamy i taty mając ich za ścianą?

Ja chciałam tylko zauważyć jedną ważną rzecz - autorka chyba nic nie wspominała o religijności rodziców ale JEŚLI są oni osobami religijnymi, żyjącymi w zgodzie z nauką Kościoła Katolickiego (to tylko jedna z ewentualności) to nie będą oni pozwalać swojej córce spać w jednym łóżku z chłopakiem pod ich dachem bo to jest stwarzanie sytuacji do grzechu i sami w takim przypadku mają grzech. Czy to się wam podoba czy nie i czy to dla was ciemnogród, czy nie
Stary 2013-08-20, 11:33   #66
_ema_
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;42347094]A co np. z osobą 24-letnią, która studiuje dziennie i nie zarabia na siebie, a jeśli już, to tylko tyle, żeby było na jakieś ewentualne dodatkowe zachcianki? Rodzice w takim przypadku też nie powinni uznać takiej osoby za dorosłą?[/QUOTE]
Ale mogą uznawać za dorosłą kogo chcą, nawet 15latkę. Co nie znaczy, że muszą zmieniać z powodu tej dorosłości swoje zasady.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 11:34   #67
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MoniaS93 Pokaż wiadomość
Ja chciałam tylko zauważyć jedną ważną rzecz - autorka chyba nic nie wspominała o religijności rodziców ale JEŚLI są oni osobami religijnymi, żyjącymi w zgodzie z nauką Kościoła Katolickiego (to tylko jedna z ewentualności) to nie będą oni pozwalać swojej córce spać w jednym łóżku z chłopakiem pod ich dachem bo to jest stwarzanie sytuacji do grzechu i sami w takim przypadku mają grzech. Czy to się wam podoba czy nie i czy to dla was ciemnogród, czy nie
Inna sprawa, jeżeli rodzice są religijni, wtedy faktycznie jeszcze można by to zrozumieć. Ale Autorka o niczym takim nie wspomniała, jedynie o argumencie "Bo zrobicie dzieciaka pod naszym dachem".
Stary 2013-08-20, 11:38   #68
ellish
Zakorzenienie

wedlug moich rodzicow- nie jest dorosla. Bo jest na utrzymaniu rodzicow. Niewazne gdzie mieszka, co robi - rodzice dalej kupuja jej jedzenie, podpaski, ksiazki, oplacaja czynsz, wynajem itd itp.
Stary 2013-08-20, 11:57   #69
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
No super, masz fajnych, ja też mam, tylko co z tego?
Nasi rodzice nie mają z tym problemu, autorki rodzice czują dyskomfort z tego powodu. Z szacunku dla rodziców, dopóki trzyma się pupkę na ich terenie wypada zadbać też o ich komfort psychiczny. Autorka sama mówi, że rodzice są konserwatywni i mają problem z rozmową o seksie - zapewne już nawet nie chodzi o potencjalną ciążę, tylko o samą myśl, że 'moje dziecko teraz może właśnie uprawia seks'. Są jacy są i mają prawo wymagać szacunku dla swoich poglądów. Podobnie jak autorka, która chcąc spać z chłopakiem w jednym łóżku ma prawo iść do racy, wyprowadzić się i żyć po swojemu
Popieram.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
wedlug moich rodzicow- nie jest dorosla. Bo jest na utrzymaniu rodzicow. Niewazne gdzie mieszka, co robi - rodzice dalej kupuja jej jedzenie, podpaski, ksiazki, oplacaja czynsz, wynajem itd itp.
Według moich też nie, dlatego ja dążyłam do tego, aby zawsze mieć swoje pieniądze i szybko się usamodzielnić. Jak z nimi mieszkałam i miałam jakieś 20 lat to czasami słyszałam "Jesteś pod naszym dachem, więc musisz się dostosować"
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 12:01   #70
magd102
Rozeznanie

Cytat:
dziwne rzeczy piszesz...
sa rozni ludzie, i trzeba to uszanowac. Sa ludzie, ktorzy czekaja z seksem do slubu ze wzgledu na wiare (uwierz, mnostwo jest takich osob) -szanuj to,
Sa osoby, ktore uprawiaja seks na prawo i lewo przed slubem, po slubie -uszanuj to.
Sa ludzie, ktorzy boja sie opini sasiadow, innych osob -uszanuj to.
Kwestia wychowania, kwestia wiary itp
Nie narzucam własnego zdania innym,ale dziewczyna ma prawo wypowiedzieć własne zdanie rodzicom

Nie kazdy jest taki jak Ty.
Znam takie osoby jak ema, znam takie osoby jaka zapewne i Ty jestes - nie oceniam, nie potepiam. och kamien z serca mi spadł

A co do problemu autorki - nie podoba Ci sie u rodzicow, wyprowadz sie.
Do postawienia sie rodzicom, do ustalania warunkow jak ma byc pod ich dachem, do spania z facetem - jestes dorosla.
Wiec do usamodzielnienia sie rowniez - bierz walizki, wynajmuj pokoj z duzym lozkiem i robta co chceta.

Tylko Ty nie dostrzegasz innej rzeczy - z rodzicami można rozmawiać i przesuwać granice ktore ustalają - ot czasem wystarczy odpowiednia rozmowa.

Ps. tylko, ze jakbys jednak wpadla (antykoncepcja czasami zawodzi) - pamietaj, jestes dorosla i nie wracaj do mamusi i tatusia z podkulonym ogonem...w koncu masz AZ 19 lat. Dojrzala na seks-dojrzala na dziecko.

reakcja moich rodziców na fakt,że uprawiam seks [i owszem czekałam na wiek w ktorym będę mogła wziąść odpowiedzialność za ewentualne dziecko - niesamowite nie? ] stwierdzili jedno - jeśli wpadniemy to mam pod żadnym pozorem nie usuwać bo oni mi w razie czego pomogą - dziecko to skarb.
- ale zdaje sobie sprawe,że to rzadkie zjawisko u rodziców..

A tak poza tym to w którym momencie autorka pisała,że chce uprawiać seks jak chłopak do niej przyjedzie? Uważacie,że nie ma własnego rozumu i jak tylko zgaśnie światło to się rzucą na siebie? Też tak robiliście,że tacy jesteście tego pewni?
Nie mogą zwyczajnie chcieć usnąc razem przytuleni?

Autorko rozmawiaj,nie daj sobie wbić do głowy że nie masz prawa do rozmowy bo to również Twój dom.Badź bardziej dorosła od niektórych tu dziewczyn i ROZMAWIAJ

Jestem w szoku,że fakt by autorka z nimi porozmawiała jest odbierany jako brak szacunku do rodziców...

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

Edytowane przez magd102
Czas edycji: 2013-08-20 o 12:07
magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 12:09   #71
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimi_16 Pokaż wiadomość
Probowalam juz z nimi gadac o tym mowilam ze to tylko spanie a oni se wyobrazaja niewiadomo co Jak mam im przemowic do rozsadku?
Skoro to tylko spanie to o co tyle szumu?

Dzisiejsza młodzież jest pozbawiona wyobraźni...Postawa roszczeniowa i bunt, że starzy nie pozwalają spać w jednym łóżku z facetem...

Nie przypominam sobie żeby mi albo jakiejkolwiek koleżance rodzice pozwalali spać w jednym łóżku z chłopakiem, w ich domu, kiedy uczyłyśmy się w szkole średniej. Nie było na to zgody i nikomu nie przyszło do głowy z tym dyskutować czy też cierpieć z tego powodu. Kombinowało się jak mogło i było się szczęśliwym.

Zero romantyzmu. Smutne.

Natomiast jeśli chodzi o radę jak przekonać rodziców, cóż, wyłącznie rozmową. Podejmuj temat wielokrotnie, tłumacz, że jest ci to niezbędne do szczęścia, że inaczej będziesz miała traumę na całe życie, że seks i tak uprawiacie poza domem, więc dziadkami mogą zostać w każdej chwili, że jesteście odpowiedzialni i się zabezpieczacie lub odwrotnie - nie uprawiacie seksu i nie zamierzacie zacząć, nawet śpiąc w jednym łóżku. Argument o dorosłości się nie sprawdzi, bo dorosła nie jesteś, pomimo ukończenia 18-go roku życia.

Edytowane przez new woman in town
Czas edycji: 2013-08-20 o 12:14
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 12:52   #72
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Tak samo myśleli moi rodzice. Nie byli żadnymi fanatycznymi katolikami, zgadzali się na nocleg odwiedzających mnie osób bez przeszkód- w pokoju gościnnym albo w jadalni, jeśli nie było dość miejsca. Jasno określili takie same zasady dotyczące mojej dorosłości. Sex nie był tematem tabu, przeciwnie, to od Mamy dowiedziałam się co i jak. Nie jest to więc kwestia wieku, od ktorego wolno spać z chłopakiem w jednym łóżku. To zwyczajna kwestia zasad obowiązujących w czyimś domu. A póki co to Autorka mieszka u rodziców a nie odwrotnie, więc jej obowiązkiem jest szanowanie zasad rodziców.

To proste przecież.
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 12:53   #73
karolynka90
Zakorzenienie

Ja w moim domu nie śpię z chłopakiem, chyba że pod nieobecność rodziców.
Oczywiście wiedzą, że współżyjemy, jeździmy razem na wakacje, ale jednak wiem, że nie czuliby się z tym komfortowo.
Nigdy tego nie zakazali, ale ich znam i wiem, że nie życzyliby sobie tego, choć pewnie gdyby taka sytuacja zaszła, nie usłyszałabym złego słowa ani pretensji.
Stary 2013-08-20, 13:08   #74
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Popieram.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Według moich też nie, dlatego ja dążyłam do tego, aby zawsze mieć swoje pieniądze i szybko się usamodzielnić. Jak z nimi mieszkałam i miałam jakieś 20 lat to czasami słyszałam "Jesteś pod naszym dachem, więc musisz się dostosować"
I chwała Ci za to. Ja też się dość szybko musiałam usamodzielnić- tak wyszło. Zaraz po maturze zamieszkałam sama. I mogę sobie robić w moim mieszkaniu, co chcę.

Ja nie rozumiem tych zarzutów, że córka ma prawo sypiać ze swoim chłopakiem w domu jej rodziców. A co z prawami rodziców? Po diabła ich zmuszać do tolerowania czegoś, czego nie akceptują w ich domu? Córka powinna się dostosować do rodzicow a nie rodzice do córki, na bogów. Takie jest zycie- ich dom, ich prawa. Proponuję by Autorka jak najszybciej się usamodzielniła, wyprowadziła a wtedy może sobie u siebie sypiać, z kim chce i robić, co chce. Proste jak konstrukcja cepa.
Stary 2013-08-20, 13:58   #75
Marudna Krolewna
Rozeznanie

Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?

Też bym sobie nie życzyła noclegów nastoletnich amantów mojego dziecka pod moim dachem. Podobnie jak żaden z moich partnerów nie nocował u mnie gdy mieszkałam z rodzicami. Ich dom, ich zasady - jeśli Ci nie odpowiadają to dąż do usamodzielnienia.
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 14:07   #76
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mimi_16 Pokaż wiadomość
Moi rodzice nie pozwalaja mi spac z chlopakiem w jednym lozku podczas gdy przyjezdza do mnie w odwiedziny (mieszka ok 500 km odemnie ) chociaż jestem juz pelnoletnia oni i tak zachowuja sie jakbym byla malym dzieckiem. Ich staroswieckie poglady ( po ślubie , jak bedziecie narzeczenstwem, nie chcemy byc dziadkami blebleble...) doprowadzaja mnie do szalu! Probowalam juz z nimi gadac o tym mowilam ze to tylko spanie a oni se wyobrazaja niewiadomo co Jak mam im przemowic do rozsadku?
Twoi rodzice nie wiedzą o antykoncepcji lub nie wierzą w jej skuteczność. Zrób im wykład z edukacji seksualnej.
Dziewczyny... Prowadzicie całą batalię ideologiczną, a przecież wyraźnie widać, że jej rodzice po prostu nie chcą utrzymywać kolejnej osoby.

Edytowane przez cukraktywna
Czas edycji: 2013-08-20 o 14:12
cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 14:09   #77
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marudna Krolewna Pokaż wiadomość
Też bym sobie nie życzyła noclegów nastoletnich amantów mojego dziecka pod moim dachem.
Pół biedy pod dachem - ale w jednym łóżku!

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 14:16   #78
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

Ja nie rozumiem tych zarzutów, że córka ma prawo sypiać ze swoim chłopakiem w domu jej rodziców. A co z prawami rodziców? Po diabła ich zmuszać do tolerowania czegoś, czego nie akceptują w ich domu? Córka powinna się dostosować do rodzicow a nie rodzice do córki, na bogów. Takie jest zycie- ich dom, ich prawa. Proponuję by Autorka jak najszybciej się usamodzielniła, wyprowadziła a wtedy może sobie u siebie sypiać, z kim chce i robić, co chce. Proste jak konstrukcja cepa.
Stary 2013-08-20, 14:20   #79
Marudna Krolewna
Rozeznanie

Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?

Cytat:
Napisane przez verumka Pokaż wiadomość
Pół biedy pod dachem - ale w jednym łóżku!
akurat spanie w jednym łóżku by mi nie przeszkadzało, bardziej to, że mi się jakiś obcy podrostek plącze od samego rana co ograniczałoby moją swobodę we własnym domu
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 14:22   #80
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
No tak, dojrzałośc = ktoś ma takie oglądy jak ja. Jak ktoś ma inne poglądy to znaczy, że jeszcze nie dojrzał do 'moich'. Bzdury, bzdury, bzdury. Ile ludzi, tyle sposobów na życie. Nikt, zwłaszcza nikt ze starszych pokoleń nie ma obowiązku w imię nowoczesności wyrzekać się swoich ideałów. I jeśli uznają, że seks uprawia się po ślubie, to nikt nie ma prawa wyzywać ich przez to od gówniarzy. I gucio to ma do dojrzałości. 'Dziecko ma swoje intymne potrzeby' - niech ma. Ale jesli te intymne potrzeby są w sprzeczności z zasadami rodzica, to niech mu tymi intymnymi potrzebami nie rzuca po oczach i tyle.

Co za idiotyzm i hipokryzja. Jesli katolik uznaje seks po ślubie - ah oh, jaki wytrwały, jaki dojrzały do wiary. Jesli rodzice uznają seks po ślubie - gówniarstwo psychiczne! Głupota! Uciśnienie młodych!

Niech sobie młodzi robią co im się podoba. Ale nie mają prawa zmuszać nikogo do zmiany poglądów w imię dziwnie pojętej nowoczesności i nie mają prawa się z tym afiszować tam, gdzie jest to źle odbierane.
Ktoś tak mówi? Serio? Oprócz dwunastolatków na pielgrzymkach? Bo już czternastolatki na pielgrzymkach śpią co noc w innym namiocie.
Ja jakoś nie słyszałam westchnień podziwu dla czyjejś wytrwałości ducha, tylko zgryźliwe komentarze dot. dehumanizacji seksu. Jestem autorką większości z nich.

Stary 2013-08-20, 14:25   #81
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Twoi rodzice nie wiedzą o antykoncepcji lub nie wierzą w jej skuteczność. Zrób im wykład z edukacji seksualnej.
Dziewczyny... Prowadzicie całą batalię ideologiczną, a przecież wyraźnie widać, że jej rodzice po prostu nie chcą utrzymywać kolejnej osoby.
A jaką tam batalię, Cukraktywna. Nikt nie wspomina o światopogladzie, religii czy ideologii. Czym innym jest ideologia a czym innym poszanowanie zasad w domu, który należy do rodziców lub do innej osoby.

Mieszkam z kuzynem, mieszkanie jest moje, jemu udostępniam jeden pokój oraz nieograniczony dostęp do innych pomieszczeń. Ale jak mówię, że nie życzę sobie piwkowania z kolegami w moim domu przy meczu to jest moje prawo i moja zasada. On musi ją szanować bo to MOJE mieszkanie. Autorka musi szanowac zasady rodziców bo to ICH mieszkanie.
Stary 2013-08-20, 14:36   #82
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
A jaką tam batalię, Cukraktywna. Nikt nie wspomina o światopogladzie, religii czy ideologii. Czym innym jest ideologia a czym innym poszanowanie zasad w domu, który należy do rodziców lub do innej osoby.

Mieszkam z kuzynem, mieszkanie jest moje, jemu udostępniam jeden pokój oraz nieograniczony dostęp do innych pomieszczeń. Ale jak mówię, że nie życzę sobie piwkowania z kolegami w moim domu przy meczu to jest moje prawo i moja zasada. On musi ją szanować bo to MOJE mieszkanie. Autorka musi szanowac zasady rodziców bo to ICH mieszkanie.
Jest różnica między rodzicami, którzy mają swoje zasady, bo nie wiedzą, że ciąży można zapobiec, a między świadomymi rodzicami. Jeśli dzisiaj jacyś mówią, że zabraniają nocowania, bo martwią się, że córka zajdzie w ciążę, to znaczy, że podejmują pewne decyzje nie znając rzeczywistości, w której żyją.

Rodzice autorki nie muszą być tacy, jak Twoi.

Stary 2013-08-20, 14:40   #83
nielubiegrzybow
Raczkowanie

Czytając temat wątku byłam absolutnie przekonana jak się potoczy Sakramentalne "wyprowadź się". Naprawdę dorosłe dzieci mieszkające z rodzicami mają trzymać gębę na kłódkę i się podporządkować bo tak? Nie mówię o robieniu rodzicom na złość czy wbrew, ale o normalnej rozmowie, przedstawieniu argumentów, negocjacji. Mieszkanie kilkorga dorosłych ludzi pod jednym dachem wymaga ustępstw obu stron. Uprzedzając wyolbrzymianie: nie, rodzice nie muszą we wszystkim ustępować. Na miejscu autorki próbowałabym rozmawiać o braku racjonalnych przeciwwskazań do wspólnego spania, skoro dziecko można zmajstrować gdziekolwiek a przecież podobno o to chodzi.

A co do argumentu, że rodzicom może nie podobać się seks dziecka za ścianą. Rozumiem, że dziecku nie może nie podobać się seks rodziców za ścianą?
nielubiegrzybow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 14:43   #84
Vallarr
Raczkowanie

GG do Vallarr Send a message via Skype™ to Vallarr

100% poparcie dla frakcji _Emy_
Jak jeszcze byłem szczylem, to nie było mowy o wspólnym nocowaniu czy to u mnie, czy którejś z moich dziewczyn. Właśnie ze względu na szacunek dla rodziców. Nie życzyli sobie, nie ma problemu, potrzebę bliskości i seksu można realizować na milion innych sposobów, a wszystkie wspólne wyjazdy i wypady były dzięki temu znacznie ważniejsze. Ich mieszkanie, ich zasady.

Mam juz swoje mieszkanie, ale gdyby nocała u mnie młodsza siostra z facetem, to miałbym spore opory przed nimi śpiącymi w jednym łóżku. Może to mega staroświecie, może naiwne, ale psychicznie bym się czuł nieswojo i niekomfortowo. Z obcymi ludźmi tego problemu nie mam, jeśli dają spać
Vallarr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:00   #85
Chatul
ma zielone pojęcie

Dla mnie to jest patowa sytuacja.

Dziecko jest dorosłe, ma swoje potrzeby, samo się na świat nie powołało, a i własnością rodziców nie jest.
Z drugiej strony, rodzice są dorośli, mają swoje zasady i de facto finansują życie swoje i swojego dziecka.

Jak widać każdy ma tutaj swoje racje.

Stanowczo nie zgadzam się jednak z wypowiedzianym w tym wątku hasłem, że „dom jest rodziców”, bo moim zdaniem mimo wszystko dom jest wspólny. Dziecko samo się nie zrobiło, a dopóki się uczy to ma pełne prawo mieszkać z rodzicami.
Niemniej dopóki to rodzice zarabiają na dziecko, to ono wielkiego pola manewru nie ma. Może oczywiście porozmawiać z rodzicami i dowiedzieć się o co im dokładnie chodzi (polecam zresztą to rozwiązanie), ale może się okazać, że rodzice wcale na rozmowę nie są otwarci. I wtedy to już pozostaje albo pogodzenie się z sytuacją, albo wyprowadzka. Ewentualnie wejście na ścieżkę wojenną z rodzicami.
Stary 2013-08-20, 15:17   #86
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Jest różnica między rodzicami, którzy mają swoje zasady, bo nie wiedzą, że ciąży można zapobiec, a między świadomymi rodzicami. Jeśli dzisiaj jacyś mówią, że zabraniają nocowania, bo martwią się, że córka zajdzie w ciążę, to znaczy, że podejmują pewne decyzje nie znając rzeczywistości, w której żyją.

Rodzice autorki nie muszą być tacy, jak Twoi.

Akurat moi rodzice, Cukrowa, byli świadomi bo to od matki dowiedziałam się tego, czego każda dziewczyna od matki powinna się dowiedzieć, wlączając w to antykoncepcję. Nie mów więc, że nie znali rzeczywistości, w ktorej żyją. Jeszcze raz powtarzam, że nie toczę tu żadnej kampanii ideologicznej. W każdym normalnym domu rodzice ustalają jakieś zasady. Skoro rodzice Autorki pozwalają nocować temu chlopakowi w swoim domu to przecież nie są tacy źli czy mało postępowi, prawda?

Powiem Ci, że mi samej byłoby głupio spać pod dachem moich rodziców z jednym lózku z facetem ( nie mówię tu o seksie wcale ale o spaniu). To byłoby nie tylko naruszenie zasad ale w jakimś stopniu naruszenie ich wrażliwości a mojej intymności . Chyba nawet teraz tego bym nie zrobiła, mając lat dwadzieścia kilka. A co dopiero mówić o kims, kto ma naście lat i jest całkowicie od rodziców zależny.

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2013-08-20 o 15:24
Stary 2013-08-20, 15:27   #87
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Jak dla mnie rodzice Autorki są i tak wyrozumiali, że pozwalają na to, aby jej chłopak u nich nocował. Nie wiemy, jakie mają warunki mieszkaniowe - na pewno w domu byłoby bardziej komfortowo. Nie wiemy, na ile ten chłopak przyjeżdża i jak korzysta z gościnności rodziców (zakładam, że rodzice częstują i goszczą go u siebie, korzysta z łazienki itp. - niby nic, ale zawsze to jakiś wydatek dodatkowy) Dlatego uważam ich i tak za wyrozumiałych.
Autorka jest młoda, podejrzewam, że na utrzymaniu rodziców, więc jakby nie patrzeć, oni mogą wymagać pewnych postaw z jej strony.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
Stary 2013-08-20, 15:27   #88
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Akurat moi rodzice, Cukrowa, byli świadomi bo to od matki dowiedziałam się tego, czego każda dziewczyna od matki powinna się dowiedzieć, wlączając w to antykoncepcję. Nie mów więc, że nie znali rzeczywistości, w ktorej żyją. Jeszcze raz powtarzam, że nie toczę tu żadnej kampanii ideologicznej. W każdym normalnym domu rodzice ustalają jakieś zasady. Skoro rodzice Autorki pozwalają nocować temu chlopakowi w swoim domu to przecież nie są tacy źli czy mało postępowi, prawda?

Powiem Ci, że mi samej byłoby głupio spać pod dachem moich rodziców z jednym lózku z facetem ( nie mówię tu o seksie wcale ale o spaniu). To byłoby nie tylko naruszenie zasad ale w jakimś stopniu naruszenie ich wrażliwości a mojej intymności . Chyba nawet teraz tego bym nie zrobiła, mając lat dwadzieścia kilka. A co dopiero mówić o kims, kto ma naście lat i jest całkowicie od rodziców zależny.
Zachęcam do czytania ze zrozumieniem. To o rodzicach autorki napisałam, że podejmują decyzje bez wiedzy o rzeczywistości. Jeżeli w następnym zdaniu piszę, że nie wszyscy rodzice są tacy, jak Twoi, to tym samym wyrażam przypuszczenie, że decyzje Twoich rodziców są świadome.

Stary 2013-08-20, 15:29   #89
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam podobnie.
I wcale nie mam jakiś zacofanych rodziców, a wręcz przeciwnie - mogę z nimi pogadać na każdy temat, nieważne czy to seks, antykoncepcja czy co tam jeszcze.
K&K
Stary 2013-08-20, 15:35   #90
magd102
Rozeznanie

Cytat:
Problem w tym,że kuzyn jest Twoim gościem i dlatego musi się dostosować gdybyście mieli mieszkanie wspólne to musiałabyś brać jego zdanie pod uwage gdyż część mieszkania należałaby również do niego...

To nie jest mieszkanie TYLKO rodziców, to jest mieszkanie CAŁEJ rodziny! Jeśli rodzice umrą to dziewczyna ma do niego pełne prawo - i tym się różni goszczenie kuzyna a córki - to jest też JEJ dom.
Prawo,prawo,prawo...

Nie oznacza to,że moze robic co chce,ale ma prawo do wyrażenia swojego zdania i próby przekonania rodziców

Dziewczyna pyta jak można przekonać rodziców a tu pojazd że w ogóle przyszło jej na myśl postawić się rodzicom!
niesamowite...

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

Edytowane przez magd102
Czas edycji: 2013-08-20 o 15:39
magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości