|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
)co do powyzszego - znalazlam ksiazke napisana przez Carole Eder, z 2010 roku, a wiec w miare swieza. jest o tym, czy i jak continuum concept (CC) da sie przelozyc na bardziej "cywilizowana" kulture. ona sama jest austriaczka i z tego, co wyczytalam we wstepie, to stosowala sie do CC z lekkimi modyfikacjami odpowiednimi do naszych czasow i kultury (CC stanowi tylko kierunek; takie jakby zalecenie, zeby sluchac instynktu, poznac swoje dziecko i sie w nie wsluchac, kochac i tulic, a nie chodzic nad nim z zegarkiem i tabelkami). i twierdzi, ze jej dzieci sa szczesliwe. rowniez dzieci innych rodzin, ktore CC stosowaly. ogolnie porownujac z dziecmi wychowywanymi wedlug jakiegos tam rygoru, zdaja sie byc bardziej zadowolone, radosne, otwarte i spelnione. aha, autorka tez podkreslila, ze niektore przyklady Liedloff, ktore podawala np. w wywiadach po wydaniu ksiazki, nie zgadzaly sie z teoria, i wydawalo jej sie tez, ze wnioski, ktore wyciagala w ksiazce, nie zawsze byly sluszne. ogolnie, ze co nieco nie trzymalo sie to kupy. dlatego sama wziela sie za to "ogarnianie" CC w naszej kulturze i chyba jej sie udalo. |
|
|
|
|
#2342 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Dziewczyny, tak czytam o woombie i dopiero teraz obejrzałam to sobie na spokojnie ... Wasze dzieciaczki będą w stanie w tym spać? Przemek jak śpi rozrzuca łapki na wszystkie strony, czasem jedną ma na buzi, nie wyobrażam sobie go tak motać, chyba by się zapłakał
wiem, każde dziecko jest inne ale zdziwiłam się troszkę ![]() Cytat:
![]() najpierw gotuje bo rano ma najlepszy humor, daje go do leżaczka z motylkiem lamaze, gotuje, gadam, śpiewam, uśmiecham się i czasem uda mi się większość zrobić. potem poświęcam mu trochę czasu, bawimy się, potem daje na matę albo na kocyk i sprzątam, jak marudzi to biorę go ze sobą w leżaczku do łazienki czy gdzieś (ale to się zdarzyło może z 3 razy). a na forum zaglądam jak P. leży koło mnie i się bawi a wszystko poza domem załatwiam bez problemu, tam gdzie da się z wózkiem wjechać jedynie jak wracam z zakupami to biorę do siatki tylko to co do lodówki, wózek zostawiam w garażu, zakupy też, torbę na ramię, Przemka do łapki, siatka do drugiej łapki, klucze do trzeciej i do domu, a mąż wnosi po pracy zakupy ![]() Cytat:
piękne, dobrze że nie mam tesco w okolicy już dość ciuszków nakupowałam w tym miesiącu .... Cytat:
dwie 2-3 godzinne jak przeprogramować dziecko? ![]() Cytat:
wiesz co, rozumiem jakby Ci pomagali z praniem, prasowaniem itp ... ale wszystko jest na Twojej głowie, poza tym przecież przy takiej tetrze to chyba trzeba co chwila zmieniać, żeby się dziecko odparzeń nie nabawiło? niezdrowe to jak dla mnie Cytat:
aha ... dziewczyny, jak któraś by miała chwilkę, rzućcie proszę okiem na te krzesełka - są bardzo podobne, ale dwa dni się zastanawiam które wziąć może któraś się dopatrzy czegoś w którymś co odpada? ![]() http://allegro.pl/praktyczne-krzesel...463925225.html http://allegro.pl/wloski-model-carel...438698450.html http://allegro.pl/s-krzeselko-do-kar...465988572.html Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-08-24 o 21:56 |
|||||
|
|
|
#2343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do woombie to zauważyłam, że on się też w nocy "rzuca" i czasami jakby przez to woombie pakuje sobie ręce do buzi, ale że nie może to śpi na szczęście dalej A mój synek ma 2 mies i prawie 2 tygodnie Cytat:
Ja się przy 6ciu w jego wieku obawiałam, ale przy 8miu mam spokój. Ach jak ja pod tym względem zazdroszczę mm - no kontrola pełna i spokój i w dodatku w tym wieku na wielu opakowaniach mm wpisane jest 6 posiłków, a z cycka jakoś nie mogę wyobrazić sobie tych 6 posiłków.
|
|
#2344 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nuna z pieluchami to pocieszę cię, że chyba będzie co raz lepiej, przynajmniej ja zauważam, że kupki nie są już tak często. Sikanie to inna sprawa, ale w sumie jak ty nie chcesz tetrówek to się postaw, sama kup np w biedronce i postaw męża przed faktem dokonanym. Albo daj mu zaraz po przyjściu z pracy małą do przewinięcia (jeszcze przed obiadem) a zaraz po obiedzie żelazko i stertę pieluch. Może do niego coś dotrze. Co do piersi to podobno jak się normuje karmienie to jest lepiej. Tak powiedziała koleżanka co przerabiała akcję z zapaleniem piersi, ale chyba od nawału. Kuzynka wyczuliła mnie na staniki, lepiej luźniejsze i bardziej zabudowane, i żeby przypadkiem się nie wrzynały w pierś. Masz laktator? Jak czujesz nabrzmienie to ściągnij 5-15 ml.
|
|
#2345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już więcej jej nie chwalę. Koniec. Od dziś chwalę Wasze dzieci!I tu zaczynam Brawooo dla Przemka za to, że pięknie je! Idę spać, bo chłop na koko dżambo pożegnalnym a biedna matka jak zwykle z dzieciem (wygania mnie też na disko bandżo ale nie chce mi się bo nie mam w co się ubrać i będę się zastanawiać czy daje sobie radę:d)
|
|
#2346 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
Cytat:
Ja to się popłaczę Z radości jak zacznie fikać :d
|
|
#2347 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
clohe ja teraz czytam rodzicielstwo bliskości - ogólnie fajna książka tylko trochę za mało wyczerpująca na niektóre tematy, dzięki niej oprzytomniałam - tzn chcialam kiedyś nauczyc małego samozasypiania - zachwycona komentarzami innych mam że ich dzieci pięknie śpią w łóżeczkach, ale dobrze że sięgnęłam po tą książkę dalej śpimy razem w trójkę, dobrze że mamy duże łóżko , nad ranem zasypiamy wtuleni w siebie, bo inaczej nie zaśnie i tak jest dobrze
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2348 | |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
poza tym chce poczytac Searsow I o ich koncepcji attachment parenting. A masz wersje elektroniczna ksiazki Eder? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2349 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo spotkałam się z opinią, że położne super ale lekarze kiepscy
|
|
|
|
|
#2351 | ||||
|
Zakorzenienie
|
mikrusek:p
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
nie no aż musiaam zacytować i ![]() a ja jeszcze nie zrobiłam nigdy przetworów . tzn kiedys pomagałam mamie wpychać ogórki do słoików - liczy się? i chyba jakąs paprykę i sałatki.. ale nigdy całego procesu...Cytat:
swoją drogą nieźle młoda rusałeczko:p oj pewnie kiedy się skończy ten który kupiłam jeszcze w ciaży... ale ze mam zapas 10 kg to pewnie na 2 lata mi starczy...na razie nie widać ze coś ubyło... |
||||
|
|
|
#2352 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Dobra kochane ide do mojego trzeszczacego lozka:banghead:
Mama chrzestna M. Uczy sie robic torty dekoracyjne , dzisiaj zrobila swoj pierwszy na urodziny swojej corci ocencie jak wam sie podpba bo jak smakuje powiem jutro hehe A i zapowiedziala ze na chrzest M. Zrobi sama
|
#2353 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2355 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja praktykuje wkładanie go do łóżeczka na noc.. a jak się w miarę wyśpię i on się budzi o 5 rano na cyca i pogaduchy to go wkłądam do nas do łożeczka na cyca, ja idę spać a on coś tam sobie wyje po swojemu.. i mi tak jest wygodnie.. mogłabym go wsadzać do łożęczka ale wtedy pewnie by marudził ze nie ma do kogo gadać, a tak jak sobie obok nas leży to mu się wydaje że ma kompanów.. ja sobie mogę spać dalej, może mniej wygodnie niż wcześniej ale wszyscy zadowoleni
|
|||
|
|
|
#2356 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZE
Cytat:
![]() Nie moge zasnac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2358 |
|
Raczkowanie
|
gosiulka
![]() mysia jak młoda przespała pierwszą całą noc to pytanie karmiłeś??nie wiem a ty?? i razem w podgrzewacz patrzymy a tam butelka stoi nadal, i tak zaczęliśmy rozpoznawać czy kto karmił w nocy ![]() xal wyżej Ci odp ale nie napisałam że to do Ciebie a moja ma 3,5msc i naprawdę nie chce przybierać ostatnio i muszę ją budzić ![]() a co do brzoskwiń to jak kp to jadłam i nektarynki i nic młodej nie było my też chodzimy bez czapki ale zawsze w razie co mam zawsze w torbie..babcie zawału prawie dostają jak widzą że bez czpki ![]() kiedyś szły 2 babcie, upał na dworze mała tylko w sukience a one a jaka rozgolaszona, bez czapeczki , w przychodnoi na korytarzu okno otwarte babka podchodzi do mnie żebym czpeczkę założyła bo wieje i jej zimno![]() happykręgosłup- lipa, wiem coś o tym 7lat się z tym borykam jak mała pozwala to posprzątam i zrobię obiad a ona bawi się na macie albo gadamy ale jak już marudzi to nie idzie nic zrobić, automatycznie syf w domu ale ja tylko mam do ogarnięcia małą dom i obiad a reszta mąż(zakpy,jakieś załatwienia)maluska moja chyba nigdy nie jadła tak jak pisze, może na początku,później miała skoki jadła za dużo, ateraz je za mało 90-120 zależy od humoru czasem i 60 a powinna 150-180 ![]() anoxea ile cm ma Twój Leon?bo moja w foteliku z tą wkładką to ma całą głowę na ścisk z taą ochroną na głowę i nie wiem kiedy najlepiej ją wyjąć ![]() motylku elusiek ![]() karolajn vil2 ![]() motylkumłoda jak mnie czymś zaskoczy że jestem z niej dumna to biorę ją na ręce,caluję gadam że może mi marudzić że jest kochana itp aż się wkurza i zaczyna marudzić ![]() bankałłałłł ..ale musi mieć cierpliwosci ![]() a co do bodów ze smyka to moje się rozciągają i po praniu są takie jak na załączonym obrazku ![]() a i co do smoka z aventu to własnie kupiliśmy i młodej się podoba tylko dla mnie to taki płaski w porównaniu do tt![]() 1. pierwszy raz bawię się w bujaczku 2. pierwszy raz śpię w bujaczku ![]() banka ja nie pamiętam kiedy o tej godz poszłam spać
Edytowane przez kociakZpazurem Czas edycji: 2013-08-24 o 23:42 |
|
|
|
#2359 |
|
Wtajemniczenie
|
Tychy
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli co wczesnie? A no xierpliwosc i sprytne palce wez zrob takue pnacze z kwiatkami:banghead: Super ten bujaczek i mloda boska:p Widze ze 2 zmiana znowu urlop na zadanie wziela ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- M. Wstal o 4 i 7 teraz znowu przysypiabalebja juz chyba nie spie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nic, lekarka cała uśmiechnięta próbowała ją uspokoić.Za to jedna położna (całe szczęście nie moja) jak przyszła na przedporodową i mówię, że mnie coś na dole brzucha boli i tak co parę minut to powiedziała że to nie są skurcze i mam głęboko oddychać jak się pojawia (a to były skurcze i miałam oddychać płytko ) Eh, daleko, szkoda. Ale ktoś tu jeszcze był z tychów ... nie pamiętam kto.
|
|
#2362 |
|
Zakorzenienie
|
Wiec wpadłam sie przywitać. Powiesilam mu zabawki z lamaze-złapał jedna w prawa rękę, druga w lewa, nogami napiernicz w grzechotke... Jak zaraz sie nie zmeczy to mata tego moze nie wytrzymać |
|
|
|
#2363 |
|
Raczkowanie
|
Jak mnie u Was dawno nie było
czasem uda mi się coś poczytać i tyle:P Własnie wróciliśmy z wakacji. Byliśmy miesiąc w górach maly na nowo przyzwyczaja się do mieszkania, ale zdecydowanie mniej mu się podobają KatowicePaweł grzeczny, strasznie lubi się nosić - nie umiem go odzwyczaić Zaczęłam go brać jak plakał, bo wystarczyła chwila mocniejszego płaczu i się zanosił... teraz się nie zanosi, ale odzwyczaić od noszenia ciężko - ryk taki, że słychać nas chyba na pierwszym piętrze (mieszkam na dziewiątym) ![]() Na spacerach grzecznie śpi w wózku, ale nie znam w swojej okolicy nikogo z tak malym dzieciaczkiem i trochę nudno się samej spaceruje ale dajemy radę!![]() Mam nadzieję, ze uda mi się zajrzeć znów
|
|
|
|
#2364 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Wiktorek od 30 min gada ze zwierzakami z karuzeli, a ja nie umiem już spać to posiedzę chwilę z Wami ![]() Dzisiaj mieliśmy piękną nockę, bo W. jak poszedł spać o 22 tak obudził się dopiero ok 5, zjadł i spał dalej do 7 Oby na nowo tak zostało
|
|
|
|
#2365 |
|
Zakorzenienie
|
Mysia w końcu się zebrałam i zrobiłam foto
Nasze literki na ścianie wyglądają tak
|
|
|
|
#2366 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
witam się:-* Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2367 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i za wybranie zdjęć. Też musiałabym się kiedyś w końcu zebrać, ale póki co czasu brak Dzięki za info Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dla Paulinki, pięknie rośnie panienka ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
Mój W. chyba jednak miał skok, bo przez kilka ostatnich dni spał bardzo dużo w dzień, a w nocy miał przynajmniej 3 pobudki |
|||||||
|
|
|
#2368 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W mojej starej Biedronce (na Manhattanie) było dużo lepiej, a w tej na Pekinie wydaje mi się, że jest gorzej i ludzie, którzy tam pracują wyglądają na takich którzy są tam za karę. Może akurat mieli zły dzień, ale co tam jestem to mam takie wrażenie... Cytat:
![]() Cytat:
dla JuleczkiCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Powodzenia ![]() ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
|
|||||||||
|
|
|
#2369 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cześć Cytat:
Dobry pomysł ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2370 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam na szybko w necie:
http://lajt.onet.pl/foto/20869330,17...6,zdjecie.html Mało tego w necie, albo ja szukać nie potrafię. Mam nadzieję, że z tej fotki rozumiesz ideę
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.

)
wiem, każde dziecko jest inne ale zdziwiłam się troszkę 

jak przeprogramować dziecko?
wiesz co, rozumiem jakby Ci pomagali z praniem, prasowaniem itp ... ale wszystko jest na Twojej głowie, poza tym przecież przy takiej tetrze to chyba trzeba co chwila zmieniać, żeby się dziecko odparzeń nie nabawiło? niezdrowe to jak dla mnie
07.07.2012 
Ja to się popłaczę Z radości jak zacznie fikać :d

A mała ciągła i40 minut...Ja dziś wyszłam pierwszy raz od 4 dni, ale antybiotyk biorę do poniedziałku. I miałam tak: stanik z wkładkami, pieluchę, podkoszulkę i bluzę po szyję
Ważne, że pięknie przybiera. Moja przez dzień też ma 2-3 h karmienia. Z ciekawości jutro policzę, ile nam wychodzi przez dzień
. tzn kiedys pomagałam mamie wpychać ogórki do słoików - liczy się? i chyba jakąs paprykę i sałatki.. ale nigdy całego procesu...

Biedna, rozumiem Cię. Ja przeżyłam jakoś wizytę teściów, w sumie byli 5 dni i jeszcze jeden dzień więcej i strzeliłabym sobie w łeb. Teściowa wciąż powtarzała, że on jest głodny. 

tak się ze mnie sypie i co gorsza mały ma cały czas moje włosy w łapkach i mu wyciągam...