|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
Właśnie.
W jej sposobie myślenia, całościowo. Że za tyle i tyle to się absolutnie nie da przeżyć, że bez chłopaka sobie nie poradzi, że za pokój to trzeba dać tyle i tyle, bo tanszego się nie znajdzie za chinskiego boga itd. Wypisz wymaluj mamusia. Ma pensje, alimenty, zapomoge, babcia i dzieci mieszkając e w domu pomagają. Kobita ma w sumie mase kasy, no serio. A też twierdzi, że nie ma pieniędzy, że sobie bez 100 euro od córki nie poradzi, że piwo pic musi bo to ją odpręża itd.
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do dyskusji o pokojach - przeciez para podobna mieszka razem, to co oni w koncu wynajmuja - kazdy ma osobny pokoj i osobno za to placa? No i 1,5 miesiaca 2 razy do roku to az 3 miesiace w skali roku, rok ma 12 miesiace, czyli 25 procent czasu laska jest u mamy, to ja sie nie dziwie, ze ta chce by sie dokladala. Tu nie chodzi o pomoc z zagranicy, a danie kasy do raczki jak matka idzie po proszek do prania inne takie rzeczy z ktorych dziewczyna dlugo i sporo korzysta. Takze suma sumarum dyskusja nie jest o tym czy nalezy matce wysylac przelewy jak sie jest zagranica, a czy nalezy cos dorzucic jak sie jej pojawi z "krotka" wizyta, bo moze i nie jest im az tak zle by potrzebowali regularna pomoc, ale nie az tak dobrze by nie odczuwali, ze ich ktos objada. Poza tym wiele problemow natury poza ekonomicznej - wyidealizowany facet, ktory tak utrzymuje ja ze az trzeba dokladac z konta oszczednosciowego i do jego utrzymania dochodzi jeszcze 1000 euro kosztow, ktorego denerwuje ze musialby nocowac brata dziewczyny bo on sam sypial na klatkach schodowych. To co on ma mentalnosc, ze teraz kazdemu by kazal spac na wycieraczce? Kto normalnie nie zalatwi sobie chociaz noclegow przed wyjazdem zagranice. I jakie zarobki zalezne od wieku? Tak glosi kodeks pracy w Holandii? Minimalna pensja w Holandii to 280 euro przy kosztach pokoju 400 euro? Ta "zalatwiona praca" byla na pewno legalna? Ja sie nie dziwie ze 19 latek wolal pilnowac swoich 1500 zl i siedziec u matki, niz jechac do goscia, ktory ma do niego taki stosunek. Wystarczy ze wykorzystuje mu siostre. A jak przychodzi urlop czy swieta to ma swoja rodzine w innym miescie i dziewczynie najwyzej w dwa dni gory pokaze. Bo przeciez do spania razem i wspolplacenia rachunkow wielka milosc, a przy urlopie obcy ludzie i jedz do mamusi. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2013-08-25 o 23:57 |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Przyczajenie
|
Hej, jestem w identycznej sytuacji i nie wiem,jak mam dalej postepowac... Utrzymuje sie sama od 17 roku zycia.
Drecza Ciebie te same mysli,ktore drecza mnie,a mianowicie: w koncu to matka,trzeba pomoc w jakims stopniu,a po drugiej stronie NIE CHCE tego robic,bo nie jestem dojna krowa i mam swoje marzenia i potrzeby. Fakt,ze powodzi mi sie lepiej finansowo niz mojej matce,zawdzieczam tylko i wylacznie swojej ciezkiej pracy,rezygnacji z wielu rzeczy, inwestycji czasu i energii. Mimo ze moja matka jest jedynaczka, wszystkie potrzeby miala zapewnione jest teraz na dnie. W mlodosci nie chcialo jej sie uczyc,skaczyla tylko zawodowke. Nie mam nic do osob z wyksztalceniem zawodowym,ale ona jest przyzwyczajona do tego,ze zawsze wszystko dostawala. Gdy byla nastolatka ukradla wszystkie pieniadze z ksiazeczki oszczednosciowej mojej babci i zrobila zakupy wszech czasow.Nie ulozylo jej sie z zadnym mezczyzna,a miala wielu partnerow. Od wszystkich chciala jednego-pieniedzy. Zawsze pomagala jej moja babcia- pamietam,ze kiedys obdarowala ja 4000 zl uzbieranymi przez siebie mimo bardzo skromnej emerytury na wizyty u dentysty. W miedzyczasie zachorawala na chorobe psychiczna, jej stan jest stabilny na szczescie, bierze leki, pracowala na pol etatu jako sprzataczka,ale zrezygnowala,bo jej sie nie chcialo. Ale pic wodke ze znajomymi chce sie. Tak to teraz wyglada. To bardzo smutne i przykre pisac takie rzeczy o wlasnej matce,ale trzeba byc obiektywnym. Czy moja matka byla dobra matka? Niewiele sie od niej nauczylam, pamietam,ze zawsze wstydzilam sie jej- szczegolnie tego,ze przeklina, chodzi wiecznie zla, czasami mialam wrazenie,ze bylismy dla niej po prostu balastem, babcia mi opowiadala,ze gdy bylismy malymi dziecmi, uciekala z domu na dyskoteki... Mowi sie,ze nie warto sie porownywac,ale ja porownujac ja na tle innych matek( a znalam prawie wszystkie matki moich rowiesniczek) uznaje ja za zla matke. Mimo tego bardzo pomoglam jej finansowo w tym roku,ale mam nowa strategie. W zamian za to oczekiwalam wspracia duchowego,a tu nic. Jakby tylko czekala na pieniadze. Bede wysylac tylko na swieta i na urodziny. I skupiam sie na moich braciach, ktorzy nie otrzymaja pomocy finansowej od mojej matki, bo mysle,ze kocham ich bardziej niz ja. |
|
|
|
|
#274 | |||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Cytat:
Chłopak jechał odwiedzić rodzinę, dziewczyna się z nim zabrała by odwiedzić swoją. W Twoim odczuciu jak się mieszka razem, to każdy urlop należy spędzać razem w jednym miejscu, a do jej mamusi się biedną dziewczynę wyrzuca? Ja zrozumiałam, że każde chciało swoją rodzinę odwiedzić. Ja też bym chciała odwiedzić moją, ale może ja jakaś dziwna jestem po prostu.
|
|
|
|
#275 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I masz rację: stawiaj na siebie, patrz na siebie. Matka ma tylko to na co sobie w życiu zapracowała (a raczej nie zapracowała). |
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
Ja mieszkam w duplex, dwa pietra, 6 pokoi 2 lazienki i place 400€ ;-) mieszkam w malym miasteczku.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby x lat temu mamusię autorki ktoś wychował i gdyby jej powiedział dokąd zmierza, to może autorka nie miałaby dziś takiego problemu jaki ma z mamą.
nie prawię nikomu morałów, tylko mówię, że autorka wkracza na drogę którą idzie jej mama. To co mówię może jej się nie podobać, może się wam nie podobać, ale to nadal nie jest "prawienie morałów" ale zwrócenie uwagi na pewien fakt.
|
|
#278 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-08-25 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
BAN stały
|
no tak, jest niezaradna finansowo i tak samo jej wiecznie mało bo w swoim budżecie nie przewidziała opcji sponsorowania co miesiąc matki na 100euro.
Mnie nie interesuje czy autorka wyżyłaby za 800euro czy nie i czy to jest kupa kasy, bo napisała, że zyje za 1000 (za tyle funkcjonowała gdy była na bezrobociu). Pewnie, można się zastanawiać, że powinna znaleźć gorszy pokój czy mniej jeść (i w ogóle jak może być taka rozrzutna i nie zaoszczędzić więcej!) - ale będziemy w punkcie wyjścia - ma znaleźć gorszy pokój czy mniej jeść żeby mama mogła być dumna, że ma bogatą córkę z ktorej może ciągnąć do woli? Przecież ona nie tyle się skarży na swoje ubóstwo co na to, że nie bardzo widzi się teraz w roli utrzymywania 2 gospodarstw. I w ani 1 poscie jak już tak czepiacie się kłamstw, nie napisala, że mają w domu ciężko, i autorka musi w tle być rozdarta, bo sobie tipsy robi a rodzeństwo w rozlatujących się butach chodzi i niedojada. A co do tego że się też autorka zbuntowala przy tych 200 zł to raczej odebrałam jako syndrom nagabywania przez biedną krewną - jakbyście się czuły, gdyby ktoś, kto Was ilekroć widzi, nic tylko sępił Was na kasę? Pożegnałybyście szybko takiego delikwenta nie mając ochoty nawet zastanawiać się, po którym pytaniu po pogodzie zapyta o ''pożyczkę'' ; i autorka może mieć podobnie - 2 x w roku zjeżdża do PL i matka wyjeżdża z gadkami o kasie. A jak autorki nie ma to co? Jakoś zyją? Czy teleportują się w kosmos? Zostawiając już wszystko, ja nie wiem, jak można być takim bezczelnym, żeby rzucić komuś 50zł bo ''za mało''? Chyba na hasło ''pff, tyle to nie wystarczy nawet na 1 raz'' odparowałabym na ''1 raz gdzie? do burdelu?''
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-25 o 14:14 |
|
|
|
|
#281 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#282 |
|
Rozeznanie
|
Rena w której dzielnicy mieszkasz Paryża?
Nie mów że centrum bo tam są niezłe ceny.
|
|
#283 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Albo ględzenie np. o tym, jak to 20 lat temu było ciężko, nie można było wyjechać za granicę, też jest od czapy, bo żeby nie było wątpliwości, był już nowy ustrój i w latach 90tych powstawało wiele późniejszych,, mniejszych lub większych, fortun. ;-) Jak już chcemy być tacy wredni, jak jesteśmy dla autorki, nikt matce nie kazał łapać się wątpliwej fajności pary portek, pod ręką była babcia, więc spokojnie mogla z dzieckiem poczętym w wieku lat 19 próbować jeszcze się czegoś dorobić. ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
Jej rzekomo krocząca w jej slady córka wyjechała jako młoda dziewczyna do obcego kraju i nie czekala, aż ktokolwiek cokolwiek jej da. |
||
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Rena, serio piszesz o tym Paryżu bo widzę że masz lokalizację Paryż więc chyba serio. Bo ja właśnie o Paryżu pisałam i dla mnie to abstrakcja to o czym piszesz. Natomiast dalej pisałaś zdaje się ze swojej wyobraźni, której wodze ostro popuściłaś, co wynika już chyba z chęci fantazjowania i braku umiejętności czytania. Już nawet nie ze zrozumieniem ale w ogole-czytania jakiegokolwiek
|
|
|
|
|
#285 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem, wg mnie jest nieco upokarzające musieć się prosić faceta o każdą złotówkę (sorry, centa), ilekroć zajdzie potrzeba, no, ale może niektórzy myslą, że jak się jest na czyimś utrzymaniu wbrew wlasnej woli to, że świadomość tego kością w gardle nie stoi, tylko sama przyjemność to jest. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-25 o 14:30 |
|
|
|
|
|
#286 |
|
Zadomowienie
|
Tak i prawda jest ze 19-latek kokosów nie zarobi, pełna stawkę otrzymuje sie od 23 roku życia, do tego czasu są to małe pieniądze ( w porównaniu z pełnymi zarobkami). Koszty pokoju w amsterdamie 400-700 euro, do tego dochodzi jedzenie i ubezpieczenie zdrowotne 100euro/miesiąc, podatki i inne koszty także 800 euro to bardzo skromna kwota na życie w pojedynkę.
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A wynajęcie skromnego pokoju w dużym mieście u nas spokojnie kosztuje ok. 300 eur i to bez żadnych luksusów.
|
|
|
#288 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Wakacje czyli raz do roku dwa tygodnie gdzies za granicą np Chorwacja. nie wiem co w tym dziwnego. Faktycznie poza tym żyją skromnie, nie mają potrzeby wyjazdów, zwiedzania, zakupów wypaśnych itd ale od czasu do czasu do restauracji np z okazji urodzin idą i te dwa tygodnie urlopu raz w roku. Mieszkałam z nimi "przez żywopłot" przez 9 lat i stąd mam takie dokładne informacje ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
W niemczech to wygląda trochę inaczej, tutaj można pracować za sumę 450, która jest nieopodatkowana i tyle się dostaje, jesli się zarabia więcej, to faktycznie dużo idzie na podatki itd. Ale za to pracuje się ok 6 dni w miesiącu, dostaje te 450 euro i dla takiego 19latka uczącego sie to jest fajna sprawa.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-08-25 o 14:41 |
||
|
|
|
|
#289 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Między relacją rodzic-dziecko nigdy nie powinno być równości pod pewnymi względami. Rodzice są zobowiązani do opieki nad dziećmi - także finansowej i nie jest to nadmiernym wyczynem, gdy jej się podejmują. Dzieci są zobowiązane do wyfrunięcia z gniazda i budowania swojej rodziny.
Oczywiście, rodzicom i rodzeństwu można pomagać. Trzeba, kiedy umierają z głodu. Ale nie trzeba i nie powinno się zakładać, że jest się jednym z żywicieli rodziny, z którą się nie mieszka i w której są dorośli zdolni do pracy. Nawiasem mówiąc ja kompletnie nie rozumiem, dlaczego autorka miała nie jechać do Zakopanego. Nie jest sama, ma partnera z dobrą pracą, który najwyraźniej chce, by obie odpoczęła i się rozerwała. Dobrze, gdy bezrobocie wiąże się z możliwością i tak zapewnienia sobie minimum wypoczynku i rozrywki. Weekend w Zakopanem to nie luksusy. Autorka dba o rodzinę, nigdy nie przychodzi z pustymi rękoma. Matka Autorki ma chore wyobrażenia tego, co jest zagranicą. I według mnie stosuje obrzydliwe szantaże emocjonalne. Nawet nie umie normalnie poprosić o finansową pomoc.
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#293 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42430283]
Co do oczekiwania, ze bezrobotna corka jej pomoze to ja wcale matki nie winie. Ludzie bezrobotni raczej na weekendy sobie nie jezdza. Matka pewnie uznala, ze skoro corke stac na weekend to stac ja, aby jej pomoc. Logiczne do bolu.[/QUOTE] Swoją kasą to się Autorka może nawet podetrzeć - Tobie nic do tego. Mieszasz Autorkę z błotem, bo pojechała na weekend w góry czy do rodziny zamiast dać (bo nie wierzę w tę ,,pożyczkę'') matce, kiedy nie ma takiego obowiązku. Autorka nie musi być Matką Teresą, Tobie też do niej daleko. Mam gdzieś, że nikogo nie wyzywasz (o ile uznać, że ,,kłamczucha'' czy ,,niewychowana'' to nie są wyzwiska), Twój sposób pisania, zaczynanie linczu na kimś, kto ma inne zdanie i arogancja wystarczą, żeby dojrzeć, że Twoje posty są pełne... jak Ty to mówisz? Wycieczek personalnych. Ale belki we własnym oku się nie widzi. Raczej jej już nie zobaczysz, więc pozostaje się tylko śmiać z Twoich uwag na temat chamstwa i braku wychowania/ogłady innych rozmówców. To jest hipokryzja, a nie klasa.
|
|
#295 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to Ty jesteś za dobra. Gdybym była w takiej sytuacji to nie miałabym Twoich wątpliwości. Wybacz, ale jeśli ktoś zachowuje się tu źle to tylko i wyłącznie Twoja matka. Niepojęte dla mnie, że w ogóle chcesz mieć z nią kontakt, no ale to Twoje życie. Ja bym się bez wątpliwości i wahań na taką matkę wypięła, bo nikt jej nie kazał robić sobie 4 dzieci z alkoholikiem i tyle. Nie możesz czuć się winna, że ktoś sam sobie spaprał życie. Żyj swoim, bo masz do tego pełne prawo!
|
|
|
|
|
#296 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli on się rozpije, to naprawdę będzie to cud, bo on W OGÓLE nie pije alkoholu, nawet na weselu swojego brata się nie napił... Ale różnie w życiu bywa... Pewnie go zostawię i pójdę swoją drogą. 800 euro to jest sytuacja przejściowa, od jutra zaczynam pracę ![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
Tylko, że ja własnie tak żyję, nie żyję ponad stan, nie zaciągam pożyczek, czasem, okej, pozwolę sobie na jakiegoś ciucha, ale nie są to jakieś zawrotne kwoty - 20euro w primarku raz w miesiącu *upy nie urywa, że tak powiem. 800euro to naprawdę niewiele tutaj, gdzie koszt wynajmu pokoju to co najmniej 400 euro, 100 euro ubezpieczenie, 200 euro na jedzenie, zostaje stówa na jakieś inne wydatki i dojazdy do pracy, a chciałam zaznaczyć, że nie wyjechałam za granicę, tylko po to "by przetrwać", ale po to, by się czegoś dorobić. ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
Wynajmujemy mieszkanie za 1000 euro miesiecznie. A to to skąd Ci się niby wzięło? Jednorazowo mi się trafiła taka sytuacja, własnie DZIEKI TEMU, że poszłam na zasiłek i mogłam spędzić więcej czasu w Polsce, zazwyczaj przyjezdzam na tydzien, maksymalnie dwa. Tyle, że jak jestem w Polsce, to zawsze robie zakupy 'do domu'. On nie ma nic przeciwko! Jego denerwuje (przypuszczam, bo nigdy mi tego nie powiedział) postawa mojej mamy, że możemy zapewnić lokum mojemu bratu, a dla niej to i tak mało. Poczytaj troche o stawkach wiekowych w Holandii, tzw wiekówce i nie wypowiadaj się na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia. Ty jestes jakas NIENORMALNA (najłagodniejsze okreslenie, które mi przyszło do głowy, a było wieeeeele innych) aż mi ciśnienie podniosłaś, on tez na urlop jechał do Poslki do swojej rodziny, a akurat tak się złożyło jakos, że w Polsce nie mamy możliwości mieszkać razem, nie mamy swojego mieszkania, u jego rodziców nie ma miejsca, u mnie też nie. I nie, że dwa dni wycieczka, bo prawie każdy dzień ze sobą spędzaliśmy, jesteśmy z tego samego miasta. Zaraz mi pewnie ktoś powie, że staję w obronie faceta, że to źle, że się przejadę, jak będe na nim polegać, bronić go i mu bezgranicznie ufac i jakies inne pierdoły, a właśnie STAJĘ, bo sorry, ale nie mam mu absolutnie nic do zarzucenia. Edytowane przez aaabbbcccd Czas edycji: 2013-08-25 o 22:46 |
|||
|
|
|
|
#297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do matki, wyraziłam jjuż swoje zdanie. Nie daj się i pilnuj swoich interesów. Gratuluję znalezienia pracy! |
|
|
|
|
|
#298 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie wyczytalam na watku ze przyjechala na az 1,5 miesiaca to dosc dlugo jak na wizyte, to juz pomieszkiwanie. I tak para raczej urlopy spedza razem, nawet jak czesc poswieci zyciu rodzinnemu, a czesc wypadowi w gory to te proporcje tu przedstawiaja sie tak ze prawie calosc jest dla rodzin i to odrebnych, oni jakby w ogole nie rozwazali traktowac siebie jak rodzina i sie nawzajem poznawac z innymi czlonkami. Wiesz tak to mozna ze wspollokatorem, a tu mowa wspolnym zyciu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale fakt wątek jest o Amsterdamie o ktorym już parę zorientowanych dziewczyn pisalo, że tam faktycznie ciężko coś taniej wynająć i taka kwota faktycznie może autorce ledwo starczać więc nie ma tu mowy o jakiejś niegospodarności. |
|
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

). Wakacje czyli raz do roku dwa tygodnie gdzies za granicą np Chorwacja. nie wiem co w tym dziwnego. Faktycznie poza tym żyją skromnie, nie mają potrzeby wyjazdów, zwiedzania, zakupów wypaśnych itd ale od czasu do czasu do restauracji np z okazji urodzin idą i te dwa tygodnie urlopu raz w roku. Mieszkałam z nimi "przez żywopłot" przez 9 lat i stąd mam takie dokładne informacje