Mama wymaga bym jej pomadała finansowo - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 12:12   #361
anannke
Zakorzenienie

Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Dzis moze nie, jutro moze tak, tyle ma do tematu.

Oczywiscie, ze tak. Jestem przerazona pogladem reprezentowanym w tym watku. To mowi wszystko o podjsciu do rodziców wizazanek. Byle ciagnąc od rodziców do pełnoletnosci- bo sie nalezy, znalezc chłopa i olac rodziców, bo juz swoj obowiazek spełnili i sa juz dalszą rodziną.
A ja się cieszę że moi rodzice nie mają takiego podejścia jak Ty... i z chęcią jak tylko będę mogła to im pomogę bo wiem że zawsze chcieli i starali się abym miała jak najlepiej a nie że zrobili sobie mnie tylko po to żebym na starość w ramach odwdzięczania się im płaciła im co miesiąc kasę. Tak dziecku się należy zapewnienie utrzymania i opieki bo to rodzice decydują że dziecko pojawia się na świecie - w historii jest znany tylko jeden inny przypadek i to też nie wszyscy uznają więc myślę że można go pominąć. A skoro to oni decydują to mają obowiązek. A jak swoją rolę wypełnią z nawiązką to każde takie dziecko się odwdzięczy też z nawiązką.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:12   #362
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
No pozyczyc 200 zł, tzn spłacac kredyt. Jaki ma sens dyskusja z osobą, która tak nadinterpretuje?
ale jakie 'pożyczyć', skoro matka tak czy siak tych pieniędzy nie odda?

No fakt nie ma sensu ta dyskusja, skoro uważasz, że kredycik na wesele to rzecz niezbędna do życia i całkowicie usprawiedliwiona.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:13   #363
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
No pozyczyc 200 zł, tzn spłacac kredyt. Jaki ma sens dyskusja z osobą, która tak nadinterpretuje?

Moze nie łapiesz sensu, nic na to nie poradze.
Oj nie nie w tym temacie to akurat Ty kompletnie nic nie łapiesz, nic a nic niestety
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:14   #364
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Matka nigdy nie oddaje, więc to pożyczka nie jest. Kredyt jest na wesele chrześniaka, czyli zbytek,zastaw się a postaw się.
Stary 2013-08-26, 12:15   #365
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Matka autorki pracuje.
Wiem już, doczytałam.
Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego autorka miałaby się dokładać matce do życia, jej zachcianek i głupio nabranych kredytów.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:17   #366
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Wiem już, doczytałam.
Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego autorka miałaby się dokładać matce do życia, jej zachcianek i głupio nabranych kredytów.
Nie neguję. Chciałam tylko uściślić.
Stary 2013-08-26, 12:17   #367
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Jamestown to Ty nad interpretujesz posty, wyciągasz tylko to, co chcesz wyciągnąć. Autorka na bieżąco dopisuje i odpowiada, głównie dlatego, że Ty się czepiasz nieistotnych szczegółów, łapiesz za słówka i chcesz udowodnić kłamstwo. Nie da się wszystkiego w pierwszym poście ująćA ty się odnosisz tylko do niego. Resztę traktujesz jako kłamstwo.
Dobra, ja zyje w Polsce i mowie po polsku. Interpretuje tez posty zgodnie z zasadami i znajomoscia jezyka polskiego i, co oczywiste, logiki. Widac, ze to niezbyt popularne.

Nie mam pojecia jak mozna w ogole tak dyskutowac? Nawet dziecko w podstawowce zobaczyloby w tych postach niescislosc, bo nawet i ono logiczne banaly ma juz na matematyce. Szkoda, ze dorosle kobiety logike jak wroga traktuja i wole puscic wodze fantazji tlumaczac autorke a to emocjami, a to tym, ze autorce naprawde chodzilo o cos innego.
Pomine fakt, ze podobnych postow autorka napisala kilka. Nikt jakos nie widzi, ze te posty zmieniaja wersje w obliczu negatywnych postow. Czy to na forum pierwsza osoba, ktora zmysla i przeinacza, bo nie umie zniesc krytyki? Ale co tam, wazne, ze wy ja usprawiedliwiacie, bo ona taka biedna .
Szkoda, ze baza Waszych slow sa Wasze fantazje a nie rzeczywiste brzmienie postow.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:22   #368
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
wiem, ze jest przepis prawny, ktory mowi, ze dziecko musi pomagac swoim rodzicow, gdy popadna w biede.
Nie chce mi sie go szukac, ale jestem pewna, ze taki przepis istnieje, gdyz kiedys moj ojciec taka sprawe prowadzil.

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

taki rodzic moze podac dziecko do sadu o alimenty.
owszem, tylko jednak w takiej sytuacji jak opisana w wątku dla alimentów od dziecka nie ma najmniejszego uzasadnienia
żeby dostać alimenty od dziecka muszą zaisnieć bardzo poważne przesłanki - na szczęście prawo i sąd podchodzą do tego bardziej racjonalnie niż np. gwiazdeczka czy jamestown

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ja nie potrafię pojąć dlaczego chcecie żeby dziecko było obciążone odpowiedzialnością za utrzymanie matki i reszty rodziny. Nie mieści mi się to w głowie, dziecko urosło, wyfrunęło z gniazda i sobie życie układa, taka jest kolej rzeczy. Wszystkie osoby o których jest ten wątek są DOROSŁE I PEŁNOLETNIE i powinny SAME BYĆ ODPOWIEDZIALNE za swoje życie i utrzymanie. Wpędzić dziecko w takie poczucie winy i w przekonanie, że robi źle bo dba o siebie, to jest mega świństwo ze strony rodziców.
zgadzam się w 100%

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456190]Ale gdzie mowa o odpowiedzialnosci za utrzymanie matki i rodziny? Mowa jedynie o okazjonalnej, drobnej pomocy.[/QUOTE]
okazjonalnej, drobnej, sporadycznej, znikomej....
ciekawe - jeśli autorka zaproponowałaby matce 1000 euro co miesiąc to czy ta by odmówiła? "mamusiu, oddam ci całą wyplate, ty bardziej potrzebujesz" "dobrze córeczko"

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Cóż i co to ma do tego tematu? Matka autorki by w życiu takich alimentów od niej nie dostała.

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
oo super, widzę, że masz jakiś szósty zmysł, może podałabyś mi jutrzejsze numerki totka? bardzo ładnie proszę.

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- tak wobec starych i schorowanych rodziców, jej matka nie jest ani stara (najmłodsze dziecko ma 7 lat!) , ani schorowana- papierosy pali, piwo codziennie "dla rozluźnienia" wali. No tak: nic tylko iść do sądu, bo "dzieci som niewdzięczne" - i alimenty matce się należą
Bo widzisz, w otoczeniu widzę pomoc rodzicom, ale znacznie starszym- tyle ze wcześniej widziałam/wie, ile te dzieci otrzymały pomocy od rodziców- to TAK widzę zmienność i powinność pokoleń.

I jak mówisz o "pozostałości po czasach"- to może poczytaj dawną literaturę- w tym dożyciem, wycugiem itp. problemami .

I nie, nie chodzi o sumę 200 zł. (które roszczeniowa mamuśka w końcu dostała), chodzi o to, ze pomysłem mamuśki na życie jest regularne opodatkowanie córki z jej własnych dochodów. "Bo się należy".

Cytat:
Jamestown to Ty nad interpretujesz posty, wyciągasz tylko to, co chcesz wyciągnąć. Autorka na bieżąco dopisuje i odpowiada, głównie dlatego, że Ty się czepiasz nieistotnych szczegółów, łapiesz za słówka i chcesz udowodnić kłamstwo. Nie da się wszystkiego w pierwszym poście ująćA ty się odnosisz tylko do niego. Resztę traktujesz jako kłamstwo.
dokładnie tak
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:23   #369
madana
Zakorzenienie

Jamestown - no niegłupia z Ciebie dziewczyna, więc powiedz mi jedno: DLACZEGO nie potrafię sobie wyobrazić Ciebie jako eks żony alkoholika z 5 dzieci i oczekującą , że córka będzie regularnie odpalać dolę ze swojej wypłaty? Dlaczego nie widzę Ciebie jako panią, która "aby się pokazać" bierze kredyty na wesele i urodziny chrześniaka?

Bo sama mając dzieci- siebie także w takiej roli i w takich oczekiwaniu egzekwowania "obowiązku dziecka wobec rodzica" nie widzę.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:26
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:23   #370
motyla
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42457327]Dobra, ja zyje w Polsce i mowie po polsku. Interpretuje tez posty zgodnie z zasadami i znajomoscia jezyka polskiego i, co oczywiste, logiki. Widac, ze to niezbyt popularne.

Nie mam pojecia jak mozna w ogole tak dyskutowac? Nawet dziecko w podstawowce zobaczyloby w tych postach niescislosc, bo nawet i ono logiczne banaly ma juz na matematyce. Szkoda, ze dorosle kobiety logike jak wroga traktuja i wole puscic wodze fantazji tlumaczac autorke a to emocjami, a to tym, ze autorce naprawde chodzilo o cos innego.
Pomine fakt, ze podobnych postow autorka napisala kilka. Nikt jakos nie widzi, ze te posty zmieniaja wersje w obliczu negatywnych postow. Czy to na forum pierwsza osoba, ktora zmysla i przeinacza, bo nie umie zniesc krytyki? Ale co tam, wazne, ze wy ja usprawiedliwiacie, bo ona taka biedna .
Szkoda, ze baza Waszych slow sa Wasze fantazje a nie rzeczywiste brzmienie postow.[/QUOTE]

Ty tak serio, czy jakiś eksperyment przeprowadzasz?

pozwolisz, że odpowiem Ci w ten sposób:

Dobra, ja zyje w Polsce i mowie po polsku. Interpretuje tez posty zgodnie z zasadami i znajomoscia jezyka polskiego i, co oczywiste, logiki. Widac, ze to niezbyt popularne.

Nie mam pojecia jak mozna w ogole tak dyskutowac? Nawet dziecko w podstawowce zobaczyloby w tych postach brak niescislosci, bo nawet i ono logiczne banaly ma juz na matematyce. Szkoda, ze dorosla kobieta logike jak wroga traktuje i woli puscic wodze fantazji tlumaczac autorke a to kłamstwami, a to tym, ze autorka przeinacza, bo nie umie zniesc niby-krytyki.
Pomine fakt, ze postow o spojnej przeciez tresci autorka napisala kilka. Mimo to Ty jakos widzisz, ze te posty zmieniaja wersje w obliczu garstki negatywnych (i smiechowych, bo bezsensownych) postow.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:23   #371
monicar
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42457327]Dobra, ja zyje w Polsce i mowie po polsku. Interpretuje tez posty zgodnie z zasadami i znajomoscia jezyka polskiego i, co oczywiste, logiki. Widac, ze to niezbyt popularne.

Szkoda, ze baza Waszych slow sa Wasze fantazje a nie rzeczywiste brzmienie postow.[/QUOTE]
Po pierwsze to mnie nie obrażaj. Nie życzę sobie takiej ironii. Do Ciebie nie docierają, żadne argumenty, dalsza wymiana zdań jest zbędna.
Stary 2013-08-26, 12:36   #372
Hultaj
BAN stały

Cytat:
No kurcze byłam ostatnio na weselu i muszę stwierdzic, ze na ten cel poszło ok 1300 zł, jak nie wiecej. Podstawowe zakupy dla mnie dzieci, partnera, paliwo, kwiaty, fryzjer(nie mowie o wymyslnych fryzurach, ale podciecie włosów, grzywki), zafarbowanie odrostów, kasa dla młodych, no idzie multum kasy. Ja poszłam tylko dlatego, ze to moja bliska rodzina, inaczej szkoda by mi było kasy, bo wesele to droga impreza. Nie dziwie sie, ze samotna matka musi brac kredyt, zeby wogóle móc isc. A do chrzesniaka wypada jednak isc.Domyslam sie tez, ze nikt nie chce isc w starych łachach i wyglądac jak dziad przy rodzinie.
pewnie, że koszty wesela potrafią być niemałe, ciuchy, buty, kwiaty i prezenty, szczególnie, że ona reprezentowała siebie i 4 dzieci, które też pewnie byly zaproszone, ale mimo wszystko raczej się mierzy siły na zamiary.
Co do kredytów na takie cele to mam mieszane uczucia, bo o takich imprezach z dnia na dzien ludzie raczej się nie dowiadują, jest trochę czasu by odłozyc. I tak pojawia się logika wybiórcza - nie ma kasy by miesiąc w miesiąc odłozyć stówkę czy 2 przez rok (nawet dłużej, często wiadomo, szczególnie w przypadku rodziny, o czyimś weselu gdy tylko pojawia się termin i zaklepana jest sala, więc np. 2 lata naprzód ), ale jest kasa, by potem spłacać miesiąc w miesiąc pozyczkę. W każdym razie od 40letniej kobiety i matki czworga dzieci raczej oczekiwałoby się trochę mądrzejszego zarzadzania finansami.

Po drugie nie czarujmy się, jak ktoś miesiąc w miesiąc wynosi 300 zł na papierosy, 3600 zł rocznie na samego dymka, to nie tyle jest biedny co mega wygodny.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Co do wesela, to to wesele chrzesniaka, uwazam, ze na ten jeden raz powinno sie bedąc chrzestnym dac cos w kopercie, a nie isc na wesele na krzywy ryj i jeszcze powietrze dac w kopercie.
ale dawanie pieniędzy na 18tki to stosunkowo nowa, czy raczej trochę dziwna i wygodna jak dla mnie moda i było to tak naprawdę zbędne, w sytuacji, gdy się mało zarabia, jest w separacji i ma 4 dzieci.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:34
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:37   #373
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość

Po drugie nie czarujmy się, jak ktoś miesiąc w miesiąc wynosi 300 zł na papierosy, 3600 zł rocznie na samego dymka, to nie tyle jest biedny co mega wygodny.
No dokładnie, papierosy i alkohol to w sytuacji braku kasy można a nawet trzeba sobie całkowicie odpuścić.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:41   #374
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Cóz i rodzice moga dostawac alimenty od dzieci, chyba jakas pozostałosc po czasach, kiedy dzieci miały nie tylko przywileje, ale i powinnosci.
I Ty serio uważasz, że dziewczyna zamiast składać pieniądze by poprawić swoją przyszłość, w perspektywie także i matki, powinna mieć przywalone alimenty, żeby matka miała co miesiąc wpływ na konto, mogła ogladać seriale i czuć się pewna, że na fajki nie braknie?
Stary 2013-08-26, 12:42   #375
Agrh
Rozeznanie

A niech autorki matka się ogarnie niech rzuci palenie, nie pije piwska, może pakiet cyfrowy ma jakiś mega niech ograniczy...
Niech weźmie jakąś dorywczą pracę. Jakieś nie wiem coś w domu żeby dzieci pomogły składnie kartek , koszyków robienie zawsze jakiś grosz wpadnie. Autorka się sama jak pisze narazie dorabia i nie ma super pracy jak ma jej pomóc? Jak ma zacząć żyć jak jej wisi na głowie jakaś nieodpowiedzialna matka... może pomóc jak będzie dobrze zarabiać, ale w końcu jest samodzielna , żyje sowim życiem , chce stworzyć swoją rodzinę...
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:49   #376
Hultaj
BAN stały

Cytat:
No jako chrzestna wg mnie jednak na wesele isc powinna. Przez duze P.
zastaw się a postaw się, potem kolejne pozyczki na pożyczki i spirala zadłużenia, no, ale obowiązek wypicia wódki na weselu chrześniaka musi być.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Oczywiscie, ze tak. Jestem przerazona pogladem reprezentowanym w tym watku. To mowi wszystko o podjsciu do rodziców wizazanek. Byle ciagnąc od rodziców do pełnoletnosci- bo sie nalezy, znalezc chłopa i olac rodziców, bo juz swoj obowiazek spełnili i sa juz dalszą rodziną.
bzdura. Rodzinie powinno się pomagać i raczej nikt z odrobiną wdzięczności wobec rodziców, empatii w stosunku do nich, i zwyklego uczucia, tego nie zaneguje.
Ale żeby autorka miała rezygnować z głupiego wyjazdu na 2 dni w roku do Zakopca, nie wyjść na obiad raz w miesiącu, aby matka miała za to mogła palic papierosy jest żenadą.
I nie czepiam się wbrew pozorom papierosów, cukierków czy piwa; jak ktoś ma niech pali, kupuje, jak nie ma ale ma zamożniejsze dziecko, które spokojnie chce i może to zafundować, to spoko, ale jak ktoś lamentuje, że jest taki biedny, że musi wisieć na wszystkich dookoła (babka, mops, pensja syna, teraz pensja dziewczyny też by się przydała) to to jest kuriozalne nieco.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Juz wielokrotnie pisalam, ze autorka sciemnia w tym temacie. Nie ma sensu o tym dyskutowac, bo za pare postow jeszcze cos znow autorka dopisze do listy.
Poczytaj jej posty dokladniej to sama zobaczysz.
Cytat:
Skoro raz autorka pisze, ze nie wie, co matka robi z kasa a pare postow pozniej juz jest pewna, ze mnostwo pali i pije to chyba nie trzeba byc wrozka, aby sie domyslic, ze zmysla. Czytaj uwazniej posty.
dobrze, wiemy już, że jesteś mądra i masz pewność, że autorka kłamie i dziękujemy Ci serdecznie, olewamy Twoje odkrycie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:52
Stary 2013-08-26, 12:51   #377
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze, wiemy już, że jesteś mądra i masz pewność, że autorka kłamie i dziękujemy ci serdecznie, olewamy twoje odkrycie.

Uważaj zaraz usłyszysz, żeś niewychowana dziewucha i w domu pewnie dumni są hihi zarcik ironia;p
Stary 2013-08-26, 12:51   #378
madana
Zakorzenienie

Cytat:
zastaw się a postaw się, potem kolejne pozyczki na pożyczki i spirala zadłużenia, no, ale obowiązek wypicia wódki na weselu chrześniaka musi być.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

bzdura.Rodzinie powinno się pomagać i raczej nikt z odrobiną wdzięczności wobec rodziców, empatii w stosunku do nich, i zwyklego uczucia, tego nie zaneguje.
Ale żeby autorka miała rezygnować z głupiego wyjazdu na 2 dni w roku do Zakopca, nie wyjść na obiad raz w miesiącu, aby matka miała za to mogła palic papierosy jest żenadą.
I nie czepiam się wbrew pozorom papierosów, cukierków czy piwa; jak ktoś ma niech pali, kupuje, jak nie ma ale ma zamożniejsze dziecko, które spokojnie chce i może to zafundować, to spoko, ale jak ktoś lamentuje, że jest taki biedny, że musi wisieć na wszystkich dookoła (babka, mops, pensja syna, teraz pensja dziewczyny też by się przydała) to to jest kuriozalne nieco.
- zgadzam się całkowicie- ponieważ wokół mam zupełnie inne przykłady rodziców, szczególnie gdy patrzę na rodziców dzieci 20+ - ten wątek i to, że można być taką matką- szokuje mnie równo. No ale "wizaż óczy"
Naprawdę usiłuję sobie wyobrazić siebie żądającą od swoich synów, gdy będą w wieku 20+ kasy, bo "matką ci byłam, powiłam, karmiłam, płaciłam " - no i wyobraźni mi nie starcza. Za to byłabym szczęśliwa, gdybym widziała, jak moje dziecię lat 20+ radzi sobie, zarabia i dorabia się- i naprawdę myślałam, ze to oczekiwanie raczej powszechne

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:53
Stary 2013-08-26, 12:54   #379
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

Uważaj zaraz usłyszysz, żeś niewychowana dziewucha i w domu pewnie dumni są hihi zarcik ironia;p
i że jamestown zawsze uważała ją za inteligentną babkę, a tu taki zawód
Stary 2013-08-26, 13:00   #380
Hultaj
BAN stały

Cytat:
ciekawe czemu ona na to taka podatna, a jak mama bedzie niezadowolona czy strzeli focha to przeciez nie koniec swiata i do nastepnej wizyty jej przejdzie. Nie da sie tak zyc by wszyscy zawsze byli zadowoleni.
nie wiem, czemu jest podatna, ktoś inny być może roszczenia matki by wysmiał, jeszcze kto inny współczująco pokiwał głową i dał 2 stówy bez komcia. Dziewczyna z kasą się szczypie więc zabolało ją.

Cytat:
Mi trudno sie utazsamiac, bo moja mama cale zycie mowila, ze lepiej dostac/zarobic mniej niz nic i jest ogromna roznica od bardzo malo pieniedzy od pustego konta.
ktoś kiedyś uknuł taki termin ''polipy siedzą'' w domysle na dzieci, które zamiast iść w świat czepiają się rodziców by na nich żerować, ale to działa w obie strony, jak rodzic nie daje dziecku wyfrunąć z gniazda i/bo nie kuma, że zycie na własny rachunek też generuje koszty, i to większe, niż gdyby mieszkało samo w domu rodzinnym, no to z czym do ludzi. Cięzko jest ludziom na dorobku prowadzić czy pomagać prowadzić 2 gospodarstwa domowe; Ameryka to to nie jest.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
na szczęście boskie już dostąpiłam zaszczytu bycia ignorowaną ze strony najmędrszej na forum, więc komcia ripostki co w piętki pójdzie się nie obawiam.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-26 o 13:01
Stary 2013-08-26, 13:06   #381
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
- spytam wprost: masz dzieci? Bo dla mnie to akurat to istotny szczegół - mam dzieci nastoletnie, więc za czas jakiś moją też sprawą będzie ich finansowanie na studiach itp. - i nie wyobrażam sobie na TYM ETAPIE ich życia: wchodzenia w dorosłość, zaczynania pracy, zarabiania własnych pieniędzy, abym prezentowała postawę: "odpal matce, synuś, część kasy, bo cię urodziłam i kupowałam ci do tego 18 roku życia różne rzeczy, należy mi się teraz haracz". Za to tak, oczekiwałabym pomocy i o taką pomoc prosiłabym, gdybym na starość miała problem z wykupem leków.

I jako matka nie wyobrażam sobie brania kredytów od dupy, bo trzeba iść na wesele czy chrześniakowi dolę na 18 odpalić, bo "się trzeba pokazać", a nie stać na to. Nie wyobrażam sobie ciągnąć kasy od dziecka, gdy kupuję regularnie piwo dla odprężenia czy palę papierochy- rzeczy doskonale zbędne i szkodliwe.
Masz rodziców? Matka Cie prosi o pomoc, bo ma kredyt, a Ty odpalasz, ze trzeba było nie brac?

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Oj nie nie w tym temacie to akurat Ty kompletnie nic nie łapiesz, nic a nic niestety
Jasne, dopisz, wg Ciebie przynajmniej.
Cytat:
pewnie, że koszty wesela potrafią być niemałe, ciuchy, buty, kwiaty i prezenty, szczególnie, że ona reprezentowała siebie i 4 dzieci, które też pewnie byly zaproszone, ale mimo wszystko raczej się mierzy siły na zamiary.
Co do kredytów na takie cele to mam mieszane uczucia, bo o takich imprezach z dnia na dzien ludzie raczej się nie dowiadują, jest trochę czasu by odłozyc. I tak pojawia się logika wybiórcza - nie ma kasy by miesiąc w miesiąc odłozyć stówkę czy 2 przez rok (nawet dłużej, często wiadomo, szczególnie w przypadku rodziny, o czyimś weselu gdy tylko pojawia się termin i zaklepana jest sala, więc np. 2 lata naprzód ), ale jest kasa, by potem spłacać miesiąc w miesiąc pozyczkę. W każdym razie od 40letniej kobiety i matki czworga dzieci raczej oczekiwałoby się trochę mądrzejszego zarzadzania finansami.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

ale dawanie pieniędzy na 18tki to stosunkowo nowa, czy raczej trochę dziwna i wygodna jak dla mnie moda i było to tak naprawdę zbędne, w sytuacji, gdy się mało zarabia, jest w separacji i ma 4 dzieci.
A skad Ty wiesz na ile tej matce starcza paczka fajek? Sa osoby, które palą po fajce czy 2 fajkach dziennie.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:08   #382
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
A skad Ty wiesz na ile tej matce starcza paczka fajek? Sa osoby, które palą po fajce czy 2 fajkach dziennie.
przeczytaj chociaż posty Autorki w tym wątku, będzie nam wszystkim łatwiej się rozmawiało.
Stary 2013-08-26, 13:09   #383
Hultaj
BAN stały

Cytat:
była gdzieś tam informacja ze strony autorki, że paczka dziennie to spokojnie. Oprócz tego piwo wieczorem (średnio najmniej ze 60 zł w miesiącu) i słodycze dla dzieci, które zresztą szczuplutkie nie są. I jak nic 5 stów w miesiącu na takie tylko konieczności możesz wydać lekką ręką.
Stary 2013-08-26, 13:10   #384
kokokox2
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42430316]A gdzie wyczytytalas, ze facet byl akoholikiem, gdy rodzila dzieci? Gdzie wyczytalas, ze kredyty byly lichwiarskie?

Robie jak zwykle pare rzeczy na raz, czytam watek pobieznie i takich informacji nie zobaczylam nigdzie .[/QUOTE]
mam ochotę napisać "ogarnij się, dziewczę" ale tego nie zrobię wcześniej wyczytałaś, że autorka potępia mamę. a nigdzie tego nie pisała. czytanie wątków i próba zrozumienia tekstu ma to do siebie, że często stosujemy dopowiedzenia lub próbujemy parafrazować wypowiedź, żeby odczytać intencje autora. Ty widzę jesteś tutaj najmądrzejsza i wytykasz innym błędy. nie pomagasz dziewczynie, bo tylko dolewasz oliwy do ognia. sama nic o niej nie wiesz, ale ją osądzasz.
absurdalną masz postawę - bo negatywnie oceniasz autorkę a jednocześnie negatywnie oceniasz ludzi oceniających negatywnie jej matkę. dorośnij i wówczas się wypowiadaj. mądrość życiowa to nie wiek, ilość przeczytanych książek czy studia/szkoły/podyplomówki. to umiejętność rozmowy z drugim człowiekiem. Ty nie rozmawiasz tylko naskakujesz.

Autorko - moim zdaniem nikt nie osądzi za Ciebie, co robić i co jest słuszne. Jak widzisz wszyscy mamy inne zdanie na temat sytuacji. Myślę, że najważniejsze jest to, co czujesz. Skoro napisałaś tutaj to znaczy, że Cię coś niepokoi, denerwuje lub zastanawia. Twoje odczucia są wyznacznikiem tego, że coś w waszej relacji jest nie tak.
Jeśli czujesz się wykorzystywana - nie pozwalaj na to. Twoja mama jest dorosłą kobietą, która musi sobie radzić w życiu. I nie chodzi o to, żeby nie pomagać - ale wszystko powinno być wyważone.
Porozmawiaj z psychologiem - to wygląda na DDA a Twoja mam jest typowym (choć tutaj już jest to mój domysł - zakładam możliwość błędu) współuzależnionym partnerem alkoholika.
Jej decyzje o kredytach nie zobowiązują Ciebie do ponoszenia kosztów. Były głupie.
Twoje życie powinno być dla Ciebie najważniejsze. I zapewne mi zarzucą tutejsi domorśli psychologowie, że egoistka ze mnie. A ja wiem, że trzeba myśleć o sobie. Przez całe życie. Chociażby po to, żeby potem nie wołać kasy od dzieci, tylko pozwolić im zacząć dorosłość.
Dla tych, co tak nawołują, żeby pomagać mamie - z tego co zrozumiałam, w młodości ta mama raczej otrzymywała pomoc od swojej matki niż ją dawała? może za bardzo się przyzwyczaiła do otrzymywania pomocy? a może tak jest trochę naturalniej, że to rodzice pomagają a nie dzieci pomagają?
tak czy siak - najmądrzejsi się znajdą. no i uderz w stół...
powodzenia dla Ciebie dziewczyno! będzie dobrze
kokokox2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:10   #385
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie oczywiście nie łapiesz z tego wątku nic a nic
Cytat:
Boże drogi...czy Ty sobie jaja robisz, z taką pewnościa wpadasz tu i głosisz swoje poglądy na podstawie czegoś czego jak widać w ogóle nie przeczytałaś.
Stary 2013-08-26, 13:11   #386
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Masz rodziców? Matka Cie prosi o pomoc, bo ma kredyt, a Ty odpalasz, ze trzeba było nie brac?
Branie odpowiedzialności za rodziców to jedna z najbardziej toksycznych relacji, na której najbardziej cierpi dziecko. Wydaje się mu że ratuje rodzica, a wcale tak nie jest, dlatego oboje pogrążają się coraz bardziej.

Urodzenie dziecka nie robi z człowieka odpowiedzialnej osoby. Naprawdę, znam kilka rodzin, gdzie dzieci weszły bardzo szybko w rolę opiekunów i odpowiedzialnych za gospodarstwo domowe. To jest kosmiczne obciążenie dla młodego człowieka, bo zamiast z domu wyfruwać, to jest się uwiązanym. Co ciekawe, najczęsciej są to córki - to dziewczynki od małego wychowuje się tak, żeby były bardziej empatyczne, czyli bardziej podatne np. na szantaże emocjonalne.

Próba pomocy w takim przypadku jest niczym innym jak taką toksyczną relacją.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:15   #387
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Weekend zaczyna sie od piatku po południu, wiec sa to w sumie 2 noce (chyba, ze autorka jechała na jedna i to napisała)
Nie, weekend to sobota i niedziela. Piątek jest dniem roboczym Autorka napisała, że wydała w Zakopanem 50 zł, więc nie mam pojęcia po co w ogóle te wyliczenia. Mogła równie dobrze spędzić ten weekend na dworcu, nie ma to żadnego znaczenia.

Cytat:
50 zł nie powinno sie rzucac w potrzebie, ale mnie by np upokorzyło takie zachowanie córki, wiec sie matce tez nie dziwie.
Jakie? Że powiedziała "nie mogę Ci dać 200, mogę 50"? Faktycznie upokarzające...

Cytat:
Co do wesela, to to wesele chrzesniaka, uwazam, ze na ten jeden raz powinno sie bedąc chrzestnym dac cos w kopercie, a nie isc na wesele na krzywy ryj i jeszcze powietrze dac w kopercie.
Jak masz 4 dzieci na utrzymaniu i mało kasy to nie idziesz na wesele albo idziesz i dajesz 100 zł w kopercie, a nie bierzesz kredyt i liczysz, że dziecko go spłaci Wydawało mi się, że to jest coś OCZYWISTEGO.

Cytat:
Poza tym smieszy mnie ten pogląd o pokazywaniu sie na weselu. Przepraszam bardzo, czy wy chodzicie na wesela jak obdartusy w starych sukienkach, obdartych butach? Wkładacie 50 zł w koperte i heja?
Ja tam mam dyżurną sukienkę, buty, fryzurę się staram mieć na co dzień taką żeby nie wyglądać jak spod mostu. Prezent się daje taki, na jaki stać. A jak się nie ma i nie stać, to się nie idzie, i tyle.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-08-26 o 13:53
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:16   #388
madana
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

- nie moi rodzice nie żyją, ale mama zmarła, gdy byłam koło 30 - więc mogę powiedzieć, o co prosiła mnie matka- nie, nie o takie sprawy- za to póki mogła, pomagała, nawet nie jeśli finansowo, to robiła prezenty- gdy z kolei ona zachorowała- płaciłam za lekarzy, leki itp.- i było to dla mnie oczywiste- za to jako osoby DOROSŁEJ nie jest dla mnie oczywisty kredyt na wesele czy 18 chrześniaka, gdy nie ma się kasy. Jak nie jest oczywiste palenie papierosów czy codzienne piwkowanie, podobnie jak decyzja o 5 dzieci, w tym 4 poczęta ze związku z alkoholikiem.
I z tego, co kojarzę z wątku- matka nie pali po 1 papierosie dziennie. A nie znam głupiej wydanej kasy niż na przepalenie- owszem, budżet państwa wpiera, ale własną rodzinę- już niekoniecznie.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 13:19
Stary 2013-08-26, 13:24   #389
maryanna3
Zakorzenienie

Na ślub mojej siostry wydałam jakieś 300 zł(ze wszystkim) bo nie byłam przy kasie i ona nie wymagała żebym jej wkładała gruby hajs do koperty. Ładniejszy prezent podarowałam rok później na rocznicę bo wtedy już miałam pieniądze ale jakbym nie miała to też by meteoryt na ziemię nie spadł.

Naprawdę nie rozumiem tych dziwacznych zwyczajów wkładania pół tysia czy i więcej w kopertę jak się nie ma kasy. Naprawdę nie rozumiem strojenia się jak stróż w boże ciało bo trzeba się pokazać. Ja wyglądałam bardzo ładnie a na kosztach sukienki, czy makijażu przycięłam maksymalnie. To nie ja zresztą wtedy miałam wyglądać jak milion dolarów tylko moja siostra

A kredyt na wesele to już w ogóle abstrakcja na 18tkę tym bardziej.

Zastaw się a postaw się wiecznie żywe.
Stary 2013-08-26, 13:30   #390
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Jamestown - no niegłupia z Ciebie dziewczyna, więc powiedz mi jedno: DLACZEGO nie potrafię sobie wyobrazić Ciebie jako eks żony alkoholika z 5 dzieci i oczekującą , że córka będzie regularnie odpalać dolę ze swojej wypłaty? Dlaczego nie widzę Ciebie jako panią, która "aby się pokazać" bierze kredyty na wesele i urodziny chrześniaka?

Bo sama mając dzieci- siebie także w takiej roli i w takich oczekiwaniu egzekwowania "obowiązku dziecka wobec rodzica" nie widzę.
A to musze pretendowac do eks zony alkoholika, aby zajac stanowisko? Opowiesc autorki jest specyficzna, zmienna i na granicy banalu. Wiele takich opowiastek w pracy slyszalam (mniej zmiennych rzecz jasna), stad wiem, o co chodzi.
To, ze sama nie biore kredytow na wesele nie znaczy, ze nie moge zajac stanowiska.
Szkoda mi po prostu kobiety, to wszystko. Kredyty byly zlym pomyslem. Tak samo zlym jak wycieczki. Nie zmienia to faktu, ze szkoda mi matki, ktora dawala corce pieniadze kiedy tylko miala, a ta teraz stroi fochy, ma problem, aby ja wesprzec drobna kwota. Opowiesc sie zywo zmieniala. Ja nie wiem jak autorka moze takie rzeczy o matce wypisywac, ktora dawala jej, co tylko mogla. Juz zreszta wiemy, ze matka to niczym Sauron jest: pije, pali, pasie dzieci jak prosiaki. Szkoda, ze w swym okropienstwie jeszcze na alimenty od corki nie wpadla. Dziwne, nie? W koncu taka pazerna i zadajaca pieniedzy.
Madano, to, ze sama bym sie nie zachowala jak inna osoba, nie znaczy, ze nie moze byc mi jej szkoda.
Ty bys nie wziela pieniedzy od dziecka. Linka by nie wziela, moja mama by nie wziela. Ludzie sa jednak rozni. W pracy stykam sie z roznymi ludzmi. Robie tez paczki do domow dziecka, wspieram rodzinne domy dziecka i tez rozne historie tam slyszalam. Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma. Nie uwazam, aby trzeba ich bylo za to potepiac.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości