Mama wymaga bym jej pomadała finansowo - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 13:31   #391
madana
Zakorzenienie

Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Na ślub mojej siostry wydałam jakieś 300 zł(ze wszystkim) bo nie byłam przy kasie i ona nie wymagała żebym jej wkładała gruby hajs do koperty. Ładniejszy prezent podarowałam rok później na rocznicę bo wtedy już miałam pieniądze ale jakbym nie miała to też by meteoryt na ziemię nie spadł.

Naprawdę nie rozumiem tych dziwacznych zwyczajów wkładania pół tysia czy i więcej w kopertę jak się nie ma kasy. Naprawdę nie rozumiem strojenia się jak stróż w boże ciało bo trzeba się pokazać. Ja wyglądałam bardzo ładnie a na kosztach sukienki, czy makijażu przycięłam maksymalnie. To nie ja zresztą wtedy miałam wyglądać jak milion dolarów tylko moja siostra

A kredyt na wesele to już w ogóle abstrakcja na 18tkę tym bardziej.

Zastaw się a postaw się wiecznie żywe.
- bo "co ludzie powiedzą"- jakiś czas temu za mąż wychodziła męża chrześniaczka, bardzo lubimy tę dziewczynę i jako goście do koperty włożyliśmy 1000 zł.- tyle że to nie były pieniądze odjęte "dzieciom od ust" ani nie brałam na ten cel kredytu-gdybym jednak miała problemy- dałabym znacznie mniej i to powiedziała, bo zdarzyły mi się już w życiu sytuacje , że mówiłam, że gdzieś nie będę, nie przyjadę, bo nie mam kasy.
- kredytu na 18 nie ogarniam zupełnie.

Cytat:
Madano, to, ze sama bym sie nie zachowala jak inna osoba, nie znaczy, ze nie moze byc mi jej szkoda.
Ty bys nie wziela pieniedzy od dziecka. Linka by nie wziela, moja mama by nie wziela. Ludzie sa jednak rozni. W pracy stykam sie z roznymi ludzmi. Robie tez paczki do domow dziecka, wspieram rodzinne domy dziecka i tez rozne historie tam slyszalam. Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma. Nie uwazam, aby trzeba ich bylo za to potepiac.
- zgadzam się z tym, że ludzie są różni, jednak matki mi nie szkoda, szkoda mi dzieci- jak zawsze tam gdzie jest alkohol, bieda itp. - i dzieci muszą same sobie wszystko załatwić, ogarnąć itp. - w normalnych domach część rzeczy (nie tylko finansowych) dostają z domu. I nic mnie tak nie wkurza jak roszczeniowa matka, która piwkuje, pali, al ciągle jej mało. A do tego bierze kredyty z dziwnego powodu. I owszem- co innego pomoc od dziecka przyjąć, co innego żądań stałego opodatkowania z dochodów, gdy córka na dorobku. Gdy moja mama ciężko zachorowała, nasza pomoc dla niej była po prostu oczywista.
A już za nic nie rozumiem obarczania dziecka skutkami swoich własnych decyzji życiowych.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 13:38
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:34   #392
201604181004
Konto usunięte

Zaoszczedzilam juz 1000 zl na rzuceniu palenia ;-) nie wierze ze ktos jest biedny i tyle pali. To nawet ludziom bogatym (nie mowie o sobie) szkoda kasy jak policza ile przedymili i jak mogliby to pomnozyc.

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

I tez nie rozumiem wkladania bog wie ile w koperte. Para mloda nie spodziewa sie po mnie tysiaka. No po prostu noe
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:37   #393
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Zaoszczedzilam juz 1000 zl na rzuceniu palenia ;-) nie wierze ze ktos jest biedny i tyle pali. To nawet ludziom bogatym (nie mowie o sobie) szkoda kasy jak policza ile przedymili i jak mogliby to pomnozyc.

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

I tez nie rozumiem wkladania bog wie ile w koperte. Para mloda nie spodziewa sie po mnie tysiaka. No po prostu noe
Oooo, gratulacje, jak zobaczylam na poczatku ten podpis to myslalam, ze to dla szpanu. Fajnie, ze sie udało .
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:40   #394
maryanna3
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]
Juz zreszta wiemy, ze matka to niczym Sauron jest: pije, pali, pasie dzieci jak prosiaki. Szkoda, ze w swym okropienstwie jeszcze na alimenty od corki nie wpadla. Dziwne, nie? W koncu taka pazerna i zadajaca pieniedzy.
Ty bys nie wziela pieniedzy od dziecka. Linka by nie wziela, moja mama by nie wziela. Ludzie sa jednak rozni. W pracy stykam sie z roznymi ludzmi. Robie tez paczki do domow dziecka, wspieram rodzinne domy dziecka i tez rozne historie tam slyszalam. Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma. Nie uwazam, aby trzeba ich bylo za to potepiac.[/QUOTE]
Wcale nie dziwne, cwana jest ale już nie głupia

I nie wiem co mają do tego wszystkiego jakieś domy dziecka i takie inne, piszesz o tej matce jakby była biedną zahukaną istotką a jest totalnie inaczej, żadna krzywda jej się nie dzieje, jest sprawna, stosunkowo młoda, jej dzieci to nie pasożyty.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:41   #395
madana
Zakorzenienie

Cytat:

- cóż, ja tysiaka dałam, bo mąż był chrzestnym i na dodatek bardzo, ale to bardzo lubimy tę dziewczynę, więc dlaczego nie? Tym bardziej, ze wiedziałam,do czego się dokładamy.
A rzucenia palenia- gratuluję - nie tylko zdrowia nie rujnujesz, ale widzisz konkretne oszczędności Moja koleżanka miała skarbonkę, do której przez rok wrzucała dokładnie tyle, ile na fajki wydawała- w szoku była, ile nazbierała

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 13:42
Stary 2013-08-26, 13:44   #396
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Masz rodziców? Matka Cie prosi o pomoc, bo ma kredyt, a Ty odpalasz, ze trzeba było nie brac?
.
Mam rodziców, kredytów nie mają, kasy ode mnie nie ciągną
Mam też teściów, pożyczyliśmy 35 tys. potrzebowali. Nie oddali do tej pory i raczej nie oddadzą, co powiesz ?

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

p.s. matka autorki też nie oddaje (chyba ze nie doczytałam czegoś)
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:45   #397
motyla
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849] (...) Juz zreszta wiemy, ze matka to niczym Sauron jest: pije, pali, pasie dzieci jak prosiaki. (...) [/QUOTE]

niby tak polski znasz, niby tak logikę opanowałaś, a piszesz takie coś. gdzie niby Sauron pije, pali i pasie dzieci jak prosiaki? zasady używania porównań w języku polskim obowiązują chyba wszystkich tak samo...?
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:46   #398
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez aaabbbcccd Pokaż wiadomość
i znowu jakies Twoje nie wiem skąd wzięte dopiski! zaraz mnie cos trafi!!!

Prawie codziennie byłam chociaż na pół godziny u niego w domu, on u mnie, znam jego rodziców dosyć dobrze i mam z nimi świetny kontakt, on z moją mamą nie przegadał aż tyle godzin, co ja z jego, ale mimo wszystko jest okej, natomiast z babcią się bardzo lubią.

Więc jak w ogóle możesz jakieś głupoty wypisywać, snuć jakieś swoje własne historie, gdzie nawet nie było mowy o czyms takim i w ogole, dlaczego chodzisz tak z tematu?
Ja tu nie mam problemu z moim chłopakiem, z jego rodzicami czy może z tym, że nie chce mnie im przedstawić, ja mam problem z matką, która chce ode mnie kasę ciągnąc! Dociera do Ciebie?
autorko, bez stresu, Rena ma tak zawsze...

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
taki rodzic moze podac dziecko do sadu o alimenty.
taki rodzic jak matka autorki nie ma szans na alimenty na siebie.

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Ale jak im starczyło na wszystko, co chcieli, to po co mieli brać więcej kasy? Może jeszcze kredycik jakiś wziąć, bo przecież to wstyd do Zakopca z takimi groszami jechać?
Jedni wydają mniej, inni więcej, różne mają ludzie potrzeby. Jak autorka z facetem za te pieniądze mieli fajne wakacje, to tylko pozazdrościć, a nie komentować, że twydali śmiesznie mało.

Też nie masz się o co przyczepić.

Blackraindow, piona.
też nie rozumiem, co to za problem, że ktoś organizuje sobie tani wyjazd, serio. nawet jak ludzie mają kasę to potrafią korzystać z okazji, żeby wyhaczyć taniej np. nocleg.

Cytat:
Skoro chciała pozyczyc, widac potrzebuje
Autorka nie chciała pozyczyc, jej prawo, matka miała czuc sie olana w potrzebie, zawiedziona. Nad czym tu deliberowac. Skoro nawet własna córka odmawia pomocy, ciezko nie byc zawiedzionym. Matka pracuje, utrzymuje 4 dzieci, nie dziwie sie kompletnie, ze była zmuszona wziac kredyt, zeby wogóle isc na to wesele. Pewnie bez kredytu wogole by nie mogła isc. Wtedy to chrzesniak mogłby poczuc sie zawiedziony i tez miałby prawo.
Chodzi, ze autorka moze pomóc, tyle, ze nie chce i to moim zdaniem jest naganne.
wielkie lol. brać kredyt, żeby się pokazać, bo co ludzie powiedzą. szczyt odpowiedzialności wręcz
matka ma kasę, którą przewala na papierosy i alkohol. niektórzy nawet jak nie są w potrzebie to żądają kasy, bo zawsze może się przydać.

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
ja uwazam, ze tak czy siak nalezy pomagac rodzicom ( no chyba, ze matka rzeczywiscie nie zasluguje nawet na slowo"mama")
Tutaj matka nie znecala sie nad dzieckiem, nie byla niedobra matka, wiec tym bardziej powinna pomoc.
Ja nie potrafilabym sie odwrocic od mamy...nie potrafilabym odmowic jej pomocy. Moze to źle, sama nie wiem, ale jakos bym nie potrafila.
serio, nawet gdybyś nie miała pracy, finansowałabyś matkę z pieniędzy partnera?
poza tym mama autorki wcale taka cudowna nie była jak znikała na całe noce. ;]

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456878]Skoro raz autorka pisze, ze nie wie, co matka robi z kasa a pare postow pozniej juz jest pewna, ze mnostwo pali i pije to chyba nie trzeba byc wrozka, aby sie domyslic, ze zmysla. Czytaj uwazniej posty.[/QUOTE]
i co,sądzisz,że to całe pieniądze, które zarabia/ma do dyspozycji? skoro autorki nie ma cały czas na miejscu to nie wie, na co idzie cała kasa. matka mogła się hamować ze zbędnymi wydatkami przy córce.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:53   #399
Linka25
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]
Ty bys nie wziela pieniedzy od dziecka. Linka by nie wziela, moja mama by nie wziela. Ludzie sa jednak rozni. W pracy stykam sie z roznymi ludzmi. Robie tez paczki do domow dziecka, wspieram rodzinne domy dziecka i tez rozne historie tam slyszalam. Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma. Nie uwazam, aby trzeba ich bylo za to potepiac.[/QUOTE]
no widzisz, ja potępiam - tzn. wszystko zalezy od sytuacji
sytuacja nr 1 - rodzic bierze kase od dziecka bez większych skrupułów, bo tak, bo wygodnie i komornik nie ściga, bo jak nie odda to dziecko i tak się nie odwróci; pieniędzy potrzebuje, fakt, ale nie jest w trudnej sytuacji losowej, ot - kto nie potrzebuje? każdy potrzebuje kasy, na życie na wakacje też, na fajki (inne przyjemności); rodzic nie czuje się zażenowany biorąc pieniądze, ba, uważa że mu się należą bo dziecku dobrze się powodzi więc dlaczego nie?

sytuacja nr 2 - rodzic znajduje się w trudnej losowej sytuacji, choroba lub inne nieszczęście, nie wymaga pomocy od dziecka, ale dziecko mu ja oferuje - tu jestem w stanie zrozumieć ze taką pomoc można przyjąć

syt. z wątku bardziej przypomina syt. nr 1

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2013-08-26 o 13:57
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:53   #400
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- cóż, ja tysiaka dałam, bo mąż był chrzestnym i na dodatek bardzo, ale to bardzo lubimy tę dziewczynę, więc dlaczego nie? Tym bardziej, ze wiedziałam,do czego się dokładamy.
A rzucenia palenia- gratuluję - nie tylko zdrowia nie rujnujesz, ale widzisz konkretne oszczędności Moja koleżanka miała skarbonkę, do której przez rok wrzucała dokładnie tyle, ile na fajki wydawała- w szoku była, ile nazbierała
Dzięki wszystkim tak tak, ja dokładnie takie samo postanowienie mam - tyle co bym przepaliła, tyle odkładam (dlatego ostatnio na wizażu pytałam się o konto oszczędnościowe i założyłam takowe ) dla mnie palenie jest dla ludzi którym się bóg-wie jak przelewa. Kto normalny wydaje 300 zł miesięcznie na alkohol? Chyba biznesmeni pijący fajne koniaczki. Przeciętny Kowalski nie. Poza tym, niezdrowo.
Ja na szczęście jeszcze mam trochę czasu nim chrześniak weźmie ślub (w przybliżeniu minimum 12 lat a maksimum bez ograniczeń ) ale mam nadzieję że będzie mnie stać by mu dać jak najwięcej - a jak nie będzie stać, to co? Mój chrzestny całe życie ma problemy i nie dostawałam od niego prawie nic, ale liczył się gest. Chrzestna na urodziny dawała mi stówkę, a on mi dawał czekoladę, puzzle. Ale dawał. Przychodził. Widywał się ze mną, pomagał itp. Nie wyobrażam sobie żeby brał kredyt na mój ślub, w łeb bym się stuknęła i te kasę oddała - ja nie rozumiem takich ludzi. Na wesele jak kogoś stać, to je robi by się pobawić z bliskimi, a jeśli ktoś ma ochotę dać prezent to tylko miło z jego strony. Ale brania kredytu żeby komuś coś dać, to dla mnie nieporozumienie. Ja z zasady nie robię rzeczy na które mnie nie stać.

Nie wiem autorko wątku, a jak mama reaguje np na twoje sugestie odnośnie podreperowania domowego budżetu np rzuceniem palenia czy rozłożeniem kredytu na bardziej spłacalne raty?
Stary 2013-08-26, 13:53   #401
Hultaj
BAN stały

Cytat:
i że jamestown zawsze uważała ją za inteligentną babkę, a tu taki zawód
nie twierdzę, że dziewczyna nie jest mądra i że nie może mieć racji, uważam tylko, na podstawie wpisów w tym wątku, że jej teoria o zakłamaniu autorki nie spotkała się z szerokim poklaskiem.
Cytat:
Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma.
przyjąć a żądać bo się należy jak psu zupa to trochę odrębne zagadnienia.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:58   #402
mary_poppins
sissy that walk

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]Kredyty byly zlym pomyslem. Tak samo zlym jak wycieczki.[/QUOTE]
Nie, nie. Na kredyty matki nie stać. Na wycieczkę jej córkę było stać.

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]ta teraz stroi fochy, ma problem, aby ja wesprzec drobna kwota.[/QUOTE]
Rozumiem, że dla Ciebie może to być drobna kwota, ale dla autorki najwyraźniej nie była - czy to trudno pojąć? Nie każdy może wywalić ot, tak 200 zł, podarować komuś na wieczne nieoddanie.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 13:59   #403
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nie wyobrażam sobie żeby brał kredyt na mój ślub, w łeb bym się stuknęła i te kasę oddała - ja nie rozumiem takich ludzi.
kwestia mentalności, ja też uważam, że wesela to nie powinny być okazje do brania kredytów ale nie moja sprawa.
Poza tym mnie już by tak nie bolało, że kobita wzięła kredyt; no stało się, jeśli nie są to jakieś kosmiczne pieniądze i można pomóc to tym bardziej trzeba, żeby z 5 tyś nie rozrastało się do 25; ale bolałoby mnie życie ponad stan w takiej sytuacji.
Bo miedzy innymi o tym jest temat, że autorka sama niech sobie odmawia, choć i tak nie szaleje, a ze strony mamy poświęceń żadnych specjalnie nie widać. Bo autorka nie napisala w 1 poście, że mama pali.
No ale wiadomo, autorka kłamie, tylko po co tyle wpisów w temacie. Kłamie niech spada i nie zawraca głowy, prawda? Retoryczne.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:00
Stary 2013-08-26, 13:59   #404
201604181004
Konto usunięte

Poza tym dopiero teraz widzę że palenie to debilizm - 300 zł miesięcznie, na nic.

Mogłabym sobie za to: wykupić prywatne ubezpieczenie, wziąć komputer na raty, albo za całość wozić sobie codziennie na uczelnie tyłek samochodem, a ja w ramach oszczędności popylałam komunikacją miejską. pff ;-)
Stary 2013-08-26, 14:00   #405
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
- zgadzam się z tym, że ludzie są różni, jednak matki mi nie szkoda, szkoda mi dzieci- jak zawsze tam gdzie jest alkohol, bieda itp. - i dzieci muszą same sobie wszystko załatwić, ogarnąć itp. - w normalnych domach część rzeczy (nie tylko finansowych) dostają z domu. I nic mnie tak nie wkurza jak roszczeniowa matka, która piwkuje, pali, al ciągle jej mało. A do tego bierze kredyty z dziwnego powodu. I owszem- co innego pomoc od dziecka przyjąć, co innego żądań stałego opodatkowania z dochodów, gdy córka na dorobku. Gdy moja mama ciężko zachorowała, nasza pomoc dla niej była po prostu oczywista.
A już za nic nie rozumiem obarczania dziecka skutkami swoich własnych decyzji życiowych.
Trzmajmy sie faktow: matka o stala pomoc nie prosila. Autorka slyszala od osoby trzeciej, ze matka takiej pomocy by oczekiwala. Slyszala.
Ludzie sa rozni, jedni lepiej sytuowani, drudzy gorzej. Rozne sytuacje w zyciu widzialam i akurat kwestia zdrowia, o ktorej piszesz, choc bardzo wazna, nie jest jedyna, moim zdaniem, ktora powinna byc podstawa wsparcia finansowego w rzeczonej sytuacji.

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
niby tak polski znasz, niby tak logikę opanowałaś, a piszesz takie coś. gdzie niby Sauron pije, pali i pasie dzieci jak prosiaki? zasady używania porównań w języku polskim obowiązują chyba wszystkich tak samo...?
Czy Twoja wypowiedz moze byc jeszcze bardziej zenujaca?

Sauron byl najwiekszy zlem. Nie ma chyba gorszej matki niz pijaca, palaca i dzialajaca na szkode dziecka, ergo ta matka tez jest zlem. No, chyba, ze sie spodziewalas, ze matka armie orkow ma .

Piaskownica jak dla mnie, wiec dziekuje z gory za dalsza "konwersacje".

EOT
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 14:01   #406
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
kwestia mentalności, ja też uważam, że wesela to nie powinny być okazje do brania kredytów ale nie moja sprawa.
Poza tym mnie już by tak nie bolało, że kobita wzięła kredyt; no stało się, jeśli nie są to jakieś kosmiczne pieniądze i można pomóc to tym bardziej trzeba, żeby z 5 tyś nie rozrastało się do 25; ale bolałoby mnie życie ponad stan w takiej sytuacji.
Bo miedzy innymi o tym jest temat, że autorka sama niech sobie odmawia, choć i tak nie szaleje, a ze strony mamy poświęceń żadnych specjalnie nie widać.
No ale wiadomo, autorka kłamie, tylko po co tyle wpisów w temacie. Kłamie niech spada i nie zawraca głowy, prawda? Retoryczne.
Ha, no właśnie, życie ponad stan. I też nie rozumiem zarzutów o kłamstwo - pewne rzeczy są niespójne, ale na boga, dziwicie się? Ona podała tyle szczegółów z życia prywatnego, że bez problemu ktoś ze znajomych czy rodziny może ją znaleźć jeśli tylko zachce. A niektórzy chcieliby jeszcze jej PESEL żeby iść sprawdzić czy jest zameldowana oraz z jakiego tytułu pobiera zasiłek, no ludzie
Stary 2013-08-26, 14:03   #407
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Trzmajmy sie faktow: matka o stala pomoc nie prosila. Autorka slyszala od osoby trzeciej, ze matka takiej pomocy by oczekiwala. Slyszala.
co to zmienia?
słyszała od babki, z którą matka mieszka i z którą sama wiele lat mieszkała, usłyszeć od babki w tej sytuacji, że matka coś chce to jak usłyszeć bezpośrednio, nawet gorzej, bo wygląda to jak obrabianie dupy i usłyszenie od osób trzecich.
Stary 2013-08-26, 14:04   #408
motyla
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42459538]Czy Twoja wypowiedz moze byc jeszcze bardziej zenujaca?

Sauron byl najwiekszy zlem. Nie ma chyba gorszej matki niz pijaca, palaca i dzialajaca na szkode dziecka, ergo ta matka tez jest zlem. No, chyba, ze sie spodziewalas, ze matka armie orkow ma .

Piaskownica jak dla mnie, wiec dziekuje z gory za dalsza "konwersacje".

EOT[/QUOTE]

a czy Ty mogłabyś być kulturalniejsza?

ja wiem o co Ci chodziło i do czego zmierzałaś pisząc to zdanie. no ale sorry, po filologii jestem i wisi mi, czy mi uwierzysz czy nie, ale to śmieszne zdanie z Sauronem nie miało sensu z czysto językowego i logicznego punktu widzenia. przykro mi.

nie wiem, czy zauważyłaś, ale w tylko tym wątku już tylu osobom podziękowałaś za konwersacje, że właściwie nie powinnaś się już tu udzielać, chyba że chciałabyś prowadzić monolog.
Stary 2013-08-26, 14:09   #409
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Poza tym dopiero teraz widzę że palenie to debilizm - 300 zł miesięcznie, na nic.

Mogłabym sobie za to: wykupić prywatne ubezpieczenie, wziąć komputer na raty, albo za całość wozić sobie codziennie na uczelnie tyłek samochodem, a ja w ramach oszczędności popylałam komunikacją miejską. pff ;-)
gdzieś czytałam, że ponoć czynnik finansowy do rzucenia palenia ludzi motywuje najczęsciej.
No jest to spora kasa ale nie oceniam tego, jedni wydają na kosmetyki i balsamiki inni na fajki.
150 stron o 2wycieczce do zakopca, co to kogo obchodzi, jeśli matka rzeczywiście pali to taki łikendowy zakopiec za 200 zł przepala średnio co 3 tygodnie.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

a propos kredytów na fafniaste okazje, niektórzy biorą kredyty na prezenty gwiazdkowe, to jest dopiero hardkor.
Stary 2013-08-26, 14:10   #410
201604181004
Konto usunięte

Tyle że dla mnie wydawanie kasy na: paliwo, kosmetyki, nowe buty i inne rzeczy, są zrozumiałe. To są rzeczy materialne (nawet paliwo które się przepala - generuje wyższy dla nas komfort czy standard i nie ma związku z zachorowalnością na raka), kosmetyki, obuwie - to wszystko jest namacalne, jeśli ktoś wyda 1200 zł na torebkę, to nawet jeśli to debilizm, to wartość tej torebki nie pryska jak bańka mydlana (jak spalony papieros) tylko nieco się obniża. Mówię, palenie jest dla tych których na to stać. Mając 5 dzieci, kredyty na karku mieszkając na kupie z wujostwem i rodzicami - no to chyba obiektywnie nie trudno stwierdzić że nie bardzo stać.
Stary 2013-08-26, 14:11   #411
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
i co,sądzisz,że to całe pieniądze, które zarabia/ma do dyspozycji? skoro autorki nie ma cały czas na miejscu to nie wie, na co idzie cała kasa. matka mogła się hamować ze zbędnymi wydatkami przy córce.
Ach, wiec teraz spisek . Matka specjalnie udawala przy corce, a corka i tak w pare minut piszac posty dowiedziala sie prawdy .

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
no widzisz, ja potępiam - tzn. wszystko zalezy od sytuacji
sytuacja nr 1 - rodzic bierze kase od dziecka bez większych skrupułów, bo tak, bo wygodnie i komornik nie ściga, bo jak nie odda to dziecko i tak się nie odwróci; pieniędzy potrzebuje, fakt, ale nie jest w trudnej sytuacji losowej, ot - kto nie potrzebuje? każdy potrzebuje kasy, na życie na wakacje też, na fajki (inne przyjemności); rodzic nie czuje się zażenowany biorąc pieniądze, ba, uważa że mu się należą bo dziecku dobrze się powodzi więc dlaczego nie?

sytuacja nr 2 - rodzic znajduje się w trudnej losowej sytuacji, choroba lub inne nieszczęście, nie wymaga pomocy od dziecka, ale dziecko mu ja oferuje - tu jestem w stanie zrozumieć ze taką pomoc można przyjąć

syt. z wątku bardziej przypomina syt. nr 1
Jasne, masz do tego pelne prawo. Ja dalej uwazam tak jak Luba, ze autorka klamie i manipuluje. Nawet ostatnio pomagalam koledze w podobnej sprawie: matka tez przeszla transformacje; najpierw bylo okej, ale gdy sytuacja zaczela sie zaostrzac nagle zaczelo sie dziewczeciu przypominac, ze matka pije piwo dziennie i pali paczke dziennie. Opowiesc skonczyla sie na libacjach i glodnych dzieciach. Bylo zabawnie jak tutaj. Skonczylo sie alimentami dla matki, ale ubaw byl po pachy .

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Rozumiem, że dla Ciebie może to być drobna kwota, ale dla autorki najwyraźniej nie była - czy to trudno pojąć? Nie każdy może wywalić ot, tak 200 zł, podarować komuś na wieczne nieoddanie.
Rozumiem Twoje stanowisko doskonale. Dochodzimy tu jednak do tematu niegospodarnosci, ktory rowniez wytknela Luba. Nie bede sie powtarzac zatem, ale jak bede miec komputer pod reka to chetnie podlinkuje jej posty jesli mialabys ochote je przeczytac . Niestety Windows uznal, ze kopiowanie linkow to juz za duzy luksus i mi sie w pupie poprzewraca od dobrobytu .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 14:14   #412
motyla
Zakorzenienie

niegospodarność matki - olać i wspomóc matkę pieniążkiem

niegospodarność Autorki - zgnoić i nazwać kłamczuchą

boskie
Stary 2013-08-26, 14:15   #413
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
No kurcze byłam ostatnio na weselu i muszę stwierdzic, ze na ten cel poszło ok 1300 zł, jak nie wiecej. Podstawowe zakupy dla mnie dzieci, partnera, paliwo, kwiaty, fryzjer(nie mowie o wymyslnych fryzurach, ale podciecie włosów, grzywki), zafarbowanie odrostów, kasa dla młodych, no idzie multum kasy.
Ja też byłam ostatnio na weselu, poszła mi stówa na prezent, który kupiliśmy wspólnie z partnerem. Wedle stawu grobla, facet założył garnitur a ja moją dyżurną sukienkę i tyle. Fryzjer? No, ja się potrafię sama uczesać i pofarbować. Więc jak dla mnie kwoty, które podajesz są naprawdę z kosmosu.
Cytat:
Przepraszam bardzo, czy wy chodzicie na wesela jak obdartusy w starych sukienkach, obdartych butach? Wkładacie 50 zł w koperte i heja? Jakie pokazywanie sie masz na mysli? Zarobki w tym kraju sa nieadekwatne do wydatków i tyle, wiec co ma do tego jakies pokazywanie sie? Ciezko zrozumiec, ze ktos nie chce wygladac przy rodzinie jak ostatnia fujara? Co innego gdyby matka brała tysiac kredytów na jakies niepotrzebne rzeczy, alkohol, setna sukienke, czy bizuterie, czy na kochanka.
Aha, czyli jak ktoś nie drepcze do fryzjera i do Deni Cler przed każdą imprezą oznacza, że wybiera się w starej sukience i "obdartych butach"? No proszę Cię... nikt rozsądny nie zaciągnie kredytu, żeby się wysztafirować na imprezę i naładować koperty!
Cytat:
Uwazam, ze straszna z Ciebie autorka liczykrupa, 200 zł to naprawde nie majątek, zebys miała nad nimi płakać i powinnas była pozyczyc matce, trochę smieszne ze wyleciałas z 50 złotymi. 50 zł to jeden wypad po bułki, masło, cos do picia i cos do tych bułek, ewentualnie jeszcze zupka.
Chyba nigdy nie byłaś w Biedronce. Ja tam całkiem konkretne zakupy robię i za 25 złotych, a co dopiero za 50.
Stary 2013-08-26, 14:15   #414
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Tyle że dla mnie wydawanie kasy na: paliwo, kosmetyki, nowe buty i inne rzeczy, są zrozumiałe. To są rzeczy materialne (nawet paliwo które się przepala - generuje wyższy dla nas komfort czy standard i nie ma związku z zachorowalnością na raka), kosmetyki, obuwie - to wszystko jest namacalne, jeśli ktoś wyda 1200 zł na torebkę, to nawet jeśli to debilizm, to wartość tej torebki nie pryska jak bańka mydlana (jak spalony papieros) tylko nieco się obniża. Mówię, palenie jest dla tych których na to stać. Mając 5 dzieci, kredyty na karku mieszkając na kupie z wujostwem i rodzicami - no to chyba obiektywnie nie trudno stwierdzić że nie bardzo stać.
ale ja myslę chyba tak samo.
Wg mnie buty czy torebka też są ważne, nie po to, by zadawać szyku na spotkaniach z koleżankami, ale np. dlatego, że aby znaleźć zatrudnienie też trzeba wyglądać, a nie przyjść ze siatą pod pachą. No i taka torebka może posłużyć dobrych iles lat. Tak jak nie postrzegam posiadania samochodu jako ''luksusu'', bo pozwala zaoszczędzić kupę czasu nie mówiąc o tym, że niektorym ludziom w ogóle do pracy dojechać (nie mam na myśli aut za xtysięcy z salonu tylko bardziej złomki na gazie ).

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:21
Stary 2013-08-26, 14:17   #415
aaabbbcccd
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki wszystkim tak tak, ja dokładnie takie samo postanowienie mam - tyle co bym przepaliła, tyle odkładam (dlatego ostatnio na wizażu pytałam się o konto oszczędnościowe i założyłam takowe ) dla mnie palenie jest dla ludzi którym się bóg-wie jak przelewa. Kto normalny wydaje 300 zł miesięcznie na alkohol? Chyba biznesmeni pijący fajne koniaczki. Przeciętny Kowalski nie. Poza tym, niezdrowo.
Ja na szczęście jeszcze mam trochę czasu nim chrześniak weźmie ślub (w przybliżeniu minimum 12 lat a maksimum bez ograniczeń ) ale mam nadzieję że będzie mnie stać by mu dać jak najwięcej - a jak nie będzie stać, to co? Mój chrzestny całe życie ma problemy i nie dostawałam od niego prawie nic, ale liczył się gest. Chrzestna na urodziny dawała mi stówkę, a on mi dawał czekoladę, puzzle. Ale dawał. Przychodził. Widywał się ze mną, pomagał itp. Nie wyobrażam sobie żeby brał kredyt na mój ślub, w łeb bym się stuknęła i te kasę oddała - ja nie rozumiem takich ludzi. Na wesele jak kogoś stać, to je robi by się pobawić z bliskimi, a jeśli ktoś ma ochotę dać prezent to tylko miło z jego strony. Ale brania kredytu żeby komuś coś dać, to dla mnie nieporozumienie. Ja z zasady nie robię rzeczy na które mnie nie stać.

Nie wiem autorko wątku, a jak mama reaguje np na twoje sugestie odnośnie podreperowania domowego budżetu np rzuceniem palenia czy rozłożeniem kredytu na bardziej spłacalne raty?

I jeszcze w dodatku zważając na to, że ten jej chrześniak ma kilka firm i naprawdę bardzo dobrze mu się wiedzie, i to czy mama dałaby mu 500 złtych czy 5 tys (które dała) nie zorbiłoby mu dużej różnicy

Nie ma szans, żeby przestała palić, nawet nigdy nie próbowała, ona po prostu musi zapalić i kropka. Próbowała rozłożyć jakoś kredyt, ale bank odmówił.
aaabbbcccd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 14:18   #416
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nawet ostatnio pomagalam koledze w podobnej sprawie: matka tez przeszla transformacje; najpierw bylo okej, ale gdy sytuacja zaczela sie zaostrzac nagle zaczelo sie dziewczeciu przypominac, ze matka pije piwo dziennie i pali paczke dziennie. Opowiesc skonczyla sie na libacjach i glodnych dzieciach. Bylo zabawnie jak tutaj. Skonczylo sie alimentami dla matki, ale ubaw byl po pachy .
ale Ty ciągle wtrącasz jaka to nie jesteś wspaniała, w związku z czym znasz i ciężką stronę życia, tudzież podpierasz się praktyką zawodową, jak to inni się nie nakłamali a nie mieli racji.

Tylko, że teraz jesteś w internecie , wszystko co piszesz może być totalnie zmyślone , więc to nie są żadne argumenty w tej dyskusji.

A Luba też uznała autorkę za kłamczuchę, między innymi dlatego, że jej sąsiedzi we trójkę za 1300 euro żyją w dobrobycie po nos. Podczas gdy przyszły inne i potwierdziły słowa autorki, że w kraju, w którym przebywa na wojażach, 800euro na miesiąc dupy nie urywa.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:20
Stary 2013-08-26, 14:19   #417
madana
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze w dodatku zważając na to, że ten jej chrześniak ma kilka firm i naprawdę bardzo dobrze mu się wiedzie, i to czy mama dałaby mu 500 złtych czy 5 tys (które dała) nie zorbiłoby mu dużej różnicy

Nie ma szans, żeby przestała palić, nawet nigdy nie próbowała, ona po prostu musi zapalić i kropka. Próbowała rozłożyć jakoś kredyt, ale bank odmówił.
- przepraszam, czy ja dobrze zrozumiałam, może ty się pomyliłaś: matka dała 5 tyś. zł. w kopertę na ślub chrześniaka?
Stary 2013-08-26, 14:25   #418
aaabbbcccd
Raczkowanie

Cytat:
- przepraszam, czy ja dobrze zrozumiałam, może ty się pomyliłaś: matka dała 5 tyś. zł. w kopertę na ślub chrześniaka?
Tak, mama tyle dała, ale jaki kredyt zaciągneła to nie mam pojęcia, bo nie wiem, czy miała może coś już odłożone na tę okazję, czy nic, llub czy wzięła jeszcze więcej, własnie na kreacje weselne dla wszytskich - nie mam pojęcia, jak wysoka była pożyczka, ale w kopercie było 5 tysięcy.
aaabbbcccd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 14:27   #419
201604181004
Konto usunięte

;-p

Nie wiem po co dalsza rozmowa. Ktoś kto rocznie przepala z 4 tysiące, ktoś kto na imprezki daje prezenty po 5 tysięcy a potem wisi córce na szyi, w ogóle wtf kosmos
Stary 2013-08-26, 14:27   #420
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, mama tyle dała, ale jaki kredyt zaciągneła to nie mam pojęcia, bo nie wiem, czy miała może coś już odłożone na tę okazję, czy nic, llub czy wzięła jeszcze więcej, własnie na kreacje weselne dla wszytskich - nie mam pojęcia, jak wysoka była pożyczka, ale w kopercie było 5 tysięcy.
- o to pani ma gest Wiem, że wielu rzeczy nie muszę rozumieć, to jedna z takich

A ja myślałam, że byliśmy hojni z 1000 zł. w kopertę na ślubie męża chrześnicy - a młodzi bardzo, bardzo ładnie dziękowali

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:29
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości