|
|
#391 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
Cytat:
- kredytu na 18 nie ogarniam zupełnie. Cytat:
A już za nic nie rozumiem obarczania dziecka skutkami swoich własnych decyzji życiowych. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-08-26 o 13:38 |
||
|
|
|
|
#392 |
|
Konto usunięte
|
Zaoszczedzilam juz 1000 zl na rzuceniu palenia ;-) nie wierze ze ktos jest biedny i tyle pali. To nawet ludziom bogatym (nie mowie o sobie
) szkoda kasy jak policza ile przedymili i jak mogliby to pomnozyc.---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- I tez nie rozumiem wkladania bog wie ile w koperte. Para mloda nie spodziewa sie po mnie tysiaka. No po prostu noe
|
|
|
|
|
#393 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#394 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]
Juz zreszta wiemy, ze matka to niczym Sauron jest: pije, pali, pasie dzieci jak prosiaki. Szkoda, ze w swym okropienstwie jeszcze na alimenty od corki nie wpadla. Dziwne, nie? W koncu taka pazerna i zadajaca pieniedzy. Ty bys nie wziela pieniedzy od dziecka. Linka by nie wziela, moja mama by nie wziela. Ludzie sa jednak rozni. W pracy stykam sie z roznymi ludzmi. Robie tez paczki do domow dziecka, wspieram rodzinne domy dziecka i tez rozne historie tam slyszalam. Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma. Nie uwazam, aby trzeba ich bylo za to potepiac.[/QUOTE] Wcale nie dziwne, cwana jest ale już nie głupia ![]() I nie wiem co mają do tego wszystkiego jakieś domy dziecka i takie inne, piszesz o tej matce jakby była biedną zahukaną istotką a jest totalnie inaczej, żadna krzywda jej się nie dzieje, jest sprawna, stosunkowo młoda, jej dzieci to nie pasożyty. |
|
|
|
|
#395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, ze wiedziałam,do czego się dokładamy.A rzucenia palenia- gratuluję - nie tylko zdrowia nie rujnujesz, ale widzisz konkretne oszczędności Moja koleżanka miała skarbonkę, do której przez rok wrzucała dokładnie tyle, ile na fajki wydawała- w szoku była, ile nazbierała
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-08-26 o 13:42 |
|
|
|
|
|
#396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam też teściów, pożyczyliśmy 35 tys. potrzebowali. Nie oddali do tej pory i raczej nie oddadzą, co powiesz ? ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- p.s. matka autorki też nie oddaje (chyba ze nie doczytałam czegoś)
|
|
|
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849] (...) Juz zreszta wiemy, ze matka to niczym Sauron jest: pije, pali, pasie dzieci jak prosiaki. (...) [/QUOTE]
niby tak polski znasz, niby tak logikę opanowałaś, a piszesz takie coś. gdzie niby Sauron pije, pali i pasie dzieci jak prosiaki? zasady używania porównań w języku polskim obowiązują chyba wszystkich tak samo...? |
|
|
|
|
#398 | ||||
|
.
|
Cytat:
![]() taki rodzic jak matka autorki nie ma szans na alimenty na siebie. Cytat:
Cytat:
matka ma kasę, którą przewala na papierosy i alkohol. niektórzy nawet jak nie są w potrzebie to żądają kasy, bo zawsze może się przydać. Cytat:
poza tym mama autorki wcale taka cudowna nie była jak znikała na całe noce. ;] [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456878]Skoro raz autorka pisze, ze nie wie, co matka robi z kasa a pare postow pozniej juz jest pewna, ze mnostwo pali i pije to chyba nie trzeba byc wrozka, aby sie domyslic, ze zmysla. Czytaj uwazniej posty.[/QUOTE] i co,sądzisz,że to całe pieniądze, które zarabia/ma do dyspozycji? skoro autorki nie ma cały czas na miejscu to nie wie, na co idzie cała kasa. matka mogła się hamować ze zbędnymi wydatkami przy córce.
|
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]
Ty bys nie wziela pieniedzy od dziecka. Linka by nie wziela, moja mama by nie wziela. Ludzie sa jednak rozni. W pracy stykam sie z roznymi ludzmi. Robie tez paczki do domow dziecka, wspieram rodzinne domy dziecka i tez rozne historie tam slyszalam. Ludzie sa rozni i jestem w stanie zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy pomoc finansowa od dzieciaka przyjma. Nie uwazam, aby trzeba ich bylo za to potepiac.[/QUOTE] no widzisz, ja potępiam - tzn. wszystko zalezy od sytuacji sytuacja nr 1 - rodzic bierze kase od dziecka bez większych skrupułów, bo tak, bo wygodnie i komornik nie ściga, bo jak nie odda to dziecko i tak się nie odwróci; pieniędzy potrzebuje, fakt, ale nie jest w trudnej sytuacji losowej, ot - kto nie potrzebuje? każdy potrzebuje kasy, na życie na wakacje też, na fajki (inne przyjemności); rodzic nie czuje się zażenowany biorąc pieniądze, ba, uważa że mu się należą bo dziecku dobrze się powodzi więc dlaczego nie? sytuacja nr 2 - rodzic znajduje się w trudnej losowej sytuacji, choroba lub inne nieszczęście, nie wymaga pomocy od dziecka, ale dziecko mu ja oferuje - tu jestem w stanie zrozumieć ze taką pomoc można przyjąć syt. z wątku bardziej przypomina syt. nr 1
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-08-26 o 13:57 |
|
|
|
|
#400 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak tak, ja dokładnie takie samo postanowienie mam - tyle co bym przepaliła, tyle odkładam (dlatego ostatnio na wizażu pytałam się o konto oszczędnościowe i założyłam takowe Ja na szczęście jeszcze mam trochę czasu nim chrześniak weźmie ślub (w przybliżeniu minimum 12 lat a maksimum bez ograniczeń ) ale mam nadzieję że będzie mnie stać by mu dać jak najwięcej - a jak nie będzie stać, to co? Mój chrzestny całe życie ma problemy i nie dostawałam od niego prawie nic, ale liczył się gest. Chrzestna na urodziny dawała mi stówkę, a on mi dawał czekoladę, puzzle. Ale dawał. Przychodził. Widywał się ze mną, pomagał itp. Nie wyobrażam sobie żeby brał kredyt na mój ślub, w łeb bym się stuknęła i te kasę oddała - ja nie rozumiem takich ludzi. Na wesele jak kogoś stać, to je robi by się pobawić z bliskimi, a jeśli ktoś ma ochotę dać prezent to tylko miło z jego strony. Ale brania kredytu żeby komuś coś dać, to dla mnie nieporozumienie. Ja z zasady nie robię rzeczy na które mnie nie stać. Nie wiem autorko wątku, a jak mama reaguje np na twoje sugestie odnośnie podreperowania domowego budżetu np rzuceniem palenia czy rozłożeniem kredytu na bardziej spłacalne raty? |
|
|
|
|
|
#401 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#402 | |
|
sissy that walk
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]Kredyty byly zlym pomyslem. Tak samo zlym jak wycieczki.[/QUOTE]
Nie, nie. Na kredyty matki nie stać. Na wycieczkę jej córkę było stać. [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42458849]ta teraz stroi fochy, ma problem, aby ja wesprzec drobna kwota.[/QUOTE] Rozumiem, że dla Ciebie może to być drobna kwota, ale dla autorki najwyraźniej nie była - czy to trudno pojąć? Nie każdy może wywalić ot, tak 200 zł, podarować komuś na wieczne nieoddanie.
|
|
|
|
#403 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym mnie już by tak nie bolało, że kobita wzięła kredyt; no stało się, jeśli nie są to jakieś kosmiczne pieniądze i można pomóc to tym bardziej trzeba, żeby z 5 tyś nie rozrastało się do 25; ale bolałoby mnie życie ponad stan w takiej sytuacji. Bo miedzy innymi o tym jest temat, że autorka sama niech sobie odmawia, choć i tak nie szaleje, a ze strony mamy poświęceń żadnych specjalnie nie widać. Bo autorka nie napisala w 1 poście, że mama pali. No ale wiadomo, autorka kłamie, tylko po co tyle wpisów w temacie. Kłamie niech spada i nie zawraca głowy, prawda? Retoryczne. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-26 o 14:00 |
|
|
|
|
|
#404 |
|
Konto usunięte
|
Poza tym dopiero teraz widzę że palenie to debilizm - 300 zł miesięcznie, na nic.
Mogłabym sobie za to: wykupić prywatne ubezpieczenie, wziąć komputer na raty, albo za całość wozić sobie codziennie na uczelnie tyłek samochodem, a ja w ramach oszczędności popylałam komunikacją miejską. pff ;-) |
|
|
|
|
#405 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ludzie sa rozni, jedni lepiej sytuowani, drudzy gorzej. Rozne sytuacje w zyciu widzialam i akurat kwestia zdrowia, o ktorej piszesz, choc bardzo wazna, nie jest jedyna, moim zdaniem, ktora powinna byc podstawa wsparcia finansowego w rzeczonej sytuacji. Cytat:
Sauron byl najwiekszy zlem. Nie ma chyba gorszej matki niz pijaca, palaca i dzialajaca na szkode dziecka, ergo ta matka tez jest zlem. No, chyba, ze sie spodziewalas, ze matka armie orkow ma .Piaskownica jak dla mnie, wiec dziekuje z gory za dalsza "konwersacje". EOT |
||
|
|
|
|
#406 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#407 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
słyszała od babki, z którą matka mieszka i z którą sama wiele lat mieszkała, usłyszeć od babki w tej sytuacji, że matka coś chce to jak usłyszeć bezpośrednio, nawet gorzej, bo wygląda to jak obrabianie dupy i usłyszenie od osób trzecich. |
|
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42459538]Czy Twoja wypowiedz moze byc jeszcze bardziej zenujaca?
Sauron byl najwiekszy zlem. Nie ma chyba gorszej matki niz pijaca, palaca i dzialajaca na szkode dziecka, ergo ta matka tez jest zlem. No, chyba, ze sie spodziewalas, ze matka armie orkow ma .Piaskownica jak dla mnie, wiec dziekuje z gory za dalsza "konwersacje". EOT[/QUOTE] a czy Ty mogłabyś być kulturalniejsza? ja wiem o co Ci chodziło i do czego zmierzałaś pisząc to zdanie. no ale sorry, po filologii jestem i wisi mi, czy mi uwierzysz czy nie, ale to śmieszne zdanie z Sauronem nie miało sensu z czysto językowego i logicznego punktu widzenia. przykro mi. nie wiem, czy zauważyłaś, ale w tylko tym wątku już tylu osobom podziękowałaś za konwersacje, że właściwie nie powinnaś się już tu udzielać, chyba że chciałabyś prowadzić monolog. |
|
|
|
|
#409 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() No jest to spora kasa ale nie oceniam tego, jedni wydają na kosmetyki i balsamiki inni na fajki. 150 stron o 2wycieczce do zakopca, co to kogo obchodzi, jeśli matka rzeczywiście pali to taki łikendowy zakopiec za 200 zł przepala średnio co 3 tygodnie. ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- a propos kredytów na fafniaste okazje, niektórzy biorą kredyty na prezenty gwiazdkowe, to jest dopiero hardkor.
|
|
|
|
|
|
#410 |
|
Konto usunięte
|
Tyle że dla mnie wydawanie kasy na: paliwo, kosmetyki, nowe buty i inne rzeczy, są zrozumiałe. To są rzeczy materialne (nawet paliwo które się przepala - generuje wyższy dla nas komfort czy standard i nie ma związku z zachorowalnością na raka), kosmetyki, obuwie - to wszystko jest namacalne, jeśli ktoś wyda 1200 zł na torebkę, to nawet jeśli to debilizm, to wartość tej torebki nie pryska jak bańka mydlana (jak spalony papieros) tylko nieco się obniża. Mówię, palenie jest dla tych których na to stać. Mając 5 dzieci, kredyty na karku mieszkając na kupie z wujostwem i rodzicami - no to chyba obiektywnie nie trudno stwierdzić że nie bardzo stać.
|
|
|
|
|
#411 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Matka specjalnie udawala przy corce, a corka i tak w pare minut piszac posty dowiedziala sie prawdy .Cytat:
.Cytat:
. Niestety Windows uznal, ze kopiowanie linkow to juz za duzy luksus i mi sie w pupie poprzewraca od dobrobytu |
|||
|
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
niegospodarność matki - olać i wspomóc matkę pieniążkiem
niegospodarność Autorki - zgnoić i nazwać kłamczuchą boskie
|
|
|
|
|
#413 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wedle stawu grobla, facet założył garnitur a ja moją dyżurną sukienkę i tyle. Fryzjer? No, ja się potrafię sama uczesać i pofarbować. Więc jak dla mnie kwoty, które podajesz są naprawdę z kosmosu. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja tam całkiem konkretne zakupy robię i za 25 złotych, a co dopiero za 50. ![]()
|
|
|
|
#414 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wg mnie buty czy torebka też są ważne, nie po to, by zadawać szyku na spotkaniach z koleżankami, ale np. dlatego, że aby znaleźć zatrudnienie też trzeba wyglądać, a nie przyjść ze siatą pod pachą. No i taka torebka może posłużyć dobrych iles lat. Tak jak nie postrzegam posiadania samochodu jako ''luksusu'', bo pozwala zaoszczędzić kupę czasu nie mówiąc o tym, że niektorym ludziom w ogóle do pracy dojechać (nie mam na myśli aut za xtysięcy z salonu tylko bardziej złomki na gazie ).
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-26 o 14:21 |
|
|
|
|
|
#415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jeszcze w dodatku zważając na to, że ten jej chrześniak ma kilka firm i naprawdę bardzo dobrze mu się wiedzie, i to czy mama dałaby mu 500 złtych czy 5 tys (które dała) nie zorbiłoby mu dużej różnicy Nie ma szans, żeby przestała palić, nawet nigdy nie próbowała, ona po prostu musi zapalić i kropka. Próbowała rozłożyć jakoś kredyt, ale bank odmówił. |
|
|
|
|
|
#416 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tylko, że teraz jesteś w internecie , wszystko co piszesz może być totalnie zmyślone , więc to nie są żadne argumenty w tej dyskusji.A Luba też uznała autorkę za kłamczuchę, między innymi dlatego, że jej sąsiedzi we trójkę za 1300 euro żyją w dobrobycie po nos. Podczas gdy przyszły inne i potwierdziły słowa autorki, że w kraju, w którym przebywa na wojażach, 800euro na miesiąc dupy nie urywa.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-26 o 14:20 |
|
|
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#418 |
|
Raczkowanie
|
Tak, mama tyle dała, ale jaki kredyt zaciągneła to nie mam pojęcia, bo nie wiem, czy miała może coś już odłożone na tę okazję, czy nic, llub czy wzięła jeszcze więcej, własnie na kreacje weselne dla wszytskich - nie mam pojęcia, jak wysoka była pożyczka, ale w kopercie było 5 tysięcy.
|
|
|
|
|
#419 |
|
Konto usunięte
|
;-p
Nie wiem po co dalsza rozmowa. Ktoś kto rocznie przepala z 4 tysiące, ktoś kto na imprezki daje prezenty po 5 tysięcy a potem wisi córce na szyi, w ogóle wtf kosmos
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że wielu rzeczy nie muszę rozumieć, to jedna z takich ![]() A ja myślałam, że byliśmy hojni z 1000 zł. w kopertę na ślubie męża chrześnicy - a młodzi bardzo, bardzo ładnie dziękowali
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-08-26 o 14:29 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

.

Tym bardziej, ze wiedziałam,do czego się dokładamy.

Wedle stawu grobla, facet założył garnitur a ja moją dyżurną sukienkę i tyle. Fryzjer? No, ja się potrafię sama uczesać i pofarbować. Więc jak dla mnie kwoty, które podajesz są naprawdę z kosmosu.