|
|
#421 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
Cytat:
Dziwne rzeczy piszecie. Matce się NALEŻY, bo wychowała? Z tego, co tu wyczytałam, to nie wychowywała, tylko balowała. Oczywiście, kocha Cię, Autorko - każda mama kocha swoje dzieci - ale nie jesteś żywą lokatą; nie utrzymuje się ani nie kształci dzieci żeby potem ta kasa się zwróciła. Jesteś żywym, samodzielnym człowiekiem i nie można od Ciebie wymagać takich rzeczy. Wspomożenie finansowe to nie jest coś, co można na kimś wymóc szantażem emocjonalnym
|
|
|
#422 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tam oj tam, autorko wiesz, że to że dopisałas o 5 tysiach to na bank kolejne kłamstwo a to dlatego, że naczelny prawnik wizażu w swojej praktyce spotyka się z kłamstwami(dziwne, normalnie szok!
) a Lubej koleżanka żywopłot obok żyje za 1300 z dzieciakiem i mężem![]() Także już się nie wysilaj ![]() ps. oczywiście to ironia. Autorko dla mnie Twoja matka to jakaś parodia, czy też jej zachowanie. Żałosne to najłagodniejsze określenie na to co wyprawia. |
|
|
|
|
#424 |
|
Zadomowienie
|
Nie rozumiem, czemu dorosła córka ma utrzymywać całą tę rodzinkę dopóki oni wszyscy nie wydorośleją i nie usamodzielnią się.
Czemu ta matka narobiła sobie czworo dzieci, skoro nie ma na to środków? Czy nasze państwo musi robić ludziom sieczkę z mózgu? Czy nie można refundować antykoncepciuchów?
|
|
#425 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
A może to zależy do rejonu kraju, ile daje się w kopercie? U mnie - 1 tyś. to porządna koperta, ale mogę się mylić
Naprawdę o różnych ślubach słyszałam, ale o 5 tyś. w kopertę nie (mówię o ślubach tzw. zwykłych ludzi, nie świata celebryckiego lub bardzo bogatych).
|
|
|
|
|
#427 |
|
Zadomowienie
|
Jest mama jest chrzestną. W bardziej katolickich częściach Polski to duże zobowiązanie.
|
|
#428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Takie prezenty były na weselu mojej super hiper bogatej ciotki, jej rodzice dali samochód, a i pewnie w kopertach dostawała spokojnie tyle kasy ale to są bardzo zamożni ludzie a nie matka, z 4 dzieci, która musi na to brać kredyty Dla mnie to obłęd jakiś. |
||
|
|
|
|
#429 |
|
Ha ha ha ha ha
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42457327]Dobra, ja zyje w Polsce i mowie po polsku. Interpretuje tez posty zgodnie z zasadami i znajomoscia jezyka polskiego i, co oczywiste, logiki. Widac, ze to niezbyt popularne.
Nie mam pojecia jak mozna w ogole tak dyskutowac? Nawet dziecko w podstawowce zobaczyloby w tych postach niescislosc, bo nawet i ono logiczne banaly ma juz na matematyce. [/QUOTE] Lubisz dosrywać ludziom pod przykrywką kulturalnej rozmowy, co?
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A praktycznie większość czasu żyłam na wsi, gdzie powiedzenie "zastaw, a postaw się" wciąż żyje. I tysiąc to już naprawdę maks. |
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- w końcu 'z tego słynie'
|
|
|
#432 | ||
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#433 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#434 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
((U mnie skromna koperta to 100-200 zł, standard to ok 300-400, dobra koperta powyżej tego co jest za talerzyk, 1000 zł to już jest łieąłęąęłąęa edit: w mojej rodzinie jest tak, że nawet jak kogoś stać dać i 10 tysięcy, to tego nie robi bo a) nie wypada dać więcej niż rodzice b) to że ktoś jest bogaty nie znaczy że szasta forsą c) mam wrażenie że im człowiek bogatszy (np ma własną firmę) tym bardziej liczy się z pieniądzem d) mam również wrażenie że im człowiek bogatszy tym bardziej leje na "zastaw się a postaw sie" i daje standardowe, normalne kwoty a nie 4-5 cyfrowe
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-08-26 o 15:01 |
||
|
|
|
|
#435 |
|
Ha ha ha ha ha
|
Spoko, zaraz się dowiesz, że autorka kłamie
|
|
|
#436 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4246066 6]Matka mojego TŻta dała swojemu chrześniakowi 5000zł w prezencie, a tutaj z tego co widzę też chodzi o chrześniaka. Dla mnie nic niespotykanego
[/QUOTE]A brała na to kredyt też? ![]() ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- |
|
|
|
|
#438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie w ogóle strasznie śmieszy to tłumaczenie, że Autorka ma na swoje przyjemności (weekend w zakopcu, wow!), a biednej potrzebującej matce nie pomoże. I nie rozumiem, dlaczego codzienne przyjemności matki (fajki i piwo) są ważniejsze niż jednorazowa przyjemność córki, że to aż trzeba kilkanaście stron wypominać Autorce. A Autorka moim zdaniem nie ma się co uważać za wyrodną córkę. Jak przyjeżdża to pieniądze daje, prezenty robi, a matce nikt nie kazał robić sobie 5 dzieci, z czego 4 z alkoholikiem. Dzieci nie są po to, żeby całe życie pokutować za błędy rodziców.
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
W cuda wierzysz?
![]() Cytat:
|
|
|
#440 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Oszczerstwa!!
|
|
|
|
#441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja to sie dziwie, ze Jamestown ma jeszcze nadal latke wielkiego znawy prawnika na forum. ja widze w jej postach jedynie chec skanalizowania swoich frustracji oraz budowania swojego image prawie-ze-nowojorskiej bizneswoman. nie wiem jak inaczej odbierac posty, w ktorych wymienia nawet nominalnie wartosc prezentow dla matki. ze-nu-ja-ce (cytujac klasyka )Autorko - nie daj w sobie wzbudzic poczucia winy w wyniku zwyklego szantazu emocjonalnego. dbaj o swoje interesy (pieniadze) a tym samym przyszlosc, zebys nigdy nie 'odziedziczyla biedy' (tj. nie tylko braku funduszy ale i lekkiego podejscia wobec pieniedzy i wobec pomocy innych). powodzenia w rozkrecaniu wlasnego biznesu! |
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
ja osobiscie uwazam, ze nie tylko dziewczyna moze, ale powinna jezdzic na wycieczki, a ten weekend w Zakopanem, to czemu tak krotko - fajnie tez wziasc sprzet i pojsc w jakas trase. Nie wiem czemu oni uwazaja, ze weekend im wystarczy, skoro chlopak pracuje i zarabia a ona ma jakis tam regularny dochod, a jako prowiant mogli wziasc zwykle kanapki czy herbate do termosu bez szastania po najlepszych restauracjach, to nie sa jakies szalone koszty. Kiedy maja chodzic po gorach jak nie teraz kiedy sa mlodzi i zdrowi?
Poza tym wszystko przedstawione jest w taki sposob, ze ja sie nie dziwie, ze jest pelno nieporozumien i wiele osob nie rozumie. Mi sie zarzuca analfabetyzm, bo nie wiem co autorka ma na mysli. A glowny problem z matka, to problem z komunikacja, nie z kasa, przeciez nie przyjdzie Cie okrasc do tej Holandii czy nie zalozy sprawy w sadzie o alimenty. Zreszta gdyby nawet to sam sad doradza domyslnie ugody. Wiec ja tez radze pogadac i ustalic rozne sprawy, przeciez znacie sie tyle lat i pewne rzeczy powinny byc dawno ustalone, sytuacja z opisu nie jest chyba swieza czy zaraz po znacznych zmianach. Zagranica jestes juz jakis czas z tego co piszesz, matka ma 4 dzieci od dawna, wiec powinno byc to dogadane, a tymczasem odbywa sie stale wyciaganie spod dywana jakis brudow i pretensji. |
|
|
|
|
#444 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym nie dawala a to dlatego ze:
- matka nie prosi tylko uwaza ze jej sie nalezy - robi cyrki, rzuca 50 zl - jakby potrzebowala to i tyle by wziela - jest niewdzieczna, zarzuca ci ze kombinujesz itp - wydaje na papierosy (a i piwo sie gdzies przewinelo) - bierze idiotyczne kredyty - nie stac jej na drogie prezenty to jej nie stac, dlaczego kto inny ma za to placic? - z tego co autorka pisze to matka z niej kiepska Gdyby moja mama potrzebowala to oddalabym jej wszystkie oszczednosci ale tylko dlatego ze wiem ze nie jest zadnym utracjuszem tylko rozsadna kobieta, jezeli znalazla by sie w ciezkiej sytuacji to pewnie malo byloby w tym jej winy. Ale postawa matki autorki jest zalosna i tyle. Ewentualnie niech robi zakupy do domu jak przyjedzie albo kupi rodzenstwu co potrzebne i nie przyklada reki do kredytu ani do jej zbytkow. |
|
|
|
|
#445 | ||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Przecież i tak wszyscy wiedzą jak jest, co, nikt nie ma pojęcia w rodzinie, czy ciotka jest przy kasie czy sie lansuje czy też żaden lans jej nie pomoże? No akurat. Ale na pewno nie ładowalabym się w takie akcje ryzykując, ze dzieci zostaną bez butow na zimę np. No może bym się ładowała, nie wiem, zawsze przecież człowiek może zmienić zdanie..., ale nie rozumiem trochę takiego ładowania się i lamentów, że się nie ma. No jak się wydało to się za bardzo nie ma, to chyba trochę na wzór tej reklamy pewnego banku i konta oszczędnościowego? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mnie to rura, czy autorka ściemnia czy nie; jeśli ściemnia i wątek jest bajką to co by nie pisać i tak nie ma to najmniejszego znaczenia, jeśli mówi prawdę to trudno traktować ją jako samolubnego potfora a mamę wzór cnót. Tak czy siak i tak nic tu się nie zmienia, co dalej zrobi autorka to jej sprawa. Pod względem nowości z gatunku ''czego się dziś nauczyłeś'' poznaliśmy takie pojęcia jak Voldemort, Tolkien i Sauron; i to by było na tyle. I jakoś Luba powiedziala co myślała, pogadała chwilę i poszła , Mineralka uznała, że 8stów to sporo i też specjalnie nie grzmi o tym wkółko; żadna nie miała misji niezmordowanie wmawiać reszcie, że są idiotami i nie umieją myśleć ani chwalić sie robieniem paczek.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-26 o 15:56 |
||||||
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
A może to szczebelek?
|
|
#447 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(przy okazji wesela z drugiej strony)
|
|
|
#449 |
|
Ha ha ha ha ha
|
|
|
|
#450 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Częściej słyszałam, że ktoś nie idzie na wesele, bo nie ma kasy. Chrzestni standardowo dawali ten 1000 i to już było o wiele więcej niż reszta gości.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

((
Oszczerstwa!!