|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
podobają się bo się do nich uśmiecha![]() Też łykamy Actiferol 30 mg od miesiąca, muszę się wybrać na kontrolę morfologii ale nie mogę się zebrać (strasznie płakał), niemniej widać, że jest lepiej - ma super apetyt, kolorki i waga ruszyła. Kuracja ma trwać 3 miesiące. Teraz waży 6700 i tak jak u Ciebie stanął na 5900 i nie mógł ruszyć ale on jadł naprawdę niewiele, ja myślałam, że to te upały, rehabilitantka nam podpowiedziała, żeby zrobić morfologię, ja się nie domyśliłam. Ale muszę przyznać , że miałam złote dziecko , spał i spał a teraz to rozrabia . Na wakacjach tak nam dał popalić, ze musieliśmy uciekać wcześniej do domu![]() W następnym poście wklejam rozpiskę, znajome mamy korzystały i było ok więc chyba nie jest stara. Dotyczy mam karmiących piersią!! Mamy na mm chyba o miesiąc później wprowadzają gluten (to z tych różnic co zauważyłam). Oczywiście te wiadomości należy sprawdzić i dostosować do dziecka![]() ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Dzień od 1 do 4 3 łyżeczki ok. południa Marchewka Dzień od 5 do 10 Od 4 do 7 łyżeczek ok. południa Zupka jarzynowa Jabłko ze słodką marchewką Młoda marchew z ziemniaczkami Dzień od 11 do 15 Podawać ilości zgodne z apetytem maluszka. 9 -10 rano Kaszka Nestle Sinlac 40 ml wody na 1 łyżkę proszku (ma być dość gęste) 14 (Podawać maluszkowi to co mu smakuje byle bez mięsa) Zupka jarzynowa Dynia z ziemniaczkami Do obiadków dodaję 2,3 łyżeczki jabłuszek na zaparcia Dzień 16 ( dzieciaczek kończy 6 mieś) 9-10 nadal podawać Nestle Sinlac – zwiększyć porcję do 50, 60 ml wody na ok. 2 łyżki kaszki 14-15 podawać dania bez mięska, a co 2 dzień dołożyć ˝ łyżeczki kaszy mannej do obiadu Dzień 20 9-10 nadal podawać Nestle Sinlac 14-15 podawać dania bez mięska, a co 2 dzień dołożyć ˝ żółtka do obiadu Dzień 21 – 22 9-10 nadal podawać Nestle Sinlac 14 -15 wprowadzamy mięsko Dzień 23 9-10 Kaszka ryżowa smakowa na wodzie (gdy dziecko jest karmione piersią) lub modyfikowanym (gdy jest karmione sztucznie) -na być dość gęsta. Do kaszek dodaję po 2 łyżeczki owoców ze słoiczka. Do kaszki o smaku jabłkowym- jabłuszka , do bananowej – banany ,a do malinowej- owoce leśne z jabłuszkiem14 -15 obiadek : Na przemian Warzywa + ˝ żółtka Mięsko + kasza manna Od tego momentu do każdego obiadku dodaję ˝ łyżeczki na każde pół słoiczka oliwę z oliwek ( na prawidłowy rozwój układu nerwowego). Przykładowy obiadek: Z mięsem Zupka jarzynowa z kurczakiem ˝ słoiczka Jabłuszka z łagodną dynią 3 łyżeczki ˝ łyżeczki kaszy mannej 1/3 łyżeczki oliwy z oliwek Bez mięsa Zupka ze świeżych warzyw ˝ słoiczka Jabłuszka 3 łyżeczki ˝ żółtka 1/3 łyżeczki oliwy z oliwek 7 miesiąc 9-10 Nestle Sinlac ( bez mleka!) 11-12 Zupa z warzyw ( co 2 dzień kasza manna i żółtko) 15 Obiad: warzywa + mięso ( 2 X w tyg ryba lub wątróbka) 19 (przed kąpielą) – kaszka 8 miesiąc Rozdrabniamy widelcem Kaszka Zupka Obiad –rozszerzamy menu: schab, wołowina, cielęcina, jagnięcina Deser: surowe owoce sezonowe + kisiel Kolacja Kaszka + surowe owoce 9 miesiąc Zupa – cała łyżeczka kaszy mannej, co 2 dzień całe żółtko! 10 miesiąc Śniadanie: bułka lub chleb + masło +ryba zamiennie może być kasza Zupa: (wywarowa) dla całej rodziny - rosół, pomidorowa, krupnik, wielowarzywna, brokułowia Zup nie zabielamy, bez kostek Obiad : normalny - nie miksować Mięso pieczone, gotowane 4 x w tyg mięso + surówka 2 x w tyg ryba + surówka 1x obiad jarski ( naleśnik na wodzie!, pierogi, kopytka) Deser: biszkopty, drożdżówka + owoc Kolacja: kaszka + owoc 11 miesiąc Deser: twarożek, jogurt (zaczynamy od słoiczków, potem wprowadzamy naturalny) Twarożek półtłusty z dżemem niskosłodzonym lub ze szczypiorkiem Mleko modyfikowane wprowadza stopniowo. Do kaszki dodawać z 6 miarek 1, w kolejnych dniach 2, 3 itd. W wieku 2 lat podawać normalne mleko krowie. " to znaczy pół (coś pozmieniało)
Edytowane przez aska80 Czas edycji: 2013-08-30 o 09:30 |
|
|
|
|
#3062 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Witam się po koszmarnym poranku. Młoda przy jedzeniu zaczęła w końcu robić kupkę
płacz, wygibasy, prężenia ... kupa strasznie gęsta, taka papka. Po zrobieniu też nie potrafiłam jej długo uspokoić, darła się strasznie. Przebrałam pieluchę i zadzwoniłam do przychodni poradzić się położnej, a ta, że to zapieczona kupa, tak nie może być i zapisała mnie do lekarki. Później młoda zrobiła jeszcze jedną normalną, znowu płacz przy przewijaniu nawet, a przewijać się uwielbia, i jeszcze taka 1/2 porcji poszła ... tutaj już był spokój przy przewijaniu. Teraz śpi, mam nadzieję wszystko wypchnęła po tym odkorkowaniu. Ciekawe co lekarka powie.Cytat:
Moja na TV też zawsze znajdzie sposób. Mamy postawione krzesło koło maty edukacyjnej, żeby jej oparcie TV zasłaniało, tylko ona leży blisko i mamy duży TV więc może coś tam widzi ... Mój mąż wczoraj stwierdził "przez dziecko odzwyczajam się od TV", nareszcie ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
Mam tylko jedno skrzydło ... A Ty masz skrzydło drugie ... Szczęścia nie trzeba szukać, spotyka się je przy okazji ![]() Edytowane przez xal Czas edycji: 2013-08-30 o 09:32 |
||
|
|
|
#3063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3064 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka cena, jak z gwarancją itd. Kurde mam już mętlik w głowie, a termometr muszę mieć. Cytat:
Właśnie mam pod pachę elektroniczny i kłamie, a te "rtęciowe" to raczej nie dla dziecka bo moja nie chce pół minuty mierzyć a co dopiero 10 minut.
|
|
#3065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dostaje zelazo w kropelkach, standardowo witamine D. no i musi brac aspiryne ze wzgledu na wade serca, a poza tym to tylko cyc. ja odstawilam mleko krowie, zastapilam je sobie kozim lub napojem owsianym z dodatkiem wapnia. ser zolty tez jem kozi. i widzialam poprawe, ale dzisiaj nad ranem znow ten braz... buraczkow nie jadlam wieki, nie wiem co to moze byc. moze i braz jest normalny na cycku tez, ale mnie martwi, ze moge przeoczyc krew w takiej kupie (bo czasem takie slady krwi w kupce mamy - moze byc od mleka, a moze tez byc od aspiryny, no i chcialam sprawdzic czy poprawa bedzie, jak zrezygnuje z mleka chociazby)... chcialabym przynajmniej miec swiadomosc: aaa, zjadlam to i tamto, to bedzie brazowa kupa. no i chcialabym od okolo 5. miesiaca wprowadzac mlodemu jakies warzywa, zeby w miare szybko dojsc do czegos z miesem (ze wzgledu na hemoglobine - on musi miec mozliwie wysoka). do tego oczywiscie dalej cycek, bo to chyba tez zrodlo dobrze przyswajalnego zelaza... jak to po kolei rozegrac?
|
|
#3066 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestem pod ogromnym wrazeniem co do Twojego zapału karmienia dziecka WŁASNYM MLEKIEM ..nie wazne w jaki sposób!!! ![]() klask i:![]() powiedz mi kachana czy próbowałaś karmic małą Zuzie przez nakładki?? jesteś z moich okolic warszawa i okolice..można wiedziec które te okolice??![]() cześc mamusie....przywitam się ..troche w biegu Was poczytam..bo musze dzis ogarnąc 2 szczepienia..znaczy sie i Wiktor i Gabriel dzis na 13 mają tą przyjemnośc ..w której to Ja najbardziej chyba cierpie (no i z ubożeje o 350złboli mnie brzuch ze strachu przed sytuacją nieuniknioną....asss:conf used: |
|
|
|
|
#3067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tv moj tez lubi ale pozwalam mu na jena bajke georga cikawskiego bo widac ze lubi i wiecej nie ma hehhe
|
|
#3068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedziałam położnej, że co dzień od wtorku jadam 2 łyżki buraczków z kminkiem, bo słyszałam, że to działa, to się uśmiechnęła, że to nie działa.
|
|
#3069 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pamiętacie jak pisałam, że T mobile skasował mnie 150 zł za internet w tel. dzisiaj przyszła odpowiedz na reklamacje, że uznają i nie muszę tego płacić mają szczęście
|
|
|
#3070 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam taki z elastyczna koncowka, mierzy w pupce po max 10 sekundach, bardzo wiarygodny. kosztowal niecale 4 euro w drogerii niemieckiej, cos jak rossmannowy babydream tylko inna drogeria, inna firma. ale zadne tam cudo "firmowe"
|
#3071 |
|
Wtajemniczenie
|
Ada trzymam kciuki za chłopców, żeby dzielnie znieśli szczepienia no i oczywiście dla Ciebie
Xal no to miałaś poranek ... masakra. daj znać co i jak. kontrola nie zaszkodzi, chociaż na pewno wszystko ok
|
|
|
|
#3072 |
|
siedzę i myślę
|
Kopnijcie mnie w dupę... nie umiem być konsekwentna i oduczyć go zasypiania jeżdżąc
próbowałam metody Karpa, ale gdy tylko podchodziłam i on tak patrzył tymi oczkami: Mama gdzie idziesz? pomóż mi zasnąć to wymiękałam...
|
#3073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oo superr pamietam pamietam , no to masz 15o zl w kieszeni lec na shoping hhehe
|
|
#3074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
witaj Gwizdak poczytałam troszke ..próbuje sie dodzwonic przy okazji do poradni ortopedycznej i guzik
|
|
|
|
|
#3075 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
moja mama już zaoferowała że jak coś to zajmie się młodym, no ale jeszcze nie wiem czy skorzystam z jej pomocy..Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3076 |
|
siedzę i myślę
|
Hump do Indii?
|
#3077 |
|
Zakorzenienie
|
karolina, no widac Antek potrzebuje cie jeszcze do zasypiania... w swoim czasie poczuje sie pewniej i nie bedzie panikowal w lozeczku
nie pozwol mu plakac
|
#3078 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
na spacerze w wózku usypia w 5 min, w mieszkaniu nie ma wózka, więc szuram leżaczkiem po podłodze
|
|
#3079 |
|
Wtajemniczenie
|
hej hej, my tak z doskoku bo zaraz na spacer idziemy
![]() ada powodzenia na szczepieniach ![]() cyce dały radę, 2 dni był mały kryzys teraz jest już rzeczka mleczka widocznie mały chciał więcej ![]() teraz leży na macie i skrzeczy, bo nie może złapać zabawki na macie i wziąć ją do buzi, no i próbuj sie przekręcć na brzuch, ale marnie mu to idzie o właśnie on to robi jak Twój Michaś banka na zdjeciu tzn tak się wygina, jak mu lekko pomogę to się obraca wtedy
|
|
|
|
#3080 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze podziwiam za ten upór w karmieniu Cytat:
Stylizacja spacerowa super ![]() Cytat:
Hump ale prezent mężowi zrobisz Salviae śliczna biedrona z Kuby ![]() Ada trzymam kciuki za to podwójne szczepienie ![]() Banka fajnie, że tak dość szybko Ci ten termin dali w poradni! Xal biedna Paulinka ciekawa jestem co Ci lekarka powie.U nas kupy jeszcze rano nie było a zawsze koło 9.00 byla, także ciekawe co to dziś będzie
|
|||
|
|
|
#3081 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() Cytat:
to tak jak moj do niedawna Cytat:
![]() Łal Indie superr Dodzwonilam sie donporadni szczepien i dop. Pod koniec wrzesnia mam dzwonic zeby na pazdziernik zarejestrowac mlodego za to pryw. Do ortopedy zapisalam ale tez pazdziernik masakra terminy
|
|
#3082 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry!
![]() wczoraj mnie nie było a tu tyle stron do nadrobienia ![]() banka- niestety Szczecin był nam nie po drodze:P bo byliśmy w Gdańsku:P ale może kiedyś .... bo TŻ ma kuzyna w Szczecinie i swoją chrześniaczkę ![]() ogólnie wczorajszy wypad zaliczamy do udanych ![]() praktycznie całą drogę do Gd Młody spał, na plaży też było w miarę ok, ale podróż powrotna to jakaś masakra W darł się jak opętany, tak przeraźliwie płakał zatrzymaliśmy się na autostradzie, i od razu był spokojniejszy, ale po włożeniu do fotelika, przejechaniu kilku km znowu ryk i tak do końca .... nic się nie dało zrobić ...;/potem w domu godzinę trwało usypianie, i o 1 i 4 pobudki ,bo miał bączki;/;/ superrrr |
|
|
|
#3083 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() Podrozy nie zazdroszcze najgorzej ze nic zrobic nie mozna z takim krzyczacym dzieckiem w foteliku ibto na autostradzie:banghead: Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie! ale tak jak banka pisze... jej M tez potrzebowal szumu i bujania, zeby zasnac, a nagle mu przeszlo. bez odzwyczajania. bo to nie o przyzwyczajenie chodzi ale raczej o to, ze tak sie maluchy poczuly bezpieczne i poki tego poczucia im trzeba, to trza dawac...Cytat:
ja dlatego boje sie dalszych wyjazdow z mlodym
|
|
#3085 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
![]() Diabli- dopatrzyłam Twoją fotkę w nowym fryzie - naprawdę super wyglądasz ! oby się dobrze układała ![]() cloche,banka- naprawdę była istna masakra:/ TŻ gnał 180km/h żeby być jak najszybciej w domu.... <<ale to była przesada>>
|
|
|
|
|
#3086 | |
|
siedzę i myślę
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
I samo przeszło ?
Cytat:
![]()
|
|
#3087 |
|
Wtajemniczenie
|
mój też od niedawna nie reaguje na szumienie i na bujanie też praktycznie nie;/;/ to chyba działa tak max do 3-4 miesiąca (4 trymestr ciąży
)
|
|
|
|
#3088 |
|
Zakorzenienie
|
wiem co to kochan my tak wracalismy z Berlina heheh najlepsze bylo toze my bylismy przewodnikiem na trasie a kol. jechala starszym land roverem i nie mogla nas dogonic a bala sie zostac sama na autostradzie i mowila ze myslalm ze jej buda odleci hehhehe a tz gnal ile wzlezie hehhe i wiecej sie nie pisze na takie podroze hehe
|
#3089 | ||
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieję że się ucieszy, bo ja od wczoraj chodzę ucieszona niesamowicie i nie wiem czy wytrzymam z prezentem do rocznicy :P Cytat:
Cytat:
|
|
#3090 | |||
|
Przyczajenie
|
Witam sie po kiepskiej nocy
Dobrze ze choc rankiem mozna odespac (kłade sie z małą zawsze jak tylko zasypia po ost karmieniu rano i czasem mozemy tak do 12 ) W nocy co 3 h pobudka na jedzenia...normalnie czasem myslę ze Zu ma zegrek w tyłki wmontowany Pare dni spała dłuzej nawet 5 -6 h ale szybko jej przeszło...Cytat:
Cytat:
Waży niecałe 5 kg obecnie choic ostatnio zwolniła z waga... Cytat:
Nie próbowałam nakładek..myślisz ze by pomogły? moze warto spróbowac? Jak zaczynałam ta zabawe w siaganie nie zakładałam ze to tyle potrwa, szczerze to jak wrócilismy ze szpitala kupilismy od razu puszke Bebilonu bo byłam pewna ze nie ściągnę...I do tej pory go nie otworzyłam . Zakładałam ze pociągne to choc miesiąc, moze dwa, ile sie da aby choc na początek dostała troche moich przeciwciał,szczególnei ze byłam mocno przeziebiona jak miała 4 tygodnie. I tak ciągniemy juz 3 miechy...Juz nie wiem ile razy nawet klełam w nocy (szczególnie jak o 3 rano pojawia sie zastój i zaczyna sie zabawa do rana zeby go usuncą) ale jak zaczyna znow płyną strumieniem po odblokowaniu to z usmiechem na ustach zbieram do butelki...Wiec narazie, przynajmniej poki nie wprowadzam nic nowego dla Zu sciagam. Są dziewczyny które potrafią tak karmic i rok, poczytałam troche formu dziewczyn które własnie tak karmiły....są niesamowite...ja nie wiem ile dam rade jeszcze. Gdyby nie tz który często przejmuje karmienie małej (najczesciej w nocy) zebym ja w tym czasie szybko sciągnęla byłoby trudno...Takz eojcowie tez mogą miec swoj udział w karmieniu piersia![]() Okolice Piaseczna, a wczesniej mieszkałam w Warszawie Dziewczyny powiedzcie kiedy zaczełyscie uzywac pieluch 3? Używam Dady na zmiane z pampers premium w nocy (bo mimo ze smierdza jak dla mnie lepiej wchłaniają) i 2 sa juz za małe a 3 troche za duze.... Kupiłam bez sensu pampers sleep and play bo wydawały się mniejsze (3), i sa mniejsze ale po pierwsze nie mają elastycznych boczków jak dada i premium care, mnije chłoną a po kilku uzyciach ten kwiatkowy zapach zaczyna mnie drażnic. Więc stwierdzam ze ani to do sleep (bo słabo wchłania) ani play (bo jak Zu wierzga nózkami to wylewa sie górą albo bokiem...) Czy wasze dzieciaczki tez nie lubią smoczka? Moja od razu wypluwa, własciwie nie uzywam a wszyscy wokól pytaja czemu nie dostaje...woli własne paluszki
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

podobają się bo się do nich uśmiecha

płacz, wygibasy, prężenia ... kupa strasznie gęsta, taka papka. Po zrobieniu też nie potrafiłam jej długo uspokoić, darła się strasznie. Przebrałam pieluchę i zadzwoniłam do przychodni poradzić się położnej, a ta, że to zapieczona kupa, tak nie może być i zapisała mnie do lekarki. Później młoda zrobiła jeszcze jedną normalną, znowu płacz przy przewijaniu nawet, a przewijać się uwielbia, i jeszcze taka 1/2 porcji poszła ... tutaj już był spokój przy przewijaniu. Teraz śpi, mam nadzieję wszystko wypchnęła po tym odkorkowaniu. Ciekawe co lekarka powie.

Ślub 27. X. 2012
klask i:
..w której to Ja najbardziej chyba cierpie

moja mama już zaoferowała że jak coś to zajmie się młodym, no ale jeszcze nie wiem czy skorzystam z jej pomocy..
Więc staramy się stymulować Adasia i jak już wejdzie w głębszy sen to mu tę główkę na lewo odwracam, on po jakimś czasie znowu przekrzywia się na prawo i tak w kółko...
Kupiłam bez sensu pampers sleep and play bo wydawały się mniejsze (3), i sa mniejsze ale po pierwsze nie mają elastycznych boczków jak dada i premium care, mnije chłoną a po kilku uzyciach ten kwiatkowy zapach zaczyna mnie drażnic. Więc stwierdzam ze ani to do sleep (bo słabo wchłania) ani play (bo jak Zu wierzga nózkami to wylewa sie górą albo bokiem...)