|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
ale dokładnie, zawsze to jest na tego lekarza i w CV może gdzies upchniesz, wiem że krótko, ale jak będziesz kiedyś czegoś szukała w ten deseń. i prowizja! zawsze to koło 60 zł, z tego co wyliczyłam
|
|
|
#3632 | ||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
lazada, skończyłam matematykę stosowaną, teraz studiuję matematykę finansową; w Krakowie nie mam szans na pracę w zawodzie, wiec tak jak wiekszosc osó uderzam w ksiegowosc i audyt. W Wawie moglabym szukac szczescia jeszcze w consultingu i zarzadzaniu ryzykiem. Cytat:
W ten sposob trudno sie wybic spośród tłumu. Na pewno nie mogę Ci odmówić, że na AGH pobawiono się programem tak by z tych studiów dało się coś wynieść.A kierunki inzynierskie są tez inne, nie tylko inzynieria środ., nie wpsominalam o nich bo trudno mi je oceniac; koledzy po AiR radzą sobie dobrze, ale po kilku znajomych trudno coś mówić :P Brat po EiT np. nie radzi sobie nijak, a jego koledzy ze studiów za to przyzwoicie. Co człowiek to historia ![]() Chodzi mi po prostu o to, ze studia to nie wszystko, tak jak mówisz szczęsciu trzeba pomagać i na to co się robi pod kątem przyszłości patrzeć bardzo krytycznie. Mnie w tym momencie trudno ocenić czy lepszy start będę miała ja z moimi stażami i planem doszlifowania rosyjskiego przez rok czy koleżanka bez staży ale za to z niemieckim ![]() Statystyka jest zdradliwa przede wszystkim gdy się z niej źle korzysta, stąd tyle lat ignorowano dziurę ozonową jako błąd :P Nam na początku wciskano kit, ze pod koniec studiow praktycznie wszyscy pracują.. Ta, jasne :P Może i by pracowali gdyby dało sie to pogodzic z planem zajęć... Niemniej większość osób znajduje zajęcie na ostatnim semestrze lub tuż po obronie, ale to zasługa tego że faktycznie kilka firm z uwagi na współprace dobrze patrzy na naszych absolwentów i chętnie ich zaprasza na rozmowy pomimo braku wykształcenia ekonomicznego Dla mnie to dużo, bo nie każdy wyjeżdża z Krakowa.Muszę się zebrać w sobie i jakoś podrzucić temat mojej ewentualnej przyszłości w firmie
|
|
|
#3633 |
|
Zakorzenienie
|
a nie myślałaś nigdy nad egzaminami aktuarialnymi?
|
|
|
|
|
#3634 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Aktuariuszy jest dość dużo (zdany egzamin ma już chyba ponad 250 osób i już teraz nie wszyscy pracują w zawodzie, poza tym nie jest łatwo dostać się na praktykę aktuarialną a trzeba zdać egzaminy i ukończyć praktykę w określonym czasie) no i też musiałabym wyjechać
Poza tym nie czuję tego, na razie siedze tutaj a jeśli przez ten rok dojrzeję do takiej decyzji to zacznę szukać możliwości w zarządzaniu ryzykiem, ale niekoniecznie ubezpieczeniowym
|
|
#3635 |
|
Zakorzenienie
|
idę jutro do roboty dorywkowej aż na 3 dni do drukarni
|
|
|
|
|
#3636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Sam egzamin to dodatkowa poprzeczka, nie jest go wcale tak łatwo dać. Ale ok, rozumiem Cię. czemu piszemy na biało?
|
|
|
|
|
|
#3637 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dlaczego absurdalny
? Wydaje mi się, że jeśli ktoś ma szansę na odbycie praktyki i interesuje się tą tematyką to może śmiało próbować, ale w momencie gdy nie mam widoku ani na praktykę ani na to gdzie konkretnie są miejsca by się zaczepić ani nie jestem zafascynowana np. robieniem tablic długości życia :P ani - co najwazniejsze - nie chce wyjezdzac, to myslenie o egzaminie jest bez sensu. Na razie przerobilam material na 2 z 4 egzaminów ale w sumie tylko dlatego, że między innymi potrzebowałam przerobić stare egzaminy na zajęcia a materiał mam dostosowany między innymi do egzaminów aktuarialnych. Zabrało mi to dość dużo czasu i szczerze mówiąc w momencie gdy interesują mnie ciut inne branże (wolałam zajęcia z portfela inwestycyjnego czy rynków) nie widzę przyczyny bym działała w tym kierunku.
|
|
#3638 |
|
Raczkowanie
|
O nic nie pytać, nie komentować. Podsumowanie ostatnich 3 miesięcy - dno totalne.
Raz byłam na jednej rozmowie, która poszła mi jak zwykle beznadziejnie - oczywiście, że nikt nie zadzwonił. "A czas sobie płynie banalnie tik-tak..." Wpadłam w jakiś dół kompletny, taki marazm. Próbuję wyleźć jakoś ale nie jest za ciekawie. A jednak, jaka tam nić nadziei w człowieku jeszcze siedzi... I sprawdzam te ogłoszenia, czasem codziennie, czasem co dwa albo trzy dni. Znajomi się nie odzywają... Kicha totalna. Czasem mam olbrzymią chęć wpaść w jakiś nałóg ale jakieś resztki zdrowego rozsądku nie pozwalają mi na to. Tyle. Pozdrawiam, gratuluję i trzymam kciuki. |
|
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3641 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
No nie chcę - mam tu dom, chłopaka, poza tym ta branża nie jest dla mnie fascynująca (mimo zarobków).
Te 250 to mimo wszystko nie jest wlasnie jakaś malutka ilość a raczej coraz bliższa tej optymalnej. Jeszcze troche rynek pewnie przyjmie, a potem - no coz, nie wyobrazam sobie ze aktuariusze sami zaczna ulatwiac dostep do zawodu (chocby poprzez latwiejszy dostep do stazy po opieką aktuariusza) stwarzajac okazje by pracodawca mógł latwo znaleźć kogos, kto zastąpi ich na ich miejscu pracy ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
Jakiś czas temu dzięki pewnej wizażance trochę poszukiwałam dróg "w ryzyku"
|
|
|
#3642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie każdy chce wyjechać, tyrać 2 lata na stażu i przede wszystkim poświęcać tyle czasu na naukę do egzaminów. Są to spore ograniczenia, tak szybko się rynek pracy nie nasyci.
|
|
|
|
|
|
#3643 |
|
maszyna, nie człowiek
|
To inna sprawa, juz kiedys tu dyskutowalysmy na temat tego jakie studia oplaca sie w ogole robic dziennie
|
|
#3644 |
|
Zakorzenienie
|
malootka, ale te uprawnienia są specyficzne. NicRu nie wydaje się zachwycona wizją bycia aktuariuszem. Chyba lepiej, żeby znalazła bardziej odpowiednią dla niej drogę, skoro ma poświęcić tyle czasu i kasy (sama robię jeden z "certyfikatów" tego typu i wiem ile to kosztuje zdrowia i czasu (kilkaset godzin). Więc jak już mamy tyle poświęcić, musimy być pewni, że to to
|
|
#3645 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy Wy w ogóle czytacie to co napisałam? ;p Cytat:
Cytat:
Przepraszam, że tak łopatologicznie, ale już nie wiem, jakim językiem mam mówić.
|
|||
|
|
|
|
#3646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
imoże w CV nie będę upychać ale zawsze moge powiedzieć, że miałam taki epizod i jakby co moge dać kontakt do tego "pracodawcy" Taka prowiza o z tych dwóch dni, a w ciagu tego tygodnia może uda mi się jakiś fajny utarg zrobić, najbardziej liczę na sobotę
|
|
|
|
|
|
#3647 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Malootka uważasz, że obecna ilość jest mała/niewystarczająca
? Chodzi mi tylko o to, że to nie jest rynek elastyczny, liczba aktuariuszy zbliża się coraz bardziej do wartości granicznej w związku z czym nie będzie się łatwo wbić (chyba, że TU tworzą się jak grzyby po deszczu). Sytuację ratują trochę korpo, które lubią aktuariuszy i widziałyby je w działach zarządzania ryzykiem ale tyle trudu ile potrzeba do przygotowania się do egzaminów + 2 lata praktyki to daremny trud, bo nie są konieczne by się tam załapać
|
|
#3648 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że "rozsądna granica" zależy od wysokości zarobków (co innego wydać 200zł na dojazd zarabiając 3tys na reke, a co innego zarabiając minimum), ale tak orientacyjnie powyżej jakiej kwoty uznałybyście "skoro mam tyle wywalić na paliwo/bitety to mi się nie opłaca". Lub inaczej - jesli ktoś woli - jaki procent wypłaty mogłybyście przeznaczyć na dojazd. Np. dla mnie 130zł na dojazdy do mega mało
|
|
|
|
#3650 |
|
maszyna, nie człowiek
|
To zalezy - zakladajac ze bym sie przesiadala i nie miala statusu studenta to bilet miesięczny w obrębie miasta kosztowałby mnie w zaokrągleniu 90zł czyli nie tak wiele.
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przy trochę ponad najniższej krajowej wydaje na bilet ok 55zł miesięcznie. Z tym, że mam jeszcze ulgowy
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
hmm dziewczyny nie chodziło mi o to ile wydajecie, ale ile byłybyście w stanie wydać maksymalnie.
Np. dostajecie pracę w sąsiednim mieście/dzielnicy/na obrzeżach, obliczacie że na dojazd zapłacicie 100/200/300/400/500zł. Lub inaczej 10/20/30/40% pensji Stwierdzacie "ok, trudno biorę pracę" czy "nigdy w życiu tyle nie wybule za dojazd". Gdzie dla was jest ta psychologiczna granica?
|
|
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3654 |
|
Zakorzenienie
|
Ciężko powiedzieć. Wszystko zależy od sytuacji w domu, korzyści z tej pracy (mam na myśli rozwój, możliwość awansu itp.), od tego, czy miałabym nóż na gardle. Bez względu na okoliczności konieczność przeznaczania 40% pensji na dojazdy brzmi makabrycznie...
|
|
|
|
|
#3655 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Co prawda moj internet działa wolniej niż jeżdża pociągi PKP i nie moge wszystkiego posprawdzac ale kwota podobna do tej, którą podała SdC.
|
|
#3656 | ||||
|
Konto usunięte
|
oby!! ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- ślubu czy związku? ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- to dobrze, parę groszy wpadnie ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
nie używa go jednak tylko do pracy ale zakupy, wyjazdy ect.Ja myślę, że około 300 zł mogłabym dać. Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-08-30 o 22:44 |
||||
|
|
|
|
#3657 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zakładając, ze za miesiąc kończy mi się status studenta, to będzie to 160 zł i karta miejska też spoooro więcej. Ile bym wydała? Teraz na pewno, zakładając że się nie wyprowadzę, z 250 zł byłoby. A pensja, domyślam się, około 1300-1500 zł na rękę przy etacie. I czy to dużo? Uważam, że tak. Moja mama na auto wydaje 450-500 zł, a wypłata poniżej 2 tysięcy. To wydaje się kompletnie nieekonomiczne, ale cóż. ![]() Jestem zmuszona dojeżdzać już X czasu, więc dla mnie nie ma minimum lub maxa, ale 300 zł za tylko busa miesięcznie bym nie dała, przy takiej orientacyjnej wysokości pensji jak podałam.
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-08-31 o 00:15 |
|
|
|
|
|
#3658 |
|
Konto usunięte
|
dzien doberek
![]() chyba dupa z tej rozm., w pon. pani nie odp mi na maila :/ |
|
|
|
|
#3659 |
|
Rozeznanie
|
Ja od poniedziałku kupię bilet miesięczny PKP. 200 zl tam i powrót. PKS już 240 zl kosztuje, więc wole PKP
![]() Trochę boli zwłaszcza, że w poprzedniej pracy zarabiałam więcej niż teraz i w dodatku nie musiałam dojeżdżać...
|
|
#3660 |
|
Wtajemniczenie
|
ja terazz jak mialam staz (800zl z groszami) to na dojazdy szlo mi okolo 300 zl (samochodem, a ten duzo pali niestety). wczesniej pracowalam na normalną umowe (najnizsza krajowa of kors) to wydawalam tez jakos 300zl no moze troszke mniej, bo bylo ciut blizej. ja do kazdej pracy musze dojezdzac więc u mnie to zawsze będzie minimum 300zl bo autem. a autobusem to nie wiem, zresztą odkąd jezdzze autem to niewyobrazam sobie tluc sie autobusem. kiedy drogę do pracy mogę przebyć w 15,20 minut, a nie 40 B-)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

póki co zarobiłam jakieś 2100zł a z tego 3% dostanę...

W ten sposob trudno sie wybic spośród tłumu. Na pewno nie mogę Ci odmówić, że na AGH pobawiono się programem tak by z tych studiów dało się coś wynieść.
. Sam egzamin to dodatkowa poprzeczka, nie jest go wcale tak łatwo dać. Ale ok, rozumiem Cię. czemu piszemy na biało?