Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3. - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-08, 21:12   #211
Agateczka*
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3.

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Witam
O, matko, zgrzyta zębami? Dobre.
Mój mnie po północy obudził, gdyż wlazł w pudła stojące z przedpokoju i narobił rabanu. Obudził tym też Różę
No nie cały czas ale od czasu do czasu i nie raz potrafi mnie to obudzić nawet, strasznie mnie to irytuje

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Witam w nowej części!!

My już po przeprowadzce, mieszkamy na wsi
W następną sobotę ślub, więc przygotowania pełną parą - nigdy nie byłam tak rozpieszczana - w najbliższym tygodniu fryzjer, tipsy, solarium, wizażystka Oczywiście stresuję się, bo chcę, żeby wesele się udało i większość (bo nie da się wszystkim dogodzić) dobrze wspominała

Pozdrawiam!!!
dla Kubusia
za weselicho na pewno będzie wszystko pięknie

Cytat:
Napisane przez monnagiovanna Pokaż wiadomość
Witam i ja w nowym wątku

Ostatnio nie mam wolnej chwili, bo Wiktorkowi właśnie wychodzi ząb i jest strasznie marudny, cały czas trzeba go zabawiać (no chyba że śpi )
A zęba już widać - dolna lewa jedynka A nie... tzn. prawa, pochrzaniły mi się strony
za ząb

Cytat:

U nas dzień eksperymentów.
Poziom w łóżeczku obniżyliśmy.
Róża spróbowała startego jabłka. Nie posmakowało jej.
Zamierzam olać zasady i już jutro spróbować z dynią..

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość

my już po odwiedzinkach, byliśmy w pięknym parku- pogoda pozwoliła bo całą noc i do południa lało..
moja mycha padła właśnie, cały dzień nie spała..
dostałyśmy w prezencie super gadżet

mała już przetestowała fajnie bo miała dwie ręce wolne i bawiła się gąbkami
natrzaskałam zdjęć małemu szkrabowi więc byłam w swoim żywiole
No ja od początku używam tej gąbki ale szybko się niszczy i zabrudza i trzeba zmienić, ale to spore ułatwienie bo nie trzeba trzymać dziecka i ręce wolne...

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
------------
chwalę się Karolem tylko nagrałam odwrotnie wiec obrócić sobie laptopy
https://plus.google.com/u/0/photos/1...02209599357954
Aż trudno uwierzyć że on ma pół roczku skończone
ale jest boski, siłaczek
Zdrówka kochana

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

A JA jutro juz do pracy pęłna gębą...dobrze, ze nie pupą, albo łydką... 3majcie kciui za mnie i za KAcpra!! dobrej nocy
ogromne dla Ciebie i Kacperka

Cytat:

Byliśmy na basenie. Było 8 dzieciaczków, 3 wciąż płakały.
Róża natomiast obserowała sytuację, zakochała sie w panu instruktorze oraz w pomarańczowej gumowej foczce. Co tam tata, który z nią pływał. Co tam mama, która z brzegu ją wołała - foczka była najfajniejsza (jako gryzak). Śmieszne było polewanie dzieci z malutkich konewek. Jedyny minus: bardzo mało miejsca w szatni pływalni.
pierwsze koty za płoty

No nadrobiłam....
Nie mam siły już dziś nic pisać napiszę jutro
Dobranoc Mamusie, życzę nocki bez pobudek
Stary 2013-09-08, 21:13   #212
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

jolanT właśnie pasemka to moda 2013 tylko że one obecnie noszą nazwę ombre coś tam coś tam, własnie ostatnio u fryzjerki oglądałam katalog i zdjęcia odpowiednio do roku jakie ombre i obecnie takie wyglądające na pasemka grube
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-08, 21:34   #213
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3.

Uff.. w koncu przeczytalam wszystko ale juz nie pamietam co mialam pisac. A, zdolowalyscie mnie spaniem dzieci. Ja zadowolona ze moje dziecie tu spi a potem czytam ze wasze w normalnych warunkach spia wiecej i dluzej... Ale nic to. I tak jestem bardzo zadowolona z tego jak mojemu dziecku sluzy wyjazd.

Gabka do kapieli - nie. Mialam bo mama kupila jak Jakub tak plakal w kapieli ale nie pomogla. Uzywalismy jakis czas. Suszylam na balkonie ale jak nie bylo upalow to bywala wilgotna na drugi dzien przed kapiela. W koncu wg mnie bylo ja czuc (maz tego nie czul, mama tez nie) i wywalilam. Moje zdanie tu jest takie ze jesli mozna sie obejsc bez niej to lepiej nie uzywac. Ja wole recznik dac na dno i uprac raz w tygodniu w wysokiej temp.

Pieluchy dada - mamy od ok 4 miesiecy. Uzywalismy 2 i 3. Nigdy nie bylo odparzen. Pampersow zuzylam w tym czasie 2 paczki jak promocja w lidlu byla. Wg mnie dady mniej smierdza chemia. Juz kombinuje jak je kupic w biedrze bo bedziemy wtedy jeszcze na wczasach.

Sloiczki - ja daje mleko PO. Nawet nie przyszlo mi do glowy dac inaczej. Tylko na samym poczatku dawalam miedzy posilkami mlecznymi, teraz jako posilek (sloiczek plus mleko) z nadzieja ze bedzie coraz wiecej sloiczka a coraz mniej mleka. Poki co glownie nad obiadami pracujemy, owoce daje tak pomiedzy bo jakos mi sie nie widzi mieszanie np sliwek z mlekiem (?) ale moze moja intuicja zle mi podpowiada (?) Dzis dalam pol duzego sloiczka obiadowego (miesnego) a i tak Jakub wypil 170 ml i chcial wiecej??? ale nie dostal i zapomnial ze chcial. Owoce chcialam dac ile zje i poszlo 3/4 malego sloiczka, potem krzywil sie i zaczal plakac czyli powiedzial dosyc. Jak otworze nowy sloiczek to z obiadkiem moze tak zrobie choc boje sie problemow z kupami, zwlaszcza tu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-08, 22:47   #214
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Kasia żelazo? dobrze, że zeszło

Moderna my właśnie o tym chicco mylimysiedzisko będzie nam się łatwo czyścićbo Roszpunka się kręci i wierci, chwyta mi za łyżkę i celuje sobie narazie zamiast do buziaka to wszędzie wokół Dwie Koleżanki mają i sobie chwalą

Maluda pytam o dady bo u Styczniówek dużo Mam narzeka, że odparzają:/

Oldzinx, koleżanki Córcia miała takie wypryski i dostała maść na receptę

Despa jak głowa?

Dzień dobry

Dziś nie boli, dzieki

Cytat:
Witam

Tak. Ale ja potrzebowałam na już. Więc skończyło się na ciepłych śpioszkach.
Mam masę ubranek od kuzynki, ale Róża z jej Julką rozminęła się sezonowo - tzn. wiele ciepłych ubranek, w tym zarąbisty kombinezon, jest/będzie na nią za mała. Kurde, a ten kombinezon jest super, ale rozm. 74, toż to na jesień/zimę Róża w niego nie wejdzie, jak teraz nosi 74/80.
Siostra do mnie niedługo przyjeżdża i już u niej zamówiłam, żeby w lumpkach mi nakupowała takich bluz.

Oj! Byle konstruktywnie się kłócić, żeby jakieś wnioski wyciągnął.

No właśnie, z rozmiarami też ciężko. Albo widziałam jeszcze jedną, ale z Hello Kitty, więc nie kupiłam

Moje dziecko wróciło do okresu noworodkowego: nie rozróżnia dnia i nocy. Dziś w nocy budziła mnie co 2 godziny. O 2.30 oczy otwarte, bawić się chce, skrzeczy, mruczy i się śmieje. A teraz smacznie śpi. Chyba ja zacznę wybudzać, żeby w dzień tyle nie spała
a możesz pokazać ten kombinezon- bo moja Emilka mała z urodzenia, co prawda rośnie ale obstawiam ze jakiś gigantycznych rozmiarów do zimy to dziewczę nie osiągnie, a chcę kupić.

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

wyściskaj buldożka od e-ciotki

, też tak myślę, ale znów boję się odezwać (Strippi postrach we mnie siejesz )

hehe i dobrze, że tu

mam ten sam problem... T. ma na teraz masę ciuchów z Mikołajem (ale nie wkładam)

mój to samiusieńko... taki etap?! o co kurczak może im chodzić?!
Dziś co prawda miał przerwę od 1 do 5ej, ale to dlatego, że gorączkę miał i dostał paracetamol

u mnie ten sam patent...

Mój Królewicz w nowej bryce (Alliw - Maclaren techno xt) śpi od 2 godzin na balkonie... raju, czyli noc dziś znów będzie wesoła...
Ja zasmarkana, zakichana - na tantum verde, czosnku i malinach on w nocy też dawał czadu (katarek podłączyłam o 1ej, sąsiedzi pewnie mnie kochają). Koszmarne jest chorowanie z małym dzieckiem...

Zdrówka dla Was

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Uff.. w koncu przeczytalam wszystko ale juz nie pamietam co mialam pisac. A, zdolowalyscie mnie spaniem dzieci. Ja zadowolona ze moje dziecie tu spi a potem czytam ze wasze w normalnych warunkach spia wiecej i dluzej... Ale nic to. I tak jestem bardzo zadowolona z tego jak mojemu dziecku sluzy wyjazd.

Gabka do kapieli - nie. Mialam bo mama kupila jak Jakub tak plakal w kapieli ale nie pomogla. Uzywalismy jakis czas. Suszylam na balkonie ale jak nie bylo upalow to bywala wilgotna na drugi dzien przed kapiela. W koncu wg mnie bylo ja czuc (maz tego nie czul, mama tez nie) i wywalilam. Moje zdanie tu jest takie ze jesli mozna sie obejsc bez niej to lepiej nie uzywac. Ja wole recznik dac na dno i uprac raz w tygodniu w wysokiej temp.

Pieluchy dada - mamy od ok 4 miesiecy. Uzywalismy 2 i 3. Nigdy nie bylo odparzen. Pampersow zuzylam w tym czasie 2 paczki jak promocja w lidlu byla. Wg mnie dady mniej smierdza chemia. Juz kombinuje jak je kupic w biedrze bo bedziemy wtedy jeszcze na wczasach.

Sloiczki - ja daje mleko PO. Nawet nie przyszlo mi do glowy dac inaczej. Tylko na samym poczatku dawalam miedzy posilkami mlecznymi, teraz jako posilek (sloiczek plus mleko) z nadzieja ze bedzie coraz wiecej sloiczka a coraz mniej mleka. Poki co glownie nad obiadami pracujemy, owoce daje tak pomiedzy bo jakos mi sie nie widzi mieszanie np sliwek z mlekiem (?) ale moze moja intuicja zle mi podpowiada (?) Dzis dalam pol duzego sloiczka obiadowego (miesnego) a i tak Jakub wypil 170 ml i chcial wiecej??? ale nie dostal i zapomnial ze chcial. Owoce chcialam dac ile zje i poszlo 3/4 malego sloiczka, potem krzywil sie i zaczal plakac czyli powiedzial dosyc. Jak otworze nowy sloiczek to z obiadkiem moze tak zrobie choc boje sie problemow z kupami, zwlaszcza tu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Monika Wy w Jastarni jesteście? Jak jedziesz od Jastarni w stronę Władysławowa masz Biedronkę
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 06:53   #215
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
Nie będziecie zalowac zobaczysz. Tylko żeby miał ci ktoś pomoc przygotowywać i później podawać do stołu. A jest roboty dużo z tym wszystkim. Tyle dobrze że jak już obiad ludzie zjedzą i deser to później nie trzeba latać z daniami i za stołem posiedzicie już razem. A co do tortu to z tego co piszesz wydaje mi się że lepiej zamówić. Będziesz miała mniej stresu że coś pójdzie nie tak.
Potwierdzam trochę jest roboty na początku, żeby wszystko raz dwa podać, ale potem już z górki jak jest po deserze.

Za torta płaciłam 65 zł ( 2 kg ) a ciasta piekła nam babeczka, która piecze na różne uroczystości, nam na wesele też piekła. Za jedną dużą blachę ciasta bierze 40 zł, więc jak za darmo a ciasta naprawdę pyszne.
Cytat:

łeeeee nooooo mój Nikoś to przy nim noworodek normalnie
Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
I słusznie byłaś dumna Też lubię jak na stole jest ładnie
ja też lubię i uwielbiam dekorować. A potem jak wszyscy chwalą na chrzciny też nieskromnie uważam, że pięknie udekorowałam stół, szkoda, ze nie zrobiłam zdjęć
Cytat:
A JA jutro juz do pracy pęłna gębą...dobrze, ze nie pupą, albo łydką... 3majcie kciui za mnie i za KAcpra!! dobrej nocy
ojej...
Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
chyba sie przejadlam - jak dobrze ze od jutra znowu jest poniedzialek i dieta

ja ostatnio też dołączyłam o grona odchudzających się od poniedziałku
Cytat:
aa i zapomniałam się pochwalić, że dziś nowy level zaliczony- stopa w buzi

aa i chyba jestem patologikos też bo dałam dziecku chrupkę kukurydzianą
za stópkę
Ożesz Ty patologikosie
I jak reakcja na chrupkę? Zastanawiałam się ostatnio czy Nikosiowi nie dać, żeby sobie memłał ale bałam się, że się zakrztusi kawałkiem

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 07:36   #216
monicca1989
Zakorzenienie

Witam się po weekendzie
W sobotę była u nas kuzynka TŻ z zaproszeniem na chrzciny. I poprosili mnie na Matkę Chrzestną
Niedzielę zaś spędziliśmy u prababci Filipa było pół rodziny

Mokka ja zamawiałam. Bałabym się, że nie wyjdzie i zostanę bez tortu.
Po za tym i tak dużo pracy było więc ciężko by było z czasem.

Cytat:
Mój Królewicz w nowej bryce (Alliw - Maclaren techno xt) śpi od 2 godzin na balkonie... raju, czyli noc dziś znów będzie wesoła...
Ja zasmarkana, zakichana - na tantum verde, czosnku i malinach on w nocy też dawał czadu (katarek podłączyłam o 1ej, sąsiedzi pewnie mnie kochają). Koszmarne jest chorowanie z małym dzieckiem...
na pewno

Klementyna powodzenia w pierwszym dniu pracy

Cytat:
genialny

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Babydreamy miałam 1, a potem 3 (po 1 opak.) i były jak dla mnie ok. Więc teraz kupiłam opakowanie 4 i w ogóle jakby inne pieluchy - 2 razy siuśki i już takie napompowane, że ugniata. I właśnie sztywne jakieś :/ Zaczęłam opakowanie i nie wiem, co zrobić z resztą... Mam Pampersy i Dady, te są najlepsze dla nas.
Ja miałam 1 Babydream Fun & Fit i byłam bardzo nie zadowolona, strasznie sztywne potem dostałam 3 ale już zwykłe Babydream i byłam zadowolona. Więc moze to ta seria Fun & Fit jest taka sztywna
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 07:55   #217
Luna0
Zakorzenienie

Dzień dobry
dzis pierwsza nieprzespana noc! Młody ma fazę na spanie na brzuchu tylko jest jedno ale... kiedy jest na brzuchu nie ma szans żeby położył głowe na kocu tylko ciągle ma w górze taki jest ciekawski... i wkłada nogi w dranki po czym nie może się ruszyć i jęczy. Dziś wstawałam jakieś 30 razy w ciągu godziny, jakbym brzuszki robiła! W końcu zasnął na boku

Co do zabawki Label Label u nas niestety niewypał młody kompletnie sie nią nie interesuje... cały czas mu podkładamy z TŻ pod nos z nadzieją że załapie jaka jest fantastyczna... i mam nawet wrażenie że zaczyna go hmm prawie interesować

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
O, to też się wybiorę. Kiedyś oglądałam tam pajace i wszystkie były bez rozpięcia w kroku i to mnie zniechęciło. Muszę koniecznie kupić ciuchy W., bo na 68 ma praktycznie same spodnie... a 62 robi się już ciasnawe.
Mi chodziło o Pepko ale ubranka tj. dresy, koszulki, spodnie myślałam że sie popłacze jak wybierałam w rozmiarach 80/12m... gdzie to moje maleństwo...

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-09, 08:07   #218
oldzinx
Raczkowanie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3.

Cytat:
Napisane przez Maluda2112 Pokaż wiadomość
Nudzę się
Też bym chciała daj trochę czasu
Ostatni raz nudziłam się jak w ciąży byłam

Cytat:
zdrówka ja tez chora od dziś rana

No to zdrówka życzymy i dla Karolka, jak zobaczyłam to nie mogłam uwierzyć. czym ty go karmiłaś że on taki sprytny chłopak, przyznaj się

Cytat:
Kciuki trzymamy, będzie dobrze
Chociaż ja bym pewnie się popłakała

Cytat:
Róża natomiast obserowała sytuację, zakochała sie w panu instruktorze oraz w pomarańczowej gumowej foczce. Co tam tata, który z nią pływał. Co tam mama, która z brzegu ją wołała - foczka była najfajniejsza (jako gryzak). Śmieszne było polewanie dzieci z malutkich konewek. Jedyny minus: bardzo mało miejsca w szatni pływalni.
Super że Róży się podobało

Cytat:

BYou- mojej dziś nie męczyłam zdjęciami tylko brzdąca od kuzynki
a z ta gąbką to faktycznie masz rację; napisane jest też żeby ją przed każdą kąpielą wyparzyć.. ciężko ją wykręcić, to jest minus.. ale zobaczymy jak długo nam posłuży..

aa i chyba jestem patologikos też bo dałam dziecku chrupkę kukurydzianą
za stopkę w buzi (ja nadal czekam )

Co do gąbki to nie mamy. Teraz Tomek na tyle duży że pielucha tetrowa na dno a pod głowę ręcznik złożony i tak go kładę. Leży spokojnie tylko czasami głowę do tyłu wykręca żeby kaczkę zobaczyć

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
hehe... no to powiem Ci, że u nas to też póki co największy plus - nabyliśmy zastawę na 12 osób, bo pewnie tak bez powodu nigdy byśmy tego nie zrobili
Serwetki tez już zamówiłam na alle, takie tematyczne -błękitne z dziecięcymi bucikami

u nas my z Tżtem oboje gotujący, więc damy radę. A poza tym mama już dostała zlecenie na zrobienie bigosu i sama zaproponowała ciasto i jakies nadziewne kurczaczki. Nawet babcia (która nie da rady przyjechac) powiedziała, że upiecze mi pyszny sernik i da rodzicom żeby przywieźli Tak więc wsumie nam zostaje do przygotowanai obiad, jakieś jedno ciasto i może sałatki Nie wiem jeszcze dokładnie co bdziemy robić

bardzo dziękuję
A co do tej gąbki to ja akurat średnio z niej zadowolona. Młody jakoś niedługo chciał na niej leżeć No i tak jak napisala któraś z dziewczyn - ja się bałam zarazków. Niby zawsze po kapieli wystawialismy ja na balkon żeby całkiem wyschła ale w mniej słoneczne dni czasem byla wilgotna na drugi dzień.
Dobrze masz, dla TŻta, mój to totalne antytalencie kulinarne.
\Co do jedzenia to obiad wiadomo, później kawa/herbata i tort. A na stół półmisek wędlin (wiejskich prawdziwych ), jakieś owoce, pomidorki, ogórki, była też galareta wieprzowa ale nikt nie jadł bo gorąco było bardzo a z sałatek jarzynowa i taka bardziej wytrawna ale baardzo pyszna z brokułem, fetą i słonecznikiem prażonym. No i bigosik też był zrobiony prze mamuśkę a ciasta teściowa zrobiła. I chyba tyle było.

Cytat:
Jestem skonana, dziewczyny... Synuś dziś nam cały dzień koncert urządzał, nie mam pojęcia, co jest grane... Pomagało tylko zainteresowanie Krzysia CZYMŚ, ale i tak na to nie było na długo... czytaliśmy książeczki, nosiliśmy (to chyba najbardziejpomagało, ale ile można nosić 7,5 kg..? ), był na macie, na bujaczku, w łóżeczku, bawił się różnymi zabawkami - i co chwila RYK. Ale taki serio RYK, ze łzami i czerwoną buzią, że bębenki pękały. Na spacerze + zakupach było ok, nawet zasnął w wózku... Po przyjściu do domu znów to samo... Ale po kąpieli i jedzonku zasnął od razu,bez najmniejszego piśnięcia. Nie wiem, co to było, ale umieram ze zmęczenia...

Ale ja zaczynam być chora I nie mam siły dziś doczytać forum, cytuję tylko wcześniejsze czytanie.

Mimo wszystko zrobiłam chlebek
A nawet pochwalę się nim i ciastem wczorajszym Pyyyychaaaa...
O jakie pyszności, a chlebek na zakwasie czy jakiś prostszy? Kurcze upiekła bym ale nigdy tego zakwasu nie chce mi się zrobić.

Zdrówka życzymy

A co do marudzenia (jako że mamy dzieciaki w podobnym wieku) to u nas było (i jest nadal) to samo. Myślałam że to na zęby ale teraz wydaje mi się że to jakiś etap rozwoju chyba nasze maluchy mają. Po zębach ani śladu, dziąsła twarde bez żadnej opuchlizny a on się drze. A jak już sił nie ma i spać mu się chce (a szkoda chyba zasnąć) to wtedy dopiero się zaczyna. Wtedy biorę go coś tam z nim pogadam, pokażę i pomalutku zaczyna oczy przymykać- oczywiście na rękach - moich

Witamy, dzisiaj klasycznie 5.30. Ale wyspałam się bo po masterChefie już w łóżku leżałam. O 7 pierwsza drzemka pół godzinna i teraz kolejna się zaczęła. Paznokietki obcięłam (Tomkowe) co i tak na śpiocha w jego przypadku jest wyczynem- szczególnie te u stóp.

Pozdrawiamy i słonecznego poniedziałku dla wszystkich mam ( również tych już pracujących )
Stary 2013-09-09, 08:15   #219
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
mam zamiar karmic jak dlugo Mlody bedzie chcial. wyznaczanie granic uwazam za... ciut dziwne u Was inaczej, bo ty juz karmisz mieszanie.
To wyznaczanie granic było głownie w ciąży, chociaż później przez tą diete (parówka,szynka,dżem) karmienie było bardzooo męczące, plus jego bolący brzuszek i tylko liczyłam dni żeby przestać... ale teraz jak jest wszystko ok, to zamierzam karmić ile się da, chociaż 3,2 lub nawet 1 raz dziennie myślę, że samo się "przestanie" kiedyś. Teraz w końcu widzę fajność karmienia, a nie tylko "dla dobra dziecka". A zapytałam z ciekawości

Aniołek 25.05.2012
Stary 2013-09-09, 08:17   #220
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
no tak robimy... Choć w sumie róznie... bo wczoraj prawie cały zjadł... dziś daliśmy tylko połowę... Własnie takie dylematy A on jakos tak nie daje wyraźnie sygnału czy już starczy
A, i dodam jeszcze, że wczoraj prawie cały słoiczek zjadł gdy mu dalismy. A dziś dostał tylko pół i pomyślałam, że w związku z tym przystawie go jeszcze do piersi bo pewnie będzie chciał dojeśc... Ale gdzie tam! I jeszcze potem 1,5h nie chciał nic jeść. Czyli wystarczyło mu to pół słoiczka. Czyli wczoaj ten cały to było za dużo??
widocznie był mniej zmeczony i mniej potrzebował

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witam się po weekendzie
W sobotę była u nas kuzynka TŻ z zaproszeniem na chrzciny. I poprosili mnie na Matkę Chrzestną
fajnie

dla naszych półroczniaków Michałka,Kacperka i Karolka
polejmy coli

a u nas dziś druga rocznica

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 08:33   #221
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

hejka,

mam pytanko, moje dziecko nie zrobilo kupki juz 2,5 dnia prawie, martwie sie tz kupil jakis syropek, ale nie wiem, pierwszy raz sie nam to zdarza, baczki puszczal wczoraj i dzisiaj i nic, pampersy sa tylko mokre.. martwic sie?

Pozniej nadrobie Was bo dzis jestem w domku a tak to na dzialeczce. Jak wracam to jest pozno i brak sil na uruchomie lapka.
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-09, 08:35   #222
Malpka
Zakorzenienie

hej
dziekuje za pochwały dla Karolka
hehe nie nie jest starszy nic nie oszukuję goni siostrę ostro ona też była taka turbo Julka

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
A ja jak pisałam chora jestem, choć juz mi dużo lepiej. Ogromny ból głowy połaczony z takim katarem, że pod pacha wszędzie taszczę rolke papieru toaletowego bo na chusteczki nie wyrabiam. Ech.
.
zdrówka ja też chora od wczoraj eh

Cytat:

Cytat:

super

Cytat:

:
teraz bedzie ciezko pieluched zmieniac bo stopa bedzie ciagle w buzi hehe u nas tak jest

Cytat:
no Ty to jesteś spec od pieczenia, więc zdziwiłabym sie gdybys napisała, że zamawiałaś
jak byś bliżej mieszkała to bym ci upiekła
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 08:35   #223
oldzinx
Raczkowanie

eluśka 87 A dzieć spokojny? Brzuszek miękki czy wzdęty?
Jak jesteś tylko na kp i dziecko bawi się, spokojne, puszcza bąki to luz. Mój teraz robi kupy średnio co 5 dni. Obserwuj jak się zachowuje i nie ma się co martwić jeżeli oczywiście tylko kp jest.

I ważne żeby dużo sikał
Stary 2013-09-09, 08:38   #224
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Oldzinx sika duzo.. a karmie piersia, butelke z mlekiem modyfikowanym dalam raz moze 2 ostatnio.
No wlasnie bawi sie wesoly jest choc czasem pomarudzi. hmm

p.s brzuch miekki
Stary 2013-09-09, 08:42   #225
oldzinx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
Oldzinx sika duzo.. a karmie piersia, butelke z mlekiem modyfikowanym dalam raz moze 2 ostatnio.
No wlasnie bawi sie wesoly jest choc czasem pomarudzi. hmm

p.s brzuch miekki

To wydaje mi się że nie masz co interweniować syropami, czopkami itd. Nie wiem czy czytałaś wcześniej opisywałam jak Tomek 3 tyg! nie robił kupy. Konsultowałam z pediatrą i mówił że się zdarza. Kazał obserwować jak dziecko się zachowuje. I ważne są siuśki bo to znaczy że dziecko odpowiednio filtruje to wszystko co dostaje od nas a mleko matki jako pokarm doskonały może się w 100% wchłaniać.

Spadam dzieć wstał
Stary 2013-09-09, 08:46   #226
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
hejka,

mam pytanko, moje dziecko nie zrobilo kupki juz 2,5 dnia prawie, martwie sie tz kupil jakis syropek, ale nie wiem, pierwszy raz sie nam to zdarza, baczki puszczal wczoraj i dzisiaj i nic, pampersy sa tylko mokre.. martwic sie?

Pozniej nadrobie Was bo dzis jestem w domku a tak to na dzialeczce. Jak wracam to jest pozno i brak sil na uruchomie lapka.
Cytat:
eluśka 87 A dzieć spokojny? Brzuszek miękki czy wzdęty?
Jak jesteś tylko na kp i dziecko bawi się, spokojne, puszcza bąki to luz. Mój teraz robi kupy średnio co 5 dni. Obserwuj jak się zachowuje i nie ma się co martwić jeżeli oczywiście tylko kp jest.

I ważne żeby dużo sikał
Cytat:
To wydaje mi się że nie masz co interweniować syropami, czopkami itd. Nie wiem czy czytałaś wcześniej opisywałam jak Tomek 3 tyg! nie robił kupy. Konsultowałam z pediatrą i mówił że się zdarza. Kazał obserwować jak dziecko się zachowuje. I ważne są siuśki bo to znaczy że dziecko odpowiednio filtruje to wszystko co dostaje od nas a mleko matki jako pokarm doskonały może się w 100% wchłaniać.
ja się podpinam pod wypowiedzi

Stary 2013-09-09, 08:49   #227
maria28
Kniaginia

Witam

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
a ten pan I to chociaz, bylo-jest na czym oko zarzucic hihi.
Taki sobie. Przystojniejszy był pan ratownik

Cytat:

Cytat:
Ten basen to tak sami z siebie? Czy jakieś zalecenie? Pytam, bo akurat ostatnio rehabilitantka sama do nas wyskoczyła z tekstem, że Leo ma bardzo dobre napiecie - nawet w górnej granicy normy, więc jakbyśmy chcieli się z nim wybrać na basen to jeszcze trochę poczekać - niby pływanie i świrowanie w wodzie jeszcze bardziej wzmaga napięcie. Dlatego najlepsze dla maluszków o słabym napięciu mięśniowym
Sami z siebie. To nie było zalecenie.
Pytałam natomiast naszej pediatry oraz fizjoterapeuty, czy nie ma przeciwwskazań dla Róży. Oboje stwierdzili, że nie ma, a basen przy nieprawidłowym napięciu jest wręcz wskazany.

Cytat:
Jestem skonana, dziewczyny... Synuś dziś nam cały dzień koncert urządzał, nie mam pojęcia, co jest grane...

Krzyś ma nadal katarek, ale już dziś mniejszy na szczęście, tylko 2 czy 3 razy używałam fridy (na szczęście, bo tego nienawidzi, ciągnie za tę rurkę, drze się, wyrywa, raz urwał )

Ale ja zaczynam być chora I nie mam siły dziś doczytać forum, cytuję tylko wcześniejsze czytanie.

Mimo wszystko zrobiłam chlebek
A nawet pochwalę się nim i ciastem wczorajszym Pyyyychaaaa...
1. Biedna.
2. Ja używam fridy codziennie niemalże, ale moje dziecko lubi. A jak jej się uda złapać za rurkę, to się cieszy.
3. Co to za choróbska! Zdrowia! I dla innych przeziębionych też
4. No i brawa za wypieki!

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
a możesz pokazać ten kombinezon- bo moja Emilka mała z urodzenia, co prawda rośnie ale obstawiam ze jakiś gigantycznych rozmiarów do zimy to dziewczę nie osiągnie, a chcę kupić.
Mogę, ale teraz nie mam jak zdjęcia zrobić, bo Róża śpi w pokoju, w którym w szafie jest ten kombinezon.
Z tymże ode mnie tego nie kupisz, bo ja tych ubranek, co mam od kuzynki, to nie zatrzymuję dla siebie (oddaję jej z powrotem, bo ona ma bratanicę kilka m-cy młodszą od Róży). Więc te rzeczy trochę pokrążą po dzieciach.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 08:59   #228
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Sloiczki - ja daje mleko PO. Nawet nie przyszlo mi do glowy dac inaczej.
u mnie się nie da dac PO (wczoraj sprawdzalismy ). Może na mm jest inaczej?! może ten moj dziec specyficzny, bo jak glodny to tylko cyc... i po cycu zjada ładnie słoik. czasem nie da rady całego, to po nastepnym cycu kończy

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość

ja ostatnio też dołączyłam o grona odchudzających się od poniedziałku
heh ja muszę w końcu (następny) poniedziałek potraktować poważnie... hehhhhh

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
I poprosili mnie na Matkę Chrzestną

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
myślę, że samo się "przestanie" kiedyś.

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
dla naszych półroczniaków Michałka,Kacperka i Karolka
dziekuj stawiam co kto chce

Cytat:
mam pytanko, moje dziecko nie zrobilo kupki juz 2,5 dnia prawie
mleko matki jest ekstra przyswajalne i taka przerwa nic nie znaczy
(co nie przeszkadza mi zapisaywać każdej kupy z rysunkiem serduszka )

Małpka, Karol jest WIELKI. Ale na bank na dopalaczach
(pamiętaj podzielic sie radami lekarza w sprawie chorobska )

U nas był mały torcik na chrzcinach (ok. 1,20 kg) - zapłaciła matka chrzestna 40 zł (tort czarny las - udekorowany na biało, z napisem i stokrotkami - zamawialismy tylko z uwaga: DUZO BIAŁEGO W WYKONCZENIU. chyba cukiernikowi nie podobalo sie ze dzieciatko nie bedzie mialo wygibasow na torcie i samowolke zrobil ). Podobno (????) to jej zadanie. Nie wiem, nie wnikałam

Synek podczas rannego karmienia usiadl mi przy cycku. w szoku byłam. on na podlodze przymiarek nawet nie robi, nie jest podciagany do siadu. a tu nagle myk, i siadl mi na kolanach chyba taki gadżet dla matki na półroczku

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 09:08   #229
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Oldzinx, Dragusia dzięki dziewczyny..
Wlaśnie może się pokarm wchłonął.. synek taki jak zawsze marudzi też przed spaniem właśnie ale jak zawsze. Będę obserwowała.

Oldzinx nie czytałam, ale słyszałam,że właśnie się może tak zdarzać.

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

p.s.: tutaj 3 seria forum a ja w lesie z postami i wiadomosciami chyba cala noc bym musiala czytac..

Mam pytanie bo pewnie pisalyscie ale ja nie wiem czy to odnajde.

Zaczelam podawac warzywa i owoce malemu.. i karmie piersia, macie jakies wytyczne ktore moglabym wykorzystac przy rozszerzaniu diety, jakis szablon, bo samej mi ciezko jakos sie z tym pozbierac. Mam z bobovity poradnik czy moge sie na nim wzorowac??

Pytanie 2 kiedy mozna podciagac dziecko do siadu czy tego nie robic niech samo zacznie??
Gratuluje skonczonych miesiecy, ale zlecialo...ahh

Ja wracam do pracy juz niedlugo :pro si:
Stary 2013-09-09, 09:11   #230
maria28
Kniaginia

Cytat:
teraz bedzie ciezko pieluched zmieniac bo stopa bedzie ciagle w buzi hehe u nas tak jest
U nas też. Poza tym ćwiczyć trudno, bo dziecko nogi hop i do buzi stopy. A powinna mieć nogi wyprostowane.

Cytat:
To ja nie powiem, co zaznaczam w kalendarzu serduszkiem

Cytat:
Synek podczas rannego karmienia usiadl mi przy cycku.
Słodko!
Ja jak w nocy kładę się koło Róży do karmienia, to jeszcze zanim się położę, podciągam koszulę, a Róża wtedy głowę do góry podnosi leżąc na boku, szuka cycka i się przysysa sama.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 09:21   #231
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
kiedy mozna podciagac dziecko do siadu czy tego nie robic niech samo zacznie??
według mnie: nigdy

Cytat:
a Róża wtedy głowę do góry podnosi leżąc na boku, szuka cycka i się przysysa sama.

ja seksik oznaczam "S" (z czasów dłuuuuugich starań mi zostało )

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 09:24   #232
bmma
Zadomowienie

Hejka

Cytat:
ee u nas co noc idkurzacz odpalamy ok 3-4 nad ranem i to na max ibrotach;p Na szczęscie jakby mniej w koncu tego kataru nieszczęsnego...

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 09:30   #233
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Nie nadrobilam wszystkiego ale co pamietam:

Luna - jadlospis Jakuba jest poki co malo urozmaicony przez te wszystkie problemy zdrowotne ale pracujemy nad tym. Tetaz dostaje 5 razy 200 ml mm z wyjatkiem mleka po obiadku, wtedy pol malego sloiczka obiadku z miesem i 140-160 ml mm zaraz po (wczesniej probowalam go przetrzymac ale z pol godz tylko wytrzymywal z zjadal caly sloiczek) plus 1/2-1/3 sloiczka owocowego miedzy karmieniami. Wczesniej w domu zjadal 6 razy 200 ml, tu zaczal opuszczac jedno nocne karmienie i wychodzi 5 ale nie wiem jak bedzie po powrocie.
Teraz mam wieksze sloiczki i tez dam po polowie i bede zwiekszac potem. Mleko daje zaraz po i mam nadzieje ze te porcje beda mniejsze. Jak nie dam od razu mleka to raz ze mialabym marude a dwa nie moglabym wyjsc bo zaraz znow jedzenie.
Ja sie w sumie czuje troche pogubiona w temacie rozszerzania diety bo zaczelismy, potem wrocilismy do samego mleka i skupilismy sie na chodzeniu po lekarzach i badaniach, teraz znow zaczynamy i nie wiem co dawac. Popatrzylam dzis na sloiczki, kaszki itp i tyle tego jest po 4-5 m-cu ze nie mam pojecia jak to rozgryzc. Jak wrocimy musze znalezc czas na net i szukanie informacji.
Dzięki Mój też problemy brzuszkowe więc raz przyśpieszamy raz zwalniamy. I tak jak u Ciebie zaraz po obiadku jest maruda, nawet jak dam obiadek godzine po butli, to tak jakby sobie przypominał że jednak jest głodny i chce jeść, więc czasami się już gubię i nie wiem czy głodny, śpiący czy jak. Od wczoraj daje albo jeden duży słoik albo tak jak ty pół słoiczka i MM. W rozszerzaniu też jestem pogubiona i postanowiłam działać spontanicznie. Jedyne czego się trzymam to jak najmniej marchewki (zaparcia) i jak najwięcej jabłka też z tego powodu. Czyli np każdy deserek jabłko+coś

Aniołek 25.05.2012
Stary 2013-09-09, 09:43   #234
OtTakaJa
Zakorzenienie

Witam
Cytat:
hejka,

Tak jak dziewczyny pisały, jeśli nic się nie dzieje, brzuszek nie boli to wszystko jest ok. Mój robi co 4-5 dni

Dziecku mojemu zupki nie smakują, więc postanowiłam się jeszcze wstrzymać z rozszerzaniem diety.

Dziś byliśmy na kontroli bioderek (ostatniej). Od razu rzuciło mi się w oczy, że te wszystkie dzieciaczki w kolejce to takie małe, a mój taki dorodny wśród nich. Lekarz przywitał nas słowami: "ojej, a ile to wielkie dziecko ma?". Zaczynam się naprawdę martwić, że moje dziecko zawsze będzie takie największe i później dzieci będą mu dokuczać...

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 09:57   #235
Moderna
Zakorzenienie

Hej hej

U nas tez ktoregos dnia nagle zamiast kilku a przynajmniej jednej na dzien nie bylo zadnej kupki - pojawila sie po 6 dniach. Potem kupki pojawialy sie roznie co 1-2-3 dni, az w koncu ktoregos dnia sie uregulowalo i mamy codziennie jedna kupke (choc czasem pojawia sie jakis wyjatek ). Nie robilam nic, tylko czekalam - na poczatku bylam przerazona, ale teraz jestem szczesliwa, ze tak rzadko sie pojawiaja

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Gratuluje nowych umiejętności i osiągnięcia wyższych leveli

Marcelek na razie łapie stopki w raczki, jak myslicie daleko mu jeszcze do wkladania ich do buzki?

Dziewczyny, jak Wasze malenstwa zaczely piszczec i sie chichrac to nadal gugaja? Bo zauwazylam, ze moj chyba juz nie guga, tak mi sie wydaje
Stary 2013-09-09, 10:02   #236
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak Wasze malenstwa zaczely piszczec i sie chichrac to nadal gugaja? Bo zauwazylam, ze moj chyba juz nie guga, tak mi sie wydaje
Mój teraz mówi: bububububu, mamamamamememe

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-09, 10:06   #237
oldzinx
Raczkowanie

Cytat:
Oldzinx, Dragusia dzięki dziewczyny..
Wlaśnie może się pokarm wchłonął.. synek taki jak zawsze marudzi też przed spaniem właśnie ale jak zawsze. Będę obserwowała.

Oldzinx nie czytałam, ale słyszałam,że właśnie się może tak zdarzać.

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

p.s.: tutaj 3 seria forum a ja w lesie z postami i wiadomosciami chyba cala noc bym musiala czytac..

Mam pytanie bo pewnie pisalyscie ale ja nie wiem czy to odnajde.

Zaczelam podawac warzywa i owoce malemu.. i karmie piersia, macie jakies wytyczne ktore moglabym wykorzystac przy rozszerzaniu diety, jakis szablon, bo samej mi ciezko jakos sie z tym pozbierac. Mam z bobovity poradnik czy moge sie na nim wzorowac??

Pytanie 2 kiedy mozna podciagac dziecko do siadu czy tego nie robic niech samo zacznie??
Gratuluje skonczonych miesiecy, ale zlecialo...ahh

Ja wracam do pracy juz niedlugo :pro si:
Proszę bardzo

Co do diety ja jeszcze nie rozszerzam ale przeglądałam też poradnik z Bobovity i wydaje się być ok. Ale może doświadczone mamy coś podpowiedzą.

Nie podciągaj, samo usiądzie. A tak myślę teraz czy 4,5 mies.dziecko można na kolanach sobie sadzać ale podtrzymywać go i opierać o siebie? I pod paszki trzymać i do góry podnosić?

A z pracą nie zazdroszczę

Cytat:
Ja jak w nocy kładę się koło Róży do karmienia, to jeszcze zanim się położę, podciągam koszulę, a Róża wtedy głowę do góry podnosi leżąc na boku, szuka cycka i się przysysa sama.

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Witam
Tak jak dziewczyny pisały, jeśli nic się nie dzieje, brzuszek nie boli to wszystko jest ok. Mój robi co 4-5 dni

Dziś byliśmy na kontroli bioderek (ostatniej). Od razu rzuciło mi się w oczy, że te wszystkie dzieciaczki w kolejce to takie małe, a mój taki dorodny wśród nich. Lekarz przywitał nas słowami: "ojej, a ile to wielkie dziecko ma?". Zaczynam się naprawdę martwić, że moje dziecko zawsze będzie takie największe i później dzieci będą mu dokuczać...
za bioderka,
Jak będzie duży to przynajmniej nikt mu nie podskoczy

Pochwalę się właśnie był listonosz, zamówiłam na ALL 3 pary takich śmiesznych kalesonek rajtuzowych, super są ze zwierzakami na pupci - osiołek, świnka i lew( jak babcia kupiła rajtuzy i nam przyniosła to TŻ powiedział że Tomek nie baba i w rajtkach chodzić nie będzie ). No ale kalesony mogą być
Stary 2013-09-09, 10:08   #238
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Mój teraz mówi: bububububu, mamamamamememe
hmm... no Marcel juz od dluzszego czasu mowil takie mammm mammm mammm - ale tylko przed spaniem, jak byl zmeczony.
A tak to w ciagu dnia tak piszczy sobie i wydaje dzwieki licze, ze to skok i na dniach nadrobi
Stary 2013-09-09, 10:08   #239
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
mleko matki jest ekstra przyswajalne i taka przerwa nic nie znaczy

Synek podczas rannego karmienia usiadl mi przy cycku. w szoku byłam. on na podlodze przymiarek nawet nie robi, nie jest podciagany do siadu. a tu nagle myk, i siadl mi na kolanach chyba taki gadżet dla matki na półroczku

i wielkie za siad

Cytat:
ja się wzoruje tym schematem. tylko gluten juz podaje od miesiaca a sloiki zaczynam od skończonego 6

Cytat:
To ja nie powiem, co zaznaczam w kalendarzu serduszkiem

Cytat:
aj tam, zacznie chodzić biegać to będzie szczuplak

Stary 2013-09-09, 10:11   #240
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Pochwalę się właśnie był listonosz, zamówiłam na ALL 3 pary takich śmiesznych kalesonek rajtuzowych, super są ze zwierzakami na pupci - osiołek, świnka i lew( jak babcia kupiła rajtuzy i nam przyniosła to TŻ powiedział że Tomek nie baba i w rajtkach chodzić nie będzie ). No ale kalesony mogą być
ooo a jakie? bo tez szukam fajnych rajtuzkow/kalesonek na zime

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości