|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Polskie obozy koncentracyjne
Tylko że to naród niemiecki wyniku legalnych, demokratycznych wyborów wybrał Hitlera. A przecież już przed przejęciem władzy napisał "Mein Kampf", w jego przemówieniach bardzo wyraźne były tendencje faszystowskie. Więc jednak Niemcy
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Obama to cymbał. Te wszystkie jego przydupasy nie lepsze. Zresztą, u nich to już taka świecka tradycja, że prezydentami zostają ludzie hmmm...mocno intelektualnie zadłużeni.
Oczywiście, że mnie to wkurzyło jak każdy przejaw ignorancji jaki do mnie dociera. Rolą polskiej dyplomacji jest tłumaczyć, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć. No i reagować na podobne przejawy głupoty. |
|
|
|
|
#34 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie zadni abstrakcyjni nazisci, tylko Niemcy, zaczeli i prowadzili ta wojne, wlacznie z machina ludobojstwa. Jakiekolwiek rozmywanie tego przez abstrakcyjne pojecia, czy zawezanie tej odpowiedzialnosci jest nie tylko bezsensowne, ale i szkodliwe. Cytat:
![]() Zreszta, nawet gdyby na jego czele stal jakis sowiecki slugus z polskim nazwiskiem, to nie zmienia nic a nic. Polski rzad byl w Londynie, polscy patrioci walczyli wowczas z Sowietami, jakiekolwiek przypisywanie Polakom odpowiedzialnosci za to jest wyrazem skrajnej ignorancji i obrazaniem pamieci Zolnierzy Wykletych ![]() Cytat:
![]() Ty sie o obcokrajowcow nie martw, lepiej sie sama doedukuj, bo cieniutko w temacie ![]() Cytat:
Natomiast zgodze sie co do roli polskiej dyplomacji - gdzie oni sie podziali, jak moga po prostu siedziec cicho i nic ?!
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Wyrak jak możesz nie pamiętać o Sophie Scholl i Die Weiße Rose.
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potłuczona to Ty jesteś, pisząc, że nie było żadnego sprzeciwu w Niemczech. Może nie był tak widoczny, jak ruch oporu w Polsce, ale istniało mnóstwo mniejszych organizacji antyfaszystowskich.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2012-06-08 o 22:57 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak, to aż 6 osób...
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
Ja też optuję za używaniem terminu 'naziści', ale oczywiście jestem zdrajcą narodu, więc tematu nie pociągnę
![]() Zazwyczaj unikam tematu, bo słabo znoszę krzyczących Polaków, szczególnie tych w Internecie. Błąd Obamy - owszem, porażka, przeprosił, po sprawie. Niekompetentna, niepotrzebnie prowokująca dziennikarka - wystarczy sprostować, zignorować absurdalne teorie. Mnie zresztą równie przykro czyta się przekłamujące historyczną prawdę artykuły co słucha wielu młodych Polaków, z których wypowiedzi bije antysemityzm i antyniemieckość. Tragiczne doświadczenia IIWŚ moim zdaniem zasługują dziś na przede wszystkim na prawdę i wnioski na przyszłość, nie niekończące się wzajemne pretensje, której duma Kowalskiego, który utożsamia się z każdym Wielkim Polakiem nie potrafi znieść.
|
|
|
#39 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Władza w powojennej Polsce została NARZUCONA. Proste jak budowa cepa. Rząd w Londynie ma tu znaczenie, bo był kontynuacją władz suwerennej II RP. Gdyby on był odpowiedzialny za obozy, wina Polaków byłaby niepomiernie większa. ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
Nie chodzi o to, żeby prześladować dzisiejszych Niemców za krzywdy doznane przez naszych dziadków, ale nie zamydlać tamtych wydarzeń. Jasne, że wojna to tragedia i czasem zło bardzo łatwo miesza się z dobrem. Ale jeśli powstaje wielka, świetnie zorganizowana maszyna do zabijania, w której uczestniczy ogromna liczba przedstawicieli jakiegoś społeczeństwa, to coś jest "nie halo", prawda? I mamy oko przymykać? Sorki, teraz mamy pokój, siedzimy sobie przed komputerkami w ciepełku i wydaje nam się, że II wojna światowa była "dawno i nieprawda". Ale ja sobie myślę o moich dzieciach i życzę im, żeby też mogły sobie siedzieć przy komputerkach i teoretycznie rozważać, kto mniej winny. Tylko to zależy od nas... jak będziemy pamiętali o wojnie jako o REALNYM zagrożeniu, to może będziemy czujniejsi.... A Obama nie przeprosił. To, że w jakimś tam liście "ubolewa", nie równoważy co zrobił. Z jego ust powinno paść osobiście , publicznie wygłoszone słowo "przepraszam", tak jak strzelił tą "gafę". I nie chodzi tu o martyrologię, która tak wielu denerwuje, ale o przypisywanie nam czegoś, czemu nie jesteśmy winni. Ba, czego jesteśmy ofiarami. Nota bene - taki np. KL Auschwitz powstał dla Polaków. ( może to mieli mieszkańcy Białego Domu na myśli ---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- sorki, że tak nieskładnie trochę. Sens chyba wyczujecie, mnie się oczy zamykają. Dobranoc! |
||
|
|
|
|
#40 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Bardziej powaznie - to nieco smutne, ze kolaborujacy na potege Francuzi (lacznie z wydaniem Zydow z Vichy), dorobili sobie po wojnie legende Resistence, teraz nawet Niemcy, ktorzy stali za Hitlerem murem przez wiekszosc wojny dorobili sie mitow o podziemiu A my, z prawdziwym Panstwem Podziemnym dostajemy takie teksty jak od Obamy ![]() Cytat:
? Byl obywatelem IIRP, podobnie jak cala masa etnicznie niePolakow (Zydzi, Niemcy, Ukraincy, Bialorusini), o zupelnie roznym stosunku do panstwa polskiego. Poza tym, to Ty sama podalas taki przyklad - zyd na czele obozu pracy w okupowanej przez Sowietow Polsce ![]() Cytat:
Cytat:
Nie wygodnie, tylko taka jest prawda - komunisci, czy to z KPP, czy KPZU, reprezentowali Sowietow i o ich interesy zabiegali. Tu nawet nie ma co mowic o "slugusach", to byli po prostu wrogowie panstwa polskiego, sila narzucajacy sowiecka okupacje. Polacy jeszcze przez dlugie lata prowadzili walke z drugim okupantem. Zenada jest to, ze teraz niektorzy w swojej ignorancji tak ich de facto, opluwaja ![]() Cytat:
Daj spokoj, bo z taka ignorancja sie kompromitujesz. "Mnostwo" W Niemczech nie bylo zogranizowanego sprzeciwu przeciwko wojnie. Nawet jesli sie znalazl taki bialy kruk jak Schwarze Kapelle, to im nie przeszkadzalo to, ze Hitler chcial ekspansji, tylko ze mogl (i doprowadzil) Niemcy do ruiny. Zdazaly sie pojedyczne przypadki ja Adenauer, ale ogolnie Niemcy stali za Hitlerem murem, przynajmniej do czasu jak sie przebieg wojny odwrocil ![]() Cytat:
NSDAP liczyla max bodajze 8mln czlonkow, w tym zdaje sie ponad jedna trzecia kobiet. Przez Wehrmacht przewinelo sie niespelna 20mln Niemcow. Tak wiec, nawet nie biorac pod uwage tego, ze nie wszyscy czlonkowie NSDAP byli w wieku gdzie mogli isc do wojska, oraz nie liczac czlonkow SS, Waffen SS, policji/tajnej policji (Gestapo, KriPo, SiPo, OrPo), to mamy do czynienia z zaangazowaniem Niemcow jako narodu, a nie tylko nazistow. Druga sprawa - malo tego, nie bylo wrecz sladu oporu przeciwko polityce tych rzadow, ergo - nie bylo w spoleczenstwie zdecydowanego sprzeciwu. Suma sumarum = niemieckie obozy zaglady, zbrodnie wojenne itd. Cytat:
- a gdzie te oficjalne przeprosiny od Obamy? - zdajesz sobie sprawe, ze okreslenie "nazisci" zamiast "Niemcy" jest wlasnie przeklamywaniem historii? - jakiez znowu wzajemne pretencje? Niemcy i Sowieci wywolali II WS w Europie, dokonali straszliwych zniszczen, zbrodnii i ludobojstwa. To sa fakty, kto ma z tego tytulu pretensje?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
A jak polska dyplomacja ma zmusić Obamę do porządnych przeprosin?
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co tam ruch oporu, wojny przecież nie było a jeśli była to przecież Polska zaatakowała.
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 | ||||
|
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34556772]No tak, dajmy się poniżać, w końcu jesteśmy do tego przyzwyczajeni.
(...) [/QUOTE] nie wiem jak u ciebie - ale moja skromna osoba nie czuje się w najmniejszym stopniu poniżona przez słowa jakiegoś człowieka na drugim końcu świata - no więc trudno żebym dawała się poniżać skoro nie czuję się tym faktem poniżona... przykro mi ale ja nie staje się gorszym człowiekiem przez to co mówi ktoś inny tak samo historia się nie zmienia przez to co ktoś mówi... Cytat:
nie czuję się też w najmniejszym stopniu odpowiedzialna za minimalizowanie braków w edukacji innych ludzi tudzież całych narodów a szczerze mówiąc jeżeli ktoś buduje sobie opinię o innym narodzie na podstawie trzech słów wypowiedzianych przez jakiegoś Obamę to ja nawet nie chcę mieć kontakt z kimś o tak ograniczonym światopoglądzie bo i po co? a poza tym jakie znowu odpuszczać? czego Ty znowu nie odpuszczasz.. siedzisz sobie w domu przed komputerem i nie odpuszczasz tłumacząc Polakom rzeczy które wiedzą (no bo nawet mimo braków w wiedzy to raczej zdecydowana liczba obecnych wie kto i kogo w zasadzie zabijał)? a zresztą - co? teraz nikt nie powie "polskie obozy śmierci" bo co? bo się Polacy obrażą? BBC się jakoś o opinię Polaków nie martwiło przedstawiając nas jako kraj chuliganów którzy zamordują biedne angielskie duszyczki które nadjadą w kulturze doświadczać euro 2012 jak ktoś jest głupi i sobie światopogląd buduje na podstawie mediów to wolna droga.. niech sobie będzie głupi do śmierci [1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34557561]Po angielsku wydźwięk tego zwrotu jest jednoznaczny, mówienie że po polsku można to różnie rozumieć, jest według mnie nieporozumieniem.[/QUOTE] akurat ten zwrot na angielski tłumaczy się dosłownie więc nie wiem gdzie tu jakieś problemy w wydźwiękiem się pojawiają dla mnie to po angielsku brzmi tak samo jak po polsku... Cytat:
czas się cofnie i historia się zmieni bo w książkach zaczną inaczej pisaći no właśnie - co z tego? ja poważnie pytam - co z tego? jaką masz pewność, że Twoja wiedza o historii starszej niż ta o której możemy usłyszeć od naszych wciąż żyjących dziadków jest poprawna? pewnie sami powtarzamy kłamstwa o historii świata bo tak nas nauczyli Cytat:
Cytat:
(tak mi się przypomniał odcinek pyta.pl o nowym roku który wypadnie w piątek 13.. która to informacja kompletnie nie zdziwiła większości przypytywanych przechodniów ale jestem jednak pewna że nie byli to sami skończeni debile...)
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2012-06-09 o 22:16 |
||||
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
lol
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Nie bardzo rozumiem stwierdzenia o "zmuszaniu" Obamy do czegokolwiek, tak jakby po dlugotrwalej, intesywnej i konsekwentnej reakcji wszystkie inne opcje zostaly wyczerpane. Swoja droga, to Rotfeld jezyka w buzi nie mial w trakcie odbierania tego odznaczenia
?Cytat:
Wojny? Jakiej wojny? Ano faktycznie, cos bylo... ale moj dziadek pracowal na kolei. ![]() W sumie, jak tutaj zauwazanie takich oczywistosci jak: Niemcy i Sowieci wywolali IIWS i doonywali masowego ludobojstwa w jej trakcie, jest przez niektorych traktowane jako wyraz nienawisci do Niemcow... Oni to przemilaczaja, zeby nienawisci nie podsycac ![]() Cytat:
Wg mnie np. ciagniecie do sadu kazdego pismaka, ktory z czyms takim wyskoczy zmieniloby sytuacje.Popisza sprostowana, poplaca odszkodowania, to przestana tak chlapac. Nie reagowanie na takie powtarzajace sie klamstwa i glupoty, to niestety tak jak potwierdzanie ich ![]() Cytat:
).Cytat:
||||
|
|
|
|
#48 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że obowiązkiem nas, młodych, jest interweniowanie gdy nasza historia zostaje szargana w tak idiotyczny sposób. Oglądałam może z dwa miesiące temu dokument na History Channel. Była mowa o biednych Niemcach wygnanych z Polski po wojnie i powracających do ojczyzny w nędzy, głodzie i rozpaczy. Dwugodzinny film traktował o tym, jak to Niemcom było trudno przeżyć na marnych racjach żywnościowych, bez materiałów budowlanych, opieki medycznej. Ani słowa o tym, jak doszło do tego, że znaleźli się z powrotem w ojczyźnie, ani słowa o sąsiednich, zrównanych z ziemią krajach. Naprawdę trudno się dziwić, że ktoś po obejrzeniu takiego dokumentu uwierzy w polskie obozy jak będą o tym rozprawiać i to jeszcze publicznie. Wstyd. Cytat:
Nawet nie wiem jak to skomentować. To, że Ty jako Polka uważasz, że to ma taki sam wydźwięk i dorabiasz do tego skróty myślowe, nie znaczy nic. Ważne, jakie to ma znacznie dla przeciętnego Amerykanina, a jest to znaczenie błędne historycznie. To ich język i ich zasady, nie Twoje. Edytowane przez a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 Czas edycji: 2012-06-12 o 02:26 |
||
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jak można nie czuć się ponizonym. Nie jestem sama jakąś fanatyczka naszego narodu, ale taka postawa jest zalosna. Mój dziadek był torturowany przez niemców, został wtracony do obozu. Ale ja mu przecież zaraz powiem, ze taka zniewaga to nic takiego... Dla mnie, bo przecież nawet mnie na świecie nie było. Nie dziwię się, że w Polsce wygląda jak wygląda skoro tylu ludzi ma takie zdanie
Sent from my SK17i using Tapatalk |
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34649892]W Polsce żyje 40 milionów ludzi i zapewniam Cię, że wielu z nich, zwłaszcza starszych, pamiętających wojnę, tych, którzy stracili zdrowie i młodość walcząc o niepodległość, poczułoby się poniżonych jakby się dowiedzieli, co ta kobieta wyprawia. Całe szczęście sprawa nie jest jakoś mocno nagłośniona.
Uważam, że obowiązkiem nas, młodych, jest interweniowanie gdy nasza historia zostaje szargana w tak idiotyczny sposób. Oglądałam może z dwa miesiące temu dokument na History Channel. Była mowa o biednych Niemcach wygnanych z Polski po wojnie i powracających do ojczyzny w nędzy, głodzie i rozpaczy. Dwugodzinny film traktował o tym, jak to Niemcom było trudno przeżyć na marnych racjach żywnościowych, bez materiałów budowlanych, opieki medycznej. Ani słowa o tym, jak doszło do tego, że znaleźli się z powrotem w ojczyźnie, ani słowa o sąsiednich, zrównanych z ziemią krajach. Naprawdę trudno się dziwić, że ktoś po obejrzeniu takiego dokumentu uwierzy w polskie obozy jak będą o tym rozprawiać i to jeszcze publicznie. Wstyd. A Ty to w ogóle poważnie mówisz? Nawet nie wiem jak to skomentować. To, że Ty jako Polka uważasz, że to ma taki sam wydźwięk i dorabiasz do tego skróty myślowe, nie znaczy nic. Ważne, jakie to ma znacznie dla przeciętnego Amerykanina, a jest to znaczenie błędne historycznie. To ich język i ich zasady, nie Twoje.[/QUOTE] Dokładnie. Podzielam również zdanie Sine.iry oraz Wyraka.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34649892]
Oglądałam może z dwa miesiące temu dokument na History Channel. Była mowa o biednych Niemcach wygnanych z Polski po wojnie i powracających do ojczyzny w nędzy, głodzie i rozpaczy. Dwugodzinny film traktował o tym, jak to Niemcom było trudno przeżyć na marnych racjach żywnościowych, bez materiałów budowlanych, opieki medycznej. Ani słowa o tym, jak doszło do tego, że znaleźli się z powrotem w ojczyźnie, ani słowa o sąsiednich, zrównanych z ziemią krajach. [/QUOTE] O, to jest masakra i swinstwo straszne, gledzenie o wygnaniach, bez wspomnienia, ze przez wojne, ktora sami wywolali, czy o tym, jak sie zachowywala mniejszosc niemiecka i Niemcy w Polsce przez wojne ![]() Pozniej Niemcy chca muzea wypedzenia budowac Rzad RP powinien sie energicznie zabierac za edukowanie o historii, bo sie takie bzdury szerza, ze masakra
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Historia w szkołach wygląda tak, że się tłucze średniowiecze, starożytność, a przez XX wiek leci po łebkach. Wojna jeszcze jako tako, ale po '45 to już czasem prawie wcale nie ma.
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak przy okazji:Cytat:
||
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tradycyjnie jestem za tym, żeby zamiast dwóch niepotrzebnych godzin religii tygodniowo jedna godzina więcej to historia, a druga to matematyka
|
|
|
|
|
#55 | ||
|
Zakorzenienie
|
Imię jest ewidentnie semickie, jednakże biblijne. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach, w Polsce, która jest tak zakorzeniona w tradycji chrześcijańskiej, biblijne imię nie powinno nikogo dziwić
i na pewno nie powinno być wyznacznikiem narodowości nawet w połączeniu z nazwiskiem...Cytat:
![]() Cytat:
Prawda, a ustrój Sparty opracowany na błysk...
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzustam, wiadomo o co chodzilo z Morelem przeciez, nie musze sie rozwodzic nad tym przeciez. Tylko smiesznie, ze kolezanka sama przytoczyla taki cudowny przyklad ![]() PS. tak a propos tych bledow, to Hawking
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w Hawking'u vel Howking'u. Pomroczność jasna bez powodu, nie to, żebym nie wiedziała jak się facet nazywa, w końcu oglądało się kilka odcinków Teorii wielkiego podrywu (koszmarne tłumaczenie tytułu)![]() No nic, dorównałam Obamie
|
|
|
#58 |
|
BAN stały
|
Niedługo Niemcy będą mówić, że II wojna światowa wybuchła tylko dlatego, bo Polacy nie chcieli oddać Gdańska i pozwolić na budowę autostrady i kolei do Prus Wschodnich! Albo w wersji hardcorowej: "Niemcy wkroczyli do Polski ratować Żydów przed antysemityzmem Polaków, ale niestety było to już za późno".
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli chodzi o granicę to mimo wszystko to mogła być trochę mniej drastyczna zmianę. Takie Pomorze Zachodnie nie miało wielkich związków z Polską, więc wolałbym Lwów niż Szczecin. Albo z jakiej racji Królewiec został przy Rosji, a nie u nas. Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

Te obozy były wytworem konkretnej ideologii, służyły (głównie) do eksterminacji Żydów, Romów i Słowian, którzy byli uważani za gorszych gatunkowo. Mówienie, że byli to Niemcy, ma taki sam wydźwięk, jak polskie obozy śmierci
Teraz każdy obcokrajowiec, który nie miał pojęcia o temacie, przeczytał jej wpis i agresywne, wulgarne komentarze Polaków, będzie miał o naszym narodzie bardzo dobre zdanie 

? Byl obywatelem IIRP, podobnie jak cala masa etnicznie niePolakow (Zydzi, Niemcy, Ukraincy, Bialorusini), o zupelnie roznym stosunku do panstwa polskiego. 

w Hawking'u vel Howking'u. Pomroczność jasna bez powodu, nie to, żebym nie wiedziała jak się facet nazywa, w końcu oglądało się kilka odcinków Teorii wielkiego podrywu (koszmarne tłumaczenie tytułu)