Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-11, 20:22   #4171
iwona200
Zakorzenienie

Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV

Cytat:
Napisane przez Madzia_M77 Pokaż wiadomość
Jak się zaczyna temat diet i odżywiania, to powinnam mieć tutaj zakaz wstępu

Iwona, prawda jest taka, że nie należy obsesyjnie trzymać się planu typu: 5 posiłków, absolutnie kolacja bez węglowodanów itd. Smażenie całkowicie bez tłuszczu też nie jest fajne, bo smak potrawy bardzo na tym traci - zawsze można kupić oliwę w sprayu i lekko "zraszać" patelnię W każdym przypadku chodzi tak naprawdę o umiar, jeśli zdrowe nawyki mają trwać przez całe życie, to ja wolę żeby moja dieta była przyjemnością. I wydaje mi się, że lepiej zjeść plaster porządnego cheddara niż kilka pseudo-light-goudy, który smakuje jak gumowy klapek
Bardzo polecam kwestiasmaku.com, autorka jest matką trójki dzieci, z figurą modelki, nie odmawiającą sobie masła, śmietany 36% i cukru, a pytana o swoją figurę, zawsze odpowiada, że zjada jedną porcję potrawy którą ugotuje/upiecze. Kiedyś ugotowałam obiad dokładnie w takich proporcjach jak podawała w przepisie i wyszły z tego 2 malutkie porcje, jednak wystarczające i syte, wstaliśmy od stołu bez uczucia przejedzenia i bez poczucia winy, że zostały resztki i trzeba to zjeść (bo nie cierpię wyrzucać jedzenia), poza tym jest tam mnóstwo pomysłów na warzywa - w roli głównej jak i w formie dodatku. Jadła któraś z Was puree ziemniaczane z dodatkiem grilowanej papryki? Super sposób na odczarowanie trywialnego i cięzkiego ziemniara

Sama mam problem z włączeniem większej ilości ryb do codziennych posiłków, muszę jeszcze nad tym popracować.

No i jeszcze jedna sprawa - ciężko z dnia na dzień porzucić tryb życia na rzecz restrykcyjnego i zdyscyplinowanego. Warto uprzyjemnić sobie ten start np.
-do nudnej owsianki dodać ulubione owoce i orzechy
-zamiast gotowego jogurtu miksować zwykły naturalny z owocami i nauczyć się odróżniać jogurt truskawkowy od jogurtu o smaku truskawkowym
-można zrobić samemu lody, chociażby wg Jamiego Olivera - miksujemu zamrożone owoce z niewielką ilością miodu i jogurtu greckiego
-podarować sobie bezsmakowy/suchy filet z kurczaka - indycze mięso jest znacznie lepsze, a polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna i nie wymaga długiej obróbki

Oczywiście nie namawiam nikogo żeby od jutra uprawiał ziemniaki na balkonie i piekł chleb (ja czasem piekę) ale jak macie opcję zajrzyjcie do ksiązki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni", bardzo polecam!
Co do 5 posiłków to aż tak sie tego nie trzymam, bo nie mam możliwości, ale wiem, że jest to dla mnie dobre, ponieważ nie doprowadzam do uczucia dużego głodu i nie mam ochoty rzucić się na cokolwiek
Kolację bez węglowodanów też jem rzadko, bo zwykle nie mam pomysłów na taką
Nie dążę też do całkowitego odstawienia tłuszczy, bo wiem, że nie jest to całkiem zdrowe. Na oliwie i oleju rzepakowym smażyłam do tej pory (dosłownie na kropli roztartej na patelni), dzisiaj kupiłam olej kokosowy.
Patelnia grillowa sprzyda mi się do grillowania czasami mięsa i również warzyw. Poza tym mój TŻ chce zredukować wagę, ja nie
A ser żółty jem, nie light, w ogóle nic light nie kupuję
Co do ryb, nie przepadałam za nimi kiedyś, teraz też tylko filety z mintaja i łosoś, bo nie mają ości

Do całkowitej zmiany nawyków wzięłam się jakieś 2 miesiące temu, bo tematem zdrowego żywienia interesowałam się zawsze. Od dawna np. zamiast mąki pszennej białej używałam pełnoziarnistej, nie słodziłam, zamiast słodyczy jadłam owoce także nie miałam z tym jakichś dużych problemów. Teraz bardziej zaczęłam zwracać uwagę na białka, tłuszcze i węglowodany i całkowicie wyeliminowałam niektóre produkty (np. biały chleb czy mieszany z białą mąką na rzecz żytniego, ziemniaki na rzecz ryżu (basmati ), kasz, zero panierki). Wprowadziłam indyka, którego kiedyś nie jadłam w ogóle, bo wiem, że jest znacznie zdrowszy niż kurczak.

Najgorsze jest czytanie w internecie o zdrowym odżywianiu. Jest ogromna ilość blogów o tej tematyce i na jednym czytasz żeby jeść to, na drugim żeby tego nie jeść. Można zwariować od natłoku informacji
Zaciekawił mnie temat produktów, które powodują szybsze starzenie: pszenica (i wszelkie produkty z niej), produkty kukurydziane (mąka, chrupki, płatki itp.) i cukier. Słyszałyście o tym?

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Bo ja o garach mogę godzinami
Jeśli interesują Was moje wywody to mogę więcej
Ja chcę więcej

Ostatnio prawie nic nie robię tylko siedzę i wyszukuję tematów związanych ze zdrowym odżywianiem i zdrowych przepisów

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2013-09-11 o 20:17
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 20:29   #4172
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Konto usunięte

Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Ja chcę więcej

Ostatnio prawie nic nie robię tylko siedzę i wyszukuję tematów związanych ze zdrowym odżywianiem i zdrowych przepisów
robię to samo i też chcę więcej
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 20:31   #4173
Phoebee
Zakorzenienie

Cytat:
Doszłam już do tego, że największym komfortem jest dla mnie produkt który wchłania się całkowicie. Olej stosowany w minimalnej ilości (1 kropla na twarz) nie ma wpływu na połysk czy trwałość makijażu. Ale z żelem HA to już inny temat. Kwas HA wielkocząsteczkowy to tylko okluzja, zabezpiecza przed utratą wody, ale żadnych innych cudów nie zdziała Jest po prostu dodatkową warstwą.
Idąc wzorem : u każdego co innego, muszę się sama przekonać. W internecie mnóstwo relacji i testów. Zamówiłam oleje, teraz dumam nad wyborem rodzaju kwasu. Moja skóra jest bardzo podatna na wszelakie eksperymenty z biochemii. Sama kozieradka niemal ' wyprasowała' mi mimiczne zmarszczki.
Madzia, bardzo rozsądne podejście do spraw dietetyki i zdrowego odżywiania. Jestem również zwolenniczką .

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
próbowałam w tamtym roku, ale zero efektów.
albo to nie dla mnie, albo miałam/mam zbyt duże problemy z buzią

edit: używałam na noc.
Hmm, ja jednak zaryzykuję.
Cytat:
Ja kiedyś takiej mieszanki uzywałam na noc, ale mimo dodatku oleju hialuron bardzo ściągał mi skórę i przesuszał. Teraz mam inny żel z iHerb jako bazę, do której dodaję olej i wit. C i to się dużo lepiej u mnie sprawdza. Oczywiście nie pod makijaż, bo używam podkładu mineralnego i baza pod makijaż musi się całkowicie wchłonąć żeby nie porobic sobie plam
Ja właśnie szukam teraz jakiegoś zelu, ale mam problem z wyborem. Zerknę zaraz na iHerb.

Edytowane przez Phoebee
Czas edycji: 2013-09-11 o 20:39
Phoebee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 20:34   #4174
Forget_me
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phoebee Pokaż wiadomość
Dziewczyny, rozpoczęła któraś kurację żelem hialuronowym (+ olej) i może się wypowiedzieć?
Ja stosowałam żel hialuronowy z olejkiem arganowym. Zauważyłam różnicę w napięciu skóry Jednak przy dłuższym stosowaniu zaczęłam zauważać suche skórki na czole (stosowałam go codziennie wieczorem). Teraz używam go co drugi, trzeci dzień
Forget_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 20:41   #4175
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Idąc wzorem : u każdego co innego, muszę się sama przekonać. W internecie mnóstwo relacji i testów. Zamówiłam oleje, teraz dumam nad wyborem rodzaju kwasu. Moja skóra jest bardzo podatna na wszelakie eksperymenty z biochemii. Sama kozieradka niemal ' wyprasowała' mi mimiczne zmarszczki.
Madzia, bardzo rozsądne podejście do spraw dietetyki i zdrowego odżywiania. Jestem również zwolenniczką .

Ja właśnie szukam teraz jakiegoś zelu, ale mam problem z wyborem. Zerknę zaraz na iHerb.
http://www.iherb.com/Derma-E-Refinin...z-236-ml/14479
To ten żel. Nie tylko na iHerbie jest.
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 21:23   #4176
mm111111
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MiaWallace876 Pokaż wiadomość
nie wiedziałam, że w H&M można takie cuda znaleźć przyjemnie się czyta Twoje posty
Dziękuję! Cieszę się do mnie najbardziej trafia kolekcja Zary :/
mm111111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 21:46   #4177
Madzia_M77
Zadomowienie

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;42755304]robię to samo i też chcę więcej [/QUOTE]

Cytat:

Dzięki dziewczyny, trochę się zawstydziłam

Pheobee, spróbuj koniecznie, był czas kiedy w lodówce miałam więcej butelek z olejami, maceratami i całą resztą niż jedzenia wtedy przepadłam na mazidłach (mazidla.com) - zresztą bardzo konkretna i dobrze merytorycznie prowadzona strona i sklep z pólproduktami

Iwona, o pszenicy i pochodnych słyszałam, ale chodzi tutaj glównie o proste węglowodany (biała mąka, mąka kukurydziana, cukier biały, fruktoza, przetworzone płatki ), które powodują glikację białek, tutaj świetny artykuł http://www.laboratoriumurody.pl/foru...lek,t1125.html a jeśli ktoś nie chce czytać - w skrócie: Cukier oraz w/w proste węglowodany sprzyjaja i nakręcają glikację białek (czyli ich rozpad), głównie podporowych, czyli kolagenu i elastyny - stąd zmarszczki i bruzdy (plus oczywiście mimika, tryb zycia itd). Wyeliminować ich nie możemy, bo są źródłem energii i niezbędne do wielu fizjologicznych procesów. Można zastępować mąkę zwykłą razową itd, ale umówmy się - biała buła smakuje znacznie lepiej niż razowa

Phoebee, tonik z kozieradki?

Edytowane przez Madzia_M77
Czas edycji: 2013-09-11 o 22:02
Madzia_M77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 23:15   #4178
nikisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm111111 Pokaż wiadomość
Dziękuję! Cieszę się do mnie najbardziej trafia kolekcja Zary :/
obawiam się tylko, czy te rzeczy są na pewno ciepłe
rzucił Ci się w oczy może ten sweter na stronie Z.? http://www.makelifeeasier.pl/moda/wa...or-the-sunrise

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 23:16   #4179
Olcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladymoonn Pokaż wiadomość
najlepszy sposób, bo jak się nagle wszystko odrzuca na raz to nic dobrego z tego nie wynika
tak też właśnie u mnie jest chociaż dzisiaj zjadłam cheetosy z chłopakiem więc należy mi się
Cytat:
Myślę, że buty całe ze skóry to większe wow a dla mnie dodatkowy wydatek. Niemniej podeszwa skórzana lepiej dopasowuje się do stopy i nie wiem jakim cudem, ale "oddycha".

Dzięki
Robiłam kiedyś podejście do lnianego, ale mi nie pasował smakowo, wyczuwałam go jak pies policyjny, nawet w minimalnych ilościach. Nie pamiętam o kapsułkach kilka razy dziennie, więc myślałam o podrasowaniu posiłków

LadyI udanego wyjazdu! Wielu moich znajomych jest zachwyconych Ukrainą, ja niekoniecznie, albo nie umiem jej docenić;/
Hmm, jeśli skórzana podeszwa z doklejoną wkładką przez szewca nie traci swoich właściwości to powinna być ona naklejana już podczas produkcji chociaż... przynajmniej szewc sobie dorobi

Zrobiłam dziś atak na SP i kupiłam
serum do rzęs L`biotica, maskę do ciemnych włosów i jedwab Biovax, kurację wzmacniającą z Joanny i pastę Białą Perłę mam nadzieję, że wszystko się sprawdzi

nacialutko, stosuję od kilku dni tę odżywkę Eveline SOS i na razie na minus jest to, że przy kilku warstwach (zgodnie z zaleceniem) odrywa się płatami nie ma też ładnego, mlecznego koloru jak wersja 8w1, ale to mogę jej wybaczyć. Mam wrażenie, że skleiła mi rozdwojony paznokieć, który cały czas się zadzierał i rozdwajał bardziej nawet gdy pomalowany innymi odżywkami. W przypadku SOS tworzy się jakby warstwa ochronna.
Olcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 23:26   #4180
nikisa
Zakorzenienie

Biovax dalej w przecenie? widziałaś arganowy może?

Stary 2013-09-11, 23:30   #4181
Olcia
Zakorzenienie

Cytat:
Biovax dalej w przecenie? widziałaś arganowy może?
tak, maski za 15,99. jest ich taki wybór, że nie wiem czy były jakieś arganowe... na szybko sprawdziłam KWC i widziałam, że ta do ciemnych włosów ma dobre opinie chciałam wziąć też dwufazową bez spłukiwania, ale te z kolei recenzje mają słabe, a chciałam czymś spryskiwać włosy dla ochrony...

aa, i Zara w Browarze jest już otwarta - jakby któraś z poznanianek jeszcze nie była
Olcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 23:37   #4182
nikisa
Zakorzenienie

super dziękuje

Stary 2013-09-12, 00:35   #4183
mm111111
Wtajemniczenie

Cytat:
obawiam się tylko, czy te rzeczy są na pewno ciepłe
rzucił Ci się w oczy może ten sweter na stronie Z.? http://www.makelifeeasier.pl/moda/wa...or-the-sunrise
Na Kasi wygląda dobrze, ale tutaj akurat klimat zdjęć ma duży wpływ. Ma gołe nogi. Nie wiem czy "na żywo" taka drobna osoba wyglądałaby dobrze w tak dużym swetrzysku, w spodniach.
Stary 2013-09-12, 00:39   #4184
nikisa
Zakorzenienie

też nie wiem, ale bardzo mi się spodobał

Stary 2013-09-12, 07:18   #4185
201604250957
Konto usunięte

Madzia ja też uwielbiam "kwestię smaku", trafiłam tam z rok temu szukając przepisu na łososia w papilotach i przepadlam wszystkie dania robione z przepisów KS są wyśmienite i pełne smaku, to zdecydowanie moja ulubiona strona z przepisami w internecie no i te zdjęcia

a Twoje posty też bardzo lubię, widać że jesteś kopalnią wiedzy w wielu dziedzinach, w łatwy i przejrzysty sposób tłumaczysz pewne kwestie i dobrze się Ciebie czyta bardzo lubiłam też Twoje posty na wątku o minimaliźmie szkoda, że w pewnym momencie przekształcił się w typowy wątek o odgracaniu i pozbywaniu niepotrzebnych rzeczy
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 08:38   #4186
Madzia_M77
Zadomowienie

kashmirka
Jeżeli lubisz fotografię kulinarną to bardzo polecam: http://www.whatkatieate.com/
http://whiteplate.blogspot.com/
http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/
i przepisy z tych stron

Pamiętam swój zachwyt dietą SB, właściwie on dalej trwa i to jedyna opcja, która w mojej ocenie nie jest w stanie zaszkodzić - skupia się na zdrowych węglowodanach, tłuszczach, dużej ilości warzyw.
Niemniej kiedy zaczynałam teraz widzę, że podeszłam do tematu trochę histerycznie i za wszelką cenę starałam się unikać białej mąki czy cukru. Czas jakiś później wygrzebałam gdzieś informację, że bez szkody dla diety i jej efektów można sobie pozwolić na 10% "błędów dietetycznych" co daje średnio 2 posiłki w tygodniu. I od razu życie staje się piękniejsze
Po prostu należy na spokojnie podejść do tematu - piszę o tym, bo kilka lat temu nie miałam takiej wiedzy, stresowałam się, że zrujnuję efekty kilkoma frytkami

Aaaa, znalazłam fajnego i pomocnego bloga, myślę że wpisuje się w koncepcję wątku
http://ubierajsieklasycznie.pl/
pochłonęłam go od wczoraj
Stary 2013-09-12, 09:28   #4187
Ag4
AGA :)

Cytat:
Napisane przez laclos Pokaż wiadomość
Wiem, że Alina jest kontrowersyjna, ale możesz Ag spojrzeć na jej post "plan pięknej skóry" - zawiera własnie wskazówki odzywcze co jeść itp, przykładowe przepisy i linki do blogów z przepisami na zdrowe jedzenie.

Skorzystałam np. z przepisów na soki: pietruszkowy i buraczany są świetne.
Dziękuję! Nie widziałam wcześniej tego posta.

Cytat:
Przeciwnie! Zasiadasz na fotelu prezesa!
Super się czyta Twoje rady już sobie zapisałam książkę J.O i przeglądnę ją w empiku Może mikołaj mi przyniesie?

Zaraz będę przeglądać kwestię smaku

Cytat:

Przeglądałam opinie w internecie i taki zabieg ( olej+ kwas) bardzo mnie zaciekawił działaniem. Dzięki za głos w sprawie!
Ja czasami używam, ale sporadycznie kiedy potrzebuję większego nawilżenia.

Ale się wczoraj wybiegałam Dziś powtórka! Dziewczyny polecam!

Aga
Ag4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 09:35   #4188
Forget_me
Zakorzenienie

Hej
Ale teraz mam fajnie, mogę zaglądać do Was z pracy
Wczoraj prawie nas spakowałam na wakacje Dzisiaj muszę ogarnąć nasze ciuchy na wesele, żeby nie latać na ostatnią chwilę
Zaczynam coraz bardziej czuć nadchodzący urlop Wczoraj nawet dałam już wniosek urlopowy do podpisu
Stary 2013-09-12, 09:36   #4189
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od razu przypisałam kurację na noc. Mam sucha skórę,ale już samo wyobrażenie stosowania oleju pod makijaż mnie odstrasza.

Przeglądałam opinie w internecie i taki zabieg ( olej+ kwas) bardzo mnie zaciekawił działaniem. Dzięki za głos w sprawie!
Ja stosuję od czasu do czasu na noc i bardzo lubię, ale teraz raczej eksperymentuję z OCM + kwasy i póki co jestem zachwycona efektami. Na jesień planuję dorzucić retinoidy i może wtedy będę potrzebowała mocniejszego nawilżenia i odżywienia.

No i jeszcze mam ochotę tę kozieradkę przetestować, tylko zgodnie z moim postanowieniem wrześniowym, najpierw wydenkuję hydrolat kocankowy.

(w ogóle jestem z siebie dumna! w ciągu ostatnich tygodni wykańczam sukcesywnie porozpoczynane żele pod prysznic, peelingi, balsamy i kremy! Jak nigdy! I jaką to daje satysfakcję!)
Stary 2013-09-12, 09:47   #4190
Ag4

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ja stosuję od czasu do czasu na noc i bardzo lubię, ale teraz raczej eksperymentuję z OCM + kwasy i póki co jestem zachwycona efektami. Na jesień planuję dorzucić retinoidy i może wtedy będę potrzebowała mocniejszego nawilżenia i odżywienia.

No i jeszcze mam ochotę tę kozieradkę przetestować, tylko zgodnie z moim postanowieniem wrześniowym, najpierw wydenkuję hydrolat kocankowy.

(w ogóle jestem z siebie dumna! w ciągu ostatnich tygodni wykańczam sukcesywnie porozpoczynane żele pod prysznic, peelingi, balsamy i kremy! Jak nigdy! I jaką to daje satysfakcję!)
Jakie kwasy i jakie oleje stosujesz?

Też wykańczam wszystko od pewnego czasu

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Madziu, czy podałaś byś link z przepisem napuree ziemniaczane z dodatkiem grilowanej papryki? Nie mogę znaleźć :/

Aga
Stary 2013-09-12, 09:48   #4191
Forget_me
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag4 Pokaż wiadomość
Też wykańczam wszystko od pewnego czasu
Ja też Choć kuszą mnie nowe rzeczy do wypróbowania Skusiłam się jedynie na nowy żel pod prysznic z Nivea, ale to tylko dlatego, że chciałam jakiś nawilżający na wyjazd
Stary 2013-09-12, 09:57   #4192
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie kwasy i jakie oleje stosujesz?
Cały czas stosuję polecony przez Ciebie glyco-a i uwielbiam go bezgranicznie! Do tego stosuję triacneal i almond peel 10% od lirene, ale nie odpowiada mi jego silikonowa formuła i szukam czegoś przyjemniejszego...

Do OCM mam tradycyjnie olej rycynowy plus dodatek orzecha laskowego i kocanki, a na paszczę kładę teraz olej z róży rdzawej i opuncji, po podobno mają super odmładzające i odbudowujące działanie Jeszcze jojobę mam w planach przetestować, ale muszę wykończyć te oleje, które mam w domu najpierw.

I przy tej pielęgnacji, co może dziwić, pierwszy raz od kiedy pamiętam, naprawdę mam zmniejszone pory i praktycznie zapomniałam o zaskórnikach! Kiedyś kwasowałam na maxa i unikałam olejów, bo się bałam, że będzie tylko gorzej, a tu taka niespodzianka!
Stary 2013-09-12, 10:09   #4193
Madzia_M77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Forget_me Pokaż wiadomość
Hej
Ale teraz mam fajnie, mogę zaglądać do Was z pracy
Wczoraj prawie nas spakowałam na wakacje Dzisiaj muszę ogarnąć nasze ciuchy na wesele, żeby nie latać na ostatnią chwilę
Zaczynam coraz bardziej czuć nadchodzący urlop Wczoraj nawet dałam już wniosek urlopowy do podpisu
Baw się dobrze, resetuj, ładuj akumulatory

Cytat:

Uwielbiam denkować kosmetyki
Cytat:
Madziu, czy podałaś byś link z przepisem napuree ziemniaczane z dodatkiem grilowanej papryki? Nie mogę znaleźć :/
Proszę
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...m/przepis.html
Stary 2013-09-12, 10:13   #4194
Forget_me
Zakorzenienie

Cytat:
Baw się dobrze, resetuj, ładuj akumulatory
Dziękuję Kochana
Stary 2013-09-12, 10:15   #4195
Ag4

Cytat:
Cały czas stosuję polecony przez Ciebie glyco-a i uwielbiam go bezgranicznie! Do tego stosuję triacneal i almond peel 10% od lirene, ale nie odpowiada mi jego silikonowa formuła i szukam czegoś przyjemniejszego...

Do OCM mam tradycyjnie olej rycynowy plus dodatek orzecha laskowego i kocanki, a na paszczę kładę teraz olej z róży rdzawej i opuncji, po podobno mają super odmładzające i odbudowujące działanie Jeszcze jojobę mam w planach przetestować, ale muszę wykończyć te oleje, które mam w domu najpierw.

I przy tej pielęgnacji, co może dziwić, pierwszy raz od kiedy pamiętam, naprawdę mam zmniejszone pory i praktycznie zapomniałam o zaskórnikach! Kiedyś kwasowałam na maxa i unikałam olejów, bo się bałam, że będzie tylko gorzej, a tu taka niespodzianka!
Ale się cieszę, że Ci służy!!

Chyba dodam oleje do swojej pielęgnacji na stałe. Jak często używasz glyco a? rano też nakładasz oleje? Proszę opisz swój rytuał

Cytat:

dziękuję!

Aga
Stary 2013-09-12, 10:52   #4196
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Ale się cieszę, że Ci służy!!

Chyba dodam oleje do swojej pielęgnacji na stałe. Jak często używasz glyco a? rano też nakładasz oleje? Proszę opisz swój rytuał
Bardzo mi służy, to moje kwasowe odkrycie, dlatego nie mogę przestać Ci dziękować

Wieczorem od jakiś 2-3 tygodni moje OCM w wersji bez parówek i gorących szmatek, stosuję wersję dobrze ciepłego ręczniczka frotowego, który jednocześnie robi za peeling, kończę chłodną szmatką. OCM lubię z jeszcze jednego powodu - to idealny moment na zrobienie dobrego masażu twarzy i szyi, bo dłonie po olejku ładnie się ślizgają i przyjemnie się masuje bez ryzyka rozciągania skóry, które się pojawia przy kremie, jeśli się szybko wchłania

No i wtedy albo kwasik albo olej albo krem. Kwasy kładę na twarz średnio 4 razy w tygodniu, zamiennie różne. Zdarza się, że po kwasie nałożonym wczesnym wieczorem kładę na twarz przed samym pójściem spać krem albo olej.

A rano jakieś serum, lekki krem i filtry obowiązkowo, cały rok, więc nie ma miejsca
Stary 2013-09-12, 12:38   #4197
mm111111
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do 5 posiłków to aż tak sie tego nie trzymam, bo nie mam możliwości, ale wiem, że jest to dla mnie dobre, ponieważ nie doprowadzam do uczucia dużego głodu i nie mam ochoty rzucić się na cokolwiek
Kolację bez węglowodanów też jem rzadko, bo zwykle nie mam pomysłów na taką
Nie dążę też do całkowitego odstawienia tłuszczy, bo wiem, że nie jest to całkiem zdrowe. Na oliwie i oleju rzepakowym smażyłam do tej pory (dosłownie na kropli roztartej na patelni), dzisiaj kupiłam olej kokosowy.
Patelnia grillowa sprzyda mi się do grillowania czasami mięsa i również warzyw. Poza tym mój TŻ chce zredukować wagę, ja nie
A ser żółty jem, nie light, w ogóle nic light nie kupuję
Co do ryb, nie przepadałam za nimi kiedyś, teraz też tylko filety z mintaja i łosoś, bo nie mają ości

Do całkowitej zmiany nawyków wzięłam się jakieś 2 miesiące temu, bo tematem zdrowego żywienia interesowałam się zawsze. Od dawna np. zamiast mąki pszennej białej używałam pełnoziarnistej, nie słodziłam, zamiast słodyczy jadłam owoce także nie miałam z tym jakichś dużych problemów. Teraz bardziej zaczęłam zwracać uwagę na białka, tłuszcze i węglowodany i całkowicie wyeliminowałam niektóre produkty (np. biały chleb czy mieszany z białą mąką na rzecz żytniego, ziemniaki na rzecz ryżu (basmati ), kasz, zero panierki). Wprowadziłam indyka, którego kiedyś nie jadłam w ogóle, bo wiem, że jest znacznie zdrowszy niż kurczak.

Najgorsze jest czytanie w internecie o zdrowym odżywianiu. Jest ogromna ilość blogów o tej tematyce i na jednym czytasz żeby jeść to, na drugim żeby tego nie jeść. Można zwariować od natłoku informacji
Zaciekawił mnie temat produktów, które powodują szybsze starzenie: pszenica (i wszelkie produkty z niej), produkty kukurydziane (mąka, chrupki, płatki itp.) i cukier. Słyszałyście o tym?

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Ja chcę więcej

Temat jedzenia to temat rzeka. Co chwilę słyszy się nowe teorie, a kolejne zaprzeczają tym pierwszym. Grunt to dojść do tego co danej osobie służy a co nie. Ja miałam utrudnioną sprawę, ponieważ od wielu lat borykam się z problemami gastrycznymi. Musiałam wiele rzeczy wyeliminować, dużo też czytałam na temat odżywiania. Dopiero teraz doszło do mnie jak bardzo trułam swój organizm przez tyle młodzieńczych lat. Napoje gazowane, soki w kartonach, wędliny, chrupki, chipsy, popcorn, ser żółty, biały chleb, kolorowe jogurty, ciastka, batoniki itd. Warto czytać etykiety. Nie trzeba być ekspertem żeby zrozumieć skład. 60 % mięsa? No nie - żenada. Warto zastąpić produkty pszenne, żytnimi, razowymi, ale z tym też trzeba uważać. Dla osób z wrażliwymi jelitami takie produkty mogą być drażniące. Wyeliminowałam wiele produktów które są do bólu przetworzone, sztuczne, zawierające utwardzone tłuszcze. To wszystko jest rakotwórcze! Ograniczyłam również spożywanie mięsa. Czerwone jem bardzo rzadko, wieprzowiny w ogóle. Więcej drobiu, zwłaszcza indyka. Duszone lub pieczone w piekarniku, nie pamiętam smaku tłuszczu i panierek. Żadnych instantów, glutaminianów, sosów z proszku. No i przede wszystkim dużo warzyw i owoców. Żałuję, że w pobliżu nie mam jakiegoś straganu, jedynie LIDL. Ogólnie trzeba być zdroworozsądkowym, czy w diecie codziennej czy w odchudzającej. Wtedy będą najlepsze efekty.
Zazdroszczę mojej siostrze ogródka - wyhodowała piękne warzywa, a z wielkich dyni będą smaczne zupy na zimę

Wczoraj zrobiłam dobrą jednogarnkową potrawę, którą szczerze polecam. Jej przepis pochodzi ze Śląska (mam tam rodzinę), ale nie trzymałam się go w ogóle, chodziło mi tylko o sam zamysł. Do naczynia żaroodpornego wrzuciłam udko z kurczaka (lepszy będzie indyk, ale akurat go nie miałam), przyprawione wcześniej. Trochę masła na spód, na mięso kładę pokrojone w plastry ziemniaki, cukinię, marchewkę, buraczka. Ilości dowolne. Dajcie takie proporcje zależne od tego jakie warzywa lubicie. Ja uwielbiam buraczki, dodają pięknego aromatu potrawie. Posypuję trochę solą i oliwą, ewentualnie ziołami. Na sam wierzch dałam (improwizacja) 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, dla aromatu. Przykrywam naczynie przykrywką i do piekarnika na 200 st. ok. 50 - 70 min, najlepiej kontrolować. Wszystkie warzywka wyszły aldente, kurczak rozpływał się , a ziemniaczki mięciutkie. Aromat od buraczków i szynki - wyborny! Obiad dla całej rodziny gotowy.
Miłego dnia!
Stary 2013-09-12, 12:51   #4198
caarolaaa
Zakorzenienie

Maqua -
jak sprawuje się ten korektor, który ostatnio kupiłaś ? Czytałam dużo pozytywnych opinii na jego temat i bardzo mnie zaciekawił. W Polsce chyba nigdzie go nie dostanę ?

Wiecie może kiedy Reserved robi dorzutki ubrań do sklepu internetowego ? Upatrzyłam sobie spódniczkę, ale nie ma jej już na stronie, w sklepach też się wyprzedały
caarolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 14:03   #4199
Ag4

Cytat:
Bardzo mi służy, to moje kwasowe odkrycie, dlatego nie mogę przestać Ci dziękować

Wieczorem od jakiś 2-3 tygodni moje OCM w wersji bez parówek i gorących szmatek, stosuję wersję dobrze ciepłego ręczniczka frotowego, który jednocześnie robi za peeling, kończę chłodną szmatką. OCM lubię z jeszcze jednego powodu - to idealny moment na zrobienie dobrego masażu twarzy i szyi, bo dłonie po olejku ładnie się ślizgają i przyjemnie się masuje bez ryzyka rozciągania skóry, które się pojawia przy kremie, jeśli się szybko wchłania

No i wtedy albo kwasik albo olej albo krem. Kwasy kładę na twarz średnio 4 razy w tygodniu, zamiennie różne. Zdarza się, że po kwasie nałożonym wczesnym wieczorem kładę na twarz przed samym pójściem spać krem albo olej.

A rano jakieś serum, lekki krem i filtry obowiązkowo, cały rok, więc nie ma miejsca

Też chyba popróbuję z olejami

Cytat:
Napisane przez mm111111 Pokaż wiadomość
Temat jedzenia to temat rzeka. Co chwilę słyszy się nowe teorie, a kolejne zaprzeczają tym pierwszym. Grunt to dojść do tego co danej osobie służy a co nie. Ja miałam utrudnioną sprawę, ponieważ od wielu lat borykam się z problemami gastrycznymi. Musiałam wiele rzeczy wyeliminować, dużo też czytałam na temat odżywiania. Dopiero teraz doszło do mnie jak bardzo trułam swój organizm przez tyle młodzieńczych lat. Napoje gazowane, soki w kartonach, wędliny, chrupki, chipsy, popcorn, ser żółty, biały chleb, kolorowe jogurty, ciastka, batoniki itd. Warto czytać etykiety. Nie trzeba być ekspertem żeby zrozumieć skład. 60 % mięsa? No nie - żenada. Warto zastąpić produkty pszenne, żytnimi, razowymi, ale z tym też trzeba uważać. Dla osób z wrażliwymi jelitami takie produkty mogą być drażniące. Wyeliminowałam wiele produktów które są do bólu przetworzone, sztuczne, zawierające utwardzone tłuszcze. To wszystko jest rakotwórcze! Ograniczyłam również spożywanie mięsa. Czerwone jem bardzo rzadko, wieprzowiny w ogóle. Więcej drobiu, zwłaszcza indyka. Duszone lub pieczone w piekarniku, nie pamiętam smaku tłuszczu i panierek. Żadnych instantów, glutaminianów, sosów z proszku. No i przede wszystkim dużo warzyw i owoców. Żałuję, że w pobliżu nie mam jakiegoś straganu, jedynie LIDL. Ogólnie trzeba być zdroworozsądkowym, czy w diecie codziennej czy w odchudzającej. Wtedy będą najlepsze efekty.
Zazdroszczę mojej siostrze ogródka - wyhodowała piękne warzywa, a z wielkich dyni będą smaczne zupy na zimę

Wczoraj zrobiłam dobrą jednogarnkową potrawę, którą szczerze polecam. Jej przepis pochodzi ze Śląska (mam tam rodzinę), ale nie trzymałam się go w ogóle, chodziło mi tylko o sam zamysł. Do naczynia żaroodpornego wrzuciłam udko z kurczaka (lepszy będzie indyk, ale akurat go nie miałam), przyprawione wcześniej. Trochę masła na spód, na mięso kładę pokrojone w plastry ziemniaki, cukinię, marchewkę, buraczka. Ilości dowolne. Dajcie takie proporcje zależne od tego jakie warzywa lubicie. Ja uwielbiam buraczki, dodają pięknego aromatu potrawie. Posypuję trochę solą i oliwą, ewentualnie ziołami. Na sam wierzch dałam (improwizacja) 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, dla aromatu. Przykrywam naczynie przykrywką i do piekarnika na 200 st. ok. 50 - 70 min, najlepiej kontrolować. Wszystkie warzywka wyszły aldente, kurczak rozpływał się , a ziemniaczki mięciutkie. Aromat od buraczków i szynki - wyborny! Obiad dla całej rodziny gotowy.
Miłego dnia!
Tego bym chyba nie mogła sobie odmówić, mimo wszystko

Twoje danie brzmi smakowicie! Może któegoś dnia zrobię.
Naprawdę muszę wprowadzić więcej owoców i warzyw do swojego menu.
Wstyd się przyznać, ale ja dopiero od 2 lat w ogóle jem cokolwiek co jest warzywem pomidory, papryka.. wcześniej w ogóle nie jadłam.

Aga
Stary 2013-09-12, 14:19   #4200
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Cytat:

Iwona, prawda jest taka, że nie należy obsesyjnie trzymać się planu typu: 5 posiłków, absolutnie kolacja bez węglowodanów itd. Smażenie całkowicie bez tłuszczu też nie jest fajne, bo smak potrawy bardzo na tym traci - zawsze można kupić oliwę w sprayu i lekko "zraszać" patelnię W każdym przypadku chodzi tak naprawdę o umiar, jeśli zdrowe nawyki mają trwać przez całe życie, to ja wolę żeby moja dieta była przyjemnością. I wydaje mi się, że lepiej zjeść plaster porządnego cheddara niż kilka pseudo-light-goudy, który smakuje jak gumowy klapek
Bardzo polecam kwestiasmaku.com, autorka jest matką trójki dzieci, z figurą modelki, nie odmawiającą sobie masła, śmietany 36% i cukru, a pytana o swoją figurę, zawsze odpowiada, że zjada jedną porcję potrawy którą ugotuje/upiecze. Kiedyś ugotowałam obiad dokładnie w takich proporcjach jak podawała w przepisie i wyszły z tego 2 malutkie porcje, jednak wystarczające i syte, wstaliśmy od stołu bez uczucia przejedzenia i bez poczucia winy, że zostały resztki i trzeba to zjeść (bo nie cierpię wyrzucać jedzenia), poza tym jest tam mnóstwo pomysłów na warzywa - w roli głównej jak i w formie dodatku. Jadła któraś z Was puree ziemniaczane z dodatkiem grilowanej papryki? Super sposób na odczarowanie trywialnego i cięzkiego ziemniara

-podarować sobie bezsmakowy/suchy filet z kurczaka - indycze mięso jest znacznie lepsze, a polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna i nie wymaga długiej obróbki
Polecam książkę Chmielewskiej- "Książka poniekąd kucharska", bardzo fajne przepisy i rady- jak tanio, smacznie i bez siedzenia pół dnia w kuchni zrobić fajne jedzonko No i też dla osób odchudzających się jest parę rad i przepisów. W tej samej książce napisała fajną rzecz- większość diet jest układana pod osoby nie pracujące, z nadmiarem wolnego czasu- o 12 równo 20g sera dorzuć do 12g papryki, o 14 zrób ryż z selerem, ale nie więcej niż 38g itp, kto ma na to czas i chęć z wagą latać?

I nie wiem skąd bierzesz smacznego indyka, ale dla mnie indyk jest kompletnie bez smaku i zalet Za to kurczak mmm
Cytat:
Napisane przez Olcia Pokaż wiadomość
Hmm, jeśli skórzana podeszwa z doklejoną wkładką przez szewca nie traci swoich właściwości to powinna być ona naklejana już podczas produkcji chociaż... przynajmniej szewc sobie dorobi

Zrobiłam dziś atak na SP i kupiłam
serum do rzęs L`biotica, maskę do ciemnych włosów i jedwab Biovax, kurację wzmacniającą z Joanny i pastę Białą Perłę mam nadzieję, że wszystko się sprawdzi
Tylko uważajcie z tym zelowaniem- mnie szewc przy zelowaniu oficerek zrobił dziurę na 3 cm A że oficerki wciągane, to dopiero piąty szewc zgodził się je reanimować (czyli całą podeszwę odczepił i zszył poszycie od środka, bo pierwszy szewc-idiota przeciął mi tę skórę tuż za paluchem, tam gdzie się but zgina przy chodzeniu Oficerki skórzane za prawie 400zł, które gdyby nie on, to i za dwa lata by wyglądały dobrze i porządnie (a mam je już lat 5! i to z reserved )

Cytat:
Napisane przez Olcia Pokaż wiadomość
tak, maski za 15,99. jest ich taki wybór, że nie wiem czy były jakieś arganowe... na szybko sprawdziłam KWC i widziałam, że ta do ciemnych włosów ma dobre opinie chciałam wziąć też dwufazową bez spłukiwania, ale te z kolei recenzje mają słabe, a chciałam czymś spryskiwać włosy dla ochrony...
Ja ostatnio kupiłam biovaxa w Superpharm, do włosów blond i dalej trwam w zachwycie

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości