|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój mąż też będzie przy porodzie już się dawno zadeklarował i nie odpuści. Powiedział że będzie pilnować żeby mi krzywdy nie zrobili
|
|
|
|
|
#4353 | |||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przy naturalnym porodzie ja jestem za tym żeby ojciec dziecka jednak był - zastanówmy się kto ma gorzej, patrzący czy rodzący? A jednak to jest wsparcie być na sali z kimś bliskim - tak mi się wydaje. ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() Oczyma wyobraźni już go widzę jak tak stoi zdezorientowany |
|||
|
|
|
#4354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zapytałam na pierwszej wizycie o to lekarkę to powiedziała że nie ma takiej możliwości, i żebym nie narzekała bo mi zrobiła usg (choć to był dopiero 7/8 tydzień a należało mi się dopiero od 11 ), biocenozę pochwy i cytologię po prostu przychodnia na mnie oszczędza więc ja mam w d...e takie interesy i cały nfz! |
|
|
|
|
#4355 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4356 | |
|
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Pròbowałam i już więcej nie będę. Tu nie chodzi że gorzej leczą ale o system ktòry powoduje że traktują cię jak mięso. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4357 |
|
Moderator
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Ja oprócz tego, że nie mam USG co wizytę to narzekać nie mogę - badania wszystkie mam robione, z tym to faktycznie żartów nie ma.
|
|
|
|
#4358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
10 tygodni (skończonych) i 3 dni -oznacza, że jesteś w 11-tym tygodniu ciąży
|
|
#4359 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja muszę się zająć czymś pożytecznym, bo mam za dużo czasu na myślenie.
Pisałam wam kilka dni temu, że mdłości, które mnie męczyły od 5 t.c. nagle ustały. Miałam wspomnieć o tym lekarzowi na wizycie, ale gdy padło hasło na "t" to oczywiście skupiliśmy się tylko na tym. Przeczytałam wiele publikacji o tokso m.in. że częstym następstwem zarażenia dziecka w I trym. jest obumarcie płodu i dzisiaj uderzyła mnie myśl, że może dlatego właśnie ustąpiły mdłości ![]() A do wizyty jeszcze 4 dni
|
|
|
|
#4360 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Faktycznie staraj się zająć myśli czymś innym - może jakąś książkę poczytaj, akurat 4 dni zlecą |
|
|
|
|
#4361 |
|
Zakorzenienie
|
na rozweselenie bo strasznie ostatnio zrzędzicie zamiast cieszyć się ciążą:
![]() Co ma zrobić mężczyzna, aby zrozumieć ciężarną kobietę? Instrukcja - krok po kroku: 1-3 miesiąc 1. Każdego wieczora organizuj sobie zatrucie - na przykład zjedz przeterminowaną rybę i popij mlekiem. Później dowiesz się, po co. 2. Następnego ranka wstań, weź pigułkę nasenną i idź do pracy. Jeśli rzeczywiście bardzo źle się czujesz - zostań w domu, ale nie zapomnij posprzątać i ugotuj obiad. 3. Do kostek u nóg przywiąż woreczki z piaskiem - po półtora kilograma na każdą nogę. 4. Przed wyjściem włóż do kieszeni koszuli zdechłą mysz i nie wyjmuj jej! 5. Tego nie jedz, nie wolno ci. Tego też. I tego. Najlepiej zjedz jabłko. 6. Powaliło cię? Rzuć te papierosy! Coca-colę, piwo i inne napoje gazowane też! 7. Usiądź wygodnie i zjedz jogurt. Jeśli nie masz ochoty - to chociaż trochę. 8. Zwymiotowałeś? Posprzątaj po sobie. Nie wołaj żony - jest zajęta. 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Muszą zrobić niezbędne badania. 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. 3-6 miesiąc 1.Do brzucha przywiąż materac z wodą. 2. Gdy się ubierasz - nie odwiązuj go, nawet, gdy próbujesz wciągnąć buty. 3. Śpij również z materacem. Jak to, JAK? Na boku! 4. Nie zapomnij rano zażyć pigułki nasennej. 5. A przed wyjściem do pracy - wypij litr wody. 6. Przed pójściem spać również wypij litr wody i weź tabletkę moczopędną. 7. Do nosa włóż wacik, tak, aby powietrze przechodziło, ale odczuwało się lekką duszność. Wacik noś stale. 8. Masz duszności? Otwórz okno - niektórym pomaga. 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, PO CO? Zrobić niezbędne badania. Co z tego, że już robiłeś? 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Materaca nie odwiązuj! 6-9 miesiąc 1. Każdego ranka siadaj na fotel obrotowy i kręć się przez 10 minut. Gdy już organizm odmówi Ci całkowicie współpracy - wstań i szykuj się do pracy. No co ty, kręci ci się w głowie? Współczuję, to na pewno minie. 2. Dolej wody do materaca. 3. Wypij coś moczopędnego, a w pracy wypijaj szklankę wody co godzinę. 4. Postaraj się nie opuszczać miejsca pracy zbyt często. Bądź czujny i dyspozycyjny przez cały dzień. Jeśli przychodzi ci to z łatwością - weź dodatkową pigułkę nasenną. 5. Zwiększ również wagę woreczków z piaskiem, które masz przywiązane do nóg - do 2 kilogramów każdy. 6. Wieczorem, nie odwiązując materaca, połóż się do łóżka i bądź perfekcyjnym, namiętnym kochankiem! 7. Jeśli wydaje ci się, że twoja żona interesuje się innymi mężczyznami - pozostań wspaniałomyślny i wybaczający. 8. Poświęcaj żonie więcej czasu i uwagi. Wyobraź sobie, że jej też jest ciężko! 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, po co? Po to samo, co zawsze - niezbędne badania. 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Oczywiście, że z materacem, co za pytanie? The end |
|
|
|
#4362 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4363 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale to jeszcze do przemyślenia A co do pokoju, to przeciez przygotować możesz. Ja chyba wolałabym, żeby łóżeczko na początku stało w mojej sypialni, ale po pół roczku czy roczku mozesz próbowac go przenieść ![]() Cytat:
Czyli na moje jesteś w 10. Ja jestem w 14, a mam 14t3d Ja właśnie wróciłam wymordowana ze szmateksa, ale fajne niby ponczo sobie kupiłam i sukienkę ołówkową taką dzianinową z długim rękawem i ma sporo miejsca na brzuszek no i jakieś pierdołki w stylu koszulka czy sweter dla męża, bardzo zadowolona jestem ![]() ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
Bebe |
|||
|
|
|
#4364 |
|
Zadomowienie
|
Witam znów po kilkudniowej nieobecnosci
Nie mam na nic czasu.............praca,d om,córa............ Ale jeszcze miesiąc i zmykam na zwolnienie ![]() wtedy będe na bieżąco a teraz spróbuje was poczytać ;-)
|
#4365 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się po wizycie
Wszystko w porządku oczywiście. Dziecko już nie ma cm tylko wagę 118 gram (gramów?) ![]() Z powodu moich plamień dostałam opakowanie duphastonu 2x1 i zalecenie zwiększenia dawki kwasu foliowego do nawet 3 dziennie. Wzięłam stówę do apteki, a duphaston tylko 23 zł Zapytałam doktora do kiedy brać kwa foliowy, to powiedział, że niektórzy zalecają do 12 tyg., ale on do 30 tygodnia nawet, bo to są witaminy z grupy B, które mają wpływ na przyswajanie przez organizm żelaza. Stąd też mogą być moje plamienia, później anemia i takie tam dostałam też skierowanie na morfologię i mocz. No i co najważniejsze, to płeć Szukał, szukał. Coś zobaczył i mi pokazał, ale powiedział, że traktowałby to z przymrużeniem oka. Mam to zdjęcie w domu i tak patrzę, patrzę i chyba to jest pulik ![]() Także Mona proszę o wpisanie chłopca, najwyżej zmienimy ![]() Doktor zawsze pokazuje mi dziecko w kolorowym 3d Zawsze dostaję 3 zdjęcia. Jedno całe, jedno 3d i jedno jakieś inne. Dzisiaj np. to z tym "chyba pulikiem" Także nie żałuję ani grosza na tego lekarza Następne wizyty usg 11.10 godz. 17:30; 30.10 prenatalne 15:00 AAA no i nie wzięłam karty ciąży muszę ją wrzucić do auta, będzie zawsze przy mnie :P
Wszelkie piękno rodzi się w bólu. Edytowane przez Ela87 Czas edycji: 2013-09-12 o 18:13 |
|
|
|
#4367 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziewczyny dobrze radzą, zajmij się czymś ![]() Cytat:
fajnie że dostajesz tyle zdjęć |
||
|
|
|
#4368 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
, widzę, że też nauczycielka i też miałaś dziś radę. Ja dopiero wróciłam, strasznie było długo i strasznie mi się nie chciało![]() Mam pytanie: dziewczyny pracujecie jeszcze? a jeżeli tak to kiedy planujecie iść na L4? Edytowane przez ktosia35 Czas edycji: 2013-09-12 o 19:01 |
|
|
|
|
#4369 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
jestem tutaj nowa i o dziwo dopiero niedawno dowiedziałam się, żę bede mamą, prawdopodobnie juz pod koniec marca! |
|
|
|
#4370 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za pierwszą wiadomość, jestem taka podekscytowana tym wszystkim co dzieje się wokół mnie
czy mogę zadać Wam kilka pytań odnośnie mojej ciąży? bardzo zależy mi na opinii kogoś kto się orientuje w tym temacie lepiej niż ja, bardzo niepokoję się o stan mojego dzidziusia..
|
|
|
|
#4372 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
. Jeżeli będę w stanie to chętnie pomogę |
|
|
|
|
#4373 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Pytaj o co chcesz, po to tu jestesmy
|
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4374 |
|
Raczkowanie
|
Dobrze, mam taki problem. Mam 20 lat i niedawno dowiedziałam się, że jestem już w 11 tygodniu ciąży! do tego czasu nie oszczędzałam się, paliłam przynajmniej paczkę papierosów dziennie, i piłam alkohol. Oczywiście odkąd dowiedziałam się (kilka dni temu), że jestem w ciąży przestałam to robić. Mimo wszystko jestem zła na siebie
nie miałam żadnych objawów, nawet jakaś delikatna miesiączka występowała, jedynie miewałam gorączkę ale myślałam, że to zwykła choroba. Co teraz? czy mam szansę urodzić zdrowe dzieciątko? w sobotę idę do ginekologa mam nadzieję, że będzie mógł choć w części stwierdzić czy z moim maleństwem jest wszystko w porządku.
|
|
|
|
#4375 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4376 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale temu na NFZ lepiej nie mówić Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kiedyś do mojej szefowej przyszedł jakiś kolega, gadali o stażystach (ona ciągle ma ich pełno - plecy) a ten facet tak" Składałem już tyle razy ale ch*j. Te s☠☠☠☠y**y co mają znajomości to zawsze sie wpier****ją i dostają" Cytat:
![]() Druga sprawa - przy sypialni mamy pokój - docelowo jadalnia, ale póki co planujemy tam ustawić meble męża z kawalerki i łóżeczko. Więc to będzie taki powiedzmy pokój dziecka. Potem Młode na poddasze (tam są 2 pokoje i wc) a my sobie zrobimy jadalnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za hot doga - skoro dziewczynka to hamburger, to chyba chłopak hot dog, nie? I zazdroszczę zdjec ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() teQiba dla Twojego TŻ. Co on się wstydzi przyznać, że nie płacicie? Nawet nie wiesz jak ja bym chciała chodzić na NFZ i nie wydawać tyle kasy ale nie słyszałam u nas opinii o dobrym ginie państwo, więc płacę i płaczę.
|
|
#4377 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do Twoich wątpliwości, no cóż..., napewno dzieciątko nie czuło się komfortowo, ale nie okłamujmy się, dużo przyszłych mamusiek dowiaduje się o ciąży pod koniec I trymestru paląc i pijąc alkohol a maluszki rodzą się zdrowe i silne. Ważne, że już wiesz i od tej pory prawidłowo zadbasz o siebie i maleństwo postaraj się zrekompensowac maluszkowi wcześniejsze niedogodności. Odpowiadając na Twoje pytanie, tak, masz szanse urodzic zdrowe i śliczne dziecię
|
|
|
|
|
#4378 |
|
Raczkowanie
|
Na pewno go o to zapytam. Jestem okropnie zła, jak mogłam nie zauważyć tego wcześniej. Miałam niedowagę, a potem dość mocno przytyłam, myślałam, że w końcu wrócił mi apetyt i stąd to wszystko. Nie wybaczę sobie jeśli dziecku coś będzie
![]() a jak jest u Was z ciążą? który tydzień i jak przebiega? macie jakieś dokuczliwe objawy? ![]() Niutka25 dziękuję, za odpowiedź, cieszę się, że jest dla nas szansa a Ty kiedy dowiedziałaś się o swojej ciąży?
Edytowane przez tamga Czas edycji: 2013-09-12 o 19:31 |
|
|
|
#4379 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po prostu uważam, że zarówno mężczyzna jak i kobieta powinni przyżywac ciąże razem a poród jest jej kulminacyjnym i można by powiedziec najwazniejszym momentem, w którym mężczyzna powinien uczestniczyc. nie rozumiem wymówki, że sie boją, bądź nie chcą na to patrzec. Takim najlepiej dac piekne pachnace dzieciatko i oklamywac ze bocian je przyniosl. Przykro mi ale takie sa moje odczucia w tym temacie. zresztą jest to sprawa indywidualna i kazda para powinna miedzy soba to przedyskutowac. Kazda ze stron powinna wyrazic swoje oczekiwania i obawy zwiazane z tym tematem. wtedy napewno dojdzie sie do kompromisu.---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4380 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podniosłaś mnie na duchu i przywróciłaś nadzieje w zdrowie maluszka!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

tym bardziej, że początki ciąży mam naprawde kiepskie, mdłości mnie wykańczają, widzi mnie czasem w niekomfortoych sytuacjach 

bo pytali mnie ostatnio w rejestracji i powiedziałam, że w 10, ale zgłupiałam trochę jak poczytałam, co wcześniej pisałyście o tych tygodniach ;]
ale co lepsze miała tak samo jak Ja na nazwisko
. No i na początku powiedział ze chyba będzie Filip, ale za bardzo dzieć przebiera nogami i tylko tak mu coś migneło. Więc już tż wyszedł i było usg dowcipne żeby lepiej to sprawdzić (tż nie bardzo chce oglądać dowcipne badania peszy go to). No i gin patrzył, patrzył i mówi ze tak od dołu to może wyglądać i jak wargi sromowe i jak siusiak z jajkami, ale mała się przekręciła w pewnym momencie i mówi że na 99% on tu widzi hamburgera 

a za godzinę znów do pracy jadę na radę
za hot doga - skoro dziewczynka to hamburger, to chyba chłopak hot dog, nie?
co do Twoich wątpliwości, no cóż..., napewno dzieciątko nie czuło się komfortowo, ale nie okłamujmy się, dużo przyszłych mamusiek dowiaduje się o ciąży pod koniec I trymestru paląc i pijąc alkohol a maluszki rodzą się zdrowe i silne. Ważne, że już wiesz i od tej pory prawidłowo zadbasz o siebie i maleństwo