Panny Młode 2015 cz. 7 - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-12, 20:22   #1981
martuha20
Rozeznanie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez zanciapp Pokaż wiadomość
ja tam nie mam nic a nic motywacji i silnej woli

jak zaczęły się wakacje to mieliśmy z TŻ biegać i zrzucić trochę w te wakacje...
no i byliśmy chyba 4 razy po godzince, za ostatnim razem się zgubiliśmy w lesie i w ostateczności biegaliśmy ponad 2 godziny szukając drogi powrotnej, na dodatek w bardzo szybkim tempie bo robiło się już ciemno
i to mnie tylko utwierdziło w tym że biegania poprostu nienawidzę

no a postanowienie o jedzeniu lżej i zdrowiej też jakoś legło po tygodniu...
uwielbiamy pizze, makarony, sosy, fastfoody... ehhh
wczoraj też się obrzarliśmy w mc bo kupony rabatowe są
TRUE STORY

My mamy to samo, dobre chęci są...a potem przychodzą kupony z mc'a

Maniaczka Yankee Candle

Jestem kierowcą
martuha20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:24   #1982
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martuha20 Pokaż wiadomość
My mamy to samo, dobre chęci są...a potem przychodzą kupony z mc'a
my mamy do mc donalda daleko więc rzadko bywamy ;-) Ale jeśli jesteśmy tak jak wczoraj w centrum handlowym to zawsze wpadniemy na wyżerkę

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:33   #1983
magda_mjt
Zakorzenienie

Panny Młode 2015 cz. 7

O ja baaaardzo dawno w macu juz nic nie jadłam . Dumnam z siebie jak nie wiem . Przez te tematy az myśle, ze jednak pójdziemy jeszcze dzisiaj na siłownię . Kończę prace o 22, jutro wolne, wiec idealna okazja do siłowni .

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-09-12, 20:36   #1984
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
a masz niedowagę czy jak? Ale znam Twój ból. Nie chce jakoś specjalnie przytyć ale przydałoby się trochę bo mi wszyscy lekarze mówią, że za mało waże.. Choć podobno nie wyglądam (i paru innych osób) jak kościotrup.

od 13 lat choruję na wole Hashimoto (tarczyca) dlatego nie mogę przytyć! hormony mam nie wyregulowane

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
Autokarem bo to wycieczka z biura podróży
to miłego wyjazdu

my jedziemy jutro do SPA do Wisły !

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:36   #1985
joasia-a
Zakorzenienie

a ja nie lubię zbytnio mc ale za to kfc mniam! chociaż sama nie wiem co gorsze :P ale w mc tojedynie nugetsy jadalam.. nie lubię hamburgerów i innych takich a frytki mają zawsze za słone na mnie (ja bardzo mało solę.. mogłabym żyć bez soli :P)
Stary 2013-09-12, 20:39   #1986
magda_mjt
Zakorzenienie

Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
a ja nie lubię zbytnio mc ale za to kfc mniam! chociaż sama nie wiem co gorsze :P ale w mc tojedynie nugetsy jadalam.. nie lubię hamburgerów i innych takich a frytki mają zawsze za słone na mnie (ja bardzo mało solę.. mogłabym żyć bez soli :P)
Piona! Ja tez tylko nuggetsy jak juz cos frytkow ichnich tez nie lubię .

Stary 2013-09-12, 20:40   #1987
sasanka87
Przyczajenie

ile tu się dzieje... chwile mnie nie ma i już tyle czytania. Przygotowania do ślubu zaczynam od poprawy wygladu uśmiechu byłam u dentysty.
dzięki za porady odnośnie sukienki
Co do swojej sylwetki to przez dobrych kilka lat miałam niedowagę. Przy wzroście 174 ważyłam 50kg i to był dla mnie dramat. żarłam jak głupia ale stres mnie "zjadał" takiej kuracji odchudzającej nikomu nie życzę ale jest najskuteczniejsza. Bardzo bolały mnie wszystkie komentarze znajomi, rodzina "jaka ty chuda" nawet starsza pani w autobusie "ja pani tej torby potrzymam, (ona siedziała, ja stałam) pani uważa, anoreksja to straszna choroba, moja wnuczka była w szpitalu..." znikł stres pojawiła się waga. biodra i tyłek ok. przeboleje nie mam obsesji na punkcie idealnej wagi. ale troche już tych wałeczków tzn wałków na brzuchu za dużo, ramiona też bym chętnie wyszczupliła. tylko jak zrzucić z brzucha żeby zostało w cyckach? obecnie nosze 80D i dobrze mi z tym. a przepchnąć gdzie trzeba nie umiem. teraz pojawiła się motywacja w postaci tej szybkiej decyzji o ślubie i czas się wziąć za siebie. na początek dieta ŻP i więcej ruchu. może hulahop przy muzyce. może wasze pomysły i zbiorowa motywacja do działania pomogą. bo góra 40-42 a dół 42-44 to nie jest szczyt mych ślubnych marzeń

Edytowane przez sasanka87
Czas edycji: 2013-09-12 o 20:43
sasanka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:41   #1988
iixi
Zakorzenienie

a ja z maca do prawie wszystko zjem
ostatnio te nowe mc flurry z magnum były dla mnie takie niedobre, że masakra... fuuuj..

BLOG

Stary 2013-09-12, 20:42   #1989
mariamarysienka
Zakorzenienie

Cytat:
Autokarem bo to wycieczka z biura podróży
O niee, autokar Nie znoszę jeździć busami i autokarami, to moja straszna trauma.
Życzę miłego wyjazdu Praga jest piękna

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
od 13 lat choruję na wole Hashimoto (tarczyca) dlatego nie mogę przytyć! hormony mam nie wyregulowane
Ooo, ja znam 2 Hashimotki i obie są mocno puszyste

Cytat:
Miłej zabawy!

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:47   #1990
iixi
Zakorzenienie

co do anoreksji.. mam bardzo szczupłą koleżankę, wszyscy jej mówią że ma anoreksje i takie tam a mało osób wie, że po prostu jest na coś tam chora (też problemy z hormonami jak u pati) no i nie umie nic na to poradzić za bardzo, lekarze też bezradni, leczy się już od wielu lat i niezbyt cokolwiek pomaga. Rok temu przy wzroście 170cm ważyła niecałe 40kg.. teraz chyba udało jej się przybrać trochę na szczęście.

BLOG

Stary 2013-09-12, 20:47   #1991
magda_mjt
Zakorzenienie

Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez sasanka87 Pokaż wiadomość
ile tu się dzieje... chwile mnie nie ma i już tyle czytania. Przygotowania do ślubu zaczynam od poprawy wygladu uśmiechu byłam u dentysty.
dzięki za porady odnośnie sukienki
Co do swojej sylwetki to przez dobrych kilka lat miałam niedowagę. Przy wzroście 174 ważyłam 50kg i to był dla mnie dramat. żarłam jak głupia ale stres mnie "zjadał" takiej kuracji odchudzającej nikomu nie życzę ale jest najskuteczniejsza. Bardzo bolały mnie wszystkie komentarze znajomi, rodzina "jaka ty chuda" nawet starsza pani w autobusie "ja pani tej torby potrzymam, (ona siedziała, ja stałam) pani uważa, anoreksja to straszna choroba, moja wnuczka była w szpitalu..." znikł stres pojawiła się waga. biodra i tyłek ok. przeboleje nie mam obsesji na punkcie idealnej wagi. ale troche już tych wałeczków tzn wałków na brzuchu za dużo, ramiona też bym chętnie wyszczupliła. tylko jak zrzucić z brzucha żeby zostało w cyckach? obecnie nosze 80D i dobrze mi z tym. a przepchnąć gdzie trzeba nie umiem. teraz pojawiła się motywacja w postaci tej szybkiej decyzji o ślubie i czas się wziąć za siebie. na początek dieta ŻP i więcej ruchu. może hulahop przy muzyce. może wasze pomysły i zbiorowa motywacja do działania pomogą. bo góra 40-42 a dół 42-44 to nie jest szczyt mych ślubnych marzeń
Nigdy nie potrafiłam kręcić hula hop! a mam, myslalam, ze sie nauczę i nic! tez mam plany, ze do ślubu bede rozmiarem 38, mniej nie chce, nie bedzie mi pasować . Przede mna długa droga, ale mam nadzieje, ze dam rade . Motywacja jest, czasami tylko silna wola kuleje ...a u tego dentysty to co robiłas na dzien dobry?

Stary 2013-09-12, 20:49   #1992
pejlin
Wtajemniczenie

Się witam po szalonej imprezce u teściowej
Cytat:
my mamy do mc donalda daleko więc rzadko bywamy ;-) Ale jeśli jesteśmy tak jak wczoraj w centrum handlowym to zawsze wpadniemy na wyżerkę
Iiixi jakie daleko?? do europy aż tak daleko nie jest no i zawsze pozostaje spacerek do centrum Masz 2 w 1 żarełko z mc i potem spacerkowe spalenie

Ex niech ci się buty sprawdzą haha No i miłych wrażeń

A i rzuciło mi sie w oczy że mamy nową PM-kę , więc witam się miło

Edytowane przez pejlin
Czas edycji: 2013-09-12 o 20:50
pejlin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:51   #1993
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
Nigdy nie potrafiłam kręcić hula hop! a mam, myslalam, ze sie nauczę i nic! .
ja ostatnio po paru latach próbowałam bo jak byłam młodsza to i po parę minut umiałam i na początku szło kiepsko ale potem jakoś mi się przypomniało co i jak i około 2 min mi się nawet udało lubię hyla hop - fajna zabawa

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
Iiixi jakie daleko?? do europy aż tak daleko nie jest no i zawsze pozostaje spacerek do centrum Masz 2 w 1 żarełko z mc i potem spacerkowe spalenie
nie no gdzie tam.. to już bliżej mam na zwycięstwa i do forum ale rzadko jestem w tamtych okolicach bo nie mam po co więc i rzadko tam jem - ale to chyba i dobrze gorzej jak w roku akademickim jestem w Zabrzu to przechodzimy zawsze przy macu idąc na autobus i często wstępujemy

BLOG

Stary 2013-09-12, 20:52   #1994
existence
Zakorzenienie

Cytat:
udanej wycieczki
dziękii
Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
to miłego wyjazdu

to miłego też!
w końcu kupiłaś tego groupona czy tak o zarezerwowaliście? to potem proszę o ocenę i ewentualne namiary bo tż ma w Wiśle rodzinę więc też może kiedyś byśmy się wybrali jak nocleg już mamy
Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
mój tż też by bez soli mógł żyć
a nuggetsy to mi robi w domu takie dobre jak te z kfc albo nawet lepsze bo zdrowsze kocham je
Cytat:
a ja z maca do prawie wszystko zjem
ostatnio te nowe mc flurry z magnum były dla mnie takie niedobre, że masakra... fuuuj..
a jadłaś tego classic czy gold? mnie classic nie smakował ale gold już tak
Cytat:
Napisane przez mariamarysienka Pokaż wiadomość
O niee, autokar Nie znoszę jeździć busami i autokarami, to moja straszna trauma.
Życzę miłego wyjazdu Praga jest piękna
też nie przepadam ale 5 godzinek to przeżyję spać pójdę ale autem wyszła by nam taka sama kasa a tak mamy przynajmniej przewodnika i napić się może tż spokojnie i nie będzie zmęczony więc taką opcję wybraliśmy nie chciało nam się szukać osobnych noclegów, szukać parkingów czy orientować się z komunikacji miejskiej tamtejszej
dzięki
Stary 2013-09-12, 20:53   #1995
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:

nie no gdzie tam.. to już bliżej mam na zwycięstwa i do forum ale rzadko jestem w tamtych okolicach bo nie mam po co więc i rzadko tam jem - ale to chyba i dobrze gorzej jak w roku akademickim jestem w Zabrzu to przechodzimy zawsze przy macu idąc na autobus i często wstępujemy
Zapomniałam ze w Forum już też jest, ja tam mieszkałam jak jeszcze nie było tego cuda w forum
Stary 2013-09-12, 20:54   #1996
iixi
Zakorzenienie

Cytat:

a jadłaś tego classic czy gold? mnie classic nie smakował ale gold już tak
ja jadłam gold, Tż classic i mi właśnie na odwrót - gold nie smakował. W sumie to żadne mi nie smakowało, ale już lepsze było te classic.

BLOG

Stary 2013-09-12, 20:57   #1997
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
Ex niech ci się buty sprawdzą haha No i miłych wrażeń
hehe dzięki!
jak tam bojler?

ja hula-hop mogę po pół dnia kręcić, uwielbiam wygrałam w podstawówce konkurs na kręcenie na czas nie spadło mi ale już mi kazali przestać bo inni też chcieli wziąć udział

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Cytat:
ja jadłam gold, Tż classic i mi właśnie na odwrót - gold nie smakował. W sumie to żadne mi nie smakowało, ale już lepsze było te classic.
dla mnie classic za mało słodkie było bo z gorzką czekoladą a gold mi bardzo podpasowało zasłodziło mnie ale ja to lubię
Stary 2013-09-12, 21:01   #1998
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
hehe dzięki!
jak tam bojler?
Bojler....nadal jestem bez ciepłej wody, byli panowie 3 minuty i zgodnie że do wymiany, więc teraz czekam aż go zamówią i mi przywiozą i zamontują. Na szczęście w sobotę jadę do rodziców więc prysznic w ramach wizyty zapewniony, teraz byliśmy u teściowej więc też Jakoś przetrwamy jeszcze
Stary 2013-09-12, 21:05   #1999
sasanka87
Przyczajenie

Cytat:
Nigdy nie potrafiłam kręcić hula hop! a mam, myslalam, ze sie nauczę i nic! tez mam plany, ze do ślubu bede rozmiarem 38, mniej nie chce, nie bedzie mi pasować . Przede mna długa droga, ale mam nadzieje, ze dam rade . Motywacja jest, czasami tylko silna wola kuleje ...a u tego dentysty to co robiłas na dzien dobry?

kręcenie nie jest trudne zobaczymy czy przyniesie efekty, juz nie raz zaczynałam ale teraz mam przed oczami biała suknie rozmiar 40 wiec moze tym razem wytrwam. krece jedna piosenke w jedna a druga w druga strone, zeby sadło z jednej strony nie zostało przy okazji zrobie przeglad piosenek na wesele
a u dentysty niestety 8ka do usuniecia, implant 6ki i jeden do kanałowego i wymiana 3 starych plomb, sa widoczne przy usmiechu a ich krawedzie pociemniały. później moze wybielanie. dzis poczatek kanałowego. coż jest co robić dbam o zęby ale dentyste muszę odwiedzac za to moj TZ pierwszy raz w życiu na leczeniu u dentsty był w tamtym roku (30lat) temu to dobrze.
Stary 2013-09-12, 21:14   #2000
czarnowlosa20
Wtajemniczenie

Cytat:
kręcenie nie jest trudne zobaczymy czy przyniesie efekty, juz nie raz zaczynałam ale teraz mam przed oczami biała suknie rozmiar 40 wiec moze tym razem wytrwam. krece jedna piosenke w jedna a druga w druga strone, zeby sadło z jednej strony nie zostało przy okazji zrobie przeglad piosenek na wesele
a u dentysty niestety 8ka do usuniecia, implant 6ki i jeden do kanałowego i wymiana 3 starych plomb, sa widoczne przy usmiechu a ich krawedzie pociemniały. później moze wybielanie. dzis poczatek kanałowego. coż jest co robić dbam o zęby ale dentyste muszę odwiedzac za to moj TZ pierwszy raz w życiu na leczeniu u dentsty był w tamtym roku (30lat) temu to dobrze.
tez marzę żeby w dniu slubu wyjsc w sukience o rozmiarze 40

22.08.2015

czarnowlosa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:15   #2001
magda_mjt
Zakorzenienie

Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
O kurcze, brzmi ciezko . Ja na szczęście nic poważnego z zębami nie miałam, nie mam i obym nie miała . Na Wielkanoc tylko wymienilam ciemne plomby na białe, wczesniej przez 5 lat nosilam aparat, teraz 3 razy dziennie myje zeby pasta wybielajaca i ogolnie rzecz biorąc to by były glowne sprawy . Przed weselem bede musiała jeszcze nadbudowac jedynki, bo przez wadę zgryzu sporo starly sie .

Stary 2013-09-12, 21:23   #2002
czarnowlosa20
Wtajemniczenie

Co do moich ząbków to narazie jest spoko. Byłam na kontroli i tylko jedna wymiana plomby była. A tak przed weselem planuje wybielanie.Juz nie raz wybielałam żelem Biała Perła i u mnie naprawde daje efekty.

22.08.2015

Stary 2013-09-12, 21:31   #2003
sasanka87
Przyczajenie

Cytat:
O kurcze, brzmi ciezko . Ja na szczęście nic poważnego z zębami nie miałam, nie mam i obym nie miała . Na Wielkanoc tylko wymienilam ciemne plomby na białe, wczesniej przez 5 lat nosilam aparat, teraz 3 razy dziennie myje zeby pasta wybielajaca i ogolnie rzecz biorąc to by były glowne sprawy . Przed weselem bede musiała jeszcze nadbudowac jedynki, bo przez wadę zgryzu sporo starly sie .

nie jest najgorzej nic nowego poza kanałówką do leczenia nie mam. 6 straciłam przez beznadziejną dentystkę i teraz czas żeby tę lukę uzupelnic. 8 wyrosła w strone policzka więc stwierdzono ze czas się jej pozbyć i tak jest nieużywana i kaleczy policzek. a plomby chce wymienic bo są stare i nieestetyczne mocno.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Napisane przez czarnowlosa20 Pokaż wiadomość
Co do moich ząbków to narazie jest spoko. Byłam na kontroli i tylko jedna wymiana plomby była. A tak przed weselem planuje wybielanie.Juz nie raz wybielałam żelem Biała Perła i u mnie naprawde daje efekty.
zazdraszczam myślałam że dostępne ogólnie środki wybielające nie działają, tzn może zniknie nalot z kawy np. ale nic więcej.
Stary 2013-09-12, 21:37   #2004
nudnylogin
Rozeznanie

Odp: Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
nie jest najgorzej nic nowego poza kanałówką do leczenia nie mam. 6 straciłam przez beznadziejną dentystkę i teraz czas żeby tę lukę uzupelnic. 8 wyrosła w strone policzka więc stwierdzono ze czas się jej pozbyć i tak jest nieużywana i kaleczy policzek. a plomby chce wymienic bo są stare i nieestetyczne mocno.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

zazdraszczam myślałam że dostępne ogólnie środki wybielające nie działają, tzn może zniknie nalot z kawy np. ale nic więcej.
Na mnie ta biala perla to w ogole nie dziala :/

Tez sie musze za jakies cwiczenia wziac, bo do 38 juz spadlam i nawet zapas mam, ale moj brzuch to bida z nedza :banghead:

nudnylogin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:38   #2005
czarnowlosa20
Wtajemniczenie

Cytat:

mój TŻ tak mi efektu pozazdroscił, że nastepnym razem kazał sobie też kupic i razem ze mną wybielał

22.08.2015

Stary 2013-09-12, 21:40   #2006
magda_mjt
Zakorzenienie

Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez nudnylogin Pokaż wiadomość
Na mnie ta biala perla to w ogole nie dziala :/

Tez sie musze za jakies cwiczenia wziac, bo do 38 juz spadlam i nawet zapas mam, ale moj brzuch to bida z nedza :banghead:

A z jakiego rozmiaru spadałas?

Ja używam pasty wybielajacej Blanx czarnej (nie wiem czy w Polsce jest ona dostępna?) i jak używam tak 3 razy dziennie juz od jakichś ponad 2 tygodni to wydaje mi sie, ze działa cos . Na wybielanie laserowe juz nie pojde, byłam raz. Złe mam wspomnienia :p

Stary 2013-09-12, 21:41   #2007
zanciapp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarnowlosa20 Pokaż wiadomość
muszę wypróbować, słyszałam już od paru osób że działa

ja nigdy problemów większych z zębami nie miałam.
w młodości jak nie dbałam tak bardzo jak teraz o zęby to musiałam leczyć
aparat nosiłam, ale ruchomy. no i miałam usuwane dwie 4 u góry bo mi się zęby nie mieściły, na dole też powinnam mieć usunięte ale niestety zostały i teraz żałuje
zanciapp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:43   #2008
magda_mjt
Zakorzenienie

Panny Młode 2015 cz. 7

Ja sie boje rzeczy typu usuwanie zębów, leczenia kanalowe, itp... Nie miałam tego robionego i niespieszno mi do wyprobowania . Plomb zakładania tez nie lubię, zwłaszcza borowania, ale co poradzić .

Stary 2013-09-12, 21:45   #2009
nudnylogin
Rozeznanie

Odp: Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
A z jakiego rozmiaru spadałas?

Ja używam pasty wybielajacej Blanx czarnej (nie wiem czy w Polsce jest ona dostępna?) i jak używam tak 3 razy dziennie juz od jakichś ponad 2 tygodni to wydaje mi sie, ze działa cos . Na wybielanie laserowe juz nie pojde, byłam raz. Złe mam wspomnienia :p

No w najgorszym momencie mialam 42/44 zalezy co i z jakiego sklepu. Marzy mi sie wcisnac w 36, ale przy moim 183 cm wzrostu to raczej kiepski pomysl

nudnylogin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:47   #2010
zanciapp
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez nudnylogin Pokaż wiadomość
No w najgorszym momencie mialam 42/44 zalezy co i z jakiego sklepu. Marzy mi sie wcisnac w 36, ale przy moim 183 cm wzrostu to raczej kiepski pomysl
o kurcze, wyyysoka jesteś
trochę niższa tylko od mojego TŻ
zanciapp jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości