Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-12, 21:21   #1171
charlizz
Zadomowienie

Odp: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Gojka. Tak, niestety będziesz miała niższa pensję. Wtedy masz ubezpieczenie w zusie i możesz przy sobie dziecko ubezpieczyć, bo teraz to pewnie masz od meża czy coś? Zaraz znajdę Ci link na stronie zusu z inf o tym ale przynajmniej idziesz na l4 jak tylko zajdziesz w ciążę i masz spokój, potem roczny macierzyński, na którym można dorabiać na umowę zlecenie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Gojka http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
charlizz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:31   #1172
bokeh
Zakorzenienie

Hej nie było mnie dziś prawie cały dzień bo tz miał wolne i byliśmy cały dzień poza domem.

silver cały dzień o was myślałam co za glupki z tych lekarzy pediatrów, ze na zęby zwalali.... Trzymaj sie

Nancy a kiedy Kubuś będzie miał zabieg na to?
Marsi a co jest Leosiowi?
Little tulę

Może jutro Was troszkę poczytam nie zapomnijcie mnie

Aha jestem już brazowa :P
Stary 2013-09-12, 21:32   #1173
marsi11
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Nancy przedrośle uszne, czyli ten nieszczęsny Groszek przed uszkiem, też względy estetyczne,żeby w przedszkolu dzieci mu nie dokuczaly

a u Was???
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:39   #1174
mala_19kw
Zakorzenienie

Hejooo. Padam na pysk. Oskar mnie dzisiaj wymęczył tak że ledwo na oczy patrzę(te jego zabawy w skoczka Małysza). Nawet kąpać mi się nie chciało (ale spokojnie kąpiel doszła do skutku ).

Meduza-powiem tak,my narazie zawieszamy broń póki co dwie górne jedynki,dwie górne dwójki i dwie dolne jedynki-cała parzysta szósteczka ale póki co chyba nic więcej się narazie nie szykuje
W każdym razie mamy remisik sasasa sa!
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:50   #1175
aska27adopcje
Zadomowienie

probowalam przelozyc mala do lozeczka. obudzila sie od razu ale glaskalam szuszalam ... bylo oki ale jak tylko zabieralam reke mloda sie podnosila i wstawac chciala ... zaczynala juz plakac i taka smutna minke robila . . tylko sie rozbudzila. wxielam do lozka cyca dalam i isnela w minute ...

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

aha i mam w sobie jakis paniczny lek ze zaraz sie skonczy kp ... skoro pojawila sie juz gorna 1 pewnie bedzie i 2 ... kolezanka mi powiedziala ze dziecko tak gryzie ze masakra. pewnie niedlugo skoncze karmienie
Stary 2013-09-12, 21:51   #1176
insolito
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość

Dziewczyny, widziałam, ze dziś kp na tapecie i spanie... no tu chciałabym coś poradzić, podsunać jakąś myśl, ale niestety nie karmię już dosyć długo piersią, więc się nie opowiadam jak się nie znam. Co do spania... Ola zasypia sama, bez lulania itd, sama do tego doszła. Po prostu z dnia na dzień nie chciała po kąpieli pić mleka na rękach, wyrywała się i koniec (nie, nie było jej gorąco, bo to jeszcze przed latem było) od tamtej pory mleko w łożeczku i spać. Z czasem przestała zasypiać od razu przy butli tylko się rzuca po całym łóżku, coś tam mruczy, aż wreszcie pada i śpi. Jesli zaczyna marudzić to biorę na ręce, wycisza się i odkładam. Aktualnie wieczorem kładę się koło niej, daje mleko, przytulam, głaszcze i zasypia. I spokojnie mogłabym odłożyć do łożeczka, spalaby jak zaczarowana. I też zasnęłaby u siebie, ale nie robię tego, bo kocham wieczory, kocham ją przytulać i patrzeć jak zasypia. I uwielbiam z nią spać. Mogę zasnąć trzymając ją za raczkę czy przytulając się do niej. Ot taka MOJA potrzeba bliskości. Może i źle robię,bo ją przyzwyczajam itp itd. Ale ja nie mam się do kogo wieczorem przytulić i skoro uwielbiam spać ze swoim dzieckiem to czemu nie? Myślę sobie, ze może przy okazji ona czuje się bezpieczniejsza,kochana.. .

Sent from my LG-E460 using Wizaz Forum mobile app
Kochana Tobie to nie przeszkadza, Oli eż nie, a wręcz przeciwnie, to nawet gdyby co Cię obchodzi co inni o tym myślą? Skoro jesteście z córcią szczęśliwe to znaczy, że to jest najlepsze dla Was obu

I zgadzam się, bardzo ładnie to napisałaś

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, przeczytałam ale pewnie niewiele pamiętam...

przede wszystkim dziękuję za wszystkie kciuki Mały ma spodziectwo i wszyscy mówili, że to taki prosty zabieg, bez komplikacji, w zasadzie ze względów estetycznych. A tu dzisiaj niespodzianka :/ wszystko nie tak. A jak zaczęłam słuchać, co mu się może stać i że trzeba będzie robić kolejne operacje to moje maleństwo
marsi a co się dzieje Leosiowi?

nawijko u nas też non stop to samo do jedzenia, już mi zbrzydł kurczak i coś bym chętnie zmieniła, tylko nie wiem co

fewciu insolito mnóstwa miłości i radości ciekawe jak tżci? Czy się postarali?

insolito dobrze dogadałaś tej lekarce

marsi myszy? brrrrr

kija pocieszyłaś mnie, dziękuję dobrze, że już do domku wyszłyście

więcej nie pamiętam, jak coś pominęłam to przepraszam, biję się w pierś

ahaa widziałam temat kp na tapecie i spania...
u nas tak jak jest teraz to nawet za czasów noworodkowych nie było. Mały systematycznie zmniejszał ilość pobudek a tym samym wydłużał czas trwania snu. Doszło do 1 pobudki w okolicach 4-5:30, potem zasypiał, ewentualnie pobawił się i zasypiał albo w łóżku albo przekładaliśmy go do łóżeczka. Zasypiał przy piersi.
Teraz od skończenia 5 m-ca (czyli od 1,5 miesiąca gdzieś),pobudki co 15 min, pół godziny, czasem potrafi budzić się co 5 min, różnie na cycka, na bujanie, na przytulenie, na smoczka. Budzi się i płacze jakbyśmy go zarzynali normalnie, płacze z zamkniętymi oczkami i ani szuszanie i inne nie pomaga. Ale uwaga po kąpieli zasypia SAM. Tzn zje, widzę, że już nie chce jeść, bo odwraca się od piersi, wtedy go kładę na naszym łóżku, kładę się koło niego, daję smoczka (albo nie zależy czy chce czy nie), głaskam go, przytulam swoją twarz do swojej, on najpierw widzę, że za dużo wrażeń i musi się uspokoić ale za chwilę mu przechodzi, poprzewraca się chwilę i zasypia sobie, wtedy przykrywam go kocykiem i tak sobie śpi.
W nocy jak się budzi na cycka to mam wrażenie, że nie na jedzenie (może raz czy dwa w nocy) bo chwilę faktycznie je ale za chwilę już widzę, że przysypia i ciągnie inaczej niże te 2 min temu ale wyjęcie piersi powoduje atak płaczu i wsadzenie piersi spowrotem w paszczę. Aż sam będzie miał dosyć i sam wypluje albo ja wyczuję moment, że to już czas
także nie wierzę w teorie, że nagle pokarm zrobił się za słaby na potrzeby naszych dzieci, dzieci są różne, tak jak i my, wszystkie jesteśmy różne. Jedne zasypiają same, śpią w łóżeczkach a inne potrzebują pomocy w zasypianiu. Trzeba po prostu patrzeć na to, co nasze dzieciaczki potrzebują i im to dawać, a w duchu liczyć, że to kiedyś minie i kiedyś wreszcie się wyśpimy.
Dziękuję

A za mały wszsystko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Hej nie było mnie dziś prawie cały dzień bo tz miał wolne i byliśmy cały dzień poza domem.

silver cały dzień o was myślałam co za glupki z tych lekarzy pediatrów, ze na zęby zwalali.... Trzymaj sie

Nancy a kiedy Kubuś będzie miał zabieg na to?
Marsi a co jest Leosiowi?
Little tulę

Może jutro Was troszkę poczytam nie zapomnijcie mnie

Aha jestem już brazowa :P
A zdjęcia?

Byłam dziś z wynikami u lekarki i mały ma niedobór żelaza więc dostał kropelki
Lecę się położyć, bo oczy już mi się zamykają.Pa

Tylko Wy wieci, jak bije moje serce od środka .
insolito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:52   #1177
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Mój Iguś też od długiego już czasu na noc zasypia zawsze przy karmieniu...ciekawe jak to będzie jak nie będzie cyca...ja planuję około roczku odstawić...czuję że będzie ciężko

No i Igor chyba ma katar. Furczał w nocy i tesciowa przed chwilą dzwoniła że mu leci chyba z noska. No ale jak mówiłam żeby go nie przegrzewała to nie słucha. Rano raz do mnie mówi :a jemu nie za zimno w bodach? Coś na wierzch może nałożyć? Ja jej na to żeby spojrzała na termometr i zobaczyła ze w mieszkaniu 22 stopnie. Wracam z pracy a ta mu sweterek nałożyla na wierzch i się tłumaczy od progu że miał siny nos aż tak mu było zimno...Taaaa jasne....Poza tym zawsze mu naciąga skarpety aż po kolana na spodnie, i jak ma body + bluzeczkę to wpycha ją w spodnie.
I mówię że przegrzewanie gorsze niż by mu nawet nie było jakoś strasznie ciepło. A ona że wie bo w gazecie dziecięcej czytała (leży u mnie kilka co w ciąży dostałam).

Sytuacja z wczoraj: zapomniałam że marchewka jest w piwnicy a ona nie ma kluczy a chciała ugotować ozorki bo mąż odmroził. No to poleciała z mlodym i kupiła marchewkę i mi mówi że go ubrała w kombinezon (ja go ku.rw.a na zimę kupiłam!) bo była 8 rano to zimno jeszcze. Wkurzyłam się i mówię że kurteczke ma przecież jesienną Iguś i powiedziałam jej że ludzie pomyśleli że jakaś wariatka z niej. Kombinezon schowałam i kurtkę zimową i wyjmę jak uznam że może już mu nałozyć.

No a kurde dzisiaj katar
Padłam Współczuję kataru, my się męczymy od niedzieli w nocy, okropna to była noc. Ale już każda następna ok. Nawet w nocy nie muszę już odciągać kataru.

Cytat:
Napisane przez marta00537 Pokaż wiadomość
Szklanka, poniżej wrzuciłam zdjęcie przerobionej torebki. Była zielona, błyszcząca, ogólnie fujjj. Okleiłam ją czarną skóra eko, (nota bene z innej rozprutej torebki), dodałam sznurek na boki, coby nie było widać połączęń i dodałam dżety, bo będę miałą dodatki złote do sukienki to będzie pasować
Ale fajny diy

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Wykupiłam sobie net w telefonie co by mieć z Wami jakiś kontakt
Daria wreszcie śpi.
Kurcze ona tak mało je... Przez tą chorobę nie ma apetytu. Coś tam je ale bardzo mało.
Aha. Podczytuję Was w wolnych chwilach ale nie odnoszę się bo na telefonie nie lubię pisać.
dziękuję za wszystkie odpowiedzi JESTEŚCIE NAJLEPSZE!!!
Kochana, to normalne, orgaizm musi mieć siłę walczyć z infekcją, a trawienie sporo sił zabiera. Wróci apetyt

Cytat:
cześć dziewczyny,
przepraszam, że nie cytuję, poprawię się ale póki co nie mam siły na nic. Byliśmy dziś z młodym u chirurga, czeka go operacja za kilka miesięcy tzn po nowym roku. Niestety zabieg nie tylko ze względów estetycznych (jak mi wcześniej inni lekarze mówili) i wcale nie taki prosty i bez komplikacji. Siedzę i płakać mi się chce jak mam w głowie, że będą to robić w znieczuleniu ogólnym i będzie w szpitalu tydzień.
Dobra, nie smęcę już.

Jedynie co, silver jak Daria się czuje? Bo cały czas o niej myślę i się martwię? Odkryli przyczynę tej gorączki? I jak mama? Trzymajcie się jakoś
Kochana smęć, jak się wygadasz będzie lepiej. Kubuś da radę, ty też

Cytat:
Napisane przez aska27adopcje Pokaż wiadomość
KOchana bedzie dobrze ... Musi byc ... Pamietaj, ze masz nas, a my bedziemy kciuki trzymac i wspierac Cie grupowo ...

Ilusion strasznie mi przykro z powodu Igusia i nadopiekunczej tesciowej .. One chyba nigdy nie zrozumia, ze nie pomagaja a szkodza

Insolito i Fewciu i z powodu rocznic .. duzo milosci i dzieci

opowiem wam co wczoraj moj tesciu zrobil ... wrrr ... ustalilismy, ze bedzie przychodzil raz w tyg w sr, zeby mi troche pomoc ... ostatni raz go mloda widziala ponad 2 tyg temu, wiec nie liczylam na to, ze bedzie piszczec na jego wdok, ale chcialam poprasowac, umyc okno, pranie zrobic, glowe umyc. on mial z nia siedziec i ja zabawiac, bo na spacer pogody nie bylo ... jak przyszedl i mala go zobaczyla to siedziala 10 min gapiac sie na niego i nawet sie nie odezwala, siedziala jak zahipnotyzowana ... no ale po jakeijs pol godzinie, oswoila sie z nim, bawila sie ... to pomyslalam, ze wyskocze do lidla, mam do niego jakies 200 m .. wzielam samochod, bo chcialam kupic rzeczy typu, cukier, maka, mleko ... mowie ze jakby sie cos dzialo to on nr zna ... no i poszlam na spokojnie, zakupy zrobilam, nie bylo mnie moze z pol godz ... nie spieszylam sie, bo wiedizalam, ze jak cos bedzie nie tak to tesciu zadzw, a ja sie zjawie w domu w ciagu 3 minut ... laski zrobilam te zakupy, wracam do domu i od drzwi wejsciowych slysze mala .. ale to taki ryk jakby ja ze skory obdzierali .. wchodze a mala oczy zapuchniete, gile wisza z noska, lzy jak grochy, mala czerwona, spocona ... a wiecie co sie okazalo, tesciu nie chcial mi glowy zawracac zebym se zrobila spokojnie zakupy Pytam sie go ile plakala, a on mowi ze tak z 20 min ze byla spokojna na poczatku, ale jak sie zorietowala, ze mnie nie ma, zaczela mnie szukac, a jak mnie nie bylo w mieszkaniu to zaczal sie ryk ... wiecie co tak sie w☠☠☠☠.ilam .. co za debil jak mozna pozwolic tyle plakac dziecku, chyba widzial, juz ze wpada w coraz wieksza histerie ...strasznie mnie to wkurzylo ... jak wrocilam to jak sie wtulala we mnie to nie chciala puscic .. juz nie bylo mowy o wyjsciu nawet do 2 pokoju, bo musiala caly czas mnie widziec .. wiecej razy nie wychodze jak mala bedzie z nim ...

poza tym sie mnie dopytywal dlaczego nie dam jej sprobowac kokosanek ktore przywiozl
Jak jej dalam 2 ciasteczka hipa, to skomentowal, ze zamiast dziecku dawac ciastka to bym kupila wiekskiego chleba i jej dala
Ehhh szkoda gadać, w ogóle mnie wkurza jak czasem słyszę, że dziecko przecież może sobie popłakać, nic się nie dzieje, kiedyś się w pole szło a dziecko samo w łóżeczku. Bidusia się spłakała

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
My dziś wyszłyśmy do domu
Nie ma jak w domu

Dobrze że mama dziś do mnie przyszła, bo ok 10 rano tak mnie głowa zaczęła boleć, że myślałam że zejdę A Misu taki absorbujący. Aż mi się wymiotować chciało. A nic przeciwbólowego nic nie miałam w domu. Mama się zajęła Michałkiem, a ja godzinkę poleżałam, zeżarłam 2 ibupromy i jakoś mogłam funkcjonować. Młody lubi inhalacje, nie zakładam mu maseczki tylko sobie ustnik memla i gryzie

Idę się kąpać i przytulić się do syneczka
Dobrej nocki
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:54   #1178
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczynki a tak wogole zapomnialam wam napisac najwazniejszego newsa ... MAMY ZEBA 3 ... gorna lewa 1 sie przebila

Blogerko gratki dla Boryska ... to i u Ciebie juz koniec spokoju
Brawo za zebolka! Czujesz przy kp?

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
dzisiaj Borys konczy 8 miesiecy i w ramach prezentu zlapal sie za kanape i podniosl sie długo to nie trwalo, ale jednak! jest! a tak t na kolanach non stop i trzyma sie czegos od jakis 3 dni, a siadanie niet, chyba ze tak na boczku jak sie z tej kanapy zsunie przypadkiem.
Brawo!
A mały siada lub raczkuje?

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Silver trzymam kciuki, zeby Daria i mama szybko powrocily do zdrowia!

Laski jak widac nie ogarniam, padam na ryj. Wczoraj kierasy pewni nie byli czy moge juz pracowac bez nadzoru a jutro juz mam robic nadgodziny Mala mi wyje, ledwo obiad moglam sobie podgrzac, z TZem widze sie po pol godziny dziennie chujnia i czarna dupa
Biedna
A kto z Małą zostaje?

Cytat:
cześć dziewczyny, przeczytałam ale pewnie niewiele pamiętam...

przede wszystkim dziękuję za wszystkie kciuki Mały ma spodziectwo i wszyscy mówili, że to taki prosty zabieg, bez komplikacji, w zasadzie ze względów estetycznych. A tu dzisiaj niespodzianka :/ wszystko nie tak. A jak zaczęłam słuchać, co mu się może stać i że trzeba będzie robić kolejne operacje to moje maleństwo
marsi a co się dzieje Leosiowi?

nawijko u nas też non stop to samo do jedzenia, już mi zbrzydł kurczak i coś bym chętnie zmieniła, tylko nie wiem co

fewciu insolito mnóstwa miłości i radości ciekawe jak tżci? Czy się postarali?

insolito dobrze dogadałaś tej lekarce

marsi myszy? brrrrr

kija pocieszyłaś mnie, dziękuję dobrze, że już do domku wyszłyście

więcej nie pamiętam, jak coś pominęłam to przepraszam, biję się w pierś

ahaa widziałam temat kp na tapecie i spania...
u nas tak jak jest teraz to nawet za czasów noworodkowych nie było. Mały systematycznie zmniejszał ilość pobudek a tym samym wydłużał czas trwania snu. Doszło do 1 pobudki w okolicach 4-5:30, potem zasypiał, ewentualnie pobawił się i zasypiał albo w łóżku albo przekładaliśmy go do łóżeczka. Zasypiał przy piersi.
Teraz od skończenia 5 m-ca (czyli od 1,5 miesiąca gdzieś),pobudki co 15 min, pół godziny, czasem potrafi budzić się co 5 min, różnie na cycka, na bujanie, na przytulenie, na smoczka. Budzi się i płacze jakbyśmy go zarzynali normalnie, płacze z zamkniętymi oczkami i ani szuszanie i inne nie pomaga. Ale uwaga po kąpieli zasypia SAM. Tzn zje, widzę, że już nie chce jeść, bo odwraca się od piersi, wtedy go kładę na naszym łóżku, kładę się koło niego, daję smoczka (albo nie zależy czy chce czy nie), głaskam go, przytulam swoją twarz do swojej, on najpierw widzę, że za dużo wrażeń i musi się uspokoić ale za chwilę mu przechodzi, poprzewraca się chwilę i zasypia sobie, wtedy przykrywam go kocykiem i tak sobie śpi.
W nocy jak się budzi na cycka to mam wrażenie, że nie na jedzenie (może raz czy dwa w nocy) bo chwilę faktycznie je ale za chwilę już widzę, że przysypia i ciągnie inaczej niże te 2 min temu ale wyjęcie piersi powoduje atak płaczu i wsadzenie piersi spowrotem w paszczę. Aż sam będzie miał dosyć i sam wypluje albo ja wyczuję moment, że to już czas
także nie wierzę w teorie, że nagle pokarm zrobił się za słaby na potrzeby naszych dzieci, dzieci są różne, tak jak i my, wszystkie jesteśmy różne. Jedne zasypiają same, śpią w łóżeczkach a inne potrzebują pomocy w zasypianiu. Trzeba po prostu patrzeć na to, co nasze dzieciaczki potrzebują i im to dawać, a w duchu liczyć, że to kiedyś minie i kiedyś wreszcie się wyśpimy.
Co do zabiegu: współczuję, pewnie bym schizowała..
O możliwych powikłaniach zawsze muszą powiedzieć, ale ryzyko na pewno minimalne..kiedy zabieg?

Reszta posta:

Laski, bo licytuje płaszczyk i nie wiem, na teraz...rozmiar 74 czy lepiej 80?
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:58   #1179
elllmi
Zakorzenienie

hej
nadrobiłam Was

silver, zdrówka dla Darusi

bokeh, szybko Ci poszło z tym kolorem, ja pewnie jeszcze z 2 miesiące będę sie zastanawiać

dobranocki

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 22:01   #1180
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484
Dot.: Odp: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

Laski ktore obnizyly calkiem lozeczko, nie ciagnie wam od podlogi??? Bo u nas straszliwie, mam ciagle schiza, ze mlody bedzie chory a malz to w ogole ubiera babla jakbysmy na syberii mieszkali, no ale on ciagle po nocy lodowaty sie budzi, dzisiaj ma bodziaka, koszulke i polarek oo a i tak chlodny jest.

Hmm chyba nie nasza śpi w body krótki rękaw, kaftanik/bluzeczka, półśpiochy. Ale u nas jest chłodno w sypialni.

Tak sobie myślę o Darii Silver, że ci lekarze nie wykryli że to uszka. My jak chodzimy do przychodni to NIGDY tam nam uszek nie sprawdzają !!! bo prywatnie to zawsze ehhh

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

Laski, bo licytuje płaszczyk i nie wiem, na teraz...rozmiar 74 czy lepiej 80?
A jaki teraz rozmiar nosi ?
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 22:01   #1181
gojka24
Zakorzenienie

[QUOTE=charlizz;42775241]Gojka, ja Ci mówię. Idziesz do pracodawcy i mówisz, ze chcesz by z Twojej pensji odprowadzał składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Po 3ech miesiąch przysługuje Ci L4 a jakbyś urodziła to roczny macierzyński także. Wysokość zasiłku macierzyńskiego to 100%Twojej średniej pensji z okresu, w którym byłaś ubezp. (maksymalnie biorą pod uwagę ostatni rok) [QUOTE]

wysłałam Ci wiadmość
gojka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 22:31   #1182
aska27adopcje
Zadomowienie

Debrah narazie nie odczuwam,ale kurna strasznie sie trykam .. 1 z moich kolezanek powiedziala, ze musiala skonczyc z karmieniem, bo tak ja synek gryzl, ze nie dawala rady z bolu ...
Stary 2013-09-12, 22:39   #1183
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Hmm chyba nie nasza śpi w body krótki rękaw, kaftanik/bluzeczka, półśpiochy. Ale u nas jest chłodno w sypialni.

Tak sobie myślę o Darii Silver, że ci lekarze nie wykryli że to uszka. My jak chodzimy do przychodni to NIGDY tam nam uszek nie sprawdzają !!! bo prywatnie to zawsze ehhh

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

A jaki teraz rozmiar nosi ?
Teraz przeważnie 74 ale nie wiem czy płaszczyk się kupuje taki jak się nosi czy większy, żeby ubrać coś pod spód..?

Cytat:
Debrah narazie nie odczuwam,ale kurna strasznie sie trykam .. 1 z moich kolezanek powiedziala, ze musiala skonczyc z karmieniem, bo tak ja synek gryzl, ze nie dawala rady z bolu ...
Asia, nie wiem czy czytałaś o moich kłopotach z kp jak mojej wyszły ząbki?
Minęło!
( ale to dolne, czyli językiem zasłania, nie wiem jak jest z górą)
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 22:46   #1184
jakajakaja5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Od jutra w promo...?a Ty dziś już kupiłaś?

No ja np muszę sie pochwalić miłymi paniami z biedry podpowiedziały mi że towar z promocjami zawsze jest wcześniej przywieziony na magazyn i czeka a późnym wieczorem jest wykładany, obczaiłam wiec że trzeba być dzień wcześniej wieczorei i viola i też kupiłam pake

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Cos Wam chcialam jeszcze napisac, wczesniej sie balam, zeby nie zapeszyc (i pewnie teraz zapesze), ale nie chce ciagle najezdzac tylko na TZ
od powrotu z Chorwacji zmienil sie! - wiem, ze tez moja w tym zasluga bo postanowilam, ze zrobie w mojej glowie reset i odpuszcze mu, nie bede zrzedzic, narzekac, mam zal o pierwsze tygodnie, miesiace, ale .. zostawie to sobie.
I wiecie, ze teraz jak Borys placze w nocy to on czasami, nawet czesciej sam z siebie do niego idzie?
to tylko jeden z przykładów, bo widzę zmianę także w innych kwestiach.
Super wiadomość

Cytat:
Napisane przez insolito Pokaż wiadomość

Wczoraj byłam z Piotrkiem u lekarza, żeby się upewnić, że te ostatnie noce to nic poważnego i lekarka stwierdziła, że sprawdzą są zęby ale wysłała nas na badania krwi i wyniki chyba średnie Zobaczę co jutro powie
I stwierdziłam, że nie daruje jej tego nakazu sadzania Pietrka Powiedziała, że po tym co powiedziała skontaktowałam się z rehabilitantem i on kategorycznie zabronił takich praktyk i powiedział, że to jest niebezpieczne Baba spaliła buraka, zaczęła się jąkać i tłumaczyć ( no ale nie, no ten, wie Pani, no może on pominął ten etap, bo skoro staje i raczkuje to kręgosłup ma mocny i nic złego by sie nie stało jakby chwile posiedział ) Ale miałam satysfakcje
Głupia torba dobrze jej tak !!!!

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
a teraz sytuacje Wam opisze z wczoraj, mnie to juz nic nie zdziwi bo widziałam jak sąsiadka wychowywała 4 swoich dzieci, wiec trudno zeby jej córka postępowała inaczej uwaga:
18,50- jeszcze cos widac to stoje z młodym w oknie, temp jakies 11 stopni, leci konkretna mżawa a u sąsiadów naprzeciwko otwierają sie drzwi, na schody wybiega dwulatek, nagusienki jak go Pan Bóg stworzył, boso, stoi na tym betonie i zabiera sie do sikania z niego, za nim wychodzi jego matka (lat 22) i z tekstem: no ale nie sikaj ze schodów, na trawe lec(moja mama akurat stała koło domu i słysząła).
To sie nazywa hartowanie

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Witam siem z rana U nas już nocki ok, chyba choróbsko mija. Wiecie co? Nie to, ze leczę dziecko na własną rękę ale lekarce się chyba pomyliły ilości antybiotyku wczoraj sprawdziłam w necie, że dzieci w jej wieku i starsze biorą 1,5 ml a ona nam zapisała 3,5! A przeciez nie mamy ostrego zapalenia ucha tylko zapalone troszkę gardło, co ona chce mi dziecko wykończyć? Kolejna jej wtopa. Jak tu zaufać lekarzom...
No więc zmniejszyłam dawkowanie znacznie.
Odnoszę wrażenie że zarówno do wizyty jak i po niej trzeba być przygotowanym iście jak do lekcji

Cytat:
Właśnie lekarz był. Daria ma zapalenie ucha jednego i drugiego, chore gardelko ma. Wyników z moczu jeszcze nie ma ale mowia że napewno będą jakieś bakterie
Biedactwo !!! Skąd to pieroństwo się przyplątało?!
jakajakaja5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 22:54   #1185
hope01
Zakorzenienie

dziewczyny nadrobiłam Was, przepraszam, że nie cytuję. Mniej mnie Evel bo chcę dopiąć te studia. Jutro angielski. Egzamin, w sumie dwa. Ustny i pisemny. Mam nadzieję zdać, bo nic się nie uczyłam. Miałam dziś, a jakoś tak mi zleciał dzień, prowadzenie domu ma swoje wymagania szczególnie jeśli jest w nim małe dziecko i Wielki Krasnolud
Kupiłam Młodemu wczoraj w H&M ten golfik nakładany, który któraś z Was wrzucała. Zobaczymy jak się w chłodne dni sprawdzi.
Poza tym że martwi mnie moja obrona itp, to dziewczyna, a właściwie już żona mojego kuzyna jest w szpitalu on z córeczką został, ale non stop do niej jeździ i siedzi siedzi siedzi..

No to ja idę, jutro po 5 muszę wstać. Wyprowadzę psa i zostawiam TZ z dziećmi

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 22:58   #1186
aska27adopcje
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Teraz przeważnie 74 ale nie wiem czy płaszczyk się kupuje taki jak się nosi czy większy, żeby ubrać coś pod spód..?

Asia, nie wiem czy czytałaś o moich kłopotach z kp jak mojej wyszły ząbki?
Minęło!
( ale to dolne, czyli językiem zasłania, nie wiem jak jest z górą)
MOja mnie chlala ostatnio przez kilka dni, do tego stopnia, ze jak dawalam piers to zeby zaciskalam, bo nie wiedzialam czy bedzie gryzla czy nie ... teraz byl spokoj, narazie nie gryzie ... ale kurde rano ledwo bylo widac biale w dziasle, a teraz jak patrzylam to juz wyrazna biala krecha ...

A jak sie bobek smieje przy myciu zebow .. normalnie szok jak szczerzy fajnie te swoje 1 .. daje jej szczotke po wszystkim to jesczze sobie sama szoruje

Blogerko pytalas o szczoteczke, tak kupilam jej od razu taka dorosla .. mialam taka gumowa, ale nie uzywalam jej. myslalam, ze ona jest do uczenia odruchu mycia zebow i nie uzywa sie jej razem z pasta .. zeby myje raz dziennie wieczorem w wanience, moze powinnam tez rano

Fotka z wczoraj, oczka jeszcze czerwone, bo to slawienna wizyta dziadka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 530550_601746276542784_478007572_n.jpg (45,8 KB, 33 załadowań)
Stary 2013-09-12, 22:58   #1187
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Nancy przedrośle uszne, czyli ten nieszczęsny Groszek przed uszkiem, też względy estetyczne,żeby w przedszkolu dzieci mu nie dokuczaly

a u Was???
u nas spodziectwo i właśnie nie tylko względy estetyczne niestety
Cytat:
probowalam przelozyc mala do lozeczka. obudzila sie od razu ale glaskalam szuszalam ... bylo oki ale jak tylko zabieralam reke mloda sie podnosila i wstawac chciala ... zaczynala juz plakac i taka smutna minke robila . . tylko sie rozbudzila. wxielam do lozka cyca dalam i isnela w minute ...

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

aha i mam w sobie jakis paniczny lek ze zaraz sie skonczy kp ... skoro pojawila sie juz gorna 1 pewnie bedzie i 2 ... kolezanka mi powiedziala ze dziecko tak gryzie ze masakra. pewnie niedlugo skoncze karmienie
Cytat:
Kochana, nie stresuj się a moja znajoma karmiła do 2 rż, owszem Mała ją na początku podgryzała ale ta nie pokazaywała, że ją boli i w pewnym momencie, kiedy Mała przestała traktować to jako zabawę to przestała

debrah dzięki
początkiem roku mamy się umawiać na wizytę i wtedy zobaczymy kiedy... mówili, że operują ok 1 r.ż.
Ale wiecie ja to się boję, że to spartolą i będzie jeszcze gorzej a już w ogóle, że będzie miał potem problemy np. w bungowaniem
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 23:19   #1188
nancykenator
Zakorzenienie

zmykam dziewczynki spać, będę dopiero w poniedziałek, bo jedziemy na weekend do t. nie piszcie za dużo
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 00:26   #1189
ezzo
Zadomowienie

Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Dziewczyny myśle o was duzo, podczytuje,ale mam jakis poweselny sajgon w pracy i kończymy w końcu nasza przeprowadzkę przez co czas przecieka przez palce.
Zdrowka dla Darii.
Spokojnej nocy

ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 00:30   #1190
aska27adopcje
Zadomowienie

Ale tu dzis cisza ... uciekam spac buziaczki
Stary 2013-09-13, 00:53   #1191
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Debrah ją bym wzięła 80 , ale to ja p:p

Bokeh jak Ci wyszła kaczka ???

Marsi bo już tyle razy miałam się pytać :p skąd u Ciebie takie zamiłowanie do gotowania i pieczenia od kogoś czy tak samo z siebie

Nakarmiłam Młodą i coś zasnąć nie mogę :banghead:
Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Aga8484
Czas edycji: 2013-09-13 o 01:14
Stary 2013-09-13, 07:15   #1192
insolito
Zadomowienie

Ale mam dziś okropny humor
Tż miał mieć wolne, a o 6 rano oznajmił mi, że mu zmienili grafik i idzie do pracy na 7 do 19 Kurcze mógł wczoraj powiedzieć, to bym się jakoś nastawiła. Poza tym miałam mieć dziś wizytę u dentysty, a teraz nie mam z kim Piotrka zostawić, a ząb mnie całą noc bolał I jeszcze fatalnie się czuje, żołądek coś mnie boli, w sumie jak się całe dnie nic nie je to się nie mam co dziwić

Tylko Wy wieci, jak bije moje serce od środka .
insolito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 07:17   #1193
Delicjanka
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja mam takie pytanko. Wiem, że już na pewno było dużo razy mówione jeśli gotujecie dzieciom obiadek na kilka dni, to go mrozicie?

no ja mroże ;p

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Ja robię obiadek na dwa dni. I tą drugą porcję przechowuje normalnie w słoiczku w lodówce.

Kiedyś Deli pisała że zrobiła małej jedzenia na 5 dni więc to już większą ilość-trzeba by jej zapytać. W sumie to już dawno miałam ją pytać jak przechowuje te obiadki i czy każdy obiadek jest inny? hmm Deli???

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Roiłam takie same, bo wcześniej robilam na 2/3 dni max a teraz ost zrobilam na tydzien. Ale dzis bede robić tak ze miesko oddzielnie wrzywa oddzielnie i zrobie ok 8 sloiczków i dodam do co 2 sloiczka mięsko i zamroże of kors ;p

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamuśki.
Ostatnio wogle się nie odzywam. Nie mam kompletnie czasu, ale za to osiągnełam w domu bałagan Fewciowy Chciałam Wam powiedzieć, że byłam wczoraj u mojego gin... No i jak mi robił usg to z taką nadzieją patrzyłam czy nie ma tam małej fasolki... ale niestety nie ma... i pewnie szybko nie będzie... dostałam leki, bo już 3 miesiąc nie mam @... Wkurza mnie to całe PCO... O Paulinę staraliśmy się 3.5 roku... chce jak najszybciej drugie, żeby był niewielki odstęp czasu, ale pewnie szybko się nie uda... Pocieszam się, że chociaż jedno się udało Nie smęcę więcej, bo to temat na inny wątek...
No i muszę pochwalić moje dziecię.. Czworakuje po calym mieszkaniu

Postaram się zaglądać do Was częściej, bo strasznie źle mi z tym, że nie wiem co u Was...

Nooo to teraz trzymam kciuki, zeby pojawila sie fasolinka
Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Bokeh, ale Hania zasypia sama prawda?
Pietraszko albo w wózku + kołysanka i opowiadanie bajek (takie kombo mamy w dzień) albo przy cycku - i tutaj od jakiś 3tyg na noc zawsze przy cycku odpływa, w nocy też inaczej się go nie uśpi jak przy piersi (i tu problem, bo jak nie odpłynie przy cycu to jest armagiedon). Ja już nie wiem, od noworodka takie numery, a wiecie jak to jest, żyje się z dnia na dzień, dziecko jest małe to się człowiek nie zastanawia, tak ma być i już, no ale kurczę, tyle miesięcy, niemal każda noc??? Zgłupiałam
Cytat:
Dziewczyny,dziękuję Wam. Jesteście kochane. Aż się popłakałam.
Widzę jak ona się męczy. Ciągle płacze, nawet jak nie ma gorączki
Jest bladziutka, bardzo widać że jest chora

Pytałyście czy jestem w nocy z Daria.
Tak. Jestem sama na sali. Mam łóżko. W pierwszą noc byłam na sali bez łóżka,tylko krzesło miałam ale wczoraj mnie przenieśli na inna sale na szczescie.
Tz dziś cały dzień pracuje. Jutro ma wolne to mnie zmieni na pare godzinek. Ale cały weekend będę sama... Pociesza mnie to że od poniedzialku tz ma urlop.

Pytalyscie też co z mamą. Cierpi... Męczy się na razie nie ma poprawy
Będzie dobrze, wazne ze juz wiedzą co jest Daruniiiiii;**

Cytat:
Marsi to ja tez sie wlaczam do cyckowych mam .. u mnie mloda nie zasnie inaczej niz z cyckiem .. w nocy spi z nami z cycusiem.. ja sie przebudza, marudzi to pakuje do paszczy i spuimy dalej ... nie potrafie jej inaczej uspic, tz tez nie ... noszona na rekach wyrywa sie, wije, jak ja polozysz i glaskasz, spiewasz itp tpo zaraz sie przekreca na kolana i wedruje .,.. jojczy, placze, rzuca sie, ale nie usnie ... jak jej wkladam cycka do paszczy pociumka kilka razy i spi

Aha i jeszcze pytanie o spanie z dzieckiem .. ja ciagle slysze, ze zle robie, ze bede potem plakac, ze sie przyzwyczaila itp ... no i co ja poradze .. mloda ma sen jak krolik .. budzi ja kazdy glosniejszy szmer lub halas ... lozeczko jest na najnizszym poziomie i nie da sie jej odlozyc tak, zeby tego nie odczula .. bo skoro usypia wtulona we mnie i cycka, to zaraz wyczuwa ze go nie ma ... w dzien opiekuje sie mala sama, tz pracuje i wraca wieczorem, wiec jakbym sie miala z nia barowac w nocy bylabym niewyspana i niezdolna do latania za nia caly dzien ... nie wiem zaczelam myslec, ze moze szukam wymowek, bo sama nie chce nocy zawalac, zeby ja nauczyc ...
ja to samo ;]

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Silver trzymam kciuki, zeby Daria i mama szybko powrocily do zdrowia!

Laski jak widac nie ogarniam, padam na ryj. Wczoraj kierasy pewni nie byli czy moge juz pracowac bez nadzoru a jutro juz mam robic nadgodziny Mala mi wyje, ledwo obiad moglam sobie podgrzac, z TZem widze sie po pol godziny dziennie chujnia i czarna dupa
Ogarniesz i bedzie dobrze!

Charlizz, pięknie napisalaś o tym spaniu z dzidzią. Mam to samo.

Wczoraj od 10 rano do 16 spędziłam w naszych cudnych urzędach. Myślałam że padnę. :-[[[ na dodatek o 19 musialam znowu jechać do miasta podpisać się projektantce a tzt dzis wraca robie mu zupe porową ;>

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 07:37   #1194
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Deli ale dogadzasz Tż
Skąd bierzesz przepisy ?

Stary 2013-09-13, 07:39   #1195
LadyWhisper
Zakorzenienie

Halooo
Noc jak co noc juz nie mam sily

Mlody byl tak wymeczony ze padl na mnie i tak spal - raz z glowa na cyckach moich, raz na kolanach i raz na brzuchu

W koncu wiem, co Aska ma na mysli jak pisze, ze mloda padla na niej no i dzisiaj w nocy bardzo rzadko cycus byl, mlody nie chcial, lulalam szuszaniem oo szok normalnie. A rano prawy cyc niemal pekl

A z samego rana poprztykalam sie z malzem - no on kurka nie umie zaczaic, ze jak po pracy pojdzie z domu na godzine na tenisa to dla nas duza roznica. Oczywiscie, ze duza roznica! Mowie, siedze sama jak ciucmok w domu cwieka dostaje - to wyjdz z domu, kto Ci broni mowie, wow, do parku, jaka rozrywka, i to sama, tam bede cwieka dostawac. No nie kuma chlopak kompletnie. Obrazil sie i polazl. A my z Piotrusiem jak nienormalni czekamy na 16.40 az bedzie w domu, a babel to az piszczy jak go widzi. Umowilismy sie, ze bedzie chodzil w weekendy jak jeszcze spimy, to mu malo kurcze plakac mi sie chce

---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ----------

Debrah, ja bym chyba brala 74, ale babel cos maly jest, bo dzisiaj przymierzalam mu ta kurteczke 68 i jest dobra na niego
Wydaje mi sie, ze kurtki i bluzy maja zawyzone rozmiary dosc, nie wiem, jak wasze bable, ale moj wchodzi jeszcze w bluzy 0-3 miesiaca, chociaz wczoraj juz zauwazylam, ze sa na styk stykow:P

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

Edytowane przez LadyWhisper
Czas edycji: 2013-09-13 o 07:46
LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 07:56   #1196
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Aaa widać kawałek zęba już na wierzchu

Stary 2013-09-13, 07:57   #1197
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Witam się i lecę małemu robić mleko....

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 07:58   #1198
misia1505
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Nancy znieczuleniem ogólnym się nie martw, to wcale nie takie straszne. Grześ miał i wszystkie dzieciaczki operowane w tym dniu co on, wszystkie super przeszły. Miał półtora roku ale były też młodsze. Jak ta operacja nie jest długa tylko tak do godziny to nawet nie intubują tylko usypiają na masce. A dziecko dostaje przed operacją syropek uspokajający po którym młody śmiał się jak wariat, inny chłopiec śpiewał na cały głos kolędy a jakaś dziewczynka widziała w kącie spacerujące krasnoludki. Tak się śmialiśmy z innymi rodzicami z tych naszych dzieci że aż nam wszystkim nerwy przeszły...

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

My dziś wyszłyśmy do domu
WITAJCIE W DOMKU
Stary 2013-09-13, 08:02   #1199
s i l v e r
Zakorzenienie

U nas nocka wreszcie lepsza!
Daria nie miała gorączki wczoraj przez cały dzień i w nocy też nie miała
Mam nadzieję że to nie jest chwilowa poprawa.
No i co najważniejsze, Daria sie uśmiecha! Czyli humorek wraca

Przepraszam że ja tak ostatnio tylko o sobie ale na tym telefonie źle mi się cytuje.

Bokeh POKA WŁOSY!
Stary 2013-09-13, 08:05   #1200
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Charliz lepiej bym tego nie ujęła odnośnie spania z dzieckiem! Zgadzam się w 100%!

fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości