|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 |
|
2 | 4,35% |
| Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. |
|
3 | 6,52% |
| Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. |
|
0 | 0% |
| Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. |
|
1 | 2,17% |
| Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. |
|
12 | 26,09% |
| Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! |
|
17 | 36,96% |
| Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! |
|
7 | 15,22% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
|
1 | 2,17% |
| Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
|
3 | 6,52% |
| Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
Tabelka!jak poloze Z to wrzuce Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#932 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
I co ja mam z Tobą babo zrobić? ![]() Nic nie czytam, za pierwszym razem lekarka to podejrzewała bo młoda wtedy luźne stolce robiła. Cytat:
Cytat:
ALeee gdybyś miała jakieś białe a chciałabyś by były czarne to zapraszam ![]() barwineczek a ja Cię tam rozumiem i o ile mój się nie szlaja po kolegach tak dzieli życie między pracę a remont mieszkania i wraca jak młoda śpi. Pracuje połowę tego co jak byłam w ciąży bo chciał być z dzieckiem i je wychowywać a wyszło tak jakby pracował znów tyle samo. Ostatni raz pieluchę zmieniał jej w zeszłą niedzielę ;/ (nie licząc dziś)a kąpał sama nie wiem kiedy, karmić ją karmi w nocy, ale już mam po woli dość. O ile do sierpnia każdą minutę spędzał z Nami, tak teraz to ech. Wczoraj tak mu wygarnęłam wieczorem, że aż mi go szkoda się zrobiło, bo on chce jak najlepiej, by mieszkanie nie stało puste i chociaz pracowało na siebie a póki co jest w remoncie a chciałby do zimy zrobić, bo później mu ściany nie wyschną, a o firmie remontowej nie chce słyszeć, bo przecież on wszystko potrafi ;/ Ale udało Nam się dojść do konsensusu.
|
|
#933 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kiedy nie wytrzymałam i wykrzyczałam czy mam dziecko z nim czy opiekun uznał to za cios poniżej pasa. To mój mąż chciał mieć dziecko, ja nie za bardzo , zgodziłam się pod jego namowami. Wiem że on bardzo kocha naszego syna ale nie jest typem faceta który będzie siedział w domu i zajmował się obowiązkami domowymi. Więc nie mam co liczyć na wspólne zakupy. Am wydaje mi się że będzie więcej czasu spędzał z małym jak mały będzie już chodził i mówił Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to I. jest dopiero mały! a mi się wydaje duży w porównaniu do tego jaką był kruszynką gdy się urodził
|
|
#935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie na cały dzień ale np na 5-6h dziennie i Ty byś była w trakcie i pewnie nie raz byś przejęła dziecko a opiekunka byłaby do pogadania, ale jakbyś chciała się wykąpać, pójść do fryzjera to zawsze ktoś jesd, a dla Ciebie to zawsze dodatkowych kilka godzin gdy masz z kim porozmawiać ( wiem jakie to ważne jak moża wariować jak się samemu siedzi dzień dzień w domku tyle h z dzieckiem) i w razie gdy masz dość możesz też komuś przekazać na chwilkę
|
|
#936 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
Niektorzy nie dorosli do bycia ojcem Moim zdaniem wez opiekunke i dobrze sie baw z dzieckiem! Niech stoi z boku i patrzy.. I widzi ile traci.. Eh. Smutne ale chyba nie jestem najlepsza osoba by sievwypowiadac na ten temat ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#937 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kozetka, rozwalony przewijak i umywalka ![]() elektryczny, nooo.... na kablu go używam teraz Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
w jaki rozmiar celujesz?? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i wiesz, już ostatnio rozmyślałam, że dobrze, że mieszkacie gdzie mieszkacie do w Polce Floruś nie miałby tak dobrej opieki... Cytat:
chyba, że go położę koło mniejszego, młodszego dzidziolka ![]() Hawwa - za pierwszym razem małż zasugerował, że to może być wina baterii i faktycznie, podłączyłam pod kabel i zassał jak szalony a wczoraj odciągałam (też na kablu) i było ok aż pod koniec zaczął dziwnie buczeć i przestał ciągnąć tak fajnie :/ dziś rano tak samo
|
|||||||||
|
|
|
#938 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
A ja siedze w parku i sie wygrzewam z M. I D.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#939 |
|
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi sie ze to tez zalezy od wzorców wyciagnietych z domu, moja tesciowa zajmowala sie wszystkimi sprawami domowymi, dziećmi itd nie pracowala. W sumie juz mi przechodzi. Dziękuję za wsparcie.
Mam nadzieje ze chociaż bede miala dzięki temu dobre relacje z synem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#940 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
Ale spoko, to on kiedyś będzie żałował jak Nikoś urośnie i nie będzie już potrzebował taty... i nigdy już nie będzie taki malutki... A powiedz jak nocka? Bo chyba nie doczytałam, spróbowałaś owinąć małego? |
|
|
|
|
#941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ej ale przecież Tobie nie chodzi tylko o pomoc prawda? chcesz żeby był z synem, budował z nim więź? mój też się nie zajmuje obowiązkami w domu, bo mamy pomoc do sprzątania, a ja gotuje dla siebie bo on je w pracy, ale popołudniami i w weekendy zajmuje się małym teraz np. chłopcy poszli na spacer a ja piekę ciasto,w piątek jadę na wyjazd integracyjny z nocką i zostaną sami 24h, staram się ich często zostawiać razem, żeby budowali więź i serce rośnie jak ich widzę razem jak się bawią czy jak mały ufa tacie na basenie dziecko to nie jest zabawka że będzie się nim zajmował jak będzie fajnym kolegą:/ więź trzeba budować od początku... dziecko nie musi być nudne, my z małym jeździmy ze znajomymi, chodzimy do restauracji i na wystawy, a małż się umawia z kolegą który ma córkę i razem spacerują, może wciągnij męża w jakieś zajęcia razem np. basen? żeby z małym się zbliżył, bo nim się obejrzy a mały będzie już duży i będzie po ptokach ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Magiusa, dzisiaj siedziałam z małym na basenie między rodzicami z dwoma dzieciakami w wieku naszego i te dzieci były takie małe a mi się wydawało, że mój to taki przeciętniak
|
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w niedziele nic nie beda robic raczej, ale w poniedzialek juz by rentgen zrobili; na wtorek sonda - i potem pewnie bedzie musial jeden dzien odetchnac po narkozie (tak przynajmniej bylo za pierwszym razem) na czwartek operacja. max w piatek... bo przez weekend raczej nie beda czekac, chyba ze cos wyskoczy... ta prowizorka to juz mniej prowizoryczna od tej pierwszej, dlatego starczy na dluzej. niektore dzieciaki latami z tym chodza (bo nie maja na trzecia operacje), a tutaj robi sie to w wieku 1,5-2 lat, dzieciaczek ma miec minimum 10 kg (taaa, ja wiem ze wasze niedlugo wszystkie beda tyle wazyc, ale sercowcy troche powolniej przybieraja ). po trzeciej operacji juz dziecko nie ma cyjanozy, to duzy plus ![]() mysle, ze konkrety beda w poniedzialek, jak wyniki badan moczu, krwi, no i cala reszta zostana skonsultowane w wiekszym gronie lekarskim. a co do smiania sie na glos - Florek dlugi czas tak na glos smial sie tylko przez sen no i niedawno zaczal tak swiadomie bardziej - i robi to, jak ktos do niego sie na glos smieje i glupie miny odwala... albo na "chustawce" z nogi taty wiesz, noga na noge, na gornej nodze ze stopy robi sie "siodelko" i wista wio!---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- barwineczek, tak jak dziewczyny pisza - on kiedys tego pozaluje.. dzieci tak szybko rosna, a tej wiezi, jaka wy teraz budujecie, twoj maz nigdy nie bedzie mial szansy zbudowac. ja bym sie na jego miejscu podlamala ![]() bierz opiekunke i daj sobie troche odetchnac
|
|
#943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do śmiania to faktycznie Daruś też przez sen się czasami zaśmieje i tylko tyle. Dziewczyny, ale jaja. Wkurzyłam się i w rezultacie zrobiłam 1 krok do przodu. Wkurzyłam się, bo moje dziecko w ciągu dzisiejszego dnia spało może 2x po 30 minut ale widzę, że mega zmęczone, więc jak leżał na macie i pojękkiwał już i tarł rączkami buzię to mówię " o nie, idziesz spać i to bez bujania". Wzięłam go na ręce, przeniosłam do łóżeczka, dałam smoka i poszłam. Smok wypadł i zaczęło się marudzenie. Włożyłam znów smoka. Wypadł, marudzenie. Tym razem stwierdziłam, że poczekam aż zapłacze albo krzyknie bo przecież wiele z Was pisze, że dzieci marudzą i zasypiają. Marudził tak z 10 min, zarzucając nogami i w końcu krzyknął. Więc wzięłam dałam smoka i śpi. Wypluł go już dawno ale śpi. To zmotywowało mnie do tego by od dziś tak go uczyć. Wiecie, dotychczas usypiany był na rękach. Od dziś postanowiłam, że jak będę widziała, że taki senny to potulę chwilę ( no bo czułości mu trzeba) ale odkładam i uczę zasypiać samemu wracając tylko jak krzyknie lub zamarudzi. Mocno liczę na to, że jeśli z TŻ będziemy konsekwentni to nam się uda. A od jutra chyba uczę go w nocy spać w łóżeczku. Już widzę jak mi będzie brakowało.
|
|
#944 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() :thumbup:Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do spania razem. Matylda od początku spała w łóżeczku, a od 3 tygodni śpi z Nami w łóżku po pierwszej pobudce Budzi się w nocy na jedzenie i jest wyspana, gotowa do zabawy. I na nic wsadzanie jej do łóżeczka, chodzenie z nią, bujanie bo i tak doopiero pada po 2 godzinach aktywności, a jak ją położymy do nas, na boczku a ja do niej wtulona i mam swoją buzię na jej głowce zasypia w 5 minut no i niestety wygrała, bo żadne nie ma siły siedzieć w nocy 2 godziny, a i pewnie czy nie da się jej przełożyć do łóżeczka? Nie da się budzi się. Czekam jak jej się odmieni
|
|
#946 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale wrocil i wzial trochę Nikiego sam z siebie. I dogadalam się ze jak przestawie dziecko na butelkę to dwa razy w tygodniu wychodze na fitness wieczorem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę wtedy szukała rad u Was
|
|
#948 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
![]() ja mam całą zamrażarkę mleka i mogę wybyć na 2 dni spokojnie:P
|
|
|
#949 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja jak moj wraca, zwłaszcza po ciężkim dniu to wręczam mu Wojtusia i kaze sięniem zajmować, niech też dziecko wie ze ma ojca a ojciec dziecko... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
dokladnie!! Cytat:
![]() ![]() klask i:---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
u mnie jest dokładnie to samo.. MIałam Magiusi odpisać... Jak budzi sie o 4 rano to go wkłądam do nas do łóżka bo mu się włącza najczęściej gadulec... I albo zasypia wtulony w nas albo sobie gada.. a jak widzi ze my jesteśmy obok to mysli ze z nim gadamy... ewentualnie ktoros z nas od czasu do czasu coś zamruczy do niego ![]() A jak go odkładałam do łóżeczka to bylo marudzenie więc tak jest dla nas lepiej
|
||||||||||
|
|
|
#950 |
|
Zakorzenienie
|
Cloche miałam jeszcze pisać, przeraził mnie Twój opis rentgena klatki piersiowej niemowlęcia... Bartuś miał robiony w drugiej dobie życia
|
|
|
|
#951 |
|
Zakorzenienie
|
A u nas choróbsko.. Wojtuś chrobocze noskiem i kicha, ja wczoraj miałam gorączke i jakieś pierwsze objawy zapalenia cyca, a męzu nie może się zdecydować czy ma zgagę czy ból gardła, więc bierze na zmianę renni i cholinex...
|
|
|
|
#952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i on śpi spokojniej A dziś rano go nakarmiłam, dałam całuska, odłożyłam do łóżeczka i włączyłam karuzelkę bo wychodziłam już do szkoły a mężu padnięty no i to było ok. 7:30 i nie wiem czy Bartul zasnął czy po prostu się bawił ale obudził małża o 9:00 wzięłam go pod karuzelkę i poszłam spać obudził mnie po dwóch godzinach kochane dziecko |
|
|
|
|
#953 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
A i zachęcona spotkaniu Krakowianek, może Warszawianki by się chciały spotkać?? |
|
|
|
|
#954 |
|
Zadomowienie
|
mój Kubus tez bo podejrzewali zapalenie płuc ale przy tym nie bylam pielegniarka zabrala go na badania a pozniej przywiozla
|
|
|
|
#955 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, nawet nie mam białych skarpetek, przyzwyczaiłam się do czarnych ![]() Cytat:
Cytat:
a boję się zostawiać takie włącznie w powietrzu nad fotelem jak wychodzę np. coś ugotować.Cytat:
|
|
#956 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To rad Ci nie dam, chyba, że coś odkryjemy by spała po pobudce w łóżeczku Wczesniej bez problemu zasypiała, a teraz ![]() Chociaż tyle, że tewn pierwszy dłuuugi sen śpi u siebie i mogę sie porozwalać ![]() Cytat:
, więc nasze dojscie do porozumienia na szczęście przypasowało nam obojgu ![]() Dokładnie dla nas tak jest lepiej, a nad ranem moge jej jeszcze smoka wręczyć i pospać Choć budzi się codziennie 7 - 7:30 i do 8 musi zjeść bo jak nie to syrena. Ale no mówię sobie na własne usprawiedliwienie, że później już nie będzie chciała z Nami spać ![]() Cytat:
Nie daj się!!! I Wojtkowi powiedz, żeby też się nie dał!Cytat:
Nie no jak ulewa to wycieram i sprzątam od razu Generalnie noo bez przesady nie mamy znów tak brudno, ale no mogłoby być czyściej ![]() ![]() Ja też włączam TV by tak jak piszesz przyzwyczaiła się do tego, że nie ma ciszy cały czas. Chociaż lekarka kazała nam włacząc jej bajki by mała się rozgadała...No chyba ze miała w zamyśle słuchowiska i audiobooki Czy u któregoś z dzieciaków wystąpiła alergia na jakieś pampersy? Jak to wygląda?! Młodej założyłam dziś pierwszy raz dady i ma psiochę jakąś zaczerwienioną i w mikro krosteczkach?!
|
|
#957 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() również nie było mnie podczas badanie Cytat:
ale Bartkowi raczej staram się nie pozwalać zaglądać, odwracam go choć ten łobuz łeb by sobie ukręcił byle coś widzieć No a tam gdzie śpi nie mamy ani TV ani radia ale ma twardy sen
|
||
|
|
|
#958 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Czytam Was caly dzien ale nie mam kiedy odpisac. Sofia robi sie coraz bardziej absorbujaca (a wydawalo mi sie to niemozliwe
) nie dosc, ze spi tylko przy piersi to jak nie spi to zadowolona jest tylko jak nad nia wisze. Chyba nikt nie docenia mojej urody jak moja corka . moglaby godzinami sie bawic moja twarza i sie w nia wpatrywac. pozwala mi odsunac sie na pol metra tylko jak sie bawimy w zakrywanie buzi pieluszka. dzis dwa razy probowalam cos w kuchni zrobic, gdy byla obok mnie w bujaczku i w miare zadowolona byla tylko jak sie odrywalam od roboty i nad nia pochylalam. Samo gadanie nie robilo na niej wrazenia. Bylo jedno wielkie narzekanie i zawodzenie. E sumie nie narzekam bo chociaz zalezy zeby ze mna pogadac bo poza nia i mezem nie mam do kogo ust otworzyc. Sama sie sobie dziwie, ze jeszcze nie zwariowalam ![]() Cloche caly czas o Was mysle Magiusa zycze powodzenia w przeprowadzce Darka do lozeczka. Tez ostatnio to rozwazalam (glownie dlatego, ze jestem po nocy cala polamana...) i pierwsza mysl "brakowaloby mi mojej przytulanki" choc wiem, ze maz by mi wynagrodzil te strate ale i tak narazie to odlegle plany bo mala budzi sie nawet jak opuszczam lozko bex dotykania jej. Wszelkie proby odkladania jej spiacej do lozeczka (a probuje kazdego dnia) koncza sie placzem jeszcze w zasadzie przez sen....Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#959 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas była elergia na biale pampersy i dupka była czerwona z mikrokrosteczkami własnie, pomógł nadmanganian potasu w kąpieli
|
|
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
Laskiiii przezylam koszmar... Mloda wyla i wyla bo zmeczona a zasnac w domu nie chxiala.. Prosilam, nosilam, bujalam, lulalam.. Wszystko i.. Nic.. No to sprintem zwinelam sie na spacer - ubrac siebie, potem ja, mleko na droge, i levimy. 20min wrzaaasku non stop w wozku, jak bralam ja na rece to cisA ale padala ze Meczenia a w wozku krzyk.. No ale powoli przysypia i bum! Guma w prednim kole..
Deszcz. Krzyk Z. A ja pchalam ten wozek i ryczalam.. A pod domem padla i jezdzilam na erkoczacym laku ![]() Stalam jak glupia i ryczalam nad wozkiem ![]() A teraz dziuba juz spi a ja sie odstresowuje... Nigdy wiecej, nie wiem czemu tak mi nerwy padly eh.. Sent from my HTC Vision using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.

Przynajmniej zobaczę jak wygląda 4 mies. dzieciaczek.

) systemie "zdrowia" 
A z mężem może musisz pogadać, że potrzebujesz jego pomocy?
dla mnie weekendy są dla rodziny, rnao byliśmy na basenie, potem małż został z małym a ja skoczyłam na zakupy i resztę dnia spędzamy razem, jutro spacerek obiadek itp. 
07.07.2012 

klask i:
obudził mnie po dwóch godzinach