|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 |
|
2 | 4,35% |
| Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. |
|
3 | 6,52% |
| Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. |
|
0 | 0% |
| Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. |
|
1 | 2,17% |
| Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. |
|
12 | 26,09% |
| Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! |
|
17 | 36,96% |
| Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! |
|
7 | 15,22% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
|
1 | 2,17% |
| Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
|
3 | 6,52% |
| Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
u mnie każdy poród był inny..w sensie bólu..jakości..trwania..p odejścia psychicznego.. a dzieci rodziły się od najstarszego 3400..3300..3200..56 długie.. moja mama też urodziła trójkę dzieci i wszystkie urodziły się (w tym ja) tak jak mój Gabriel a nawet szybciej by było gdyby nie to że zaciskała nogi ile się dało.. bo w taksówce by mnie urodziła a braci w karetce żadnych większych bóli..i wypływaliśmy zawsze z wodami..a nie na suchoach...temat rzeka.......... ![]() kocham byc w ciąży ![]() kocham rodzic dzieci.. ![]() kocham...moje dzieci Cytat:
dziekizrobie zdjęcie albo poszukam zaraz w sieci i Ci pokaże... Cytat:
![]() Cytat:
smutne....ale nie sugeruj się tym .. dzieki colorCytat:
![]() Cytat:
veronikCytat:
już doświadczyłas ząbkowanie D. więc na pewno nie pomylisz tego z niczym innym Cytat:
![]() w trakcie ciąży ..to wszystko nabiera kształtu..koloru nawet żeby dzidzius dobrze widział pierś...a w trakcie karmienia przystosują się do ssaczka... jeśli nawet są bardzo płaskie to przecież w tych czasach mamy takie nakładki ułatwiające mamom karmienie.. |
||||||||
|
|
|
#2222 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kp to ja się zgodzę z xal, przykład jak ja leżałam w szpitalu, wiadomo taki ssaczek je nawte godzinę ale mój jeszcze spał i robił inne rzeczy a dziekco laski obok wisiało na cycku absolutnie non stop, jak szła się wysikać to mała się darła, no masakra, a smoczka nie chciała więc jeśli ta dziewczyna zrezygnowała z kp to się wcal nie dziwię
łatwo mówić komuś komu szło w miarę gładkoja akurat nie miałam aż takiej masakry (ale były dni, że nie miałam kiedy zjeść i cycki mega bolały) ale przez cyc moje dzuecko nie ma żadnej regularności niestety bo np. teraz go wsztsko fascynuje i je na raty co godzinę a nawet częściej i jest masakra, jak został z TŻ to jadł co 2-3h butlę i wiedział, że jak amtudzi to jest śpiący bo widział że dużo zjadł, moje dziekco potrafi po półh od kamrienia marudzić więc zakłądam, że spać i zaczyna się histeria bo jeść, także ja osobiście fanką kp nie jestem więc zazdroszczę dziewczynom których dzieci na cycku mają regularność, a ja zaciskam zęby jeszcze 2 tygodnie i spróbujemy marchewki
|
|
#2223 |
|
Wtajemniczenie
|
Xal..
http://allegro.pl/bright-starts-zaba...559246742.html znalazłam taką jaką my mamy po Wiktorku z żabką..ale tu jest jeszcze tygrysek..pewnie też fajna.... ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- [/COLOR]jeszcze raz... ![]() http://www.brightstarts.com.pl/index...chotki-gryzaki Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-09-23 o 09:24 |
|
|
|
#2224 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mało kto ma kolorowe początki. Ona do siebie nie dopuszczała myśli o mm, mała nigdy go nie otrzymała i opłaciło się. Cytat:
![]() Cytat:
No i decydując się na kp zdawałam sobie sprawę z tego, że nie będzie absolutnie żadnej regularności, że będą dni kiedy będzie chciał tylko ssać i mi osobiście w ogóle to nie przeszkadza. I cieszę się, że nie słuchałam rad mądrzejszych np. mojej mamy bo pewnie bym nie karmiła dzień dobry w ten deszczowy dzień ![]() mój mały synuś kończy dziś 4 miesiące
|
|||||
|
|
|
#2225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
W us wydzadzą Ci za te lata. Ja czekam i pocztą przychodzi albo idziesz osobiście odebrać. co do świadectw pracy to jeśli pracowałaś gdzieś w ostatnich latach i się zwolniłaś lub Cię zwolnili to zakład pracy wydaje świadectwo pracy na którym masz napisane od kiedy do kiedy byłaś zatrudniona itp Cytat:
Tymek napłakał się zanim usnął bo śpiący był,ale problem miał by zasnąć i co??? 30min:banghead: Już pospane Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2226 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dają ci świstek na którym będzie napisane jaki był dochód za cały rok, mi wydali od ręki po wypełnieniu u nich świstka ja dawałam ksero umów o pracę, bo nie mam świadectw i też przeszło, jeśli chodzi o stypendium to zalezy czy się rozliczałaś z niego ze skarbówką czy nie, zazwyczaj się z niego nie rozlicza, więc ja bym się nawet nie przyznawała do niego ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
też mamy taką samą
|
|||
|
|
|
#2227 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie takie ciągłe wiszenie dziecka na piersi i płacz o jedzenie było ewidentnym znakiem, że mam chwilowo za mało pokarmu, a przecież dobro dziecka jest najważniejsze, czyli nie głodzić. Miałam na sali dziewczynę, która miała problem w drugą stronę, bo dziecko prawie cały czas spało, jadło nie częściej niż co 6h, próbowała go zmusić do jedzenia, a on pociamkał i spał a ona się martwiła czy wszystko w porządku. U niej był czas na spokojne rozkręcenie laktacji i pewnie przeszli to bezproblemowo, ale każde dziecko jest inne. Mój głodomorek od porodu do wyjścia ze szpitala spadł z wagi tylko 30gram, pewnie ze względu na niską wagę urodzeniową jej organizm się nastawił od razu na jedzenie i utrzymanie wagi ![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
|
|
#2228 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok, dni bez regularności, mój młodzieniec ma 3,5 miesiąca i nigdy nie miał regularności cieszę się jak mam dzień, że je co 2h najpierw było gorąco, to zwalałam na upał, potem na skoki, a po 3 miesiącahch się poddałam w ogóle TŻ stwierdził, że super było jak był na butli ( z moim mlekiem) w ogóle nie marudził, dłużej spał i w ogóle:/ no ale sorry jak mam się bawić w odciąganie i karmienie butlą to ja dziękuję mam nadzieję, że rozszerzenie diety ureguluje tego żarłoka![]() ale żeby nie było, że narzekam tylko to moje dziekco zjadło ok 19 i spał do 4 , potem jeśc i pobudka o 7 byliśmy z rana w lidlu po 2 piżamki dla mnie![]() wczoraj byliśmy u babci mojej, bo przyjechała rodzinka z kanady młody dostał cudowny kocyk z cartersa w żyrafę i żyrafę pluszować i smoczki soothie (zamówiłam młodemu:P) bardzo mu pasują i wygląda z nimi mega dostał też tego z miśkiem ale to nie działa
|
|
|
#2230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po porodzie lezała ze mna dziewczyna w takiej samej sytuacji, dziecko wrecz ja zageyzało, ssało 23 h na dobe i nawet jak był obchót na sali to ona z dzieckiem przy piersi, i jakby niedokrmianie w nocy to by nic niespała, nieposzła do toalety a wiadomo ze po porodzie trzeba czesto chodzic.... a czytajac ten artykuł to nerwy mnie wzieły....wychodzi na to ze zła matka zemnie bo niekarmie piersia i widac sobie wmuwiłam ze miałam słaby pokar i młoda niechciała jesc mi lekarze kazali przejsc na mm a i pisało tam z warto zwrócic sie o pomoc jak sa problemy np. z dostawianiem dziecka'-----> no spoko moze w duzych miastach sa poradnie laktacyjne, doradzcy, neanatolodzy, no ale kuźwa w małym miasteczkach lub wsiach gdzie do lekarza jest daleko a o takich poradniach laktacyjnych nokt niesłyszał to co taka matka jak ja ma zrobić, zagłodzic dziecko i niedac butelki |
|
|
|
|
#2231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mysia a ile czasu trwa twoje karmienie kp takie najkrótsze i najdłuższe? Jak moja się rozgląda po całym pokoju to czekam i próbuję ją dostawiać, jak widzę że raz za czas złapie to próbuję kilka razy, a jak widzę, ze popatrzy na cycka i nic to widzę, że już nic z karmienia na chwilę obecna i idziemy do odbicia.
|
|
#2232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz ja próbuje mu przekręcać głowę, dostawiać cya i odczekiwać,a le czasem się przekręca z całej siły i drze więc nie jestem w stanie mu wmusić:/
|
|
|
#2233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nocne u nas trwa 7 minut i jest bardzo spokojne, jedyne spokojne w ciągu doby ![]() A, możesz jeszcze go wziąć do odbicia, poogląda sobie świat i znowu przystawić po około 5 minutach, ja tak robiłam z powodu zasypiania dziecka przy jedzeniu, ale na rozglądanie też mi czasami pomaga.
|
|
#2235 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Hej
naczytalam sie wczoraj forum w nocy i śnił mi się mój poród ale tak realistyczny że mogłabym Wam relacje napisać ojej to było dobre chcialabym w sumie taki poród jak we śnie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2237 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny, w końcu dołączam na odchowalnie. Nie wiem czy mnie pamiętacie - pewnie nie
z wielu powodów już nie pisałam na poczekalni. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie. Czasu mało i żeby wszystko czytać na bieżąco i żeby na bieżąco pisać, ale czasami udaje się coś podczytać więc może i napisać by wypadało Helenka urodziła się o 20.40 21 maja SN, waga 4240 g, wzrost 56 cm. Od pierwszego skurczu do porodu 2 godziny 40 minut z czego podobno 10 minut partych ale dla mnie to była wieczność
|
|
|
|
#2238 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i urodził się synek?
|
|
#2239 |
|
Zakorzenienie
|
Atenka tylko na szybko do Twojej wypowiedzi sie odniose. Pamietam jak pisalas, ze Natalka po.przejsciu na.butle zaczela przybierac 3 razy wiecej ale zaraz potem juz duzo.wolnej przybierala mimo mm... Wiec wydaje mi.sie, ze to nie kwestia jakie mleko.dostaje tylko indywodualna kwestia dziecka...
Ja mysle, ze bardzo duzo mam ktore karmia mm moglyby z powodzeniem karmic piersia gdyby system i stereotypy w naszym kraju bylu inne. A ze pomocy za bardzo nie ma, a koncerny produkujace mm dbaja o to by biznes sie krecil to jest jak jest... Najmniej w tym wszystkim jest winy swiezo upieczonych matek. Ale uwazam ze takie arykuly powinny sie pojawiac po to by te stereotypy zmieniac. Dziewczyny chyba mam poczatki zapalenia piersi Wczoraj karmilam z tej piersi na dworze i mimo, ze bylo cieplo to.podejrzewam, ze moglo mnie przewiac. Poki co.czuje.sie dobrze, ale wole.nie ryzykowac, ze zetnie mnie z nog a bede sama z mala... |
|
|
|
#2240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dla Helenki
|
|
#2241 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za wage Helenki moja córa ciut lżejsza ale dłuższa o 2 cm wiec podobne córy "wychodowałyśmy" za szybki poród
|
|
|
|
|
#2242 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale dobre bylo z tym imieniem, poród szybki, bez TZ to dzwonilam jakie imie podacr bo pani chce napisac na karteczce ;D i wymieniam a on myslal wgl o czymś innym i mnie zwyzywal ze mu w pracy przeszkadzam i sobie myślę Boże hmm Alan nie bo to mój byly i może byc zły, Błażej nie bo coś tam i szybko FILIPEK niech bedzie! A to imię też ma swoją historię ale z TZ ;D najgorsze bylo to ze jak dostałam malego to tylko sie patrzył a ja nie wiedziałam czy teraz chce jeść spac czy może sie przytulić aaa i najlepsze moja rozterka : dac fote na fejsa czy nie nie dałam stwierdziłam ze w domu dam w pięknym kolorowym ubranku. i zero parcia jak dr mnie nacial to dziecko sie samo powoli wyslizgiwalo ;p eeeh chce taki poród duzo nie bolało Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez kingsof Czas edycji: 2013-09-23 o 10:40 |
|
|
|
|
#2243 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
no i nie zamieniam mu piersi na smoczek już wcale ![]() Cytat:
urodziłaś w mó tp oczywiście terror laktacyjny w kraju, gdzie wręcz na sali poporodowej się wciska butelkę z mm gdzie każdy pediatra kiedy jest problem z przybieraniem nie szuka rozwiązania, jak pomóc tej matce w kp a proponuje mm. No terror jak cholera Ale nic, wiem, że w tym temacie się nie dogadamy akurat Byłam z młodym w netto, fajne rajstopki są za 7,99zł szlafroczki, ale nie dotykałam, mata misiowa na podłogę ale mała jakieś bodziaki i kocyki... a i paputki ze skórzaną podeszwą, też za 7,99zł fajne do chusty bo stópki już jednak marzną ![]() wzięłam jedną parę i dwie pary rajtek
|
||||
|
|
|
#2244 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
![]() widzę, że rozmawiacie o kp atena- nie obwiniaj się ja też miałam kryzysy, wszyscy wokół mi mówili , że W mój pokarm szkodzi że to przez to ma takie kolki i co?? okazało się , że wystarczyło przeczekać 5 miesięcy ![]() i raptem mój pokarm przestał mu "szkodzić";PP:P <odpukać- PUK, PUK>całe szczęście się nie poddalam ![]() kingsof- fajny sen ![]() deb- witaj ale miałaś szybki poród- zazdroszczę napisz coś więcej o córeczce![]() justi za 4 miesiące Bartusia== Młody robi sobie przedpołudniową drzemkę ,a ja się lenię ![]() odkąd skończył 5 miesięcy znowu budzi się w nocy na jedzenie, mój żarłoczek, ale nie płacze z powodu bólu brzuszka więc nie narzekam! mogę go karmić nawet co 2 godziny w nocy (jeśli Młody będzie się tego domagał), ale najważniejsze, że już nie krzyczy, nie pręży się o 4 -5 nad ranem... oby tak dalej
|
|
|
|
#2245 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy sie z laweczki w parku
![]() Zaliczylismy dzisiaj juz dwa lumpki. Wysłałam 50zl ale w sumie prawie nic ciekawego nie kupiłam ![]() Mały zlosliwiec wczoraj nie wstał na jedzenie.. Poszłam spać aż po 24 z nadzieja ze sie obudzi.. Oglądaliśmy z Tz tv, wcale nie zachowywalismy ciszy nocnej a Mipsik jak na złość spał w najlepsze.. O 4 juz nie wytrzymalam i wstałam, piersi miałam nie jak kamienie- tym razem to były głazy ![]() O 5 zauważyłam ze mały ma otwarte oczy. Nie płakał, nie gadal sobie, nie rzucał sie.. Tylko sobie obserwował.. A minęło 12 godzin od ostatniego karmienia ![]() Wzięłam go do łóżka i dałam cyca, złapał jak szalony. Myślałam ze bedzie sie krztusil bo ciśnienie w cyckach robiło swoje.. Ale zjadł grzecznie i znowu blogo odplynal. Z drugiego cyca musiałam odciagnac.. I ręcznie w 3min miałam 90 ml ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Moj mały Zlosliwiec... Ale kocham go nad życie Jejjjjj jak ja go kocham, schrupalabym go ![]() Pozniej nadrobie, bno na spacerze troszke mi cieżko to ogarnąć.. A widzę ciekawy temat kp |
|
|
|
#2246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy miałam nawał zbawienny okazał się gorący prysznic okrężnymi ruchami, szczególnie w miejscach gdzie pojawiły się gule. Też miałam problem w prawej piersi w jednym miejscu tak właśnie bardziej pod pachą mi się robiła przez kilka dni - to było na początku i mała ładnie jadła w pozycji spod pachy. teraz też często mam w nocy takie gule, ale jak mała później je to wszystko znika, nic z tym nie muszę dodatkowo robić. No i przystawiałam normalnie na zmianę, a nie tylko do tej jednej piersi. W każdym razie przed karmieniem gorący prysznic, karmienie i okłady z zimnej kapusty robiłam. |
|
|
|
|
#2247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje dziewczę z kupką nadal nic i to 4 dzień. Wczoraj zjadłam 2 sliwki suszone i efektu na razie brak, poza małym podejrzeniem że ma na nie uczulenie Któraś testowała sliwki na zaparcia? Moczyć czy nie i ile zjeść?
|
|
#2248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to ze karmie mm nie czuje sie gorsza ![]() Cytat:
oo musze na strone wejsc popatrzec ja mam shize rajstopowa heeee
|
|
#2249 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
czytalam Twojego posta i sie zastanawiam czy ty masz dziecko , kurcze czytalam Twoje posty i wiedzialam ze nie heee ale jednak nutka niepewnosci pokazala sie ale doczytalam o snie heee Cytat:
![]() Brawo za szybki porod malo takich u nas i jaka duza Helenka teraz pewnie juz z 8 kg ma ![]() Moj M. Spal od 20 do 6 zjadl i spalismy do 8:30 i tym sposobem zaspalismy d. Nie poszedl do szkoly hiiWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2250 |
|
Zakorzenienie
|
o rany:/ przeczytałam ten wywiad:/ co za tekst
"Zastanawiam się więc, czy pokolenie ludzi, którzy jako dzieci nie byli karmieni piersią, nie byli wychowywani w bliskości, byli zostawiani do wypłakiwania się, czasem byli zostawiani w tygodniowych żłobkach (i te wszelkie inne kwestie, które wpływają na produkcję oksytocyny)" nie mam słów:/ mm= nie wychowywanie w bliskości:/
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.

a jak jest z dziedziczeniem porodów ?
w sensie że moja mama na 2 porody miala 2 cesarki, czyli że ja też mogę nie dac rady naturalnie? Ale Wam pytania zadaje 
żadnych większych bóli..i wypływaliśmy zawsze z wodami..a nie na sucho

dzieki
miłej nocki 

? to w zakładzie pracy wydają?? a i jak ktoś miał stypendium (takie wiecie z uczelni) to też to wchodzi?? 

naczytalam sie wczoraj forum w nocy i śnił mi się mój poród