|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka? | |||
| jedzeniem z puszki |
|
14 | 41,18% |
| suchą karmą |
|
28 | 82,35% |
| mięsem |
|
11 | 32,35% |
| smakołykami |
|
6 | 17,65% |
| jedzenie robię własnoręcznie |
|
6 | 17,65% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..
Wygląda fajnie, ale cena zwala z nóg Chciałam kupić coś z podobnej półki cenowej. Zastanawiam się nad http://animalia.pl/sklep.php?firma=T...&sort=0&kat=38 Czy jest jakaś różnica, którą formułę wybiorę (jeśli chodzi o ich wartościowość)?
|
#782 |
|
Nie depcze krokusów
|
Miałam zwykłą, teraz mam rybną, przyjęły się dobrze
Ostrzegam, że obie mają małe chrupki.
|
|
#783 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda, że nie ma mniejszych opakowań. Mam nadzieję, że nie będzie połykała zamiast gryźć ![]() edit: TOTW kupiony, kicia wcina, aż jej się uszy trzęsą W porównaniu do Orijena chrupki nawet większe Mieszam jej z poprzednią karmą, ale wyjada tylko nową, tamtej już nie chce
Edytowane przez Sunny Tiger Czas edycji: 2012-09-14 o 11:45 |
|
|
|
|
#784 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Karma dla kota seniora - co polecacie?
chciałam jeszcze dodać taki dopisek, weterynarze polecają często karmy dla seniorów z niższą zawartością białka dlatego, że koty powyżej 10 roku życia mają większe skłonności do zachorowania na raka, ostatnio te statystyki mocno poszybowało w górę i są przerażające. Sama leczę kota na raka więc widzę tę statystykę codziennie u weterynarza. Co drugi kot ma nowotwór, także tak od tak sobie też to nie jest polecane.
|
#785 |
|
Rozeznanie
|
Moje kociaki najpierw jadły RC Kitten.
Zmieniłam im na Orijen, który jakoś męczą, ale widzę że nie przepadają. Obecnie jestem w trakcie zmiany na Power of Nature, która póki co bardzo im smakuje. Polecam, cena nie jest aż taka straszna
|
|
|
|
#786 |
|
Nie depcze krokusów
|
U mnie powrót do PoN skończył się wymiotami, więc podaję je polane siemieniem lnianym.
|
|
#787 |
|
Przyczajenie
|
witam, ja mam takie pytanie co moze stac sie kotu jesli je psią karmę? moja siostra ma yorka od roku i od niedawna ma tez kotkę persa (kotka ma ok.6 mcy) pies i kot jedza razem karmę dla psa, mowilam siostrze ze kot niepowinien jesc karmy dla psa bo kot potrzebuje więcej białka (tak?) ale siostra mówi ze kupiła drogą karmę bo 120 zł zaplacila i nie bedzie osobno tyle samo placic dla kota, czy cos sie stanie temu kotu jak bedzie jadł ta karmę?
|
|
|
|
#788 |
|
Nie depcze krokusów
|
Może się dużo stać, mają odmienne zapotrzebowania żywieniowe - przecież Ty nie jesz tego samego, co szympans w zoo, a gatunki podobne.
|
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#790 |
|
Zadomowienie
|
Moje były na RC, przestawiłam na Applaws, ale skończyło się krwawymi biegunkami i leczeniem u weta (prawie 2 stówki poszło). W międzyczasie kupiłam ToTW i chociaż znów są na RC (nie maja żadnych sensacji) to chyba spróbuje tej właśnie karmy... Rozmawiałam z mężem koleżanki, weterynarzem, i on twierdzi (mam nadzieję że szczerze, bo przecież "po znajomości"), że RC nie jest najgorszy, odpowiednio zbilasowany... Już zgłupiałam od tego wszystkiego... Na pewno wiem, że Applaws odpada, choć taki super ma skład...
|
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
Doradźcie mi proszę, bo ja się już w tym wszystkim gubię.
![]() Jaka karma będzie najlepsza dla kici ok. 5 msc? Budżet niestety studencki, więc nie mogę kupić dużego worka i cieszyć się, że tanio w przeliczeniu na kilogram . No i przede wszystkim nie wiadomo czy jej podejdzie. Na razie karmię Puriną Cat Chow Kitten ale już się przejadła, poza tym chciałabym zmienić na coś lepszego. Myślicie, że w zoologicznym można dostać próbki tych lepszych karm? EDIT: Porta 21 Feline Sensible się nada np.? To mniej więcej moje półki cenowe
Edytowane przez asiek14 Czas edycji: 2012-10-12 o 19:26 |
|
|
|
#792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spróbuj TOTW, jeszcze może Power oF Nature, na pewno coś podpasuje kociakom
|
|
|
|
|
#793 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#794 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie, u mnie jest podobnie. Kotka często rzuca się na karmę (a nie jest karmiona za rzadko, ani nie dostaje zbyt małej ilości), łapczywie je i za parę minut wymiotuje... Siemę pomaga w takim wypadku?
|
#795 |
|
Raczkowanie
|
Moje są tak pazerne że jak dostaną kawałek surowego mięsa to każde ucieka w inny kąt za szafę za łóżko gdzie się da, a jak burczą przy tym.
Ostatnio jak sprzątałam wymiociny to były tam całe grzyby pokrojone w plasterki, które mama przygotowała do suszenia, nikt nie wie kiedy i gdzie się tego nażarł. Ja juz nie ogarniam mojej piątki, jadą na RC36 i purinie ale chciałabym zmienić na coś lepszego dla nich i mojego portfela dostają jeść tyle ile chcą, a mimo to taka dzicz w kuchni.
|
#796 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
#797 |
|
Rozeznanie
|
Ja podaję mojemu 4,5 miesięcznemu kociakowi ToTW wymieszany z Orijenem, dostawał na początku RC dla kociąt przez krótki czas bo żadnej lepszej w naszym zoologicznym nie mieli, a że mały pojawił się u nas z zaskoczenia i nie zdąrzyłam zamówić nic lepszego.
Mam porównanie pomiędzy RC a ToTW i Orijen, wszystkie karmy były jedzone ze smakiem ale RC był jedzony w większych ilościach i na dodatek kot się dopychał puszkami (Cosma). Od kiedy je ToTW/Orijen jedzenie z puszek je nadal chetnie ale w mniejszych ilościach. |
|
|
|
#798 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam kłopot z moją kicią. Kupiłam jej Applaws, ale jej nie smakuje... ma 6 miesięcy, więc kupiłam jej wersję dla małych kotów. jak jej nasypałam do miseczki tę karmę, to spojrzała się na mnie z wyrzutem... nie wiem czy chodzi o to, że ziarenka są zbyt małe, czy smakowo jej nie odpowiada. ogólnie to karmię ją Sanabelle (polubiła w końcu, choć też łatwo nie było), uwielbia wszelkie karmy gorszej jakości, co mnie przeraża (winston, whiskas), aż ćwierka gdy widzi, że zaraz dostanie coś ze swoich ulubionych łakoci. nawet za Shebą nie przepada (gryzie jednym zębem). Z lepszych karm akceptuje jeszcze tylko gourmet Puriny. Niestety Applaws, Orijen odpadają... staram się przemycać te karmy mieszając np. z mokrym whiskasem.. jest kochanym pluszaczkiem, ale niestety jej sympatie żywieniowe są ciężkie do wytępienia
|
#799 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Okrucieństwo a karmy dla kotów
Najprawdopodobniej nie testują: Acana, Almo Nature, Bozita, Drogerie Markt (Dein Bestes), AMI*, Applaws, Bosch/Sanabelle, Butchers, Koebers, Yarrah
|
|
|
|
#800 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Karma dla kota seniora - co polecacie?
Mój kot ma już swoje lata - 11 lat i kupuję mu karmę Cimiao Senior firmy Farmina. Ma mało fosforu - 0,60% jak podają na opakowaniu.
Kot czuje się po niej dobrze, błyszczy mu ładnie sierść, nie jest "ociężały". skład i więcej możesz porównać sobie np w tym znalezionym sklepie, bodajże tej firmy Farmina: http://farmina-sklep.pl/pl/p/SENIOR/23 |
|
|
|
#801 |
|
Konto usunięte
|
Czym karmić kota? Po co kastracja?
Witam
Od jakiegoś czasu myślę nad tym, żeby mieć kota dlatego chciałabym zasięgnąć kilku rad.Po pierwsze - czym karmić kota? Suche karmy odpadają, bo nie chcę pakować w kociaka chemii i mięsa niewiadomego pochodzenia. Mleko wiadomo odpada. Warzyw podobno koty też nie trawią, ale czy wszystkich, czy tylko tych z dużą ilością chlorofilu? Zatem co mu podawać? Ryby wędzone? Salceson? Kurczaka gotowanego? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Druga sprawa - kastracja. Po co kastruje się kocury? Czy jest to niezbędne? Wolałabym nie okaleczać kota. |
|
|
|
#802 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czym karmić kota? Po co kastracja?
1.Kastracja
Kocury po wykastrowaniu nie będą znaczyć terenu moczem, co ma kluczowe znaczenie w przypadku gdy trzymamy kota w domu. Z doświadczenia wiem, że mieszkanie oznaczone przez kota wietrzy się przez wiele miesięcy, a jakiekolwiek próby doszorowania ścian spełzają na niczym: pozbywamy się farby i tynku, a zapach uparcie zostaje Kocury wysterylizowane w młodym wieku zachowują zgrabniejszą sylwetkę, tylko tutaj uwaga: przy odpowiedniej diecie. Kastracja zabezpiecza nas i naszego zwierzaka przed niechcianym miotem, a przez to ogranicza populację bezdomnych zwierząt, których i tak jest zbyt dużo. Wreszcie: statystyki pokazują, że kastrowane zwierzęta żyją dłużej, maja mniejsze tendencje do włóczęgostwa i bardziej przywiązują się do opiekuna. 2. Suche kocie karmy ze sklepu weterynaryjnego nie są złe, unikaj tylko sklepowych/supermarketowych. |
|
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304 tu masz ogólny wątek o kastracji (podwieszony u góry tego subforum...)
a tu ważny post Esfiry ![]()
|
#804 |
|
Konto usunięte
|
Czyli ogólnie mówiąc kastrowany kot robi się bardziej... gejowaty?
|
|
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
Na przykladzie dwóch kotów z rodziny (wykastrowanych, wychodzących niestety, ale to nie moja brocha) - jeden spokojniejszy, ale nadal łowny, chętny i do zabawy, i broniący swojego terytorium jak potrzeba. Drugi to już w ogóle terminator - bardzo terytorialny, nie da sobie w kaszę dmuchać, przegania z posesji nawet psy
Więc nie zauważyłam, żeby kastracja jakoś bardzo wpłynęła na ich charakterki
|
#806 |
|
Raczkowanie
|
Kastracja, żeby nie smrodził i żeby nie uciekał jeśli jest kotem wychodzącym. Koty wychodzące trzeba tym bardziej koniecznie kastrować , ponieważ : mogą zarazić się od bezdomnych nieszczepionych kotek podczas krycia różnymi chorobami, mogą też wychodzić na kotki i nie powrócić ...
Co do karmy to wg zaleceń większości wetów lepsza jest sucha karma tylko dobra, markowa ze sklepu zoologicznego. Taka karma ma zbilansowaną ilość mięsa, białka, witamin i niezbędnych składników. Broń Boże nie można bazować na wędlinach, salcesonach, surowych mięsach albo Whiskasach itp
|
|
#807 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No dobra, ale taka sucha karma nie jest naturalna. Jaki pokarm najbardziej przypomina naturalny koci pokarm? |
|
|
|
|
#808 |
|
Nie depcze krokusów
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;42950003]No dobra, ale taka sucha karma nie jest naturalna. Jaki pokarm najbardziej przypomina naturalny koci pokarm? [/QUOTE]
Jest taka dieta o nazwie BARF, bazuje na mięsie i suplementach http://www.barfnyswiat.org/viewforum.php?f=9 Spędziłam 9 lat życia w laboratorium, ale nie mam odwagi wziąć się za ten rodzaj żywienia, więc mój kot je suchą karmę z dużą ilością mięsa, a do tego dobrą mokrą. Mokra karma niestety jest droga, ale oprócz mięsa i podrobów zawiera odpowiednio zbilansowane suplementy. Podaję też świeże mięso drobiowe i wołowe oraz ryby, czasem zdarzy się królik lub jagnięcina, ale obawiam się o ich jakość w sklepie. Z innych produktów - łyżka jogurtu naturalnego, żółtko jaja. [1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;42949261]Czyli ogólnie mówiąc kastrowany kot robi się bardziej... gejowaty? [/QUOTE]Nie Kastrowałam kocura w wieku 7 miesięcy, zanim zaczął smrodzić. Jego charakter się nie zmienił, wciąż jest szalony i przytulny, zadziorny i strachliwy.Miałam też kota wykastrowanego w wieku roku i był agresywny wobec innych kotów, nie biegał na jednorożcu po tęczy ![]() Nie muszę wyjaśniać, po co sterylizacja zwierząt bezdomnych i wychodzących, ale jeśli chodzi o domowe, to robi się to przede wszystkim dla podwyższenia komfortu życia kota, na dalszym miejscu jest wygoda człowieka. Kocur nabuzowany hormonami, czujący inne koty, to nic przyjemnego. Oprócz ostrzykiwania domu cuchnącą cieczą może wykazywać agresję, nadmierne pobudzenie. Może próbować za wszelką cenę uciec z domu. Męczy się. Nie jest to okaleczanie kota, lecz ułatwianie mu życia. Nie każdy kocur znaczy teren i nie każdy ucieka, więc jak wytrzymasz i nic się nie będzie działo, to zabieg nie jest obowiązkowy. Z kolei kotki męczą się w trakcie rui, a niezapładnianie niesie ryzyko ropomacicza, ciężkiej choroby, która wcale nie jest rzadka. Nie zastanawiałabym się nad operacją kotki. Moi znajomi mają 3 kocice i 2 z nich miały operowane ropomacicze Jeśli nie jest rasowym, hodowlanym championem, nie ma co się zastanawiać nad sterylizacją. Kocica też może znaczyć teren i uciekać z domu, a jak wróci, to z problemem w brzuchu. Kot nie człowiek, nie sfiksuje, jeśli nie będzie mieć małych, bo działa instynktownie, nie wybiera macierzyństwa z własnej woli.
|
|
#809 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Nie dokladnie tak
Kot bedzie wychodzil, ale nie bedzie spedzal calych dni i nocy w poszukiwaniu kotek. Oprocz zwyklego poznawania terenu koty sporo czasu spedzaja poza domem wlasnie z tego powodu. Jak kot jest wykastrowany w odpowiednim miesiacu to nie czuje potrzeby biegania za dziewuchami.Mam 2 kocury wykastrowane, niewychodzace. Zanim wykastrowalam persa (mial ok. roku jak go wzielam) to czasami nie szlo wejsc do WC Pisze z telefonu.
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Po co kastracja- po to, żeby kocur nie wychodził z domu, nie płodził kociaków, nie bił się z kotami i nie znaczył terenu zapaszkiem
![]() Więc jeśli uda Ci się utrzymać niekastrowanego kota w mieszkaniu i z nim wytrzymać... nie musisz go kastrować Kot po kastracji nie robi się "gejowaty", nie wiem, co ma oznaczać i kogo obrażać takie określenie, nie wnikam. Dalej jest kotem płci męskiej, ale nie ma silnego popędu seksualnego i jest mniej agresywny. Jeśli chodzi o karmienie, jest dieta BARF, czyli przygotowywanie dla kota posiłków z mięsa i różnych dodatków. Jest ona polecana, ale wymaga od właściciela pewnego wysiłku. Cytat:
Źle zbilansowany pokarm, nawet jeśli jest ze "zdrowych" składników, jest o wiele gorszy, niż gotowa sucha karma. Złe karmienie może u kota wywołać kilka potencjalnie śmiertelnych chorób. Dobra gotowa karma (dużo mięsa, mało zbóż, bez barwników) jest rozsądnym kompromisem dla właścicieli. Lepsza jest karma mokra, niż sucha, ale niestety jest droższa. W sumie książkę można by o tym napisać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.

Ostrzegam, że obie mają małe chrupki.

W porównaniu do Orijena chrupki nawet większe

Jeśli nie jest rasowym, hodowlanym championem, nie ma co się zastanawiać nad sterylizacją. Kocica też może znaczyć teren i uciekać z domu, a jak wróci, to z problemem w brzuchu. Kot nie człowiek, nie sfiksuje, jeśli nie będzie mieć małych, bo działa instynktownie, nie wybiera macierzyństwa z własnej woli.