|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł? | |||
| Trzy miesiące prawie mam, już niedługo w kość Wam dam! VII-VIII cz. 2 |
|
2 | 16,67% |
| Skok nawiedza moje dziecie niech idzie precz na swoje śmiecie! VII-VIII cz. 2 |
|
1 | 8,33% |
| Czas to śmiechów i gugania, a wnet diety rozszerzania. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013. |
|
6 | 50,00% |
| Nasze dzieci to istne aniołki! Tylko gdyby nie te skoki, nocne wstawanie i kolki VII-VIII cz.2 |
|
3 | 25,00% |
| Głosujący: 12. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maluszki pożegnały nasze brzuszki Mamusie Lipcowo - Sierpniowe 2013
https://wizaz.pl/Kulinaria/Nowosci-k...to-sama-krowki
jestem stracona
|
#4652 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
wpadlam powiedziec co mi lezy na sercu otoz to slucham uwagi o malej Nadi...jak oni mogli wogole to zrobic jak mozna bic dziecko ktore jest w wieku naszych maluchow my chuchamy dmuhamy boimy sie cieszymy sie usmiechem kazdym i kazdym dniem a oni potrafili zrobic cos takiego!!!!i jeszcze zadzwonic na ppgotowoe i pazyc jarzabka ze nie wiadomo co i jak!!!!!!i nie xjodzi tu o to ze oni maja po 19lat bo ja ani np En o wiele starszw od niej nie jestesmy a poza dzieckiem swiata nie widzimy co za skur wy sy n stwo!!!! ja bylabym za kara smierci w polsce smierc za smierc a nie utrzymywanie takich ludzi w wiezieniu!!jak kiedys mowili w ddtvn to utrzymanie jednego takiego &&& to jest w cholere piemiedzy!!zabic to ubic i do ziemi ...wogole by mi nie bylo zal..co im dziecko zrobilo?mozna bylo oddac dziecko !!!! jakbym spotkala ich to facetowi urwala jaja a babie niewiem co bym zrobila..pocieszam sie tym ze w wiezieniu zycia nie beda miec.. i jeszcze jedno wszyscy sie wtracaja,znajomi,sasiedzi tesciowe woedza najlepiej sypia zlotymi radami na temat wychowania,czemu dzieci placza czemu ni,co jedza a czego nie a ja sie pytam gdzie byli Ci wszyscy co zucaja takimi radami?nikt nagle nie widzial nic...lekarze ktorzy widzieli ze cos z dzieckiem nie tak nawet nir ruszyli palcem...sasiadka ktora widziala siniaki na twarzy dziecka NIC nie zrobila..ale jak ktos "normalny"idzie z dzieckiem to sypnac na temat wygladu/ze dziecku zimno,cieplo czy cos to potrafia..eh Sory musialam...amen teraz ide pic piwko i robic spa..pierwszy raz od dawna naloze zel na paznokcie zeby sie lakier dluzej trzymal... do pozniej ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- I jeszcze jedno...jak mozna byc takim perfidnym psychopata zeby bic dziecko tak zeby mialo zlamane zebra a na facebooku umiescic zdjecie szczesliwej rodziny no kur** w glowoe mi sie to nie miesci...(aory za bledy)
|
|
|
|
#4653 |
|
Konto usunięte
|
Dotka zgadzam sie z Tobą.
U nas też dzień marudzenia i wrzaskow... Naprawdę niepodobne do mojego dziecka... I dziś kończymy 14 tydzien. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4654 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43025068]Dotka zgadzam sie z Tobą.
U nas też dzień marudzenia i wrzaskow... Naprawdę niepodobne do mojego dziecka... I dziś kończymy 14 tydzien. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Moze to u nas kulminacja Pana Skoka U mnie wieczorem mama przyszla jak Hanka rozdymala płuca chyba mnie dzis nie lubi..Wysłane z mojego GT-I9300
|
|
#4655 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4656 |
|
Zakorzenienie
|
Dotka masz rację, też nie potrafię tego zrozumieć. Ona ma 19 lat, on 26! Zwyrodnialcy i tyle.
|
#4657 |
|
Zakorzenienie
|
U nas przyjemnie...chociaz jak pojechalam na zakupy to musoalam do meza na gazie wracac bo igi wyl...okazalo sie ze tesknil za mama i jej cycem
![]() No ale prawie zrealizowałam bon u nas w sklepie.jutro pojadę z małym odebrać i jemu coś kupić bo ja juz przymierzać nie będę musiała..zdazylam Galgankowi extra rampersy kupić pokaże jak będę moglaLachryma: wiem dwa single juz puścili jak twoje wrażenia? Mi się podobają..maz czeka na rozkład trasy na 2014 bo wychodzi mu ze w Europie powinni być. Może do PL zawitajaShe roxi Mela i ev oliath piszą o swoich starszakach ![]() Perse najlepszego dla Artusia
|
#4658 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za 8 tyg.Śliczny Fi. Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43022929]My mamy taki kocyk, dostaliśmy na chrzciny: http://www.umminaylicollections.com....et-700x700.jpg Jejku Artuś znowu zaczął krzyczeć przy jedzeniu Zje 50 i ryk. Biorę go na ręce, tulę i daję resztę na stojąco, lulając, inaczej się nie da... Już był spokój, a tu znowu takie akcje Teraz mi się wkurzył do tego stopnia, że mi wytrącił butelkę z ręki, nawet nie wiem, czy go gdzieś nie uderzyła, ale miał na twarzy 2 kropelki mleka, z czego jedną w oku, jak się zaczął drzeć, o mamo...... Przemyłam solą fizjologiczną. Dopił i usnął...[/QUOTE] Fajny kocyk ![]() Wlasnie tez sie zastanawiam o co chodzi z tym jedzeniem ![]() Moj sie ostatnio czasem odpycha i nie chce jeść i ryk ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak Tz uspal małego w bouncerku to ten kimal ze 3h potem tylko cyc i nawet zasnął sam w lozeczku - fakt był skokoniony.Potem znów 3h i cyc i spać tym razem na łóżku ze mną i po 3h znów cyc i teraz zasnął sam w lozeczku. O co w tym wszystkim biega to nie wiem? Moze darl paszcze po tym golabku? Z rana była kupa i teraz tez niedawno była poludniowa kupa wiec moze bez kitu mu pierwszy raz poważniej brzuch bolal. Nie przejmuj sie nie kiedy ciśnienie rośnie i rozne sa myśli ![]() Cytat:
Współczuje naprawde,ale oby nie płakała ![]() Moj Tz to jak mały tylko jakikolwiek dźwięk wyda z siebie to juz panika, a ja mu mowie, ze musi gadać mały przecież i oby tylko mi nie wył ![]() Cytat:
, a serio miałam ochotę pociągnąć z gwinta W nocy miałam cycki jak skały. En- teście juz naprawde przegieli z tymi chrzcinami ![]() Normalnie żal. Ghia- jak juz było mówione- mama powinna iść do specjalisty. Dziwne jej zachowanie. Szkoda,ze nie wiedzi problemu bo niszczy rodzine. Znam to z autopsji tyle, ze u mnie to ojciec. Ofc to my jesteśmy rabnieci,on jest zdrowy ![]() Dobrze, ze wiesz mniej wiecej jak sobie radzić choć wiem, ze co z tego jak boli takie cos ![]() za pożyczkę ![]() Biedny Antos oby mu sie polepszylo ![]() A jeśli chodzi o wątek o tesciowych to jest takowy juz ![]() Jak znajdę to wkleje link.
|
|
|
#4659 |
|
Zakorzenienie
|
ja tylko napisze co u nas
wczoraj Zuza skończyła 11 tygodni a dzis bylisy u neurologa na usg główki i po krwotoku juz nie ma prawie sladu i mozemy szczepić w przyszlym tygodniu ale wspomniałam o tym, ze Zuza odchyla głowe mocno do tyłu przy noszeniu do odbijania, i sie okazało że ma wzmożone napiecie i trzeba rehabilitowac, i jestesmy umówieni na instruktarz na poniedziałek. jak na brzuszku odchyla główke bez problemu i bardzo ładnie tak w drugą strone głowa leci, a ja sie zastanawialam dlaczego ona nie chce zasypiać na moim brzuchu czy ramieniu no a rehabilitantka to zona mojego znajomego z pracy wiec licze na zainteresowanie moja Zuzkai szybko wszystko wyćwiczymy. Jakbyscie miały jakieś linki do stronek jak ćwiczyc to napięcie to prosze o podesłanie na WP?
|
|
|
|
#4660 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja juz ide sie wykapac i spac. Tz będzie pozno dzis
![]() A jutro na basenik ![]() Buziaki Mamcie! Wysłane z mojego GT-I9300
|
|
#4661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4662 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Tak na początek wstawiam linka, pewnie się wam spodoba Nie wiem kto to, znajoma na fb wrzuciła i jej ukradłam![]() http://klocek-i-kredka.blogspot.co.u...iecka.html?m=1 Cytat:
Skoro twoja mama ma jakieś problemy psychologiczne/psychiczne to po prostu nie docierało do niej, że nie będzie musiała spłacać... Trudna sytuacja.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale ludzie tacy są. Twoi teściowie mają problem, nie wy.Cytat:
A w ogóle to widziałam zdjęcie Kubusia Neni i on tak ładnie głowę trzyma, a Kamil nie chce podnosić Leży na brzuchu i ani myśli ćwiczyć. Na dodatek ostatnio na wizycie u lekarza wyszło, że ma za dużą głowę tyle dobrego, że obwód mniejszy od klatki piersiowej, ale w normach centylowych się nie mieści Stresa mam tylko
|
|
#4663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspomnij o tym na wizycie u pediatry Zuza powinna juz trzymac główke jak ja sie pociagnie za ręce do siadania a jej główka leci na wszystkie strony, bo ona chce ja miec wygietą do tyłu |
|
|
|
|
#4664 |
|
Zakorzenienie
|
Iwona poszukaj sobie o metodzie Wojty, bo widzę, że najczęściej to ćwiczą.
https://www.youtube.com/watch?v=gDPOOidnOHw
|
#4665 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43025068]Dotka zgadzam sie z Tobą.
U nas też dzień marudzenia i wrzaskow... Naprawdę niepodobne do mojego dziecka... I dziś kończymy 14 tydzien. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Pewnie skok Iwona super, że nie ma śladu po krwotoku A z tym napięciem to się nie znam ![]() Lachryma nie kopnął Cię nikt dziś w tyłek? Mam język do pasa ![]() Ghia - trudna jest Twoja mama... Ewidentnie próbuje zwrócić na siebie uwagę Enlevee - doczytałam o chrzcinach-szok! Ciekawa jestem kiedy teście się zreflektują... Co TŻ na to? Pewnie jest Ci zaj.biście przykro ![]() Madi - dziękuje już lepiej się czujemy Malaczarnakejt - cudny ten Fi ![]() Perse ten Twój Artuś to też prześliczny chłopczyk! --- Mój bobas śpi ![]() Trochę dziś walczył, ale najważniejsze, że wieczorny rytuał działa niezmiennie-jestem bardzo z siebie dumna ![]() Drugi spacer zaliczony-łaziliśmy 2 godziny-ależ było cudnie Czyli dziś łącznie 3,5 h na dworze byliśmy ![]() A tak w ogóle przypomniało mi się, że Katarzynkajg nie opisała nam swojego porodu!! Skandal! |
|
|
|
#4666 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W głowie mi sie nie mieści. Nieraz mam wnerw na małego jak płacze,a ja nie wiem ocb. Ale to normalne bo jestem zmęczona. Tyle,ze nigdy bym mu nic nie zrobiła. Gdybym juz nie dawała rady to bym poprosiła o pomoc w szpitalu , rodziny, gdziekolwiek bo moze dziecko cos boli, a ja nie umiem mu pomoc. No masakra.dla mnie to jest zwykle znęcanie sie dla przyjemności chyba. I masz racje gdzie byli Ci co tak swietnie rada sypią Cytat:
za tydzień Cytat:
![]() Cytat:
za tydzień i za usg główki.Ja miałam dzis porypany sen. Śniło mi sie, ze z małym z wannie sie kapalismy oboje i ja w jednej ręce trzymalam suszarke zeby on nie wył i w końcu ja wrzucilam do wody bo nie szło tak myć małego. Prąd nas nie poradził tylko mnie za kostki szczypal,ale ja nagle zaczęłam panikowac i szybko ciągnąć za wtyczkę i udało mi sie ja wyciągnąć. A potem siedzialam w wannie i przezywalam,ze jaka ze mnie idiotka, ze cudem przeżyliśmy bo mógł nas ostrzej je.nac prąd Masakra
|
|
|
#4667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko wspominac i upomina trzeba lekarzy w klubie chyba jest zdjecie Zuzi jak łądnie odchyla główke jak jest na brzuszku i na rekach, na rekach głowa odchylonado tyłu i trzeba ją trzymac dziewczyny nie panikujcie tylko wspomnijcie o tym swoim pediatrom |
|
|
|
|
#4668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale 3 pediatrów widziało jak on trzyma główkę i zawsze były pochwały... Sama nie wiem ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Magdalenne a obwód głowy ma być mniejszy niż obwód klatki? U nas te obwody są chyba takie same ![]() Im więcej gadacie tym mniej wiem No i przez Was poszłam oglądać książeczkę i znalazłam jakieś głupoty dot. ciemiączka- w dniu wypisu ze szpitala miało 1x1 cm, a na ostatniej wizycie 2,5x2,5 cm?
Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-09-27 o 20:58 |
|
|
|
|
#4669 | ||
|
Zadomowienie
|
za tygodnie, ale ten czas leci ![]() Cytat:
Cytat:
, życzymy zdrówka Margoś - dzięki za przepis na słoiczki Idzia - pisałaś o ciemieniuszce, serio to może być od niedokładnego mycia , Szymcio też miał, ale zawsze mi się wydawało że dokładnie go myjemy ![]() Enleve - musze ci poklaskać za dobrą postawę podczas rozmowy z teściami dla twojego tż-a także należą się brawa. Nie bedę się rozwodziła na temat twojej teściowej bo to co przeczytałam to mi szczeka opadła, jak dla mnie to bezczelnie się zachowała i potraktowała cie jak gówniarę i że nie liczy się z twoim zdaniem, pokazała to śmiejąc ci się w twarz i wychodząc na papieroska w trakcie jak ty mówiłaś do niej. No żal poprostu. A co do chrzcin to pojechali po całości, ale to oni kiedyś będą żałowali swojej decyzji. Wiem jak trudno jest żyć z teściami pod jednym dachem takż ewspółczuje sytuacji.Ja akurat mieszkam z teściową ma swoje jazdy ale bardziej denerwuje mnie szwagierka która mieszka z nami, jej gówniarskie zachowanie doprowadza mnie do szału, z nikim się nie liczy i nic ją nie obchodzi, ale nie chce się tu wypowiadać. Hej jestem ![]() Szymunio już śpi a matka zasiadła do laptopa i zerka na rodzinkę.pl Byliśmy dziś na dłuugim spacerze, pogoda dość ładna choć chłodno było. Chyba dobiera się do mnie przeziębienie Mam problem i nie wiem co zrobić otóż jutro sa urodziny mojej najlepszej przyjaciółki, impreza odbędzie się w knajpie tzn spotykamy się wszyscy w knajpie i imprezujemy, ona nie dopuszcza myśli że może mnie nie być i tu jest właśnie problem bo ja jakoś nie bardzo mam teraz ochote na takie imprezowanie i nie wiem jak mam jej to powiedzieć, jak powiem to na bank będzie wkurzona i się obrazi taki typ człowieka, ale z drugiej strony iść tam na siłe i udawać ze dobrze sie bawie i po godzinie zmyć się do domu to też mi się nie widzi i jestem w kropce, nie wiem co zrobić. |
||
|
|
|
#4670 | |||
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór!!
Ja znów po szalonym dniu,czy Wam też tak te dni szybko lecą?? Bo ja to normalnie ostatnio nie nadążam za tym pędzącym czasem. Wczoraj wieczorem TŻ zauważył że jestem jakaś smutna i zestresowana, więc porozmawiał ze mną, wygarnął mi, że nie ogarniam niektórych prostych spraw jak np. zmiana prześcieradełka w łóżeczku Tymusia itp., że nie pilnuję terminów i że kiedyś taka nie byłam, a teraz siedzę za długo przy komputerze zamiast zająć się pożytecznymi sprawami i że nie myślę, a on nie ma już siły aby wszystko ogarnąć. I jeszcze, że powinnam robić coś dla siebie np. gimnastykę, czytać książkę a nie tylko siedzieć przy komputerze. A ja mam takie zdanie, ze właśnie brakuje mi na wszystko czasu i że mało spędzam przy komputerze, stanowczo mniej niż bym chciała. No ale wyjaśniliśmy sobie wszystko, powiedziałam mu co myślę, on mnie też, ja go rozumiem, bo fakt faktem że moja choroba wiele zmieniła w naszym życiu i już nie jestem w pełni sprawna zarówno psychicznie jak i fizycznie. Dziś rano wstał i powiedział, abym jechała sobie do galerii zrobić zaległe od tygodnia zakupy, a on zamiast pracować przy kompie to zaopiekuje się Tymusiem i pójdzie z nim na spacer zamiast mnie. Więc dziś jestem znów happy i pełna wiary w siebie: 1. Byłam u fryzjera i wyrównalam moje zmasakrowane w szpitalu włosy ![]() 2. Zrobiłam zakupy dla siebie i Tymusia 3. Kupiłam Tymusiowi potrzebne kosmetyki i sobie też ![]() A później jeszcze zamówiłam dla Tymusia kurteczkę, czapeczkę i rękawiczki w Zarze online, bo w sklepie nie było rozmiaru 74cm I już się nie mogę doczekać kiedy przyjdzie.Kupiłam też karuzelę podróżną Tiny love dla Tymusia aby mu wieszać w wózku, foteliku i w huśtawce. No i gryzaczek kluczyki FP, niedługo zbankrutuję przez to moje Dziecko, normalnie przepadłam i tracę fortunę na zakupy dla Tymusia, a sobie nawet nie mam ochoty nic kupować. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43022929]Jejku Artuś znowu zaczął krzyczeć przy jedzeniu Zje 50 i ryk. Biorę go na ręce, tulę i daję resztę na stojąco, lulając, inaczej się nie da... Już był spokój, a tu znowu takie akcje Teraz mi się wkurzył do tego stopnia, że mi wytrącił butelkę z ręki, nawet nie wiem, czy go gdzieś nie uderzyła, ale miał na twarzy 2 kropelki mleka, z czego jedną w oku, jak się zaczął drzeć, o mamo...... Przemyłam solą fizjologiczną. Dopił i usnął...[/QUOTE] Nasz też tak miał parę dni, już myślałam, że koniec z kp bo dopiero po mm się uspokajał, a tak to jadł, odrywał się, wrzeszczał, znów jadł i ciężko było nad tym zapanować, ale na szczęście minęło ![]() Cytat:
zbankrutuję na garderobę dla niego bo co miesiąc muszę mu kompletować kolekcję ubranek.Cytat:
za wspaniałą robotę. Chciałabym się zebrać do kupy i ogarnąć też nasze mieszkanie, narazie to sprzątam tylko tak pobieżnie, każdego dnia coś innego ogarniam, ale tylko z grubsza, więc mam dużo zaległości jeśli chodzi o porządek.Cytat:
Buziaczki dla Tomaszka słodziaka
|
|
|
#4671 |
|
Zadomowienie
|
Samanta - wymiatasz
Neni - no masz ci los ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Kejt - jestem zakochana w twoim synku |
|
|
|
#4672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak nie to znajdę Cię i nakopię do tyłka ![]() Gdzie dziś spacerowałaś? Musimy się kiedyś ugadać na spacerek tylko jak to zrobić jak tak daleko od siebie mieszkamy? Masz pomysł?
|
|
|
|
|
#4673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas obecnie obwody są też takie same, choć wcześn iej obwód głowy miała większy niż brzuszka. |
|
|
|
|
#4674 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja spaceruje w po zabobrzu bo moje dziecie nie przepada za jazdą w wózku a nosić klocka nie mam siły Musimy odmierzyć odległość od naszych domów i wybrać środek |
|
|
|
|
#4675 |
|
Zakorzenienie
|
Elaine, na razie podobają mi się te 2 kawałki krążące po sieci
|
#4676 |
|
Zakorzenienie
|
Ewusia super, że wyjaśniliście sobie wszystko z TŻ
![]() I fajne zakupy zrobiłaś-pochwal się jak dotrą Katarzynka odnośnie imprezy to ciężko coś doradzić ![]() Może zadzwoń jutro po południu do niej i nakłam, że Małego boli brzuch/wymiotuje i nie możesz przyjść?
|
|
|
|
#4677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4678 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
problem w tym że nie bardzo potrafie kłamać a znamy się jak łyse konie od 22 lat i wyczuje kłamstwo ode mnie na odległość |
|
|
|
|
#4679 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To chyba musimy wybrać się razem do Reala ![]() Ale nie wiem, czy wiesz jakie piękne tereny są koło mnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
Same jej coś mądrale doradźcie
|
||
|
|
|
#4680 |
|
Zadomowienie
|
Wrócił TZ, jak wracał z pracy zajechał do nas na działkę i po raz setny włamali nam sie do altanki i ją ograbili
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.

wpadlam powiedziec co mi lezy na sercu otoz to slucham uwagi o malej Nadi...
chyba mnie dzis nie lubi..

dziadek jak Marysia rozrabia mowi "bo wezme pasa" no to sobie dziecko zapamietalo
"czekamy"
za 8 tyg.
za chwilę dzwonek..myślałam, że mnie rozniesie, wystrzeliłam z łóżka, widziałam że Mały już kuka 

Zje 50 i ryk. Biorę go na ręce, tulę i daję resztę na stojąco, lulając, inaczej się nie da... Już był spokój, a tu znowu takie akcje 
na rekach źle, mało śpi, smoczek fe itd.
- fakt był skokoniony.

za pożyczkę