Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4 - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-01, 08:53   #4111
Nemezis23
Rozeznanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
A nie wiecie jak to jest w sytuacji kiedy nie ma ślubu i:
załóżmy jeśli ja się zgłoszę po becikowe to w podzieleniu na 2 (ja i dziecko) mi się należeć nie będzie. Ale jeżeli tż by się po nie zgłosił, to by mu się należało. Jest jakiś nakaz, że ma się zgłosić matka, jeśli nie ma małżeństwa? Czy można sobie wybrać kto odbiera kaskę (wiadomo, że odbierze ten, który się załapie), albo np. czy dziecko musi mieć nazwisko ojca, żeby ojciec mógł kasę odebrać?...
Zapoznałam się z ustawą i wydaje mi się, że wliczasz dochody swoje i tż. Według ustawy becikowe przysługuje, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza 1922 zł. Definicja rodziny znajduje się w art. 3 pkt 16 - i tam wymienia nie tylko małżonków, ale rodziców dzieci

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
u rodziców masz bez procentów zawsze jakis plus i parę groszy w kieszeni...
My też nie mamy kredytu żadnego i oby tak najdłużej zostało. Kiedys miałam dużo kredytów bo miałam inną sytuację i różne inne wydatki ale na szczęście odcięłam się od tego i powiedziałam, że nigdy więcej- wole poodkładać i zrobić niż pożyczać. Czasem jednak się nie da i trzeba kredyt brać
My niestety mamy kredyt hipoteczny, którego rata jest póki co bardzo niska (załapaliśmy się na program rodzina na swoim). Raczej nie przewiduję uzbierania takiej ilości gotówki, żeby zmienić mieszkanie na większe, więc na kolejne lokum na pewno też będziemy musieli wziąć kredyt...
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 08:56   #4112
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
widziałam to już dawno - można uczyć kota ale od małego- w sumie oszczędność miejsca i kasy na żwirki. No i jaka higiena
gorzej, jak się kiciusiowy zachcę na dwójeczkę, a tu kuweta zajęta
i odwrotnie, lecisz na łeb na szyje, żeby zacumować na kibelku biegusiem, a tu kot sie szykuje do kupczenia

Cytat:
dzięki za opinię ciuszków z pepco- chyba sobie jednak je daruję bo szkoda kasy, lepiej dołożyć z 5 zł i kupić coś porządnego
Ja mam z pepco jakieś półśpiochy i 2 pajace. Nie prałam jeszcze, dam znać jak popiorę, czy to w ogóle pranie przetrwało.

a z kręgosłupem straszna lipa. Mi pomógł basen - dzień w dzień pływanie na plecach, codziennie przez tydzien. Ale cierpiałam z pwodu innego odcinka kręgosłupa. Nie wiem, czy u Ciebie basen też może pomóc.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
W ustawie ewidentnie jest o dochodzie przeliczonym na jednego członka rodziny. A takim dziecko jest
ciekawa jestem jak ustawa definiuje rodzinę, gdzie matka i ojciec nie są po ślubie, a oboje mają prawa rodzicielskie. Któraś niezamężna się już z tematem boksowała i wie co i jak, czy muszę przysiaść do tej miłej lektury sama?

edit:
Nemezis23 - doczytałam teraz, dzięki za info. Skoro rodzina to rodzice pplus dziecko, a niekoniecznie małżeństwo z dzieckiem, to sprawa dla mnie jest ok, to by też ratowało moją sytuację, bo nasz wspólny dochód w podziale na 3 też zdecydowanie nie przekracza tej wspaniałej kwoty dzięki.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone

Edytowane przez PawMaj13
Czas edycji: 2013-10-01 o 08:59
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:06   #4113
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Mamusie

Mam nadzieję ,że mnie pamiętacie
Wróciłam wczoraj późnym wieczorem z urlopu w Pl.

witaj cieszę się że urlop udany i że dziec się uaktywnił w brzuszku
Gratuluję wyboru wózka- pokaż jaki? no i fajnie, że ciuszki dostaliście- zawsze to ograniczenie wydatków.
Pokaż jakie obrączki kupiliście? No i dla tż- ta za kupno prezentu dla dzieciaczka
Stary 2013-10-01, 09:06   #4114
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry Mamusie

Wróciłam wczoraj późnym wieczorem z urlopu w Pl.Więc dzisiaj zasiadam do forum i nadrabiam caaaaaałe yyy 80 stron .
powodzenia

fajnie czytać takie newsy, miło, że u Ciebie wszystko ok i młode fika to kiedy będziesz panią żoną?

2013-04-30
II kreski

Stary 2013-10-01, 09:07   #4115
Nemezis23
Rozeznanie

Cytat:
Nemezis23 - doczytałam teraz, dzięki za info. Skoro rodzina to rodzice pplus dziecko, a niekoniecznie małżeństwo z dzieckiem, to sprawa dla mnie jest ok, to by też ratowało moją sytuację, bo nasz wspólny dochód w podziale na 3 też zdecydowanie nie przekracza tej wspaniałej kwoty dzięki.
Nie ma sprawy

Jeszcze jedna istotna wiadomość - wliczamy dochody za 2012 rok.
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:11   #4116
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość

My niestety mamy kredyt hipoteczny, którego rata jest póki co bardzo niska (załapaliśmy się na program rodzina na swoim). Raczej nie przewiduję uzbierania takiej ilości gotówki, żeby zmienić mieszkanie na większe, więc na kolejne lokum na pewno też będziemy musieli wziąć kredyt...

no nie- uzbieranie na mieszkanie to odpada kompletnie bo można nie dożyć końca oszczędzania. Przy kupnie mieszkania bez kredytu nie da rady. My mamy to szczęście, że ja mieszkanie dostałam od mojej kochanej babci. Babcia mieszka z mamą (ma 90 lat skończone ) a ja mieszkam tu gdzie mieszkałam jak się urodziłam. Moje mieszkanie kosztowało nas tyle co notariusz przy przepisaniu aktu własności. Do końca życia będę wdzięczna babci bo bardzo mi ułatwiła życie i start w samodzielność.
Stary 2013-10-01, 09:15   #4117
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cześć mamuśki!
Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
A ja się melduję po wizycie Dziecięcina moja waży już cały kilogram
klask i: to już spora kobietka
Cytat:
A ja jutro pierwszy raz idę na wosk w TYM miejscu
To próba generalna, jeśli przeżyję, to przed porodem też sobie zrobię, żeby mieć na jakiś czas spokój, bo pewnie ostatnie o czym będę marzyła po porodzie, to żeby się wygalać. A kłaki mam niestety po zbóju, nie 5 włosków na krzyż. I golić muszę codziennie...

a co do dnia chłopaka - powiedziałam, żeby wybrał, czy chce obchodzić dzień chłopca, czy mężczyzny Wybrał dzień mężczyzny, jak zaznaczył - skoro będzie tatą. Rzadko mu się zdarza o tym mówić, więc tym bardziej uradowało się moje serce na dźwięk tych słów. Miał dziś jeszcze jeden przejaw tatusiostwa, stanął za mną w kuchni i złapał za brzucha i trzymał chwilkę. Dla niektórych z Was to norma, dla mnie niczym święto. Jednak nauczona doświadczeniem postanowiłam się nie ekscytować za nadto. Jeszcze gotów pomyśleć, że już mu wszystko wybaczyłam i może dalej w kulki lecieć. Figa z makiem.
Podziel się wrażeniami z wosku. Też mam taki plan przed szpitalem, ale wstydzioch jestem.
Co do tż to bardzo dobrze, że nie dałaś mu poznać, że się cieszysz jego zachowaniem. Niech się wczuwa i niech to będzie norma. I dla niego i dla Ciebie
Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
O 16:30 prosze o kciuki

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Wzięło mnie na wspomnienia.
I dzielę się pierwszym zdjęciem Eryka kilka godzin po porodzie oraz pierwszą kąpielą.
I dotarło nagle do mnie,że za kilka miesięcy znowu będę miała takiego maluszka w domu
Cytat:
To jeszcze kończąc spam dzisiejszy pokażę wam jaki miałam brzuch na końcówce ciąży z Erykiem. Ostatnie moje ciążowe zdjęcie,to już było po terminie porodu,bo Eryk urodził się 12 dni po terminie:
Gosia, kwitnąco wyglądałaś w ciąży. Brzuszek miałaś bardzo zgrabny. A Eryczek malutki. Zazdroszczę Ci, że masz już wprawę i doświadczenie w pielęgnacji noworodka.

Cytat:
witam Was
u mnie ostatni (mam nadzieję) dzień remontu, dziś drobnostki będą robic i przedpokój malować i KONIEC!!! Tylko ten syf zostanie do sprzątnięcia
Ale masz super, u mnie jeszcze połowy nie widać . Dziś mamy mieć montowaną szafę i nowe łóżko. Czekam z niecierpliwością.
Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Amberella, a Ty z jakiego powodu będziesz miała cc? Też przez oczy?
Tak, mam wadę -10
Cytat:
Dzień dobry Mamusie

Wróciłam wczoraj późnym wieczorem z urlopu w Pl.Więc dzisiaj zasiadam do forum i nadrabiam caaaaaałe yyy 80 stron .
Ogólnie wypoczęłam , choć rodzinką i tak nie nacieszyłam się ile chciałam. Dużo załatwiania i ogólnie chodzenia tu i tam.Z newsów powiększył mi się brzuch praktycznie z dnia na dzień.Aż TŻ nie mógł ogarnąć hahaha i czuję pukanie maluszka. Nie szuru szuru po brzuchu , ale pukanie !!!! Kilka razy dziennie od 4 dni :love :
Wiedziałam ,że na urlopie da się we znaki wreszcie.
Wybraliśmy wózek dla bobasa,przytargaliśmy 3 pudełka uniwersalnych ciuszków od sióstr i mój TŻ kupił bujanego tygrysa.Bo jak go zobaczył i dowiedział się ,że jest jeden jedyny ostatni nie było zmiłuj się, i tak maleństwo ma pierwszy prezent od tatusia.
Ahhh no i załatwiamy papiery na ślub cywilny w De, obrączki kupione

Zasiadam z herbatka i nadrabiam więc te 80 stron i postaram się już być na tyle na bieżąco na ile to z moimi brakami możliwe.

Buziaki dla wszystkich mamusiek
Same dobre wieści .

Macie już łóżeczka dla swoich dzieciaczków? (Wiem, że Em ma i Migotka mają już spanko ) Mam plan coś wybrać dzisiaj. Właśnie przekopuję allegro.
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 09:15   #4118
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Ahhh no i załatwiamy papiery na ślub cywilny w De, obrączki kupione
Super!

Cytat:
I dzielę się pierwszym zdjęciem Eryka kilka godzin po porodzie oraz pierwszą kąpielą.
I dotarło nagle do mnie,że za kilka miesięcy znowu będę miała takiego maluszka w domu
To mi załatwiłaś ryk z rana Uświadomiłam sobie, że niedługo będę miała w domu taką różową parówę i jakiś nostalgiczny nastrój mnie napadł
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:19   #4119
katarzyniak
Rozeznanie

Magnusia, wiem co mówisz, bo sama dostałam od swojej dom i nie tylko. I też jestem wdzięczna, bo gdyby ja i TŻ nie mieliśmy nic własnego, to chyba byśmy nie siedzieli w Polsce - na pewno nie. Mimo, że nie jest super lekko to i tak nie mamy prawa narzekać, na start mieliśmy, mamy bardzo dobrą sytuację, w zasadzie bez pracy mamy na czysto co miesiąc 2 minimalne płace, więc można w miarę funkcjonować
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700

Edytowane przez katarzyniak
Czas edycji: 2013-10-01 o 09:23
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:21   #4120
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość

Gosia, kwitnąco wyglądałaś w ciąży. Brzuszek miałaś bardzo zgrabny. A Eryczek malutki. Zazdroszczę Ci, że masz już wprawę i doświadczenie w pielęgnacji noworodka.
Dziękuję
Niedługo i ty będziesz miała. Pierwszy miesiąc najtrudniejszy. Później już z górki

Cytat:
To mi załatwiłaś ryk z rana Uświadomiłam sobie, że niedługo będę miała w domu taką różową parówę i jakiś nostalgiczny nastrój mnie napadł
Wybacz ale
Stary 2013-10-01, 09:33   #4121
katarzyniak
Rozeznanie

Amberella, ja ostatnio przez dwa dni szukałam w allegro fajnych łóżeczek. Na pewno ma być drewniane, z szufladą pod spodem, z baldachimem, ogólnie żeby miało w komplecie takie rzeczy jak: materac, pościele, przybornik ;p - sądzę że w komplecie taniej wyjdzie.
Prześle Ci linki do moich łóżeczkowych faworytów: Ogólnie patrzę na przedział 450 - 600 (ale myślę że 600 nie dam za łóżeczko, no chyba że w szczególny sposób mnie zaczaruje;p):

http://allegro.pl/14cz-lozeczko-bial...549990825.html

http://allegro.pl/ala-i-as-lozeczko-...563923614.html

http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece...555695094.html

http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece...553009027.html

http://allegro.pl/arus-15-el-lozeczk...549706870.html
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 09:34   #4122
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Dam znać, ale jeśli byłaś w stanie się TAM haratać depilatorem, to wosk będzie dla Ciebie niczym bułka z masłem Jedno szarpnięcie i konkretny obszar wyrwany, przy depilatorze czujesz jednak niemal każdy włos osobno. Depilator to jest dla naprawdę odważnych...
Hehe, PawMaj, mam specjalną końcówkę do golenia w depilatorze - ona goli, a nie depiluje Ja mam niski próg bólu, depilator + bikini = nie ma mowy!

Cytat:
C
Tak, mam wadę -10
Kurczę, ja mam -6,5, muszę w końcu poruszyć ten temat z gin. Choć kiedyś dawno temu pewna okulistka powiedziała mi że to zależy na jakiego okulistę się trafi - jeden zakwalifikuje na cc, inny nie, bo nie ma jasnego kanonu wad wzroku, które dyskwalifikują poród sn. Nie wiem jak jest teraz, bo minęło kilka lat, ale po prostu chciałabym mieć jasną informację - co jest lepsze w tym wypadku dla mojego dziecka i dla mnie.
Stary 2013-10-01, 09:35   #4123
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
no nie- uzbieranie na mieszkanie to odpada kompletnie bo można nie dożyć końca oszczędzania. Przy kupnie mieszkania bez kredytu nie da rady. My mamy to szczęście, że ja mieszkanie dostałam od mojej kochanej babci. Babcia mieszka z mamą (ma 90 lat skończone ) a ja mieszkam tu gdzie mieszkałam jak się urodziłam. Moje mieszkanie kosztowało nas tyle co notariusz przy przepisaniu aktu własności. Do końca życia będę wdzięczna babci bo bardzo mi ułatwiła życie i start w samodzielność.
My dostaliśmy działkę budowlaną od teściów na której zamierzamy wybudować nowy domek, jak wszystko pójdzie po naszej myśli to w przyszłym roku postawimy fundamenty, a teraz mieszkamy w połowie domu którą dostaliśmy od moich rodziców więc też jestem bardzo wdzięczna rodzicą i teścią za to że nam pomagają i wspierają, nie musimy teraz wynajmować ani spłacać rat tylko odkładamy
Mam nadzieje że też kiedyś będę mogła pomóc mojej córce, będę robic wszystko żeby tak było
Stary 2013-10-01, 09:36   #4124
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
witaj cieszę się że urlop udany i że dziec się uaktywnił w brzuszku
Gratuluję wyboru wózka- pokaż jaki? no i fajnie, że ciuszki dostaliście- zawsze to ograniczenie wydatków.
Pokaż jakie obrączki kupiliście? No i dla tż- ta za kupno prezentu dla dzieciaczka
Zdjęcia wszystkiego porobię jak tylko forum nadrobię hehe
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:40   #4125
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Zdjęcia wszystkiego porobię jak tylko forum nadrobię hehe
Witamy
Dobrze że wypoczełas

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

A na obiad co dziś macie
Ja robię ogórkową i naleśniki z jabłkiem
Stary 2013-10-01, 09:43   #4126
lidkaa82
Zadomowienie

Gosia ależ ty zgrabnie z brzuszkiem wygladać. Ja to przez te moje bóle "naddupia" (jak to któraś trafnie określiła) i dupska czuje się jak kaczka i tak też wyglądam. Nie wiem czy to rwa ale ból towarzyszy mi od wielu tygodni i do porodu na pewno się nie pozbęde. O podnoszeniu nogi do góry moge zapomniec, szczególnie w pozycji leżącej. Ostatnio usypiałam synka i on sobie zażyczył spać z brzegu. Jak zasnął chciałam przejść nad nim żeby przejść do swojego łóżka i jak byłam na czworakach nad moim synem to trrrrraaaaaccchhhhh coś w dupsku i ruszyć sie nie mogłam. Dobrze że się dziecko nie obudziło bo zawału by biedny dostał na ten widok matki wiszącej nad nim z wielkim brzuchem Mąż mnie jakos stamtąd pozbierał

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Co do finansów to nam po opłaceniu rachunków i kredytu hipotecznego zostaje na życie 1000zł. Nie powiem żeby mozna było za to jakoś zaszaleć specjalnie
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:47   #4127
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Gosia ależ ty zgrabnie z brzuszkiem wygladać. Ja to przez te moje bóle "naddupia" (jak to któraś trafnie określiła) i dupska czuje się jak kaczka i tak też wyglądam.
Dzięki.
Ta ciąża już też nie jest dla mnie tak łaskawa.
I to prawda,że to jak człowiek się czuje to też na wyglądzie się odbija.
Trzeba się pocieszać,że jeszcze kilka miesięcy i to będzie za nami,a my będziemy seksi mamuśki
Stary 2013-10-01, 09:50   #4128
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Macie już łóżeczka dla swoich dzieciaczków? (Wiem, że Em ma i Migotka mają już spanko ) Mam plan coś wybrać dzisiaj. Właśnie przekopuję allegro.
ja jeszcze nie kupiłam ale wiem jakie kupie
Stary 2013-10-01, 09:50   #4129
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Gosia ależ ty zgrabnie z brzuszkiem wygladać. Ja to przez te moje bóle "naddupia" (jak to któraś trafnie określiła) i dupska czuje się jak kaczka i tak też wyglądam. Nie wiem czy to rwa ale ból towarzyszy mi od wielu tygodni i do porodu na pewno się nie pozbęde. O podnoszeniu nogi do góry moge zapomniec, szczególnie w pozycji leżącej. Ostatnio usypiałam synka i on sobie zażyczył spać z brzegu. Jak zasnął chciałam przejść nad nim żeby przejść do swojego łóżka i jak byłam na czworakach nad moim synem to trrrrraaaaaccchhhhh coś w dupsku i ruszyć sie nie mogłam. Dobrze że się dziecko nie obudziło bo zawału by biedny dostał na ten widok matki wiszącej nad nim z wielkim brzuchem Mąż mnie jakos stamtąd pozbierał

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Co do finansów to nam po opłaceniu rachunków i kredytu hipotecznego zostaje na życie 1000zł. Nie powiem żeby mozna było za to jakoś zaszaleć specjalnie
Najważniejsze że sobie radzicie i jesteście szczęśliwi

Dziewczyny ja zaczynam się denerwować, mąż ciągle mówi że zaraz po Lence chce mieć jeszcze jedno dziecko....żeby było rok po roku...ja jestem przerażona....jeszcze jednego nie urodziłam
Ciągle mówi że to jest najlepsze rozwiązanie i dla dzieci i dla mnie....o rany...ja na razie nie chcę...marzę żeby urodzić Lenkę i cieszyć się macierzyństwem a nie znowu sterczeć nad wc i mieć mdłości jak będzie trzeba się zająć Lenką....może mi się odmieni....bo chciałabym mieć dwójkę ale nie tak od razu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 09:51   #4130
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

uuuuuu padłam
Stary 2013-10-01, 09:53   #4131
SunShineDoll
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy

Jeszcze jedna istotna wiadomość - wliczamy dochody za 2012 rok.

Wybaczcie ale nie rozumiem , jeśli urodzę w styczniu 2014 to liczą za 2013 czy 2012 rok ?
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:55   #4132
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość

A na obiad co dziś macie
Ja robię ogórkową i naleśniki z jabłkiem
ja nie mam koncepcji na obiad pewnie skończy się na makaronie z pesto bo to szybko się robi

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:

--
sorry wiem że to bolesna ale nie mogę
Stary 2013-10-01, 09:58   #4133
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Wybaczcie ale nie rozumiem , jeśli urodzę w styczniu 2014 to liczą za 2013 czy 2012 rok ?
Jeśli w styczniu to liczą sie za 2013 właściwie nawet jeśli urodzi sie w grudniu tez powinny byc brane pod uwagę te 2013. Rok rozliczeniowy kończy sie przecież 1 grudnia.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:

Dziewczyny ja zaczynam się denerwować, mąż ciągle mówi że zaraz po Lence chce mieć jeszcze jedno dziecko....żeby było rok po roku...ja jestem przerażona....jeszcze jednego nie urodziłam
Ciągle mówi że to jest najlepsze rozwiązanie i dla dzieci i dla mnie....o rany...ja na razie nie chcę...marzę żeby urodzić Lenkę i cieszyć się macierzyństwem a nie znowu sterczeć nad wc i mieć mdłości jak będzie trzeba się zająć Lenką....może mi się odmieni....bo chciałabym mieć dwójkę ale nie tak od razu
Myśle ze powinnas przekazać te argumenty mężowi. Ja swojemu jasno zakomunikowalam ze ta ciaza to maks na co mnie stać. Drugiej nieprzezyje. I nie chodzi mi tu o fakt posiadania dzieci bo pewnie chciałabym mieć nawet i piątkę tylko o fakt bycia w ciazy. Na szczęście uszanował moja decyzje. Ale powiem szczerze ze jak pomyśle o sexie po ciazy to aż mnie ciarki przechodzą. Boje sie ze wpadniemy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 09:59   #4134
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
O mamo ale tyci

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
gosia wyglądałaś kwitnąco w ciązy a Eryk... jakie maleństwo..
w ogóle to uświadomiłam sobie, że nie mam ani jednego zdjęcia w ciąży
Też nie mam

Cytat:
My kupimy pewnie razem z wózkiem. U mnie w mieście jest jeden sklep w którym są wystawione DWA łóżeczka i na dodatek nie takie jakie nas interesują.

Cytat:

Lolita przejdzie mu jak będzie się musiał dzieckiem zajmować.

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
No raczej za 2013.
Stary 2013-10-01, 10:01   #4135
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Ja już wstępnie u szefowej zamówiłam łóżeczko na listopad wenge producenta Bocian, sprzedajemy je na salonie i są dosyć konkretne
A jak pójdę dostarczyć l4 po wizycie w tym miesiącu to muszę odebrać stojak drewniany pod wanienkę o ten tylko wenge http://allegro.pl/stojak-drewniany-1...539366052.html ,ciemny beż wanienkę i fotelik do wanienki z tej samej serii tą http://allegro.pl/tega-baby-wanienka...529968252.html
Oczywiście jak odbiorę to zrobię fotkę zestawu
Stary 2013-10-01, 10:10   #4136
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Mnie też boli wszystko i w każdym miejscu. Nogi podnieść nie mogę nawet przy próbie chodzenia. Siedzę dziś i kompletenie NIC nie robię. Dopiero 25 tc a jakaś taka połamana jestem. Oby nie grypopodobne dziadostwo

Te z Was, które będą miały cc. Moje ubezpieczenie traktuje je jako operację. W kwietniu 2009 dostałam za to jakieś 400 zł. Mało, ale zawsze coś Do tego dochodzą z ubezpieczenia za dziecko, jak pracujecie i macie taką opcję. Też jakieś 1000 zł za łeb -> w sensie pracownika

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

AA, jeśli chodzi o wosk TAM Nie każda kosmetyczka chce porządnie to zrobić. Używają argumentów, że stres dla matki, dla dziecka itd. Ja zawsze tam tylko woskiem. Ostatnio - już w ciąży - woskiem w plastrach (siedząc na L4 cieżko mi wyjść z domu ). Teraz już nie widzę co i jak tam wyrasta. Pójdę na bank do kosmetyczki, na jakiś m-c z głowy busz jest
Sprawdzone to dobrze jak kosmetyczka mi zimne dłonie -> łagodzi wtedy trochę ból nimi
Stary 2013-10-01, 10:13   #4137
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

pogadaj z mężem- uważam, że przede wszystkim Ty musisz zadecydować, nie wiadomo jak się będziesz czuła po porodzie (oby dobrze) i jak Lenka będzie się chować- jak spać, marudzić itp (oby była grzeczna ) więc uważam, ze na tym etapie jeszcze za wcześnie planować rodzeństwo. Owszem jeśli ktoś chce dwójkę, trójkę to im mniejsza różnica wieku to podobno lepiej bo się z wprawy nie wychodzi i jest się jakby "w cugu" no ale bez przesady- ledwo się zrośniej i już?
Mam koleżankę, która ma dwie córeczki (super dziewczynki) przy czym druga to ewidentna wpadka- chcieli drugie ale nie tak szybko. Różnica między dziewczynkami jest niecałe 1,5 roku i powiem Wam, że koleżanka moja umordowana była strasznie i ciężko było jej to wszystko ogarnąć. Oczywiście są też przykłady z drugiego biegunu w takich sytuacjach ale taką decyzję trzeba podjąć naprawdę przemyślanie
Stary 2013-10-01, 10:13   #4138
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
Mnie też boli wszystko i w każdym miejscu. Nogi podnieść nie mogę nawet przy próbie chodzenia. Siedzę dziś i kompletenie NIC nie robię. Dopiero 25 tc a jakaś taka połamana jestem. Oby nie grypopodobne dziadostwo

Te z Was, które będą miały cc. Moje ubezpieczenie traktuje je jako operację. W kwietniu 2009 dostałam za to jakieś 400 zł. Mało, ale zawsze coś Do tego dochodzą z ubezpieczenia za dziecko, jak pracujecie i macie taką opcję. Też jakieś 1000 zł za łeb -> w sensie pracownika
Ja jestem u męża w pracy ubezpieczona,mąż zresztą też ale jeszcze teść u siebie w pracy opłaca ubezpieczenie za męża i tam jest opcja w tych ubezpieczeniach za urodzenie dziecka, więc co dostaniemy raz czy dwa czy trzy ? Bo już się pogubiłam
Stary 2013-10-01, 10:18   #4139
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Podziel się wrażeniami z wosku. Też mam taki plan przed szpitalem, ale wstydzioch jestem.
Co do tż to bardzo dobrze, że nie dałaś mu poznać, że się cieszysz jego zachowaniem. Niech się wczuwa i niech to będzie norma. I dla niego i dla Ciebie

wosk za godzinę nie tyle mam pietra, co wstydzę się swojego zarośnięcia. Chociaż niby nie ma czego, bo specjalnie to ustalałam z kobietką ile dni mam się zapuszczać, żeby wosk dobrze wszystkie kłaki złapał. Ale wygląda to mega nie sexy.

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Hehe, PawMaj, mam specjalną końcówkę do golenia w depilatorze - ona goli, a nie depiluje Ja mam niski próg bólu, depilator + bikini = nie ma mowy!
no, to zmienia postać rzeczy

Cytat:
O podnoszeniu nogi do góry moge zapomniec, szczególnie w pozycji leżącej. Ostatnio usypiałam synka i on sobie zażyczył spać z brzegu. Jak zasnął chciałam przejść nad nim żeby przejść do swojego łóżka i jak byłam na czworakach nad moim synem to trrrrraaaaaccchhhhh coś w dupsku i ruszyć sie nie mogłam. Dobrze że się dziecko nie obudziło bo zawału by biedny dostał na ten widok matki wiszącej nad nim z wielkim brzuchem Mąż mnie jakos stamtąd pozbierał

brzmi komicznie, choć Tobie wtedy do śmiechu wtedy nie było :P

z finansami u nas mniej więcej to samo, jeden miesiąc lepiej, inny gorzej. Boli, że 1500 wywalamy co miesiąc na sam wynajem ze świadomością, że to nie nasze. I de facto spłacamy kredyt hipoteczny właścicielom mieszkania. A drugiej strony wyjścia innego nie ma - brak zdolności kredytowej. A i rodzina nie należy do super zamożnych, żeby mogła wesprzeć taką kwotą, nawet w formie kredytu. Mieszkać w mieszkaniu z teściami, czy moją mamą sobie nie wyobrażam. Więc nie pozostaje nic innego jak "płać i płacz".

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Jeśli w styczniu to liczą sie za 2013 właściwie nawet jeśli urodzi sie w grudniu tez powinny byc brane pod uwagę te 2013. Rok rozliczeniowy kończy sie przecież 1 grudnia.
pierwsze słysze ja się zawsze rozliczam z przychodów od 1 stycznia do 31.12.

nawet jeśli, to w styczniu nikt jeszcze papierka nie ma na dochody z zeszłego roku, bo przecież pracodawcy mają chyba czas do końca marca, żeby pracownikom pity powystawiać. więc podejrzewam, że do momentu zamknięcia rozliczeń za poprzedni rok, uwzględnia się dane dochodowe za 2 lata wstecz. Czyli nawet jak w marcu 2014 urodzisz, ale nie masz jeszcze rozliczonego roku 2013 (i nie masz obowiązku mieć, bo musisz się wyrobić do kwietnia), to legitymujesz się dochodami z 2012.

Ja to tak rozumiem.
No chyba ze nie sprawdzajątego z pitami, tylko na podstawie oświadczeń/zaświadczeń od pracodawcy?

2013-04-30
II kreski

Stary 2013-10-01, 10:18   #4140
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Magnusia ja cały czas mam nadzieję że po urodzeniu Lenki mu przejdzie, zobaczy że to nie jest tak kolorowo, chociaż jak mam go tylko weekendami to nie wiem czy tak poczuje o co chodzi...ale z pewnością dam mu się wykazać przez cały weekend
Ja myślałam o drugim dziecku ale tak może za 2, 3lata
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości