Czy już wiecie,czy już wiecie-Jasiek pierwszy jest na świecie! Mamy XI-XII'13 cz.IX - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosiła nazwę:
Siatki na porodówke szykujemy bo naszych Bobasów na dniach oczekujemy 0 0%
listopadowo-grudniowe mamusie 2013 0 0%
Już położna na mnie krzyczy, że porodzik sobie życzy! 1 1,75%
Wszystkie w stresie tu żyjemy, torby nasze pakujemy 0 0%
Idzie jesień, za nią zima- czas porodów się zaczyna! 16 28,07%
Tu łóżeczko, tam przewijak- wnet nadejdzie wielka chwila! 1 1,75%
Brzuch- jak beczka, nogi-kłody... Której dziś odejdą wody? 29 50,88%
Spakuj torbę,kąpiel weź, czas na porodówkę już tyłek wieźć. 1 1,75%
Złota jesień,śnieżna zima czas porodów się zaczyna 8 14,04%
Jesień w pełni,zima za pasem niedługo mama będzie się cieszyć bobasem 1 1,75%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-01, 15:35   #4141
Dzastin08
Wtajemniczenie

Dot.: Czy już wiecie,czy już wiecie-Jasiek pierwszy jest na świecie! Mamy XI-XII'13 c

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość

Taką intensywną zieleń macie na ścianie czy na fotce tak wyszła??
Fajny pomysł z naprasowanką Pamiętam dawniej tak się robiło na koszulkach
Przekłamane to zdjęcie bo w pokoju mamy taką naturalną zieleń,bardziej podchociącą pod jasną niż pod ciemną i to samo z szablonem, na zdjęciu jest ciemniejszy a w rzeczywistości jest błękitny

Cytat:
Napisane przez kyte Pokaż wiadomość
Dziewczyny!!Jestem głupia!!!!!!!!! Porysowałam nowy stół w kuchni!! Chciałam go szybko przetrzeć i zapomniałam się że mam w ręku gąbkę po stronie chropowatej..
uuuuuuuuuuuuuu

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Kochane Mamusie!!!

Jestem mamusią maj-czerwiec 2013, udzielam się na tamtejszym wątku.

Piszę ogólny apel ponieważ wiem ,że wizaż ma moc!!!

Moja mama ma 46 lat. W maju tego roku nagle zachorowała. Dostała silnego rzutu choroby. Diagnoza Stwardnienie rozsiane
W maju była w 2 szpitalach na oddziałach neurologicznych. Dostała kilka dawek sterydów. Jednak jej stan się pogorszył, Wylądowała na wózku inwalidzkim.
Tato wzywał zaprzyjaźnionego rehabilitanta do domu co drugi dzień,który po kosztach ją godzinkę rehabilitował. Przyniosło to jakieś skutki, mama zaczęła poruszać się ledwo o balkoniku. Przejście kilku kroków to dla niej męczarnia bo zaraz nogi się trzęsą i traci równowagę.
W czerwcu odbyła 6 tyg turnus rehabilitacji w Górznie. Tam dostała 2 rzutu, porażenia mięśnia twarzy, straciła na 2 tygodnie mowę.. Do tej pory ćwiczy z logopedą by mogła normalnie mówić.
Teraz czeka na kolejne rehabilitacje. Prywatnie mój tato nie jest w stanie jej tego zapewnić w takim stopniu w jakim powinien. Pracuje sam, a ma na utrzymaniu jeszcze mojego 10 letniego brata.
Na NFZ na miejsce w ośrodku rehabilitacji czeka się miesiącami niestety.
Moja mama powinna dostawać leki na te chorobę.. Jednak na program by się dostać nie ma szans z racji wieku
Koszt leczenia bez refundacji to kilka tysięcy złotych miesięcznie.. na co mojego tate nie stać.

Bez leków i ciągłej rehabilitacji moja mama nie będzie sprawna, nie będzie mogła samodzielnie funkcjonować i chodzić.

Ja nie jestem w stanie pomóc jej finansowo.. jedynie swoją fizyczną pomocą , co robię codziennie.

Napisałam już do jednej fundacji z pytaniem o subkonto by móc zbierać dla mamy 1 % z podatków. Czekam na odzew.

Jednak mam pytanie do Was. Jest tu na wizażu wiele wspaniałych osób.. sama się o tym przekonałam...
Czy znajdzie się ktoś kto odpowie na mój post, apel o pomoc dla mojej mamy na leczenie i rehabilitację?
Liczy się każda złotówka.. dosłownie.
Mój tato chce sprzedać samochód by było chociaż na jakąkolwiek dawkę leku.. Ja próbuję go od tego odwieść ponieważ musi mieć czym dojechać do pracy żeby zarobić oraz z mamą po lekarzach.

podałabym konto ..Suma zebrana była by jawna dla wszystkich..

Zamieszczę to ogłoszenie też na staraczkach i innych wątkach mamusiowych..

Nie wiem już co robić. Nie mogę patrzeć na cierpienie mojej mamy,która nie jest w stanie sama nawet się umyć. Lekarze mówią,że zmiany w mózgu są bardzo silne i szanse na całkowite wyzdrowienie żadne.. ale dzięki lekom i rehabilitacji jest szansa,że mama będzie w stanie dojść do jakiejkolwiek sprawności i chodzić choćby o kuli.

Z góry przepraszam jeśli kogoś tym postem urażę... poprostu szukam pomocy dla niej gdzie się już da

Wczoraj tato wiózł mamę do profesora do Złotoryi. Na początek mama ma dostać lek Interferon . Koszt miesięczny leczenia tym lekiem to ponad 2 tysiące złotych. Do tego dochodzi 1 tysiąc miesięcznie za rehabilitację ( w przerwach między turnusami na które się czeka miesiące tato musi opłacić rehabilitanta do domu)
Tak więc naprawdę każda złotówka ma znaczenie
Colorku, pisz gdzie tylko się się da... na pewno znajdą się jacyś ludzie co zechcą pomóc

Mialam dziś posprzątać w komodzie i co?? i dooppa... nic nie zrobiłam

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:35   #4142
nasturcja7667
Zadomowienie

Dot.: Czy już wiecie,czy już wiecie-Jasiek pierwszy jest na świecie! Mamy XI-XII'13 c

Cytat:
Napisane przez Miss Triss Pokaż wiadomość
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
W mojej parafii ksiądz jest jakiś nawiedzony, bardzo ogląda się na pieniądze i ciężko jest w chrztem, ślubem czy nawet z pogrzebem.
Np. jednej mojej koleżance odmówił udzielenia ślubu, bo niestety nie chodzili co niedzielę do kościoła. Drugiej koleżance mówił, że za ślub to płaci tak co łaska, ale jak wychodzili to dostali ulotkę z cennikiem. Kolejnym znajomym nie chciał ochrzcić dziecka, bo mają tylko ślub cywilny i musieli ochrzcić w innym kościele gdzie ksiądz problemów nie robił.
Ciekawa jestem czy nam będzie robił problemy z chrztem.

Musi nie musi, różnie to może być.

Na następnej wizycie jej przypomnę o USG.
Moim znajomym odmówił ślubu, bo nie chodzili do kościoła. Jeden udzieli ślubu inny nie.

Wypytam ją na następnej wizycie o to, dziwne to wszystko.
MUSI ochrzcić dziecko. Jak tego nie zrobi- podlega karze suspensy. Tzn: jak Wam odmówi chrztu dziecka, mimo, ze macie chrzestnych ok, to po zgłoszeniu tego do biskupa, biskup do wyjaśnienia sprawy powinien zawiesić mu możliwość spowiadania a nawet odprawiania Mszy.
Tak samo jest ze ślubem. Z tego co pamiętam, to Kościół ma nawracać, a nie mędrkować.
A pobieranie kasy za sakramenty to grzech symeoni i podlega ekskomunice ipso facto. Czyli takiej przez Ducha. Czyli ogólnie gość z kapłaństwa to ma juz tylko sutannę, a wszelkie msze i sakramenty przez niego sprawowane są ważne, ale niegodne. Hmm.. jakby za to pobieranie i wymuszanie kasy- Bóg sam mu cofnął prawo do godnego sprawowania sakramentów. Zamotanie to brzmi, ale tak jest. Ostatnio sporo o tym nawet Franuś Papież W czarnych Butkach mówił

Ja to jestem cięta na dwa "zawody" na lekarzy i księży. Bo jedni i drudzy mają leczyć i pomagać, powinni mieć powołanie. A dobrych ze świecą szukać. Tak jak w NFZ- w Kościele też masz swoje prawa i możesz się uch domagać
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:35   #4143
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
W mojej parafii ksiądz jest jakiś nawiedzony, bardzo ogląda się na pieniądze i ciężko jest w chrztem, ślubem czy nawet z pogrzebem.
Np. jednej mojej koleżance odmówił udzielenia ślubu, bo niestety nie chodzili co niedzielę do kościoła. Drugiej koleżance mówił, że za ślub to płaci tak co łaska, ale jak wychodzili to dostali ulotkę z cennikiem. Kolejnym znajomym nie chciał ochrzcić dziecka, bo mają tylko ślub cywilny i musieli ochrzcić w innym kościele gdzie ksiądz problemów nie robił.
Ciekawa jestem czy nam będzie robił problemy z chrztem.

Musi nie musi, różnie to może być.

Na następnej wizycie jej przypomnę o USG.
Moim znajomym odmówił ślubu, bo nie chodzili do kościoła. Jeden udzieli ślubu inny nie.

Wypytam ją na następnej wizycie o to, dziwne to wszystko.
No wlasnie.. chodzi o to że skąd ksiądz bedie wiedział czy ja chodze co niedziele czy nie ?
wiem że to wszystko od proboszcza zależy.. jednak mam nadzieje ze bedzie git
Stary 2013-10-01, 15:37   #4144
basiula19
Zadomowienie

hej laseczki

rano myślalam że umre normalnie płakałam z bólu tak mnie gardło bolało........kupiłam w aptece tantum verde w tabletkach bo spray nic nie działał i prenalen i powiem Wam, że jest juz mi lepiej.

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:37   #4145
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nasturcja7667 Pokaż wiadomość
MUSI ochrzcić dziecko. Jak tego nie zrobi- podlega karze suspensy. Tzn: jak Wam odmówi chrztu dziecka, mimo, ze macie chrzestnych ok, to po zgłoszeniu tego do biskupa, biskup do wyjaśnienia sprawy powinien zawiesić mu możliwość spowiadania a nawet odprawiania Mszy.
Tak samo jest ze ślubem. Z tego co pamiętam, to Kościół ma nawracać, a nie mędrkować.
A pobieranie kasy za sakramenty to grzech symeoni i podlega ekskomunice ipso facto. Czyli takiej przez Ducha. Czyli ogólnie gość z kapłaństwa to ma juz tylko sutannę, a wszelkie msze i sakramenty przez niego sprawowane są ważne, ale niegodne. Hmm.. jakby za to pobieranie i wymuszanie kasy- Bóg sam mu cofnął prawo do godnego sprawowania sakramentów. Zamotanie to brzmi, ale tak jest. Ostatnio sporo o tym nawet Franuś Papież W czarnych Butkach mówił

Ja to jestem cięta na dwa "zawody" na lekarzy i księży. Bo jedni i drudzy mają leczyć i pomagać, powinni mieć powołanie. A dobrych ze świecą szukać. Tak jak w NFZ- w Kościele też masz swoje prawa i możesz się uch domagać
dokłądnie!!! zgadzam się i podpisuję obiema rękami .
Stary 2013-10-01, 15:38   #4146
Miss Triss
Zadomowienie

Cytat:
Żeby nie było, żem gołosłowna, aż wstałam po Kodeks

Kan. 851 - Sprawowanie chrztu powinno być odpowiednio przygotowane, dlatego:
1° dorosły zamierzający przyjąć chrzest winien być dopuszczony do katechumenatu i wedle możności przez różne stopnie doprowadzony do wtajemniczenia sakramentalnego, zgodnie z obrzędem wtajemniczenia przystosowanym przez Konferencję Episkopatu oraz ze szczegółowymi przepisami przez nią wydanymi;
2° rodzice dziecka chrzczonego, jak również chrzestni, powinni być należycie pouczeni o znaczeniu tego sakramentu i o związanych z nim obowiązkach. Proboszcz winien osobiście lub przez innych zatroszczyć się, ażeby rodziców właściwie przygotować pasterskimi pouczeniami a także wspólną modlitwą, zbierając razem po kilka rodzin oraz, gdy to możliwe, składając im wizytę.
Kan. 854 - Chrztu udziela się bądź przez zanurzenie, bądź przez polanie, z zachowaniem przepisów wydanych przez Konferencję Episkopatu.
Kan. 855 - Rodzice, chrzestni i proboszcz powinni troszczyć się, by nie nadawać imienia obcego duchowi chrześcijańskiemu.
Kan. 868 -
§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:
1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują;
2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie
nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.
§ 2. Dziecko rodziców katolickich, a nawet i niekatolickich, znajdujące się w niebezpieczeństwie śmierci, jest godziwie chrzczone, nawet wbrew woli rodziców.
Kan. 871 - Płody poronione, jeśli żyją, należy, jeśli to możliwe, chrzcić.
Chrzestni
Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki.
Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
Kan. 874 -
§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub
szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi
życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;
4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
§ 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu.

Jak widać, nie ma nic o tym, że rodzice muszą być tacy, jak sobie proboszcz wymarzy. Idealni muszą być jedynie chrzestni
Dziękuję!
Posiadając takie informacje będzie nam łatwiej prowadzić rozmowę z proboszczem o chrzest, a jeśli mimo wszystko się nie zgodzi pójdziemy do innego księdza.
Miss Triss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:43   #4147
ktosiula
Wtajemniczenie

Trele rodzi? godzina 16 prawie a ona się nie odezwała...

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
36/37 tydzień więc się za długo nie nanoszę
Może Ci nieco później zdejmą w takim razie...dobrze, że nie płaciłaś za to.

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Hej, póki co dowiedziałam się tylko, że cc mam zaplanowane na czwartek

Poczytam co u Was

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
To prawie już! Ale skoro tak trzeba to trzeba, Majeczka wkrótce będzie na świecie!

Cytat:
Napisane przez Taszanta Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale miałam ciężką noc, najgorszą od początku ciąży, myślałam że normalnie zaczynam rodzić i wpycham się przed kolejkę

żeby nie było, nic wczoraj na sumieniu nie miałam typu sex, ostre jedzenie, przemęczanie się itp. itd. a ok. 2 nad ranem dostałam skurczy, może nie były jakieś nie do wytrzymania, ale nie wiedziałam co się dzieje i co ze sobą zrobić, wzięłam nospę ale jakoś nie widziałam rezultatów jej działania, w końcu nad ranem przeszly mniej więcej, brzuch mnie dalej pobolewa jak na okres ale już jest w sumie ok ale dziękuję za takie niespodzianki i nie wiem co to było, chyba te przepowiadające to aż takie silnie nie są, masakra
Dobrze, że to fałszywy alarm, ale współczuję przeżyć...

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
wypowiedział sie o szpitalu dość surowo, negatywnie.. ale on chciał zebym rodzila w "jego" szpitalu na co sobie nie pozwolę choćby ten szpital miał 50" gwiazdek" bo jednak zbyt dobrym lekarzem nie jest. wg mnie oczywiście. a myślę nad godulą, zobaczymy.. NA DNIACH URodziła w bytomiu moja koleżanka, wcześniaka, chce z nią jutro pogadać jak opieka po porodzi i przy. Po słyszłam same pozytywy, ale z porodów troche odległych terminami. A TO będzie taka informacja na czasie. mam nadzieje ze mi pomoże
Wcale Ci się nie dziwię, że nie chcesz iść do jego szpitala, konował jeden. A gdzie on przyjmuje?

Cytat:
Dziewczyny!!Jestem głupia!!!!!!!!! Porysowałam nowy stół w kuchni!! Chciałam go szybko przetrzeć i zapomniałam się że mam w ręku gąbkę po stronie chropowatej..
Ajć.... drewniany ten stół czy jaki? Może jest sposób, żeby go wyratować jeszcze...

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:46   #4148
lubieolowki
Raczkowanie

Cytat:
A ja myślę, ze nie będę Małego ubierać w gruby kombinezon na wyjście ze szpitala. Nawet, jakby lekki mróz był. Ubiorę normalnie śpiochy i taki cieńszy kombinezon polarowy, grubszą czapkę i przykryję go grubym kocem [mam taki od koleżanki, normalnie ciepły jak zapiecek na wsi]. Bo jak go ubiorę w kombinezon- zanim wyjdę z oddziału do auta to dzieć mi się zagotuje. W aucie też na pewno ciepło będzie , więc zanim dojedziemy- będę mieć rodzynka, nie dziecko. A kocykiem opatulę tuż przed drzwiami wyjściowymi ze szpitala, a w samochodzie go zdejmę. Na pewno to będzie łatwiejsze niz ewentualne rozplątywanie i wplątywanie go w kombinezon co chwila.
Ja założę chyba kombinezonik mimo wszystko, bo jak mi zapowiadają, że zima jakiej nigdy nie było, a Kuba w listopadzie/grudniu ma się rodzić... Ale motyw z ciepłym kocykiem jest moim zdaniem bardzo praktyczny W ogóle pamiętam, że jak szłam robić bHCG w kwietniu (było ciepło, bo my z TŻtem już bez kurtek chodziliśmy), a babka wychodziła ze szpitala z dzieckiem w zimowym kombinezonie i wsadzonym jeszcze w rożek

Lineczka - ja mam tylko jeden gruby kombinezon i jeden taki polarowy i wydawało mi się, że starszy ^^ Ale Ty to chyba na każdy dzień tygodnia będziesz mogła mieć inny

Basiula - i jak prenalen? Pamiętam, że któraś z dziewczyn pytała czy mi smakuje, ale zapomniałam odpisać Mi osobiście strasznie śmierdzi czosnkiem, więc zapijam go duuuuużym kubasem herbaty...

Kubusiek rośnie!

25/08 - go! 2/7
01/09
08/09
15/09
22/09
29/09

lubieolowki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:46   #4149
Miss Triss
Zadomowienie

Cytat:

Też jestem zdania, że księża to powinni być z powołania, ale niestety już takich coraz mniej jest na świecie. Wszystkie Twoje wypowiedzi sobie zapisałam i zapoznam się z nimi dokładnie gdy przyjdzie czas na chrzest Małej, a niech nam tylko odmówi to mu zacznę cytować Twoje słowa, ciekawa jestem jaką minę zrobi.
Cytat:
No wlasnie.. chodzi o to że skąd ksiądz bedie wiedział czy ja chodze co niedziele czy nie ?
wiem że to wszystko od proboszcza zależy.. jednak mam nadzieje ze bedzie git
Ja niestety mieszkam na obrzeżach miasta, na takiej jakby wiosce, jeden kościół, jeden ksiądz co wszystkich zna i na mszy dokładnie patry kogo nie ma, potem jak chodzi po kolędzie to wypomina, że ostatnio to długo nie byłam w kościele. Jeszcze kiedyś za czasów gimnazjum był katechetą w szkole więc zna mnie dobrze. Przed nim się nie ukryję.
Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
hej laseczki

rano myślalam że umre normalnie płakałam z bólu tak mnie gardło bolało........kupiłam w aptece tantum verde w tabletkach bo spray nic nie działał i prenalen i powiem Wam, że jest juz mi lepiej.
Kuruj się dziołszka, żeby Cię choróbsko puściło.
Stary 2013-10-01, 15:53   #4150
Kociak85
Zadomowienie

Ohoho. Ja tu na zakupy szybkie, wracam a tu 10 stron do nadrabiania! Się ruszyło na wątku!
Ale to pewnie dlatego, że ryba idzie do szpitala w piątek i w razie "W" trzeba wątek wykończyć żeby do tego czasu móc zacząć nowy.

Miss Triss, gratulacje dużej dziewczynki! Widzę, że naprawdę duże różnice mogą być między dziećmi. Moja mała jak była tydzień młodsza od Twojej ważyła 1260 gr. To tylko tydzień różnicy a ponad 0,5 kg różnicy wagi!

ryba, w sumie to dobrze, że do tego szpitala pójdziesz. Zrobią Ci badania i będziesz wiedziała na czym stoisz. Oby Cię tylko bez sensu nie zostawili na leżenie. Chociaż moja koleżanka też miała do kitu - miała zaplanowaną cesarkę, w szpitalu miała się pojawić w czwartek a cesarka dopiero we wtorek. I po to przez ten weekend miała leżeć to nadal nie wiem.

newtrend, ja pisałam o tym, że zamierzam używać pieluszek wielo. Ale ja się nastawiam, że dopiero zacznę tak w 3-4 miesiącu. Wtedy i kupki będą rzadziej i w ogóle już się ogarnę z dzieciaczkiem. A wiem, że coralady używała już wcześniej i zamierza nadal to robić ja się decyduję na kieszonki - a pakiet startowy to chcę od znajomych podostawać po jednej pieluszce zamiast pampersów i się uzbiera mam nadzieję.

Lilith, nie rozumiem za bardzo po co na takim późnym już etapie zakładali Ci tego pessara. Przecież tak naprawdę 36/37 tydzień to już ciąża donoszona... Ale ja się nie znam

nasturcja, dobry patent z tym kocykiem na wyjście zamiast kombinezonu. W sumie czemu ja o tym nie pomyślałam. Tym bardziej, że my ze szpitala to będziemy autem dobrą godzinę do domu jechać. To po co mała ma się gotować w kombinezonie.

Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość
W 3 częsci mają syna i córkę w drodze Ale fakt jest nudna ta część
za spoilera! Proszę mi tu bez zdradzania szczegółów dalszych części. No chyba, że poprzestanę na pierwszej

Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość
uważaj bo moje libido szalało po tej książce
No dlatego chciałam ją czytać później, bo na razie to celibat nadal mamy. Ale że wyczekałam się na nią w kolejce w bibliotece (zamawiałam ją do pożyczenia już dawno) - to muszę czytać teraz Będę czytać powoli, to może akurat zdąży mi lekarz znieść zakaz.

Cytat:
Chodziło mi o drugie imię dla Małej po babci, czyli albo po mojej mamie albo po mamie męża. Nie chcemy żeby ta druga się obraziła i nie wiemy jak to rozwiązać.
Wydaje mi się, że nie ma dobrego wyjścia. Najlepiej wybrać jednak całkiem inne imię.

No to nadrobiłam. A ja wróciłam do domu i mąż ciekawą propozycją rzucił, tylko jeszcze muszę się zastanowić i dowiedzieć wszystkiego. On pracuje w redakcji i zajmuje się sprzedażą powierzchni reklamowej - i czasami tam różne firmy zamiast płacić kasą za reklamę dają vouchery. No i mamy możliwość jechać na 4 dni nad morze do obiektu SPA. W ramach tego voucheru mamy 3 noclegi, pełne wyżywienie, dwa masaże i możliwość korzystania z basenów, sauny, fitness itd. Super pomysł, tym bardziej jeszcze przed rozwiązaniem by się przydało nam taki relaksujący wypad we dwoje. Wiadomo - fitness, sauna to nie dla mnie. Ale i na basen bym poszła no i tak tylko muszę przedzwonić tam i się dopytać o te masaże. Czy wykonują kobietom w ciąży i czy mają do tego wykwalifikowany personel. Bo chyba jako takich przeciwwskazań to nie ma, prawda? Była któraś z Was na masażu w trakcie ciąży? Może któraś wie coś więcej?
Stary 2013-10-01, 15:58   #4151
Lilith890502
Zakorzenienie

http://home-you.com/pl/salon-poszewk...162301507.html

musiałam

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 15:59   #4152
Miss Triss
Zadomowienie

Ja póki co uciekam!

Na 17 jadę na warsztaty Bezpieczny Maluch więc trzeba się ogarnąć, bo siedzę w rozciągniętej bluzie męża i leginsach, wiem bardzo wyjściowe ubranie.

Do później Mamuśki!
Stary 2013-10-01, 16:00   #4153
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość

Lilith, nie rozumiem za bardzo po co na takim późnym już etapie zakładali Ci tego pessara. Przecież tak naprawdę 36/37 tydzień to już ciąża donoszona... Ale ja się nie znam
tak wtedy będzie donoszona, ale teraz jestem w 33 tc więc muszę ten miesiąc z tym przełazić żeby mały siedział gdzie trzeba

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:03   #4154
domii29
Zakorzenienie

Zostawiłam Was tylko na trochę a tu już tyle nadrabiania
Wybrałam meble do sypialni Prawdopodobnie od 5 będziemy musieli się przeprowadzić do pokoju na dół a u nas na górze zacznie się w końcu remont. Mieliśmy go zrobić przed narodzinami Jaśka no ale wyszło jak wyszło Remont tak czy inaczej nas nie ominie bo w zimie u nas w pokoju wychodzi grzyb na ścianach a szkoda by było młodego truć więc musimy coś z tym zrobić

Tak bardzo przywiązałam się do tego mojego małego szkraba że szkoda mi go odkładać do łóżeczka.. Jakbym mogła to bym go całymi dniami na rękach trzymała i całowała
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:04   #4155
nasturcja7667
Zadomowienie

Te mdłości mnie wykończą Niby herbata z imbirem lekko pomaga, ale mam po niej zgagę giganta. I jak tu żyć?!

Jak mi tak zostanie do końca ciąży i/lub na okres połogu to się chyba skończę.
Stary 2013-10-01, 16:04   #4156
Kociak85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
tak wtedy będzie donoszona, ale teraz jestem w 33 tc więc muszę ten miesiąc z tym przełazić żeby mały siedział gdzie trzeba
Ano, jakoś źle doczytałam, że jesteś w 36/37 tygodniu ciąży. Wybacz
Jakaś zakręcona jestem, właśnie sąsiad przyszedł, że światła w aucie zapalone. Ups
Stary 2013-10-01, 16:09   #4157
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Trele rodzi? godzina 16 prawie a ona się nie odezwała...

Może Ci nieco później zdejmą w takim razie...dobrze, że nie płaciłaś za to.

To prawie już! Ale skoro tak trzeba to trzeba, Majeczka wkrótce będzie na świecie!

Dobrze, że to fałszywy alarm, ale współczuję przeżyć...

Wcale Ci się nie dziwię, że nie chcesz iść do jego szpitala, konował jeden. A gdzie on przyjmuje?

Ajć.... drewniany ten stół czy jaki? Może jest sposób, żeby go wyratować jeszcze...
przyjmuje w Swietochłowicach. Szpital ma pozytywne mega opinie, ale tego lekarza nie zniose.
Cytat:
Też jestem zdania, że księża to powinni być z powołania, ale niestety już takich coraz mniej jest na świecie. Wszystkie Twoje wypowiedzi sobie zapisałam i zapoznam się z nimi dokładnie gdy przyjdzie czas na chrzest Małej, a niech nam tylko odmówi to mu zacznę cytować Twoje słowa, ciekawa jestem jaką minę zrobi.

Ja niestety mieszkam na obrzeżach miasta, na takiej jakby wiosce, jeden kościół, jeden ksiądz co wszystkich zna i na mszy dokładnie patry kogo nie ma, potem jak chodzi po kolędzie to wypomina, że ostatnio to długo nie byłam w kościele. Jeszcze kiedyś za czasów gimnazjum był katechetą w szkole więc zna mnie dobrze. Przed nim się nie ukryję.

Kuruj się dziołszka, żeby Cię choróbsko puściło.
aaaa no to co innego, w małej miejscowości to wiadomo..

Ale mi zimno. zrobiłam zupkę- barszczyk ukraiński i sypło mi sie za dużo pieprzu i jest taka ostra ze pali w gardło

Stawia mi sie brzuch :/ 2 godziny od wzięcia fenka :/
Stary 2013-10-01, 16:11   #4158
maomami
Wtajemniczenie

Powiem Wam że sprzątanie na sam koniec jest hardkorem, ruszam się jak jakaś kaleka, idzie mi to kilka razy wolniej, poschylałam się trochę z mopem i odkurzaczem i kręgosłup zaczął boleć no masakra jakaś

Na jutro mam plan umyć okna w pokoju, mam balkonowe i jest już tak okropnie brudne że coś strasznego, dookoła mamy pola i się jednak z nich kurzy zwłaszcza jak były żniwa, trochę deszczu popadało i okna wyglądają tragicznie

A mam takie zakwasy na nogach, dokładnie udach że coś strasznego, potańczyłam trochę na weselu i mam zakwasy

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:14   #4159
ryba91
Zakorzenienie

Kociak- fajna sprawa z takim SPA
Stary 2013-10-01, 16:14   #4160
maomami
Wtajemniczenie

Kurcze Nasturcja współczuje tych mdłości też Cie musiało dopaść na końcówce
Rybko leżeć i odpoczywać!!

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:16   #4161
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:

też nie lubię księży
Cytat:
uwierz mi ze są tacy księża którzy co niedzielę sprawdzają listę obecności np dzieci któe chodzą na przygotowanie do komunii, albo 4 razy do roku chodzi zbiera na kościół (pominę fakt kolęd i zbierania na tacę) a potem wyczytuje na mszy ile która rodzina dała
swoją drodzą księżulek wydaje kasę na dziwki, alkohol, fajki i wakacje dla swoich dziecki :P
Cytat:
Napisane przez lubieolowki Pokaż wiadomość
Lineczka - ja mam tylko jeden gruby kombinezon i jeden taki polarowy i wydawało mi się, że starszy ^^ Ale Ty to chyba na każdy dzień tygodnia będziesz mogła mieć inny
nie mam bo 2 są większe takie na 70 coś :P
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:18   #4162
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
hej laseczki

A jak u Ciebie z tym swędzeniem skóry?poradziłaś sobie z tym jakoś?
bo mnie cały czas 3ma...zwlaszcza wieczorami...

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:19   #4163
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mi zimno. zrobiłam zupkę- barszczyk ukraiński i sypło mi sie za dużo pieprzu i jest taka ostra ze pali w gardło
a Ty to chcesz urodzić od razu? :P

mam prawie ułożoną podłogę w łazience
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13

Edytowane przez lineczka1989
Czas edycji: 2013-10-01 o 16:20
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:21   #4164
De28
Wtajemniczenie

Na masaze w ciazy chodzilam. Ostatno jednak juz dawno nie bylam.Robi sie to na siedzaco.

Ksiezy tez nie trawie. Zreszta kolega taksowkarz mi opowiadal, gdzie on to ksiezy wozil i z kim i mam uraz Ide robic gulasz z dynia.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:28   #4165
nasturcja7667
Zadomowienie

Nawet nie chodzi o to, że księży nie trawię- znam wielu porządnych, naprawdę dobrych, którzy są z powołania i dla ludzi.
Ale wkurzają mnie ci zapyziali proboszczowie, co myślą, że jak mają sutannę to już wyżej niż Pan Bóg są. Jak słyszę oz biórkach kasy to się pukam w czoło. Pamiętam, że jak moja siostra miała mieć 3 lata temu bierzmowanie, poszłam do mojego proboszcza, razem z komitetem rodzicielskim [ byłam Olki świadkiem i wszyscy wiedzieli, że pracuję i udzielam się mocno w kurii]- i jak proboszcz zaczął gadać o ofierze od bierzmowanych, to wypaliłam "Myśleliśmy nad pieniążkami, no ale nie chcemy, żeby ktoś ks. Proboszcza podkopał o grzech symeonii, więc zamówiliśmy dwie stuły, bo jakieś takie obszarpane ostatnio widzimy". Był wściekły. Poczerwieniał. Długo to uważał za obrazę. Ale nic mi nie zrobił. Bo nie mógł. Ja się tylko o jego duszę troszczyłam
Stary 2013-10-01, 16:34   #4166
nemosek
Zakorzenienie

Ale mi kręgosłup wchodzi do tyłka
Za dużo wzięłam na siebie.Chałapa stoi w miejscu, a ja sobie przetwory robię

Kociak Fajna sprawa z wyjazdem Tz mnie namawia na jakiś wspólny weekend ale totalny brak czasu .

Kurcze pomysł z własnoręcznym zrobieniem przewijaka poszedł w las ,bo komoda stoi gdzie indziej teraz a nie w pokoju dziecięcym.
Muszę jednak kupić taki na łóżeczko
Jaki wymiar brałyście?

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:36   #4167
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez issia88 Pokaż wiadomość
córeczki i ładnego imienia

Cytat:
Hello! Ja już po wizycie u lekarza POZ. Pojechałam specjalnie na 7.20, bo babka od 7.30 przyjmuje i mimo braku miejsc, mnie przyjęła przed wszystkimi. Wybadała, wypytała i oceniła, ze tak jak mówiła Trele: mdłości ciążowe Podobno niewielka część kobiet ma je na końcu ciąży, a nie na początku. Potęguje je w dodatku ten duży Lokator w brzuchu, który uciska różne rzeczy

Mam zrobić morfo, i jeśli nie będzie strasznych spadków to spoko, z cc nie powinno być problemów mimo mdłości- po prostu anestezjolog będzie musiał się skupiać podczas wymyślania i wprowadzania znieczulenia. Ale, jeśli spadki będą duże w morfo- no to szpital i kroplówy. W życiu nie słyszałam tyle "trzeba by się położyc w szpitalu" niż w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Jak dotąd- większość uchodzi mi na sucho, liczę, że i tym razem tak będzie. Mam pić herbatkę z imbirem.

W poniedziałek mam wizytę u gina. Jak mu powiem jeszcze o mdłościach, to on chyba padnie. Ja to jestem jego pacjentką - wyzwaniem

Aaby- na poprzednim mieszkaniu też takiego listonosza miałam. Ludzie z bloków się skarżyli i go wymienili

Gratuluję dziewczynek: Niunia i Luesita!! Kolejne księżniczki na wątku

Dzidzia- aż ciężko uwierzyć, ze taki mały szkrab jak Witek ma w sobie taką siłę i wolę przetrwania!! Rozczula mnie to strasznie

I zaczynamy dziś 33/35 tydzień!!
dzięki

za tyg
oby szybko przeszły te mdłości

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Niunia,Lusesita, gratuluję zdrowych córeczek Margot chłopczyka

Cytat:
Niunia i Luesita za córeczki!!!Margot gratuluję chłopczyka
sanrio witaj

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:36   #4168
Trele_Morele
Zakorzenienie

Czesc
U mnie juz dzisiaj lepszy humor , moze dlatego ze wciagnely mnie generalne porzadki i troche o tym nie mysle ..
Wpadlam zobaczyc co u Was i lece dalej ..
Paulina -
Beatka
Cytat:

Zaczynamy dzisiaj 36/38 tydzień, a więc to już 9 miesiąc
TY juz tez zaraz na wylocie
Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość

A w ogóle w nocy się obudziłam i chciałam się obrócić, i nie wiem, co to było - czy młoda jakoś wsadziła kolano gdzie nie trzeba czy co, ale myślałam, że mi odbyt od środka rozerwie! Dżizas, jeśli przy porodzie tak boli, tylko kawałek dalej, to pragnę cc!
Tez tak mam i to od dawien dawna , zazwyczaj rano . To sa podobno jelita Jakby Ci ktos szpikulcem w tylku gmeral ?
Cytat:
I zaczynamy dziś 33/35 tydzień!!

Cytat:
Napisane przez sanrioo Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny,

postanowiłam się przywitać my grudniowo-styczniowi wg. wyliczeń medyków 31 grudnia jako środkowy termin na prenatalnych w 23 tygodniu lekarz mówił że widzi 100% kobitkę ale moja lekarka nie chce potwierdzić bo mówi że nie widzi dokładnie gdyż mała usadowiła się na zadku i się zwyczajnie do nas wypina

szczerze nie wiedziałam że istnieje taki wątek i trochę odświerzam swoje wizażowe bycie :P

Przypomnialo mi sie ze czyjs máz wypytywal o Majeczke , Majeczka ma czas ale pozdrawiamy

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:37   #4169
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
a Ty to chcesz urodzić od razu? :P

mam prawie ułożoną podłogę w łazience
to przypadkiem było

Cytat:
Nawet nie chodzi o to, że księży nie trawię- znam wielu porządnych, naprawdę dobrych, którzy są z powołania i dla ludzi.
Ale wkurzają mnie ci zapyziali proboszczowie, co myślą, że jak mają sutannę to już wyżej niż Pan Bóg są. Jak słyszę oz biórkach kasy to się pukam w czoło. Pamiętam, że jak moja siostra miała mieć 3 lata temu bierzmowanie, poszłam do mojego proboszcza, razem z komitetem rodzicielskim [ byłam Olki świadkiem i wszyscy wiedzieli, że pracuję i udzielam się mocno w kurii]- i jak proboszcz zaczął gadać o ofierze od bierzmowanych, to wypaliłam "Myśleliśmy nad pieniążkami, no ale nie chcemy, żeby ktoś ks. Proboszcza podkopał o grzech symeonii, więc zamówiliśmy dwie stuły, bo jakieś takie obszarpane ostatnio widzimy". Był wściekły. Poczerwieniał. Długo to uważał za obrazę. Ale nic mi nie zrobił. Bo nie mógł. Ja się tylko o jego duszę troszczyłam
u nas ksiądz sobie 30 zł od osoby zażyczył na bierzmowanie. a dostałam z tego krzyżyk na rzemyku- mieliśmy w nim chodzić potem, ale że był tak duży, to wisi na ścianie. No cóż.. ktoś kto kupował chyba nie zdawał sobie sprawy że nikt takiego wielkiego krzyża nosić nie bedzie.
Stary 2013-10-01, 16:42   #4170
nemosek
Zakorzenienie

Zawód ksiądz

Moja siostrzenica musi brać kartki z Kościoła z zakrystii że uczęszcza na msze w niedziele i najlepiej na 11.30 taka specjalną niby dla dzieci Oprócz tego uczyć się tysiąca modlitw i pieśni.9 letnie dziecko
Porażka ten ich cały "system"

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Kurcze rzeczywiście niedługo koniec wątku.

Burza mózgów,co z tytułem ?

Mamy jakiś Rybko ?Chyba nie ?

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości